GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Maszkabál: UGYANAZOK UGYANAZT

2013.01.13. 16:24, gfg ,

„Sötét volt, mint egy fasírtban.”

 (Hajnóczy Péter: A parancs)

 

Nincs értelme mellébeszélni: szemfényvesztés folyik.

Maszkabált tartanak a szocialisták.

Ellenzéki kerekasztalosdit játszanak, programokat írnak, alkotmányt barkácsolnak, azt mutatják, mintha ők lennének a diktúrát opponáló demokratikus ellenzék. Azt gondolják, az européerek, a jogvédők, a demokraták álarca mögött sötétben tarthatják igazi szándékaikat. De majd úgyis összeállnak, majd úgyis árnyékkormányt állítanak, majd úgyis ők lesznek a „szakértők”, majd úgyis kiderül, hogy „nincs mozgástér”, majd úgyis azt mondják: „az ország jelenlegi helyzetében nem lehet megtenni, hogy...” és így tovább. Hiába a farsang, ha a lemez a régi: ők semmit sem változtak, ők UGYANAZOK és UGYANAZT akarják.

El akarják venni a jobboldal saját magába vetett hitét, hogy másként is lehetséges. El akarják venni az eredményeit, mert el akarják vitatni, hogy mégiscsak lehetséges családi adókedvezményt adni, csökkenteni a rezsiköltségeket, kivetni a bankadót, megőrizni és emelni a nyugdíjakat, emelni a minimálbért, gyarapítani a nemzeti vagyont, miközben nő a foglalkoztatottság, csökken az államadósság, három százalék alatt marad a hiány. Azért vitatják el az eredményeket, mert vissza akarják csinálni. A szocialisták restaurációra készülődnek. Ha visszajönnek, újra célkeresztbe kerülnek a gyermekes családok, a nyugdíjasok, a bérből és fizetésből élők, újra tőlük akarnak majd elvenni és újra kedvezni fognak a bankoknak és a baloldali kormányzást finanszírozni szándékozó multiknak. 2002 és 2010 között eladósították az országot, és most arra készülnek, hogy megváltoztassák azt az Alaptörvényt, amely jelenleg szigorú plafont szab az eladósodásnak, azért, hogy újra hatalmas hiteleket vehessenek föl. 2002 és 2010 között háromszorosára emelték a gáz, kétszeresére a villany árát, ezért ha visszajönnek, újra arra készülnek, hogy a szolgáltatók profitja érdekében emeljék az energia árát és így tovább.

De mivel ők UGYANAZOK, akiket 2010-ben a választópolgárok kétharmada utasított el, és UGYANAZT akarják, ami a baloldal földcsuszamlásszerű vereségéhez vezett, ezért tudják, csak akkor reménykedhetnek a sikerben, ha szándékaikat elmaszkírozzák. Ezért ragaszkodnak a már bevált stratégiájukhoz.  Azt akarják, hogy a jobboldal szégyellje magát. A baloldal vádjainak megfelelően bezárkózónak, parokiálisnak, maradinak, ázsiainak, fasisztának lássa magát.  Ezért rendeznek újra és újra demokrácia-bajnokságot, ezért rendezik be a kirekesztés díszleteivel a közélet színpadait, ezért támadják a nemzeti gondolat bármely megjelenését a politikai cinizmus kíméletlen gesztusával. Azt akarják, hogy a jobboldal változatlanul ostromlott erődnek lássa magát. Azt akarják, hogy a jobboldalon erőt vegyen a revansvágy, hogy ragaszkodjon az önazonosságát kifejezésére juttató szimbolikus ügyeihez, hogy kiszámítható módon „befeszüljön”, ha el akarják tántorítani a saját maga által választott útról. Mert bár a politikai cinizmus világában sötét van, mint egy fasírtban, de a semmiben sem hívő baloldal azt azért tudja, hogy az ostromlott erődként viselkedő kormányzás állíthatja elő azokat a „hibákat”, amely egyáltalán utat nyithat a restauráció előtt. Ezért fogadják dühvel, indulattal, a cinizmus megújuló hullámaival a felsőoktatási reformban engedményeket tevő, a regisztrációtól elálló kormányzati nagyvonalúságot. Ilyenkor lehullanak az álarcok.

A baloldal maszkabáljának ugyanis nem kedvez a nagyvonalúságra építkező jobboldali konszolidáció.

Címkék: jobboldal,baloldal,ostromlott erőd

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr475015833

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.14. 11:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Azonnali nyugdíjcsökkentést! 2013.01.13. 22:23:23

A héten ismét felmerült a 13. havi nyugdíj ötlete. Néhány nappal ezelőtti posztunkban már értekeztünk ennek a társadalomromboló hatásáról, de mivel a téma egy jellegzetes magyar korszellemet és kórtünetet tükröz, úgy gondoljuk érdemes tovább elemezni. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 10:13:08

@nincs_itt:
"Gazdasági csoport, ez annyit jelent, hogy kizárólag a saját érdekeik vezetik,"

Természetesen, mint minden gazdasági csoportot, céget. Akié a gazdaság, azé a hatalom, ahogy mindenütt a világban. Vagy ott a chavezi út, ha nem tetszik emez...

"amelyek csak anyagi jellegűek, vagyis az ország és annak lakói magasról le vannak xarva! "

A lakók dolga, hogy olyan erőt válasszanak maguk fölé, amelyik nem nettó kiszolgálója a gazdasági csoportoknak, hanem amelyik egyensúlyt tud tartani.
Neked is azt ajánlom, nézz szét Európában, hogy egyes országokban milyen helyzet kezd kialakulni, és azután őrjöngj...

Gera 2013.01.14. 10:15:48

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Szakadjunk már le az ellenzékről, pont leszarom, hogy mit akarnak. Kurvára ugyanaz megy, mint Gyurcsány alatt: elkúrták, nem tudnak felmutatni semmit, erre elkezdenek mutogatni az ellenzékre.

Németországot a kedves kormányfőnk említette, mint olyat, akiktől mi annyira függünk, hogy ha ők válságban vannak, akkor mi is és amíg be nem indul náluk a növekedés, addig nálunk sem lesz. Mondta ezt úgy, hogy ők éppen nőttek, mi meg csökkentünk. A függéssel kapcsolatban amúgy igaza van, ha a németek nem nőttek volna, mi még nagyobbat esünk. Ebben az országban már szinte csak a német multik és a beszállítóik működnek, ez a mi lélegeztetőgépünk.

Ember, a probléma itt az, hogy lefelé megyünk. Érted, ugye? Nem azt vártam tőlük, hogy hozzák el a kánaánt.

nincs1itt 2013.01.14. 10:17:22

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Írtam már, Európában élek... Látom a helyzetet, mi több van összehasonlítási alapom is. A magyar viszonyokra értettem, természetesen a rothadó nyugaton is "ugyanez a helyzet", legyen Neked a hited szerint! Igazán nem akarlak megbántani, de ha a szomszéd tehene is döglődik, akkor máris jobb??

nincs1itt 2013.01.14. 10:20:20

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Csak halkan jegyzem meg, a szomszéd tehene köszöni jól van, tartja a súlyát és tejet sem ad sokkal kevesebbet... De a szomszédnak elege van az állandóan kéregető, de semmit meg nem oldó szomszédjából! Lassan ugyanaz lesz a megítélése a magyarországi kormánynak - párttól függetlenül - mint a masszív piásnak. Nem adok pénzt, mert elbaxátok!

zsg? 2013.01.14. 10:21:20

A reszikommandós, nyugdíjemelős, nemmegszorítós, nemtandíjas, 13. havi nyugdíjas fidesz anyázza a szocikat, hogy azok milyen csúnya szavazatvásárlók és hazugok.

Egyik dögkukac kirágja a másik politikai hulla szemét. Nem vagytok különbek, sőt.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 10:21:42

@Rémbódess:
"Bizalmi tőkének hívják."

Vagy csak egyszerű csikkelnyomási kísérletnek, ami az unortodox gazdaságpolitika miatt járt, ami az EU meghatározó országainak bankjai, cégei megcsapolása miatt járt. Vagy te nem így látod?
Te tényleg úgy látod, hogy az EU az a tagok felett álló, objektív entitás, nem egy érdekképviseleti szervezet, amiben az erősebb kutya baszik, ami nagyjából "azt akarja", amit Németország és még 1-2 állam akar?
1 éve a "mértékadó" szakértők még egyetértettek abban, hogy az IMF hitel nélkül halottak vagyunk, és már csak azon ment a vita, mikor lesz kénytelen beadni a derekát Orbán. Háááát, olyan volt, mint egy elnyújtott száraz orgazmus.
Most meg IMF közgazdászok sajnálkoznak, hogy elbaxták a prognózist, a válságból kivezető "helyes út", amit mindenkinek be kell tartani, különben... az egy kalap szart sem ér.
Na ki a hülye?

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 10:23:55

@nincs_itt:
"Csak halkan jegyzem meg, a szomszéd tehene köszöni jól van,"

Hogyne lenne jól bazmeg, amikor nem baszták tele a puttonyát azokban az években 25 % államadóssággal...

ob.szerver 2013.01.14. 10:24:34

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

Mondj már lécci 1 (egy) makrogazdasági mutatót, amelyik ma jobb, mint 3 éve. Köszi.

Gera 2013.01.14. 10:28:00

@nincs_itt: Ez valutaárfolyam, ennyiért vehetsz kápét a pénztárban. A bankok nem szeretnek ezzel szórakozni, ezért ilyen magas náluk a különbség a vételi és az eladási árfolyam között. A deviza kereskedelmi árfolyamoknál messze nincs ekkora különbség.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 10:29:52

@nincs_itt:
"Igazán nem akarlak megbántani, de ha a szomszéd tehene is döglődik, akkor máris jobb?? "

Nem jobb, csak én veled ellentétben nem dugom homokba a fejem, és nincsenek olyan elvárásaim, mintha Magyarország egy burokban lenne.
Nem kell másra mutogatni, mondod.
De kell, mondom én, mert hasonló hatások érnek más EU-tagokat is, mint minket. Csak a szavazóik valódi sanyargatásáért ők engedményeket kapnak.

Jó kérdés, meddig tart a szavazók elkötelezett képviselete, és honnantól megy a populizmus. Nos, én az a fasiszta faszfej vagyok, aki szerint ha már pontosan nem lehet belőni, inkább jöjjön a populizmus, mintsem engedjék a gazdasági érdekcsoportokat (idegen érdekcsoportokat) érdekérvényesíteni ezerrel.

nincs1itt 2013.01.14. 10:32:06

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Aha, attól van az ország nyakig a fekáliában, mert idézlek:"az EU meghatározó országainak bankjai, cégei megcsapolása". Tényleg, annyira lenyúlták ezek a takaréklángelmék, hogy csak na...
Ember, nem akarsz érteni, vagy direkt nem olvasod amit korábban írtam! Mindegyik - érted?? - párt, kormány ugyanolyan béna kacsa! Csak a saját hatalmon maradása érdekli, ha kell akkor eladósít, ha kell unortodox lesz. Csak halkan, ismét, a világgazdasági kilátások javulása okozta, hogy a Matolcsy-féle unortodixia "életben bírt maradni". De a javuló kilátások ellenére is romlik a magyar kilátás...

nincs1itt 2013.01.14. 10:36:31

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Lécci, lécci említs olyan országokat, illetve a kedvezményeket is sorold...
Eddig az IMF volt a "mumus", minden miatta van/volt/lesz. Csókolom a kis kacsódat, de 2004-ben amikor csatlakozott az ország az EU-hoz, akkor az összes pért a kánaánt látta Hegyeshalomnál sorban állni... Most meg az a piszkos, részrehajló EU...
Hát igen, azok az idegen érdekcsoportok... Pontosítanád??

nincs1itt 2013.01.14. 10:40:37

@Gera: Bocsánat, de a deviza és a valuta között van némi különbség. A deviza árfolyamok eladási és vételi kurzusa között is ugyanaz a különbség tapasztalható, mint a valuta esetében. Pl a CIB ma, 290-ért veszi és 302-ért adja az eurót, mint devizát... valuta esetén ugyanitt 284 a vétel, 308 az eladás...

Zka77 2013.01.14. 10:41:18

@Mpatikus Eszetlenellenes: teljesen oké, de hol van ennek a 2 nagy és nagyonhülye pártnak az alternatívája? És ha volna, ki választaná meg? A választók elsöprő többsége még mindig a 2 nagy pártban gondolkodik. Esetleg a Jobbikban, ami még azoknál is butább. A helyzet finoman szólva is reménytelen.

tarackos 2013.01.14. 10:41:27

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Sem egy éve sem pedig most nem azt mondják halottak vagyunk hanem azt, hogy olcsóbban finanszírozzuk magunkat. Ami tény. Még a féleszű is 100 milliárdra taksálta a felárat.

Ja meg még azt is mondják nincs pénzünk és ettől olcsübb hitel nincs.

Illetve van: pl. manyup, semmibe nem tart elvenni a másét...

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 10:41:52

@ob.szerver:
"Mondj már lécci 1 (egy) makrogazdasági mutatót, amelyik ma jobb, mint 3 éve. Köszi. "

Teljesen felesleges mondanom bármit, mert a kérdésedből sugárzik, hogy nem hiszel semmilyen mérőszámban és statisztikában, mely cáfolna.

Rémbódess 2013.01.14. 10:45:09

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: "Vagy csak egyszerű csikkelnyomási kísérletnek..."

Szerintem nincs különbség, mivel véleményem szerint az unortodoxia erőltetésével játszottuk el a bizalom nagy részét. Ha szerinted ezt büntetik most az "izmozással", akkor ez is egy vélemény, amit tiszteletben tartok. De szerintem az oka mégiscsak bizalmi jellegű.

Ez pont olyan, mint a korábban nincs_itt olvtárs által említett részeges szomszéd esete. Ha már az ígéretekkel tele a padlás, akkor következnek az "észheztérítő" szankciók. És a részeges szomszéd is mesélheti nagy hangon az iszákosok klubjában, hogy "a józan szomszéd nem ad pénzt, ezzel akar bosszút állni az iszákosokon", nem erről van szó. A józan szomszéd pusztán a pénzét szeretné visszakapni a játékszabályok betartásával. Az iszákosság itt teljesen mellékes...

Nikorene 2013.01.14. 10:45:14

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: nem egészen értem, hogy mire mondod, hogy "faszság".
Ha az általam említett hozzáállásra, akkor igazad van, télleg faszság.
Ha úgy érted, hogy nincs ilyen mentalitása a jelenlegi hívôknek (mindegy, melyik oldal), akkor vak vagy, csak el kell olvasni a kommenteket a különbözô beállítottságú internetes orgánumokban.
Ha úgy érted, hogy valaki nem állhat csak és kizárólag az egyik vagy a máskik oldalon, akkor azt nem tudom minek nevezzem :)

ob.szerver 2013.01.14. 10:46:37

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

Nagyon gyenge válasz, a statisztika nem hit kérdése. Tudom, hogy egy fidesztálib számára nincs gyűlöletesebb a tényeknél és a számoknál, mert azok nem összeegyeztethetőek a hitükkel. Tehát megismétlem a kérést: 1 (egy) makrokazdasági mutatót, amelyik ma jobb, mint 3 éve volt. Köszönettel.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 10:49:04

@tarackos:
"Sem egy éve sem pedig most nem azt mondják halottak vagyunk hanem azt, hogy olcsóbban finanszírozzuk magunkat. Ami tény. Még a féleszű is 100 milliárdra taksálta a felárat."

A féleszűk taksálják 100 milliárdra, valóban.
30 milliárd körül van az, vagy valamennyivel több, nem háromszor annyi.
Ami ebből a végtelenül demagóg és csúsztatott origo cikkből is kiderül.
Azt véletlenül sem írják le, hogy az ágazati különadók 150 milliárdot hoznak ezzel párhuzamosan, és még a féleszűeknek is világosnak KELLENE lennie, hogy ez kb. 120 milliárd plusz...

www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20121220-mennyivel-dragabb-az-imfmnetesseg.html

A jelenlegi feltételek alapján minden évben legkevesebb 25-30 milliárd forinttal kerül majd többe az országnak, hogy nem az IMF-től, hanem a piacon eladott devizakötvényből finanszírozza magát az állam. Igaz, a Valutaalappal egyeztetett gazdaságpolitikába meg a különadók nem férnének bele.
...
A 30 milliárd forintos éves pluszkiadás közel annyi, mint amennyit a kormány be kíván szedni a béren kívüli juttatások terhének növeléséből. (Ez az ősszel elfogadott három megszorító csomag egyik eleme.) VAGYIS, HA AZ IMF-TŐL VENNE FEL PÉNZT A KORMÁNY, AKKOR PÉLDÁUL NEM KELLETT VOLNA EMELNIE A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOKAT SÚJTÓ ELVONÁSON. SZINTÉN 30 MILLIÁRD FORINTBA KERÜL EGYHAVI CSALÁDI PÓTLÉK A KÖLTSÉGVETÉS SZÁMÁRA.

Balt 2013.01.14. 10:52:16

@Nikorene: Ja, csak tisztázandó: innen indultunk ki (mármint, hogy ez "erős csúsztatás"). Hát nem, Sőt!

"akiket 2010-ben a választópolgárok kétharmada utasított el"

Egyébként meg tessen zusammen "technikai koalícióba" tömörülni a csökkentendő minimálbér meg a 45% adó ígéretével, oszt meglássuk!... :))

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 10:52:58

@ob.szerver:
"Nagyon gyenge válasz, a statisztika nem hit kérdése. "

Nálatok igen. Mármint annak a hitnek a kérdése, hogy amit Orbán kormánya állít az hazugság, legyen az bármilyen mérőszám is... innentől meg, amikor a vitapartnerek közül az egyik nem fogadja el az alapokat érvényesnek, nincs miről vitatkozni.

"Tehát megismétlem a kérést: 1 (egy) makrokazdasági mutatót, amelyik ma jobb, mint 3 éve volt. Köszönettel. "

Ismétlés a tudás anyja, nem? :)
Bárcsak ennyiszer húznád ki a fejed a homokból, ahányszor modorosan bekérdezel újra és újra... :)

Totof 2013.01.14. 10:58:28

@ob.szerver: Én találtam, én találtam!
Az államadósság forint/deviza aránya. Már amennyiben jobb, ha forintban vagyunk eladósodva.

ob.szerver 2013.01.14. 11:00:50

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

"Mármint annak a hitnek a kérdése, hogy amit Orbán kormánya állít az hazugság, legyen az bármilyen mérőszám is..."

Éppen 1 (egy) mérőszámot kérek. Ezeket nem Orbán kormánya állítja, hanem statisztikák, tényadatok, KSH-tól, nemzetközi intézményektől.

Nem válaszolsz, mert egyet sem tudsz mondani.

Igazi, hamisítatlan, ostoba fideszbarom vagy. Remélem, ez nem volt modoros.

Nikorene 2013.01.14. 11:02:58

@Balt: Valóban, ebben igazad van. Már csak az maradt benne, hogy a választópolgárok 2/3-a nem egyenlô a választáson résztvettek 2/3-ával. Bár ha statisztikailag nézzük, akkor a nem választókra akár mondhatjuk is, hogy a választási eredmények arányában osztották meg a szavazatukat, tehát egy ember, aki nem szavazott, az 16%ban jobbikos, 19%ban mszps, 52%ban fideszes.
Viszont a szerzôtôl az ô pozíciójában talán elvárható, hogy úgy fogalmazza meg a mondanivalóját, hogy az egyik oldal ne lásson benne csúsztatást, a másik oldalnak meg ne kelljen ilyen nyakatekerten magyaráznia :D Ha máshol nem, itt biztosan hibázott.

ob.szerver 2013.01.14. 11:05:39

@Totof:

"Az államadósság forint/deviza aránya. Már amennyiben jobb, ha forintban vagyunk eladósodva."

Erre nem lehet igennel vagy nemmel felelni. A forintkamatok sokkal magasabbak, de nem érinti őket az árfolyamkockázat. Visszatekintve lehet megmondani, hogy mivel jártunk volna jobban. A makro mutatók azonban egyszerűen megítélhetőek, vagy jobbak vagy rosszabbak egy korábbi időszakhoz képest.

Mttomén 2013.01.14. 11:09:17

vmiki ki a faszom akar kánaánt csak meg szeretnénk élni a munkánkbol te hibbant!

Mttomén 2013.01.14. 11:12:18

Ezalatt a remek kormány alatt mentem tönkre:Ez a remek kormány tette tönkre a forintot.szarok az elmúlt nyóc évre,a fidesz mondta, hogy ők aztán tudnak mindent,volt nyóc év, hogy godolkodjanak, de az nem ment: Hibbant troll vagy

Mttomén 2013.01.14. 11:14:52

Az ,hogy valaki liberális elveket vall az nem jelenti azt, hogy szdsz v mszp rajpngó. CSak a pártközpont anyagait olvasod?

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 11:15:11

@Nikorene:
"nem egészen értem, hogy mire mondod, hogy "faszság".
Ha az általam említett hozzáállásra, akkor igazad van, télleg faszság."

Veled értettem egyet. Nincs olyan, hogy itt állsz, vagy amott, végtelen számú álláspont létezik.
Gazdasági, és emiatt politikai érdekkör viszont nincs végtelen számú, és az a szavazópógár, aki durcásan kivonja magát a politikából emiatt, hogy karakán, hiteles, kisfiús arcú, nempolitikus megváltókat álmodjon magának, az magát csapja be, és hamar pofára fog esni.
A politikai és a gazdasági hatalom kéz a kézben járnak, és nincs az a legjobb fejekből álló nempolitikus gittegylet, amelyikről hatalomra kerülve (vagy korábban) ne derülne ki, hogy a valósággal szembemenve képtelen kormányozni az országot, vagy csak simán festette magát.

"Ha úgy érted, hogy valaki nem állhat csak és kizárólag az egyik vagy a máskik oldalon, akkor azt nem tudom minek nevezzem :) "

De állhat feltétel nélkül, állhat kritikával, és állhat az "ez a kevésbé rossz" alapon.

Pepibubó 2013.01.14. 11:16:19

"bérből és fizetésből élők"

Itt a a nagy alkalom, hogy megkérjek egy nálam okosabbat: magyarázza már meg nekem, mi a különbség "bérből és fizetésből élés" között? Mi indokolja, hogy e kettőt, "bér és fizetés" mindig külön oda kell biggyeszteni?

Már legalábbis ami az értelmetlen szószaporítás, az "okosabbnak" tűnni akarás káros szenvedélyén felüli "indok", "magyarázat" érdekel, ha van ilyen!

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 11:17:28

@ob.szerver:
"Igazi, hamisítatlan, ostoba fideszbarom vagy. Remélem, ez nem volt modoros. "

Ez volt csak igazán modoros, és jellemző. Rád.

nincs1itt 2013.01.14. 11:24:07

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Nem lenne baj, ha válaszolnál végre a feltett kérdésekre, adatokkal, tényekkel. Megkérdezem én is, hátha... De kérdeztem mást is, arra is elmaradt a válasz. Semmi baj! A gazdaság recesszióban, a lakosság elszegényedett, a kivándorlás 1919-es méreteket ölt. Tudom azemúttnyóccév, de volt azóta 2,5 év, illetve a korábbi 8, mégsem sikerült kiizzadni érdemi megoldást. A fociakadémia és egyéb haszontalan faxságok nem ér ám!

deruyter 2013.01.14. 11:25:38

Ilyen szánalmasat rég olvastam. Ugyanakkor GFG stratégiai igazgató, és ennek a feladatkörnek teljes mértékben megfelel. Neki és kollégáinak az a stratégiai célja az, hogy minél több pénzt keressenek, különösebb erőlködés és büntetőjogi felelősség nélkül. Az egy más dolog, hogy erősen meg kell válogatnia, hogy ezután milyen emberi közösségekbe teszi be a lábát, de gondolom ezt felmérte. Életpályája innentől hasonló a bűnözőkéhez és pornósokéhoz. Sok pénzt keres, az emberek nagy része megveti de ő ezt leszarja, mert nem is érdekli, hogy az emberek mit gondolnak róla.

Totof 2013.01.14. 11:25:47

@ob.szerver: www.akk.hu/ktgvetesadossag.ivy
Természetesen én is inkább annak hiszek, amit OV mond (sőt gondol), mint az idecitált számokban, így rögtön egyértelmű lesz, hogy (a frissen publikált decemberi) 20720 mrd az alacsonyabb a novemberi 20653-nál is és a 2010 áprilisi 19323-nál is. Számok, tények, pfújj micsoda ortodox megközelítés.

tarackos 2013.01.14. 11:26:26

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Az a 120 mrd plusz majd ennyi minusz. Beruházásban. Ami soha nem látott mélyponton van.

(A 100 mrd a korábbi kamatszint mellett számították azóta lejjebb ment. De azt írták legkevesebb ami nem zárja ki, hogy többször ennyi.)

Csak ismételni tudom a bankszövetség elnökét: a végén a fogyasztó fizet. Tök mindegy hogyan maszatolják el a "nemmegszorítást" a számlát a végén úgy is ki kell fizetni. Nekünk.

nincs1itt 2013.01.14. 11:26:29

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Válasz?? Mert szerintem is az vagy amit @ob.szerver állít rólad, amennyiben nem mosod le magadról ezt, tiszta érveléssel. Adatokkal, tőlem a századvéget is idézheted, mellétéve a KSH-t, GKI-t bármit. csak végre bizonyítsd, amit állítasz!

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 11:29:04

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

"Te tényleg úgy látod, hogy az EU az a tagok felett álló, objektív entitás, nem egy érdekképviseleti szervezet, amiben az erősebb kutya baszik, ami nagyjából "azt akarja", amit Németország és még 1-2 állam akar?
1 éve a "mértékadó" szakértők még egyetértettek abban, hogy az IMF hitel nélkül halottak vagyunk, és már csak azon ment a vita, mikor lesz kénytelen beadni a derekát Orbán. Háááát, olyan volt, mint egy elnyújtott száraz orgazmus.
Most meg IMF közgazdászok sajnálkoznak, hogy elbaxták a prognózist, a válságból kivezető "helyes út", amit mindenkinek be kell tartani, különben... az egy kalap szart sem ér.
Na ki a hülye?"

Egy kis kiegészítés, ismeretterjesztés céljából.

1. Az EU mindig is olyan szerveződés volt, amelyben a tagállamok viták igen hosszú sorával csiszolták egymáshoz érdekeiket. Ebben, mármint a viták lebonyolításában jó két éve például központi szerepe volt a magyar kormánynak, az Unió soros elnökeként. Amire egyébként a magyar diplomáciai apparátus igen jó osztályzatot is kapott. Távolról sem azért, mert a "nagyok" szekerét tolta, hanem mert korrekten menedzselte a vitákat. És bár a francia-német tandem valóban fontos, azért nem mindent eldöntő tényező. A "kicsik" mindig tudtak alkudozni saját érdekeik mentén, hogy engedményekre késztessék a nagyokat. Senki sem állítja, hogy ebben nincsenek időnként bosszantó, frusztráló konfliktusok - ilyen lesz például (nem kicsit, nagyon) a 2014 és 2020 közötti EU-költségvetés magyar szempontból nagyon szomorú kihatása.

Mégis, az általánosításban tévedsz: Magyarország az EU-n belüli vitákban - professzionális szempontból, nem a hazai pártpropaganda szintjén - legtöbbször jól helyezkedik. Az igazodási pont Németország, az EU gazdag, sikeres északi sávjának hegemón nagyhatalma. Orbán, ha Brüsszelben jár, a berlini kottából énekel. Biztos van erre oka. Felismerte az erősebbik kutyát? A fene se tudja.

Más kérdésekben viszont a kormány (mindegy most a pártszínezete) az Európai Bizottság vagy az Európai Parlament álláspontját támogatja. A költségvetés ügyében az a két uniós intézmény a legfőbb szövetségesünk, amelyektől Orbánék eddig a legtöbb kritikát kapták. Vagyis hiba lenne, ha a szerepeket statikusan leosztanád. Éppen az érdekek miatt, amelyeket nem kell szégyellni. (De hadd mondjak újdonságot: ezt a korábbi magyar kormányok sem szégyellték.)

2. IMF- és egyéb hitel. A mostani, lényegesen jobb nemzetközi pénzügyi klímának köszönhetően enyhült a magyar gazdaságra nehezedő nyomás. 2012 elejétől az EKB (megint csak a "szemét nagyok" tudtával) ezermilliárd eurónyi friss forrást öntött a pénzpiacokra. A bankok ezt a pénzt terítették a pénzpiacokon, ettől lendült fel Magyarország hitelezése. A befektetőknek a magyar állampapír tuti üzlet, és ott van a garancia, hogy szükség esetén az IMF és az EU a hónunk alá nyúl. Ehhez viszont az kellett, hogy a válság menetében a relatív pénzbőség pszichológiai fordulatot hozzon. Vagyis,ez nem a magyar kormány eredménye, hanem Magyarország a haszonélvezője az EU-n belül (valamennyire) javuló helyzetnek.

3. Az IMF tévedései. Erre nagyon rárepült mindenki, anélkül, hogy a valós dolgokat ismernék. Az IMF két közgazdásza egy belső tanulmányban arról írt, hogy a 2010-es (!) folyamatok esetében a korábban alkalmazott matematikai formulák nem képezték le jól a gazdaságok reális változásait, és ezt a hibát 2011-re (!!!) kijavították. Na ettől persze nem kell hasra esni, de ennyi a történet.

És hogy mondandóm befejezzem, szerintem a magyar kormány a hazai válságkezelésben elért eredményeit - akármilyen is legyen a belföldi politikai megítélése - jelentős mértékben az EU támogatásának köszönhette. A Széll Kálmán Terv 2.0 klasszikus megszorítás, ha nem lovagolunk a szavakon, Orbánék megtették azt, amire mindenki más rákényszerült Európában.

esefe 2013.01.14. 11:30:56

@nincs_itt: Sajnos az a nyolc év ami alatt egész Közép-Kelet Európa elhúzott melletünk a Balkán kivételével, máigható, sőt még egy-két évig hatni fog. Tudod, mikor az eddigi (2010-ig), terhek háromszorosát kell visszafizetnünk, akkor elég nehéz nagyot dobni. Ezzel együtt, még midnig jobban az EU átag közelében vagyunk, mint a bolsik voltak, aki abból a rengeteg pénből, amit felventtek akkoriban, semmi maradandót nem alkottak.

esefe 2013.01.14. 11:32:57

@sorhajóhadnagy: Dehát EU támogatás a bolsik alatt is volt doszt. És szerintem még jobban is osztották el , mint a fidesz. És semmi látszatja mégsincs.

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 11:33:32

Ja, de hogy a blogposzthoz is fűzzek valamit. Tipikus agitprop, a saját tábor mítoszainak ismételgetése, erősítése. Politikai gondolkodóhoz méltatlan.

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 11:37:14

@esefe:

Igaz, de ez egy másik probléma, ráadásul megint csak pártfüggetlen. A gazdaságot élénkítő beruházások helyett - állítják sokan - "kozmetikai" projektekre ment el sok pénz. Ha megnézed egy sor magyar város felújított főterét (sok volt az átkos szoci-érában köztük a fideszes önkormányzat is), akkor az nem rossz. Kérdés, hogy pár évvel később, egy stagnáló gazdaságból tekintve, ez lett volna-e a legfontosabb fejlesztés.

esefe 2013.01.14. 11:49:45

@sorhajóhadnagy: A gazdasága is tettek rendesen (sokkal több kkv támogatás volt és úgy kaptak támogatás, hogy el kellett vállalni érte milliónként egy fő két évig fogalakozatását, tudom, ezzel is fogalkozom, vagy tíz éve), ami ma csak a mezőgazdaságra igaz, de ott sem kell vállani millió támogatásonként az egy fő foglakoztatását. Ami hiba, mert olyan kis súlya van a nemzetgazdaságban, hogy ha megduplázná a termelését (kizárt), az is kevés lenne.

Sir Galahad 2013.01.14. 11:53:08

A szerzőnek természetesen igaza van abban, hogy amit most a baloldal bemutat, az nem több, mint kommunikációs trükk. Ugyanilyen eszközökkel azonban élt s él is (ellenzékben, kormányon egyaránt) a jobboldal is. A poszt újdonságértéke ezért 0, felesleges volt megírni.

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 11:56:02

@esefe:

Hja igen, de a támogatási szabályozás nemzeti hatáskor, a mindenkori magyar kormányok sara. Nótaszó kollégának csupán azt akartam jelezni, hogy kissé árnyaltabban kellene tekinteni arra a helyzetre, amelyet ő a férfi nemi szervek, a tűsarkú cipő és az ugrálás kontextusában vizsgált. A bánat akarja az Unióban bántani szegény hazánkat, és senki sem ellenezné, hogy okosabban csináljunk néhány dolgot.

tarackos 2013.01.14. 11:56:37

@esefe: Hogyne lenne látszatja. A fél országban új lett a belváros. Épp ez a baj. Ebből nem lett tartósan új munkahely...

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 11:57:37

na még egyszer: hatáskör. Még jó hogy nem útelágazás.

esefe 2013.01.14. 12:06:25

@sorhajóhadnagy: Éppen ezt találtam mondani. Az e nemzeti hátáskör, bizony most kevébé látszik hatékonyan működni.

Viszont én azt gondolom, valóban baszogatnak minket olyanért, amit másnál észre sem vesznek.

nincs1itt 2013.01.14. 12:07:05

@esefe: A Balkán is elhúzott, 1 euró 2 azaz kettő leva Bulgáriában... Sajnos, jobban állnak. Nem nyolc év, hanem 23 meg egy kevés, ami előtte volt.

Netuddki. 2013.01.14. 12:11:17

@esefe: Lófaszt! Hol van egy normális adórendszer? Mindennek ez az alapja. Az un. bolsik nem csinálták meg, de az un. komcsi fidesz se. Ez a trágyadomb ami most van csak arra jó, hogy még jobban lemaradjunk. Igen, a balkánhoz képest is B+...

esefe 2013.01.14. 12:11:31

@tarackos: De ők nem is egyszer adtak százmilliárdokat munkahelyteremtére is. A most ilyen nincs. Legalábbis a KKV-nál nincs, illetve olyan feltételekkel (akkor kaphatnak, ha a banki is ad egy jókora %-nyi összeget, a bankok meg nem nagyon akarnak hitelezni, meg szinte senki nem is venne fel szívesen hitelt), amelyek a KKV-k 99%-ának elfogadhatatlan.

Egyébként az EU megpántlikázza a pénzeket. Ha valamit infrastruktúra fejlesztére adnak, azt nem lehet KKV támogatásra fordítani. Ez persze lehet vitatéma, de olyan nincs, hogy minden játszótér építére szánt Eu pénzt, mi KKV támogatásra fordítjuk.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 12:11:58

"És bár a francia-német tandem valóban fontos, azért nem mindent eldöntő tényező."

Nos, valóban nem. A németek egyre nagyobb szeletet kérnek a döntéshozásból (jogosan). A tandem felbomlott. A németek érvényesítik az érdekeiket, nem hajlandóak finnanszírozni fél Európát, közte Franciaországgal.

"A "kicsik" mindig tudtak alkudozni saját érdekeik mentén, hogy engedményekre késztessék a nagyokat. Senki sem állítja, hogy ebben nincsenek időnként bosszantó, frusztráló konfliktusok - ilyen lesz például (nem kicsit, nagyon) a 2014 és 2020 közötti EU-költségvetés magyar szempontból nagyon szomorú kihatása."

Köszönöm, hogy beírtad, így nekem nem kell. Ez, ami készül, lehet, hogy nem mond ellent annak, hogy "mindig is tudtak alkudozni", mert ez a múlt. A kicsik egyre inkább nem tudnak alkudozni, egyre szűkebb a mozgásterük. Lásd 3 %-os hiánycél, melynek ügyében semmilyen kompromisszumra nem voltak hajlandók, ellentétben ortodox tagtársainkkal (akik mennek belefele a bizonytalanságba, az aktívjaik naponta sztrájkolnak, miközben a nyugdíjas rokonok tartják el őket).

"Mégis, az általánosításban tévedsz: Magyarország az EU-n belüli vitákban - professzionális szempontból, nem a hazai pártpropaganda szintjén - legtöbbször jól helyezkedik."

Csak ez nem mennyiségi, hanem minőségi kérdés. Lehet MO. sikeres EU elnök, ha nem kapunk türelmet eladósodva, a kormánycikluson belül fizetendő óriási teherrel a hátunkon, ha az elemi várakozások nem teljesülnek az EU-val szemben, ha rapportra hívnak pl. törvénykezéssel kapcsolatban olyanok, akik egyáltalán nincsenek képben, és tisztán politikai haszonszerzésből támadnak.

"Orbán, ha Brüsszelben jár, a berlini kottából énekel. Biztos van erre oka. Felismerte az erősebbik kutyát? A fene se tudja."

Ez költői kérdés, ugye? :)

"2012 elejétől az EKB (megint csak a "szemét nagyok" tudtával) ezermilliárd eurónyi friss forrást öntött a pénzpiacokra."

De nem a nagyok önös érdekéből? Vagy mégis? :)

"A bankok ezt a pénzt terítették a pénzpiacokon, ettől lendült fel Magyarország hitelezése."

Jobban, mint másoké. A fellendülést nemcsak ezzel lehet magyarázni.

"Ehhez viszont az kellett, hogy a válság menetében a relatív pénzbőség pszichológiai fordulatot hozzon. Vagyis,ez nem a magyar kormány eredménye, hanem Magyarország a haszonélvezője az EU-n belül (valamennyire) javuló helyzetnek."

Erre mondják, hogy segítsd magadon, és Isten is megsegít. Több válságban lévő országban lepkefing erősségű volt a fent említett, mérsékelt pénzbőség hatása. Magyarország a hiánycélt minden nagyképű és ellentmondást nem tűrő várakozás ELLENÉRE tartani tudta, és tudja, és nem kellett vért pisálnunk ezért.

"Erre nagyon rárepült mindenki, anélkül, hogy a valós dolgokat ismernék. Az IMF két közgazdásza egy belső tanulmányban arról írt, hogy a 2010-es (!) folyamatok esetében a korábban alkalmazott matematikai formulák nem képezték le jól a gazdaságok reális változásait, és ezt a hibát 2011-re (!!!) kijavították. Na ettől persze nem kell hasra esni, de ennyi a történet."

Szerintem nem ennyi, nem matematikai formulákról van szó, hanem a következményeikről. Az a "nem képezték le jól", az irgalmatlan különbségeket fed le, és irgalmatlan következményei voltak.

Az IMF szakértelem és objektivitás persze legendás. Nyilván ezt is szeretnéd bagatellizálni:

www.origo.hu/gazdasag/20120723-kitalalt-egy-osregi-imfes-kozgazdasz.html

Peter Doyle nyilvánosságra került felmondólevelében azt írta, szégyelli, hogy a Nemzetközi Valutaalapnál dolgozott.
...
A veterán közgazdász az IMF Európai Főosztályán dolgozott, amely Görögország, Portugália és Írország mentőcsomagjait dolgozta ki. Doyle a levélben azt írja, hogy az IMF legnagyobb hibája az, hogy nem figyelmeztette előre a világ vezetőit a globális és az eurózóna válságának mélyülésére, annak ellenére, hogy a veszélyekkel kapcsolatos összes információ a rendelkezésére állt.

"Ez még világosabb, ha megnézzük, hogy kik ültek az IMF vezérigazgatói székében az elmúlt tíz évben" - írja a felmondólevélben Doyle. A közgazdász szerint a jelenlegi vezér, Christine Lagarde kinevezése is beleillik a "szennyes" kiválasztási folyamatba.

"És hogy mondandóm befejezzem, szerintem a magyar kormány a hazai válságkezelésben elért eredményeit - akármilyen is legyen a belföldi politikai megítélése - jelentős mértékben az EU támogatásának köszönhette."

Hógyne, ha beleszámítjuk az ágazati különadókat. :)
Az EU végig élesen támadta a gazdaságpolitikai lépéseinket, nem hagyta a manyup befizetések elszámolhatóságát, nem volt hajlandó esetünkben türelemre, végig restrikciós politikára akart kényszeríteni, mint más, bajban lévő országokat.

"A Széll Kálmán Terv 2.0 klasszikus megszorítás, ha nem lovagolunk a szavakon, Orbánék megtették azt, amire mindenki más rákényszerült Európában."

Megtette, megtakarított, csak éppen más hangsúlyokkal. Csak nem csökkentette az állami fizetéseket és a nyugdíjakat, mint mások, az adók nagyját befizető középosztály számára adót csökkentett az egykulccsal, mostantól a két új kisvállalkozói adónemmel, ill. a gyermekek után járó adókedvezménnyel.
A bankok, multik végre kaptak a terhekből (egyáltalán nem olyan mértékben, mint ahogy máshol, hanem jobban, az elvárható módon).
De bizonyára ezeket te is látod, csak nem akarod látni...

esefe 2013.01.14. 12:18:04

@nincs_itt: Azért még messze nem. Bulgária meg az oláhok, harminc-negyven százalékkal kevesebb GDP-t produkálnak egy főre mint mi. A tótok, észtek, lengyelek, a lettek, litvánok, meg a 2002-t követő időszakban húztak el mellettünk. Fizetésben megelőznek, mikor 2002-ben a fasorban sem voltak. A tótok volt olyan év, hogy tíz százalékot nőtek, mi meg kettőt ugynakkor. Ha úgy fejlődünk mint a tótok, 2010-re nettó kétszáz lett volna az átlabér, és lehet 120 a bruttó minimálbér. Ez nemmindegy. Senkinek.

Mikor lehetett fejlődni, mert gazdasági fellendülés volt, a tehetségtelen gyurcsányiék elbaszták.

ob.szerver 2013.01.14. 12:21:05

@deruyter:

"(GFG) Életpályája innentől hasonló ....... pornósokéhoz."

Ezt a pornósok nevében kikérem magamnak. Lehetnek morális kifogások a pornósok ellen, ezt mindenki döntse el maga, saját erkölcsi mércéje, ízlése szerint. A pornósok azonban a piacon és piacból élnek és dolgoznak, a jók sikeresek és megélnek a kevésbé jók pedig nem.

GFG és társai viszont simán közpénzt lopnak amiért nem dolgoznak meg, hacsak oldalanként tízezrekért kopipésztelt "tanulmányikat" vagy az ilyen szánalmas, a párt APO osztályáról megrendelt posztjaikat nem tekintjük annak.

És ez óriási különbség.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 12:23:04

premier.mtv.hu/Hirek/2013/01/10/10/A_Valutaalap_melyitette_a_valsagot.aspx

Dedák István, közgazdász:
Ennek valószínűleg óriási jelentősége lesz a gazdaságpolitika alakulására az EU-ban.
Ugyanis a politika, ami az EU 2010 óta folytatott, és ami egészen eltért attól, amit az Egyesült Államok folytatott, szóval ez a jövőben nem járható út lesz.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 12:25:13

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

v.: - Nézzük meg magát a tanulmányt, azt írja a két közgazdász, hogy jóval súlyosabb hatása volt a vártnál a megszorításoknak, az Európai Unió tagországainak gazdaságára. Nem kicsit számolták el. Mert majdnem háromszorosa, ugye?

Dedák István, közgazdász: - Igen, nagyon jelentős az eltérés, és ez az, ami megdöbbentő, hogy az IMF, amely tulajdonképpen rendkívül komoly szakértői gárdával rendelkezik, ilyen súlyos hibát vét.

Mv.: - Miért? Mi lehet ennek az oka?

Dedák István, közgazdász: - Én egész pontosan meg tudom mondani ennek az okát, hiszen ismerem a jelentést és a világgazdasági korábbi jelentésüket is, amit a világgazdaságról kiadtak. Az alapvető ok az, az, hogy az IMF a megszorításokkal kapcsolatosan hogy az milyen erőteljes visszaesést vált ki a gazdaságra, olyan adatokat használt, amelyek túlnyomó részben még a válság előtti tapasztalatok figyelembe vételével készültek és nem voltak tekintettel arra, hogy a globális pénzügyi válság kitörésével tehát 2008 őszétől kezdve, egy egészen más világ van az egyes országokban és egy egészen más gazdasági helyzettel kell számolnunk. Így azok az adatok és empirikus eredmények, amelyek helyesek és igazak voltak és alátámasztottak voltak 2008 előtt, azok helytelennek bizonyulnak egy olyan környezetben, amelyben a világgazdaság 2008 óta tartózkodik.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 12:30:53

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:
Dedák István, közgazdász: - A másik pedig az, hogy a trojka másik két tagjának is előbb-utóbb be kell látni, hogy a válságkezelésnek ez az iránya, ez a folyamata, amely 2010 óta folyik, egy zsákutca. Ebből nem lesz gazdasági kilábalás, ebből nem lesz gazdasági megélénkülés. Hiszen itt vagyunk 2013-ban, a válság ötödik évében és a kilábalásnak a kontúrjait sem látjuk. Egy dolgot, bocsánat, hadd tegyek hozzá, Magas István megjegyzéséhez, azt említette a professzor úr, hogy utólag okosak vagyunk. Én azt mondom ezzel kapcsolatosan, hogy való igaz, hogy utólag okosak vagyunk, de csak egyesek utólag okosak.
Ugyanis nagyon sokan ezt előre látták. És előre figyelmeztettek és óva intettek attól, hogy az a politika, amelyre az Európai Unió 2010-ben rátért, amely azt állította, hogy most már a gazdaságból, a válságból történő kilábalást, a költségvetési szigor szolgálja a leginkább, nos erre nagyon sokan figyelmeztettek, hogy ez a politika zsákutcába fog vezetni.

nincs1itt 2013.01.14. 12:41:47

@esefe: Értem... Mindenért a zemúttnyócév a felelős... Imádom az amnéziát!
Igazad van zárjuk le a "vitát"...

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 12:45:28

@nincs_itt:
"Mindenért a zemúttnyócév a felelős... Imádom az amnéziát!"

Szerintem, ha egy jó tündér egy csapásra törleszti helyettünk azt a 25-28 % államadósságot, amit a nyócév alatt felhalmoztak, akkor már nincs alapja a nyócévezésnek.
Addig viszont van.
Arra a nyócévre újabb nyolc év kell, mire visszajutunk az 53 %-os államadósság szintjére, amivel Orbán 2002-ben átadta az országot.

nincs1itt 2013.01.14. 12:45:36

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Dedák úr figyelmeztetett vagy csak utólag okos?? Világos, ha azt látjuk, hogy az EU tagállamai kilábalnak a válságból, akkor teljesen logikus, hogy az IMF rosszul látta... Sajnos csak azt az apróságot felejtette ki Dedák úr, hogy 23 év elhibázott gazdasági döntéseit, nem lehet összevetni a 2008-tól datált válsággal. Természetesen az IMF és az EU szakértői mind csak kisinasok, rosszul volt a kiindulási adathalmazuk és ezt nem vették észre, bezzeg a jelenlegi kormány!! Hagyjuk...
Adatok??

nincs1itt 2013.01.14. 12:47:21

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Rózsabimbóm, nem tűnik fel, hogy 23 év!!! Baz+, a fidesz gyakorlatilag 1989 óta ott ül a parlamentben, volt kormányon is, az elbaxás folyamatos, ezért nem kell egyik párt sem!!! Mostanra...
Melyik rosszat válasszam??

esefe 2013.01.14. 12:49:27

@nincs_itt: Nyiláván ezt írtam, azért mondtam, hogy például az Eu támogatás sokkal jobban használták fel a bolsik.

Egyszerű meber vagy te, csak bal, vagy jobban vagy képes gondokodni. Tényleg jobb, ha nem vitázunk, nincs értelme a hozzád hasonlókkal.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 12:50:46

@nincs_itt: Tudom, tudom, a Fidesz ellenzékből szokta tönkretenni az országot...
Van pofád leírni 23 évet.
Az MSZP mióta van hatalmon?
1956 óta. 1990-ig aránylag kevés ellenzéki performanszt láthattunk a Parlamentben, ez igaz...
Mi magyarok mióta vagyunk a Kárpát-medencében?
Majdnem 1200 éve.

Elsikálni a felelősséget, teríteni a szart, az megy, látom.

konrada 2013.01.14. 12:51:31

@ob.szerver:
Gondolom, nem szeretnél olyan időszaki számokat látni, mely kiragad 1-1 hónapot, ezért a kérésednek megfelelő év/év adat 2009/2012

GDP előző évhez képest: -6,7% /-1,2%
Államadósság a GDP %-ában: 80,5% / 77,8%
Államháztartási hiány: 3,6% / 2,7%
Foglalkoztatottság: 3780 ezer / 3 850 ezer
Foglalkoztatottsági ráta: 55,4% / 57,6%

...egyenlőre, és most te sorold azokat, ami szerinted jobb volt. (S ha azokat sorolod, melyek az eladósodottságot növelő kölcsönből jobban nőttek, úgy az is egy válasz lesz...)

tarackos 2013.01.14. 12:52:37

@esefe: Most kb. áll az egész. Azt hitték majd hűde okosak lesznek és sikerült teljesen elcseszni ezt is.

esefe 2013.01.14. 12:56:20

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Sőt. 1938-ban a "szemét" Horthy alatt többet keresett a magyar, mint az olasz, görög, spanyol, ír stb. 1990-ben és ma is ezek (ahol nem a bolsik uralkodtak), három-ötszörösét keresik, mint mi. Ebben vajon ki a hibás? A jobboldal?

lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/jesus/otka0810/peldak.htm

esefe 2013.01.14. 13:01:38

@tarackos: Igazat adok neked, bár ma az egész EU a nulla fejlődés körül van, nincs a gyurcsányi alatti kettő-tíz százalék különbség egy régióban.

A fidesz sokminent elszar (a mezőgazdaság, a kisgazdaságok a legnagyobb sikerük esetén sem fogják kihúzni a gazdaságot a szarból, kár beléjük önteni a pénz döntő részét, le kéne zuhanni az egykulcsosról, felesleges volt az iskolák félig meddigi átvétele, mert vagy teljesen, vagy sehogy és folytahatnám), és ezt nem menti semmi, de az biztos, ma háromzsor annyi lóvét kell visszafizetni, mint három éve.

ob.szerver 2013.01.14. 13:09:02

@konrada:

Na, akkor menjünk sorban:

1. GDP

Bajnai 1,3-mal adta át, most -1,5. Egyik kedvenc csúsztatásotok a -6,7. Csak elfelejtitek hozzátenni, hogy 2009-es GPD a 80 év óta legnagyobb világgazdasági válság hatása volt, és nem túl korrekt azt az évet kiragadni összehasonlítási alapként. Nem mintha mást lehetne várni tőletek.

2 Államadósság.

Csökkent 3%-kal. Eközben elfüstöltek 10% manyupot és a GDP 4%-ának megfelelő devizatartalékot feléltek.
Matematika egyszerű fideszeseknek:

80,5 < 77,8 + 10 + 4

3. Államháztartási hiány

Bajnai 4,1-gyel adta át. Ma 2,7.
A 2,7 nem tartalmazza az 1,5%-nyi manyupot, de tartalmaz 5%-nyi reáljövedekem csökkentést és a gazdaságot recesszióba döntő ágazati különadókat. Nagyszerű siker.

4. Foglalkoztatottak

Talán még a legostobább fideszbarom sem képzeli, hogy egy 1,5%-kal zsugorodó gazdaságban többlet munkahelyek keletkeznek. A statisztikát a közalkalmazottakkal hamisítják, akik átlagosan 3 hónapig tudnak dolgozni és az ebból származó átlagos munkabérük éves szinten 15.000 Ft.

5. Foglalkoztatottsági ráta.

Lásd 4. pont.

Tehát, ha makrókkal akarod alátámasztani a rezsim nagyszerű teljesítményét, akkor fuss neki mégegyszer.

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 13:11:20

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

Hahó! A vita zömében elméleti, a "melyik ujjam harapjam meg, hogy ne fájjon annyira" kérdés körül. Örülök, hogy - bár más hangsúlyokkal - te is árnyaltan tekintesz a helyzetre, ami hát távolról sem egyszerű. Én az érzelmi megközelítés ellen érvelnék, mert szerintem az rossz, indulati következtetéshez vezet.

Ezért, az általad is leírtak alapján az látszik, hogy Brüsszel és Budapest között mostanra alapjában helyreállt a bizalom. Magyarország megtette a szükséges "egyenlegjavító" (lánykori nevén: megszorító) lépéseket. Viták maradtak, de ezek menedzselhetőek, és a későbbi dolgokra még jócskán hathat az általános európai gazdasági helyzet alakulása.

Megjegyzem, megint csak szvsz, a bizalom bizonyos megrendülését nem csupán az unortodoxnak titulált, de mára már teljesen ortodoxnak minősülő hazai gazdaságpolitika okozta, hanem annak kétséges volta, hogy Orbánék tudják-e uralni a folyamatokat. Mint azóta kiderült, tudják, ha a fene fenét eszik, leviszik a hiányt három százalék alá. Az egyetlen vitás kérdés ennek a hosszútávú fenntarthatósága. Nem szeretem sem a multiellenes, sem a multibarát retorikát, viszont tény, hogy az országban nincs tőke. A tőke elüldözésének akár a látszata is ronthatja viszont újból a megítélésünket. És mivel a jelek szerint a rezsicsökkentés terve mögött - ha hihetünk Fónagy Jánosnak - szónoki szinten megint feltűnt egy ilyen terv, ebből is bajok lehetnek. Megint csak szerintem, ez a húzás - nem a rezsicsökkentés, hanem az energiaszolgáltatók valamiféle kiszorításának ígérete - újból csak a saját tábor erősítését szolgáló retorika és a kormányban sem gondolják komolyan.

A főbb mutatókat tekintve Magyarország egyébként az EU27 átlag szintjén áll, Csehország, Lengyelország, Szlovénia adatai nem nagyon különböznek. Csupán a növekedéssel kellene valamit kezdeni. Hiába tartja stabilan ugyanis a költségvetést a kormány, ha a gazdaság nem lódul meg. És az általad említett, szerinted az IMF és az EU által nem kedvelt intézkedések éppen ezt a növekedést gátolják.

Pár év múlva okosabbak leszünk.

Nikorene 2013.01.14. 13:13:07

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:
Ez is egy szokásos fonal sztem ne menj bele:
bal) elmúlt 2,5 évezés
jobb) elmúlt 8 évezés
bal) elmúlt 23 évezés
jobb) elmúlt 60 évezés

erre most az következik, hogy valaki balról azt mondja, hogy de a fideszbe mennyi volt MSZMPs van.

nincs1itt 2013.01.14. 13:21:16

@esefe: Nem vagy bonyolultabb, mint egy fakocka... Egy árva hangot nem írtam az EU-s pénzekről, sőt ha vennéd a fáradtságot, hogy visszaolvass, akkor láthatnád, hogy pont nem jobb és baloldalban gondolkodom. A lényeg, amit látok, tapasztaltam, az csupán annyi, hogy 23 év alatt SEMMIFÉLE előrelépés nem történt...

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 13:26:07

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

Dedák úr a gyöngyösi főiskolán tehát már 2010-ben látta, hogy rossz irányba megyünk. Van erről valamilyen korabeli publikációja? ;-)

A válság megoldásáról mindenütt vitatkoznak. De csak ott haladnak előre a dolgok, ahol a társadalmi és politikai szereplők komolyan veszik egymást és magukat is. Szóval lehet választani: az EU északi sávja vagy a déli periféria a követendő példa? Legyünk a germán gazdaság függeléke? Van-e alapja egyáltalán annak, hogy szuverén magyar gazdaságról beszéljünk?

Matolcsy egy szem - komolynak nem nagyon nevezhető - növekedési tanulmányán kívül hol látunk távlatos és őszinte gazdasági stratégiát? A Századvég és GfG erről is értekezhetne.

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 13:28:36

Ha már erre is kaptak egy csomó pénzt. Barcza György nem akar erről írni?

capacete 2013.01.14. 13:51:05

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

Dedák István életrajza:

alia.karolyrobert.hu/cms/netalon.xml?data_id=48

"Angol nyelvből középfokú, német nyelvből alapfokú nyelvvizsgával rendelkezem."

Vajon mekkora az esélye annak, hogy Dedák úr megértette a tanulmányban leírtakat?

konrada 2013.01.14. 14:04:41

@ob.szerver:
Hát vegyük:
2010.I.negyedév 0,9% előző év azonos időszakához képes
II. né. 1% (csak hogy pontosítsunk.)
a teljes EU-nál ugyanezen időszak alatt 2 felett volt.
Most a -1,2% visszesés az EU-ban -0,4%

Az mondjuk érdekes, hogy egyik esetben elfogadod a visszesés okaként az EU átlagát 2,5%-kal meghaladó magyar adatot, miközben a 0,8% már elfogadhatatlan.;)

Az államadósságról meg csak annyit, hogy lehet, hogy beleszántották az adósság egyik nagy generálóját a manyupot, meg esetleg csökkent a tartalék, de az évente 2,5%-ponttal növekvő adósság helyett mégis csak csökkent 2,5%-kal, miközben kamatként ki lett fizetve +8%.

...s ha közmunkásokkal is, de jelenleg mégis 3 880 ezer foglalkoztatott az átadáskori 2010.I.negyedévi 3 688 ezerhez képest.

De persze, megmagyarázni mindent lehet - igy én is próbálkozom, ahogyan te is.
...de tán nem véletlen kértél te is stadaton alapuló számokat, és adtam ezértolyant.
Szóval lássuk a makróadatokat most tőled, abban a formában, ahogyan kérted.

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 14:21:03

@konrada:

"Az államadósságról meg csak annyit, hogy lehet, hogy beleszántották az adósság egyik nagy generálóját a manyupot..."

Kérdezem, ha van itt hozzáértő, aki nem csak zsigerből csapkodna...

A manyupok csak a nekik külön szánt (többlet) állampapírokat vették meg, vagy csupán más befektetőkkel együtt vásároltak az állam által kínált termékekből? Mert ha más veszi meg (mondjuk egy külföldi alapkezelő), akkor az nem gerjeszt államadósságot? (Hülye kérdés, hiszen állampapír = államadósság.)

Illetve, ha az állam így is, úgy is eladósodik, akkor nem lett jobb, ha ennek egy része belföldi intézményi hitelezők felé valósul meg, akik más stratégiát érvényesítenek befektetéseiknél? Ennek, mármint a belföldi eladósodásnak a viszonylagos stabilizáló hatását lehet látni pl Németország vagy Japán esetében.

Mert nem nagyon látom a logikát abban, hogy a manyup által megvásárolt államadósság rossz, a Templetonnak eladott meg jó.

tarackos 2013.01.14. 14:37:36

@esefe: Igen, sokat kell visszafizetni még "szerencse", hogy ott volt a manyup.

Az a baj, hogy mindenbe egyszerre vágtak bele és ilyet csak pancser csinál. Se humán erőforrás nincs rá se pénz. Az idén súlyos gondokat várok "konszolidáció" néven.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 14:53:42

@capacete:
"Vajon mekkora az esélye annak, hogy Dedák úr megértette a tanulmányban leírtakat? "

Vajon mekkora az esélye, hogy életedben elolvastál egyetlen angol nyelvű gazdasági szaklapot?

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 14:57:41

@sorhajóhadnagy:
"Dedák úr a gyöngyösi főiskolán tehát már 2010-ben látta, hogy rossz irányba megyünk. Van erről valamilyen korabeli publikációja? ;-)"

Te miről beszélsz? A hivatkozott linken lévő videóról-szövegről, vagy valami egészen másról? ;)
Mindenesetre biztosan nem a témáról, hanem személyeskedsz.

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 15:04:15

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

Én? Mi ebben a személyeskedés? Megjegyzésem annyi, hogy utólag (post factum) mindig könnyű feltárni a tévedéseket. Ahogy ezt a két IMF-közgazdász is megtette egy konkrét kérdésben. Dedák úr viszont egy 2010-es metodológiai-módszertani hibát (amelyet már a 2011-es évben korrigáltak) az ősbűn kategóriájába sorolta.

Én inkább arra lennék kíváncsi, te hogyan látod, merre induljunk el. Az "austerity" (amelynek hibátlan példánya a SZKT 2.0) után mi a magyar alternatíva, és mit kellene tennie a sokat bírált IMF-nek és EU-nak ebben a kontextusban?

capacete 2013.01.14. 15:07:39

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: 100 %, mert már megtörtént, pedig nem is vagyok közgazdász. Dedák úr viszont erre nem biztos képes lenne (megjegyzem, a mai szabályok szerint PhD-t sem kaphatott volna ilyen nyelvtudással)...

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 15:10:52

@sorhajóhadnagy:
"Én? Mi ebben a személyeskedés?"

Mert Dedákot akarod lejáratni, és olyasmit adsz a szájába, amit nem mondott...

Ha tényleg nem találsz a neten elismert közgazdászok tollából írást 2010-ből vagy korábbról, amiben a válság restrikciós megoldását tagadták, akkor lehet, hogy nem én, nem itt és nem most fogom kezdeni szélesíteni a látókörödet.
USA lépései megvannak?
Na... vagy még mindig semmi?

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 15:14:20

@capacete:
"100 %, mert már megtörtént"

Kár, hogy nem te tanítod a közgazdaságtant, hanem ez az alulművelt Dedák...
Abban az esetben neki kéne helykitöltő karakterhalmazokat generálni helyetted az ellenséges blogokra. ;)

capacete 2013.01.14. 15:17:06

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Nem kár, mert még mindig jobb, ha egy rossz közgazdász tanít közgazdaságtant, mint ha egy jó jogász tenné ugyanazt.

Viszont tragikus, hogy valaki ilyen háttérrel főiskolai tanár lehet: se nyelvtudása, se rangos publikációi nincsenek (a Magyar Nemzet ugyanis nem rangos szakmai folyóirat).

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 15:28:29

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

Mit adtam a szájába? Szerintem semmit. Megkérdeztem, hogy elismert közgazdászokkal együtt 2010-ben publikált-e erről valamit.

Ami a válság restrikciós megoldásának tagadását vagy igenlését illeti, ennek természetesen nagy szakirodalma van. Kicsit a reformáció és ellenreformáció korának hitvitáira hasonlít a dolog. A magam szűk látókörű módján úgy vélem, hogy az Egyesült Államok válságkezelő lépéseit (amelyek megítélésében szintén nem egységes az ottani gazdasági és politikai elit)aligha lehetett volna lemásolni a 27 nemzetállamból álló EU-ban, illetve egy rosszul működő, a szétrobbanás felé tartó eurózónában. Az USA-ban az államadósság terhére lehet stimulálni egy olyan gazdaságot, amely nem csak pénzügyileg egységes (dollár, szövetségi költségvetés), de az amerikai gazdaság robusztus méretei miatt a T-Bill a maga zéró kamatával az egyik legvonzóbb (mert biztonságos) befektetési forma.

De miért vagy ilyen ingerült?

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 16:22:51

@sorhajóhadnagy:
"Mit adtam a szájába? Szerintem semmit. Megkérdeztem, hogy elismert közgazdászokkal együtt 2010-ben publikált-e erről valamit."

Nem ezt tetted.
Ezt írtad:
"Dedák úr a gyöngyösi főiskolán tehát már 2010-ben látta, hogy rossz irányba megyünk. Van erről valamilyen korabeli publikációja? ;-)"

Szó sem volt a beszélgetésben arról, hogy Dedák maga állított bármit 2010-ben, vagy publikált volna erről akkor (bár nincs kizárva).
Te viszont úgy tettél, mintha ezt mondta volna.

"De miért vagy ilyen ingerült? "

Mert ugyanúgy ferdíteni próbálsz, mint a társaid, csak ezt bő lére eresztve teszed. Csalódtam benned. Innen az ingerültség.

"A magam szűk látókörű módján úgy vélem, hogy az Egyesült Államok válságkezelő lépéseit aligha lehetett volna lemásolni"

1. Természetesen ilyet sem állított senki.
2. Az amerikai gazdaság korlátai és erősségei máshol vannak, de az amerikaiak által választott válságkezelés viszont sikeres.
3. Attól, hogy az USA a másik megoldást választotta, az nem lesz amerikai megoldás, és ha mi hasonló megoldást választottunk volna, az nem az amerikaiak másolása, hanem csak más szemléletű gazdaságpolitika.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 16:34:11

@capacete:
"Nem kár, mert még mindig jobb, ha egy rossz közgazdász tanít közgazdaságtant, mint ha egy jó jogász tenné ugyanazt."

A halott jogász a jó jogász, mindig ezt mondom. :)

"Viszont tragikus, hogy valaki ilyen háttérrel főiskolai tanár lehet: se nyelvtudása, se rangos publikációi nincsenek (a Magyar Nemzet ugyanis nem rangos szakmai folyóirat). "

Ettől sokkal rosszabb háttérrel is lehet valaki főiskolai tanár, de a legjobb háttérrel is elbasszák tízmilliók életét a IMF ivy league-es és oxfordi végzettségű vezetői.

Na látod, ezért menjetek tüntetni a HaHá-val, a nívós felsőoktatásért, ne az ingyen jogászképzésért, mert a jogászokkal Dunát lehetne rekeszteni.

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 17:06:09

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

"Mert ugyanúgy ferdíteni próbálsz, mint a társaid"

Köszönöm, ismét lelepleződtem, mint a nép ellensége... Már bocsánat, én elmondtam, mit gondolok a dolgokról. Nem kell vele egyetérteni, és senkire, így rád sem kívánom ráerőltetni a magam véleményét. A mások véleményét meg tiszteletben tartom.

"az amerikaiak által választott válságkezelés viszont sikeres."

(És a német? És a holland? És a finn? És a svéd? És a dán? És a lengyel? És a cseh? És az osztrák? Az Unió északi fele egész jól elvan, még a sokat szenvedett baltiak is.)

Tőled pedig többször finoman meg is kérdeztem, hogy akkor szerinted mi lett volna nálunk az a sikeres válságkezelő politika, amely legalább annyira ígéretesnek tűnhetett volna, mint az amerikai. Mert az adósság és a hiány elengedése masszív növekedés nélkül biztos nem lett volna az. Szerintem.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 19:46:28

@sorhajóhadnagy:
"Köszönöm, ismét lelepleződtem, mint a nép ellensége..."

Te mondtad.

"Már bocsánat, én elmondtam, mit gondolok a dolgokról. "

Köszönöm, hogy elmondtad. Azonban a szó elszáll, Dedák megmarad (az archívumban). A ferdítés, a prófétává lapítás már nem fért bele. Érted?

"A mások véleményét meg tiszteletben tartom."

Ritka erény.

"(És a német? És a holland? És a finn? És a svéd? És a dán? És a lengyel? És a cseh? És az osztrák? Az Unió északi fele egész jól elvan, még a sokat szenvedett baltiak is.)"

Közel sem voltak olyan hatékonyak, mint az amerikaiak. A felsoroltak közül mely országok álltak gyenge lábakon a válság kitörésekor, ergo melyek voltak IMF kölcsön pozitívak? Ugye néhány országot fel tudnánk sorolni, melyek egyértelműen (köztük Magyarországot), melyeknél válságkezelésre volt szükség.

"Tőled pedig többször finoman meg is kérdeztem, hogy akkor szerinted mi lett volna nálunk az a sikeres válságkezelő politika, amely legalább annyira ígéretesnek tűnhetett volna, mint az amerikai."

Ez a sikeres válságkezelés, amit most csinál Orbán. Minimális veszteségekkel maximális mozgásteret alakított ki, és bármennyire is nem tetszik nektek, hitelességet nyert, bizalmat nyert a befektetőknél.
Többet mondok: nem várt módon még mindig őrzi a szavazók többségének bizalmát egy olyan Európában, ahol 1-2 év válságkezelés a halálos politikai ítélettel ért fel máshol. Sajnálom, de nem úgy tűnik, mint aki az utolsókat rúgja.

sorhajóhadnagy 2013.01.14. 20:22:52

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

Az archívumokban sok minden megmarad, nem csupán a szép reményű Dedák úr. Így a válságról és annak kezeléséről szóló irdatlan irodalom. Köszönöm, hogy a végén elmondtad, hogy Orbán Viktor válságkezelését tartod ideálisnak, legalább annyira, mint Obamáét. Korábbi hozzászólásaimban én arról írtam, hogy a magyar válságkezelés legújabb szakasza - a SZKT 2.0 - alapvetően ortodox, sőt restriktív, ami a kiadások határozott visszafogásával jár. Hiszen a legfőbb cél nem a gazdaság dinamizálása, hanem a költségvetési deficit három százalék alá csökkentése. Erről maga a miniszterelnök beszélt többször.

Arra is megpróbáltam felhívni a figyelmet, hogy a magyar válságkezelésben az Európai Unió különböző intézményei inkább szövetségesként kapnak szerepet, miután mind a Bizottság, mind a Tanács elismerte az SZKT 2.0 hatását. A mozgástér ezzel szerintem nem éppen maximális, mert a Stabilitási és Növekedési Paktum, a fiskális paktum (amelyet Orbán Viktor márciusban írt alá), vagy legutóbb a bankunió felé vezető EU27 döntésék (szintén Orbán Viktor jóváhagyásával) mind a szigorú, restriktív gazdaságpolitika felé mutatnak. A bizalmat és a hitelességet tehát - szerintem - az EU-konformabb magyar kormányzati irányvonal váltotta ki, és ezt előnyösen segítette a pénzpiacok idei bizakodóbb hangulata. Vagyis a kormány jobban alkalmazkodott a reális lehetőségekhez, és az ebben engem speciel nem izgat, hogy ezt milyen propaganda-mázzal ölti le.

A 2013-as év ettől függetlenül nehéz lesz, és ahogy az elektronikus útdíj és a bolti pénztárgépek NAV-bekötése körüli hajcihő mutatja, a bevételi oldalon azért nem sima a kép.

Azon azért nagyon meglepődnék, ha az SZKT 2.0-t az amerikai válságkezelés megfelelőjének neveznéd, de nem vitatom el ezt a jogot.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 20:36:14

@sorhajóhadnagy:
"Hiszen a legfőbb cél nem a gazdaság dinamizálása, hanem a költségvetési deficit három százalék alá csökkentése."

Mikor vizsgálják felül, kikerülünk-e a túlzottdeficit-eljárás alól? Ki fogunk kerülni.
Na másnaptól már nem lesz 3 %-os hiánycél-tartás, ahogy válság idején nem is várható el egy magas államadóssággal megvert ország esetén.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 20:44:32

@sorhajóhadnagy:
"A bizalmat és a hitelességet tehát - szerintem - az EU-konformabb magyar kormányzati irányvonal váltotta ki, és ezt előnyösen segítette a pénzpiacok idei bizakodóbb hangulata. "

Mínusz bankadó kőbe vésve, és ez-az, amiért korábban át akarta harapni a baráti EU a torkunkat. A propahanta engem sem izgat fel...
Én pedig arról próbáltam beszélni, hogy ez a pihe-puha politika, mely simogatóan lágyan viszonyul a szavazópolgárok péntárcájához, mentes a nagy sztrájkok által tépett gazdasági sebektől, és mely minden jel szerint stabil politikai erővel párosul, és bár nem az EU-nak tetsző módon, de mégis előteremti a 3 %-os hiánycélhoz szükséges bevételt, nos ez a politika igen, sikeres a szememben, és igen, Orbán akár a legpofátlanabb arckifejezésével is kijelentheti, hogy Európában az egyik legsikeresebb, mindent számításba véve.
Az amerikaiak más tészta, ők szarják a dollárt.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 20:47:35

@sorhajóhadnagy:
"Azon azért nagyon meglepődnék, ha az SZKT 2.0-t az amerikai válságkezelés megfelelőjének neveznéd, de nem vitatom el ezt a jogot. "

Azon én is meglepődnék, de mivel Magyarország gazdasági helyzete, struktúrája, lehetőségei és kötelmei ordas távolságra vannak az USA-étól, ezen ugye nem csodálkozunk?

u.i.: nem csak SZKT van, és biztos van ennél jóval keményebb agenda másoknak, az egészet kell nézni...

capacete 2013.01.14. 21:01:02

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Légy erős, a HaHa többek között ezért is tüntet, és én minden olyan kormányzati kezdeményezést támogatnék, ami kiszűrné a felsőoktatásból a selejtet.

Ennél rosszabb végzettséggel egyébként nem nagyon lehetne főiskolai tanár: nincs nyelvtudása, megfelelő minőségű és mennyiségű publikációja, ezekből következően külföldi publikációja és konferencia előadása sem. Azt már mondani sem kell, hogy ezek miatt nem is habilitált és az akadémiai doktori cím elérése is elérhetetlen messzeségben van.

A kapcsolatrendszere viszont nyilvánvalóan kiváló, és mostanában a tévébe is szívesen hívják, hiszen pont azt mondja, amit hallani akarnak tőle.

Mindegy, legyen ő a te igazodási pontod, engem ugyan nem zavar!

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.01.14. 21:55:59

@sorhajóhadnagy:
www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/nagy_dobasra_keszul_a_magyar_allam.178227.html

Timothy Ash, a Standard Bank londoni stratégája szerint a magyar kormány valószínűleg azt az utat járja, hogy az IMF-megállapodás nélkül most annyi devizakötvényt ad el külföldön, amennyit csak tud, kihasználva az olcsó forrás adta lehetőséget. Hozzátette: már jóval korábban is azt gondolta, hogy ezt szeretné az ország vezetése és amint "tele lesz a koffer" pénzzel, akkor a gazdaságpolitika letér az eddig kijelölt pályáról és a jövő évi választásokhoz közeledve jelentős gazdaságélénkítés veszi kezdetét.

thymos 2013.01.14. 22:29:44

"ők semmit sem változtak, ők UGYANAZOK és UGYANAZT akarják"

"Újabb elképzelések szerint a politikai beállítottságot lényegében a biológia, egész pontosan génjeink határozzák meg. Ha valakit arról akarnánk meggyőzni, hogy mondjuk, ne liberális legyen, az olyan, mintha arra akarnánk rávenni, hogy mostantól barna helyett inkább kék legyen a szeme" nol.hu/archivum/archiv-492879

Tegye fel a kezét az, aki változik! :)

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása