GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Van-e jobboldali kultúrpolitika?

2013.02.17. 18:15, gfg ,

„Hol vannak a falak, / a bástyák, / az erős palánkok, / az acélos katonák, / a bátor magyarok?”

(L. Simon László: Wathay Vicekaptány a Fehérváriákhoz és a Jóistenhez)

 

Van egy uralkodó nézőpont.

Ez a perspektíva a kultúrpolitika kérdéséhez a kultúra felől közelít. A „kultúrpolitika” így a mindenkori kormányzat, legyen az bal- vagy jobboldali, beavatkozását jelenti a kultúra világába. Elosztási kérdések, intézmények létrehozása-megszüntetése, emberek mozgatása, kinevezési viták adják azt az érdekek és értékek finom fonalából sűrűn szőtt hálót, amelybe a kultúra szereplői rendre belegabalyodnak. A háló bármely rezdülése (személycserék, forrásmegvonás, intézmények gründolása) élénk vitát vált ki az elit köréből. Az így értett kultúrpolitika a „vitáról” szól, szereplői a „kulturális elit” tagjai.

Az is természetes, hogy a mindenkori kormányzatnak, legyen az bal- vagy jobboldali, van álláspontja a magaskultúra kívánatos hangsúlyairól. A kulturális elit által kifogásolt vagy éppen üdvözölt lépések mögött jó esetben a magaskultúra irányának befolyásolására irányuló kormányzati szándék áll. Hogy ki irányítsa a kormányzati kultúrpolitikát, ki vezesse a Nemzeti Színházat, hogyan és ki ossza el a magyar fimgyártásra szánt forrásokat, a kulturális térfoglalás milyen formái intézményesüljenek stb. ezek nyilvánvaló módon egy kormányzat kultúrpolitikai törekvéseiről is szólnak. Az így értett kultúrpolitika a „hangsúlyokat” teszi ki és természete szerint a kormányzati munkamegosztás elemeként szemlélt „szakpolitikaként” működik.    

Itt kell megfogalmaznunk az első megállapítást: a kulturális élet aktuális vitái és hangsúlyai éppen azt mutatják, hogy a jelenlegi jobboldali kultúrpolitika nemhogy felszámolta, hanem tovább erősítette a magaskultúra pluralitását. Olyan hangok és hangsúlyok jelentek meg ugyanis - a korábbi hangok változatlan fennállása mellett - az elitkultúra égboltján, amelyeket a liberális kultúrpolitika korábban tradicionalista, posztromantikus, bezárkózó-nemzeti hangként utasított el. Ebből az is következik, hogy a liberális kultúrpolitika nem tudja megugrani a saját maga által túl magasra tett lécet: nem viseli el a liberális hangokon túlmutató pluralitást.

A mindenkori kultúrpolitikának azonban lehetséges egy másik nézőpontja is.

Az a kérdés, hogy mi magyarok, külön-külön, de mindenekelőtt együtt mire vagyunk képesek. A kultúra „életforma”, „minőség”, „elevenség”, „erő”, amely segít megtalálni az élet, a magyar élet lényegét. Magyarországot, a magyar emberek közösségét kormányozni egyúttal tehát valami olyasmit is jelent, minthogy kifejezésre juttatni a magyar élet lényegét. Hogy megteremthetők, elősegíthetők-e azok a feltételek, amikor minden magyar összeadja az erejét és alkot valamit, ami kibírja az időt. Az így értett kultúrpolitika az „együttműködésről”, a „létrehozásról” szól, résztvevője „minden magyar”.

Ezen a ponton kapcsolódik össze a kultúrpolitika a kormányzati sikeresség kérdéskörével. A kormányzás kezdeményezés, elmozdítani valamilyen irányba, „felfelé” vagy „lefelé”, a magyarok politikai közösségét. Az emelkedés feltétele az egység megteremtése, hogy legyenek olyan kérdések, amelyekben egyetértés van minden magyar között. Míg a szűken értett kultúrpolitika a „vitáról” szól, a kormányzati sikeresség feltételeként szemlélt kultúrpolitika a „közmegegyezésről”. Nem az előbbin, ami állandóan ki van téve az "itt és most" viharainak, hanem az utóbbin, ami természeténél fogva nem illeszkedik a választási ciklusok bioritmusához, múlik minden konszolidációs politika sorsa.

Ebből következik a második megállapítás: a jelenlegi jobboldali kormányzat egy olyan nem szakpolitikaként szemlélt kultúrpolitika mellett elkötelezett, amely „felfelé” akarja elmozdítani a magyarokat egy „erős Magyarország” víziója jegyében, ebben akar „közmegegyezést” elérni. Míg  a szűk értelemben vett jobboldali kultúrpolitika alternatíváját a „liberális” adja, a kormányzati sikeresség feltételenek tekintett kultúrpolitikának a „szocialista hatalompolitika” maradványait kell felszámolnia. A „merjünk kicsik lenni” szemléletet, a „jobb nem ugrálni” életbölcsességet, a felvállalt gyengeségtudatot, a hétköznapi élettől a diplomáciai ügyek intézéséig mindent átható meghunyászkodást, a másoknak való megfelelési kényszert, a gyengeséget. Hiszen a magyar politikatörténet milyen sikerkorszaka kötődik a lebeszélés kultúrájának uralmához? Semmilyen. Érdemes tehát megpróbálni a „magabírás”, a „kiállás”, az „állhatatosság”, a „leleményesség”, a „magyar érdek” és végső soron az „erő” útját.

A jobboldali konjuktúra időtállósága, egyúttal egy jövő felé nyitott politikai közösség lehetősége múlik az így értett kultúrpolitika sikerességén.   

  

Címkék: jobboldal,kultúrpolitika,szocialista hatalompolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr935085516

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van-e jobboldali kultúrpolitika? 2013.02.18. 07:26:01

A jelenlegi jobboldali kormányzat egy olyan kultúrpolitika mellett elkötelezett, amely „felfelé” akarja elmozdítani a magyarokat egy „erős Magyarország” víziója jegyében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.17. 23:29:51

Hogy te mekkora barom vagy! Mi lenne, ha felkeresnéd Viktor elvtársad pszichiáterét? Hátha az kicsit magadhoz térít...

Gnózis 2013.02.17. 23:51:19

"Elvtársak! - kiáltotta Süvi. - Remélem, nem képzelitek, hogy mi, disznók, ezt önzésből csináljuk, vagy előjogokat akarunk biztosítani magunknak? Sokan közülünk egyenesen utálják a tejet meg az almát. Én sem szeretem. Egyedüli célunk az, hogy megóvjuk egészségünket. A tej és az alma (ezt bizonyítja a Tudomány, elvtársak) olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek a disznók egészséges táplálkozásához. Mi, disznók, szellemi munkások vagyunk. Ennek a tanyának az egész vezetése és szervezése a mi vállunkon nyugszik. Éjjel-nappal a ti jóléteteken őrködünk. A ti kedvetekért isszuk a tejet és esszük meg az almát."
(George Orwell: Állatfarm)

Szindbad 2013.02.17. 23:52:01

jobboldali? konjunktúra? időtállósága?

Ezmiez?

Szindbad 2013.02.17. 23:59:56

Ha az ideológia az úr,
A szakmaiság háttérbe szorúl.

(ismeretlen bölcs sírja)

hungarisztan 2013.02.18. 00:08:30

Magyarázni a magyarázhatatlant:
bár szörnyen záptojásszagú,
alkalmasint jól tejel.

(ismeretlen haikuszerző)

Lasombra 2013.02.18. 00:08:45

ennyi kibaszott idézőjelet egy szövegbe hányva!
zavaros képek zavaros gondolatokhoz.

valójában sajnálom a jobboldalt. mármint az igazit.

Makkasz 2013.02.18. 00:41:34

Szerintem a poszt világosan bebizonyítja, hogy kultúrpolitikára nincs szükség, az vihar egy biliben, felejtős.

Oktatáspolitika az más. Művészetet keretekbe szorítani, forrásokat mellé alá- s végül fölé rendel ni hiba, csak ront.

is 2013.02.18. 00:44:51

@poszt: "a magyar politikatörténet milyen sikerkorszaka kötődik a lebeszélés kultúrájának uralmához"

Deák Ferenc, Kiegyezés a nem enged a 48-ból dölyfössége helyett.

Pragmatica Sanctio, Mária Terézia.

Géza fejedelem, a kalandozások befejezése, az új helzethez tartozó új szokások és vallás elfogadása.

Szent István intelmei a szomszédokkal, idegenekkel való együttműködésről.

De bezzeg például Mohácsot a nagymagyarkodó, nagyotakaró Szapolyai és társainak köszönhetjük.

Történelemből is megbuktál. GFG, te nem vadászni jársz ide, hanem szopni.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.18. 00:49:28

Hm..a neted blogokat bongeszve hihetetlen hogy a fidesz tamogatottsaga a szavazok koreben kiemelkedo.
Mindenhol csak a szart dobaljak rajuk.
Mindenert ok a hibasak!
Ha van rajta sapka akkor azert, ha nincd akkor azert.
En eddig mszp re szavaztam, most meg e14 re akartam, de jovord csskszert is fideszre fogok.

sisszi 2013.02.18. 01:17:03

ez már beteges paranoia. orvost ide

volgograd 2013.02.18. 01:46:10

" ki ossza el a magyar fimgyártásra szánt forrásokat"

Például ebből is látszik, hogy nincs kultúrpolitika. A leálló filmgyártást és Andy Vajnát annak nevezni ugyanis a nonszensz kategóriába tartozik

Frick László Emlékzenekar 2013.02.18. 02:22:35

A művészet liberális. Most ne töltsük a drága időt azzal, hogy konzervatív liberális lehet-e. Szerintem igem.

Ami művészet nem liberális, az valamiféle alárendeltségben van, szinte mindig egy kampf szolgálatában áll -pl igában. Avagy gründgense valaminek, kommisszárius stb.

Elborzadtam a bejegyzés szövegét olvasván. Egy kampf.

De nézzük "szakmailag" -ugye feltételezné a kultúrpolitikát a politikai képesség. Csak erről a rövid történetről, Alföldi Róbert A Nemzeti' élén és ennek története, interpretációi: Szemléltető tankönyvet lehetne írni e történet alapján az un "jobboldal" (nálam rosszoldal -> gúnyolódás ugye A Jókon és Igazakon, akik a jóoldal nálam).... tehát egy pompás tankönyvből tanítani lehetne a "jobboldal" politikában való kontárságát.

Hogyan akar politikai kontár kultúrpolitikát mívelni?

Hoffmann Rózsa politikailag alkalmatlan volt. Az most is. Hoffmann története azt bizonyítja, amit a kezdetektől fogva felróhatunk a kétharmados FIDESZ-nek: A kétharmad bűvöletében (és itt respekttel Navracsics úr kijelentésére a kapkodás és mentés szükségeségéről) alapvető politikai műveletekről, politikai nagyrutinról feledkeztek meg.

A politika, mint a sakk művészete: A zseniális sakkozó úgy irányítja a gyönge sakkozó lépéseit, hogy a gyönge jó sokáig azt hiheti, a lépéseket ő akarja lépni, ezek az ő ötletei.

A bejegyzés főszövegét a néhai Matula Magazin munkatársai is összeüthették volna á pamfletto.

A jóoldal úgy játszik a rosszoldallal, ahogy csak akar és ennek az az oka, hogy politikai buta, politikaiostoba embereknek kertipartikon, disznóvágáson, háztáji pálinkafőzésen vagy a parasztházatvettünkvidéken stílusú kies enyhelyen előadott téziseiből lesz a "kultúrpolitika" mert Gyuri vagy Imre olyan... de tényleg.. és meggyőzően... ez még nem kultúrpolitika. Főleg nem polgári.

Ilyen minden politikai oldalon van, volt Horn Gyuláék jól berúgtak Czégé Zsuzsa étteremnek álcázott magánklubjában és cigányoztak, taknyoztak, apjafaszáztak, tivornyáztak, hőbörögtek, mint egy lelkifitnesszteremben -de mindent a maga helyén.

Éppen ez a kertipartiánus jelleg az, amiből elegünk volt a Bajcsány ZRt kamarillája idején, mindenkinek elege volt ebből, még az MSZP-seknek is! Ez a "hozd te is Jani a te 20 embered én meg a 200-am"

Mondhatjuk persze azt, hogy Hoffmann Rózsának nem is volt szüksége politikai képességekre -nadehát mindenképpen a politikaikommunikációban csatornavég volt oda volt tolva az arca kamerák elé: egy politikaikommunikációs analfabétának.

Most csak utalok arra, hogy a jóoldali POLITIKA (és nem "kultúrpolitika" ) vágyja Kerényi Imrét, sőt az van nekik felírva: még ilyeneket, mint Kerényi és Kerényi minden nap vezessen elő valami, a kertipartin jólhangzó, politikailag balfácán és politikaikommunikáció szerint kontár módon fölvezetett ötletet.

Milyen játszma az, amiben az ellenfél vágyja, sőt óhajtja az ellenfél játékosát névszerint?

A "rosszoldal" mai története az első lépéssel kezdődött és ez akkor egy még csupán kommunikációs technikai baki volt: egyfajta "jobbos réthorika" alkalmazása. De ezzel olyan pozíciót foglalt el a "jobboldal"
amiből, mint a mongolokkal szemben egyre-és egyre felsorakozó különböző keresztény seregek a XIII. században... egy kicsit előre... és aztán csak hátra-hátra és hátra volt az út, csak hátra és a hátra az nem konzervativizmus, de nem ám!

Ma pedig ott tartunk, hogy valamirevaló művész már csak anyagi okokból... a korpusza opportunizmusából ("Élni kell!Élni Kell!") is, mire tesz?

A politika egyik fő alapja, mint a sakkban is, a meglepetés.

Ha valaki kampfot kezd -ami eleve baromság és végzetes hiba- ha kampfot akar nyitni, akkor legyen meglepő. Semmi meglepőt nem tud művelni a "jobboldali kultúrpolitika". Rendkívül könnyen provokálható. Ott van a román nemzetiünnepi eset, a Nemzetinél. A türhő bunkó, taplótahó és a csöndesamerikaiak provóival szórt "szélsőjobb" hangja egy volt a "jobboldal jobbfelével". Önégetés.

Meglepő lett volna pl Alföldi Róbertet Örökös Nemzeti Szinház Igazgatóvá kinevezni... legalább egy hétbe derült volna valamit kitalálni a jóoldalon... pl most Balogh, hogy megegyezett a diákokkal meg a maszopos pedag'szakszervezettel, 2-3 napig csikorgott a jóoldali agitációspropagandagépezet, először csak polkomm rizsa válaszuk volt, 2-3 napig tartott, amíg uszítással, zsarolással, az érintettek fölkeresésével a fű alatt ellenmozdulatot tettek. Nyilván Alföldi mást nem léphetett volna, mint pár nap múlva, miután a jóoldal profi politikusai kivérizzadnak hirtelenségben, mert erre nem készültek föl, valamit, Alföldi kiáll és azt mondja EZT és ÍGY nem. (sok variáció ebben nem lehetett volna)

Kampfból még nem lett művészet, kampfból még nem lett igazi kultúra. Az elnyomott valódi művészi zsenialitás átütőerejű. A koraiszovjet plakátművészet, filmművészet. Az un "szocializmus" alatt ...amit ráadásul kommunikációs VALAMINT politikai ostobaságból és történelmitudatlanságból is ráadásul -és még szivességet is téve sokszor a jóoldalnak!- felszoroznak "kommunizmus"ként ... akkor születhetett érték, ha a kampf erején engedtek és formálissá tették és Kerényi úr vagy Fekete úr de tudják ezt, de tudják jól!

A politikába a makacsság [-> a soha nincsen benne a politikaművészet szótárában, csak a politikai kommunikációs szótár lózungok című fejezetében...) végzetes. A rugalmatlanság: halál.

Namost hogy ha az ideföl a posztban olvasható elképesztő kampfhoz a politikai képesség kontár, a gyakorlat önellenható,, ostoba... az L.Simonnal műveltek tekintetében pl úgy gyalázatos, ahogy a profi politikában gyalázatosnak is kell lennie egyébként HA SZÜKSÉGSZERŰ... csakhogy ezt meg a politikaikommunikációval fedni kéne és itt aztán senki ne hivatkozzon arra, hogy szemben a szocialista erkölccsel... csakhogy semmi szükségszerűség nem volt L.Simon távoztatásában.. ez már a kertipartiánus diktátum követelménye volt. Ezt várja, óhajtja a jóoldal, ezen dörgölték a kezüket...

mert az, amit L.Simonnal műveltek igazi, virtigli szocialistakultúrpolitikába illő tett volt: Így bánt l pl a Népszabadség vagy az Élet és Irodalom szerkesztősége a belsős viadalaiban azzal, aki útban volt .. vagy únták vagy jó mór volt és megtette kötelességét... És sajnos ezt a műveletet nem kell a jóoldalra jellemző tótawériánus sajtós aljasságokkal trükközni, ez szépen tisztán hozzányúlás nélkül, gyorsan fel is rántotta a kezét a jóoldal és ártatlan pofikákat mórikálva semmit se kellett tenniük, csak hagyni pusztán a műveletet

és L.Simonon beteljesült az Isteni Rend.

Ráadásul az emberben semmi, de semmi remény nincsen, ugyanis tisztában van kettővel:

A FŐFŐFŐEMBER elég jó politikai képességekkel rendelkezik és nem vak.

Tehát tudja, hogy ez is el lett bahharahhaházva.

És itt jön a FIDESZ állandó hivatkozása: "Elszúrtuk ugyan ezt is -de legalább fölidegesedtek a kommunisták!"

Hát jelentem, a "kommunisták" nagyon jól érzik magukat, szemmel láthatóan, amikor feltápászkodnak a sajtóértekezlet pulpitusára, alig bírják a röhögésüket az ájtatosmanóábrázatra legyűrni.

A FŐFŐFŐFŐEMBER igéretet tett.. és ő becsületes ember és nem vonhatja vissza meg effélék. És van még egy év erő, majd megoldjuk erővel.

Ugyan. A kampf iszonyatos költségeket is igényel. Számbeli fölényt is és egyelőre az arányok ezek:
4738 tehetséges művész a jóoldalhoz húz igen,igen 3186 főleg, mert a jóoldal jobban fizet... és a rosszoldaliságát ki meri ma már vállalni a szakma előtt

A művész kicsiségét vagy nagyságát nem a politika határozza meg.

Gründgens nagyságát, mert ő a kampf kutyája, igavonóbarma vagy ami tetszik, határozza meg a politika. És itt álljunk meg, Gründgens nem tehetségtelen ember volt.

A művész oldalbafütyülte a "Merjünk kicsik lenni!"-t.

És annyi neki a "Merjünk nagyok lenni!" is -ha kampf mmeghirdetésében kötelező feladat.

Ez a "jobboldali kultúrpolitika" annyira elbarkácsolt... hogy még az is hasznosabb lett volna, ha semmit se csinálnak kultúrpolitika címén, üresen hagyják a rovatot.

Szemléltető példa a kultuszttárca nagyegéséből: Hoffmann, az iskolaügyhöz való nyulkapiszka és kampf a kétségtelen gazdasági indokoltságok mellett is, a mérlegen sokkal többet vitt, mint amit hozott. Ha Balogh jó politikaiképességekkel már egy katasztrofális helyzetben menteni tudott, mért nem lehetett pl ezzel kezdeni. Nagyon régen kiderült, hogy Hoffmann két szempontból elemien alkalmatlan ... mért kellett ERŐlködni???

Vagy ha feltétlenül, mert a FIDESZ HR fő alapja a bizalmatlanság és feltétlenhűség elvárása.. akkor mért nem lehetett tehetséges fiatalokat meghívni a disznóvágásra meg kertipartira... olyanokat, akik ismerik a korszerű kommunikációseszközök működését, tudják, hogy hol tart a világ, mihezképest lehet esetleg nagynak lenni... Szerintem jópár 25-35 év közötti FIATAL a FIATALDSZ kultúrpolitikájához több erőt tudott volna bevinni, mint az öreg bácsik 40 év kertipartijain.. a sok-sok előadásban és felvezetésben csiszolódott idiómái.. Ráadásul Fekete maga megmondta, lehet, hogy közben másképpen vannak a dolgok, de ő már ezt így elhatározta és ez így lesz.
végmottó:
"Imre! Úgy merjen lefestettetni, hogy[....]"
(FŐFŐFŐné]

WLaci 2013.02.18. 02:39:34

"A „merjünk kicsik lenni” szemléletet, a „jobb nem ugrálni” életbölcsességet, a felvállalt gyengeségtudatot, a hétköznapi élettől a diplomáciai ügyek intézéséig mindent átható meghunyászkodást, a másoknak való megfelelési kényszert, a gyengeséget." Ez egy tipikus fideszesről szóló leírás. Aki európai kultúrájú, versenyképes, nemzetközi porondon is, az szóba sem áll a fidesszel. Minden szakmát tönkretettek, aki szembejött, az alkotmányjogásztól az alternatív színjátszóig.

-JzK- 2013.02.18. 03:01:51

Miben áll a kulturális ízlésbeli különbség?

Nézzétek meg: www.youtube.com/watch?v=WN79ti93NBY

Ez a rész fontos itt: 0:35:40 - 0:38:45, ahhoz tekerjetek...

Fehér Folt 2013.02.18. 03:03:57

"Az a kérdés, hogy mi magyarok, külön-külön, de mindenekelőtt együtt mire vagyunk képesek."

Többes szám első személy, fridikém? Mire föl?

Fehér Folt 2013.02.18. 03:07:37

Egyébként rideg ez a fejléc. "Az leszek, amivé tesztek" és egy kibelezett hal. Nem nagyon engedném a gyerekeim fodrocska közelébe...

tucano 2013.02.18. 04:20:06

Próbáljuk ki az "erő útját"?

?

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.02.18. 04:59:00

pillanat. 1914 ota nincs baloldal, 1944 ota nincs jobboldal sem.

erovonalak vannak, hatalom van, uralom van a kulturaban.

Ló Elemér 2013.02.18. 05:52:34

A Fidesz nem jobboldali, hanem "anyánkat is megbasznánk a hatalomért" párt. A kultúrpolitikája is csak arról szól, hogy mi jó nekik a hatalom megtartása érdekében.

Frick László Emlékzenekar 2013.02.18. 06:19:29

@Ló Elemér: Így van! Nagyszerű és eredeti gondolta! Olyanokat kell választabnunk, akik nem az erő politikáját vallják és nem basznák meg az anyjukat a hatalomért, sőt a hatalom annyira nem érdekli őket, hogy... ö... hol is vannak ők, az önzetlenek? Segítsen, vezessen kérem hozzájuk, aki a népre végre a szavakkal hatnak, a meggyőzéssel, szépen elmagyarázva nekünk a merrőlhánymétert. És akkor ez a becsületes nép, aki nem lópikk, itt nem hiányzik a hypermarketekben minden a kikötözözz kisgépekről, ami mozdítzható, igen a cigányoknak kell az elektromos snóbelwajzli, a tömegeket nem ám az önérdek vezeti, ki az aki a nagymamáját öregeket tervszerűen megsemmisítő otthonokba vágja a 2.2 millát érő szobakonyhájáért a szines üveggömbökkel a kiskertben és a dőlt góréval? áááásenki! Ez egy nem olyan nép ám, hogy egy sofőr csak azért, hogy a kollégája fordáját elcsaklizza, befújja a fénekaszonynál, ódehogy. nem ez az istenatta nép volt, aki az öregjeit haldokoltában felkapta, hogy a kárpótlásijegyeit strómanoknak eladhassa, nem ez a nép, akik hagyatéki ügyekben a vályut kettéfűrészelik, csak a piszókokk a pólitikúsókkok az ojanok! Na, gyorsan nevezze meg kérem azokat a jókat és érdektelenül tisztaszívből a népértpolitizálókat, akiket nem érdekel a hatalom. hagy támogassam őket!

Frick László Emlékzenekar 2013.02.18. 06:24:03

@anyádnak Én tolom: Sajnos a maga gyerekei veszélyeztetettek és ha nem kerülnek ki sürgősen a maga "kulturális" hatása alól, akkor felnővén valószínű csak mintegy másfél-kétszeresével haladják meg az apjuk intelligenciaszintjét, de 88-es IQ-val még lehetnek becsületes munkásemberek is, nem ilyen bután frecsegő címlaptrollok.

raydo (törölt) 2013.02.18. 06:25:58

Hát, ha már minden meghatározás idézőjeles - valamiképpen értendő - akkor a "plurális" miért nem az? És mi a franc az, hogy a kijelölt politikai irány vezényli a plurálist, ami ettől belehasonul önmagába?

A mai penzumban azért van érték is: megtudható, hogy közmegegyezésen, vagy vitán múlik a kormányzati sikeresség politika sorsa, ha úgy szemléljük, de inkább nem, mert nem úgy szemléljük. (hacsak az idézőjelek GFG-nél nem mást jelentenek)

kpityu2 2013.02.18. 06:32:39

Elméleti kérdés, elképzelt szituációról: Ha a rezsim főideológusát és a kultúrpolitika irányítóját a legfőbb törvényben bebetonozzák, akkor kormányváltásnál eltávolítható-e pozíciójából forradalom nélkül?

Bebes 2013.02.18. 06:35:34

"Olyan hangok és hangsúlyok jelentek meg ugyanis - a korábbi hangok változatlan fennállása mellett - az elitkultúra égboltján, amelyeket a liberális kultúrpolitika korábban tradicionalista, posztromantikus, bezárkózó-nemzeti hangként utasított el."

Csodálatos ez a mondat, szinte látom magam előtt az elitkultúra égboltján a korábbi hangok fennállását, amelyekhez most új hangok csatlakoznak a firmamentumon, és ez a mennyei harmóniát a jobboldali kultúrpolitika hozta el nékünk.

raydo (törölt) 2013.02.18. 06:41:00

@kpityu2: persze, hogy eltávolítható. Nem kell neki pénzt adni. Éljen meg a politikai pluralizmusból, és az majd - idézőjelesen - átdimenzionálja őt a vitába, vagy a közmegegyezésbe. :)

delejes 2013.02.18. 06:48:55

Mehéz lenne vitatkozni ekkora sületlenséggel. Katyvasz ez a poszt mint a téma, amiről szólni akar.

raydo (törölt) 2013.02.18. 06:53:33

@delejes: Olvasd el a Férfiasság címűt (persze a szexuálneurózis tüneteinek felismerése nélkül)!

turbocat 2013.02.18. 07:21:04

szabadon : ..a liberálisoknak alaposan túljártunk az eszén, nem szeretnék most a helyükben lenni..

Frick László Emlékzenekar 2013.02.18. 07:37:49

@turbocat: Bár a fordítása pocsék, aljas és elfogult, én se szeretnék a liberálisok helyében lenni most, ugyanis WC-re kell vágtáznom és a röhögéstől nem érnék oda...

Látóember 2013.02.18. 08:13:31

A kultúra csak liberális lehet. Ha a politika bármilyen módon beleavatkozik a kultúrába, az korlátozza a művészi szabadságot, és az egyén jogát, hogy választhasson mely mű tetszik, vagy nem tetszik neki. Egyetlen dolog lehet csak mércéje a művésznek. A közönség.Ma csakis a pitykés magyarkodás kifizetődő,bármennyire hamis és álságos is, mert a "kultúrpolitika" ezt támogatja, miközben más irányzatokat ellehetetlenít. Én már lassan ott tartok, ha meghallok egy magyar népdalt - ami egyébként természeténél fogva a lényem része - menekülök. Egyébként ezt mintha Szabó István ezelőtt sok-sok évvel megmephistosította volna. Vagy rosszul emlékszem?

Anselmo 2013.02.18. 08:13:34

Egyetértek a poszttal. Világosan azonosítható érdekcsoportok vannak Magyarországon belül, aki a magyar nemzet bukásában érdekeltek, tőlük származik a "kicsinek lenni, meghunyászkodni" eszméje. Ha élni akarunk, le kell számolni velük, és ideológiájukkal.

Frick László Emlékzenekar 2013.02.18. 08:24:14

@Látóember: Gustaf Gründgens, Klaus Mann barátja tehetséges művész volt
www.d-e-zimmer.de/Abb/mephisto.jpg
[ő Hendrik Höfgen mintája, Klaus Mann róla formázta]
Szabó pedig megfilmesítette az ősi szituációt. Itt azonban a Csúnya Kövér Göring-alakúakról van szó, nem intendánsokról. hanem ideológusokról, akik önellenható ostobán, mert féltheteségek vagy inkább csak negyedtehetségek... diszóvágáson meg kertipartikon jólhangzó okoskodásokbóll politikai analfabétaként, a politikai kommunikációban kontárként fognak fabrikálni és megint úgy, de most már végképpen, hogy szitokszó lesz az, amit "emelnének"

és végképpen nem lesz kifizetődő "jobboldali művész"-ként megbélyegeztetni.

Már 1993-ban a vérét akarták venni Tandori Dezsőnek, amikor nem is annyira viiccesen.. azt mondotta, hogy ő jobboldali író SZERETNE lenni

de nem lehet az ember és nem csak az "idegenszívű karmok" hagymázas látomása miatt, hanem azért, mert Kerényi és Fekete meg a hasonlóak szégyent hoznak a "jobboldali gondolat"-ra is.. a kontár, a dilettáns, a féltehetségű igyekezetükkel

sajnos -DE SZERENCSÉRE IS- ez egy másik film, ez nem a Mephisto

ez egy rémbohózat lesz

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.18. 08:39:02

végre valahol kimondják, hogy a jelenlegi kormány prulalizál valamit.

Mondjuk mindennel ezt csinálja, de általában letagadja.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.02.18. 08:41:40

Ráférne az országra hogy kitakarítsük a ballib kultúr mocskot végre, mely a komcsik óta megszállta az országot.

De ezek a ballib tetvek úgy hápognak, mikor 1-1 magyarellenes ballib igazi kultúrnácit kitúr a jobboldal, hogy agyrém.

Alkibiadesz 2013.02.18. 08:50:40

Van két állítás, és ezek nem férnek meg egymás mellett.
Egyrészt a mostani kormányzat kultúrpolitikai intézkedései egy olyan pluralitást érvényesítenek, amelyet az egyébként „liberális” kultúrpolitika se tudott érvényesíteni.
Másrészt az aktuális kultúrpolitika abban is túlmutat a baloldali kultúrpolitikán, hogy a lefelé mutató - mert a közmegegyezés kialakulását hátráltató - kormányzati politikával szemben a felfelé mutató, vitákat „lezáró” (kiiktató) és ezzel valós közmegegyezést létrehozó kormányzati politikát jelent.
A kormányzat tehát egyrészt egy olyan vonalat érvényesít a magyar kultúrán belül, amely fokozza ennek az egésznek a pluralitását. Másrészt a most érvényesülő vonal a „magyar élet lényegét” hivatott megjeleníteni, az „együttműködésről” a „közmegegyezésről” szól.

Együttműködésről, de kivel? Azokkal a „liberális” kultúraalkotókkal, akik korábban képtelenek voltak megugrani a liberális oldalon túlmutató pluralitást? Azokkal, akik ezért „elnyomták” a „nemzeti” kultúra képviselőit? Azokkal, akik - legalábbis a szerző állítása szerint - csakis annak a szocialista hatalomtechnikának köszönhették a létüket, amit végképp el kell törölni?
Nyilván nem! De akkor kivel?
Nem mással, mint önmagukkal! A helyzet tehát az, hogy a magyar kultúrán belül van egy olyan térfoglaló csoport, amely az egész magyar kultúrával, a „közmegegyezéssel azonosítja önmagát.
A kérdés csak az, hogy mennyiben mutat túl ez az „álpluralitás” és „álközmegegyezés” a „liberálisok” korábbi álpluralitásán, vagy azon, hogy a saját teljesítményükkel azonosították a „minőségi” kultúrát. Gyanítom, hogy semmiben!
A kultúrpolitika tehát ebben a formában sehogy se kapcsolódhat össze a (bárhogyan értett) kormányzati sikerességgel. A korábbi „liberális dominancia” például nem annak köszönhető, hogy az felelt meg a legjobban a „lebeszélés kultúrájának”. A helyzet inkább az volt, hogy a „lebeszélés politikai kultúrájának” követői önmagukat beszélték le a kultúrába való aktív beavatkozásról. Ez a politikai kishitűség volt a feltétele annak, hogy a „liberális” kultúra ilyen értelemben autonóm lehetett, még ha politikailag nem is volt teljesen semleges. Ehhez képest a mostani kulturális „élet” nem semleges és nem autonóm.
Ez lenne az „emelkedés”? Ez lenne egy új közmegegyezés?
Aligha!
A helyzet ugyanis az, hogy az a tétel is téves, miszerint a vita a süllyedéssel, a vitát felváltó közmegegyezés pedig az emelkedéssel azonos. A valós helyzet sokkal inkább az, hogy a felemelkedéshez valóban szükséges közmegegyezés, mégpedig olyan, amely képes megalapozni egy vitát, egy termékenyítő dialógust. Az önmagunkkal és másokkal folytatott viták nélkül ugyanis igencsak nehéz megtalálni azt, ami „kultúra „életforma”, „minőség”, „elevenség”, „erő”,” azt „amely segít megtalálni az élet, a magyar élet lényegét.”

A helyzet tehát az, hogy ez a lényeg saját maga is többszólamú, és ezért az önmagát sikeresnek kommunikáló kormányzati politika vitafóbiája nem megleli, hanem éppen hogy elfedi ezt a lényeget.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.02.18. 08:59:51

Maximumra pörgött a bullshitgenerátor és a szanaszét fröcsögött szart belapátoltad egy bejegyzésbe, good job.

delejes 2013.02.18. 09:08:39

@raydo: Elolvastam... nem kellett volna. :-(

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2013.02.18. 10:20:52

A dekadens, romlott művészet feltétlenül liberális.
Az isteni sugallat ezekben nincs is jelen.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 11:38:11

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: titeket kellene már... ha nem is lámpavasra lógatni, de legalább sittre vágni! Jobb világ lenne nélkületek. Legalább gerincetek lenne, de még az sincs, takony van a helyén.

Fehér Folt 2013.02.18. 14:52:28

@Frick László Emlékzenekar: 140-es IQ-m van. Ez nem talált, pici fidesznyik... :DDDD

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.18. 16:23:53

Amit @gfg kifejt, az nagyon demokratikus, nagyon néppárti, nagyon értéksemleges és, kormányzásszakmai értelemben, nagyon profi.

Ugyan, mi kifogása lehet ezek ellen egy demokratának?!

Frick László Emlékzenekar 2013.02.19. 02:01:31

@anyádnak Én tolom: De ennek az IQ-hányadosnak az összes kommentjeidben, amit nicked fennállása alatt verbalice böfögtél meg fingottál, semmi jelét nem adtad. Kétségtelenül van a gázok orális és anális eregetésének problémamegoldó jellege, de ez a probléma a tiéd:
-helytelen bevitel
-pocsék feldolgozóképesség és renyheség is

Frick László Emlékzenekar 2013.02.19. 02:05:24

@bbjnick: demokrata nem kampffal tömetni magát jár szórakozni vagy műélvezni. Sőt, demokrata kíváncsi a kampányban, mutassák csak neki azt ott, nem, hanem mégkiljebb és ott lent a sarokban azt az eddig még nemlátottat, eltérőet. Vagyunk kitéve kampfnak eleget, untig, doszt a kereskedelmimarketing állandó, nagynyomású kampfja.

Frick László Emlékzenekar 2013.02.19. 02:08:34

@bbjnick: ... na, talán a vén szenilis, agyérelmeszesedéses öreg [ex]demokratákra nem igaz, amit mondtam

Baldrick68 2013.02.22. 10:18:05

Tulajdonképpen szépen összefoglalta GFG a fideszes kormányzás eszenciáját:

" A „merjünk kicsik lenni” szemléletet, a „jobb nem ugrálni” életbölcsességet, a felvállalt gyengeségtudatot, a hétköznapi élettől a diplomáciai ügyek intézéséig mindent átható meghunyászkodást, a másoknak való megfelelési kényszert, a gyengeséget. "

Bizony ez az izmozás amit a főnökeid csinálnak erre neveli az átlag embert. Bárki aki ellent mert mondani a kedves vezetőnek, azt rövid úton kicsinálták.
Földrajzinév bizottság, Költségvetési tanács, ÁB, HAHA :-)
Itt az egész NER arról szól, hogy pofa befog, fejet lehajt, sorba beáll.

Szemet gyönyörködtető volt az a rákosita tempó ahogy kezelitek a diákok tiltakozását:
- Összes kormánypárti média össztüze.
- Kormánypárti bloggerek arról értekeznek hogy miféle liberó zsidó csírák ezek hahások.
- Fociultrák bemennek keménykedni. Ja ráadásul az annyira semmi közük az ultráknak a fideszhez, hogy az egyik anno a fidesz szineiben indult :-)
- Nemzeti Gyomozóiroda ráuszítása a hallgatókra.

péesz (törölt) 2013.02.28. 10:12:25

@Anselmo: Igazad van!

Falhoz mindet! Vagy a Dunába! Vezényled a kivégzésüket, drága elvtársam?

péesz (törölt) 2013.02.28. 10:20:49

Baj van, Gabika.

Aszondod:

"Az is természetes, hogy a mindenkori kormányzatnak, legyen az bal- vagy jobboldali, van álláspontja a magaskultúra kívánatos hangsúlyairól."

Nem, ez egyáltalán nem természetes. A te és még hozzád hasonló kétdimenziós világban éldegélő (jó és rossz harca; értsd: jó mint jobboldal - rossz mint baloldal, vagy ahogy az egyik kommentelő által megidézett, zseniális Állatfarmban van: "két láb jó, négy láb rossz!") emberkéknek lehet, hogy ez természetes, de nem.

Semmi köze a politikának a kultúrához. A művész ír, fest, szobrászkodik, csinálja, amihez tehetsége van - a közönség (figyelem, Gabika, a közönség!) pedig eldönti, hogy ez neki tetszik, vagy sem. Megveszi-e a könyvet, megnézi-e a darabot, stb. Hogy ez helyes a közönség ítélete, vagy sem, valóban időtálló és nagyszerű az adott művészi "produktum" vagy sem - ezt meg az idő és az utókor majd eldönti...

A politikának egy dolga van: ha erre közpénz megy el, azt szigorúan szakmai alapon, egy független testület koordinálásával biztosítja a működés feltételeit. Ennyi.

Meg esetleg beülhet a poltikus is, és otthon elmondhatja, hogy tetszett amit látott, olvasott, stb. De semmi több.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása