GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Szabadság

2013.08.28. 10:38, gfg ,

Szabadság = 1. ~: tűzvész és nyargalás 2. ~: az „előre!” azt jelenti, hogy akármerre

Példamondat: „Ez is egy európai álláspont”

 

Van itt egy zsarnokság: az a liberálisnak nevezett közkedvelt képzet, mely szerint az emberek autonómak, nincs is más életcéljuk, mint az autonóm élet, és ha egyáltalán szükség van bármilyen politikára, annak célja csak az lehet, hogy tartsa tiszteletben ezt az abszolútnak tételezett antropológiai elvet. Ebből a helyes politika két iránya vezethető le: az állam vagy hagyjon békén az embereknek, ekkor intézményi és igazgatási kérdésekké silányítva igyekeznek kizárni a politikát az emberi világból, vagy, mivel ez a vállalásuk teljesíthetetlen, és így az ajtón kitessékelt átkozott politika mégiscsak visszamászik az ablakon, akkor az a feladata, hogy segítse elő a jó élet feltételeinek kialakítását, azaz tegye még autonómabbá az embereket.  A liberálisok által nagy gonddal kidolgozott „szabadság elmélete” a politikát tehát mindenhová elvezeti, oda is, ahol nem lenne semmi dolga. Az általuk démonizált hatalom valóságos zsarnoksággá válik: uralma alá hajtja az egész embert, veszélyeztetve annak integritását.

A szabadság azonban nem elméleti kérdés. A szabadságot gyakorolni kell.

Ha kinézünk az ablakon, azt látjuk, hogy nem mindenki képes gyakorolni a szabadságot.  Szabadságunk van a döntésre, ami mindig gyakorlati és nem elméleti kérdés, de a szabadság megéléséhez döntenünk kell a szabadság mellett. Az a szuverén, aki képes meghozni ezt a semmiből születő döntést. A szabadság tehát a politika minden formáját feltöri, a szabadság ugyanis nem ellentétes hatalommal, hanem annak megvalósulása: a szabadság gyakorlása maga a hatalom.

A szabadságot megvalósító hatalom pedig nem ismer nyugvópontot: csak tűzvész meg nyargalás az élete. A szakadatlan gyakorolt szabadság dönt arról, hogy fennáll-e a tűzvész, és hogy mit kell tenni a tűzvész elhárítása érdekében, majd nyargal tovább, újabb és újabb mozgásteret nyitva a cselekvés számára, büszkén jelentve ki, hogy az „előre!” annyit tesz: akármerre, egyetlen dolgot őrízve csak meg: saját körülrajzolhatatlanságát. S ha megpróbálják előle eltorlaszolni a végtelen fullánkját (mondván: nincs mozgástér, nincs alternatíva, úgysem lehet másként csinálni és így tovább), akkor mindig tesz vagy mond valami megjósolhatatlant, rést nyitva a lezárt kapukon, kinyílvánítva, hogy amit képvisel, „ez is egy európai álláspont”.

Míg a szabadság zsarnoksága magát a szabadságot bénítja meg, a hatalom szabadsága kiteljesíti azt.

A szabadság ugyanis nem élvezhető kontextus nélkül. A sokféle emberi akarat káoszában a szuverén szabadsága vág rendet. A káoszból csak úgy lehet kozmoszt formálni, ha a politika nem ismer nyugvópontot, előre megy, ha tetszik akármerre, folyamatos mozgásban tartva a legalapvetőbb emberi szenvedélyeket: a reményt, a félelmet, a büszkeséget és a haragot, állandóan emlékeztetve és ugyanakkor felejtésre készetve, egyetlen közösséggé tartva össze a széttartó sokaságot.

Szemben a „szabadság elméletével” a „szabadság gyakorlása”, mivel nem magát az egész embert, hanem csak a legalapvetőbb szenvedélyeinket manipulálja, érintetlenül hagyja integritásunk legmeghatározóbb vonását, hogy ki-ki maga képes-e meghozni a döntést a szabadság mellett. A „szabadság gyakorlása”, vagyis a hatalom tehát nem lerombolja, hanem egyenesen tiszteletben tartja az emberi motívumok sokféleségét és az emberi természet eredendő problematikusságát.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr905481648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.08.28. 13:57:47

Bevezetés a zsarnokság szabadságába Carl Schmitt nyomdokain.

Egyébként mit jelent az, hogy "eltorlaszolni a végtelen fullánkját"? Miért éppen fullánk? Jól hangzó szó kellett?

Urfang 2013.08.28. 14:22:20

Ezek szerint Sztálin elvtárs, amikor nem engedett minket az autonómia rabságában vergődni, hanem a korlátlan hatalom gyakorlásával kiteljesítette a szabadságunkat, akkor a Göbbels Fodor Gábori elvek szerinti NER alapjait rakta le?

És ezt ma már ilyen nyíltan ki lehet mondani?

Urfang 2013.08.28. 14:23:18

@Counter: Ha már értelem nincs benne akkor legyen legalább néhány hangzatos metafora.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.08.28. 14:28:17

Amúgy remekül elmagyarázza, hogy a szuverenitás a pőre valójában: felelőtlenség (=felelősségrevonhatatlanság, nem a gyermeki meggondolatlanság értelmében).

Épp ezért kell szétdarabolni, hogy egy személy, egy csoport a teljességével soha ne rendelkezhessen. A szuverenitás teljessége a teljes zsarnokság. Senki se volt szuverénebb egy római cézárnál vagy egy abszolút uralkodónál.

CSENDES 2013.08.28. 14:29:36

@Counter: Legyen benne valami egyedi saját gondolat is. Bár mondjuk valamit eltorlaszolni lehet, de éppen a fullánk ellen nem így szoktunk védekezni.

thymos 2013.08.28. 20:07:20

"A szabadság azonban nem elméleti kérdés. A szabadságot gyakorolni kell."

Számomra a szabadság ebben a "kontextusban" azt jelenti, hogy "kikaparom magamnak a gesztenyét" és arra szavazok majd, aki segít nekem ebben :)

Myrath 2013.08.29. 14:16:52

"Míg a szabadság zsarnoksága magát a szabadságot bénítja meg, a hatalom szabadsága kiteljesíti azt."

Ez egy külön bekezdés a "katyvaszban". Én ezt próbálom értelmezni, de lehet, h nem sikerül.

A szabadság zsarnoksága az a demokrácia? A sok vélemény, a sokszínűség azt eredményezi, h nincs kompromisszum mentes tagja a társadalomnak?
A hatalom szabadsága pedig a diktatúra, ahol a diktatúra nyertesei kiteljesítis a látható szabadságot? Amit nem látunk az nincs? Ha a lojalistáknak jó akkor az elég?

Szerintem ennek se füle se farka.

raydo (törölt) 2013.08.30. 08:36:58

@Myrath: Se füle, se farka addig, amíg nem látod, hogy GFG szervilizmusán belül vagyunk.

Meg se nyikkan arról, hogy szolgának szegődve (bekerülve a hatalomba) milyen, hogyan bénul a hatalom szabadsága, de azt már pedzegeti, mennyire liberális a hatalom zsarnoksága ilyenkor, csak elveti, mert akkor elfogadná, amit tagad.

(csak egyszer beszélne már csak úgy, és nem a szeretett vezérről!)

négyöthat (törölt) 2013.08.30. 11:00:01

Srácok, ne foglalkozzatok ezzel a szerencsétlennel! Ez az írás is jól példázza, hogy tulajdonképpen értelmezhetetlen zagyvaságokat ír, logikailag teljesen indokolhatatlan következtetésekkel ("az ajtón kitessékelt átkozott politika mégiscsak visszamászik az ablakon, akkor az a feladata, hogy segítse elő a jó élet feltételeinek kialakítását, azaz tegye még autonómabbá az embereket. A liberálisok által nagy gonddal kidolgozott „szabadság elmélete” a politikát tehát mindenhová elvezeti, oda is, ahol nem lenne semmi dolga." - mintha nem pont Orbánék vezetnék el a politikát mindenhová, ahol semmi dolga nem lenne...) Egyébként ma láttam a 444-en ezt a képet GFG-ről, ami mindent megmagyaráz: most.444.hu/assets/sites/2/gfg1.jpg Ha engem kerti törpének teremtett volna a jóisten, talán az én eszményi miniszterelnök-jelöltem is egy Erős Igazi Férfi lenne. Jó, azért nyilván nem a Viktor, mert magamnál látványosan hülyébbet soha nem szeretnék hatalmon látni, de már megértem a vágyakozást a hatalom/férfiasság/erő iránt.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.08.30. 11:57:17

Azért nem tudja értelmezni a szabadságot ez az álkonzervatív konjunktúralovag, mert ő is csak kenyéradó gazdájának ciccegésére vár, mikor ehet és szarhat a csordával együtt.

G. Fodor, ha már kontextus, akkor ebből a keretből igencsak nehéz értelmezni olyan fogalmakat, amihez neked semmi közöd. Nem is sikerült.

Baldrick68 2013.09.11. 21:55:11

Ez az elmélkedés a szabadságról azokat a csodás Kádári időket idézi.

Akkoriban győzködték a dolgozó népet, hogy a coca cola mámorban fetrengő nyugatiakat elnyomják és nekik rossz és bezzeg nekünk itt szögesdróton belül milyen fasza.

Baldrick68 2013.09.11. 21:55:11

Ez az elmélkedés a szabadságról azokat a csodás Kádári időket idézi.

Akkoriban győzködték a dolgozó népet, hogy a coca cola mámorban fetrengő nyugatiakat elnyomják és nekik rossz és bezzeg nekünk itt szögesdróton belül milyen fasza.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása