GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Hagyomány

2013.09.02. 08:17, gfg ,

 

Hagyomány = 1. ~ dramaturgia: a „honnan jövök?”-nek az az értelme, hogy „hová tartok?” 2. ~ példatár: útmutató a „kik vagyunk?” kérdéséhez

Példamondat: „Magyarország a szabadságharcosok földje, ma is az, és az is marad”

 

Van itt egy béklyó: a hagyománynak az a felfogása, amely a múltra olyan realitásként tekint, mint ami kötelez.

Ha valakinek egy többszáz éves családfa az öröksége, az számára inkább teher, semmint a szabadság forrása. A hagyománynak ugyanis nem sok köze van az ilyen történelmi realitásokhoz.

Hogy megértsük ennek az unortodox gondolatnak a magától értetődőségét, a politika világához kell fordulnunk. Minden kérdés azon fordul meg, hogy nézünk rá az adott dologra. A politika embere, ha a politikai dolgok világának alakítója és nem elszenvedője akar lenni, mindenre erőforrásként kell hogy tekintsen. Ha az örökség csak egy realitás lenne, ami kötelez, hogyan tudna erőt meríteni a cselekvéshez? A politikust ugyanis végső soron egyetlen kérdés foglalkoztatja: saját cselekvőképességének lehetővé tétele. A történelem pedig, ha helyesen nézünk rá, erőforrás lehet a cselekvés számára. Helyesen pedig a cél felől kell nézni a dolgokra. A „honnan jövök?”-nek ugyanis az az értelme, hogy „hová tartok?”.

A győzni akaró politikus felől nézve ugyanakkor a magyar történelem egész egyszerűen rosszul van megírva: az ortodox felfogás a vesztes csaták történetéről szól, ebből nehéz erőt meríteni a cselekvéshez. Újra kell tehát írni a hagyományt. Így lépnek elő a történelemből a hősök. A hősök, jóllehet történelmi szereplők, nem a tények és a dátumok világához, nem a múlthoz, hanem a jövőhöz tartoznak. Hogy például mi ’56 értelme, az nem ’56 felől, hanem a jelen, méginkább a jövőbeli célok felől dől el. Ha a győzelem lélektani feltételeinek megteremtése a politikai feladat: akkor ’56 arról szól, hogy tisztelet a bátraknak! Így lesz a történelmi realitásból, ami kötelez, politikai realitás, ami szabaddá tesz. S csakis az ilyen és ehhez hasonló varázslásnak köszönhetően válhat a hagyomány olyan erőforrássá, amely példatárként szolgál a „kik vagyunk?” kérdéséhez.

Ha ennek az alapvető kérdésnek a megválaszolását a politika rábízná külön-külön mindenkire, a válaszok olyan széttartóak lennének, amely megakadályozná a közös cselekvést. A „mit akarunk?” kérdése ugyanis elválaszthatatlan a „kik vagyunk?” problémájától. Ha Magyarország a szabadságharcosok földje volt, ma is az, és az is marad, akkor világos, hogy mi magyarok elsősorban szabadságot, függetlenséget, önbecsülést és ehhez hasonlókat akarunk. Ez az egyirányba tartó, közös cselekvést is magában foglaló önmeghatározás pedig annyira erős késztetést jelent egy politikai közösség számára, hogy aki ennek a tagadásával próbálkozna (például a magyar történelemre a kudarcok sorozataként tekint, mondván, mi magyarok már Mohácsnál „elkúrtuk”), az egycsapásra a labancok között találja magát.

A szabadon értelmezett hagyomány így válik a politikai erőtér szembenálló pólusait is meghatározó erőforrássá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr155488636

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hagyomány 2013.09.02. 14:13:01

Van itt egy béklyó: a hagyománynak az a felfogása, amely a múltra olyan realitásként tekint, mint ami kötelez.

Trackback: Hagyomány 2013.09.02. 14:00:02

Van itt egy béklyó: a hagyománynak az a felfogása, amely a múltra olyan realitásként tekint, mint ami kötelez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thymos 2013.09.02. 10:08:14

"S csakis az ilyen és ehhez hasonló VARÁZSLÁSNAK köszönhetően válhat a hagyomány olyan erőforrássá, amely példatárként szolgál a „kik vagyunk?” kérdéséhez."

Én inkább a "varázstalanítást" preferálnám!

"Max Weber német szociológus úgy vélte, hogy 1517. október 31-én a reformációval megkezdődött a világ varázstalanítása, elmúlt az emberiség gyermekkora."

Úgy gondolom, hogy 2010-ben is hasonló "varázstalanítás" kezdődött el és remélem, hogy ez folytatódni is fog:)

bla.bla (törölt) 2013.09.02. 14:53:58

Ez egy jó bejegyzés. Még akkor is, ha próbálja szegről végről magyarázni a kormány történelem átirási törekvéseit.
Thymos, épp nem kezdődött el semilyen varázstalanítás.Sokkal erősebb az ideológiai töltete a Fidesz kormánynak, mint az előzőnek.
Abban sem vagyok biztos, hogy a politikai terepen lehetséges varázstalanítani. GFG is erre igyekszik rámutatni.

thymos 2013.09.02. 18:36:15

Szerintem meg elkezdődött a valódi "varázstalanítás" 2010-ben, mégpedig egy olyan rendszer formájában, mely a rendszerváltás utáni letisztult eszméken keresztül eresztett gyökeret a konzervativizmusba, miközben végérvényesen leszámolt a neoliberalizmus elvtelen hagyományaival, s egyúttal kiszorított minden irracionálisnak vélt elemet is.

bla.bla (törölt) 2013.09.03. 00:02:18

Te valamit félreértesz, úgy érzem. Illetve, bocsáss meg: nem azonos módon nézünk rá a dolgokra...

AbsolutGeist 2013.09.06. 22:55:55

@thymos: Ja. Megszüleztett az abszolút szellem, mondjuk ki.

thymos 2013.09.09. 11:57:27

Semmi sem "abszolut"!
Minden relatív.
Még te is AbsolutGeist:)

kiir 2013.11.13. 16:14:01

(1) A hagyomány egy közösség kommunikációs és magatartásformáinak, szimbólumainak a rendszere. Nem létezik a közösség nélkül, és nélküle nem létezik a közösség. Biztos, hogy nem példatár. És tuti, hogy fájdalmasan korlátozza az adott közösség politikusát.

(2) A történelem viszont mindig is a politika szolgálólánya volt. Eleve azért jött létre. Vannak persze szakmai szabályok, amik valamelyest korlátozzák a garázdálkodást. Szabad válogatni a példatárból, de eközben muszáj reflektálni a múltból ránkmaradt forrásokra. Anélkül csak ez lesz:
mno.hu/belfold/kover-cselekedeteinkkel-kell-valaszolnunk-1194413

(3) Egészséges társadalom saját érdekében a politika autonóm terére korlátozza a politikusokat. A politikával foglalkozók szeretik magukat mindenhatónak látni, de valójában csak a politikai mező logikájához értenek. Mint ez a GFG.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2014.01.21. 15:42:30

A "a magyar történelem egész egyszerűen rosszul van megírva" egészen biztosan nem azt jelenti, hogy afelett sajnálkozik, hogy hogyan jártunk, hanem arra a sajátos tényre mutat rá, hogy nincs a magyar történelemírásban (tananyagban, ha tetszik) pl a "kalandozások" rengeteg győztes csatájának taglalása, csak Augsburg és Merseburg az összesen két vereség, ami jóval kisebb horderejű, mint az előbb említett hadműveletek, vagy a a nyertes pozsonyi csata, eredményeképpen ~150 évre a németek meghúzták magukat.

Mintha nem a magyarok írták volna le saját dolgaikat, hanem idegenek, a saját szemszögükből. Nagyon liberális szaga van..

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása