GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

A Krasznahorkai-általános 5.

2013.11.18. 17:12, gfg ,

? »»» ?

 

A kocsma eldugott sarkában ülsz, már egy ideje figyellek.

Már azt sem tudom, hogy ki vagyok.

Talán Mastemann-nak hívnak, ijesztően világoskék, mozdulatlan szemeimmel nézlek, zseniális, elvetemült, dicső és alávaló vagyok, a kurvák megvesznek értem, egyenesen kifordulnak önmagukból, könyörögnek nekem, hogy csak velük menjek el, egész éjjel és tetőtől talpig mindent akarnak tőlem, puszta közelségem is maga a kéj számukra, meg gyűlölet és félelem, ezt váltom ki az emberekből, a levegő is súlyos tőlem, arcbőröm lyukacsos, hatalmas orrom van és hegyes állam, finom, hosszú, elegáns ujjaimmal mutatok feléd.

Talán Irimiás vagyok, kiismerhetetlen arcomról semmit sem olvashatsz le, én vagyok az egyetlen, aki képes arra, hogy összetartsa mindazt, ami a kezetekben szétesne, nem tartozom közzétek, én vagyok a reménytelen helyzetek és reménytelen emberek pásztora, egykomád, mestered, megmentőd, sírba taszítód, gyilkosod, nem vagyok megkeresztelve, mert tudták, úgyse javítana a helyzeten, előlem úgysem tudnál megszökni.

Talán Herman vagyok, a vadőr, arra készültem, hogy visszaállítom a hiányzó rendet, de magam fogtam a teljes szétzilálásához, meg akartam állítani ezt a fenyegető omlást, de rájöttem, hogy mindannak, ami körülvesz, pontosan azonos súlya van, az ellenállás reménytelen, ellenállásod reménytelen.

Talán Pálnik vagyok, Eszter úr vagyok, Valuska vagyok, csupán egy keserű és nyugodt ember, nem hiszem, hogy a világnak bármiféle varázsa is lenne, mert se isten, se pokol, hiszen azon kívül, ami van, nem lehet hivatkozni még valamire, ezért bár a világ természetes állapota zűrzavar, és a háborús emberek törvényein kívül nincs más erő, ám ugyanakkor és mégis újra kell kezdenem az egyszerű mozdulatok és a látszólag semmitmondó cselekedetek begyakorlását, mindenféle kérdésfeltevés, kínzó belefelejtkezés s értelmük örökös felhánytorgatása nélkül kijönni és bejönni egy ajtón, miközben csak kijövök és bejövök egy ajtón, járkálás közben kizárólag járkálni, felemelni ezt a borospoharat, jóízűen kihörpinteni, visszatenni a helyére, majd átülni hozzád, miközben csak átülök hozzád.

Talán Korim György vagyok, gyűrött, koszos kabátba rejtem heges sebbel éktelenkedő jobbkezem, nem azért jöttem, hogy új életet kezdjek, a régit szeretném befejezni, semmi mással nem tudok mit kezdeni, csak a szerencsétlenekkel, a bukottakkal, a kitaszítottakkal, elemi idegenkedés van bennem a győztesekkel szemben, do you understand?

Talán Genji herceg unokája vagyok, állandó keresésben vagyok, amit keresek, ez az egész teljeséggel reménytelen, egy kilátástalan vállalkozás, bár kétségtelenül léteznie kell, kétségtelenül el van rejtve, de ha megtalálom, el fogom érni az egyszerűséget, a tovább már nem egyszerűsíthetőt, de jól kell figyelnem, nem mulaszthatom el, mert amit keresek, senki sem láthatja kétszer, segítened kell nekem.

Talán egy harmincméteres bálna vagyok, hírnök és üzenet egy óriási testben, átérek Hawaiitól Békéscsabáig, átérek száz galaxist, nagyobb vagyok mindennél, aminek mérete van, a megértés nullpontja vagyok, a lényeges dolgok felé rajtam, a szomorúságon keresztül vezet az út, hiába ülnél egymagadban, közötted és közöttem már semmiféle távolság sincs, mérhetetetlen mélységű évek óta vándorlok, túl nagy vagyok, túl erős vagyok, egyedül vagyok, ki akarok törni.

Talán én vagyok a Herceg, úgy nézek ki mint egy torzszülött, alig nyomok tíz kilót, madárszerű hangom van, csiripelek, ölben hoznak és visznek, a dolgok árnyékaiból születtem meg, ahol a tapintható világ szabályai már nem érvényesek, valami szabad és feneketlen gátlástalanság van bennem, magnetikus erővel és pusztító hívekkel bírok, általam minden dolog rom lesz, mert a megépítkezésben minden dolog csak félig van meg, a romban viszont minden építkezés benne van, minden dolog már teljesen egész, és az egész teljesen rom, csak én látom az egészet, mert az egész nincsen, ezért minden dologban csalódás van, te sem érthetsz meg engem.

Talán én vagyok Krasznahorkai László, mindig ugyanarról írok, nem érthettek meg, ne kövessetek.

Már nem tudom ki vagyok, talán a mestered vagyok, talán a mesterem vagy, életed irgalmatlan sebésze vagyok, életem irgalmatlan sebésze vagy, én gyógyítalak ki téged, te gyógyítasz ki engem, megmutatom neked a dolgok igazi arculatát, megmutatod nekem a dolgok igazi arculatát, szürke posztókabát van rajtam, sűrű borostám van és forradás az arcomon, kísértetiesen hideg vagyok, az ég nincsen már a helyén, leszakadt a sötétség, az egész világon sötét van, átkarollak, válladra teszem a kezem, szorosan foglak, most már melletted ülök.

Nem kell félni, most velem jössz.

Nem engedlek el többé.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr785642144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása