GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Minden kiderült

2012.10.29. 05:28, gfg ,

„váratlanul kiderült mi a feladata”

(L. Simon László: Váratlanul kiderült)

 

Van az úgy, hogy egy hét alatt minden kiderül.

A múlt héten kiderült,

  1. hogy milyen is az erős ember karikatúrája, vagyis milyen, mikor egy gyenge erős embert próbál meg játszani. Kiderült, hogy maga a karakter hazug: a Milla-rendezvényén még egy betanult, elgyakorolt szöveget sem sikerült hitelesen előadnia, kiderült, hogy ordító feszültség tátong ugyanis az eljátszásra szánt szerep és a színész képességei között. 
  2. hogy a baloldalon nincsenek új szereplők, ÚJRA EGYÜTT a régiek: Gyurcsány, Bajnai, Kuncze és a régi tettestársak. Az a kísérlet, hogy az ellenzéki egységet összefogni hivatott szereplőt újként adják el az embereknek, a múlt heti csatlakozási láz következtében látványosan megbukott. Maga a főszereplő sem új, azaz kívülről jött, van múltja: két évtizede Gyurcsány embere.   
  3. hogy az aktuális főszereplő nemcsak hogy nem új karakter, de nincs is egyedül: ÚJRA EGYÜTT a Gyurcsány-Bajnai Szövetség. Az ellenzéki összefogás vezéralakja a múlt héten megerősítette, hogy nem áll be a Gyurcsányt leszólók sorába, Gyurcsány pedig kijelentette, hogy ő viszont kész beállni Bajnai mögé. A KISZ, Az Új Nemzedék, az Unió a Demokratikus Szocializmusért elnevezésű mozgalom, a párt- és szakszervezeti vagyon lebontását elvégző Creditum Kft., majd az Eurocorp Rt., a Gyurcsány-kormány minisztersége, a Gyurcsány által kijelölt utódszerep, most meg az ÚJRA EGYÜTT 2014 a Gyurcsány-Bajnai Szövetség legemlékezetesebb állomásai.
  4. hogy nem létezik a meghírdetett „közép”. Hiába jelenti be valaki az új „közép” programját, ha a valóságban csupán különböző baloldali csoportok vitatkoznak egymással: a Gyurcsány-Bajnai Szövetség küzd a Mesterházy-féle szocialistákkal. A vita a vezetőszerepről, a pozíciók elosztásáról, a sarzsiról szól. Eközben az is kiderült, hogy nem kell korrumpálni senkinek sem a „civileket”, korrumpálják ők saját magukat, hiszen önszántukból állnak be a az ÚJRA EGYÜTT mögé. Már csak az a kérdés, ha a „hazudós”, a „gyenge”, a „kendermagos”, a „megyünk lopni!rapper” és a „mackópulcsis tűzoltó” a közép, akkor ki a szélsőség?
  5. hogy ugyanott akarják folytatni, ahol abbahagyták. A Gyurcsány-Bajnai Szövetség arról szól, hogy vissza kell térni a 2010-ben elhagyott úthoz. Akkor, mármint 2006 és 2010 között, a Gyurcsány-Bajnai kormány eltörölte a 13. havi közalkalmazotti béreket, elvette a 13. havi nyugdíjat, a GYEST, a GYED-et három évről két évre csökkentette, elfogadta a vizitdíjat és az ingatlanadót, amit azonban már nem volt lehetősége bevezetnie. Az ÚJRA EGYÜTT innét folytatná.

Egy hét alatt tehát minden tisztázódott.

Kiderült, hogy Bajnai egy alkalmatlan báb, akinek az lenne a feladata, hogy mások visszatérését készítse elő.

De vajon jó választás-e az az ember, akiről egy hét alatt minden kiderül.

A casting folytatódhat: jöhet a következő.

Címkék: szocialista párt,Gyurcsány,Bajnai,EGYÜTT 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr24876037

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Bajnai-csapda 2012.11.02. 11:25:12

Alig telt el pár pillanat az Együtt2014 meghirdetése után, a régi baloldali és liberális vezetők egy része rögtön kijelentette, hogy csatlakozni akar az együttműködéshez. Gyurcsány Ferenc és Kuncze Gábor mellett Ungár Klára is jelezte részvételi szándé...

Trackback: Ádert elmeszelte a bíróság 2012.10.29. 18:06:29

Áder János köztársasági elnök hivatalba lépését követően nem sokkal azt nyilatkozta, hogy élni fog elnöki hatáskörével, s csak akkor írja alá az elé terjesztett törvényeket és határozati javaslatokat, ha azok megfelelnek az Alaptörvénynek és a jogszabá...

Trackback: Minden kiderült 2012.10.29. 08:42:01

Bajnai egy alkalmatlan báb, akinek az lenne a feladata, hogy mások visszatérését készítse elő.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolff 2012.10.29. 07:40:59

Te Gábor, ha ennyire sajnáljátok a 13. havik elvételét, és rettentő aljasság volt akkor miért nem adjátok vissza másnak is, nem csak a Századvégnél dolgozóknak?

Amúgy tényleg nem zavar, hogy lassan veled lehet megtölteni egy érvelési és logikai hibák tankönyvet?

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2012.10.29. 09:28:16

Utálom, amikor egy poszthoz azt írják, hogy tökéletes írás, ezért én sem teszem ezt most, de kevés észrevételével lehetne vitatkozni. Már a MILLA-s tüntetés előtt hasonló gondolatokat vetettünk fel a barátaimmal.

kéremszépen 2012.10.29. 09:45:38

@jobbdemokrata: Szerintem igazándiból csak a "civil" mozgalmár szféra, meg az "ellenzéki" erők reakciói voltak érdekesek ebben az ügyben. Gyorsan beálltak a hazadobott ejtőernyős mögé. Az LMP (legalábbis egy része) még igyekszik a tojástáncot folytatni, de egyre inkább elszívják előlük a levegőt a "baloldali" véleményformálók.

TH 2012.10.29. 10:12:05

Érdekes, az ötös pontban leírtak szerintem mind jó ötletek, különösen a magánnyugdíjpénztári privát pénzek lenyúlásához képest. Mi a baj a vizitdíjjal, kedves GFG? Miért működik pl. Csehországban?

maretz 2012.10.29. 10:15:11

@Wolff:

És miből adja vissza okoska? Mikor 84%-ra vitték az államadósságot a kormányváltásig? Felvettek egy brutál IMF hitelt, amit mit ad Isten, csak a kormányváltás után kellett elkezdeni törleszteni...

Elkölteni sokkal könnyebb valamit, mint visszaszerezni. Tudod, ha egyszer beletolod a kocsidat a szakadékba, akkor nehéz azzal érvelni, hogy "nade miért nem húzod ki, ha szerinted nem kellett volna beletolni"...

dicey 2012.10.29. 10:26:16

@maretz: okoska, az nem lehet, hogy fordítva ülsz a lovon, és pont azért kellett a hiteleket felvenni, mert ezeket a jóléti kiadásokat egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak?

Balt 2012.10.29. 12:03:33

@kéremszépen: Igen, az LMP-t láthatólag leírták (Langleyben...?). Talán érdemes lenne valamiféle kapcsolatokat építeni feléjük, bár őszintén szólva nem bízom bennük a nyári Milla-Szoli összefogás miatt (sem). Az látszik, hogy ez a Bajnai-revival készületlenül érte őket...

Balt 2012.10.29. 12:05:52

@maretz: Majd az lesz a jó világ, ha a poltisztek újra negyvenévesen mehetnek nyugdíjba. :)) Reggel már nekiszegezték Kónyának a kérdést, vmi kitérő választ adott. "Amikor még szaxervezeti vezető volt"... ehhe-ehe. :))

Myrath 2012.10.29. 13:40:02

@maretz: ..és mit ad Isten, a fidess hívta le, és elverte a tőzsdén! :DD

Holovácegy 2012.10.29. 13:48:58

Elrettentő, hogy a kormány első számú "szakértő" segítségének, a Századvégnek egyik legfontosabb pozíciójában lévő embere, stratégiai igazgatója ennyire alacsony szintű írásokat tegyen közzé, melyből süt, hogy alapvető összefüggéseket nem lát, nem hogy stratégiaiakat.
Ha javasolhatok valamit:
1. Schmitt Pál óta a hazug politikus szinonimája nem Gyurcsány Ferenc, amit mindig el fognak mondani, valahányszor Gyurcsányozni próbál a kormány oldal, és ez jobban fog fájni, mint a DK pár százaléka
2. A Fidesz a legközpontosítottabb párt, működési logikájából következik, hogy nem képes megújulásra. Még akkor sem, amikor már egy szinttel lejjebb lévő vezetők is látják a nagy vezérről, hogy nem százas.. Meg kell várni a teljes bukást, hogy végre az értelmesebbek előre jussanak.
3. Ismétlés...
4. A jelenleg nem létező új közepet éppen azok a Fidesztől elpártoló szavazók fogják felépíteni jobbról, akik EU pártiak, akik nem értik, miért kell gazdasági szabadságharcot folytatni, miért kell a kevésbé művelt, kevésbé demokratikus, kevésbé fejlett kelet felé nyitni, ahelyett, hogy más volt szocialista országokhoz hasonlóan megpróbálnánk megfelelni a globális kihívásoknak, és ortodox, már sokszor bizonyított gazdaságpolitikával előbbre jutni.
5. Ha valaki a 13. havi nyugdíjat veszi el, azt úgy hívják megszorítás. Nem jó, de előfordul, hogy élni kell vele. De ezt egy olyan társaság hozza fel, aki lenyúlt egyben egy generáció kötelező nyugdíjkasszáját, a ráadásul butaság. Mert így kénytelen az ember odaírni, hogy ez nem megszorítás volt, hanem köztörvényes bűnözés(!), egyszerű lopás, amit csak azért nem lehet egyelőre büntetni, mert akik elkövették, ők írják a törvényeket...

Kedves Gábor, ha Orbán továbbra is olyan emberrel irányítja a gazdaságpolitikát, mint Matolcsy, és olyanoktól kér stratégiai tanácsadást, mint Te, akkor biztos a bukás, alkalmatlanok vagytok, sajnos....

Cylon Brother Cavil · http://koszonjuk-miniszterelnok-ur.blog.hu 2012.10.29. 13:52:38

"De vajon jó választás-e az az ember, akiről egy hét alatt minden kiderül."

Vajon jó választás-e az az ember, aki álítása szerint sohasem hazudott, és nem is derült ki róla egy hét alatt minden. Csak szép lassan, ahogyan az őrület eluralkodott a fejében.

Aztán az is kiderült róla szép lassan, hogy minden, amit ígért csupa-csupa hazugság volt. Meg aztán az is kiderült róla - ugyan nem egy hét alatt -, hogy az élet minden területén mindenkinél mindent jobban tud, ezért az élet minden területén mindenbe bele akar szólni, mindenkit a saját képére akar gyúrni.

Aki pedig már nem hisz neki semmit, azt el akarja taposni.

Vajon mi a jobb: egy hét alatt kideríteni mindent, vagy hazugságok által átverve lenni...?

Tudom gfg, neked, mint fő seggnyalónak az utóbbi a jobb. Te ebből élsz.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.29. 14:27:40

@holovácegy: Semmi más nem zajlik, mint a közvélemény tesztelése. Játsszunk el a gondolattal: GFG egy megélhetési társadalomtudós, aki a gazdáit jól akarja szolgálni. Közzétesz egy-két elméletet Bajnairól, majd az ide írt reakciók alapján leméri, hogy a közönség mennyire vevő erre a kampánydumára. Ha elküldik őt oda, ahová való, akkor jövő nyáron más lesz a taktika Bajnai lejáratására. Az egészben csak az a szép, hogy éppen ez a kommunikációs offenzíva mutatja, mennyire be vannak szarva tőle. Az már másodlagos is, hogy mit irkálnak róla.

Gluteus Maximus 2012.10.29. 15:41:07

Ezek a gondolatok már, már Szaniszlói mélységűek...

clegane 2012.10.29. 16:03:28

ja: és nem is Férfias.
ezt kihagytad!

sanyix 2012.10.29. 16:06:29

hát igen kiderült... az hogy aki rendesen akar élni az elhagyja ezt az országot. Mert csak orbán, gyurcsány, bajnai félék lesznek úgy is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.10.29. 16:10:07

A szerzőről már rég kiderült, hogy fideszista bértollnok.
Már csak az a kérdés, hogy alkalmas vagy alkalmatlan...

Egyébként nem sajnálom a pénzt senkitől, minden dzsobber és baller bértollnoknak, sőt, Gréczy Zsótnak is meg köll élnie valamiből.
Mert megérdemeljük őket egytől egyig.

dr. pretender 2012.10.29. 16:10:24

ezek a posztok olyan szinten kontraproduktívak, hogy kezdem azt hinni, a századvég belülről bomlasztja a rendszert

dolgozni kék 2012.10.29. 16:10:44

ezen színvonal láttán kijelenthetem, hogy alkalmas vagyok stratégiai igazgatónak.

873ujr3rk 2012.10.29. 16:12:58

"A Gyurcsány-Bajnai Szövetség arról szól, hogy vissza kell térni a 2010-ben elhagyott úthoz. Akkor, mármint 2006 és 2010 között, a Gyurcsány-Bajnai kormány eltörölte a 13. havi közalkalmazotti béreket, elvette a 13. havi nyugdíjat, a GYEST, a GYED-et három évről két évre csökkentette, elfogadta a vizitdíjat és az ingatlanadót, amit azonban már nem volt lehetősége bevezetnie. Az ÚJRA EGYÜTT innét folytatná."

jó lenne. megigéri kedves Gábor ?

mármint mégiscsak előrébbvivő lenne ha végre nem azt az unortodox lol idiotizmust folytatnák amit kuszaszem művel, hanem végre csökkentenék a kiadásokat, megvágnák a nyugdíjakat, kibasznák a közszolgák harmadát, ilyesmik. dícsérném.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.29. 16:14:16

"elfogadta a vizitdíjat "

A Fidesz meg legalizálta a hálapénzt.

A többi faszságodat szétszedték a többiek.

Waldi! 2012.10.29. 16:15:03

Gepont rejszoljal tovabb az Kedves Vezeto agaskodo covekere. A gondolkodast meg hagyd meg azoknak, akinek van agya, mert ez neked nagyon nem megy.

is 2012.10.29. 16:16:29

@jobbdemokrata: a gondolatok jók, csak a következtetések...

most már 10 éve karaktergyilkolássza Gyurcsányt a FIDESZ. aztán meg még arra akarják használni, hogy másokat besározzanak vele. GFG gondolatok helyett hozta azonnal a pártközpontból kiadott pártbrossúrát, ahogy az agit.prop osztályon Habony úr megírta: Gyurcsányozni kell, Bajnait rá kell nyomni Gyurcsányra. Hát tegyék, a magyaron fog múlni, hogy mikor nyílik ki a szeme, hogy itt egy mocskos játszmát játszanak vele immár majd 20 éve, amióta a FIDESZ először Bokrost kezdte mocskolni 1995-ben. ennyi a FIDESZ, nem gondolatok, hanem a folyamatos besározási kísérletek, a karaktergyilkolászások szervezete.

@TH: és igen: értelmes ember csak akarhatja az 5. pontot. ha ez a program, akkor kérjük szépen!

harmincas 2012.10.29. 16:19:51

Mennyit is hívott le a blogszerző cége az állami apanázsából? Egymilliárdot?
Itt van: index.hu/belfold/2012/10/16/oldalankent_470_ezerert_dolgozik_a_szazadveg/

Így már ugye mindenkinek érthető, hogy az összes blogbejegyzésben papagájként mondja vissza Orbán és a Fidesz baromságait.

kamarti 2012.10.29. 16:19:54

aszongya: "Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó"
Gondolkodó???? hát az ebből az írásból nemigen derül ki...
Az LSL-mottót pedig külön köszönöm, úgy is, mint olyan, akit momentán meglehetősen közelről érint, mikor derül már ki, hogy az EMMI 17 milliárdos zárolásából mennyi és milyen formában jut a területének/munkahelyének.

takácsalfréd 2012.10.29. 16:20:08

századvég = fidesz
gfodorgábor = bértollnok, és annak is szar
hánynom kell tőled

dögölj meg 2012.10.29. 16:20:55

@dicey: De akkor miért vezették be? Miért hoztak törvényt az ötéves adócsökkentésről a választások előtt és törölték el ugyanők a választások után?
Higgyük el,hogy ők gazdasági szakértők?

873ujr3rk 2012.10.29. 16:21:36

ez a nyivákolás egyébként sokkal hitelesebb lenne a kiflitolvaj nyugdíjvédőtől.
olyan régen hallotam szerepelni. mi van vele ?

Sir Galahad 2012.10.29. 16:21:59

Nem ilyen egyszerű ez a kérdés. A Bajnai mögött álló csapatnak abban igaza van, hogy van egy, a Fidesztől eltávolodott, nem igazán jobboldali, de a ballal szimpatizáló tömeg - mondjuk az egyszerűség kedvéért középnek. A csapat gondja az, hogy el tudja-e hitetni a Bajnai vezette szövetségről, hogy új, és hogy elég messze áll a Fidesztől, amiből frissen ábrándultak ki ezek az emberek, de az MSZP-től is, amelynek a bűneit még nem felejtették el. Ezt a látszatot baromi nehéz hitelesen úgy sugallni, hogy közben olyan politikai hullák kéredzkednek fel a szekérre, mint Gyurcsány, meg Kuncze - de nyíltan elutasítani sem lehet őket, mert a szavazóik azért kellenének. A Bajnai-csapat most ezt a pávatáncot járja - kiderül, elég ügyesek-e. Ráadásul közben a jobboldal meg is tesz mindent a társaság, és személy szerint Bajnai hiteltelenítéséért. Ennek példája a mostani blogbejegyzés. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ebben a mérkőzésben ki lesz az ügyesebb. Az esélyeket most nagyjából egyenlőnek látom.

liberaliskonzervativ 2012.10.29. 16:22:06

gépont szórakoztatóbb, mint hofi, de télleg :D

3dom'f'speech 2012.10.29. 16:22:17

Nagyon jó helyzetértékelés! Gratulálok!

Karnamantra 2012.10.29. 16:22:26

Engem k.vára nem érdekel, hogy valaki milyen jól "játsza el a szerepét". Attól lehet valaki rátermett, képzett, hiteles, magabiztos szakmeber, hogy remegő hangon ad elő egy tömeg előtt állva a színpadon. Elegem van a színészekből... ha indul elnökjelöltként, minimum rá szavazok, mert nekem már bizonyított. Csak induljon. Ja és a pártja sem érdekel.

liberaliskonzervativ 2012.10.29. 16:23:32

amúgy, kedves gépont, az ugye mindegy, hogy egyelőre még senki nem csatlakozott, és h egyikre se mondták azt, h oké?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.10.29. 16:23:34

Uram, Önnek barna foltok vannak a szája szélén.

dögölj meg 2012.10.29. 16:23:44

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: 300.-Ft. vizitdíj mellett Te nem adtál/kaptál/ hálapénzt?

liberaliskonzervativ 2012.10.29. 16:24:34

@harmincas: nem elítélendő, egymilliárdért én is szopkodnám orbán faszát. már elnézést.

zsg? 2012.10.29. 16:25:23

Kedves GFG, ti aztán tényleg be lehettek szarva. De van is rá okotok.

Waldi! 2012.10.29. 16:25:24

"1.hogy milyen is az erős ember karikatúrája, vagyis milyen, mikor egy gyenge erős embert próbál meg játszani."

Ez pont Mr. Koki/Felmosorongy imadoja mondja?

"2.hogy a baloldalon nincsenek új szereplők, ÚJRA EGYÜTT a régiek"

A Kedves Vezeto kb. 25 eve rontja itt a levegot, akkor ki is a regi?

"3.hogy az aktuális főszereplő nemcsak hogy nem új karakter, de nincs is egyedül"

Ezt pont a Bibo kollegiumbeli banda szerkertoloja mondja?

"4.hogy nem létezik a meghírdetett „közép”."

Azert a fel- es teljes naciknal, akikre a Kedves Vezeto szamit 2014-ben, minden inkabb kozepebb.

"5.hogy ugyanott akarják folytatni, ahol abbahagyták."

Mert a Kedves Vezeto nem azt szurte le 2002-ben tanulsagkent, hogy minden jol csinalt, csak nem volt eleg pofatlan, kimeletlen, gatlastalan.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2012.10.29. 16:28:57

Gabika, öcsisajt, most mond meg, mit darázol a Bajnai miatt? Most verhetsz seggére, te ism meg a többi orbánf@sz-szopkodó nyalonc, annak a rengeteg közpénznek, amit belapátoltak hozzátok.
Akkor most mit vered itt magad a szánlamas blogodon? Épp most lopjátok szét ti az országot Lopcsányék után, pont úgy, ahogy a tetves blogheadereden lévő kép is mutatja: kiszeditek a zsét mindenkiből.

G. Fodor Gábor
Századvég, stratégiai igazgató

"Nem elemző vagyok, hanem politikai főfelszopó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, például a Rákosi Mátyás elvtárs bajtárs rendszerében, de említhetném a náci Németországot is. Az a helyzet amúgy, hogy nincs kortárs kontextusa annak a mosléknak, amit ideböfögök. Az a cél, hogy legyen. Szopjuk Orbi meg Fasztolcsy f@szát minél többen! Hajrá Magarország, hajrá oligarchák, jobb és baloldalon egyaránt, hajrá nemzetiszínű és kevésbé nemzetiszínű elvtársak."

vukkarak 2012.10.29. 16:29:19

Ez már milyen gáz írás. GFG legyen már valami önbecsülésed!!!!!

Bolemann Lajos 2012.10.29. 16:31:10

"Már csak az a kérdés, ha a „hazudós”, a „gyenge”, a „kendermagos”, a „megyünk lopni!rapper” és a „mackópulcsis tűzoltó” a közép, akkor ki a szélsőség?"

A charmos?
www.szazadveg.hu/images/upload/g.fodor.gabor.jpg

2012.10.29. 16:32:04

Örvendetes lenne felhagyni ezzel a korábban jól bevált taktikával és rájönni hogy ez a mesterséges megosztásra való törekvés egy idő után visszafelé fog elsülni. Tudjuk hogy a milla egy valamire jó, azt a tömeget akik nem szavaznának sem a fideszre, sem a baloldalra és a szélsőséges, radikális jobbikot nem veszi be a gyomruk, a millán keresztül új csomagolásban megkapják a "kisebbik rosszra szavazok mer a fidesz szar" lehetőségét a trójai millán keresztül. Természetesen ez az elitnek kedvezne újra, azoknak a gazembereknek akik '89-ben leültek az MSZMP-vel kiegyezni. Fidesz, KDNP, MSZP, hogy csak a jelenidőt említsem. Igen, gyakorlatilag itt egypártrendszer van és igyekeztek eladni a mit sem sejtő, mesterségesen hibernált öntudatú népnek a jól bevált műsort hogy lehet egymást szidni, ballibsizni, hortyzni, miniducsézni... A sok szerencsétlen örül ha egyáltalán a rezsit ki tudja fizetni de csak egymást komcsizzák, fasisztázzák. Az ellenfél a pártok és a sok felelőtlen pártkatona firkász akik nyamvadt fogaskerekek ebben az ocsmány gépezetben. Veszélyes lesz ha majd egyszer érezni fogjátok milyen ereje van ha az emberek egyszerre mozdulnak.

belekotty 2012.10.29. 16:32:32

Azért ez a poszt már nagyon gáz. :-((
Ennyire be vagytok szarva?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.29. 16:36:10

Teljesen jogos észrevételek..
Lassan beáll az összes 2006-os kormánytag az összefogás mögé....

Kuncze, Gyurcsány, Bajnai, ... MAj jöbbek a többiek szép sorban.

Igaz a megemlékezésen csupa olyan felszólaló volt aki a 2006-os haugságok, tolvajlások közepette se, ahogy életükben se fogalmaztak meg MSZP-s kritikát (Ungváry, TGM).

Szóval igen..
Cska a hülyék gondolják, hogy a ballibek visszatérésén kívül ez az összefogás bárhová is vezethet.

3dom'f'speech 2012.10.29. 16:36:12

@holovácegy: te biztosan tudod, hogy hol van a gyurcsányipojácád másolt szakdolgozata (ki is a hazug?) - szóval amíg elő nem adod, addig neked és nektek kuss!

dolgozni kék 2012.10.29. 16:36:38

egyébként én már fogadtam valakivel, hogy Viktor nem húzza ki a választásokig.

reccs 2012.10.29. 16:36:55

"hogy milyen is az erős ember karikatúrája, vagyis milyen, mikor egy gyenge erős embert próbál meg játszani. "

Már úgy érted, aki 150ezer - pardon, 150millió - öregasszony meg gyerek testével védeti magát az IMF háborúban? (mert ugye azt mondtátok, hogy ez már az)

Vicces, hogy pénzért hogy írjátok a becsületeteket nullára.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.29. 16:37:40

Kedves Gábor!

Értem én, hogy honnan kapod a fizut, de ne kampányoljál már légyszi gazdaságkutatónak kiadva magad, jó? Ez a "Századvég" is ugye pont úgy hangzik, mintha valami független tudományos elemző szervezet lenne, pont mint a hir tv, aminek szintén lehetett volna a valósághoz közelebb álló nevet találni (mondjuk narancs harsona).

parvenue 2012.10.29. 16:37:41

Ez meg egy primitív, ócska és végsőkig manipulatív poszt...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.10.29. 16:37:49

javaslom, a Századvég bonyolítson le egy nemzeti konzultációt Bajnairól meg Gyurcsányról olyan kérdésekkel, mint "Ön szerint is Gyurcsány = Bajnai? Igen - Talán - Persze - Miért, ki az a Bajnai?" válaszlehetőségekkel. Olcsón meg lehet számítani fél milliárdból, bele lehet keverni egy kis libázást meg sukorózást, és máris mehet a projekt.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.10.29. 16:38:12

Jaj, hagyd már abba... Ez olyan gyerekes

altimus 2012.10.29. 16:39:20

egy valamibe gondoljon bele a tisztelt szerzo. abba, hogyha 2010-ben maradt volna bajnai mi lenne ma. akkor ma lenne:

- normalis gazdasagpolitika
- 3% alatti koltsegvetesi hiany, a manyup penz elkoltese es az agazati kulonadok nelkul
- lenne mukodo bankrendszer
- lenne hataskor csokkentes nelkuli AB
- nem lenne szetverve a demokratikus intezmenyrendszer
- meglenne a demokratikus fekek rendszere
- nem lennenek 9, 12 evre kinevezett komisszarok, nem lenne minden atszervezve (felig), atbarmorva
- nem lenne megosztott az orszag (legalabbis nem ennyire)
- nem lenne megfelemlitve sok sok magyar (kozalkalmazottak, tanarok, ...)
- nem serult volna a magyar jogbiztonsag, a birosagokba, ugyeszsegbe vetett hit es bizalom
- az eu nem egy legutolso feketeseggukent tekintene az orszagra
- es igy tovabb az igen hosszu lista

bajnai egy europai szintu szakember, akit, es akinek a stabjat egy lapon nem lehet orban viktorral es matolcsyval emliteni.

mo az orbani ket es feleves amokfutas alatt hatalmasat veszitett, mind nemzetkozi szinten, mint belpolitikai szinten, mint gazdasagilag. ma mo gyengebb mint barmikor az elmutnyocev alatt. minden szetverve, semmi nem mukodik.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.29. 16:39:29

Gabikám!
Láthatod az elmúlt hetek kommentjei alapján, az internetező, városi értelmiségi társadalom több, mint 2/3-a utál titeket és Bajnaival szimpatizál. Sőt, Puch Lászlót is inkább megválasztaná miniszterelnöknek, mint a jelenlegit.

Kérdés: mi lehet a jó taktika részetekről ez után? :)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.29. 16:39:37

@morgás joga mindenkit megillet:

Nem sok értelme lenne a kérdésnek.

Bajnai évtizedekig egzisztenciálisan fügött Gyurcsánytól.
Együtt nyomtak le 8-ból 6 évet az MSZP kormányban.

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy ez semmis, csakmert Bajnai azt hazudja.

Bolemann Lajos 2012.10.29. 16:39:47

@Trompf: Kuncze utoljára 1998-ban volt kormánytag

georgie58 2012.10.29. 16:40:08

@holovácegy: Örüljünk, hogy a jobboldalon ilyen "stratégiai tanácsadók" vannak, mint ez a Gábor gyerek; közgazdaságtanról nem is hallott és az agymosás már a maradék agyát is kimosta: tátongó fekete űrből meg csak ennyit lehet blogolni. Szerintem ő maga sem hiszi el ezt a sok eszement baromságot, amit ideokádott magából ... vagy ha mégis, akkor meg kár a szóért. Én csak sajnálni tudom az ilyen betege embereket.

Karipapa01 2012.10.29. 16:40:55

Juj, de megy a fosás :-))) Az összes politikus attól retteg, hogy a nép Bajnaira fog szavazni '14.-ben és nem véletlenül. Hát igen, a hallowen elhozta nekik a főmumust :-))) Reszkessetek egerek, készülődik a macska.

Rive 2012.10.29. 16:42:21

Huh.

Még néhány ilyen, oszt' Torgyán is vidító alternatívának fog tűnni a jelen bagázs és sleppje ellenében.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.29. 16:42:38

@balage_81 reloaded:
Ez igen erős túlzás..
Az Együtt 2014 jelenlegi like-jai 22695 db-nál jár.

Ebbe benne vannak Millások, DK-sok Gyurcsánnyal, Kuncze szervezete, Szolidaritás, meg minden..

Szóval ha ez siker, akkor nem tudom mi a kudarc.

Szerintem az emberek pontosan tudják, hogy Bajnai csupán a szocik ejtőernyőse, aki a Millát használja.

Tamás András György 2012.10.29. 16:42:43

@altimus: "egy valamibe gondoljon bele a tisztelt szerzo. abba, hogyha 2010-ben maradt volna bajnai mi lenne ma. akkor ma lenne"
bajnai nem vallalta. vajon miert? mert a felsoroltakat nem tudta volna magcsinalni ugy, hogy kozben a fasisztak gyujtogatjak a varost.

Gitche 2012.10.29. 16:43:29

húha, ennyire futja a Századvég stratégiai igazgatójától?

egy 5 pontos felsorolásból 4 Gyurcsányozás (elvileg Bajnairól kéne szólnia).
Egy pedig, hogy Orbán jobb szónok (közhely: senki se vitatta soha, hogy vagy az egyik vagy A legjobb szónok az elmúlt 20 évből - ezt még a baloldali politikusok is elmondják bármikor)

ez nagyon kevés lesz így a Fidesznek.

Bajnai helyében most kicsit örülnék, hogy a háttér think-tank vezetői csak ennyit tudnak. A Fidesz helyében pedig keresnék új tanácsadókat, de gyorsan.

Lucius Flavius Arrianus 2012.10.29. 16:44:09

Gyáva, hazug, rabszolgalelkű bértollnok gyáva és hazug posztja. A szerző az ún. fidesznyik-ember típusának reprezentatív képviselője. A fidesznyik-ember és az egykor "szocialista ember" névre hallgató produktum egymással nagymértékben megegyező.

clegane 2012.10.29. 16:44:10

GFG figyu már, úgyis hallgat rád a Viktor, szóval tolmácsold már neki lécci a szuper ötletemet, hogy ha átírjátok megint az Alkotmányt, akkor póstázzátok ki lécci az új verziót bőrkötésbe mindenkinek aki az előző idejétmúlt változatot megkapta!
mehetne állami pénzből természetesen, haverok nyomdájával ez is. mekkora biznisz lenne gondolj már bele!

GKoRI 2012.10.29. 16:44:23

Szánalmas vagy GFG....

Gazz 2012.10.29. 16:44:47

Viktor elkezdett parázni, s kiadta a médiatulajdonos érdekszférának, kezdjék meg a kampányt. Így lett ma index címlapos ez a butuska blogbejegyzés, ár ez legalább nem annyira bornírt, mint a Stefánia, aki a legostobább jobboldali újságírás hagyományaival próbál meg politikai cikket írni.
Megérjük még, hogy a választásokra az index kormányszócsővé silányul, a tulajdonosi szerkezete erre predesztinálja.
A rossz hír a mamelukoknak, hogy nem fog menni. A befektetésük ott fog szépen lenullázódni, s az egykori internettó sorsára jutni.
Amihez csak gratulálni tudok.

parvenue 2012.10.29. 16:44:53

Kedves GFG!

Roppant boldog vagyok, hogy a kormánytól kapott (és természetesen a mi adóforintjainkból származó) pénzen ekkora emeletes és pártos baromságokra telik! Az már csak ráadás, hogy aki ilyen célzatos, gyűlölködő szöveget elereszt akármelyik potenciálisan ellenvéleményt megfogalmazni merő politikus ellen, az nem tökös legény, hanem vákuum van az agya helyén.

WLaci 2012.10.29. 16:46:39

Bajnait hagyjuk is itt, az emberével (Szigetvári?) láttam egy interjút, és hát ha így a stratégákat összehasonlítom, nem adok sok esélyt a Századvég-csapatnak.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.29. 16:46:57

@parvenue:
"Az már csak ráadás, hogy aki ilyen célzatos, gyűlölködő szöveget elereszt akármelyik potenciálisan ellenvéleményt megfogalmazni merő politikus ellen, az nem tökös legény, hanem vákuum van az agya helyén. "

Bizonyára neked is feltünt, hogy a ballib bloggerek se különbek, már ami a pocskondiázást illeti.

Csaxólok.

reccs 2012.10.29. 16:47:05

@Trompf: Szerintem az emberek pontosan tudják, hogy Bajnai csupán a szocik ejtőernyőse, aki a Millát használja.

Csak egyyre kevésbé fogja őket zavarni, foleg 3-4 Matolcsy-csomag után

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.29. 16:47:10

@Trompf: Tőled senki nem is számított más véleményre. Szerencsére nincsenek sokan ezen a véleményen rajtad kívül.

DArchAngel 2012.10.29. 16:47:59

Remélem, legalább tényleg jól meg van fizetve a Tisztelt Szerző, mert hirtelen nem tudok más szalonképes magyarázatot találni erre az írásra.

Viktornak üzenem, hogy az uszítást fele ennyiért is vállalom... Vagy mégsem, nekem még minden csontom jól tart...

parvenue 2012.10.29. 16:49:34

@Trompf: Ezért volt általános az alany. Mindenkitől okádék ez a stílus... de jelen esetben erről beszélünk.

georgie58 2012.10.29. 16:49:36

@altimus: ez egy igazi, értelmes hozzászólás. Végre !

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.29. 16:49:43

@altimus: Tévedsz. Ha Bajnai maradt volna, akkor olyan ámokfutást hatott volna végre a buggyantvezér és a narancs társasága, hogy talán még többe került volna. A 8 év ellenzékiség is került annyiba, mint a 2 év kormányzás, hidd el.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2012.10.29. 16:49:46

Tudod mi a fő gond, GFodor?

Lassan, de szerencsére egyre többen jönnek rá ,és fognak rájönni, hogy az un. rendszerváltás óta semmi más sem történt, mint a volt MSZMP kapcsolathálózatában lévő személyek, két nagy kamu politikai platformon állva, mint FIDESZ és MSZP, plusz a reszli, 4 éves rotációval lopnak ki innen mindent. Az egész rendszerváltozósdinak nevezett módszerváltás semmi más sem volt, mint annak a technikának az egyeztetése, hogyan osszuk meg a magyar társadalmat törésvonalak mentén, hogyan teremtsünk minél több törésvonalat, és hogyan kontrolláljuk ez által a társadalmat, miközben mindkét oldal zsírosra hízlalaja a menzeti oligarchiáját. És ezen nem is kell csodálkozni, mivel FIDESZ = MSZP, kéz kezet mos, a nemzeti burzsoázia minden esetben jól jár.

Csak két probléma van:

1. a társadalom erre kezd lassan jrájönni: a rendszerváltás mint olyan illúzió, meg sem történt
2. lassan már nincs mit ellopni a nélkül, hogy a társadalom többségének személyes szabadsága ne sérüljön, utóbbit a legtágabban értelmezve.

Ha az 1. tényező teljesül a 2. mellett., a 20 éve országló elit naghony rosszra számíthat. Felkészülhet a legrosszabbra, ebből kataklizma lesz, de nem úgy ,ahogy egyesek, például a Jobbik elképzeli.

Anti Anyag (törölt) 2012.10.29. 16:49:59

Ez a Bajnai mint közszereplő egyenesen szánalmas. Régebben is az volt, de azt hittem, mára a millások kitanítják, de nem.

Ez a tipikusan "nekünk sajnos csak ez van" esete. Az viszont érdekes, hogy más régi elkúrók is a fényre léptek. Közeledik az ételosztás, egyre nagyobb a tülekedés a vályúnál, gondolom, már bunyó is lehet, egyenlőre csak a háttérben.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.29. 16:50:01

@DArchAngel:
Milyen uszítást marharépa ?

80 IQQ fölött mindenki látja, hogy Bajnai csak a szocikat hozza vissza lopni, meg elkúrni.

A barom milla meg hagyja, hogy a hátán másszanak vissza az elkúrók mind.

Malachi 2012.10.29. 16:50:25

amúgy komolyan csak ámulok, mert oké, ahhoz már hozzászoktunk, hogy ilyen vacak kis blogokon mindenféle emberek álnevek mögé bújva szidják a rencert, vagy épp nyalják a főnökük seggét, meg beszélnek marhaságokat. szóval ez oké.

de őszintén, hogy a kormány tanácsadójának a stratégiai igazgatója névvel és képpel vállalva képes legyen lemenni ennyire kutyába, közepes nyilvánosság előtt, az valami egészen új. nyilvánvaló, hogy maga sem hiszi ezt a sok ostobaságot, de ez még annak is rossz, ez egyszerű hangulatkeltés és kész. csak az az emberi minőség (illetve annak hiánya) a nagyon komoly, ami ahhoz kell, hogy valaki a nevével vállaljon egy ilyen izét...

nem is értem.

Myrath 2012.10.29. 16:51:13

@Sir Galahad: Én dumáltam pár ismerősömmel 23-a után, és nem a személyekre várnak, hanem a beígért programra! És ez marha jó dolog! Az emberek füle már immunis a lózungokra, várják a reális programot, h dönteni tudjanak! Talán a racionalitás is helyet kap a 2014-es választásokon. Sőt volt aki aszondta, h eddig egyszer sem volt szavazni, de ha lesz regisztráció, akkor "csakazértis" elmegy, de nem "narancssárga" ceruzával az tuti!

2012.10.29. 16:51:18

én egy csekélyértelmű medvebocs vagyok főleg egy stratégiai igazgató sőt politikai gondolkodóhoz képest, de ma álltam sorban a kisboltban, négyen előttem, a TV ment, Matolcsy nevét lehetett hallani, mindannyian egyszerre röhögtünk fel!
Érdeklődnék, akkor mi most már be se regisztráljunk, vagy azonnal, automatikusan leszünk kizárva a 2014-es választásokból?

eloi 2012.10.29. 16:51:26

Egy hét után ilyen kategórikus következtetéseket SZAKEMBERKÉNT (????) hogy lehet levonni???
Ezeket a pontokat szinte semmi nem támasztja alá.
Pl.:
- Bajnai hangsúlyozta, hogy NEM lehet ott folytatni, ahol abbahagyja majd a Fidesz, de ott sem, ahol ők abbahagyták. (rezsim/pol. kultúra váltás)
- Gyurcsány és Kuncze utólag jelentkezett be, amikor látták, hogy B.-nek sikere van, és megérezték a visszatérés lehetőségét. Vagyis igyekszenek rátelepedni B.-re.
- Gy. és K. bejelentkezése egyenesen katasztrófa B.-nek, mert velük elszáll a "közép" minden reménye! Velük lehetetlen lesz nyitni a közép felé. Ha és amennyiben tényleg összeállnak, nos akkor lesz/lett volna aktuális a fenti írás! Addig nem.
- Az teljesen igaz, hogy B. nem új szereplő, nagyon is egy bandába tartoznak, és nagyon is benne volt mindenben, hiszen államtitkár és miniszter volt két poszton is a Gy. kormányban. Amikor hamisították a gazdasági jelentéseket, szórták a lóvét, hazudtak éjjel-nappal. Nem állt fel, és nem mondta, hogy ebben én nem veszek részt Feri. Tehát demagóg és manipulatív neki most játszani az ártatlant, aki most jött a hathúszassal.
- Persze nyilvánvaló volt már a kormányváltáskor is, hogy B. azért elég jól marketingelt "márka" lett az egy év alatt a baloldalon. "Megmentő", "szakértő" kormányt vitt. És mivel elég szerényen tudta előadni, szimpátiát is kapott érte. Tehát valahol evidens - ha belegondolunk -, hogy a baloldalon alig van más, aki már ott is volt a tűznél, eléggé ismert is, szimpatikus is, szakértőnek, szinte kívülállónak (értsd: még nem bemocskolódottnak néz ki), a neve/karaktere nincs elkoptatva, lejáratva, stb., hogy ő éppen megfelelő jelölt lehet, lett az összefogásra. No nem a közép összefogására, de a széthullott baléra (beleértve a magyar "liberálisokat" is, hű csatlósait minden posztkomcsi kormánynak)igen.
Evidens és logikus választás B.

Nagy kérdés ma még, és egyáltalán nem eldőlt, hogy hogyan tud játszani a régi elvtársakkal, el tud-e tőlük elég távolra szakadni, úgy, hogy azok potenciális támogatóit ne ijessze el, és, hogy a másik két "civil" szervezet csupán csak pántlika-e a kalapján, vagy valóban húzhatják őt és a balt középre? Vagy nem.
Pl. Juhász lesz-e elég tökös ahhoz, hogy kimondja: Gy.-vel és K.-val NEM! A régi motorosokkal restaurált világra: NEM!
Már ha pl. a Millának lesz egyáltalán komoly ereje ehhez. Vagy a szerepét elvégezte, dobbantót adott B. lábai alá, és a mór mehet!?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.29. 16:51:34

@biturbo s - félázsiai bunkó állat:

"két nagy kamu politikai platformon állva, mint FIDESZ és MSZP, plusz a reszli, 4 éves rotációval lopnak ki innen mindent"

Ez egyébként igaz.

De ha ennyire látod a cuccot, akkor azt miért nem veszed észre, hogy Bajnai abban a bizonyos másik MSZP-s rabló plattform ejtőernyőse ?

Emiksz 2012.10.29. 16:52:56

"vissza kell térni a 2010-ben elhagyott úthoz"

Hát, ha ez az akkori benzinárat, svájcifrankot és magánnyugdíj egyenleget jelenti, akkor hajrá!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.29. 16:53:41

@Malachi:

Nincs ezzel semmi baj.

A probléma azzal van aki nem ismeri fel, hogy Bajani egy szimpla hazug MSZP-s ejtőernyős.

Valaki a remény okán hülye, valaki pedig alapból ki se látszik az MSZP seggéből, az itt csaholók között.

Tamás András György 2012.10.29. 16:54:19

@Emiksz: hat ja nekem pl. laza 25 milliom volt manyupban amit az orsos a kurvajaval ellopott.

parvenue 2012.10.29. 16:54:54

@Malachi: Sok pénzért sokan, sok mindent elhisznek! :)

Dr. No 2012.10.29. 16:56:07

Nincs cövekként kitörni készülő férfiasság, nincs szerelem!

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.10.29. 16:56:48

@Trompf: ha az LMP egyik alapítója nagy fideszes volt, akkor most az LMP = Fidesz?

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2012.10.29. 16:57:07

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Nem hiszem, hogy dicsőítettem volna Bajnait. Az előző bejegyzésben BG személye arra vonatkozott, amiről GFG írt. Számomra Bajnai sem szalonképes.

Bajnai nem megoldás hanem kortünet, épp úgy, hogy legvidámabb kádári barakk egyens következménye a forgószínpadon alapuló nemzet-tönkretétel.

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.10.29. 16:57:15

Ne bántsátok G. Fodor Gábort, igaza van minden kiderült! Igaz már februárban, ugyanis akkor kötött a Századvéggel milliárdos szerződést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium:
"Kiegészítette a Századvég-csoporttal decemberben kötött szerződését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). ... Minderre idén csaknem bruttó egymilliárd forintot fizethet ki az állam. Jövőre 413 millió forintos keretösszeget állapít meg a dokumentum, amit többletigények esetén további 173 millióval megemelhetnek. A 2014-es évre pedig 323 millió forintot kaphat a Századvég-csoport az említett feladatok ellátásáért, de az összeget 188 millióval növelhetik." Elérte amit akart, szerepének lett végre kortárs kontextusa.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.29. 16:57:48

@Tamás András György:
Tehát az MNYP-be átutalt összeg ami a fizetésed max havi 2-4%-a elérte a 25 milliót.

Te mond.. Sírjak a millióid után én is, vagy beéred a százmillákkal amit megkaptál kézbe ?

eloi 2012.10.29. 16:57:53

@Malachi: Nem érted? A cég kapott vagy száz millát a kormánytól, propagandára! Érted már?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.29. 16:58:24

@Anti Anyag: Szakadj már el a személyi kultusztól, még ha van ahol az is dívik.
Kit érdekel, hogy milyen előadó Bajnai? Basszus nem showmant, meg fő nemzeti bohócot keresünk. Abból volt kettő is az elmúlt 8 évben (piros is, meg narancs is, mindkettő félcédulás), nem jött be. Nem érdekes az ember, a program érdekes. Hülye és szolgalelkű, aki messiásokat imád, ezt jegyezd meg!

Malachi 2012.10.29. 16:58:47

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: hát én azért ilyen sarkosan nem fogalmaznék, mondjuk úgy, hogy meglátjuk mennyire támaszkodik majd a szocikra. még nem vagyunk túl a választásokon, igazából még a kampány se kezdődött el komolyan.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2012.10.29. 16:58:56

@eloi: Pl. "Juhász lesz-e elég tökös ahhoz, hogy kimondja: Gy.-vel és K.-val NEM! A régi motorosokkal restaurált világra: NEM!
Már ha pl. a Millának lesz egyáltalán komoly ereje ehhez. Vagy a szerepét elvégezte, dobbantót adott B. lábai alá, és a mór mehet!?"

Ez a fő kérdés! Bedarálódás -e vagy valódi változás.

eloi 2012.10.29. 16:59:22

@eloi: Ja bocs: 1 Milliárdot!!! Így érted? :-)

Fatal Error! System Halted! 2012.10.29. 16:59:24

Mégis ki a pöcsöm ad egy Századvégesnek bárki is a szavára? Mármint a szektatagok kivételével. De nekik azt is el lehet adni, hogy a szar az finom, különösen, ha Orbán tolja ki magából a felcsúti budin.

Nem baj próbálkozzatok csak.

pacorro 2012.10.29. 16:59:26

@is: "most már 10 éve karaktergyilkolássza Gyurcsányt a FIDESZ"

Annyira nagyon azért nem kell Fletót karaktergyilkolászni, megteszi ő saját maga.
Egyébként tényleg nem értem: mit lehet szeretni a gyurcsányferiken és schmittpalikon? Elvtelen törtető, karrierista balfasz mindkettő.

Három dolog biztos 2014-ben.
Egy: nem fogok a Jobbikra szavazni.
Kettő: nem fogok a Fideszre és/vagy a KDNP-re szavazni.
Három: nem fogok semmilyen exkiszes, exmszmp-s elvtelen, törtető balfaszra szavazni.

Kellene valami igazán jó alternatíva. Bajnai lehet az, de nagyon félek, hogy elbasszák. Ha Fletó és az elvtársak beállnak mögé, és engedi, akkor ő is kiesett.

DArchAngel 2012.10.29. 17:00:08

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Lenne egy kérdésem: ezt honnan állítja ilyen bizonyossággal?
Mert légből vett történeteim nekem is vannak, mégsem "marharépázok" senkit sem azok alapján.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.29. 17:00:40

@morgás joga mindenkit megillet:
Bajnai nem nagy MSZP-s volt ...

Hanem Gyurcsány cégeiben, és gazdasági érdekeltségeiben vezető évtizedekig.
Az EU-s pénzek kezelésével Gyurcsány Bajnait bízta meg.

Szóval Bajnai nem nagy MSZP-s, hanem konkrétan Gyurcsány lekötelezettje.

Malachi 2012.10.29. 17:00:44

@eloi: nem értem, mert a 100 millió záros határidőn belül elfogy, az író viszont gondolom 2014 után is szeretne megélni majd valamiből.

parvenue 2012.10.29. 17:01:18

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Bajnai sem MSZP-s (sohasem volt a párt tagja), sem adócsaló (ezt meg honnan veszed? soha nem ítélték el ilyesmiért, sőt meg sem vádolták vele, és ilyen alapon bármelyik kisvállalkozó ugyanolyan adócsaló lehet, mint ő). De tudod mit? Ha valaki van aki utálja Gyurcsány okán az MSZP-t, hát az én vagyok! De ha itt az idő, még mindig hitelesebbnek érzem őket, és szívesebben szavazok rájuk, mint egy, hogy téged utánozzalak: "a demokrácia intézményeit leépítő, a haverokat állami földekkel megajándékozó, a magánnyugdíjpénztári vagyont ellopó és azóta eltőzsdéző, stb. stb. hadd ne folytassam" politikai erőre.

2012.10.29. 17:01:33

@Tamás András György: nem értem, hogy mondhatsz ilyet, hogy ellopták! Megvédték aranyapám, megvédték!
Különben is önként dalolva adtad oda, igaz, előtte Matolcsy művész úr megfenyegetett egy kicsinyként, hogy kiírod magad a társadalomból, ha nem adod, meglengette, hogy előfordulhat, egyáltalán nem is leszel jogosult nyugdíjra, minek az ugye, fizeted 20-30 éve, aztán boldog mosollyal nyugtázta, hogy a Zemberek megértették a célokat, és milyen nagy százalékban ajánlották fel megtakarításaikat a NER oltárán.

Ha engem kérdezel - gondolom, nem, de azért leírom - nem lopták el. Rabolták!

Link Elek 2012.10.29. 17:02:18

a magyar politikai eletben gyf-hez leginkabb hasonlo politikus orban.

hozongo, eredmenytelen, tolvaj, indiota mindketto

kigyurt álat 2012.10.29. 17:02:21

@Tamás András György: Ekkora kamut már rég olvastam!
Nem volt ott neked egy filléred se, nemhogy 25 millád, maximum minimálbérre lehettél bejelentve, ugyanis az mnyp tagdíjnak felső korlátja volt. Nézz utána, hogy mennyi, aztán legközelebb hazudj kisebbet!
A többi baloldali bérkommentelő is ilyen ostoba?

l_andras 2012.10.29. 17:02:25

Kedves Gábor!
Íme egy részlet a mai interjúból, bár kár ide írnom, úgysem válaszol nekem, de ez alapján mennyire jogos az Ön félelme, hogy a 2010-es állapotokhoz akar visszatérni?
"Ami pedig a 2010 előtti időszakot illeti, három-négy éve is elmondtam, hogy a 2000-es évek eleje óta fokozatos a züllés a magyar demokráciában. Ez azt jelenti, hogy az ember egy idő után normálisnak fog fel valamit, ami korábban kivételes balesetnek számított. A politika hangnemének durvulását, a rossz személyi alkukat, a korrupciót, a helyenként nagykoalíciós jellegű korrupció megjelenését. Magyarország demokrácia, de egy jó ideje züllő demokrácia volt, amiben a kormánynak és a mindenkori ellenzéknek is megvolt a maga felelőssége."

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.29. 17:02:30

@Trompf: gyenge próbálkozás, de lelked rajta.

Netuddki. 2012.10.29. 17:03:12

Nagyon helyes, fossatok csak a 2014-es választásoktól. Szóval kevesebbet lopjatok akkor kevesebb lesz a büntetési tétel is...

dolgozni kék 2012.10.29. 17:03:43

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: szerintem nem vagy illetékes 80-as iq feletti emberek nevében nyilatkozni.

_tx_ 2012.10.29. 17:04:26

Az is kiderült, hogy G. Fodor Gábor nemcsak egy wannabe talpnyaló, de komolyan félti is az állását.

Másrészt remélem, az Index a politikai korrektség jegyében biztosított felületet gfg-nek, akinek célja a lét (sic!) és ennél értelmesebb célt nem is talál magának, szóval remélem, nem megfenyegették a fijúg az Indexet, hogy nem lesz több sokmillás címlapos imf-takarodj hirdetés, ha nem teheti be előretolt helyőrségük a lábát – legalább a blogok közé.

Amúgy meg egy ilyen homlokra tett kezű pózőr mégis miafaszt képzel magáról, mit is tett le pontosan az asztalra, ami feljogosítaná a markáns és hazugságokon/féligazságokon alapuló véleményformálásra?

bgp 2012.10.29. 17:05:15

@kigyurt álat: téged valaki nagyon becsapott.

_tx_ 2012.10.29. 17:05:20

annyi javítás, hogy a cél a politikai kontextus léte, fából vaskarika, kösz

DArchAngel 2012.10.29. 17:05:50

@kigyurt álat: A bruttó fizetés 8%-át fizette a munkáltató a MNYP-ba.

komplikato 2012.10.29. 17:06:12

"Századvég, stratégiai igazgató"

Ja kérem van több milliárd "oka" rá, hogy teljesen független és objektív írást tegyen az asztalra. És innentől teljesen érdektelen.

blackbarika 2012.10.29. 17:07:06

Komolyan mondom ennek az országnak már csak egy háború használna, ami kisöpörné innen a szart.

Amióta szavazóképes állampolgár vagyok, először fordul elő az, hogy az ég világon senkire nem szavaznék, aki ma labdába rúghat a magyar politikai életben. És ez alól az itt sokat emlegetett Bajnai és társulata sem kivétel.

pástétom 2012.10.29. 17:08:07

Megszámoltam, csak 11X szerepel a "Gyurcsány" szó a posztban.

Picurigor 2012.10.29. 17:08:45

Ez az írás, valamint a Fidesz-Jobbik mai parlamenti performansza, ti. hogy versenyt maszturbáltak Bajnaira, jelzi, hogy némileg azért befosott a Fidesz a volt miniszterelnöktől.
És van is miért. Hasonlítsuk össze Bajnai egy éves miniszterelnöki teljesítményét Matolcsy kétéves tündérmeséjével...
Nyilván a különbség ordító Bajnai javára. Kár, hogy a századvégeseknek ennyire futja "magyarázkodásként"...

Dehát valaki ilyen színvonalú írások mellett is lehet egyetemi tanár...

Fura.

komplikato 2012.10.29. 17:09:16

Oldalanként 470.000. Ezért az oldalélt is járt ennyi? vagy több?

pástétom 2012.10.29. 17:09:51

Rövid írás, de nyomtatásban sztem kitesz egy oldalra valót, úgyhogy megér ez is 470 ezret.

rockjano 2012.10.29. 17:10:05

Kedves G Fodor Gábor

Teljesen hülye fidesz báb vagy

Aki meg annyi pénzt nyúl le ettől a rohadék rezsimtől mint te és a céged az...finoman szólva jobb ha nem szólal meg.

Okosabban tetted volna...

kvadrillio 2012.10.29. 17:10:19

EZ AZ A HÍRE-HÍRHEDT NYUGATI KAPITALIZMUS ???????
HOVA HÁNYJAK ?!!!!!!!
"
Kapcsolódó cikkek
Kártérítést kérnek Savile áldozatai
Kártérítést kérnek Savile áldozatai

A BBC és az egészségügyi minisztérium leplezte a pedofil ámokfutást
Savile nővére unokáját is megerőszakolta
Magatehetetlen gyerekeket rontott meg Jimmy Savile "

Malachi 2012.10.29. 17:10:23

@blackbarika: én 96 óta szavazhatok és 2014 lesz az első, már ha Bajnairól ki nem derül, hogy tényleg a feri alteregója. de ahhoz, hogy azt elhiggyem, SOKKAL ügyesebbnek kell ám lenni, G. Fodor úr és csatolt századvégek!

Tamás András György 2012.10.29. 17:11:05

@kigyurt álat: nem mindenki hazmaester meg kukas, kispofa! ne magadbol indulj ki.

dr kíváncsivagyok 2012.10.29. 17:12:22

" A casting folytatódhat: jöhet a következő."

Szeretnétek , úgy-e ?

Be vagytok szarva rendesen...

kvadrillio 2012.10.29. 17:13:30

nA, MOST.....AZÉRT MERT EZT A MILLIÁRDOS FAFEJŰT NAGY ERŐFASZÍTÉSSEL KIKÉPEZTÉK ÁMERIKÁBAN, MÉG EM KÉNE ERŐSZAKKAL A MAGYAR NÉP POFÁJÁBA TUSZKOLNI, HOGY NADEMÉGIS VÁLASSZÁTOK MÁR MEG MEGENT, HÁTHA MÉG TÖBBEN IS ÖNGYILKOSOK LESZNEK MIATTA ÉS TOVÁBB APAD A MAGYAR NÉPESSÉG SZÁMA !

dr kíváncsivagyok 2012.10.29. 17:13:45

@komplikato: "Oldalanként 470.000. Ezért az oldalélt is járt ennyi? vagy több? "

Még a szóközöket is kifizetik nekik....hogy a nyakuk nyúljon meg !

Bolemann Lajos 2012.10.29. 17:14:26

"a GYED-et három évről két évre csökkentette"
Mikor járt a GyED 3 évig? Én nem emléxem rá. Segíts G. Fodor!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.29. 17:14:44

@pástétom: Hát ez már fóbia. De mire számítottál. Szótak a stratégiai igazgató mester mittudoméni úrnak, hogy kéne egyet böffenteni. És ő böffentett egyet. Egyébként tényleg érdekes ez a stratégia. Az ilyen írások szerintem konkrétan ártanak a jelenlegi kormánypártoknak.

campobaszo 2012.10.29. 17:14:46

Nagy lendülettel próbáljátok balra elhelyezni ezt az új egyesületet.Na már most ez olyanoktól,akik az iskoláktól a manyupon át az időjárásig mindent államosítanak nem kicsit hangzik hülyén.Orbán kétségtelenül jobban csinálta,róla tényleg nem egy hét alatt derült ki,hogy a liberális,polgári korszakai csak megtévesztésnek voltak ott,hogy aztán visszatérhessen a kisz-titkári múltban gyökerező bolsevik,kádárista igazi valójához.

alfacharlybravo 2012.10.29. 17:14:47

@komplikato: Szia muci, hát itt tolod liba zsíros dumádat? A megfigyelések szerint amivel a ballib vádol azt fogja elkövetni. Mert persze mit tud elképzelni, csak lopást csalás kizsákmányolást, mert a pozitív dolgokat még hírből sem ismeri az erkölcs, emberség, tisztesség becsület azok ismeretlen fogalmak.

blackbarika 2012.10.29. 17:14:57

@Malachi: Jelenleg nálam mindegyik a nem kívánt kategóriában van, szép csendben megvárom ki lesz képes elmozdulni erről a pontról.

sárospataki 2012.10.29. 17:16:40

@holovácegy: nem akarok nagyon belemenni, de:

1. csak szeretné ezt a baloldal. smitt hibázott, lemondott, európai módon. Van ilyen.
2. ez részben igaz, amíg a fidesz nem bukik a merevsége miatt, addig ez nem verifikálható. Ahogyan baloldalon, a jobboldalon sincs túl nagy mozgástér, sajnos.
5. a nyugdíjlenyúlás az olyan, mint a bokroscsomag, csak politikai igazság létezik. Azt mondjuk nyugodtan vedd hozzá, hogy az állam a manyup-ban tartott pénz legalább 70%-ra olyan 6-10 százalékos kamatot fizettek (állampapírban kellett tartani), aminek nagy részét (8%) lenyúlták a manyupok muködési költségre, vagyis durva pénzkitalicskázás folyt. Más olvasatban mesterséges belső piacot csináltak az állampapíroknak, így finanszírozva az elszállt költségvetést + hiteligényt, tehát itt szó sincs öngondoskodásról, csak egy technokrata kiskapuról. Összességében sokkal ártalmasabb, mint az öngondoskodás hiánya.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.29. 17:17:00

@Malachi: Komoly sokszázmillió Ft-nyi közpénz vog elmenni rá, hogy elhitesség. Ezt mi fogjuk finanszírozni, a legostobább bérkommenttől az óriásplakátokig. Ez biztos. Kérdés, hogy kinek hisz az ember és mi alapján dönt.

altimus 2012.10.29. 17:18:07

@Tamás András György: bajnai pontosan tudta (megcsak nagy kozvelemenykutatas se kellett hozza), hogy a nep buntetni fog. hogy az oszodi beszed karaktergyilkossagat nem tudja meg nem tortentte tenni. ezen kivul atevickelt az orszag az ujkori vilagtortenelem (legalabbis a II vh utani) egyik legsulyosabb valsagan. a fidesznek gyoznie kellett 2010-ben. ott allt orban keszvagyok a kormanyalakitasra viktor a zaszlo alatt rohamra keszen. sajnos a buntetes kicsit jol sikerult, megkapta a 2/3-ot, akik meg megadtak neki azok szivnak emiatt azota is. (joreszuk meg ra se jott erre).

2010-ben nem volt eselye bajnainak az ujrazasra. most esetleg lehet neki.

fefe79 2012.10.29. 17:18:40

@Waldi!: igen, telitalálat az a megfigyelésed, hogy Orbán csahosai magyaráznak a régiek ellen. Orbán az egyetlen, aki a rendszerváltás óta nem mozdult el gyakorlatilag a helyéről, más pártokban cserélődtek az emberek az élen, ez alól csakis a Fidesz a kivétel. Amíg Orbán él, addig ő lesz a Fidesz élén. Százévesen sem fog felállni okkan a nagy demokrata.

billy reed 2012.10.29. 17:18:55

Sokan betojtak itt hirtelen, hogy így be kellett indítani a lejárató gépezetet...

Nekem erről a '94-es választás jutott eszembe, mikor Horn Gyulát próbálták besározni a "pufajkás-kirúgta a fogamat"-dologgal.

Hát az nem jött be. Lett is akkora bukta, hogy csak néztek...
Most is így lesz.

Lehet, hogy fáj, hogy Bajnai egy népszerű, hiteles, szerény, szimpatikus és jól felkészült ember.
Orbán meg...ő az, aki.
Ha vele lennék, én is aggódnék.

Tetszettek volna jobbat választani.

komplikato 2012.10.29. 17:19:20

Azért úgy kapásból az összes pont az 1-es pont FELTÉTELEZÉSEIRE épít, amiről kb. csak az érintettek tudják vagy ők sem még, hogy mi igaz belőle vagy hogyan. Ez így nem ellemzés.

kigyurt álat 2012.10.29. 17:19:54

@bgp: @DArchAngel: @Tamás András György:

Kis olvasnivaló nektek, hügyegyerekeknek:
www.privatber.hu/aktualis.html
www.ugyvezeto.hu/cikk/47741?wa=ehum0818h

Gyurikám, én ezt onnan tudom, hogy veled ellentétben az én jövedelmem a felső korlát felett volt. Hazugoknak itt nincs helyük, mióta is élsz ebben az országban? Takarodj vissza oda, ahonnan jöttél!

Bolemann Lajos 2012.10.29. 17:20:55

@sárospataki lány: "smitt hibázott, lemondott, európai módon"
:DDDDDD

sárospataki 2012.10.29. 17:21:45

@Myrath: vannak most. Vagy lesznek később. Csak megfelelően orientált újságírók kérdése, nyugi.

altimus 2012.10.29. 17:22:19

@ormány triktor: vegulis ez is igaz. a felelos ellenzek nem obstrual, hanem egyuttmukodik. a fidesz 8 even at szivatta a kormanyt, utcara mentek a 300 forintos vizitdij ellen azok az emberek akik utana odaadtak a sokmillios manyup megtakaritasukat, meg milliokert jarathatjak egyetemre a gyerekeiket. most vajon hol vannak? mert az utcan csak a bekemenetet latni.

egy ertelmes orszag ertelmes polgarai ellenzekben is tudnak felelosen dolgozni. last a legutolso amerikai valasztast amikor a republikanus ficko (mar a nevere se emlekszem) a vesztett valasztas utan kezet fogott obamaval es azt mondta, idaig az ellenfelem volt, holnaptol az elnokom. hat valahogy igy. hogy egy ilyen mondat mo-on mikor fog elhangozni nem tudom. talan soha, de hogy nem holnap az biztos.

eloi 2012.10.29. 17:22:25

@pacorro: Bajnai is exkiszes balfasz! Akkor most mi lesz? Kire szavazol?

attila1 (törölt) 2012.10.29. 17:22:28

"A casting folytatódhat: jöhet a következő."

azt nem egy kilóra megvett álértelmiségi dönti el, hogy ki válthatja le a gazdáját.

dr kíváncsivagyok 2012.10.29. 17:24:28

@Bolemann Lajos:
"smitt hibázott, lemondott, európai módon"
:DDDDDD "

Ja,..épphogy nem rugdalták a picsáját....

Myrath 2012.10.29. 17:24:38

@sárospataki lány: "Más olvasatban mesterséges belső piacot csináltak az állampapíroknak, így finanszírozva az elszállt költségvetést + hiteligényt, tehát itt szó sincs öngondoskodásról, csak egy technokrata kiskapuról. Összességében sokkal ártalmasabb, mint az öngondoskodás hiánya."

Japán GDP-re vetített adóssága közel 200%, mégsem mondja senki, h a csőd szélén táncol. Miért? Mert főleg belső adóssága van! Vagyis a piaccsinálás az állampapíroknak jó ötlet, sokkal jobb, mint promt fizetni a nyugdíjakat. Szabályozni kellett volna, nem likvidálni!

sárospataki 2012.10.29. 17:24:47

@Bolemann Lajos: hát, ha értem én, hogy vidám vagy, de nézd meg a német akármilyen miniszter tök hasonló esetét, ott sokkal tovább ment a szarcsapkodás (Németország meg csak Európa, nem?). De ha a ferenc-pál tengelyt nézzük, akkor ott feri nem volt európai, pál meg európai volt. Persze, lehet árnyalni az értékelést, hogy mennyire volt az pál, de hogy feri egyáltalán nem volt az, az tuti.

komplikato 2012.10.29. 17:26:11

@sárospataki lány: "1. csak szeretné ezt a baloldal. smitt hibázott, lemondott, európai módon. Van ilyen."

Ebből persze egy szó sem igaz. 3-4 hónapi huzavona után megkérték ugyan mondjon már le mert vér ciki. Ezek után NEM csöndben beperelte a sulit ... és a plágium a LEGKISEBB vétke volt.

Kotkodus 2012.10.29. 17:26:14

vicces, hogy a fidesz-média foglalkozik a legtöbbet bajnai felbukkanásával...:)))

mire lehet ebből következtetni?
1. komoly kihívóként értékelik.
2. egyértelmű, hogy befostak.
3. nincs olyan eredményük, amivel el tudnák terelni bajnairól a rivaldafényt (különben nyílván összehasonlításokkal szerelnék le).
4. nem jöttek még rá, hogy ez reklám bajnainak (a fidesznek is így lett meg a 2/3... lehet, hogy bajnainak is meglesz?)

kíváncsi vagyok, hogy mennyi további szavazatot fog hozni bajnai ócsárolása... ;-)

sárospataki 2012.10.29. 17:27:07

@Myrath: de az adósság nem belső, csak a piac belső. Az adósság azért nem belső, mert a hitelező cégek közül szinte egyik sem volt magyar, mindegyik behozta a pénzt, majd kivitte a profitot.

Japánok meg tudtommal amerikai adósságot vásároltak, és a kamatkülönbözeten keresik gennyesre magukat, azért van akkora hitelük.

eloi 2012.10.29. 17:27:24

@pástétom: Mert közlés előtt nagyon meghúzták! :-)

Sir Galahad 2012.10.29. 17:27:35

@Myrath: A személy azért nem mindegy. Fordítsd meg a logikádat: szavaznál Orbánra, ha egy rettentő jó programot hirdet meg? Ugye nem. No, vagyunk így más politikusokkal is sokan.

Sztrapacska 2012.10.29. 17:28:01

Megy a fröcsögés rendesen. és a kedves szerző még nem is libázott... Meglepődtem.
Ezzel csak megerősítetek a hitemben, hogy Bajnai jó úton jár. A narancsgyárban meg már osztják a feladatot a lejárató kampányhoz.
Mindenki készülhet előre, 14-ig még legalább 1000 hazugságot próbálnak majd rákenni!

royslade 2012.10.29. 17:28:36

Erről az írásról az egyszeri őrmester jut az eszembe, aki a frissen besorozott munkaszolgálatosokat egzecíroztatta:
-Mi az, maga még egy hátraarcot sem tud rendesen megcsinálni? Hát mi maga? ... Tanár az egyetemen? Úristen, mi lehetnék én ott!

sárospataki 2012.10.29. 17:29:09

@komplikato: mondom, lehet árnyalni, de feri nem mondott le, csak 3 év után, közben meg összevissza csapkodott maga körül. pál pedig nem egy jellemember, de a körülötte levő emberek (végülis ez a politikai kultúra) lemondatták. Teccik, nem teccik.

Holovácegy 2012.10.29. 17:30:58

@sárospataki lány:
A történet azért ennél árnyaltabb szerintem:
1. Schmitt nem magától mondott le, hanem hazudozott TV-ben, rádióban, mindenhol, amíg a saját táborának meghatározó értelmisége is azt mondta, elfogadhatatlan, ekkor lemondatták. A mai napig nem ismerte be a plágiumot, olyan dolgokkal védekezett, amiért általános iskolában is egyest adnak egy dolgozatra
2. A baloldali összefogás nagyon nagy lutri, hogy sikerül-e, túl sok érdeket kell összemosni. Ha lenne megújulási képesség a jobb oldalon, én azt is elfogadhatónak tartanám, ha a Fidesz meghatározó, de normális vezetői vennék észre, mennyire káros az országnak, így közép és hosszútávon nekik is az EU ellenes, unortodox politika, és eltávolítanák Orbánt és Matolcsyt, és jönne helyette mondjuk a Pokorni meg a Varga. De Orbán addig marad, amíg katasztrófát nem okoz, jobb esetben csak a saját oldalának, rosszabban az egész országnak
5. Ebben akár igazad is lehetne, de ha ez lett volna az indok, akkor elég lett volna egy állami alaphoz utalni, ami mindig állampapírba fekteti a pénzt, látnám továbbra is a havi számlámon, hogy mennyi van, tudnék kalkulálni vele nyugdíjas éveimre. Mivel nem ezt tették, és bár ígérték, a mai napig nem írták jóvá a magánszámlákon az elvett összegeket, a magas működési költségek csak ürügyül szolgáltak, a cél a pénz bekebelezése és azonnali elköltése volt.

Bolemann Lajos 2012.10.29. 17:32:34

@eloi: Aki 75 előtt született annak a 90%-a exkiszes (Orbán is).
2020-ban exúttörőzöl, 2030-ban meg majd exkisdobosozol?

Önnek megyünk (törölt) 2012.10.29. 17:33:37

@Sztrapacska: Lehet ezt mondani, de az emberek körében a bukott ballib utódpártok + bukott ballib miniszterelnök = nem menő

Tömegbázisa alig van. Referencia? Na azt inkább hagyjuk..

nod20 2012.10.29. 17:33:48

1. Orbán jobb szónok, de hazudik és megalomániája nem ismer határokat. Inkább a gyengébb szónok.
2. Mára egyértelmű, hogy minden jobb mint Orbán.
3. Igen, én is másokat szívesebben látnék, de jelenleg ők még mindig a kisebbik rossz.
4. Talán a jobbik, meg a fidesz a középkori világnézetével.
5. Honnan tudod? Amúgy ha Orbán folytatja sokkal rosszabb lesz.

Sárga Király 2012.10.29. 17:35:45

3 milliárdos állami támogatásból csak erre futja? Esetleg ír(at)hattad volna aranyfüstös tintával, merített papírra, és nem blogon, hanem százezres példányban, nyomtatásban.

Szarban tapcsikolsz, Fodor G, és ezt te is tudod, de attól még nem leszel kevésbé büdös, hogy mások is szarosak. Persze, rossz íze van, köpködsz is rendesen - csak ne felejtsd el, hogy te kóstoltál bele, te rágod minden nap.

"Az leszek, amivé ti tettetek." Nem. Azzá lettél, amihez a nevedet, a szavadat, amiért a gerincedet adtad.

Myrath 2012.10.29. 17:37:28

@Sir Galahad: Orbán nem demokrata. Már nem az! Csak demokratikus párt jöhet szóba. Ráadásul annyira tele a tököm az ideológiai csatározásokkal, h egy technokrata lenne nekem a legjobb választás.

Karcolt lendület 2012.10.29. 17:38:24

@Trompf:
Ez így tényszerűen nem igaz, sem a CA IB Értékpapír Rt.-nek, sem a Wallisnak nem volt köze Gyurcsányhoz - márpedig összesen 10 évet ezekben dolgozott vezető pozícióban.

eloi 2012.10.29. 17:38:29

@Bolemann Lajos: pacorro írta, hogy nem szavaz exkiszesre, exmszmps-re...., stb.
De Bajnaira lehet. Csak hogy B. is exkiszes vezető volt, Gy. kollégájával, elvtársával együtt. És nem KISZ tag, hanem tisztségviselő, vezető, tehát hithű káder.
De mindegy is. Csak pacorrora reagáltam, hogy, ha nem szavaz exkiszesre, akkor bajban lesz Bajnaival.

2012.10.29. 17:39:14

ez az egész millás izé már csak önmaga karikatúrája
"Szépen kérünk. Viktor, hogy menj el!" - lalala, ennyire fussa? Bajnai egy nyökögő szerencsétlen, semmi esélye.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.29. 17:39:37

@sárospataki lány: Ferinek miről kellett volna pontosan lemondani és miért?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.29. 17:42:16

@Kispangit: Jó, hát nem lehet egyből fölgyújtatni focihuligánokkal a belvárost, ahogy öszöd után a narancsok tették. Ez nem "ennyire futás", hanem ízlés kérdése.

eloi 2012.10.29. 17:42:57

@Kispangit: Ez nem ilyen egyszerű! Van egy hatalmas szavazói kör (balosok, liberálisok, bizonytalanok, csalódottak...), akiknek kell valaki, akire szavazhatnak! Ha ez a valaki nem is lesz tökéletes,ideális, de MÁS lesz, szavazni fognak rá. Protest és mert nem lesz más lehetőség.

Anyámasszony_sanyija 2012.10.29. 17:43:03

Én a helyedben nem emlegetném a KISZ-t, mert a kenyéradó gazdád (Orbán), és a teljes neokommunista (fidesz) vezérkar volt KISZ-titkárokból áll.

Holovácegy 2012.10.29. 17:43:57

@balage_81 reloaded: Akár ez csak tesztelés, akár komolyan gondolja, a lényegen nem változtat: Ahol egy ilyen képességű ember a stratégiai igazgató, ott nem szabad csodálkozni semmin sem. Azt nem tudom, hogy tényleg beszartak-e. Ezt a baloldal Bajnaival vagy nélküle sem tudja megnyerni, csak a Fidesz elveszteni, de mondjuk eddig mindent megtettek érte...

Önnek megyünk (törölt) 2012.10.29. 17:44:11

@ormány triktor: Alkalmasint a miniszterelnökségről.

1. Elkúrta
2. Hazudtak a választások előtt (dübörög a gazdaság)
3. Mindez kiderült, azzal fűszerezve, hogy kiderült, hogy tudatosan hazudtak
4. "Két évig nem csináltak semmi"

zsg? 2012.10.29. 17:44:33

Arra azért kíváncsi lennék, hogy az index címlapos megjelenést a századvéges milliárdból finanszírozzák-e, vagy ez csak az index pluralizmus-missziójának része.

CosmoBacsika 2012.10.29. 17:44:51

Azért komolyan sikerült beszarni a jobbvégen úgy látom. Jómagam - létoldali teljes kiábrándultság okán - már nem tervezek asszisztálni a magyarországi politikai cirkuszhoz még szavazattal sem, de vicces látni, hogy mennyire beindultak a bajnait fikázó posztok a blogoszférában. Mivan tele a gatya?

campobaszo 2012.10.29. 17:45:23

@Bolemann Lajos: Kisz tag meg kisz titkár az azért két különböző dolog.Orbánékra meg nem azért lehet rájuk olvasni a kommunista múltjukat,mert ilyen-olyan titkárok voltak,hanem mert MA visznek bolsevik politikát.

Önnek megyünk (törölt) 2012.10.29. 17:46:09

@Anyámasszony_sanyija: Erről tudod, hogy mi jut eszembe? Amikor '89 után a megyei párttitkár felesége (aki személy szerint nem volt a párt tagja, de amit csak akart, azt elérhetett) mondja a munkahelyi kisz bizottsági tagnak, hogy ti csináltátok... :S

no successful 2012.10.29. 17:46:33

@altimus:

"bajnai egy europai szintu szakember, akit, es akinek a stabjat egy lapon nem lehet orban viktorral es matolcsyval emliteni."

Veeeheeeeheeeeheee.

Gyurcsány egykori miniszterére gondolsz (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)?
Egy dologban azért igazad van, hogy Mr. Hol kell aláírni Gordon és stábja egy lapon nem említhető Orbánékkal.
Ilyet vízionálok pl. hogy Gordon odaszól az IMF képviselőinek, hozzátok csak a papirokat aláírni. Ja, hogy el sem olvasom, hogy mik a feltételek?
Afelől ne legyen gondotok, mindet végrehajtjuk.

Egyébként mi a gondotok a poszttal ? Holvan benne olyan, ami ne lenne igaz ?

Kabbe (törölt) 2012.10.29. 17:47:31

jut ma is rántottára, na

Velence19 2012.10.29. 17:47:45

@eloi: nem kell Juhászra várni, Bajnai is minden interjúban azt mondja, hogy ha ők hárman megegyeznek a részvételi feltételeben, akkor az alapján megnéznek minden jelentkezőt. Vagyis, hiába jelentkezett azonnal Kuncze, nem ölelték keblükre,sőt...

vitéz Thapóccay néma bárány 2012.10.29. 17:50:43

Mi baj cicus? Lelankadt a cövek?

"eltörölte a 13. havi közalkalmazotti béreket, elvette a 13. havi nyugdíjat,"

Ostoba kretén, döntsétek már el, hogy a rohattgyurcsánybajnai eladósította az országot miatt sírtok, vagy a 13. havik elvesztéséért. Mert a kettő együtt nem megy, vagy egyik vagy másik.

Ezen kívül KISZ tagok együtt voltak a Főnököddel, ahogy együtt voltak tagjai a MISZOTnak is. Odass mennyi ismerős arc:

www.youtube.com/watch?v=R0Mx5w8yPlg

Esetleg keress rá hogy hívták volna eredetileg a Fideszt: Demokratikus Szocialista Ifjúsági Szövetség.

eloi 2012.10.29. 17:51:27

@holovácegy: Valahogy így. És sajnos - ahogy 2002-ben - most is mindent megtesznek a bukásért. És még az is egy dolog, ahogyan az ellenfeleikkel bánnak, de már a barátaikkal is pökhendiek, arrogánsak! Egy kritikus megjegyzést sem viselnek el hiszti nélkül. Már most sikerült elérniük, hogy sok barátjuk, szövetségesük mondja, hogy jobb fejek voltak ellenzékben, megrontotta őket a hatalom. Sokan már remélik a 2014-es bukást, hogy újra normális emberek legyenek, akikkel normálisan lehet beszélni, és akik nem erőből vágnak mindenre vissza. És ha már egy kormány a saját barátaiból is képes ellenzéket csinálni, az a kormány nem lesz hosszú életű!

vargánya 2012.10.29. 17:53:28

@holovácegy: " Ha valaki a 13. havi nyugdíjat veszi el, azt úgy hívják megszorítás. Nem jó, de előfordul, hogy élni kell vele."
Az persze ugye fel sem merülhet, hogy nem a nyugdíjasoktól, bérből, fizetésből élőktől, hanem a tőketulajdonosoktól (micsoda szentségtörés - a bankoktól) vegyen el az akkori "baloldali" (röhög a vakbelem) kormány. Akik most sápítoznak a bankadó miatt, azoknak is azt mondod, hogy "Nem jó, de előfordul, hogy élni kell vele" ?

no successful 2012.10.29. 17:53:54

@Myrath:

"egy technokrata lenne nekem a legjobb választás. "

Csakhogy Magyarországon nincs technokrata. Érdekcsoportok vannak, és azoknak képviselői, vagy kiszolgálói, jól kitapintható nemzetközi szálakkal.

Jobb híján arra szavazhatsz, hogy számodra (személy szerint), vagy elveid szerint melyik csoport szimpatikusabb.

Kopasz Szuzukis 2012.10.29. 17:54:42

Tehát, ha jól értelmezem, a blog szerzője élből feltételezi, hogy Bajnai Gordon politikai/gazdasági nézetei nem változtak, nem változnak, nem változhatnak.
Ezzel szemben, ugyebár a "kedvesvezető" megjárhatta a damaszkuszi utat, és Saulusból Paulussá válhatott. Mint az őt körülvevő emberek 2/3-a, akik 22-23 évvel ezelőtt még az MSZMP nevű kommunista párt élharcosai voltak?

Igaza van az egyik előttem szólónak: a fontos az árokásás, front- és törésvonalak teremtése. "Szabadságharcos" lózungokkal, gyurcsánozással, orbánozással elterelni a figyelmet a valós politikai/gazdasági háttérszereplők üzelmeiről. Elvégre mennyivel nagyobb bulvárhír-értékű egy jó kis 23-ai balhé, vagy Kossuth téri, Ferenciek téri, Erzsébet hídi tüntetés, mint mondjuk egy tisztázatlan közbeszerzési pályázaton ellopott százmilliárd. Vagy az elmaradt tényleges elszámoltatások, politikai múltak végleges tisztázása, lezárása.

Mára már ez sem hiányzik.

Tiszta, világos, számonkérhető kormányzás, gazdaságpolitika, adórendszer. Élhető társadalom!!! Ezek kellenek. Aki ezt képes megteremteni Magyarországon, na az az igazi MAGYAR EMBER. Függetlenül attól, hogy milyen színű pártból, milyen színű párton keresztül jutott el a hatalomba.

komplikato 2012.10.29. 17:54:54

@no successful: Tudnál adni linket egy hiteles IMF "feltételekre", amit nem rendelésre gyártott a MNO?

dr yetee 69 2012.10.29. 17:55:17

@3dom'f'speech: Buta droid,a cikk nem erről szól!

fizetekmegegysort 2012.10.29. 17:55:25

Bírom, hogy alig telt el néhány nap, és megy a fosás meg a számonkérés. Srácok, nyolc év alatt nem sikerült előállni egy nyüves programmal, és az összes ötletetek annyi volt, hogy lopjuk el a nyugdíjlóvét. Persze Bajnai a bejelentés után pár nappal mutassa fel az összes szövetségesét, és lehetőleg a programját is. Hova ez a nagy sietség?
Bajnai bejelentett valamit, ami most KEZDŐDIK. Senkinek nincs fogalma arról, hogy 2014ig kik, mikor, milyen feltételekkel csatlakoznak hozzá. Viszont azt mindenki tudja, hogy jó esély van arra, hogy a megfelelő időben felmutasson egy normális gazdasági programot, és akkor majd meglátjuk, ki szavaz rá. Addig meg pátyolgassátok a Vezért meg Kusza Szemet.

2012.10.29. 17:55:30

@eloi: OK, de akkor párttá kell válnia az Együtt 2014-nek - Olajfa-koalíció? Szerintem nem fog bejönni, Orbán győzni fog. 1xűen nincs 1 karakteres kihívó, 1 Tony Blair-féle. Orbánnak csak 1 ilyen lenne komoly ellenfél. Bajnai elcseszte ezzel az erőltetett szónoklattal. Csendes technokratának kell maradnia, mert a szópárbajt eleve bebukja Orbán ellen.

Önnek megyünk (törölt) 2012.10.29. 17:56:48

@no successful:
"Ilyet vízionálok pl. hogy Gordon odaszól az IMF képviselőinek, hozzátok csak a papirokat aláírni. Ja, hogy el sem olvasom, hogy mik a feltételek?
Afelől ne legyen gondotok, mindet végrehajtjuk."
Ezen jót röhögünk, de ez a rögvalóság. A Liszaboni Szerződést elsők között írtuk alá (hanem legelsőként), rossz nyelvek szerint el se lehetett olvasni annyi idő alatt. Az EU persze kajálja az ilyen "szakembereket", nekik nyilván jobb egy ilyen, mint egy olyan valaki, aki kiáll a saját érdek mellett. Ezért röhögök jót mindig azokon az agyhalottakon, akik azzal érvelnek, hogy de az EU-nak tetszik/nem tetszik.

fchris82 2012.10.29. 17:56:54

@Malachi: "nyilvánvaló, hogy maga sem hiszi ezt a sok ostobaságot"

De, hiszi. Én nem értem azokat az embereket, akik meg vannak győződve róla, hogy valójában mások szándékosan rosszak és gonoszak. NEM! Ők tényleg ilyen buták. A hithű kommunisták az előző rendszerben szintén hitték, hogy vmi jót képviselnek, GFG is szentül hiszi, OV-val és Matolcsy-val az élen, hogy ők a jók és a többiek a rosszak. TÉNYLEG! Ez nem színjáték!
Minden ember szentül hiszi, hogy ő jó, még a legutolsó sorozatgyilkos is. De ez ment választások előtt is, hogy "Van a Fidesznek gazdasági stratégiája, de nem mondja meg, nehogy lemásolják a kommunisták" - majdnem szó szerint idéztem egy Fidesz fan ismerősömtől; ezt arra a kérdésre válaszolva adta, hogy mégis a Fidesz szerint mit kellene csinálni, amikor jól láthatóan az állam túlköltekezik és hitelből finanszírozza a 13. havi nyugdíjtól kezdve az egészségügyen át mindent, tehát csökkenteni kellene a kiadásokat és/vagy növelni a bevételeket. Nincs a háttérben titkos stratégia, a Matolcsy és OV annyira ért a gazdaság politikához, a befektetésekhez, az üzleti tervekhez és az excel táblához, mint amennyire egy tengeri malac otthon van az atomfizikában. Kb annyira értenek az egészhez, mint akik korábban az öt éves terveket készítették 8 általánossal a hátuk mögött. Nem színlelik, hogy hülyék, tényleg azok. És ha ezt megérted, minden mindjárt világossá válik, hogy pl az egykulcsos adót minek vezették be, amikor mindenki kiszámolta nekik még előtte, durva lyukat üt a költségvetésen és nincs rá fedezet, ráadásul nem is jár mindenki jól. Egyszerű számok, még a házit is elvégezték helyettük, de azután is képtelenek voltak áttekinteni egy táblázatot. A hét vicce pedig az volt, amikor Matolcsy - az egyetemes zseni - behivatott 12 jobboldali közgazdászt konzultálni... Azért csodálkoznak rá mindig az eredménytelenségre, mert nem értik az alapvető összefüggéseket.

Ismétlem, ők tényleg ilyen hülyék! Nem játsszák, nem vmi egyetemes nagy terv részesei, egyszerűen képzetlenek és tapasztalatlanok és védik az országot a "kommunistáktól"... És ilyenkor érvénybe lép a "más szemében a szálkát, sajátjában a gerendát" elv. Súlyosan sérülne az éntudat, ha be kellene látni, hogy azokká váltak, akik ellen leginkább küzdenek. Ezt Ángyán már észrevette, nem mindenkinek sikerülhet, na. Navracsics is sejt vmit, csak nincs benne ezek szerint annyi gerinc, mint Ángyánban, legalábbis nehéz indokolni máshogy, miért szavazott tartózkodással az LMP ügynökkérdésére, majd ezt miért azzal indokolta az egyetemen, hogy "Ez volt összeegyeztethető a lelkiismeretével és a párt elvárásaival"

jolaca 2012.10.29. 17:58:02

Zseniális blog! Ezt magamtól nem tudtam volna így végiggondolni.
Ilyen tisztánlátó emberekre lenne szükség a (gazdasági) nagypolitikában is, még egyenesebben gurulna előre a haza szekere. Közgazdaként nem ismerem a Szerzőt, de világos gondolkodásmódra, villámgyors helyzetfelismerésre bizony sokszor szükség lenne. Egy, a blog kristálytiszta érvelését átvevő tárgylói kiállás előtt az IMF/EU is fejet hajtana. Annak üdvös voltát pedig csak ultráink tudnák tagadni.
Hasonló írásokat, sokat! - ebből sohasem elég!

Brix 2012.10.29. 17:58:06

OK, akkor nézzük sorban:
1," hogy milyen is az erős ember karikatúrája" Karikatúrának ott van Orbán, egy demokratikus államnak nincs szüksége " erős " emberekre , Bajnai nem is akart soha erős embert játszani, úgy mint Orbán!
2," hogy a baloldalon nincsenek új szereplők " Miért, a jobboldalon vannak? Orbán 20 éve van pártja élén, kinyírt mindenkit, aki a hatalom közelébe akart kerülni, és leszalámizott minden jobboldali pártot
3, "hogy az aktuális főszereplő nemcsak hogy nem új karakter, de nincs is egyedül" Valóban nincs egyedül: csatlakoztak hozzá civil szervezetek, de bárki aki elfogadja az alapvető demokratikus normákat, szemben Orbánnal , aki nem demokrata.
4, "hogy nem létezik a meghírdetett „közép”." Még nem, de már kiépülőben van. Egyre több embernek van elege Orbán Viktor megosztó politikájából és keresi a politikai alternatívákat. Sokan vannak, akik nem tekinthetők baloldaliaknak, de mégsem akarnak többet a rablóbanda fideszre szavazni.
5, "hogy ugyanott akarják folytatni, ahol abbahagyták" Lehet, de még mindíg jobb egy nyomorult balliberális hatalom ,mint Orbán kőbe vésett diktatúrája! A pártok egyenlő versenyén- VÁLTÓGAZDÁLKODÁSÁN alapuló közjogi rendszert kell visszaállítani és a KÖZTÁRSASÁGOT, szemben a FIDESZES OLIGARCHÁK uralmával és kiépült feudális rendszerrel. A piacgazdasági viszonyokat is vissza kell állítani és vissza kell adni az emberek elrabolt magánnyugdíj vagyonát

vargánya 2012.10.29. 17:59:20

@balage_81 reloaded: "...más lesz a taktika Bajnai lejáratására".
Bajnait lejáratni? Díjazom a humorodat! Őt legfeljebb csak azok előtt lehet "lejáratni", akik nem ismerik, vagy nem ismerik fel.

Sir Galahad 2012.10.29. 18:00:13

@Myrath: Na látod.Hasonló negatív jelzőket ugyanilyen könnyen talál Bajnaira,Gyurcsányra, Kunczére stb. a nem elkötelezett baloldali szavazó. Ebben áll a Bajnai-féle kísérlet egyik nehézsége.

vitéz Thapóccay néma bárány 2012.10.29. 18:01:35

@Önnek megyünk:

Te, segíts már, ki is volt aki alig egy hete könyörgött az EU-nak, hogy mondjanak egy számot és szopok, nyalok, gombot varrok, megteszünk bármit?

dr. Trebitsch 2012.10.29. 18:02:27

ahogy a posztot és kommenteket elnézem, olvasgatom, mindegy ki nyeri meg a következő választásokat, ilyen emberek pont azt fogják érdemelni, ami lesz. aki addigra nem lesz már az országban, az is:)

Caralocum 2012.10.29. 18:03:11

Ennyire nem kell rettegni -.-

Holovácegy 2012.10.29. 18:05:27

@vargánya: ha valaki nem látja összefüggéseiben a dolgokat, az könnyen előfordul, hogy demagógiába csúszik. A bankadó sokkal igazságosabb lenne, mint a nyugdíjak csökkentése, azonban az a baj vele, hogy ha egy országban ilyen magas, mint nálunk, ott a bankok érthető módon visszafogják a hitelezést, és ez megfojtja a gazdaságot. Ezt nem rosszindulatból teszik, hanem egyszerű üzleti logika alapján, elviszik a pénzt egy olyan országba, ahol jobban jövedelmez. Ezt kb két éve leírták nem csak baloldali, hanem jobboldali közgazdászok is, és könyörögtek Orbánnak, hogy ne ezt a Matolcsy féle gazdaságpolitikát folytassa. Azóta minden úgy alakult, ahogy megjósolták.

kirsten 2012.10.29. 18:05:37

Te gennyláda elmehetsz a büdös picsába. Egy okádék vagy !

trollface 2012.10.29. 18:06:14

én már itt szétröhögtem magam:

„váratlanul kiderült mi a feladata”
(L. Simon László: Váratlanul kiderült)

fchris82 2012.10.29. 18:08:03

@vargánya: "Az persze ugye fel sem merülhet, hogy nem a nyugdíjasoktól, bérből, fizetésből élőktől, hanem a tőketulajdonosoktól (micsoda szentségtörés - a bankoktól) vegyen el az akkori "baloldali" (röhög a vakbelem) kormány."

Az ingatlan adó szerinted mit szolgált volna, amit a Fidesz elvetett? A 27% ÁFA a tőkéseket sújtja vagy inkább a kisembereket? Az egykulcsos adó mint ha éppen a gazdagokat hozta volna nem kicsit kedvezőbb helyzetbe, és a bérből, fizetésből éldegélőket sújtotta volna év 50-80 ezer forint mínusszal. Ha máshogy tudod, légy szíves javíts ki, számításokkal. Ja, és légy szíves vegyél elő egy 3-4 évvel ezelőtti bankszámla kivonatot, hasonlítsd össze, hogy mennyire nem hárították át a bankok ezt a burkolt adót a "népre". Meg fogsz lepődni! Tényleg csináld meg!

Jók a céljaid, de Matolcsy-ék pont hogy nem azt csinálták, amit te leírtál. Persze nem muszáj, hogy a tények összezavarjanak, ettől még simán lehetsz ebben az országban pénzügyminiszter, ez az igazi lehetőségek hazája :) Csak kár, hogy a kontraszelekciós lehetőségeké.

eloi 2012.10.29. 18:08:33

@Kispangit: A hibák, bűnök, a megítélés, még a legjobb szónokot is maguk alá gyűrhetik! Orbán 2002-ben is kiváló szónok volt. Mégis veszített! Azért még a kiváló szónoknak, sármőrnek sem lehet mindent.
Horn pl. egyáltalán nem volt jó szónok... Sőt, kommunista pártkáder, felső vezető, karhatalmista is volt. Mégis megválasztották. !!! Nem árt ezt észben tartani!

És az a baj, hogy tényleg lopnak. Ehhez úgy alakítják a jogszabályi környezetet, hogy jogilag rendben legyen. Miközben mindenki tudja, hogy kizárólag a saját haveri körnek dől a lé. Lásd pl., most a föld ügyeket!
(2002-ben az Ezüsthajó, MSZP szerverének feltörése, Millenáris..., stb. ügyeket... Az emberek annyira nem hülyék azért. Bizonyos mértékű lopást elnéznek, mert sajnos kódolt a rendszerben. De amikor átmegy pofátlanba. Sőt, már a barátaikkal is csak erőből tárgyalnak... Akkor a bukás is kódolt. Nagyon vissza kéne venni az arcból, agresszivitásból, zabrálási kényszerességből ahhoz, hogy a hátralévő időben ne fogyjon, hanem nőjön a tábor!)

Amatőr 2012.10.29. 18:09:43

@blackbarika: "Komolyan mondom ennek az országnak már csak egy háború használna, ami kisöpörné innen a szart."

És erre van is némi esély; mert ha a baloldalnak valamely csoda folytán sikerülne megbuktatnia az orbánt, akkor a jobbik kicsinálná az amúgy is szétzüllött baloldalt. Bajnaistól, gyurcsányostól.
És akkor az lenne a dilemma, hogy akkor ez most a kisebbik rossz, vagy sem.

eßemfaßom meg áll 2012.10.29. 18:11:08

A ballib trollsereg jól mutatja, hogy a poszt az elevenjükbe taposott.

fchris82 2012.10.29. 18:19:15

@3dom'f'speech: "szóval amíg elő nem adod, addig neked és nektek kuss!"

:D :D :D Hát ez... :D Én leszartam SP szakdolgozatát is, Gyurcsányét is, nem gondolom, hogy attól lesz ember. De azért megkérdezném tőled, hátha tudod. Hogy a fenében lett SP szállodaigazgató abban az időben, amikor az én nagybátyámat azért nem vették fel nyíltan az egyetemre, mert - és most jól figyelj! - a szülők nem voltak párttagok! Na, szerinted, egy szállodaigazgatói poszthoz mit kellett letenni az asztalra? Mert szerintem egy mezei párttagság ehhez bizony kevés volt. És azt ecsetelnéd nekem, hogy mégis, a nagy antikommunista Fidesz, kétharmaddal, miért nem számol le végre az itt ragadt kommunista besúgókkal és teszik végre kutathatóvá az anyagokat?

jolaca 2012.10.29. 18:22:12

@eßemfaßom meg áll:

Szép, gótbötűs nickedben azért javítsd ki: MEGÁLL. Hogy ne rontsa a színvonalat...

TetraB 2012.10.29. 18:23:17

minél jobban próbáljátok Bajnaira ontani a szart, közgépes teherautóból, annál biztosabb vagyok benne, hogy az ő állítólag nem létező közepébe tartozom.

arról nem írsz, hogy Bajnainak értelmes, tartalmas programja van? nem hát, azzal vitatkozni, hasonlót alkotni az már nem megy.

a végén még Mesterházy lesz a befutó a Fidesznél :)
ez nem semmi... azon kívül, hogy nem sáros, semmi már jót nem lehet róla elmondani.

szerencsére Bajnai nem Gyurcsány... és ezt egyre többen így gondolják.

Putyilov gyári melós 2012.10.29. 18:24:45

Nesze GFG elvtárs!

Matolcsy elvtársat, a hőn szeretett Orbán elvtárs Szent Jobbját kiröhögték.

Verjed a habot, ezért fizet a kommunistaPÁRT!
""Öntől aztán lehetne a pozitív gondolkodást tanulni!, Ön nagyon rózsás képet vázolt fel!" - ilyen megjegyzéseket, sok derültséget és még több fejcsóválást váltott ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előadása az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén. Matolcsy csúsztatott is egy nagyot, most lebuktatjuk.

Tündérmesét prezentált az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagjainak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn reggel, a kamara üzleti reggelijén."
index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/29/kirohogtek_matolcsyt_az_amerikaiak/

Mesélj, mikor lesznek az előrehozott választások?

fchris82 2012.10.29. 18:25:47

@eßemfaßom meg áll: " A ballib trollsereg jól mutatja, hogy a poszt az elevenjükbe taposott. "

Általában jellemző az értelmesebbekre, hogy a nettó hülyeség kiveri a biztosítékot, és nem nyelnek be csupán hittből mindent.
Itt inkább a blog születésének körülményei mutatnak meg dolgokat, méghozzá mint az Ángyánnal foglalkozó Napraforgó blog, amit lelkesen felkarolt azt MTI, hogy a Fideszt érinti kellemetlenül egy esetleges összefogás a hülyeségeik ellen, ezért lett ez téma, és ezért helyezik alkotmányba az egyébként alkotmányellenes regisztrációt, hogy az átmenjen az alkotmánybíróságon. Bajnai és köre lehetséges kihívó lehet, és úgy látszik, hogy ettől páran elkezdtek félni. Még a végén véget érne a gazdasági - mély - repülés, a tündérmese, a - mélyen szántó - szárnyalás, megtorpanna a "dübörgő" gazdaság. Úgy született róla blogbejegyzés, hogy igazából még nem is mondott semmit. :D

Spiro 2012.10.29. 18:26:27

Te Gábor, van egy rossz hírem (mert láthatólag elfelejtetted), a dadogó Medgyessy is legyőzte már Orbánt, és nem mondanám, hogy a magával ragadó személyisége miatt.

A jelenlegi helyzetben, ha egy faszorrú majom lesz az ellenzék jelöltje, az is valszeg győzni fog. (erre nagy tétbe is fogadhatunk)

Figyú, a választási rendszeretek okozza azt, hogy a kormánypárti jelölt ellen csak 1 közös ellenzékinek kell indulnia.

Na ölellek, itt jókat mulatunk írásaidon.

Putyilov gyári melós 2012.10.29. 18:32:23

@fchris82:

Ez a hülye milliókat kap a "jobbos" komcsik hergeléséért, a Századvéges agytröszt pedig súlyos milliárdokat.

Giro, Török, GFG egykutya, egynek se ingyér korpás a haja.

Addig nem lesz ez normális ország, amíg ezek nincsenek elzavarva kapálni, 47 ezerért!

Dr. Cica75 2012.10.29. 18:32:57

Bortonben fogsz megrohadni Gabesz!

fidesz = házmesterek pártja 2012.10.29. 18:35:55

Kedves posztoló! Jobban tennéd, ha kussolnál.
Nem, nekem (eltérően kenyéradó gazdáidtól) nincsenek olyan mániáim, hogy cenzúrázni akarnám a blogszférát.
Csak egyszerűen rossz érzés fog el, mikor azt látom, hogy valaki ennyire röhejessé teszi magát.
A cégednek eddig sem volt túl jó híre az értelmes emberek körében, ezzel a poszttal az is nyilvánvalóvá vált, hogy fejétől (is) bűzlik ama bizonyos hal: azt tudtuk, hogy elfogultak vagytok, de hogy ennyire primitív és buta a cég vezetője... Ez még nekem is új.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.10.29. 18:35:58

Azért az ilyen megrendelt írásokat nem egy kormánypénzből élő, éppen a milliárdos kifizetések botrányában lévő cég nevében kellene közzétenni, mert enélkül is borzasztóan kilóg a lóláb.

Ha Orbán megszorít, az a helyes út. Ha Bajnai tette, esetleg Gyurcsány, az maga a sátán.

Összemosni a bukott Gyurcsánnyal a sikeres Bajnai kormányzatot: megint csak gyenge kísérlet a manipulációra.

Az egész cikkből csak az jön le, hogy mennyire rettegnek most Bajnaitól, ha már a választások előtt két évvel elkezdik lejáratni.

fidesz = házmesterek pártja 2012.10.29. 18:38:00

@Dr. Cica75: fordított esetben megtörténhetne. Fideszék már a bíróságokat is felhasználják a politikai vitáik rendezésére (hány mszps-t vittek bíróságra az elmúlt másfél évben? Ebből hányat sikerült elítéltetni?)
"Bal"oldalon nem látok ilyen törekvéseket és korábban sem volt jellemző.
(illetve pontosítsunk: én nagyon szeretném, ha a következő választásokat elbukná ez az aljanép és a fidesz vezérkar rövid úton sittre kerülne, de tartok tőle, hogy ez csak egy szép álom)

Putyilov gyári melós 2012.10.29. 18:38:21

@Dr. Cica75:

Nem hiszem, majd kimenti Deseffvy és a másik banda "politlógusok".
Ez ugyanolyan maffia, mint a politikai-gazdasági, soha sincs egynek se baja.

Pedig az ellopott milliárdokért sittet érdemelne ez a mocsok Századvég, vagy inkább azt, hogy ÉLJENEK A MILLIÁRDOS TANÁCSAIK ALAPJÁN KIALAKÍTOTT ÉLETSZÍNVONALON, KÖZMUNKÁN, 47 EZERÉRT!

2012.10.29. 18:39:29

Az is kiderült, hogy honnan kapják az ukázt vidékiék, mert ez a poszt a legprimitívebb trollszínvonal. Atyaég... nem lehetne kussolva élvezni a közpénzt? :)

873ujr3rk 2012.10.29. 18:39:54

@Sir Galahad: "A személy azért nem mindegy. Fordítsd meg a logikádat: szavaznál Orbánra, ha egy rettentő jó programot hirdet meg? Ugye nem. No, vagyunk így más politikusokkal is sokan." simán. mármint ha rettentő jó programot akarna, simán szavaznék rá, mert megcsinálná. Talán az a legfájdalmasabb most, hogy ilyen pályát eddig senki nem kapott az elmúlt kb 100 évben és elbasszák.

873ujr3rk 2012.10.29. 18:41:49

Ilyen téren bűnük mellett eltörpül szinte bármi, ami más rovására írható.

Putyilov gyári melós 2012.10.29. 18:44:46

@Kiszámoló:
"ha már a választások előtt két évvel elkezdik lejáratni."

Előrehozott választások lesznek, valszeg már tavasszal.
Ez már a kampány!

Az Ájemef beintett, nincs elfogadott költségvetés, ami van, abba bele van tervezve az IMF megállapodás okozta kamatcsökkenés, és addig nem is lesz, amíg az EU rá nem bólint november 7.én.
Az EU pedig az USA választásokat várja.
Az után akárkit is választanak odaát, baromira fel fognak gyorsulni az események.

Mi valszeg megyünk a lecsóba, vissza az orosz érdekszférába.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.10.29. 18:46:40

@Putyilov gyári melós:

"Mi valszeg megyünk a lecsóba, vissza az orosz érdekszférába."

Látom, te már erre készülsz, Putyilov. :)

Szélmalomharcos 2012.10.29. 18:47:57

És az is kiderült, hogy Wallis nem Svájcban van, ahogy földrajz szerint gondolnánk, hanem a Gyurcsány-Bajnai-Kóka féle bermudaháromszögben

Szélmalomharcos 2012.10.29. 18:49:29

@Putyilov gyári melós: "Mi valszeg megyünk a lecsóba, vissza az orosz érdekszférába"

Várod már az Aurora cirkáló pukkantását?

Putyilov gyári melós 2012.10.29. 18:49:35

@somewhat damaged:

Óóóó, azért a PÁRTban nem hülyék vannak, nem ingyér adják a nagy lóvét a díszfasz elvtársaknak.
Szerintem GFG 1 milla felett keres + a stika extrák, a jó kis adómentes.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.10.29. 18:50:01

Ja igen, miért is mondott le Gyurcsány? Mert bár tudta, hogy a nyugdíjasokat is meg kell szorítani, de nem akarta ő megtenni, gondolta, még visszatér majd a politikába a nyugdíjasok hátán.

Orbán vajon lemondana, ha belátná, hogy nincs más út, mint a nyugdíjak megnyirbálása?

Dehogy.

Reklám: épp most írtam a nyugdíjkérdésről egyébként: kiszamolo.hu/hogyan-es-mennyit-tegyel-felre-a-nyugdijadra/

FallingStar 2012.10.29. 18:52:10

remélem kötelet kapnak a századvégesek. a jó édes anyátokat a majdnem 500.000ft/oldal munkátokért.

blacklord 2012.10.29. 18:53:40

Ennél szánalmasabb, szerencsétlenebb, tehetségtelenebb és gusztustalanabb vergődést nehezemre esik elképzelni is. Az rendben van, kedves "blogger", hogy az ország egyik legnagyobb hatalmú, minisztériumoknak direkt utasításokat adó kvázi-kancellária élén állsz. De hogy még emellé arcodat is adod ehhez a gyökérséghez, ez jelzi az emberi kvalitásaid erős hiányát. Normál helyeken a hatalommal bíró embereknek ugyanis van annyi agya, hogy a háttérben maradjanak... Vajon miért?

fchris82 2012.10.29. 18:53:46

@Sir Galahad: "A személy azért nem mindegy. Fordítsd meg a logikádat: szavaznál Orbánra, ha egy rettentő jó programot hirdet meg? Ugye nem."

Én simán szavaznék! De tényleg! Nem azzal van a bajom, hogy ki csinálja, hanem hogy MIT! És hogyan! Ez egy rakás szar, amit eddig felmutattak, és ráadásul még az önértékelés teljes hiányával is küszködnek. Sose tettek le programot az asztalra, ad hoc vagdalkoznak. Én el tudnék képzelni egy olyan előkészítettségű programot, amit ha letennének az asztalra, gond nélkül mögé tudnék állni!

Az emberek tudnak változni, lásd Orbán mekkora karriert futott be a "csuhások haza"-tól, a jelenlegi KDNP támogatásig.

LallyPop 2012.10.29. 18:54:00

Kiderült, kiderült....miért valaki meglepődött?

2012.10.29. 18:56:39

@eßemfaßom meg áll: "A ballib trollsereg jól mutatja, hogy a poszt az elevenjükbe taposott." - ennyi troll a világon sincs.
Te, helyesírással küszködő polgártársam, nem lehet, hogy az Istenadta hangját hallod? Tudod!!! A ZEMBEREK!!

Bretschneider detektív 2012.10.29. 18:57:06

Ki az, aki L. Simont olvas mainapság? És ki az, aki tőle idéz?

LallyPop 2012.10.29. 18:57:28

@blacklord: Teljesen igazad van a posztot illetően, bár Bajnait illetően meg a poszternek van igaza. Ráadásul nem névtelenül ír mint mindenki más, ez mindenképp pozitívum. Szerintem mondjuk nem kéne amíg funkciba van.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2012.10.29. 18:58:12

Remélem 9 milliárdért jobbakat is tudtok írni, mert ez elég erőltetett és izzadságszagú lett.
Ahelyett hogy inkább arról regélnél, hogy hol is vannak azok az állam által megrendelt, szépen kimunkált dokumentumok amikért én és még majd' 10 millió pajtásom fizetett.

Mert hát jó lenne, ha például ez is tisztázódna egy hét alatt.

Hogy a pontokba szedett gyenge ijesztgetésedre is írjak valamit:

1. Igen, már a legprimitívebb emberik is felismerik, ha valami számukra káros, akkor érdemes annak nekirontani aki mondja. Még hozzászólásban is szánalmas dolog a másik helyesírását kritizálni érdemi reagálás nélkül. Ilyesmi ez is.

2. Talán biztos nem hallottad amikor azt mondta, hogy mindenkit várnak, aki együtt tud működni a KÖZÖS célokért! Egy nyílt összefogást ekézni azért mert nyílt, anélkül hogy még egyetlen eredményt is bemutattak volna, finoman szólva is türelmetlenség, durvábban előítélet.
De ha már ilyen jó szemed van, körbenéztél már a jelenlegi kormányzatban KISZ/MSZMP-s múltjukkal vígan megbékélt politikusokkal? Vagy a hazai levitézlett politikusok azok jók?

3. Kicsit összezavartál... azt hittem itt új "tény" lesz, de azt látom hogy csak átlógott az "eke" a kettes pontból. Na mindegy...

4. Nem mondom, egész ügyesen csavartad itt a dolgokat, de azért csak becsúszott egy öngól. Először is, mondj nekem egy mérsékelt, jobb oldali pártot (figyelj!) aki most nem kormányoz!
Szegény FKGP és MDF jelentkeznének, de sajna már régen megette őket a centrális fidesz erőtér. A Jobbikot nem nevezném mérsékeltnek... akkor kire is vársz? De hogy megnyugtassalak, azért mert mérsékelt jobboldali ellenzéki erő nincs, szavazók még lesznek. :)
Egyébként a turulmadaras, Horty-s, "nem leszünk gyarmat" fidesz sem éppen jobbközép...
Másrészt, azt a "vezetőkeresést" is benézted. Igazából csak Te keresed, ők még nem tartanak ott. :)

5. Felcserélted a számokat... vagy a végére hagytad a 2-es és 3-as után az aduászt az "elmúltnyócév!!!!"-et.
Ez ám az érv! Főleg az alábbiak fényében, a teljesség igénye nélkül:

13. havi nyugdíj <-> MNYP államosítás
be nem vezetett ingatlanadó <-> önk. ingatlanadó

Csak a 2 legszembetűnőbbet emeltem ki.
Ki-ki döntse el, melyik mennyire súlyos...

Idefyt · https://www.facebook.com/ElegAPolitikaiAmokfutasbol 2012.10.29. 18:58:40

Gondolom ez a blog is része annak, amiért százmilliókat kap a századvég...
Nem baj fiúk, használjátok ki, költsétek el a pénzt, 2014-ben a gengszterleváltás után mentek a sittre a gazdátokkal együtt...

Putyilov gyári melós 2012.10.29. 18:59:11

@Szélmalomharcos:
Én megelégednék pár tucat lámpavassal is, mint 56ban:o))))

De a kétsebességes Európa azt fogja jelenteni, hogy Magyarország néhány éven belül az orosz érdekszféra része lesz.
Erre készítik fel évek óta a "jobbos" komcsikat, erről szól Orbán szabaccságharca és a keleti politikája is.

De erről beszélnek már nyíltan az oroszok is:
"Egy moszkvai konferencián elhangzott, hogy Magyarország is azon, az orosz gazdasági érdekekkel lojális országok közé tartozik, amelyek csatlakozhatnának a Putyin tervezte Eurázsiai Unióhoz.
Magyarország és Bulgária is azon országok közé tartozik, amelyeket meghívnak a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kezdeményezte Eurázsiai Unióba - nyilatkozták orosz politikusok és politológusok. Az új, gazdasági unió tervét Putyin októberben, az Ivesztyija című lapban fejtette ki. Ez a szervezet az Oroszország, Belarusz és Kazahsztán alkotta Közös Gazdasági Térségen alapulna, amely január 1 óta működik. Dmitrij Medvegyev államfő a napokban úgy nyilatkozott: nem kell különösebben sietni a szervezet létrehozásával, de 2015-re meg kellene alakítani."
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/magyarorszag_putyin_uniojahoz_csatlakozik.502445.html

LallyPop 2012.10.29. 18:59:19

@Kiszámoló: Lemondani? Rommá szoptok minden falusi időközit, mint a tegnapit is. Geheheehhe. Eddig a baloldal csak a közvéleménykutatóknál látszik, máshol nem.

puffatag 2012.10.29. 18:59:22

@Szélmalomharcos: igazad van, svájcban a simicska-nyerges-törpe bermudanadrág van ... tudod, magyarul short

puffatag 2012.10.29. 19:01:08

@Ándi bácsi: te ángyi bácsi vagy, aki dokumentálja azt, hogy minden földet a fideSS nyer? te kis kaya ibrahim jolánka

LallyPop 2012.10.29. 19:01:58

@Putyilov gyári melós: De a kétsebességes Európa azt fogja jelenteni, hogy Magyarország néhány éven belül az orosz érdekszféra része lesz.
Erre készítik fel évek óta a "jobbos" komcsikat, erről szól Orbán szabaccságharca és a keleti politikája is.

-Ja a Mercedes döntése, az Audi bővítés és az orosz MOL csomag kivásárlása is pontosan ebbe az irányba mutat.

padlas 2012.10.29. 19:02:30

LOL, komolyan erre a szintre vagytok csak képesek a Századvégnél? Normális érveitek nincsenek, ezért telenyomjátok Gyurcsány nevével a posztot. Ez nagyjából olyan szánalmas, mint a Torgyán-féle "monnyon le" ismételgetése. Papagájkommandó.

Prien-u47 2012.10.29. 19:03:37

"G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató"
"Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó."

Ezen sírva röhögtem kb. 5 percig.

Putyilov gyári melós 2012.10.29. 19:03:40

@Ándi bácsi:

Na mi van elvtársam, Stefikénél szénné égtél, most ide küldött a PÁRT?

eßemfaßom meg áll 2012.10.29. 19:06:10

@beebeer: izé, az emberek hangja != netkommandó hangja

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.10.29. 19:07:44

Hát én a töredékét keresem annak, mint a kedves szerző, viszont teljesen nyugodtan nézek a tükörbe bármikor. Valamit valamiért, ugye...

Putyilov gyári melós 2012.10.29. 19:09:56

@Ándi bácsi:

Már megint ostoba vagy!

Putyin elvtárs fog a hordátok kezére csapni, ha Simicska elvtárs netán Mercedesre, Audira vágyna.
Tudod ők jóban vannak a németekkel.

Amúgy a MOL kivásárlással Putyin zsebikéjébe nyomtatok 500 milliárdnyi kampánypénzt, haszna nulla, mert se saját gáz, se saját olaj.

Amúgy lessed csak:
"Déli Áramlat: gyorsabb munkát akar a magyar kormány
2012-10-25 21:20:00 | MTI
Kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Déli Áramlat földgázszállító-vezeték kiépítéséhez és a vezeték üzemszerű működtetéséhez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket, és kijelölte az eljáró hatóságokat a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendeletében."
www.vg.hu/vallalatok/energia/deli-aramlat-gyorsabb-munkat-akar-a-magyar-kormany-389725

nu pagagyí 2012.10.29. 19:10:00

Nem stimmel a Gyurcsány-Bajnai kormány kitétel. Volt egyszer egy Gyurcsány-kormány, utána meg egy Bajnai-kormány. A többi szöveg is pont ilyen szinvonalon próbál hebegni valamit.

Nem Bajnai a választási szövetség vezetője, három szervezet alakította. A csatlakozni kívánó pártok természetesen olyanok, amilyenek. Egyébként semmivel sem rosszabbak, mint a fröcsögő jobboldal megúnt figurái által alkotott pártok.

Új közép pedig majd lesz. A Fidesz-féle centrális erőtér sajna nem jött be. Gyakorlatilag néhány oligarcha, egy pár cinikus haszonleső és a minden hülyeséget, valamint annak ellenkezőjét is teljes mellszélességgel hirdető hívő tagozat alkotja. Összlétszámuk kb 150 ezer, amennyi felvonult a békameneten.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 19:10:54

G. Fodor Gábor
Századvég, stratégiai igazgató

3 milliárd Forint közpénzből dőzsölve furcsa is lenne, ha nem próbálnád meg Bajnait kikezdeni.

2012.10.29. 19:12:52

@eßemfaßom meg áll: persze, karakterenként kapom a lóvét a bankszámlára.
Néha érdemes ám kihúznunk a fejünket a langymeleg szarszagból, beleszippantani a friss levegőbe és felmérni, mégis milyen odakinn az utcákon a közhangulat.
Tájékoztatlak: sokat romlott, már nem szidják a kurvaanyját, röhögnek!
Ja, még egy: az igekötők használatát meg nézd át, légyszi'. Sokkal igényesebbnek tűnik az ember, ha helyesen tud írni.

Hertelendi 2012.10.29. 19:13:33

Kedves G. Fodor Gábor!
Megtennéd, hogy a most uralkodó párt prominenseiről is leírod ilyen sommásan a véleményed? Gondolom az ő bűnlajstromuk kb. háromszor ilyen hosszú lenne, mint Gyurcsányéké.
Külön megköszönném ha kiderítenéd mit keresett orbán a Fradi keményei között 2006-ban. Tudod, mielőtt voltak az őszi balhék. Ne akard az öszödi beszéddel magyarázni a balhékat, mert ezt már csak az ősfideszesek fogják megtapsolni, persze elhinni ők sem.

LallyPop 2012.10.29. 19:13:53

@nu pagagyí: Azért az időköziket még simán nyerték mindet.

Gyurcsány-Bajnai kormány meg volt, elég rövidke emlékezeted van....mindketten ugyanazon kormány tagjai voltak.

Semmivel sem rosszabbak? Nocsak. Amiből kihoztak minusz 6,7%ot abból a dilettáns Matolcsy eddig +1.1 és +1,7%-ot.

jolaca 2012.10.29. 19:15:56

@Prien-u47:

>"G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató"
"Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó."

Ezen sírva röhögtem kb. 5 percig.<

...pedig csag röhögés nélkül kellene sírnod, hogy kiknek folyik el a közös pénz.

Alkibiadesz 2012.10.29. 19:17:16

Nos igen, az elmúlt egy hét eseményei alapján valóban le lehetett vonni ezt az öt darab sziklaszilárd érvényességű következtetést.
Egy politikai gondolkodónakEz igazán becsületére válhat ez az érvelés!

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.10.29. 19:17:31

@Sir Galahad:
Megforditottuk már ezt a konkrét kérdést egy jópáran.
Igen szavaztam Orbánra már én is, és próbáltam elhinni a programját.
Kiderült, hogy a háttérben szocikkal grundolt százalékok "élni és élni hagyni" programja, ami mára a 2/3 boldog tejhatalmi "programjává fejlődött".
Minő evolúció ez a revolúció!
A HITELESSÉG a legnagyobb hiánycikk nálunk, a programok bohóckodások...

Putyilov gyári melós 2012.10.29. 19:18:09

@Ándi bácsi:

Tudjuk papa, a negatív növekedés is növekedés!

Matolcsy meg nagyon jó a magyar kabaré világhírűvé tételében, kár, hogy ebbe a világhírbe beledöglik a fél ország:
"Öntől aztán lehetne a pozitív gondolkodást tanulni!, Ön nagyon rózsás képet vázolt fel!" - ilyen megjegyzéseket, sok derültséget és még több fejcsóválást váltott ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előadása az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén. Matolcsy csúsztatott is egy nagyot, most lebuktatjuk.

Tündérmesét prezentált az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagjainak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn reggel, a kamara üzleti reggelijén."
index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/29/kirohogtek_matolcsyt_az_amerikaiak/

Hertelendi 2012.10.29. 19:18:52

@Ándi bácsi: Jé megjött a legostobább is...!
De jó nekünk!

Pernahajder Viktor 2012.10.29. 19:20:26

Ezt a szart sikerült a fene nagy erőlködések közepette egy hét után kifosni? Káprázatos!

Putyilov gyári melós 2012.10.29. 19:21:46

@jolaca:

Azért ez az arc se semmi :o)))

Valszeg nem véletlenül fogja ennyire a fejét :o)))))
m.cdn.blog.hu/gf/gfg/skins/gfg_120828_2/img/gfg.jpg

komplikato 2012.10.29. 19:23:32

@fchris82: "Az ingatlan adó szerinted mit szolgált volna, amit a Fidesz elvetett?"

Az "öszödi beszédben" van egy érdekes rész miért nem ér semmit az ingatlan adó, ettől függetlenül kis mértékben sok helyen 2 évtizede fizetik az emberek, tehát soha nem a léte volt a kérdés, hanem a mérték.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 19:28:11

@Ándi bácsi:
"Lemondani? Rommá szoptok minden falusi időközit, mint a tegnapit is. Geheheehhe. Eddig a baloldal csak a közvéleménykutatóknál látszik, máshol nem."

Sajnos a kormányprogram is mindössze csak ennyi...
Ezért kell odaengedni olyanokat, akik értenek is hozzá.

873ujr3rk 2012.10.29. 19:28:15

@Spiro: " a dadogó Medgyessy is legyőzte már Orbánt" lol és valóban :))) mekkora gyász már ez az ország ?

LallyPop 2012.10.29. 19:29:00

@Putyilov gyári melós: Negatív növekedést csak Bajcsánynál lehetett látni 2009ben, te is erre gondolsz?

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.10.29. 19:29:45

@ormány triktor:
Ha nem bánod én bepróbálom...

Azért kellett volna lemondania a beszéd után mert:

1., súlyos morális hullámverést generált, s a felelősséget nem hárithatta senkire. Ő MONDTA, és ÚGY MONDTA ahogy...

2., akikért elmondta, pont azok dobták a farkasok közé, ezek után fantomokkal harcoló szánalmas despotává vált...

3., olyan szinten polarizálta OV- val egyetemben a közéletet, hogy ez ehhez a beteg 2/3-hoz vezetett.

A jelen állapotok kialakulásáért, ide fajulásáért felelős, előágyazott az ERŐ legitimálásához.

Lemondásával ezek a folyamatok nyugodtabb mederben KULTÚRÁLÓDÓ közeg felé haladva oldódtak volna meg. OV-ék akkor is nyernek 2010-ben, csak a gazdasági hátországuk pimaszságát kordában tudták volna tartani. Most felzabálják Őket és sajnos minket is saját, pórázról elszabadult szörnyeik, démonaik.

Túl nagy lett a kisértés!

Önnek megyünk (törölt) 2012.10.29. 19:31:20

@vitéz Thapóccay néma bárány: "Te, segíts már, ki is volt aki alig egy hete könyörgött az EU-nak, hogy mondjanak egy számot és szopok, nyalok, gombot varrok, megteszünk bármit? "

Én úgy gondolom, hogy Orbánék többnyire kényszerből engednek, nincsenek túl jóba az EU mostani vezetésével, az IMF-el főleg nem. Az eddigi kormányok közül (ide értve az első Orbán kormányt is) eddig ez a kormány az, aki a legjobban szembemegy ezekkel a szervezetekkel.

Persze lehet, hogy neked van igazad, és Orbánék igazából tövig benyalnak az EU-nak. Ebben az esetben viszont ez annak az elismerése, hogy a baloldal két éve hamisan vádaskodott, hiszen Orbánék nem is mentek szembe semmivel, hanem nyaliznak. Ha például most a kommented felnyitja szemem, és kiábrándulok ebből a bandából, akkor sem tudnék nyugodt szívvel szavazni egy olyan politikai oldalra, aki most már deklaráltan két évig hamisan vádaskodott... :)

Pistie 2012.10.29. 19:32:48

Nagyjából egészen biztos vagyok benne, hogy a fideszből fizetnek ezért és az ehhez hasonló bejegyzésekért - mivel valaki magától nem lehet ennyire hülye. Vagy igen?

Saga 2012.10.29. 19:33:49

@fchris82: Még kiegészíteném azzal, hogy lehet a cégeket, bankokat, vállalkozásokat szapulni, de a munkahelyeket ők teremtik.
Lehet 0% sőt mínusz is a személyi jövedelemadó, ha a cégek meg mondjuk 70%-ot kellene, hogy adózzanak, akkor inkább elmennek máshová és akkor nem lesz munkahely és nem lesz nagy öröm, hogy nem kell adózni...
Választani kell: vagy személyi adózás lesz alacsony és a nyugdíjak sérthetetlenek, vagy a cégeket, vállalkozásokat nem gyilkoljuk. A várható eredmény ennek függvénye lesz. Az első esetben munkanélküliség és alacsony növekedés lesz fasza kis inflációval. A másodikból még lehet növekedés és több munkahely.

Mindkét út járható, csak máshova visznek.

J.László 2012.10.29. 19:34:03

@Spiro:
"a dadogó Medgyessy is legyőzte már Orbánt"
Ahhoz egy méretes választási csalás is hozzájárult. Gyurcsány mit csinált utána Megyóval?

Fufo 2012.10.29. 19:35:45

Ez a poszt kifejezetten undorító. Nagyon megijedt a Fidesz Bajnaitól :)

Önnek megyünk (törölt) 2012.10.29. 19:36:19

@vitéz Thapóccay néma bárány: Azt már fel sem veszem, hogy én meg sem említettem se a fideszt, se Orbánt, mindössze Bajnairól és az általa képviselt párt... izzéé irányzatról fogalmaztam meg kritikát. De te mégis ezzel takarózol.

De az már szokásos, hogy a baloldal úgy gondolja, hogy ha bebizonyítja, hogy a másik is sz***s, attól ő már nem fog nyakig állni a sz... sza... szauruszban :)

LallyPop 2012.10.29. 19:36:48

@Fufo: inkább a választóknak kéne megijedniük hogy ilyen alternatívákkerülnek elő...

Zebugatta 2012.10.29. 19:37:54

@vargánya:

Kedves Vargánya!

És szerinted nyertünk azzal a 200 MRD-vel amit behúzott a kormány a bankoktól.

Miközben teljesen leállt a finanszírozás és kb. 2000 MRD-t lapátoltak ki az országból.

Én jobban örültem volna, ha ez fordítva érik el.

Pl. minden egyes forintból amit ki akarnak vinni az országból 50% adó, minden egyes forintra amit nem fektetnek be 25% adó amit pedig kihelyeznek a gazdaságba 10% adókedvezmény.

Ez csak egy gondolat, nem biztos, hogy ez eredményes lett volna.

Közgazdászként és vállalkozóként mégis nagyobb esélyt adtam volna egy ilyen megoldásnak, mint genyózni a bankokkal.

Jó lenne már felfogni nagyfiú csak pénzzel a zsebedben lehetsz. Ha nincs akkor próbálj jóban lenni a pénzesekkel.

J.László 2012.10.29. 19:38:51

@Fufo:
A pislogó gyilkos egy balek. Szerintem nem tőle kell tartani, hanem azoktól, akik pénzelik és legfeljebb csak sejteni lehet, kicsodák.

LallyPop 2012.10.29. 19:39:48

@Zebugatta: Pl. minden egyes forintból amit ki akarnak vinni az országból 50% adó, minden egyes forintra amit nem fektetnek be 25% adó amit pedig kihelyeznek a gazdaságba 10% adókedvezmény.

- szerinted erre mit szólt volna az EU/IMF ha a 200 mrd miatt hisztiznek éjjel-nappal?

LallyPop 2012.10.29. 19:40:53

@Zebugatta: Tudod, tőke szabad áramlása.....alapelv.

2012.10.29. 19:41:42

"Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. "

Ahogy fogod a fejed nem csoda, hogy állandó migrén gyötör. :)
Politikai gondolkodó!? Istenem....

873ujr3rk 2012.10.29. 19:44:51

@Pistie: "Nagyjából egészen biztos vagyok benne, hogy a fideszből fizetnek ezért és az ehhez hasonló bejegyzésekért - mivel valaki magától nem lehet ennyire hülye. Vagy igen?
"

jézus jóember kapjál már a fejedhez.
index.hu/belfold/2012/10/16/oldalankent_470_ezerert_dolgozik_a_szazadveg/

ennyiért hülye.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 19:46:39

@Ándi bácsi:
Majd kialakul, kik vesznek részt az együttműködésben, majd kialakítanak egy programot, és a programhoz személyeket is választanak. Minél szélesebb az együttműködés, annál több embert képvisel a program, annál többen fogják azt érezni, hogy a javukat szolgálja.
Ezt tartom ésszerűnek magam is.

Nem hiszek a mindenhez értő, mindenütt jelen lévő egyszemélyi vezetésben, főleg, ha személyi kultusz is körüllengi.
Nem hiszek abban, hogy egy szűk réteg helyzetbe hozása, és széles rétegek elszegényítése használ az országnak.
Nem hiszek abban, hogy a milliárdosoknak újabb milliárdokat kell odalökni (Széles, Csányi, Andy Vajna, stb.), miközben a munkanélküli támogatást 3 hónapra csökkentik, a rokkantságit megvonják, a minimálbéreseket megadóztatják.
Nem hiszek abban, hogy a határon túliaknak kell levélben szavazva eldönteniük, hogy a határokon belül milyen gazdaságpolitika legyen.
Nem értek egyet azzal, hogy egy párt legyen jelen a médiatanácsban, az alkotmánybíróságban, a köztévében, az ügyészségen, stb., sőt, nem értek egyet azzal, hogy ezekben bármilyen politikai alakulat jelen legyen.

Hosszan sorolhatnám, mivel nem értek egyet.
Ezek a mostani kormánydöntések egy szempontból megfontoltak: az egyéni érdekek alapján.

Nem értek egyet azzal, hogy a mások közt Orbán által alapított Századvégből kinövő szervezet gyakorlatilag ellenszolgáltatás nélkül kapjon milliárdokat a közösből,
és nem értek egyet azzal, hogy annak a vezetője blogot írjon az emberek megvezetésére. (mielőtt rákérdeznél: az általa felsorolt érvek nem Bajnai alkalmasságát mutatják, az ilyen színben való feltüntetésük nem más, mint az emberek megvezetése.)

LallyPop 2012.10.29. 19:48:12

Egyébként bármekkora dúlás áll Bajnai-Gyurcsány köreinek rovásán, azért reálisan számolni kell velük. A hangulat rossz, a Fidesznek szüksége lesz 13-14ben osztogatásra is, ha nem akarnak(márpedig nem akarnak) koalícót a Jobbikkal. Csak abban reménykedem, hogy az eddigi gyakorlathoz hasonlóan nem hitelből fognak osztogatni, hanem megtermelt GDP-ből. Sok múlik a német gazdaságon, mi lesz ott 13-14ben. Sok múlik azon is hogy lezárják-e a görög ügyet megnyugtatóan, vagy marad az európai birodalom megvalósíthatatlan álma.

jolaca 2012.10.29. 19:48:29

@J.László:

>"a dadogó Medgyessy is legyőzte már Orbánt"
Ahhoz egy méretes választási csalás is hozzájárult. <

Ühüm... Most ez előre Alaptörvénybe iktattatott...

J.László 2012.10.29. 19:50:38

@Putyilov gyári melós:
"Tudjuk papa, a negatív növekedés is növekedés!"
1990 óta az egyik legnagyobb negatív növekedés 2009-ben volt: 6,5%. Ez így még nem lenne baj, hiszen világválság, meg minden. De: az akkori gazdasági miniszter, nem fogod kitalálni, ki az, arra az évre 3%-os növekedést prognosztizált.
Ezt hívják kurva nagy arcra esésnek, elnézést a kifejezésért.

Pszt! 2012.10.29. 19:50:45

Tök jó látni, hogy rettegnek a viktorosok meg a fasiszták a Gordontól! :D

873ujr3rk 2012.10.29. 19:51:33

@J.László: "Ahhoz egy méretes választási csalás is hozzájárult. Gyurcsány mit csinált utána Megyóval?
"

gondolom egy választási csalás csak nem évül el nyolc év alatt, biztos vagyok benne, hogy kétharmaddal, teljes kontrollal az összes erőszakszervezet, hírszerzés, nav, ügyészség, bíróság felett, az eddig bíróságra került ügyekhez hasonlóan a bűnös itt is elnyeri majd büntetését.

vagy izé ? végeredményben SENKIT nem büntettek meg eddig az előző 8 év garnitúrájából ? szerinted miért lehet ez ?
és nem lehet hogy a fidesz előző négy éve után sem ért senkit bántódás ?
ilyen van ? a szocik se ?

LallyPop 2012.10.29. 19:52:24

@Gandhi szellemében: Most nem megyek bele vitába, megvan a véleményed, ez jó.

A poszt olyan amilyen a többi index poszttal szemben van szerzője és azonosítható. Ez a korrekt része. Semmi gond egy ATV cikkel se ha nincs a 'nép hangjá'-nak hamisítva.

Vkki 2012.10.29. 19:52:25

Bajnai urat és szövegeit minősíti az a tény, hogy milyen arcok bukkantak - újra - föl körülötte. Beleértve Bárándyt, Gyurcsányt és Kunczét. Meg Juhászt és Kónyát. Tegye mindenki a szívére a kezét, és egy pillanatra feledkezzen meg a Fideszről és Orbánról, ha tud. Valóban rájuk bízná megint ennek az országnak a vezetését, akár egy hónapra is? Egy részük bizonyíthatott már, a többiek nagy hanggal bizonygatták nem is olyan régen, hogy soha többé lejárt politikusokat! Ki hiszi el, hogy Bajnait a nagy aggodalom hozta vissza a pódiumra? Alakítson pártot, hirdessen valódi programot, és kiderül, hány ember sorakozik fel mögé. Ha csak új "kompromisszumok robotosa", akkor valóban vagy csak báb, vagy csak a pozíció mielőbbi megszerzése érdekli, bármilyen áron. Akkor viszont nem jobb, mint bármely más haszonleső és/vagy hataloméhes szemfényvesztő politikus. Csak éppen ilyen primadonnának még Gyurcsány is fényévekkel jobb volt.

Lasombra 2012.10.29. 19:58:24

a vergődés helyett inkább azon törjétek a fejetek a Falloszvégnél, hogy mihez kezdetek 2014 után.
a helyetekben MOL részvényt vennék. állítólag az a tuti. a Gazda is olyat vett.
vagy esetleg földet...

Gandhi szellemében 2012.10.29. 20:00:11

@873ujr3rk:
Aki még mindig hiszi, amit Orbán mond, igazán elgondolkozhatna:

1. A választások után azonnal munkának látott a csontvázbrigád, hogy bebizonyítsa, hogy az előző kormányok milyen lopásokban, csalásokban vettek részt.
Eredmény: a moszkvai épületen és a sukorói telekcserén kívül semmi.
Sukoró: egyes becslések szerint 0 (nulla), más becslések (fidesz - politikailag ellenérdekelt) szerint 1 milliárd Ft kár érte az országot.
Kérdés: vajon megért volna-e 1 milliárdot 2.000 új munkahely, és egy folyamatosan magas adót termelő vállalkozás? Ennél kevesebbért is többet adnak: adókedvezmények, 5-10 milliárd támogatás Audinak, Mercedesnek.

Az előző kormány minden levelét, emailjét, jegyzőkönyvét áttúrták. Ők, akárcsak 1998-ban, eltörölték a kormányüléseken való jegyzőkönyvvezetést.

2. Budai >1500 ügyet vizsgált. kb 50-nél talált olyasmit, amit ő maga gyanúsnak talált, és továbbította az ügyészségre, kivizsgálásra.

3. Végig az volt a retorika, hogy Veres, Gyurcsány, Bajnai, Oszkó, stb. ülni fognak. Mit találtak eddig?
Ellenben a Magyar Nemzet és a Hír TV nem győz helyreigazítani.

Ideje volna szembenézni, kedves Orbán-fanok, hogy az állítások mindvégig hamisak voltak.

jolaca 2012.10.29. 20:00:28

@Ándi bácsi:

>A hangulat rossz, a Fidesznek szüksége lesz 13-14ben osztogatásra is, ha nem akarnak(márpedig nem akarnak) koalícót a Jobbikkal. Csak abban reménykedem, hogy az eddigi gyakorlathoz hasonlóan nem hitelből fognak osztogatni, hanem megtermelt GDP-ből.<

Ándi bácsi, kedves, miből??? - kiéből? EU-pénzekre gondolsz? Eddig csak olvasgattam független szellemű hozzászólásaidat, de ezt nem tudom rákérdezés nélkül hagyni.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 20:00:49

@873ujr3rk:
Nem neked írtam, csak a te válaszodhoz kapcsolódóan... :)

J.László 2012.10.29. 20:00:57

@873ujr3rk:
A szavazóívek természetesen meg lettek semmisítve 30 vagy akárhány nap után. 3 helyen volt 1%-on, azaz hibahatáron belüli necc.
1. A Fidesz 0,9%-kal kapott listán kevesebb szavazatot, mint az MSZP.
2. Az SZDSZ kb. 5,5%-kal jutott be,
3. A MIÉP kb. 4,5%-kal esett ki.
Az MSZP-SZDSZ konglomerátum lényegében lenácizott mindenkit, akinek eszébe jutott a szavazatok újraszámolása. Ez sokakban gyanút kelt. Látod, 10 év után se mossák le magukról. Ha tiszták és újraszámolnak, senki nem mondhatna egy szót se.

Amilyen érdekes ítéleteket hoznak az utóbbi években a bíróságok, nem vagyok egészen meggyőződve arról a bírói függetlenségről. A rendőrségbe már régen beférkőzött a szervezett bűnözés, elég jól látszik. Nehogy a bíróságok is így legyenek ezzel.

LallyPop 2012.10.29. 20:06:41

@Vkki: Végül is teljesen mindegy mit gondolnak a gondolkodó emberek, hiszen ők még soha egyetlen választást sem döntöttek el.

A lényeg hogy kivel mit lehet eladni? És a helyzet az, hogy Bajnairól hiszik el a legtöbben(a tények+kapcsolatok ellenére), hogy nem egy keményvonalas baller hanem 'független szakértő'. Igy épülget a legenda 2014ig. Az események és a média pedig majd eldönti hogy elég hangosan és nagy képernyőn akarja-e ezt tolni. A semmiből nem nő ki új ellenzék a földből, így marad a névcsere/kozmetika/+szokásos trükkök százai. Nem hiszem hogy müködni fog de nem kizárt(2002). A nagy különbség hogy akkor nem volt Jobbik, aki totziher hogy nem áll szóba Bajnaival.

873ujr3rk 2012.10.29. 20:06:43

"Amilyen érdekes ítéleteket hoznak az utóbbi években a bíróságok, nem vagyok egészen meggyőződve arról a bírói függetlenségről. "

azt ugye vágod hogy ki jelenleg e főbíró ? lol.

873ujr3rk 2012.10.29. 20:07:29

@Gandhi szellemében: nem hiszem hogy nem loptak. nem hiszem hogy az mszp nem lopott. elhiszem ellenben hogy simán lezsírozzák.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 20:08:41

@Ándi bácsi:
Az osztogatás most is folyik: egy szűk elit több száz milliárddal erősödik.
Orbán egyéni kerete idén 100milliárd Ft, jövőre 130milliárd. Ezt a tartalékot a korábbi kormányok rendkívüli helyzetekben használták, az összege a jelenleginek töredéke volt. Orbán a számára szimpatikus embereket "jutalmazza" belőle.
Ezen felül:
Markó Iván a táncművészeti csoportoknak jutó 212 millióból egymaga 155 milliót kap. A Videoton a magyar NB1 16 csapatának teljes költségvetésének harmadával gazdálkodik. Azaz a 2/3 jut a további 15 csapatnak.
A Puskás fociakadémia több pénzt kap, mint a teljes magyar mentőszolgálat.

Ki szerint van ez jól?
Egy ember szubjektív világlátása döntse el, melyik szakmából ki legyen jómódú, s az összes többi pusztuljon el?

A történelemkönyvekből kikerülnek a szabad választások, kikerül a 89 előtti ellenzék zöme. Miért?
Erre a történelemre még emlékszünk, azzal, hogy átírják, kit csapnak be?

873ujr3rk 2012.10.29. 20:08:57

@Ándi bácsi: " A nagy különbség hogy akkor nem volt Jobbik, aki totziher hogy nem áll szóba Bajnaival."
jobbik majd mindíg volt csak másképp hívták. nincs jelentőségük.

J.László 2012.10.29. 20:09:50

@873ujr3rk:
Ez nem máról holnapra történik. Ennél fogva a megszüntetése sem. Láthatod magad is, milyen gyökeres átszervezések kellenek a rendőrségnél is. A bíróság ennél sokkal kényesebb ügy, mert ott elvileg nem lehet közbeavatkozni.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 20:13:54

@873ujr3rk:
Úgy gondolom, hogy mindegyik kormánypárt úgy lopott, hogy az ellenzékének is jusson. Ahogy valaki fogalmazta: 70-30%.

Úgy gondolom, a "közös bulikat" (Margit-híd, 4-es metró, stb.) a fidesznek sem érdeke bolygatni. Más meg nincs...

Ez a fijjúk sajátja, hogy csak maguknak osztanak, azaz 100-0%. S ezt teszik szemrebbenés nélkül, cinikusan, soha nem látott méretekben.
Ha Sukoró köztörvényes szerintük, nem tudom, miért gondolják, hogy jogszerű Csányi tehenészetébe milliárdokat pumpálni, a haveroknak leosztani 0-100 Ft/ha áron az állami földeket, kitömni milliárdokkal Századvéget, Közgépet, Kerényit, stb...

J.László 2012.10.29. 20:15:10

Egyébként ez egy teljesen korrekt poszt. Nem is értem, a ballib miért nem veszi észre, ugyanazt a műsorszámot akarják ismét előadni ugyanazokkal az emberekkel, amit eddig. Már Kuncze is jelentkezett sarzsira. Te jó ég.

kamill77 2012.10.29. 20:16:17

"De vajon jó választás-e az az ember, akiről egy hét alatt minden kiderül."

én jobban szeretem tudni egy emberről, kicsoda, micsoda, mit akar, kikkel...

mint az olyan ismeretlen helyzeteket, amik mások tévesen tartanak vonzónak. lévén hogy a kiszámíthatatlanság a politikában nem nevezhető értéknek. sem a választók, sem a gazdaság számára...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.29. 20:27:51

@somewhat damaged: mert ez a poszt a legprimitívebb trollszínvonal"
azért varánuszt még nem karcolgatja.....

jolaca 2012.10.29. 20:29:14

@J.László:

>Egyébként ez egy teljesen korrekt poszt.<

Egyetlen szépséghibája, hogy szerződéssel beismerten ~3 Mrd Ft ellenszolgáltatásaként született.
Gondolom, ezt nehezen tudod dokumentáltan ellenpontozni.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 20:31:57

@J.László:
Ha a poszt szempontjai alapján dőlne el, ki alkalmas, és ki nem, akkor valóban jó poszt lenne. Így nem az.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 20:34:17

@FILTOL:
Varánusz a hülyeséget ekézi, legyen az akár jobbra, akár balra, legyen akár fideszes, akár bárki más.
A stílusával nem értek egyet, de igen sok dologban húsbavágóan igaza van.

LallyPop 2012.10.29. 20:50:43

@873ujr3rk: 2010 óta a Jobbik több választást nyert, mint az mszp (az mszp konkrétan egyet függetlenként), és a múltkor is jócskán alulmérték őket. Egyszer már kellett a fidesznek a hatalomhoz Torgyán, na náluk a Jobbik úgy háromszor nagyobb, ráadásul a fiatalok körében és a diplomások körében a legerősebb. Szóval a jövő az övék.

roki 2012.10.29. 20:53:03

@J.László:

Valóban.
Miközben a szónoknak kuka Bajnait az élre lökik, elfelejtik, hogy egyszer már megvolt ez a történet.
A kilencvenes évek elején az antikommunista SZDSZ-t pont így sajátította ki a rákosista elit csemetéinek generációja, mint ahogy Bajnain keresztül furakodnak a Milla élére.
Akkor a csalódott liberálisok váltak a komcsikkal összebútorozó, a liberalizmust általános hatalmi célok eléréséhez fegyverként forgató eszdéesznyikek legádázabb ellenfeleivé, most feltehetőleg több 'millásban' fordul a borjú.

LallyPop 2012.10.29. 20:54:48

@Gandhi szellemében: Úgy értem, osztogatás a választási kampányban, a népnek.

Egyébként az irigységen kívül mi baj az oligarchiákkal? Üzleti körök minden nagy párt mögött állnak, nagy szerencsénkre nem mind mögött Joav Blum-ok.

jolaca 2012.10.29. 20:58:14

@Ándi bácsi:

>...a fiatalok körében és a diplomások körében a legerősebb. Szóval a jövő az övék./Jobbik/<

Szép jövő, Bácsi!

Malachi 2012.10.29. 20:58:22

@Ándi bácsi: abból a fura, buta és értékmentes nacionalizmusból, amit a jobbik nyomat, felnőtt korára kinő a legtöbb ember, a többiért meg nem kár. ennyit a fiataljaikról, meg a jövőjükről.

LallyPop 2012.10.29. 21:00:31

@Malachi: Hát igen 20 éve Orbánék voltak ezek a fiatalok, és lám: sokat változtattak a történelem menetén.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 21:04:01

@Ándi bácsi:
Elég nagy tévedés itt irigységre asszociálnod.

Az a gond, hogy míg annak, aki amúgy is dúskál a javakban, a közösből további milliárdokat juttatnak, míg másnak az élethez szükséges minimuma sincs meg.

Lehet konkrétan a Blum-sztorit is elemezni. Egyesek szerint a telekcserénél nem volt értékvesztés, mások szerint akár 1 milliárd is. De amikor a Csányi-tehenészet, az Audi, a BMW, stb évekre adókedvezményt és 1-10 milliárd közpénzt kap 50-500 munkahelyért, egy tartósan jól adózó, 2.000 munkahelyet adó vállalkozás vajon kaphatott volna támogatást?

Gandhi szellemében 2012.10.29. 21:10:40

@Ándi bácsi:
Orbánék nem csak az országon változtattak sokat, maguk is sokat változtak.
Liberálisból konzervatívvá, abból kereszténnyé, majd most kommunistává váltak.
Tudom, ez utóbbival vitába szállnál, de előtte kérlek gondolj bele:
- egypárti államirányítás
- ellenvélemény elnyomása
- rendőrség, ügyészség, bíróság, alkotmánybíróság párt ellenőrzés alá vonása
- MTI, MTV, Rádiók, sajtó összevonása, párt ellenőrzés alá helyezése, médiafelügyelet párttagokból
- iskolák központi irányítás alá vétele, tankönyvkiadás monopóliuma saját kézben, tankönyvek átírása, a történelem pártérdekek szerinti meghamisítása
- intézményvezetők teljes cseréje (iskolák, kórházak, állami cégek, stb.)
- stb...

dr. pretender 2012.10.29. 21:10:54

@sárospataki lány: az a lemondás minden volt, csak nem "európai".

Malachi 2012.10.29. 21:11:37

@Ándi bácsi: valóban, és mind iszonyú hálásak lehetünk nekik ezért! nem is tudom mi lenne, ha ők nem lettek volna...

sárospataki 2012.10.29. 21:13:04

@ormány triktor: várjál, miről is? Ja, megvan, a miniszterelnökségről. Hogy miért? Mert kiderült, hogy hazudott a kampányban.

sárospataki 2012.10.29. 21:15:35

@dr. pretender: miért, milyen az európai lemondás? Mint Guttenber Tódor német védelmi miniszteré? Ahhoz képest Smitt maga volt az emberi tartás szobra.

LallyPop 2012.10.29. 21:15:36

@Gandhi szellemében: Az a gond, hogy míg annak, aki amúgy is dúskál a javakban, a közösből további milliárdokat juttatnak, míg másnak az élethez szükséges minimuma sincs meg.

- Hú bazz. Gondolom ilyen eddig 90 óta nem volt. Nem értem mit akarsz ezzel. Legyen kommunizmus?

Az a lényeg hogy olyannak adják a támogatást, aki itthon forgatja meg. Valószínüség szerint a sorrend a következő: 1. magyar(Csányi), 2. magyar zsidó(Vajna, Demján), 3. külföldi (Audi), 4. külföldi zsidó(Blum, 'magyar' bankszektor, plázaszektor 80%-a)
Véleményem szerint a pénzkihelyezés-befektetésben OV kormányai ügyesebbek eddig, mint a többiek kormányai, de ezt bizonyítani nem tudom közvetlenül, csak a trendekből nekem így fest.

Malachi 2012.10.29. 21:20:15

@Ándi bácsi: a sorrend oké, csak az a megforgatás... inkább VISSZA forgatás, a megfelelő zsebekbe.

LallyPop 2012.10.29. 21:25:07

@Gandhi szellemében:

Szerintem központosítást akartál mondani.

Az egypárti uralom a nem éppen kommunista nácikra is igaz.

2. Ellenvélemény elnyomása: El vagy nyomva? KözTV ne legyen már meglepetés, ATV, magánTV-k azt mondanak amit akarnak, ahogy a bloggerek is.

3. Intézmények Á-i felügyelet alá vonása: Nem ítéltek el senkit semmiért a pol-i ellenfelek közül.

4. Médiafelügyelet....teccettek volna nem hagyni a fideszt 2/3dal nyerni. Másrészt a média szabad, ezt senki sem kérdőjelezi meg, a közmédia meg nem szabad. Meg vagy lepve?

5. történelem pártérdekek szerinti meghamisítása - Hú megint micsoda újdonság, eddig ilyen nem vót és az mszmp főleg sosem tenne ilyet. Egyébként ez most szempont? Mert szvsz Mo. első 1000 problémájába ez nem férne bele.

6.intézményvezetők teljes cseréje - Közszféra, ilyen sportág. Szétestek az intézmények mert kicseréltek 2 seggnyalót? Naugye.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.29. 21:27:38

@sárospataki lány: Ó, hát akkor sok politikusnak le kellett volna már mondania. Kinek is, ja megvan. Orbán Viktornak pl, amikor azt nyilatkozta külföldön a sajtónak, hogy ne azt figyeljék, amit a kampányban mondott, hanem, hogy mit csinál. Ez is felér egy öszödi beszéddel, csak valamiért ekkor senki nem bérelt focihulligánokat a belvárost szétverendő. Miért is, várjál csak, ja megvan, mert azokat a huligánokat OV bérelte anno, mert nem bírta az a fene nagy önérzete, hogy a demokráciában ellenzékbe került. Ehh mit magyarázok én...

sárospataki 2012.10.29. 21:30:08

@holovácegy: az utolsóhoz azt tenném hozzá, hogy a kamatteher akkor is megmaradna. Röviden összefoglalva, ha rögtön visszaosztó nyugdíjrendszerből kiveszel 25%-ot, és elteszed későbbre, akkor azt valahonnan vissza kell pótoljad, pl. ki kell termelje a gazdaság. Ez saccperkábé 0,25-0,5%-os évi plusz GDP-növekedést kívánna, és ez egyre nő, ahogy egyre nagyobb lesz ez a 25%, persze, csak ha lenne ennyi (Magyarország fénykorában tudott 5-6%-nyi GDP-t növelni).

Ha ez nincs, akkor viszont fel kell venni hitelt erre, ennek viszont nagyobb a kamatterhe, mint amit ki tud termelni az ország. Ez egyszeri tételnél, beruházásoknál, ahol van ROI-számítás, elfogadható, de folyamatos működést hitelből, ráadásul egyre dagadó hitelből (hiszen a kamatterhet nem pótólja a GDP-növekedés, sőt) a létező legnagyobb közgazdasági faszság. Ilyet egy háztartás tuti nem csinál, hiszen kiderül pár hónap után, hogy itt a csőd.

Lehet tehát azt mondani, hogy de jó ötlet volt ez manyup, meg öngondoskodás, csakhogy ha már öngondoskodunk, akkor gondoljuk végig azt is, hogy ennek az egyre dagadó adósságpirálnak az árát mi fizetjük meg - adóban. Vagy a gyerekeink. Tehát mondjuk 10%-os folyamatos GDP-növekedés alatt a részleges manyupot lehetetlen bevezetni, kivéve, ha a manyup az eredeti járulék mellé kiegészítő. Nekünk ez sajnos nem jár. Nem vagyunk elég gazdagok hozzá. Ezt elég gyorsan fel kellene ismernünk. Nincs BMW, jó a Ford Focus.

sárospataki 2012.10.29. 21:31:16

@ormány triktor: ja, hogy orbán viktor bérelte fel a fradi béközépet? Bocs, nincs több kérdésem :-)

dr. pretender 2012.10.29. 21:39:32

@eloi: erre a kiszes dologra van vmi forrás? köszi.

jolaca 2012.10.29. 21:42:50

@Ándi bácsi:

Bácsikám!
Elolvastam 6 pontodat, és - bár nem nekem szólt a válaszod - azt hiszem, ezzel a mai olvasgatást is befejezem. Amikor már annyira üresek az érvrendszerek, hogy csak a cinizmus marad, az megborzongat.
Legjobbjaink hangja ez, esetükben politikai attitűd. Nálad remélem csak esti fásultság.

dr. pretender 2012.10.29. 21:43:12

@sárospataki lány: hát ez inkább olyan keleti volt, kellett hozzá pár hónap, pár újabb cikk, amikből szép lassan kiderült, hogy jó ha 5 oldalt hozzárakott magától a dolgozathoz, egy obersovszky-interjú (ejj, az milyen európai pillanat volt!), aztán az egyetem határozata a doktori visszavonásáról. és nyilván pár gyors közvélemény-kutatás, ami végleg eldöntötte a kérdést. épp csak ezek kellettek hozzá, hogy több havi hazudozás után végre lemondjon.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2012.10.29. 22:07:07

@Darkwill: Szégyenszemre kénytelen leszek magamat helyesbíteni. Az említett 9 milliárd természetesen nem fedi a valóságot, a helyes összeg 933 millió forint.
Ettől még persze ugyanúgy érdekelne mire ment el.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 22:17:26

@Ándi bácsi:
1. náci = nemzeti szocialista, a két ország eleinte szövetséges volt
2. hallgass közTV-t, rádiót, és hallgasd meg, hogy a "békemeneten" 25 ember is elfér egy négyzetméteren, annyian voltak. A millán meg huszadannyian? Hol van korrekt tájékoztatás?
3. nem, pedig volt rá erős akarat, és próbálkozás.
4. a közmédia a köz médiája, nem egy párté. 2/3? Igen, a parlamentben. De ez csak 53% volt a szavazatok alapján. De ez dönti el a műsoridőt, a vélemények publikálását? Eszerint aki nincs a parlamentben, soha nem szólalhat meg?
5. az MSZMP is átírta, majd a 80-as években korrigálta a történelmet. Ez nem a jelen problémája, hanem a jövő generáció tudatos megvezetése - pontosan úgy, ahogy jelenleg folyik a zemberek megvezetése is. Többek közt ezzel a bloggal is. De D.Fodor Gábor fizetett pártember, aki 3 milliárd közös pénzből ennyire képes. A történelemtanárok és a gyerekeink viszont nem fidesz-hűbéresek, mind a tanítóknak, mind a gyerekeknek jár a hiteles történelem lehetősége.
6. Ilyen mértékű csere az 50-es évek óta nem volt.

Jellemzően elbagatellizálod az egyik oldalt, túlragozod a másikat. Azonos mércével mérj.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 22:27:33

@Ándi bácsi:
Gondolkozz mondjuk önkormányzatban.
Ha a polgármester a falu rossz anyagi helyzete ellenére úgy dönt, hogy felújíttatja a hivatalt is, az iskolát is, és az óvódát is, az alkalmasságát tekintve elgondolkoztató. Ha az unokaöccsének adja mindet, mert ő kőműves, a mérnöki munkákba meg majd beletanul, már visszaélés. Ha a falu másik 10 kőművesét folyamatosan ellenőrzésekkel zargatja, már nem normális. Ha azokat is piszkálja, akik a többi 10-zel dolgoztatnak, már beteg dolog.
De ha a kőműves engedély megtartásának kritériuma a 175-ös magasság és a barna haj, mert az unokaöccse épp ilyen, arra már nincsenek szavak.

Az országban ezt az utat járatják be minden szakmával, egyik-másik már az utolsó stádiumában van. Gondolom, tudod, mikre gondolok.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.29. 22:42:11

@sárospataki lány: Csak annyira mint hogy Bajnai Gordon miatt tömegével lettek öngyilkosok a libatenyésztők.

LallyPop 2012.10.29. 22:56:55

@Gandhi szellemében: Én felvállaltan AZZAL az oldallal szimpatizálok. Tehát miért vársz tőlem mást? Miért vársz a TV tulajdonosoktól mást? Mindenkinek van véleménye, a hazai gyakorlat pedig az hogy közmédia=pártmédia. Aki nincs a parlamentben az pedi ne szólaljon meg a közTVben. Ezért van a Hitgyülinek is saját TVje.

Közig? 4 évente rácsodálkozás a valóságra helyett jobb az amerikai rendszer, ahol mindenki tudja hogy a győztes mindent visz. Mondjuk nálunk is, de ezt valamiért itthon nem adják írásba.

LallyPop 2012.10.29. 22:59:52

6. Ilyen mértékü csere az 50es évek óta nem volt. Egyrészt: Ilyeneket címeket lehet olvasni a Népszavában, amit akkor hoztak létre (..:DD), másrészt van erre valamilyen adat/bizonyíték? Másrészt: teljhatalom sem volt az 50es évek óta, de akkor a hadsereg, most meg a választás legitimálta a teljhatalmat.

LallyPop 2012.10.29. 23:01:36

@Gandhi szellemében: Halvány lila gőzöm sincs kikre gondolsz. A cigisek/játékgépesek szívatása határozottan pozitív, szvsz.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 23:13:46

@Ándi bácsi:
Minden véleményt el tudok fogadni, ami nem kirekesztő.
A közTV a köz tulajdona, a köz pedig 10millió magyar állampolgár, nem pedig egy párt. Az nemzet egységét kéne képviselnie, nem pártérdekeket. Ezt akárki teszi, elítélem.

A "mindenkinek saját plázát", alias "saját TV-t" elég morbid ötlet, ezzel gyakorlatilag azt mondod, a tájékoztatás és/vagy vélemény joga csak azé, aki azt meg tudja vásárolni. Csakhogy a vagyon nem feltétlenül jár együtt a közjóban való gondolkodással.

Nem csodálkozom, ha a kormány a stratégiai vállalatokhoz beültet 1-1 ember, aki a kormány stratégiáját képviseli. De most nem erről van szó, a személycserék a középvezetői rétegnél tartanak, 2014-re az egyszerű munkavállalók szintjéig ér a társadalom átrostálása. Különösen veszélyes ez egy olyan kormánynál, aki minden állampolgárról nyilvántartja annak a pártállását. Aki nem párthű, az ne is egyék?
Ezt akkor is elítélném, ha olyan tenné, akiben korábban hittem.

Egy kérdés: ha egy másik rendszer kerül hatalomra, ugyanilyen simán elfogadod, hogy elveszted az állásodat, megélhetésedet, csak mert most más véleményen vagy?
Nem mondanád akkor azt, hogy embertelen megfosztani a megélhetésedtől? Nem mutatnál rá a gyerekeidre, hogy őket miből tartsad el? Nem mondanád, hogy a szakmai tudásod, és a munkád alapján kéne megítélni téged, nem a politikai pártállásod alapján?

Gandhi szellemében 2012.10.29. 23:15:52

@Ándi bácsi:
Senkinek a szívatása nem jogos.
Lehet stratégiát váltani, de ésszel.

LallyPop 2012.10.29. 23:26:04

@Gandhi szellemében: A "mindenkinek saját plázát", alias "saját TV-t" elég morbid ötlet, ezzel gyakorlatilag azt mondod, a tájékoztatás és/vagy vélemény joga csak azé, aki azt meg tudja vásárolni. Csakhogy a vagyon nem feltétlenül jár együtt a közjóban való gondolkodással.

Bocs eddig azt hittem hogy ebben a világban élsz. A TV szernted miből él? Hirdetésből. Ki hirdet a TV-ben? Multik. Akkor mi lesz a Hiradóban? Az amit a multik gondolnak a kormányról. A köTV-t a kormány fizeti ezért ott azt látod amit a kormány gondol magáról. Ez a világon minden nyugati demokráciában így van, USAval az élen. A médiafelület eladó, mint a zsíros kenyér. Ezért kívánok neked további szép álmokat.

LallyPop 2012.10.29. 23:30:19

@Gandhi szellemében: Bocs neked a pártállásod befolyásolja az állásodat? Ja akkor jobban értem már. Hát szvsz valamirevaló emberek a versenyszférában vannak, de ott sem állásban. Igy jöhet bármilyen kormány, ha jók abban amit csinálnak meg fognak élni.

Pop40 2012.10.30. 01:39:43

@Ándi bácsi:
"-Ja a Mercedes döntése, az Audi bővítés és az orosz MOL csomag kivásárlása is pontosan ebbe az irányba mutat."

Tudom, hogy a hithű fideszeseket a velük ellenkező tények semmiben nem szokták korlátozni, csak azért ha már hazudoztok, jó lenne ügyelni arra, hogy ne lehessen 1 perc alatt leleplezni.
A Mercedes ugyanis még a patás Gyurcsány alatt határozta el, hogy idehozza a befektetést. Elhiszem, hogy ezt Orbán nem reklámozta nektek, de ez sajnos akkor is tény, ha a baltás szereti más eredményei előtt fotóztatni magát.

wwww.mercedes-benz.hu/a_mercedes_gyar/a_kecskemeti_beruhazas/merfoldkovek

Upsz, a Mercedes honlapja ezt írja: 2008.10.27 Együttműködési megállapodás aláírása a magyar kormánnyal.
Ki is volt akkoriban a magyar kormányfő? (Segítek, nem a baltás.)

Szóval ha Orbán eredményeit szeretnéd taglalni (elismerem, ez nem könnyű feladat) akkor vagy ne írd bele azt, amit Gyurcsány intézett el, vagy olyat keress, amit nem 2 perc megcáfolni.

Pop40 2012.10.30. 02:00:08

Kitűnő poszt, és abszolút hiteles, max respekt a szerzőnek. Külön pozitív, hogy abszolút objektív tud maradni, ebben nyilván segíti az, hogy soha semmilyen milliárdos közpénzzel nem tömték ki őt és szervezetét Orbánék.

Az írás annyira jó, hogy nehéz minden mondatát dicsérni, mint pl ezt: "A múlt héten kiderült, hogy a baloldalon nincsenek új szereplők" , ellenben nyilván a "jobboldallal", ami hemzseg a hiteles, új szereplőktől. Pl ugye maga a kedves vezető, Viktor, Ma-holnap eltolcsy, és párszáz kiszuperált mszmp-s káder.

Az is kiváló felvetés, mikor programot hiányol egy pont 7 napja megalakult szerveződéstől. Tényleg rohadt egy dolog, hogy nem mutatták még be, ellenben Kedves Vezetőnkkel, akinek olyan, de olyan programja volt 2 éve, hogy csak na. Nyilvánosságra sem hozta, nehogy ellopják a komcsik.

Szó van a 13. havi nyugdíjról is, amit a gonosz Bajnai eltörölt. Még jó, hogy a bölcs Viktor első intézkedésével visszaállította. Ja, elnézést, mégse. De csak azért nem, mert akadályozta az ellenzék. Hisz szegény Viktornak alig van 2/3-a, így az a szemét ellenzék mindenbe belepofázik. Nem könnyű így kormányozni, ugye :(

Taglalnám még ezt a szuper cikket hosszasan, de felesleges.
Az írás minden betűjéből süt, hogy egy "politikai gondolkodó" írta, akinél még véletlenül sem csilingel a kassza:)

Szóval sok sikert, és hasonló színvonalú írásokat továbbra is! Még akár kormányszóvivő is lehet, aki ekkora tehetség, és elmehet konyakozni a burzsuj pedagógusokkal.

fchris82 2012.10.30. 02:22:28

@Ándi bácsi: "A köTV-t a kormány fizeti ezért ott azt látod amit a kormány gondol magáról."

Aha, hallottad már azt a kifejezést, hogy "adófizetők pénze"? A kormánynak/pártoknak egy lyukas garasa sincs. A köztévét az adófizetők pénzéből finanszírozzák, és teljesen joggal elvárható, hogy amennyire lehetséges, független legyen. Ez egy jogos elvárás, és innentől kezdve csak arról beszélhetünk, hogy milyen intézkedések történtek ennek a függetlenségnek a garantálásáért! Lehet ilyet, mielőtt nagyon utópisztikusnak gondolnád a dolgot. Nyilván nem lesz tökéletes, de azért lehet beiktatni olyan elemeket és lehet hozni olyan szabályokat, amik ezt nagyjából lehetővé tehetik. Jelenleg azt mondhatjuk, hogy a médiafölény nem kicsit Fidesz központú lett, ami nem elég, hogy nem tájékoztat egyes eseményekről, ami van, arról is félre tájékoztat.
Napraforgó blog rémlik, Ángyánról? Az MTI úgy talált rá, hogy órákig senki nem is találta, pedig célzottan keresték! A kitakarásos sztori? Még Deutsch is felszólalt az ügyben, mert ez már nála is kiverte a biztosítékot.

Szóval nem arról van szó, hogy "kicsit a kormány szócsöve", hanem durván egyoldalú, és sokszor vitatható módon tájékoztat. Az adófizetők pénzéből. Ez az értékrendem szerint, politikai oldaltól függetlenül elfogadhatatlan. És ismétlem, nem arról van szó, hogy heti 1 helyett 2 katolikus műsor lett, gyakrabban szólalnak meg kormánypárti politikusok, hanem durva, szándékos adatmanipuláció történik. Ami sem 2006-ban nem volt elfogadható, sem 2012-ben nem az!

sárospataki 2012.10.30. 05:03:06

@dr. pretender: mondom, nézz utána, hogy megy a németeknél ez, az meg ugye EURÓPA.

sárospataki 2012.10.30. 05:05:33

@ormány triktor: olvastál te tőlem ilyet? Helló.

fchris82 2012.10.30. 06:04:26

@sárospataki lány: Neked is mondom, tanuljál belőle: "Azért, mert a másikat befeketíted, te még ugyanolyan fekete maradsz." Hahóóóó!! Azért, mert a németeknél volt esetleg egy másik pojáca, aki még gerinctelenebbül távozott, az nem jelenti azt, hogy SP-vel minden rendben volt, és már-már oltárt kellene emelni nagysága előtt. Egyébként tőled is szívesen várom az alábbi észrevételemre a válaszod, mely szerint, idézem magam:
":D :D :D Hát ez... :D Én leszartam SP szakdolgozatát is, Gyurcsányét is, nem gondolom, hogy attól lesz ember. De azért megkérdezném tőled, hátha tudod. Hogy a fenében lett SP szállodaigazgató abban az időben, amikor az én nagybátyámat azért nem vették fel nyíltan az egyetemre, mert - és most jól figyelj! - a szülők nem voltak párttagok! Na, szerinted, egy szállodaigazgatói poszthoz mit kellett letenni az asztalra? Mert szerintem egy mezei párttagság ehhez bizony kevés volt. És azt ecsetelnéd nekem, hogy mégis, a nagy antikommunista Fidesz, kétharmaddal, miért nem számol le végre az itt ragadt kommunista besúgókkal és teszik végre kutathatóvá az anyagokat?"

Az "európai" kifejezésen meg kár definíciós és földrajzi vitát nyitni, mindenki tudja, hogy ezt a kifejezést nem szó szerint kell értelmezni, hanem ezt itt a "balkánon" - megint nem földrajzi kifejezés - pozitív jelzőként használjuk, ha vmi már nem "balkáni". Nem is értem ezt a logikát. Pretender egész jól összeszedte a távozás viszonttagságait, most próbálj meg úgy reagálni rá, hogy nem bezzegezel mással, hanem önmagában végigtekintesz a folyamaton, meg visszaolvasol kicsit, hogy többek között az mno-n milyen arcpirító cikkek jelentek meg, jelezve, hogy le kellene mondani... És aztán még azután is hetekig semmi. Minek próbálod meg védeni a védhetetlent? Millió dologban lehetne még kiállni SP mellett, pont a lemondás és a mellék körülmények a leggázabbak, a szállodaigazgatói kinevezés viszontagságai mellett. Sem az egész ügy kezelése, sem a huzavona, míg eljutott a lemondásig se nem volt példamutató, se nem volt követendő, még csak egy gyenge kettest sem érdemel. Sütött róla, hogy hazudik, egy ember, akit ártatlanul megvádolnak, az nem sunyin meglapul és görnyedve jelenik meg a nyilvánosság előtt, zavartan; tudta, jól tudta, hogy kiborult a bili, mégis arra játszott, majd elcsendesül.

Holovácegy 2012.10.30. 08:41:34

@sárospataki lány: Az öngondoskodás nem luxus, nem BMW vagy Ford Focus közötti különbség, hanem egy elv, hogy az emberek egy élet alatt, de legfőképpen a legjobban kereső fiatal- és középkoruk alatt befizetett pénzből legalább részben fedezik az öregkori nyugdíjukat. Ez elindít egy folyamatot az emberek fejében. Pl, hogy a munkahely kiválasztásánál számítson, hogy mennyivel vannak bejelentve. Ne minimálbérrel, zsebbe kapva a többit, ahogy a magyar tulajdonú kkv-ben ma alapállás, ellentétben a sokat szidott multikkal. Egy fejlett, modern, nyugati típusú társadalomban az öngondoskodó állampolgár nem ideál, hanem valóság, és ez a fajta gondolkodásmód az élet más nagyon fontos területére is hatással van. Egy öngondoskodó, a jövőjéről képpel rendelkező, befektetéseket kezelni tudó embert sokkal kevésbé lehet hülyére venni akár a politika által is. Ez a rémálma annak a fajta, inkább a keleti mintát követő, tudatlan állampolgárokat és erős vezetőket igénylő államformának, ami felé indultunk az elmúlt években.

Azt mondod, ez kb. 0,25-0,5% plusz GDP hiányt generált az államnak, amire kölcsönt kellett felvenni. Egy költségvetés hány tízezer tételből áll? Egy deficites költségvetésnél persze lehet úgy zsonglőrködni, hogy valahogy mindig ez a tétel kerüljön a kilógó részbe, de ez döntéshozói akarat kérdése.

Pontosan ilyen elv a többpártrendszer támogatása is. Ha akarom, akkor a hiányt növeli a pártoknak adott pénz is, tehát állami érdek, hogy ez ne járuljon hozzá az adósságspirálhoz, vagyis meg kell szüntetni. A Fideszt jól kitömi a Közgép és más hasonló vállalkozás, az MSZP-t a Strabag, aki szintén kap most is megrendeléseket, a többiekre meg úgy sincs szükség...? Szerintem fontos a politikai sokszínűség, és hogy felszínre kerülhessen sokféle mozgalom, eszme. Olyan is, ami nekem kevéssé szimpatikus esetleg.

Az érvek, amiket először hoztál a manyup lenyúlására: rosszul gazdálkodó pénztárak, vagy másodszor: hiánynövelő tétel, számomra inkább mutatják azt, hogy magyarázatot szeretnél találni utólag valamire, mint azt, hogy ezt előtte is ugyanígy gondoltad volna, és valóban az ország, a benne élők hosszútávú érdekeit szolgálta. Van egy egyszerű ellenpróba, ha anno Gyurcsány vagy Bajnai csinálja ezt, akkor is ugyanígy magyarázod a szükségességét, véded őket, az intézkedésiket másokkal szemben, sorolod a közgazdasági érveket blogokon, fórumokon? Mert ha nem, akkor nem objektív a nézőpontod, akkor viszont elég annyit írni, hogy az öngondoskodást egy "liberális akárminek" tartod, és máris nincs miről vitatkozni. Nekem nincs olyan politikai oldal, akitől egy ilyen intézkedést elfogadnék, ha az a politikai formáció tenné ezt, amelyik most a legszimpatikusabb, akkor hiteltelenné válna a szememben, ahogy nem tudnék elfogadni tőle más olyan dolgokat sem, amiket ez a kurzus tett/tesz. Ne az legyen a lényeg, hogy ki csinálja, hanem hogy mit csinál, objektíven.

sárospataki 2012.10.30. 09:40:11

@fchris82: Pali "bácsi" jó kis vonalas senki volt, ez teljesen egyértelmű, ügyeskedő, jól helyezkedő ember, bukása emiatt kódolt volt (tipikus kontraszelektált káder, aki jóval feljebb került annál, mint a képességei azt indokolnák, ezért bukik).

Az "európai", mint csodakenőcs, a keleteurópai magyarokat stresszelendő liberális fogalomkör a legbicskanyitogatóbb dolog a világon. Ilyen nincs, hogy európai, olyan van, hogy egyes európai országok így csinálják, valahol erre is próbáltam utalni, csak nem ment át. A jellemtelen ember bukása mindig szánalmas, és a bukás oka is mocskos, az egyenes ember nyilván nem ilyennel bukik meg, még ha hibázik, akkor sem. Amiről te beszélsz, egy rossz minőségű politikus (sportolónak sokkal jobb volt) szánalmas vergődése, de az a tény, hogy záros határidőn belül lemondott, szinte példa nélküli az elmúlt 70 évben Magyarországon. Itt ugyanis senki sem bukik meg. Annak, akinek csak a politikai igazság létezik, ez fel sem tűnik, hiszen ez nem erény, főleg, ha az ellenoldalon történik.

Egyszóval érdemes objektíven gondolkodni, különben a politikum eléri azt, amit szeretne: két/hárompólusú világban fogsz élni, az átjárás lehetősége nélkül.

sárospataki 2012.10.30. 10:10:52

@holovácegy: nem az öngondoskodás luxus, hanem a jelenlegi nyugdíjak átváltása manyupra. Az akkora terheket ró az államra, amelyeket az nem tud kigazdálkodni. Az öngondoskodást pedig azzal lehet a legjobban elindítani, ha az állam nem kezd el segíteni. Akkor mindenki rájön, hogy mi a fasz van. De a magyar átlagpolgár még az öngondoskodáshoz is állami segítséget venne igénybe, ez a kádárizmus igazi hagyatéka. Ha az állam megpróbál kivonulni valamilyen támogatásból, jön a vinnyogás, de adót, azt nem fizetünk, ezeknek??? Teljes sötétség uralkodik itt, ahol az állam még mindig ellenség, 22 év után is úgy viszonyulunk hozzá, mint egy rossz apukához a kamasz.

És te is úgy állsz hozzá ehhez a negyed százalék GDP-hez, hogy azt meg lehet oldani könyveléssel. Hogy mi??? Hogy? Nézzük át, matekpélda: tegyük fel, hogy 2100-ben 10000 forint a GDP, és mivel szarul megy a gazdaság, 1%-os a növekedés, 2101-ben 10100 a GDP, 2102-ben 11110. A nyugdíjvagyon ennek tizede, vagyis 2100-ben kb 1000 forint, a hozzá kapcsolódó kamatteher pedig 80-100 forint (hiszen ez mind kölcsönből van). Mivel egyre többen lesznek 25%-ban manyuposok, legyen egy enyhe, 10%-os növekedés (kb. ennyien halnak meg/születnek évente). Tehát akkor 2101-ben a ny.vagyon 1100, kamatteher 90-110 (plusz kamatos kamat). Ha beírnád valami grafikonkészítőbe, látnád is, hogy míg a gdp 1%-al növekedik, addig a kamatteher 8-10%-al, és mivel a nyugdíjvagyon a gdp 10%-a, ez egy idő után nagyon durva spirálba taszítja az országot, ez egyszerűen kigazdálkodhatatlan. Erre nincs könyvelés, ez a kamatteher kigazdálkodhatatlan. Nem véletlenül vetette fel a manyup megszűntetését Bajnai (!) is 2009-ben, aztán elnapolták. Az más kérdés, hogy milyen lila köd lett köré kerítve, az gusztustalan, de ebbe az egészbe bele sem kellett volna vágni.

jolaca 2012.10.30. 10:29:22

@sárospataki lány:

>záros határidőn belül lemondott, szinte példa nélküli az elmúlt 70 évben Magyarországon<

Bár valamit elnéztél, burkoltan mégis Gyurcsány eljárását dicséred?

dr. pretender 2012.10.30. 10:57:11

@sárospataki lány: ugye valójában nem vagy ennyire buta? :(

dr. pretender 2012.10.30. 11:14:47

@sárospataki lány: és kifejtenéd a jelenlegi állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságát? köszi.

dr. pretender 2012.10.30. 11:18:34

@sárospataki lány: hogy nem ismered, mit jelent az "európai" szó.mondjuk már kifejtették kicsivel feljebb, nem magyarázom :(

sárospataki 2012.10.30. 11:20:29

@jolaca: hát, ha három év záros határidő, akkor igen.

Gandhi szellemében 2012.10.30. 11:20:54

@Ándi bácsi:
"A köTV-t a kormány fizeti ezért ott azt látod amit a kormány gondol magáról. "

Ebben van a tévedésed. A KÖZ TV KÖZPÉPNZBŐL van fenntartva, azaz a te, az én, és mindannyiunk adóforintjaiból. A mindenkori közTV feladata az elfogulatlan, a reklámozó és/vagy finanszírozó multiktól, és a pártoktól való független, OBJEKTÍV tájékoztatás.

Ahogy a köztársasági elnöknek is pártok felett állónak kellene lennie, hogy a nemzet egységét szimbolizálja.

Ahogy az adóhivatalnak, médiatanácsnak, stb is függetlennek, objektívnek kellene lennie.

Amivel te szimpatizálsz, az az egypárti diktatúra, ami tetszik, ha a számodra szimpatikus párt van hatalmon, de nem tetszene, ha a másik csinálná ugyanezt.

sárospataki 2012.10.30. 11:21:18

@dr. pretender: nem fentartható, de nem ugyanazért, illetve könnyebben finanszírozható.

sárospataki 2012.10.30. 11:22:29

@dr. pretender: olvass, ne csak írj, és ne személyeskedj. Köszi

Hogy hol?
sárospataki lány 2012.10.30. 09:40:11

blacklord 2012.10.30. 11:33:24

@Ándi bácsi: hát...szerintem meg nem, nincs igaza.

"A Gyurcsány-Bajnai Szövetség arról szól, hogy vissza kell térni a 2010-ben elhagyott úthoz. Akkor, mármint 2006 és 2010 között, a Gyurcsány-Bajnai kormány eltörölte a 13. havi közalkalmazotti béreket, elvette a 13. havi nyugdíjat, a GYEST, a GYED-et három évről két évre csökkentette, elfogadta a vizitdíjat és az ingatlanadót, amit azonban már nem volt lehetősége bevezetnie. Az ÚJRA EGYÜTT innét folytatná."

Kezdve pl. azzal, hogy ezek a dolgok szerintem mind kívánatosak, és szegény GFG erősen pályát tévesztett (ez itt nem a művház, kérem szépen), hogy pont itt és így rángatja elő. A vizitdíj megfúrása az utóbbi 10 év legnagyobb katasztrófája a magyar politikában, az ingatlanadó meg sokkal egyenlőbb közteherviseléshez vezetne (jövedelem, Audi és bömös terepjáró még el-eltüntethető valahogy, házat már nehezebb), ami egy csökkentett SZJA-kulcs VALÓDI (értsd: nem szektoriális alapon kivetett szembeszélben önpofánhúgyozás) megalapozása lehetne.

Mike36 2012.10.30. 12:30:29

Óránként mennyiért is szopod a faszt, gfg?

Mike36 2012.10.30. 12:36:40

Atyád mit is vett el eddig tőlünk te seggnyaló? és te mennyi közpénzt szereztél meg eddig, kvázi munkákkal, sokszoros órabérért, nagyjából semmiért? Mi a faszról beszélsz gfg?

Mike36 2012.10.30. 12:39:04

@Gandhi szellemében: így van, a közpénz nem pártpénz, Nem Pártunk és Kormányunk van 89 óta, még ha ti vörösök vissza is akarjátok ezt hozni, a Rákosi időket idézve

Holovácegy 2012.10.30. 12:50:20

@sárospataki lány: A matekpéldád több ponton sántít. Egyfelől nem számol az inflációval, ami kis hazánkban eléggé magas, nem elhanyagolható tényező. Egy évi hivatalosan 6%, valójában ennél is magasabb értékcsökkenést nem szokás véletlenül kifelejteni egy ilyen számolásból... Másfelől amit írsz, az úgy összességében igaz minden egyes tételére egy deficites költségvetésben, hogy ha a kamatterhet nem tudja az állam sem kinőni, sem elinflálni, akkor adósságspirálba kerül.
Én arról beszéltem, hogy egy deficites több tízezer tételből álló költségvetés kiadási oldalán akarat (könyvelés) kérdése, hogy melyik tétel lógjon ki, kerüljön a túlköltekezési részbe. Nem beszéltem arról, hogy nulla vagy nulla közeli növekedéssel, magas nemzetközi kockázati besorolás miatti magas piaci kamatokkal hosszabb távon elkerülhető az adósságspirál. De ez most is így van, kötelező magánnyugdíj pénztár nélkül is jelen formájában nem fenntartható pályán mozog a magyar gazdaság. Persze, ha hiszünk a "tündérmesékben", akkor minden más...

Egyébként pedig ezek az érvek még mindig nem támasztják alá, hogy miért kellett így megszüntetni a rendszert. Lehetett volna az szja csökkentés helyett az állami alapba többet utalni a 1,5% mellé, lehetett volna az arányokon változtatni, növelni az állami alapot, csökkenteni a kötelező magánnyugdíj részt, a sok maszek magánnyugdíjpénztár helyett egy nagy állami alapba utalni az összeget, ami alacsony működési költség mellett továbbra is állampapírban tartja a befektetéseket, ezzel biztosítva egy állandó keresletet az állampapírra, de tovább vezetve az egyéni számlát. Ez mind-mind értelmes változtatás lett volna, amik közül többet magam is támogattam volna. De ami történt, az egyszerű lenyúlás, lopás volt, fogalmazhatunk sokféleképpen, a lényegen nem változtat.

fchris82 2012.10.30. 13:29:46

@sárospataki lány: "szinte példa nélküli az elmúlt 70 évben Magyarországon"

Te teljesen el vagy tévedve! :D Szerinted hogyan sikerülhetett a békés rendszerváltás? Hogy az akkori hatalmon lévők "lemondtak". Lemondott Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc is, csak úgy szólok. Tudod melyik lemondásban volt gerinc és példaértékű? Ángyáné! Na, az vmi volt! Akiknek le kellett volna mondania: Matolcsy, az első év után kb, Orbánnak, legalább az első, de a második, durván elbukott választás után - mivel mindenben ő dönt 1 személyben, ezért baromi nehéz másra mutogatni. Csak hát a Fidesz nem a programjában és szakértelmében erős, csak a hiedelmekben, mely szerint egy komoly antikommunista párt, és Orbán Viktor a nemzetmentő zseni. Kb erre épül az egész párt, és ezek után nem meglepő, hogy gőzük sincs arról, mi történik körülöttük, és miért keresnek mindenhol külső bűnbakot. Matolcsy is kontraszelekcióval került pozícióba, mint ahogy Orbán képességeit is messze meghaladja a gazdaságpolitika. Totál el van maradva mindkettő, fényévekre vannak az elképzeléseik a valóságtól. Orbánnál ez még nem gond, nem gondolom, hogy egy miniszterelnöknek aztán MINDENHEZ értenie kell, neki abban kell jónak lennie, hogy a megfelelő embereket kiválassza egy adott pozícióra. Jól láthatóan ezek közül csak Ángyán ért a saját területéhez, mind Hoffmann, mint Matolcsy, mind a többi zseni, vagy 60 évvel el van maradva szaktudását tekintve, vagy sose volt neki.

Szóval SP távozása se nem egyedülálló, se nem példaértékű, továbbra sem. Ahogy GYF-é és MP-jé sem volt az. Ángyán vki, "ember" - megint ne szó szerint értelmezd -, még ha nem is értek egyet vele pár dologban. De ő vki az én szememben, a többi hibbanttal ellentétben, akiknek csak hatalmi pozíció jutott, hozzáértéssel már híján vannak.

sárospataki 2012.10.30. 13:30:49

@holovácegy: a magas infláció csak a más valutában való kitettségnél jelent fiskális problémát, vagy előnyt, egyébként meg vásárlóértékben meg életszínvonalban, ami nem feltétlenül tartozik ide. Amúgy igazad van, nagy adósság (75% fölött) és kis gazdasági növekedés (3% alatt) durva robbanóelegy, ezt elinflálni lehet (ha lehet), vagy nem visszafizetni (csőd).

A többit meg nem értem. Ha van egy tétel, ami nem kinövekedhető, akkor az nem kinövekedhető, akárhová könyvelik is le. Ha azt akarod mondani, hogy miért nem más adósságfokozó tételeket szüntetnek meg: ez csak részben politikai döntés, a GDP 10%-át kitevő hitelösszeg az nagyon-nagyon sok. Összehasonlításképpen: az egészségügyre a GDP 5%-át költjük.

Abban igazad van, hogy lehetett volna másképpen csinálni, de az állam szempontjából csak a megszűntetés a jó megoldás. Az államnak nem az a baja, hogy kevés marad a tagoknál, és az állami alap csak ezt oldaná meg (ha megoldaná), az adósságspirál ugyanúgy megmaradna. Egyébként tökmindegy, hogy van-e egyéni számlád, ha nem az alapján kapod a nyugdíjat, nem? Ami most történt, az klasszikus einstand volt, viszont az álam egyszerűen nem tehetett mást. Amellett, hogy 5-6%-al letolta az össz-adósságot, évi 300 milliárd forint kamatterhet spórol meg, plusz nem kell újabb hiteleket felvenni a kieső 25% finanszírozására, ami a GDP újabb 2,5%, vagyis olyan 600 milliárd forint. Összességében évente kb. 8-900 milliárd forintot spórol az állam a manyup megszűntetésén, plusz az egyszeri 3000 milliárd. Ez azért brutális pénz, az havonta kb. 20000 forint minden adófizető pénzéből.

sárospataki 2012.10.30. 13:32:55

@fchris82: Ángyán azért hiteles a szemedben, mert kvázi elárulta a fideszt. Egyébként is süt az írásodból a pártszimpátia, én ezzel nem akarok és nem is tudok vitatkozni.

fchris82 2012.10.30. 13:46:51

@sárospataki lány: "Egyébként is süt az írásodból a pártszimpátia"

:D :D :D Más szemében a szálkát... Még szerencse, hogy te aztán nagyon függetlenül és objektíven nézed a dolgokat. Egyébként pedig én nem párttal tudok szimpatizálni, hanem programmal, úgyhogy ezzel a megjegyzéseddel csúnyán mellé nyúltál. Megjegyzem, nem tudom feltűnt-e, az én családomat meghurcolták a kommunisták, én aztán nagyon gyűlölöm, ami kicsit is az, és a Fidesz a jelek szerint egyre inkább visszafele megy az időben.
Szeretem a sikeres és szakmai gazdaságpolitikát, a mostani pedig se nem szakmai, se nem sikeres. Sir Galahadnak pont ebben a posztban reagáltam egy felvetésére:
"@Sir Galahad: "A személy azért nem mindegy. Fordítsd meg a logikádat: szavaznál Orbánra, ha egy rettentő jó programot hirdet meg? Ugye nem."

Én simán szavaznék! De tényleg! Nem azzal van a bajom, hogy ki csinálja, hanem hogy MIT! És hogyan! Ez egy rakás szar, amit eddig felmutattak, és ráadásul még az önértékelés teljes hiányával is küszködnek. Sose tettek le programot az asztalra, ad hoc vagdalkoznak. Én el tudnék képzelni egy olyan előkészítettségű programot, amit ha letennének az asztalra, gond nélkül mögé tudnék állni!"

Értem, hogy nehéz a tényekkel vitatkozni, de próbáld meg, és néha értékeld újra hiteidet. Én egyedül a számokban hiszek. Jelenleg a pénzügyminiszterünk arról győzködi a világot, hogy a válságnak vége. Szerinted is vége a válságnak? :D Ilyen, ha vége a válságnak? :D Neeee... Most komolyan, ez már annyira szakmaiatlan és valóságtól elrugaszkodott szerencsétlenkedés, aminél még két ásványvizes palack is jobb gazdaságpolitikát folytat, mert azoknál legalább kiszámíthatóan nem fog változni semmi. És már ez előny!

fchris82 2012.10.30. 14:03:25

@sárospataki lány: "Ángyán azért hiteles a szemedben, mert kvázi elárulta a fideszt."

Az, hogy ez közben a fidesz elárulása volt, mellék szál. Ami kiemeli a többiek közül, az az, hogy ő jól láthatóan az ország és az elvei mellett állt ki, szakmai érvekkel, tanulmányokkal, érvekkel. Már az ritka, hogy számokkal és kutatási adatokkal jön vki a politikában nálunk, nemhogy az, ezeket maga állítja össze! Felőlem akár jobbikos is lehetne, vagy a Munkáspárt embere, hogy a két szélsőséget említsem, egy olyan ember, aki nem szó nélkül végrehajtja, amit fentről diktálnak neki, aki jól láthatóan tényleg politikusként viselkedik és képviselni próbál vkiket. Igen, ez azzal járt, hogy el kellett árulnia a Fideszt, ezen el kellene gondolkoznod, hogy erre miért került sor.

sárospataki 2012.10.30. 15:13:51

@fchris82: majd elhiszem én, ha a "le kellett volna" rovatban nem csak jobboldali marhák, és a "lám, ezek lemondtak" oszlopban nem csak emeszpés gazemberek vannak. Részedről.

Én meg nem hiszek a programoknak, én a programok és a megvalósítás közötti különbségből vonok le következtetéseket. Az Orbán-kormány úgy teljesít, mint egy átlag európai ország rosszabb kormánya szokott, de az emeszpéhez képest ez durva előrelépés. Annak ellenére, hogy Matolcsy egy kötöznivaló marha, közepes képességekkel, és irracionális dumával.

Holovácegy 2012.10.30. 15:15:32

@sárospataki lány: Ha pillanatnyi érdekeket nézel, akkor az államnak valóban a megszüntetés volt a legjobb megoldás 2012-ben. 1947-ben szintén ilyen pillanatnyi érdekekkel lehetett magyarázni az összes nagyvállalat és bank államosítását is. Nagy különbséget továbbra sem látok a kettő között. Viszont ha azt nézzük, hogy a mi és a következő generációknak fizetendő nyugdíjat majd akkor is a járulékokból kell kifizetni, összeadni az akkori adófizetőknek, és nem lehet részben ebből a manyup alapból fedezni, akkor meg iszonyúan fog hiányozni ez a rengeteg pénz, és az akkori hiányt fogja jelentősen növelni, amit vagy ki tudnak akkor gazdálkodni vagy sem, valószínűleg nem. Egyébként miért is nem lehetne a magánszámlán lévő pénzek arányában adni a nyugdíjat? Miért ne lehetett volna ez az elosztási elv a mostani utolsó X év átlagkeresetéhez képest? Mert hogy sokkal igazságosabb lett volna, hogy aki többet adott be a közösbe egy élet alatt, az többet is kapjon, az szerintem nem lehet kérdés.

Éppen ez az egyik legalapvetőbb vita a Matolcsy féle gazdaságpolitika pártolói és kritizálói között. Legtöbbször nem látja vagy ha igen, leszarja a jövőbeni hatásokat. Ilyen a politikai és gazdasági szabadságharc az EU ellen, a multikra kivetett különadók kérdése is. Hogy szimpatikus-e a tömegeknek vagy sem, mellékes, ugyanis tökéletesen látni lehetett előre, hogy ez megöli a fejlődés alapjait, beszünteti a hitelezést, menekíti a tőkét az országból, csökkenti az újra befektetést, és a jelen számok ezt egyre inkább beigazolni mutatják. Úgyhogy ha mindent a pillanatnyi érdekeknek rendelnek alá, abból ez a gyönyörű gazdasági "tündérmese" kerekedik ki.

fchris82 2012.10.30. 15:26:23

@sárospataki lány: Az MSZP-t hagyjuk, nem általánosítanék, a Fideszt sem írnám le egyben, személyek és azok teljesítménye már sokkal inkább mérhető, a lényeg, hogy én szívesen látnék JELENLEG egy Bajnai-Oszkó-Ángyán kormányt. Ez tűnik eddig a legütőképesebb formációnak a JELENLEGI felhozatalban - 2 év alatt még sokminden változhat.

Egyébként meg mondanám, hogy GYF-nek is le kellene mondania, de ő már lemondott, Demszky szintén nincs sehol - hivatali idejében kb nem csinált semmit, a 4-es metró is a 70-es évek tervei alapján "valósult meg", ahelyett, hogy újra tervezték volna az egészet, és a mai eredmények, igények alapján, összekötötték volna a vasúttal az egészet. Kit szeretnél ezek után lemondatni? A baloldalon. Vagy bármelyiken. SZDSZ nincs sehol, MDF szintén. Tényleg, kit kellene mondanom? :D Csak az tud lemondani vmiről, aki rendelkezik vmivel.

Egyébként úgy tűnik, nincs akkora különbség köztünk, mindketten látjuk, hogy mindenki bűzlik, csak éppen más vonalon tartjuk az egyiket vállalhatóbbnak. Én pl az eredmények miatt gondolom, hogy Oszkóék közelebb vannak a valósághoz, mint Matolcsyék.

sárospataki 2012.10.30. 15:36:10

@holovácegy: te még mindig nem érted. Lehet a jövőről beszélni, de ez a konstrukciót, amit az mszp 96 körül bevezetett, gyakorlatialg felemészti a jövőt. Nem finanszírozható. Az országnak nincs pénze rá. Ha tovább csinálják, 10 éven belül a biztos csődbe viszi az országot (vagy az azzal egyenértékű 120% fölötti GDP-arányos adósságba), hogy mondjam el másképpen, hogy érthető legyen? A kísérlet megbukott. 10 év alatt kb. 10% körüli GDP-arányos adósság-növekedés köszönhető a manyupnak. Nem tudjuk finanszírozni. Ettől persze még igaz, hogy Matolcsy nem néz a jövőbe. Ha tíz év alatt egy átlagember azt a plusz pénzt, amit a manyup finanszírozására költött feleslegesen adóban, betette volna egy bankszámlára, mára átlagos hozamú befektetéssel olyan 20M körüli megtakarítással rendelkezik. Ha érted a különbséget.

sárospataki 2012.10.30. 15:50:32

@fchris82: nem most kellene lemondania, hanem akkor, amikor belefingott a nulláslisztbe.

Sajnos Bajnai ugyanazokat a reflexeket hozza, amitől nem ment az emeszpének: olcsó munkaerőt kereső tőke bevonzása, blabla. Ezek faszságok, hallgasd végig Róna Péter interjúit, előadásait erről. Magas hozzáadott érték, erős mezőgazdaság, kkv-k, ezek rángatják ki az országot a szarból, nem az olcsó borotva-összeszerelő-üzemek. Ha már előre gondolkodunk.

Holovácegy 2012.10.30. 16:04:32

@sárospataki lány: Valamelyikünk valamit valóban nagyon nem ért. Volt egy szabály, hogy a bruttó fizetésemből kötelezően(!) 8%-ot félre kellett tegyek a jövőbeni nyugdíjamra. Amikor ezt a szabályt hozták, akkor az szja kulcs 25-48% között volt, az átlagnak kb. 35-40%. Most 16%, vagyis 24% pluszt kapsz, és ebből nem lehetett volna továbbra is kötelezni, hogy 8%-t tegyél félre a jövődre öngondoskodásként... Mondjuk egy állam által kezelt alapban, amit állampapírba fektetnek és jóváírják a számlámon a hozamot. Sehogy, semmilyen rendszerben ez nem oldható meg, levezetted, elszáll tőle a költségvetés. Mivan??? Mi a különbség, ha én magamnak csinálom ezt meg, valódi öngondoskodásként, beteszem minden hónapban ezt a 8%-ot és lekötöm, vagy ez egy kötelező mechanizmus, és ott fialtatják a pénzemet központilag, de egyéni számlán? Ugyanannyi pénz ugyanannyit termel, nincs különbség csak azért, mert az egyik kötelező, a másik önkéntes.

Két dologról beszélünk! Te azt mondod, hogy az eddig levont 1,5% állami alapba jutó nyugdíjjárulék kevés volt, amit kölcsönnel kellett fedezni. Ebben nincs vita közöttünk, kevés volt a rendszer fenntartásához. Ezért kellett volna az állami alapba jutó részt felemelni, akár a mostani 9,5%-ra, mondjuk az egykulcsos, alacsonyabb szja helyett, de megtartani akár 8, akár kevesebb százaléknyi kötelező részt, ami az öngondoskodás alapja maradt volna. Vagyis a rendszert nem azért kellett megszüntetni, mert közgazdaságtanilag fenntarthatatlan, hanem mert szükség volt egy egyszeri tételre, és ha nem szüntetik meg, csak átalakítják, akkor továbbra is ezt a pénzt csak mint állampapírba fektetett vagyont látják, nem kezdhetnek vele amit csak akarnak. Ha ezt az egyszeri tételt nem számítjuk, gyakorlatilag már megbukott volna az Orbán-Matolcsy féle gazdaságpolitika.

sárospataki 2012.10.30. 16:55:03

@holovácegy: a probléma az, hogy volt ez a 8%, ennek 25%-át (2%) átirányították a manyuphoz, felmenő rendszerben. Ez a 8% tegyük fel, hogy fedezte a kiosztott nyugdíjakat. Kivettek 2%-ot, ezt fedezni kellett valamivel, tehát előírták a manyupoknak, hogy vegyenek jó sok állampapírt. Semmi más nem történt tehát, hogy az állam önkéntesen és feleslegesn fizet még kamatot a kifizetett nyugdíjak negyedére. EZ tarthatatlan.

Ennek az egyetlen elfogadható megoldása az lett volna, ha az embereket kötelezik egy második pillér befizetésére, ami részben adómentes, illetve egy önkéntes harmadik pillérre, ami már kevésbé adómentes és önkéntes. De egy felosztó-kirovó rendszert így átalakítani pénztárira a legnagyobb hülyeség. Nyilván ez konteó, de állítólag mi voltunk az egyik nyugíjreform kísérleti terep.

hu.wikipedia.org/wiki/Nyugd%C3%ADj

Holovácegy 2012.10.30. 17:24:08

@sárospataki lány: Akkor maradjunk a Te példádnál, mert az enyém úgy látom, nem ment át teljesen: Ha a 8% fedezi a mostani nyugdíjakat, ahogy írod, és a kivont 2% okozta a kigazdálkodhatatlan adósságspirált, akkor mi lett volna ha a 8% helyett 10%-ot fizettetnek be veled, 8% megy a közösbe, nem kell felvenni hitelt rá, 2% a második pillérbe, kamatozik neked. Még mindig nem bizonyítottad be, hogy nem lehetett volna működőképes alternatívát találni. Nem a rendszer volt fenntarthatatlan bármilyen verzióban, hanem a pénz kellett egyben.

Az hogy ez az egész egy kísérlet volt, és az első verzió nem volt 100%-os, miért baj? Nem tudom, Te mivel foglalkozol, de én műszaki fejlesztésekkel, ha az első prototípus nem működik úgy, ahogy kell, akkor nem feladni szoktuk, kidobni az ablakon, és azt mondjuk, hogy ez lehetetlen, hanem megkeressük és kijavítjuk a hibákat...

sárospataki 2012.10.30. 17:45:14

@holovácegy: háde pont azt írtam, hogy egy plusz második pillér megoldotta volna ("Ennek az egyetlen elfogadható megoldása az lett volna, ha az embereket kötelezik egy második pillér befizetésére, ami részben adómentes, illetve egy önkéntes harmadik pillérre, ami már kevésbé adómentes és önkéntes.") Lehet, hogy nem volt teljesen világos, de a második pillér az plusz a 8%-hoz képest. De azt akkor az eredeti koncepcióba kellett volna beleépíteni, még 1996-ban. És azért kínos a kísérletezgetés, mert kvázi az eus tárgyalásokon ránk erőltették, de az árát mi fizettük. Most, hogy nem működik, majd Németország sem alkalmazza, hehe. Mondjuk ezt nem teljesen értem, egy kockás papíron ki lehetett volna számolni a kockázatát (minden ilyenhez ugye kellene mellékelni kockázatelemzést, stb.), akkor ez eléggé rizikós kategóriába esik.

Ha nagyon pesszimista akarok lenni, akkor az eu ránk kényszeríti a manyupot, majd, amikor emiatt kurvamagas a hiány, baszogatnak, nem csoda, hogy egy kétharmaddal a háttérben Orbán azt mondta, oké, akkor nincs többet manyup. Még emlékszem, azt is megpróbálták, hogy a nyugdíjkiadások ne számolódjon bele a hiányba, elkaszálták az euban. Hát akkor kapjátok be a faszt, gondolta Matolcsy Viktor, némileg jogosan. Meg persze az a 800 miliárd is nagyon hiányzik, nemcsak az egyszeri 3000.

Egyébként pl. Svájcban, ahol most tengetem az életemet, ez így van. Az első pillér kábé az éhenhalásra sem jó, a másodikkal kiegészítve már egy szerény öregkorra futja, de több mint a felét a nyugdíjnak a harmadik pillér teszi ki.

Holovácegy 2012.10.30. 18:14:36

@sárospataki lány: Tehát akkor kiegyezhetünk abban, hogy lett volna működőképes alternatíva, ami mondjuk az általad vázolt svájci modell felé lépett volna, a megszüntetés csak rövidtávú érdekeket szolgált, hosszabb távon jobb lett volna egy másik típusú második, harmadik pilléres manyup változat? Mert amit eddig írtál, abból most szerintem ez jön ki. Ráadásul sokkal könnyebb lett volna átállni egy fenntartható változatra a járulékok emelésével, átcsoportosításával, most már lehetetlen itthon újra beindítani egy magánnyugdíj pénztári rendszert hála a mostani rezsimnek. És ez a legnagyobb bűnük, ami messze túlmutat minden más aljasságon.

Egyébként hülyét kapok ettől az EU kötelezett rá, utána meg számon kéri szövegtől. Az EU nem hülyegyerekek kisegítő foglalkozása. Ha valamit előírnak, és mi egy rossz megoldást mutatunk fel, akkor miért automatikusan az EU a hibás? Miért lenne jogos Matolcsy és Orbán felháborodása? Lehetne okos, jó gazdaságpolitikával régió elsőnek lenni, jól kitalált adó és járulékrendszerrel megtámogatni, és röhögve teljesíteni a feltételeket. Amikor már a jobboldalhoz közeli közgazdászok is csak fogják a fejüket, tiltakoznak, akkor kinek a felháborodása jogos?

sárospataki 2012.10.30. 18:51:39

@holovácegy: te keversz két dolgot. A manyup megszüntetése nem nyugdíjpolitikai lépés volt, hanem fiskális. Amiről te beszélsz, az egy nyugdíjpolitikai lépés lenne, de én végig arról beszéltem, hogy a manyup ilyen formában történő megszüntetése elkerülhetetlen gazdasági/fiskális szükségszerűség volt. Az, hogy mi lehetett volna helyette, vagy milyen kellett volna legyen eredetileg, az egy másik kérdés, abban lehet bűnöst, vagy bűnösöket keresni.

Az EU nem egy statikus dolog. Ha 1996-ban fontosnak tartották, hogy kísérleti állatok legyünk egy nyugdíj-reformhoz, akkor az nem azt jelenti, hogy 2010-ben már nem a költségvetési hiány 3%-alatt tartását gondolják a legfontosabbnak, és leszarják, hogy miért, akár az ő hibájukból, vagy gyarmatosító politikájuk miatt, amit ráadásul egy másik politikai garnitúra nyomott át. Orbán sem hibást keresett első körben, azt mondta, hogy ha ti így, akkor mi meg úgy.

Holovácegy 2012.10.30. 19:35:28

@sárospataki lány: :) Ez már félrebeszélés, ne haragudj. Lett volna más lehetőség is az átalakításra, de most nem arról volt szó. Ha viszont nem összefüggésében nézzük a dolgokat, akkor külön, mint fiskális kérdés elkerülhetetlen volt... Én kérek elnézést

sárospataki 2012.10.30. 20:26:57

@holovácegy: bocs, de én végig a fiskális, vagy közgazdasági szükségszerűségről beszéltem, sajnálom, ha ez nem volt teljesen érthető. Az, hogy a manyup megszűnésével milyen lehetőségei lettek volna a kormánynak, az egy másik kérdés, nyilván ahol Selmeczi Gabriella gondolkodik a témáról, túl sok szellemi potenciált ne várjunk. Abban biztos lehetsz, hogy tetszőleges kormány megszüntette volna ezt az egész marhaságot ebben a formájában.

Egyébként ezt miért nem vagy hajlandó elfogadni a manyup rendszer tarthatatlanságát, miféle politikai vagy bármilyen más vakság erőszakolja meg a tisztán számszaki, és több oldalról megvilágított érvelésem felfogását? Tényleg érdekel.

Putyilov gyári melós 2012.10.30. 22:18:34

Ha valakit érdekel,akkor a HVG eléggé szépen elkezdte feltárni, hogy mennyiért hazudozik GFG, és mennyiért korpás a haja, az élősködő, tetves, mocskos, hazátlan, tolvaj, anyabaszó janicsárbandájának!

"Közel egymilliárd forintot keresett pár hónap leforgása alatt a Fidesz-közeli Századvég-csoport – derült ki egy októberi bírósági tárgyaláson. Ám a miniszterelnök főtanácsadójához köthető csoport nemcsak a kormány támogatását élvezi, a Fidesz-frakciónak és az MFB-nek is adnak tanácsokat, továbbá a kormányváltás óta a piacon is lendületet vettek, miután felismerték, az egészség jó befektetés. Megpróbáltuk feltérképezni a századvéges társaság szövevényes érdekeltségeit."
hvg.hu/itthon/20121029_szazadveg_kiterjedt_megbizasok_kormany

LÁMPAVASRA VELÜK!

Putyilov gyári melós 2012.10.30. 22:38:34

@sárospataki lány:

Kicsit nézz utána, hogy ki volt pl. az OTP manyup vezetője!
Az a SZázadvéges Heim Péter, aki évekig veszteségesre futtatta!

Az a magyargyűlölő, szociopata, szociáldarwinista Heim, aki ma olyan tanácsokat ad Orbánnak, hogy legalább 1-2 generációt hagyni kell egyszerűen éhendögleni, sőt minél hamarabb éhendöglenek, annál jobb lesz, NEKIK ÉS A MAGYARGYÜLÖLŐ TETVEKNEK!

Holovácegy 2012.10.31. 08:02:36

@sárospataki lány: Te egyetlen dolgot próbáltál számszakilag levezetni, hogy a rendszer eredeti formájában fenntarthatatlan volt. Mi azért nem értettük meg egymást, mert nekem alapállásom, hogy azonnal olyan alternatívákat keressek, mutassak, amilyenné átalakítható lett volna, erről írtam már a második bejegyzéstől kezdve, és továbbra is azt állítom, sőt Te is leírtad, hogy igen, pl. egy második és harmadik pilléres rendszer valóban megoldás lett volna. Ennek a lehetősége most már elveszett rövidtávú, pillanatnyi érdekek miatt, kellett a hatalmas vagyon kifoltozni a költségvetést, erről szólt az államosítás, lenyúlás, nem arról, hogy semmilyen értelmes alternatíva nem kínálkozott, csak a megszüntetés. Az nem érv, hogy levezeted valamiről, hogy így nem működhet, majd felkiáltasz, meg kell szüntetni. Erre mondja valaki, hogy át is lehetne alakítani, mire mondod, hogy ok, de ha nem nézzük, hogy át is lehet alakítani, akkor csak a megszüntetés a jó megoldás, tehát szüntessük meg! Ebből egy kurva jó Monty-Python jelenetet lehetne írni, ott tudnék is röhögni rajta, itt nem.
Ha valaki más szüntette volna meg, pont ennyire dühítene a dolog és ugyanígy hazaárulásnak és egyszerű lopásnak tartanám.

Egyébként az EU kérdésben sem vagyunk egy hullámhosszon. Erről egy szakállas vicc jut eszembe, tipikus magyar mentalitás: nem fekszem le vele, mert még a végén jó lesz neki és elélvez.. Egy csatlakozás, együttműködés mindkét fél számára lehetőség. Számunkra is az volt, ahogy a cseheknek, lengyeleknek, szlovákoknak, szlovéneknek is. Az a baj, hogy a bővítéssel az EU is jól járt, mert piacot talált a termékeinek? Erről szól a vicc. A csatlakozó országok is profitálhattak, gyorsabban fejlődhettek, ha élni tudtak a lehetőséggel. Egy klasszikus win-win felállás is lehetett volna a vége. Csak számunkra vált gyarmatosítássá az egész, mert bénák voltunk, talán most vagyunk a csatlakozás óta a legbénábbak ebben, és ahelyett, hogy közelednénk minden szempontból Európához, sajnos egyre gyorsabban távolodunk, nem csak gazdaságilag, hanem minden szempontból. Csúszunk vissza abban a kelet-európai nihilbe, amiből menekültünk eddig, és ez nagyrészt Orbán műve. Ő nem egy hülye ember. Egyszerűen felismerte, hogy személyes ambícióihoz és pártja érdekeihez jobban passzolna egy orosz, keleti típusú áldemokratikus hatalmi rendszer, mint az EU által képviselt transzparens és nyitott demokrácia. Az EU sem tökéletes, de ha össze kell hasonlítanom, sokkal szimpatikusabb nekem, mint bármelyik legújabb baráti állam rendszere, akikkel most elkezdtük a közeledést, élükön mondjuk az azeriekkel.. Erről szól az egész, ez nem Magyarország érdeke, nemzeti érdek, csak egy szűk politikai elitté, és aki ezt nem látja, szerintem az vak politikai értelemben. Az egyetlen dolog, amit nem értek, hogy olyan emberek, mint a Pokorni, Martonyi, de talán még a Varga is, hogyan asszisztálhatnak ehhez még mindig, és biztos hogy van még egy csomó más, kevésbé ismert normális ember abban a pártban. Nekem nem a Fidesszel van bajom, hanem Orbánnal és a szellemi fogyatékosság határát súroló Matolcsyval, no meg a sleppjével.

sárospataki 2012.10.31. 09:00:02

@holovácegy: az első bekezdés tisztázásához: úgy nem lehetett volna átalakítani, hogy a pénz megmarad a jelenlegi pénz magán-nyugdíjpénztárban, vagy annak bármilyen államosított formájában, tehát ez nem (volt) opció. Hiába keresel, vagy keresne bárki alternatívákat, azok, amelyek ilyenben gondolkodtak, nem (voltak) életszerűek. Az egyedüli lehetséges alternatíva a hárompilléres rendszer plusz két pillérének kiépítése a jelenlegi mellé, és nem az első pillérből lecsípett rész átnevezése rettenetes pénzekből, és mindezt a kezdetektől így csinálni. Egyébként tényleg felesleges szócséplés kezd lenni, de azt azért hozzátenném, hogy az nem lopás, hogy az állam nem hajlandó tovább kölcsönből félretenni helyettünk pénzt a mi öregkorunkra. Ez nem öngondoskodás, hanem hülyeség, tipikus szocialista atyáskodás, átcimkézve európaira (mint nagyon sok dolog az elmúlt 22 évben).

Az eu-kérdés pedig majdnem az, aminek te gondolod, vagy aminek láttatni akarják. De csak majdnem. Hallgasd meg ezt: az EU és kelet-Európa viszonylatában és a régi EU-országok szmpontjából nem a piacbővülés a lényeg, hanem az olcsó, vámmentes és viszonylag képzetlen munkaerő valamint a termelés szabályozása az erősebbek érdekeinek megfelelően. Mi szól emellett? Innovációs befektetések nincsenek. Nem csak itt, sehol a volt szoci országokban. Az innováció ugyanis tipikus hozzáadott-érték előállító terep, azt meg nem exportálják. Megölik a spin-offokat, ezt konkrétan a saját bőrömön tapasztaltam, és a spin-off ugyancsak hozzáadott-érték termelő szituáció. Európa jóléte a hozzáadott érték megfizetéséből áll, bérmunkával nem lehet ezt előállítani. Minden arra mutat, hogy Magyarországon befektetni vagy valami nagyon jól menő stratégiai cég privatizálásába érdemes (telekom), vagy összeszerelő üzemet létesíteni, amelyiknek nem igényel magyar hozzáadott értéket, csak szakképzetlen bérmunkát. Ugyanez megy a mezőgazdaságban is, a kvóta-rendszer a német és a francia parasztoknak kedvez, persze, ha hagyjuk magunkat.

És nyilván itt van a kutya elásva, hogy az EU azért nagyjából leszarja, hogy nekünk sikerül-e fejlődni, vagy hozzáadott értéket termelni, ő mindenesetre ezt különösebben nem segíti, főképp nem a saját pozíciói ellenében (ez nyilvánvaló). Amikor Bajnait látom szövegelni, hogy kell vonzani a befektetőket, stb. beleborzongok, mert ugyanazok a reflexek jönnek elő, amelyek kinyitották az ollót a nyugati életszínvonal és az összeszerelő bérmunkás fizetés-potenciálja között (részben ez vezetett az iszonyatos deviza-adósodáshoz), illetve a saját magunk eladása rabszolgának attitűd bebetonozása, a hibákból nem tanulás. Magyarul az egész baloldal teljesen természetesen kezeli, hogy mi az eu-csecsen lógunk, nincs önálló nemzetgazdaságunk és nemzeti politikánk, így meg csak az az eu-ba kódolt szempont érvényesül, hogy maradjunk csak összeszerelő bérrabszolgák. Ugyanez igaz a manyupra, azt kellett volna mondani, hogy nem, ez nem lesz jó, csak nyilván (?) még gyanútlanul mindent bekajált a Horn-kormány.

Az más kérdés, hogy ezt az Orbán kormány mennyire csinálja jól, de legalább csinálja _valahogy_. Lengyelország kb 8 éve ezt csinálja, azóta megy jól neki.

bakika 2012.10.31. 10:25:10

atya gatya...tele a gatya...indulhat a rágalomkampány (szalonképesebb nevén "karaktergyilkosság"), lexekkel körülbástyázva, tegnap lex Gyurcsány, ma lex Bajnai...

bakika 2012.10.31. 10:26:21

@Putyilov gyári melós: ha nem is lámpavasra, de minimum bíróságra

Holovácegy 2012.10.31. 11:33:35

@sárospataki lány: Az elsőt tényleg zárjuk le, szerinted nem lehetett volna másképp, sokak szerint lehetett volna.
Az EU-s témához: Aki azt mondja, hogy Magyarországon EU-s vagy multi pénzből nincs hozzáadott érték növelés, az tudatlan vagy egyszerűen hazudik. A saját szakmámból tudom, hogy nem egy világméretű márka vezető informatikai vagy más műszaki fejlesztőközpontja Magyarországon van, nekem nem egy ismerősöm dolgozik ilyenben. A BME-nek, de más egyetemeknek is hosszútávú megállapodása van nemcsak közös fejlesztésekről, kutatásokról, hanem komplett laborok, műszerek, felszerelések adományozásáról, amiért cserébe az itt fejlesztőközpontot, gyártókapacitást létesített multi cég piacképes tudású mérnököket kap, mindenki jól jár. Amellett nem egy, kettő, három, hanem egyre több világszinten is sikeres spin-off kerül ki kis hazánkból, érdemes lenne figyelni ezeket a híreket is, mert kezdjük megtanulni, hogyan is kell ezt csinálni a globális gazdaságban. Ha valakinek ma itthon jó ötlete van, akkor azzal lehet sikereket elérni magyar, EU-s, de még világ szinten is. Rengetegen állnak sorban, hogy lecsapjanak a valóban jó ötletekre, befektessenek, hozzá adják a tőkéjüket, tudásukat és közösen sikerre vigyék a vállalkozást. Őket hívják kockázati tőkéseknek. Persze rájuk is igaz a nem fekszem le vele, mert még a végén neki is jó lesz vicc, tehát ha valaki sajnálja, hogy más is keressen az ő ötletén, akkor abból nem lesz semmi.

Orbán jól csinálja, jelentősen közeledtünk az EU-s életszínvonalhoz az elmúlt években? Tényleg? Pl. rekord alacsony a visszaforgatott külföldi tőke, amikből így nem épülnek új munkahelyek, betanított munkásoknak meg mérnököknek sem. Lengyelek 8 éve EU ellenes szabadságharcot vívnak, pocskondiázzák az EU és az IMF vezetőit, IMF ellenes hirdetéseket pénzelnek és azt hangoztatják, hogy nem leszünk gyarmat? Én ilyenről nem hallottam, valószínűleg nem ez áll a sikerük mögött.
A nemzeti érdekek képviselete nem azt jelenti, amit Orbán csinál, hogy leköpjük az asztal másik felén ülőt és minden rosszat elmondunk róla, majd megpróbálunk egy előnyösebb feltételű közös üzletet aláírni. Így a hülyék működnek és biztos sírás a vége. Mondjuk lehetett volna olyan példát is követni, hogy többszörösére emelik az oktatásba fektetett pénzeket, ingyenes e-könyvekként adják ki a tankönyveket, hogy egy olcsó táblagéppel bárki hozzájuthasson bármilyen tudáshoz, állami versenyeket rendeznek a leginnovatívabb kategóriákban, megújuló energia, elektromos járművek, mesterséges intelligencia, nanotechnológia, biokémia, génkutatás, stb. amiért komoly pénzdíj járna, hogy lelkes középiskolások, főiskolások, egyetemisták és tanáraik, de akár kezdő vagy már működő vállalkozások motiválva legyenek a fejlődésben, és ha lesz használható tudással rendelkező mérnök, orvos, biológus, stb. akkor még több olyan cég jön ide, aki nem varrodát vagy gumigyárat akar csinálni. Ilyen egyszerű ez, ahogy leírtam. Egyébként nem tudom, arról tudsz-e, hogy már most is az itt lévő multi cégeknek az egyik legnagyobb baja, hogy kevés a használható tudású, magasan képzett szakember, főleg Budapesten kívül, és az igény és a kínálat között a következő évtizedben csak még nagyobb lesz a szakadék, erre pedig a mostani oktatási rendszer semmilyen választ nem akar adni, külön köszönet ezért a feladatára szintén nagyon alkalmas Hoffmann Rózsa kisasszonynak.

Nem az EU-val van a baj, hanem azzal a jobboldalon eluralkodott hozzáállással, amit Te is képviselsz, hogy ha a másiknak jó valami, az nekünk biztosan rossz. Csak barát-ellenségben tud gondolkodni, harcban, a másik kicselezésében, kijátszásában, erővel térdre kényszerítésében, különben vesztünk. Minden Orbán interjú erről szól már lassan. Partneri, kölcsönösen előnyös együttműködésről EU viszonylatban még kósza próbálkozások sincsenek. Éppen ezért nem életképes a mostani irány, akár őszinte a szándék, akár nem.
Nyilván azért jön ide egy cég, akár összeszerelő üzemet épít, akár kutatóbázist, hogy keressen az itt dolgozókon. Te erre azt mondod, ez kizsákmányolás, amivel gyakorlatilag a régi kommunista propagandát ismétled. Ez nem kizsákmányolás, hanem normál piaci racionalitás, erre épül az egész piacgazdaság, tette gazdaggá és sikeressé a nyugati országokat. Ha nem akarunk tízmillió betanított munkás országa lenni, akkor az oktatásba kell(ene) fektetni, de azt most éppen leépítik...
De ez már nagyon elment az eredeti iránytól, úgyhogy ha akarod, írd meg a véleményed, én már nem reagálok rá, majd másik bejegyzésben folytatjuk a vitát... :)

sárospataki 2012.10.31. 13:10:54

@holovácegy: az IT kicsit más, mint pl. a gyártás, de mégis, nekem kétszer mondták a szemembe, hogy Magyarországon nincs spin-off, ne is erőlködjek, egyik még főiskola alatt volt, a másik pár éve. Gyártásban, ami még tőkeigényesebb, még kevesebb esély van. Mondjál egy magyar spin-offot, nem kell sikeres legyen, csak létezzen. Nincs, sajnos.

Ez egy ordas hazugság, hogy jön a tőke, és az ebből adódó tudás majd szépen beszivárog a magyar gazdaságba. A nagy autógyártók csak összeszerelnek, alig van magyar beszállítójuk, az is csak bérgyárt. A fejlesztések nem itt készülnek. A GE is megvette a Tungsramot, lebutította összeszerelő- és kereskedő-céggé, és még sorolhatnám.

Nemcsak jobboldalon hangoztatják ezt, sőt, jobboldalon csak szabadságharcolnak, de nem vágják, hogy mi a megoldás. Hallgass/olvass/nézz Róna Pétert, ő elég érthetően kifejti.

Azt meg gondold át, hogy velem vitatkozol, vagy a jobboldalról benned kialakított, kialakult képpel. Eleve kevés az átfedés, de pl én sehol sem mondtam, hogy nem kellene barátkozni, vagy jó a konfrontatív politika, én csupán azt tartom, hogy az EU nem elsősorban segít, hanem elsősorban a főbb eu-államok prosperálását tartja fontosnak, és a többivel csak annyira foglalkozik, hogy az ottani problémák ne gyűrűzzenek vissza. Ez modern kori hűbéresi viszony, amivel alapvetően nincs baj, ha jól működik, de én úgy gondolom, hogy nem működik jól, és Magyarországnak meg kell próbálni befolyásolni a dolgok menetét.

Állam-vizsga 2012.10.31. 15:38:25

Minden kiderült : hvg.hu/itthon/20121029_szazadveg_kiterjedt_megbizasok_kormany

Görény banda és még van pofájuk itt osztani az észt!

Holovácegy 2012.10.31. 15:41:34

@sárospataki lány: Nem tudom megállni, hogy erre ne válaszoljak, mert nyilvánvaló a tájékozatlanságod a témában: sikeres spin-off pl. a Clarition: www.handinscan.com/, de ennél szerintem többet mondanak a sikeres magyar start-up cégek: prezi.com, logmein.com, dension.com, leonar3do, nng(igo), és még hosszan sorolhatnám, de az igazi robbanása csak ezután várható ennek a területnek, mert az elmúlt években kezdett kialakulni az az üzleti és tudás háttér, ami szükséges egy sikeres spin-off vagy start-up vállalkozáshoz. Mint mindent, ezt is tanulnunk kell. Pl azt tudtad, hogy az általad említett szemét GE pont ide telepítette az egyik energetikai és repüléstechnikai turbina felújító üzemét? Európában Anglián és a Cseheken kívül csak nálunk van ilyen. Itt egy csavarhúzót nem foghatsz a kezedbe, ha nem vagy minimum technikus vagy mérnök.

A tudás oda szivárog be, ahol befogadóképesség van rá. Még egyszer leírom, mert lehet, hogy elkerülte a figyelmedet: Jelenleg is kevés itthon a jó szakember, pl távközlési szakértő, mérnök, szoftverfejlesztő témákban, hogy csak a saját területemet mondjam, és a külföldre vándorlás miatt ez csak rosszabb lett az elmúlt években. Ha egy régióban hiány van magasan képzett szakikból, viszont rengeteg alacsonyan képzett, olcsó, munkanélküli van helyette, akkor oda mit érdemes építeni? Fejlesztőközpontot vagy összeszerelő üzemet? Mariskanéninek, aki a nevét nem tudja leírni szinte, veszünk egy laptopot, beíratjuk egy átképzésre, és holnap menjen programozónak a Google-hoz távmunkában?
Egy elmaradott térségben, főleg ilyenek az ország keleti régiói, megélhetési, élet-halál kérdés, hogy azonnal legyen munka, ezt csak a bérmunkát alkalmazó cégek betelepülése tudja megoldani prompt. Ezért van rájuk szükség. Ezt tudja Orbán is, ezért parádézik a Coca Cola gyárában, oda sem mérnököket fognak felvenni a bővítés után. Persze mást mond, de ezt megszoktuk.. Az hogy a gyerekeiknek majd ne ott kelljen dolgozni, arra pedig kell egy normális oktatáspolitika. Ez a két irány nem ellentétes, hanem egymás mellett kell működjön. Csábítani a multikat, hogy ide települjenek és munkát, akár bérmunkát adjanak azonnal az alacsony képzettségűeknek, és oktatásba fektetni a jövő nemzedékének. Jelen pillanatban elkergetjük, utáljuk a multikat, és nem növeljük az oktatásra szánt keretet, sőt zsugorítjuk. Zseniális irány, tényleg minden tiszteletem hozzá, aki ezt így összerakta. A kkv-k rekordszámban mennek csődbe, mert kiderült, hogy az eddigi megrendelések végén valahol mindig egy multi volt, aki most leépít, a kör bezárult.

Ami a gyártást illeti kis hazánkban: ha valami nem megy, nem kell erőltetni. A mi cégünk elektronikai eszközöket tervez, gyárt, értékesít, importál. Ha itthon legyártatok egy készüléket, ami 7000 Ft-ba kerül hazai alvállalkozókkal végeztetett munkában, hazai alkatrész beszerzésben, akkor ugyanazt kb. 1000-1500 Ft-ból megkapom Kínában, azonos minőségben, mennyiségben, határidőkkel. Az arányok valósak. Lehet sírni, hogy mi lesz szegény gyártó magyar kkv-k sorsa, de a helyzet az, hogy kreatívnak kell lenni, és mással próbálkozni, mert jelen pillanatban ez az iparág csak nagyon korlátozottan enged sikereket, nem csak itthon, hanem egész EU-ban, Amerikában is. Nem állítom, hogy nincs létjogosultsága a magyar iparnak, de csak olyan területen, ami valóban versenyképes. Felesleges árkartellel védeni a magyar árut, ipart, mezőgazdaságot, és kötelezni a drágább beszerzésre mindenkit, ez a kgst modell, halálra van ítélve.

Te valóban nem az elborult jobboldali vagy, de az EU gyarmatosítás nálam kiveri a biztosítékot. Ahogy mondtam korábban is, az EU nem csökkent képességűek kisegítő iskolája, ha hülye vagy, rábasztál. Nyilvánvaló, hogy a saját érdekeiket tartják elsősorban szem előtt a nagy államok, így működik a piacgazdaság is úgy általában. Ha én bárkivel üzletet kötök, az a szemét disznó elsősorban a saját önző érdekeit nézi, nem az enyémeket, nem segíteni akar rajtam, hanem jól járni, hogy dögölne meg az ilyen. Csakhogy ha én ügyes vagyok, akkor olyan üzletet kötök vele, ami nekem is jó. Sőt, ha valami olyat tudok, amit csak én egyedül, akkor még diktálhatok is, és ha még ennél is ügyesebb vagyok, előbb-utóbb felcserélődhetnek a szerepek, és én leszek a nagyobb, erősebb, amivel megpróbálhatok élni, nem visszaélni, csak élni, a kettő nem ugyanaz. Az EU ehhez képest egy fokkal jobb, mert rájöttek a saját példájukon, hogy ha a bővítés során belépett államokban nem az éhhalál küszöbén élnek az emberek, azok tudnak henkel mosóport, opel, seat, akármilyen autót venni, dreher sört inni, stb. tehát nekik is megéri, ha mi felzárkózunk valamennyire. Mi azonban mindent elkövettünk, hogy ne közeledjünk, hanem távolodjunk a nyugati életszínvonaltól. Az elbaltázott privatizációtól kezdve a mostani gazdasági szabadságharcig mindent rosszul csináltunk, meg is van az eredménye. Szerinted majd most Orbánnal az élünkön bekeményítünk, helyre tesszük az EU-t, és elkezdjük dicső menetelésünket. Szerintem meg ez az irány az egyik lehető legrosszabb a felzárkózásra. Csakhogy szerintem Orbán nem hülye, nem is akar már felzárkózni, közeledni az EU-hoz, keleti típusú kiskirályságot akar magának, olyant, mint pl. Putyinnak van az oroszoknál, és nem azért, mert az jó a magyaroknak, nemzeti érdek, hanem mert neki és a sleppjének jó. Ezért teszik tönkre pl. az oktatást, mert magasan képzett emberekkel a háttérben sokkal nehezebb elérni ezt a célt, azok előbb-utóbb átlátnak a szitán, ahogy majd egyszer talán neked is leesik.

Myrath 2012.10.31. 16:13:30

@holovácegy: Kiváló érvelés, egyetértek. Aszem a vállalkozásból élők (én is gyártok valamit) így gondolkodnak.
Ami a Putyin féle hasonlatot illeti, a kiskirályság meg lehet ov-nak, de egy olyan nyitott gazdaság mint a magyar, nyersanyag és energia nélkül, nem lesz hasonlatos a mindennel rendelkező Oroszországhoz. A magyar kiskirályság rettentően szegény lesz.

sárospataki 2012.10.31. 16:55:12

@holovácegy: bocs, majd válaszolok este, de egyrészről megrovást kapok, mert az EU-ról szándékos és szervezett rosszindulatot feltételezek, másrészről viszont szerinted Orbán rosszindulatúan és szervezetten kicsinálja Magyarországot. Izé ...

Holovácegy 2012.10.31. 17:42:40

@sárospataki lány: Rendben, egyébként nem írtam, hogy rosszindulatból csinálja OV, el tudom képzelni, hogy ő tényleg elhiszi, félázsiai, ostoba, kemény kezű irányításra szoruló nemzet vagyunk, és jobb lesz nekünk az ő kicsit diktatórikus vezetésével, az általa (át)épített ország pedig lehet, hogy jelentősen alacsonyabb életszínvonalat ad majd, de kevésbé lesz kiszolgáltatott. Még azt is elhiszem, hogy ő őszintén zseniális közgazdásznak tartja Matolcsyt, hisz a látomásaiban, és vele együtt várja a "tündérmese" folytatását. Akkor viszont azt kell gondolnom róla, hogy megbomlott az elméje. A két verzió között őszintén megmondom, még nem tudtam dönteni. Egyébként amilyen politikai formációkat, vezetőket választottunk eddig magunknak, még az is lehet, hogy neki van igaza Mo-ról... De ettől még a mesterségesen kreált ellenségkép, mint EU, úgy tömény baromság, ahogy van. Nem ők csinálnak ki minket szervezetten, hanem mi vagyunk kretének, alkalmatlanok a felzárkózásra, legalábbis az eddigi vezetéssel azok voltunk, vagyunk.

Sir Galahad 2012.10.31. 19:26:23

@fchris82: "Jelenleg a pénzügyminiszterünk arról győzködi a világot, hogy a válságnak vége." - írod. Ekkora ökörséget rég olvastam. Ha erről győzködné, vetne ki újabb és újabb válságadókat a bankszektorra meg a multikra? Jó reggelt!

fchris82 2012.10.31. 19:42:15

@Sir Galahad: "Ekkora ökörséget rég olvastam. Ha erről győzködné, vetne ki újabb és újabb válságadókat a bankszektorra meg a multikra? Jó reggelt!"

Te miről beszélsz? Persze, hogy nincs vége, csak ez a sületlen hülye gyerek mondja azt: vastagbor.blog.hu/2012/06/08/_the_crisis_is_over_tenyleg_gyuri . Itt az egyik. A legutóbbi pedig: hir.ma/belfold/politika/a-valsagnak-vege-allitja-matolcsy-megint-viccet-csinalt-hazankbol/21420
Én is azt mondom, hogy nincs vége, viszont ő azt állítja. Szóban. Persze mást csinál, de azt hirdeti.

sárospataki 2012.10.31. 20:40:00

@holovácegy: válasszuk ketté a dolgot. Orbán van amit nem csinál jól, és sajnos ez vontakozik a dolgok nagy részére. Ha érdekel az én véleményem, röviden, az az, hogy megpróbálja a beszűkült játékteret mindenáron bőviteni. Ez két tengely mentén megy, az első a gazdasági függés, a másik pedig - jobb híján nevezzük így - a pszichológiai tengely. Az első definíciója világos, a másik definíciója pedig az, hogy az eddigi szervilis, pénzért kuncsorgó, majd azt elmutyizó magyar politika átlal kondícionált eus bürokráciában a magyar poitikusról alkotott képet megváltoztassa. Ez azért pszichoógiai, mert ott is emberek vannak, emberi gyengékkel és reakciókkal. Hogy ez jó, jól csinálja-e, az másik kérdés. Szerintem nem, a konfrontáció helyett lehetne más eszközöket is választani. Vö: Hanlon borotvája.

Az eu, mint lehetőség, amit felvázoltál, az sajnos nagyon propagandaízű, és hamis kép. Minden szócséplés helyett álljon itt egy elég durva videó:

www.youtube.com/watch?v=m7Mv1_0grrw

Az EU, ugyanúgy, mint a multik, érdekeket szolgálnak ki, sajátjukat, egymásét. Ők nem ellenségek, de az érdekeik ellentétesek lehetnek a miénkkel, és sok ponton azok. A Bauer által képviselt álláspont, amely visszaköszön a Bajnai kortesbeszédéből, ijesztően ellene megy a józan észnek, és a bérmunka és az európai életszínvonal közötti ollót nyitja, amit csak hitellel lehet betömni. Ezek az emberek egyszerűen nem hajlandóak felismerni a nemzeti érdekeket, ráadásul Róna Péter tipikusan nem jobbos akárki, hanem egy baloldali közgazdász, azzal a különbséggel, hogy nem a magyar politika termelte ki.

Te mondtál egy sikeres spinoffot, és kb öt sikeres startupot, ez mondjuk Izraelben az egy havi (!!!) szám, visszaosztva. Engem konkrétan fenyegettek, ha spinoffolni merek, úgyhogy pontosan tudom, miről van szó. És pl. nagyon nem kevés az informatikus, de saját céget lehetetlen felfuttatni, több okból is. Mondok egy példát. Kétbetűs multi, megvan? A saját cégem pályázott egy gvop pályázatra, a szoftver kész volt, pont odaillő volt, csak nem volt meg a több milliárdos éves forgalom. Sebaj, maguk fölé húztuk a **-t. Nem volt hozzáadott érték, volt viszont erőfölény. Bekerülés, kis profittal részünkre kb 30M, a ** rátett 60M-t. Bazmeg. És még sorolhatnám, a gvop ugye eu-s dolog volt, a feltételrendszerbe pedig szépen beleloptak egy olyan taposóaknát, ami kinyírja a hazai kkv-ket. És még sorolhatnám, napestig.

(Hogy tisztázzunk egy fogalmat: hozzáadott érték az lenne pl. az Audi beszállítók esetében, ha mondjuk a fékbetét magyar fejlesztésen alapulna, és egy magyar beszállítótól tudnák csak megrendelni. Amíg kész tervek alapján egy beszállító legyártja, az outsorsource-olt termelés, minimális hozzáadott értékkel.)

Az a legnagyobb baj Orbánnal, hogy a szabadságharcon túl nem nagyon látom a kkv-k, a mezőgazdaság feltőkésítését, pedig ezek lennének a legfontosabbak, rövid távon. Hosszú távon meg az oktatás, amibe valóban nem fér bele az évi sok száz munkanélküli ügyvéd, filozófus és közgazdász kitermelése, viszont továbbra sem látom a pozitív diszkriminációt, csak a negatívat.

fchris82 2012.11.01. 04:35:18

@sárospataki lány: Wow! Nincs is akkora nézet beli különbség közöttünk, mint elsőre gondoltam. Pár dolgot látunk és a végkövetkeztetések térnek el kissé.

Számomra mondjuk érthetetlen, ha felsoroltad, hogy jó kérdéseket vetettek fel - nyugdíj probléma, oktatás, kkv-k hanyagolása, hibás/korrupt közbeszerzés/pályáztatás... De rendre szerinted is rossz választ adtak, akkor te végül is mi támogatni valót látsz bennük? Kevesebbet lopnak? Ugyan. Az megvan, hogy vasútfelújítást annyiért csináltatnak, amennyiért a teljes szakaszon lakásokat lehetne felépíteni: jakabandor.blog.hu/2011/06/01/magyar_vasut_felujitas_az_europai_unioban ? Kevésbé kommunistább? Az ügynökakták megnyitását nem nagyon forszírozzák, és te is visszásnak találtad SP ügyeit. Jobb szakemberek ülnek ott? Ugyan már, egyrészt már az elmond mindent OV-ról, hogy Matolcsy még mindig nincs leváltva, hogy hülyeségeket beszél, és hogy folyó kiadásokra költötték a nyugdíj megtakarításokat. Őszintébbek? OV-nak is megvolt már a maga öszödi beszéde, az emlegetett csontvázak a mai napig nem kerültek elő, pedig "jövő hétre ígérték", úgy másfél éve, amitől csak a forint rogyott meg, más nem történt. Jobb a marketingjük, az tény, OV ügyel rá, hogy a rossz hírekhez köze ne legyen, jól láthatóan centralizált a párt, és nem konzekvens vélemények születnek, kritikákra - és ezáltal fejlődésre, változásra - alkalmatlan.

A választói törvény átírása során, se profizmusnak nincs jele, se gerincnek, de legalább a látszatra sem adva születnek a lex-ek. Jobban adnak a közvéleményre? Ugyan már, első dolguk volt beszüntetni, hogy pénzügyeket érintő kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, alkotmánybírósághoz nem fordulhatsz egy rossz törvény miatt, csak abban az esetben, ha az téged érint, egyesével, mindenki.

Most komolyan, ez szerinted jó, ami történik? Ez folytatódjon még 20 évig? Ez kedvező az országnak? Jó irányba mennek a dolgok? Vagy te mi jót látsz bennük? Kérdésem nem ironikus, tényleg, érdeklődve kérdezem; a fenti saját gondolatmeneted után, nem igazán értem a dolgokat. Vagy te most csak úgy vagy vele, hogy se ők, se a többi felhozatal, akik jelenleg szóba jöhetnek? Vagy tényleg úgy érted, hogy a felhozatal közül még mindig ők a legjobb választás?

fchris82 2012.11.01. 04:35:50

@fchris82: "pár dolgot látunk MÁSKÉNT" ... Ez kimaradt.

Holovácegy 2012.11.01. 09:52:07

@sárospataki lány: Bauer és Bajnai nem egy kategória, szerintem elég annyi, hogy az első még mindig Gyurcsány mellett áll..
Róna Péternek és neked is igazad van abban, hogy nem jó, ha Magyarországon a bérmunka dominál, alacsony hozzáadott értékkel. Abban nincs igazatok szerintem, hogy azt mondjátok, ez választás kérdése, és nem a munkaerő kínálatból adódik. Egy példát mondok: Magyarországon van a német Knorr-Bremse cég egyik fontos fejlesztő központja, gyakorlatilag a ma futó szinte összes teherautó ABS rendszerét ők fejlesztik, amin most dolgoznak, az 5-10 év múlva kerül az utakra. Ha a cég bővíteni szeretné a labort, szerinted hány programozót találnak, aki fejlesztett már ABS-re szoftvert, akár csak lövése van az egészről? Ne Windows-t installálni képes rendszergazdát gondolj magasan képzett IT szakembernek. A valós piaci/ipari igényekhez igazodó, kreatív, nagy tudású szakemberből itthon hiány van, még IT területen is. Ha többen lennének, többnek adnának munkát, mert ezek a cégek szeretnének bővülni, és új cégek is jönnének. Ami az Audis fékpofa beszállítós példádat illeti: isten mentsen minket attól, hogy kötelezzenek egy autógyárat, hogy csak ettől és ettől a beszállítótól veheted meg a saját fejlesztésű termékét! Ez volt a kgst, amiben nem volt se minőség, sem fejlesztés! Hidd el, ha van egy magyar beszállító, aki versenyképes áron, versenyképes minőséget, "just in time" rendszerben tud szállítani, tőle fogják helyben megvenni, mert egyszerűen ez a racionális gazdasági érdekük. De ilyen beszállító sajnos kevés van. Nem állítom, hogy nincs, mert a legtöbb autóhoz pl. hazai gyártók csinálják a kábelkötegeket, amik egy mai modern autónál már komoly termék, nem pár madzag csak, és ha jobban beleásnád magad a témába, meglepődnél, hogy a Suzukinak vagy az Audinak hányan szállítanak be itthonról. Sajnos nem csak szándék kérdése, hogy legyen magasabb a hozzáadott értéke a munkánknak, hanem van egy kínálatunk, amiből ezt lehet kihozni. Ez a jelen. Abban egyet értettünk, hogy ezen változtatni kell, az oktatás lenne a kulcsa a dolognak, és abban is egyetértettünk, hogy a mostani irány sem jó sajnos.

Lehet, hogy neked peched volt, rossz időben, rossz helyen voltál, az EU-s pénzek elosztásáról meg ne is beszéljünk, maffia az egész. De az én környezetemben rengeteg sikersztorit látok azoknál, akik ügyesek. Nemcsak nagyban, kicsiben is, pár fős kft-knél. Az a pár példa, amit írtam csak a jéghegy csúcsa, a legnagyobb sikerek, de nyilván nem összevethető ez más fejlettebb országokkal, legalábbis egyelőre, viszont a fejlődés vitathatatlanul elindult nálunk is. Azonban egy dolgot meg kell tanulnia a magyar cégeknek is: nem elég egy területen tehetségesnek lenni. Ha van egy céged, ami kiváló programokat képes fejleszteni, az önmagában nagyon kevés. Kell designer, grafikus, aki vonzóvá és használhatóvá teszi a felhasználói felületet, marketinges, aki el tudja magyarázni a célközönségnek, miért a tied a legjobb választás, és profi sales, aki el is adja a terméket, majd ügyfélszolgálat, aki visszakapcsolja a fejlesztésbe a felhasználói visszajelzéseket. És akkor a cégvezető cégvezetési képességét, kapcsolati tőkéjét, együttműködési képességét nem is mondtam. Én a legtöbb hazai jól induló, de befulladó kezdeményezésnél ezt látom hibának, nem tudják, hogy működik a mai globális gazdaság a nagyvilágban, mennyire fontos minden egyes részlet. Nekünk ezt is tanulnunk kell, de egyre többen képesek ezt felfogni, és azoknál a siker sem marad el általában. Ez megint csak nem szándék kérdése, hogy holnaptól sikeresebbek leszünk, és több fejlesztésből hozunk létre eladható, magas hozzáadott értékű terméket. A szándék csak a kezdet, először el kell ismerni, hogy az a szocreál világ, ahonnan mi jövünk, amiben még a most legaktívabb negyvenes generáció is élt, él, gondolkodik, alkalmatlan egy nyugati szemléletű gazdaságban sikerre vinni bármit is. A legtöbben ide nem jutnak el, és állnak és szidnak valakit vagy valamit a sikertelenségükért. Most pl az EU az ok, de a multik is mindig kéznél voltak. Csak egy példa, idén nyáron egy alpesi kis faluba keveredtem, ami még csak nem is kiemelt turista látványosság volt. A központban három ruhaüzlet jelentette a választékot, mind a három profi, egyedi arculattal rendelkezett, látványos kirakattal, szép, hatalmas fotóposzterekkel, ízléses szórólapokkal, ahogy nálunk a Váci utcában néz ki egy bolt. Ezt mondjuk hasonlítsd össze egy magyar kis falu ruhaüzletével, és máris megvan a magyarázat a két világ között, miért tartunk ott, ahol. Nem azért szebb ott egy bolt, mert jobb az ízlése egy bolttulajdonosnak, hanem mert tudja, hogy az első dolog, hogy egy profi designer segítségét kérje. A szórólapot ne saját maga, vagy a gyereke szerkessze meg word-ben, mert jó az is. Tudják, hogy működik ez az egész. Nekünk ezt kell megtanulnunk, de nem vagyok benne biztos, hogy akár egy OKJ boltvezetői tanfolyamon, akár a Corvinuson ezt így el is mondják a diákoknak, beléjük sulykolják, mint kötelező alapvetést, hogy enélkül bele se kezdjenek semmibe!

Ami az EU propaganda szemléletemet illeti, sok tekintetben ugyanazt mondjuk, csak az ok és okozat más nálam és nálad. Az EU egy keret, saját érdekekkel, amik időnként ellentétesek a tagországok egyedi érdekeivel. Azonban erről szól minden együttműködés, nem velünk kivételeznek csak. Aki jóságos EU-t várt, az hülye volt. Egymással szemben is komoly érdekellentétek vannak még a nagyok között is, és a mediterrán példa jól mutatja, hogy ha hülye vagy, akkor még az EU legbelső köreiből is van út lefelé, a cseh, szlovén vagy lengyel minta pedig példa arra, hogy okosan közeledhetsz a maghoz.

Két eset van, az egyik hogy Orbán tudatosan távolodik az EU-tól, mert túlhatalmi törekvései vannak, amit az EU nyilván nem engedne, ahogy nem is engedett már első perctől kezdve. Ha így van, akkor a maga céljait tekintve okosan csinálja a dolgokat, az más kérdés, hogy az országot katasztrófába viszi. A másik lehetőség, amit Te mondasz, hogy ő csak próbálja tágítani a mozgásterét. Akkor viszont gyakorlatilag a legrosszabb úton indult el, mert ezzel a konfrontatív politikával nem tágította, hanem éppen szűkítette az ország lehetőségeit. Te átlagos közepesre értékelted OV munkáját, és biztatónak tartod az irányt, szerintem a fenti közül akármelyik verzió él, Magyarország lényegesen rosszabb kilátásokkal fog elérkezni a 2014-es választásokhoz, mint ahogy Bajnai átadta 2010-ben az országot, és ezt most nem lehet globális gazdasági okokra visszavezetni, hiszen mindenki más a régióból nagyot lépett előre ugyanezen idő alatt. OV-nek, a szemléletének mennie kell! Tőlem jöhet helyette Pokorni és Varga vagy Bajnai, a lényeg, hogy ennek vége legyen minél hamarabb.

sárospataki 2012.11.01. 10:35:35

@holovácegy: majd este válaszolok részletesen, de azt azért szeretném pontosítani, amit valószínuleg nem értesz. Az Audit nem szabad kötelezni arra, hogy magyar fékbetétet használjon, sőt, nem is erről van szó. Azt magyaráztam, hogy az lenne magas hozzáadott érték, ha az Audi magyar fejlesztésű és gyártású fékbetétet használna, mert az a legjobb, sőt, az ő igényeit csak az elégítené ki, mint ahogy pl. porlasztóban a Bosch a legjobb. A Bosch hozzáadott-érték teremtő képessége magas, a magyar, terv alapján bérgyártó cégé alacsony. Az európai életszínvonal a magas hozzáadott értékre alapul, a bérgyártás nem tudja ezt hozni, és ha bérmunkát, a bérmunka-hozó tőkét támogatjuk, akkor ezt a struktúrát betonozzuk be. Hogy érthető legyen, pl. a mercedesz-gyárnál fejenként 72 millió adóforinttal támogatta az állam egy alacsony magyar hozzáadott értékű beruházást. Az innovatív KKV-kat meg nem. Ilyen egyszerű a képlet.

A többiről majd este.

sárospataki 2012.11.01. 10:36:09

@fchris82: neked is válaszolok majd, sajnos Svájcban szigorúak a határidővel ...

Holovácegy 2012.11.01. 12:27:01

@sárospataki lány: Akkor én is röviden most csak, igen, tök jó lenne, ha a magyarok tudnának olyan fékbetétet gyártani, ami világszínvonalú és árban is megfelel, de akármennyi pénzt adsz egy magyar kkv-nek, nem fogja behozni a lemaradását pár év alatt mondjuk a Brembo-val szemben, ahogy magyar iphone-t is kár nekiállni fejleszteni. Rengeteg eleve halálraítélt nagyra törő tervre láttam tíz- vagy százmilliókat, akár milliárdokat kidobni, és ez a kép, amit Te is mondasz, hogy ha azt a pénzt, amit mondjuk a Mercedes támogatásába beleöntöttek, megkapták volna a szuper magyar kkv-k, akkor mi is tudnánk Mercedest gyártani, iszonyat hamis, hazug is, nincs tisztában a magyar kkv-k valódi színvonalával, tudásával, képességével a nyugati versenytársakhoz képest. Nekünk több száz(!) magyar kkv tartozik az ügyfélkörünkbe, siralmas, hogy milyen szakmai színvonalat képvisel a többség.. Ez nem pénz kérdése. Akinek megvan a valódi tudása, az ma is sikeres hazai és nemzetközi szinten is, aki nem, az nem volt elég jó, ilyen egyszerű ez. Lehet, hogy rossz ezt hallgatni, mert magunkban kell keresni a hibát, de ez a szomorú valóság. Kevés az olyan ötlet, amibe valóban megéri invesztálni, akár magán, akár állami tőkét.

Ha van egy igazán jó ötleted, akkor akármennyi pénzt lehet rá szerezni pár nap alatt. Nem szerinted jó ötletről beszélek, mert a fejlesztők, feltalálók általában nagyon szubjektívek, elfogultak a saját munkájukkal kapcsolatban, hanem profi, az adott területtel foglalkozó üzletemberek szerinti jó ötletből van nagyon kevés itthon is és a világban is. Pénzt a legkönnyebb szerezni, csak nem akármire. Ha akkora ötleted van, amihez az itthon rendelkezésre álló kockázati tőkések által kínált maximálisan pár száz millió kevés, akkor nyitva áll a világ akár Amerikába is, ott más nagyságrend kezdődik. Ismerek olyan magyar fiatal vállalkozót, aki eljutott egy ilyen rendezvényre a szilikon völgybe, előadta az ötletét, ami szerinte zseniális, csak ott azt mondták, hogy szerintük nincs benne üzleti potenciál, nem adnak egy vasat sem. De pl. a prezi.com -ért sorban álltak az amerikai befektetők is, mert az meg egy akkora ötlet volt. Egy forint állami támogatást nem kellett beleadni, mégis sikeresek, érdekes, nem?

Sir Galahad 2012.11.01. 13:04:57

@fchris82: Jellemző, ha valaki - tettetett álnaivitásból, esetleg tényleges ostobaságból - a befektetőknek vagy a külföldnek szánt propagandaszólamokat készpénznek veszi. A kérdés az, téged a kettő közül melyik motivált.

fchris82 2012.11.01. 16:49:24

@Sir Galahad: Miért motiválna engem bármiben is az, hogy Matolcsy mit mond, ráadásul múlt időben? Nem értem, amit mondasz :-o Légy szíves fogalmazd újra, kicsit részletesebben.

sárospataki 2012.11.01. 19:39:19

@holovácegy: nagyon sok félreértés van részedről a magas hozzáadott érték fogalmáról, működéséről, támogatásáról és magáról a fogalomról. Hadd menjek egy kicsit bele ebbe, mert fontos a mondanivalóm szempontjából.

A hozzáadott érték alapvetően pénzben méretik, és ennek két fontos paramétere van, a hozzáadott érték százalékban, illetve az összpénz volumene. Amikor magas hozzáadott értékről beszélünk, akkor mind a kettő számít, de a bantu néger kifaragott népművészeti szobra is magas hozzáadott értéket képvisel, alacsony volumennel, hiszen az anyagi befektetés alacsony (darab fa, véső, festék), a csak bantukra jellemző faragási tudás viszont nagyon magas százalékban jelentkezik. Ekkor természetesen az össz-hozzáadott érték szintén alacsony. Az Audi beszállítója magas volumen mellett alacsony százaléknyi hozzáadott értéket produkál, hiszen megkapta a terveket, befektet gépekbe, és az ő hozzáadott értéke a gyártási rutin, ami mind pénzben, mind százalékban kevés. Ugyanígy beszélhatünk a magyar Audi Rt. hozzáadott értékéről nemzetgazdasági szinten: megkapja a technológiát, a terveket, sales force-ot, legyártja, és az adóban, bérben befektetésben realizálódó nemzetgazdasági hasznon fölötti részt szépen hazautalja Ingolstadtba. Adózni nem nagyon fog, mert támogatják, a bérek realtíve alacsonyak, tehát a hozzáadott érték magyar Audi részéről alacsony. Lenne még hosszú távon realizálódó hozzáadott érték, a spinoffok, de azt nagyon ügyesen blokkolják (érdemes Róna Péter egyik interjúját előszedni, amikor elmeséli, hogy a Boschból spinoffoló társaság kénytelen volt Németországban céget alapítani, mert a Bosch központilag tiltja a keleteurópai spinoffokat). Én nem mesélem el az enyémet, mert rövid úton megbaszhatnak, ehhez meg semmi kedvem, de fogadd el, hogy eléggé benne vagyok a hightech it-ben, súlyos multi-s tapasztalatokkal.

Tehát van egy szitu, amelyik adott. A német cégeknek nem érdeke a magyar nemzetgazdasági hozzáadott értéket növelni, nekik az a jó, ha ez Németországban marad. A magyar kormány pedig nem az előtt a döntés előtt áll, hogy vagy ezt, vagy azt, hanem hogy mindkettőt támogatja, és milyen arányban. Lehet viszonylag alacsony volumenű, nagy százalékú h.é.-et termelni, de ahhoz olyan környezet kell. Nem mindegyik startup fogja megváltani a világot, de sok jó ötlet sok nemzeti h.é.-et termel, és ez lenne a cél. Lehet az rológyártó vállalkozás, sajtüzem, biogazdálkodás, ügyiratkezelő szoftver - ezek nem világrengető találmányok, de attól még van helyük, sőt. Mint ahogy mondtam, egy átlag, jól működő it-cég is lehet ilyen, amennyiben nem fölözik le a multik a lehetséges profitját. Vagy. Nem szipkázzák el a szakembert, mert ez is jellemző, pl. az informatikusok krémjét nagyon súlyos fizetésért tartják maguknál, és a rajtuk keletkező hasznot egyszerűen kiviszik. És még sorolhatnám, de most hagyjuk.

Tehát a mindenkor kormányzatnak erőfeszítéseket kellene tenni ez irányban, mert óriási a nemzetgazdasági kitettség egy olyan szituban, mint az Audi, pl. amelyik kb. 3 hónap alatt elviszi a gyárát, ha olyanja van. A saját lábra álás lehetőségét elszalasztottuk, és Bajnai kortesbeszédében ennek a struktúrának a konzerválását látom, hiszen letette a voksát a hasonló tőke bevonzása mellett. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell bevonzani az ilyen tőkét, ahogy írtad, Bélának, aki szakképzetlen, kell a munka, holnap. De a balodal, Bauerestől, Bajnaistól együtt nem tudott ezen túllendülni, a saját és a kormánya sikerességét csak ebben méri. Tipikus baloldali faszság, hogy lám, menekül a tőke - ezzel persze mondjuk Orbánba akarnak rúgni, közben nem veszik észre, hogy Orbán ebben a játszmában egy senki, fel sem merülne ez a kérdés, ha nem lenne ez a kitettség. Ha minden multi elmegy, éhen halunk, vagy mi?

Mondjuk Orbánnál sem látom ennek a konkrét kérdésnek a jó megoldását, ő annyit csinál, hogy erőszakosan próbál nem tudomást venni a kitettségről, és fiskális, adótechnikai módszerekkel próbálja orvosolni - egyelőre. De az biztos, hogy a Bajnai-féle verzió csak a strukturális válságot erősíti. Ugyanazok a reflexek élnek nála, náluk, amelyek 8 évig a lényegi válságot okozták.

Nem tudom, hogy minden gondolatra reagáltam, még végigolvasom a hozzászólásaidat.

sárospataki 2012.11.01. 19:59:50

@fchris82: ez egy kicsit személyes is lesz, bocs. Az, hogy miért támogatok politikailag valamit, az sok összetevős. Nyilván vannak benne irracionális és racionális faktorok is. Az irracionális az az, hogy a családom (és én is) erdélyiek vagyunk, és mondjuk úgy, hogy erősen komunistaellenes részben sváb az egész társaság. Apám nagynénje apáca volt, keretlegények eltörték a gerincét, egész életében fűzőben közlekedett 17 fokban megdőlve, mert az csak annyira tartotta, és ez csak egy példa. Ameddig kommunistát, románt, vagy magyart látok egy pártban, és főleg annak szellemiségében, addig nem fogok rájuk szavazni. Tudom, jön a kérdés, vagy állítás, hogy a fidesz is az - nem az, hanem protekcionista, és hierarchikus berendezkedésű, jobban hasonlít a magyar konzervatív pártokra a kommunizmus előtt, csak arról az átlagembernek kevés ismerete van, ezért tünetek alapján inkább rákosistázza. Ha gondolod, belemehetünk ebbe, de ide túl hosszú lenne. A másik irracionális(nak tűnő) szempont az a mai baloldal nemzeti kérdésekhez való hozzáállása. Kezdve az állampolgári népszavazással és a 23 millió románnal való riogatással folytatva, a mai baloldali garnitúra, bajnaistól, millástól, stb. nem jóvátett hibákat követett el, és amíg nem látok változást (pl. milla térképes balhéja trianonnal kapcsolatban), addig nem szavazok rájuk. A Fidesz, ha mást nem csinált, csak szalonképtelenné tette ezt a gondolkodást, márpedig úgy tűnik, akkor is rettenetesen sokat tett ezért az országért.

A sok hiba mellett a Fidesz elindított egy sor olyan folyamatot, amelyek, ha sikerül megőrízni megváltoztathatatlanul és visszafordíthatatlanul más pályára állították az országot. A Fidesz legnagyobb baja, hogy nem tudja a változásokat kiaknázni - vagy szellemi potenciál híján, vagy a nemzetközi helyzet fokozódása miatt - nem tudom. De a Bajnai-féle kurzus teljes restaurációt ígér, mind formai, mind szellemiségi szinten. Én ezt nem akarom, nagyon nem, és ha a szavazatomon múlik, nem is lesz lehetősége rá. A Fidesz a minden felforgatásával megcsinálta azt, amit a rendszerváltáskor meg kellett volna csinálni, és az ha az a szerepe, hogy ebbe belebukjon, akkor bukjon, de ennél csak egy rosszabb van, a restauráció. Ha gondolod, végigvehetjük, mi a pozitív potenciál, legalábbis én mit látok annak, de kezdek lassan lefagyni cigizés közben a teraszon :-)

ezüstszem 2012.11.01. 21:56:55

@fchris82: "Egyébként pedig én nem párttal tudok szimpatizálni, hanem programmal" - persze, ez látszik rajtad :DD
"Én egyedül a számokban hiszek."- akkor te gyf tanítványa vagy, ugye? ő is csak...

Holovácegy 2012.11.02. 08:19:45

@sárospataki lány: Fura dolog, hogy sokadszorra elmagyarázod, mi a magas hozzáadott érték, miközben az érvelésem arról szólt, hogy ennek a prompt, azonnali növelése nem elhatározás, támogatás kérdése, hanem alkalmasságé, ami nem nagyon van meg jelenleg. Nyilván vannak olyan esetek, amiben egy multi nem támogatja, hogy magyar spin-off cég alakuljon az ő egyik kutatásából, fejlesztéséből, de ez racionális döntés a saját részéről, épp erről beszélsz, hogy nekünk is védenünk kellene a saját érdekeinket. Ez egy adottság, nehezítés, ha úgy tetszik, hogy náluk van a know how, és nem akarják odaadni maguktól, tehát nekünk okosnak kell lennünk, ha fejlődni akarunk, mert tőlük nem várhatjuk a segítséget. Kína megteheti, hogy azt mondja, nem csak bérmunkát ad, hanem cserébe kéri a gyártástechnológiát is, de ő ezt megteheti, ha mi mondanánk ezt, akkor egyszerűen egy szomszédos országba telepítik a gyárat, és se munka, se tudás. Ebből egy kiút van, támogatni a hazai K+F szektort. Azonban továbbra is azt állítom, hogy a magyar kkv-k mostani szintjükön alkalmatlanok tömeges sikerek elérésére. Lehet, hogyha beleöntenél egy rakás pénzt az elején, több sikeres magyar kkv jönne ki a végén, de aránytalanul rossz hatékonysággal működne ez a támogatás, mert egy állami szerv nem képes szelektálni szakmai alapon, ezt már sokszor bebizonyították az EU-s támogatások elosztásánál. Évente sok-sok milliárdot dobunk ki most is olyan fejlesztésekre, amiről egy közepesen hozzáértő azonnal megmondja, hogy életképtelen ötlet. Csak a piac tud szelektálni, olyan emberek dönteni, akik a saját vagyonukat vagy a cégük pénzét teszik kockára, és háromszor meggondolják, mire adnak és mire nem. Ez a kockázati tőke iparág, ami az elmúlt években kezdett el igazán fejlődni itthon, de még hatalmas a lemaradásunk ebben. Minden olyan ország, ahol sikeres K+F szektor van, nagyon erős kockázati tőke háttérrel működik. Viszont mivel ismerek több ilyen céget is, tudom, hogy nem befektetésre váró pénzből van kevés, hanem olyan ötletből, ami mögött profi koncepció is áll. Olyan vállalkozókból, akikből kinézik szakmailag, hogy tud is valamit kezdeni majd az ötletével.
Mi ebben nem értünk egyet, szerinted hatalmas kiaknázatlan potenciál van a hazai kkv szektorban, nagyságrendekkel lehetne növelni pusztán csak állami forrásból származó anyagi támogatással a magasabb hozzáadott érték előállítását, szerintem meg nincs ilyen potenciál bennük, bennünk. A folyamat csak nagyon lassan fog változni, javulni, és ennek kulcsa egyfelől az oktatás, másfelől a kockázati tőkés szektor. Ha a fiatalokat már a középiskolában, főiskolán, egyetemeken megtanítják, hogyan kell csoportban dolgozni, hogy minden nagy siker mögött általában egy team áll, hogy ha van egy ötleted, azt hogyan kell tálalni, előadni, hogyan lehet rá pénzt szerezni, akkor jönnek a sikerek is. Ez folyik most, és én biztos vagyok benne, hogy a hozzáadott érték lényegesen javulni fog a következő húsz évben, ha nem követnek el mindent, hogy megöljék úgy általában a vállalkozásokat itthon alkalmatlan politikai, gazdasági vezetőkkel.

Hogy Orbán vagy Bajnai jövőképe jobb-e ezzel kapcsolatban, arra szerintem egy válasz is elég: Orbán Matolcsyt választotta gazdasági miniszteréül, az ő alkalmatlanságát szerintem nem kell bizonygatnom, Bajnai pedig Oszkó Pétert, aki jelenleg a legnagyobb működő magyar kockázati tőkével rendelkező OTP leány Portfolion vezérigazgatója, napi szinten azzal foglalkozik, hogy az alkalmas magyar start-up-okat világ szintű sikerhez segítsék, nem csak anyagi, hanem cégvezetési, piacismereti, kapcsoltai tőke segítséggel, persze úgy, hogy ők is keresnek rajta, hiszen erről is szól az egész, ebbe az alapba Te is tehetsz pénzt, nyilván, keresni akarnál rajta. Ha Bajnai jönne vissza, 99%, hogy megint Oszkó lenne a jobbkeze, és nem hiszem róla, hogy egyszer csak elfelejtené honnan jött, és megint direkt csak a bérmunkás projekteket támogatná. Oszkó szerintem önmagában egyedül jobb választás mint bárki a jobb oldalon, tudásával, eddigi munkájával azt mutatja, hogy érti a nemzetközi üzleti élet működését és nagyon ügyesen mozog is benne. A Portfolionnal pedig számomra azt tette hitelessé, hogy látja a kiutat a magyar kkv-k fejlesztésére. De ha prompt kell most munkát adni megbízhatóan, nem csak pár hónapra, hanem évekre az alacsonyan képzett tömegeknek, akkor sajnos nem lehet nem támogatni a bérmunkát igénylő multikat. Kérdezted, ha minden multi, aki bérmunkát ad itthon, egyszerre kivonulna, mi lenne: igen, rengetegen csúsznának le olyan szegénységbe, amit mi el sem tudunk képzelni, és nekik nem lenne onnan visszaút... Orbán egyik hozzáállása, hogy ezzel a réteggel nem kell foglalkozni, szükséges áldozat egy nagy dicső szabadságharcban. Szavazni úgy sem fognak, mert nem mennek el regisztrálni, szóval nem tétel, mit gondolnak. Te is egy korábbi érvelésedben azt mondtad, hogy a mély víz módszer működik csak, elvenni minden támogatást, akkor az öngondoskodás is előjön majd igényként. Bár nem írtad le, de ennek az érvelésnek az alapja az szokott lenni, hogy aki meg nem képes erre, az dögöljön meg. Én nem vagyok meggyőződéses baloldali, sosem voltam, liberális értékrendet vallok, de ezt még az én gyomrom sem veszi be, ennél még bennem is több szolidaritás van.

sárospataki 2012.11.02. 09:34:47

@holovácegy: azért magyarázom el újra, és újra, mert te meg folyton egyenlőségjelet teszel a csúcstechnológiás kkv-k és a magas hozzáadott érték közé, holott ez távolról sincs így. Sőt, még a multikhoz sincs köze, bár én Audi-beszállítós példát hoztam, de felejstd az el. Biztos lehetsz benne, hogy egy korondi fazekas volumenben és százalékban is magasabb hozzáadott értéket termel, mint a Prezi. És nem pénzbeli támogatást kell adni a kkv-knak, isten őrízzen, sőt, én az eus támogatást is rettenetesen károsnak tartom (az afrikai országok segélyezésének legfőbb következménye a helyi mezőgazdaság elsorvadása), hanem egy megfelelő környezetet. Helyet kellene csinálni a kkv-knak a piacon (amely sajnos úgy van szabályozva, hogy a multiknak kedvezzen, ezért igazából nem is piac), lehetne mentor-program, nemzetközi tanulmányutak támogatása (inasprogram), cégvezetés és vállalkozás irányú oktatás mindenkinek (tehát a sajtkészítőnek is, nem csak a főiskolán három kreditért beadandóval), nagyon sok pénzzel és díjjal megtámogatott innovációs díjak egészen fiatal kortól, ez csak most így kijött belőlem a reggeli kv mellett, de egy okos csapat egy sör mellett össze tudna dobni egy jóval hosszabb listát, amitől akár már jövőre jobb lenne. És kifejezetten nem támogatnám a csúcstechnológiás k+f-et, illetve de, de másképpen, oda nagy tőke kell, vagy alapkutatás, hanem megkeresném azokat a hot spotoka, ahol a magyar gondolkodás ütőképes. (Jaigen, ezt is hozzá lehetne írni a listához, kkv-k piackutatási adatokkal támogatása.) Tehát én nem gondolom azt, hogy ne lenne holnaptól hozzáadottérték-teremtő potenciál a magyar gazdaságban. Sőt. És sokan el fognak bukni benne, de mások meg nem, de jelen pillanatban (is) sajnos abban reménykedünk, hogy jön a "külföldi tőke", és megment. Orbán leköpi, Bajnai a f...t szopja, de mind a kettő tőle várja a megoldást, pedig ez nem járható az út. Mégegyszer, Magyarország egyik strukturális hibája az az, hogy bérmunkás fizetés-szint van, és hozzáadottértékhez-teremtő gazdasághoz igazodó árak - a kettő közöttott feszülnek a felvett hitelek. Két út van, vagy elfogadjuk, hogy szegények vagyunk, és ehhez igazítjuk az igényeket - ez ugye, irreális, vagy a sarkunkra állunk. Bajnaival nem fog menni, bármennyire is jó herflis Oszkó (mert nem rossz), ha Bajnai ilyeneket publikál: hazaeshaladas.blog.hu/2011/06/24/kell_e_nekunk_kulfoldi_befektetes

Mielőtt nagyon elhisszük a szakértői kormányzás mítoszát, a szakpolitikusokat (szak)államtitkárnak hívják. Ami fölötte van, az legalább annyira politikai (szimbolikus) dolog, mint gazdasági. A közgazdaságtanban nincsenek egyedül üdvözítő megoldások, vagy nagyon ritkák, és ezért fontosabb, vagy legalább olyan fontos a politikai vízió. Egy kockázati-tőke befektető (Oszkó) habitusa be fogja árazni a jelenlegi helyzetet, és ha az a szám jön ki, hogy a kkv-k felhúzása egy év alatt x összegből y % hasznot hoz, olcsómunkaerő-tőke bevonzása x összegből z % hasznot hoz, és z > y, valamint cash-flow-t is számol, amiből kiderül, hogy a másodikhoz kevesebb állami lóvé kell forogjon, akkor pirossal aláhúzza a másodikat, és az lesz, punktum. Lehet, hogy még készít egy grafikont három évre előre, számol egy időarányos roi-t, a titkárnő csinos ppt-t csinál belőle, majd elmegy valami konferenciára, ahol business casualban, nyakkendő nélkül elmutogatja. És a magyar társadalom ott bólogat, hogy ez igen, ez mennyire ért hozzá, ez egy igazi szakember, bezzeg a másik meg nem. Holott sokkal nagyobb károkat okoz azzal, hogy mint politikus (és ez fontos momentum) nem vette bele az ország, a nemzet hosszútávú érdekeit, hiszen nincsen erre kondicionálva, számára az nem tényező. Sőt, a "nemzetjobbító szándék" ilyen kicsit ciki dolog, röhögnek is a klubban ezeken. Ezek az emberek technokraták, amivel semmi baj nincs, de ez nem jelenti azt, hogy (jó értelemben vett) politikusnak is jók.

És, bár ismerem Róna Pétert, de nem olvasom napi szinten, itt van az én véleményemmel megdöbbentő módon egybevágó (mint a baloldal gondolkodását alátámasztó, mind annak kritikájával kapcsolatos) cikk, amely összefoglalja Lengyel "KISZ" László és Róna "Oxford" Péter mondanivalóját, konkrét írásokkal a két embertől:

nol.hu/belfold/miert_bajnai_a_megfelelo_kormanyfo-jelolt__es_miert_nem_o_az_

És végül, anélkül hogy Orbán szociális politikáját különösen védeném, az is baloldali, (legalábbis Magyarországon) soha be nem teljesülő álom, hogy a szegényeket, alacsonyabb képességűeket kell támogatni, a felsőbb rétegeket meg nem, és úgy lesz majd jó nekünk. Egyrészt egy ország erkölcsi gerincét a középosztály határozza meg, másrészt ha csak az alját támogatjuk, akkor az lehúzza a közepét, ha érthető, amit mondok. A baloldal strukturális hibája, hogy ha az alacsonyabb "kasztokat" támogatja, akkor a melós szellemisége fogja meghatározni az értelmiség és az innovatív középosztály mozgási környezetét - jelen esetben pl. azt, hogy milyen tőkét részesítsen előnyben a politika. (ez most azért elég szép visszakötés volt, nem? :-)

Holovácegy 2012.11.02. 12:07:18

@sárospataki lány: "lehetne mentor-program, nemzetközi tanulmányutak támogatása (inasprogram), cégvezetés és vállalkozás irányú oktatás mindenkinek (te hát a sajtkészítőnek is, nem csak a főiskolán három kreditért beadandóval), nagyon sok pénzzel és díjjal megtámogatott innovációs díjak egészen fiatal kortól" - Gyakorlatilag azzal le is zárhatjuk a vitát, hogy ugyanarról beszélünk mindketten. Én pont ezt írtam az innovatívabb szektorokra korábban, de valóban éppen úgy igaz a sajtkészítőkre is. Kettőnk között három kérdésben van vita: 1. Ez mennyire gyorsan lenne képes átalakítani az ország teljesítményét (ha végre elindulna). Szerinted ez azonnal vagy nagyon hamar hozná az eredményt, szerintem ez hosszabb folyamat lenne, évtizedes távlatban lenne csak kimutatható hatása nemzetgazdasági szinten, de ettől még azonnal el kellene kezdeni, ebben szerintem egyet tudunk érteni. 2. Az olcsó bérmunka támogatása, ami azonnali munkalehetőséget ad, hozzájárul-e a helyzet konzerválásához. Szerinted igen, szerintem ez két külön téma. Attól, hogy pénzt adunk az Audinak, még nyugodtan elindulhatna az általad is említett oktatási, nevelési, tanácsadási, segítői program, ez a kettő megférne egymás mellett, sőt csak együtt szolgálhatná az ország rövid- és hosszútávú céljait. Csak az egyik vagy csak a másik külön-külön nem jó megoldás, tehát valójában nem az olcsó bérmunka támogatása, hanem az oktatási, fejlődés segítési program hiánya konzerválja a helyzetet. 3. Ezt a fajta új szemléletet a mostani keresztény-konzervatív Orbán-Matolcsy-Hoffmann Rózsa mesterhármassal vagy egy Bajnai-Oszkó párossal látod inkább megvalósíthatónak. Te jobban hiszel az elsőben, én a másodikban, ebben nem fogjuk meggyőzni egymást.

jog-ász 2012.11.02. 15:11:06

csak azt nem értem miért kell 5 pontban leirni azt amit már egy pontban leírtunk..

fchris82 2012.11.02. 17:55:53

@sárospataki lány: "Ha gondolod, végigvehetjük, mi a pozitív potenciál, legalábbis én mit látok annak, de kezdek lassan lefagyni cigizés közben a teraszon :-) "

Ne cigizz :D Ha vmi pozitívumot kell felhoznom a Fidesszel kapcsolatban, az pont az, hogy minden kormányzásuk idején jól odasóztak ennek a hülyeségnek. Drognak gyenge, káros hatásai jól mérhetők. Még egy ilyen idióta szokást... :D Bár az a "Most a dohánylobbi győzött" kicsit erős és durva baki volt részükről.

Én is gyűlölöm a kommunistákat, én személy szerint a szabályozott liberalizmus híve vagyok, már ha van ilyen :D Szeretek úgy tekinteni erre az egészre, mint egy (sport)játékra. Van a szövetség, aki hozz a szabályokat, vannak a bírók, akik ügyelnek, hogy a szabályok szerint történjenek a dolgok és vannak a játékosok.
Ezen szerepkiosztásban a szövetség a parlament, a bírók a rendőrség és a bírói testület, a játékosok pedig a cégek, vállalkozások, emberek a rendszerben. És akkor innentől kezdve gondolhatsz a F1-re, vagy az úszásra, a focira, rögtön lehet látni, hogy ha rosszak a szabályok, akkor lehetnek jók a bírók, a meccs nem lesz élvezetes, ha jók a szabályok, de szarok a bírók, akkor is szar lesz a meccs, ha a szabályokkal nem korlátozzuk, hogy közel tisztességes legyen a verseny - cáparuha úszásnál, dopping - és ezekre nem figyelnek, tehát TELJES liberalizmust engednek meg, az kreatív megoldásokat fog szülni ugyan, de pillanatok alatt elfajulhat a dolog nagyon rossz irányba. A fentiekből következik, hogy az én elképzelésem szerint a törvényhozásnak olyan szabályokat kell alkotnia, amik kellő szabadságot adnak a kreativitás kibontakoztatására, és ne írja már elő azt is, hogy minden focicsapatnak 4-4-2 felállásban kell játszania, mert szerinte az a legjobb, elég csak annyiról szabályt alkotnia, hogy 11 ember lehet a pályán. A sportszövetség ne indítson csapatokat, főleg ne úgy, hogy rájuk más szabályok vonatkoznak - értsd: a gazdaságban az állami szerepvállalást minimalizálni kell. Ahol azt gondolom szerepe van az államnak: oktatás, kutatás, sport, egészségügy. Ezek jellegüknél fogva olyan területek, ahol a közösség érdeke, hogy jól működjenek, piaci alapra helyezni ezt nem lehet, illetve nagyon nehéz. Nyilván, egy biztosító társaság ellenérdekelt a beteggel és a rendszerrel szemben, egyszerűen ami adott esetben a beteg, a közösség érdeke, az neki súlyos kiadásokba kerülhet, és nem nyer vele semmit. Ettől függetlenül a másik irány sem jó, hogy nincs kényszer arra, hogy mondjuk ne dohányozz, sportolj és 1-10 évente vegyél részt szűrővizsgálatokon. Csak hogy kicsit ráláss az én világképemre és hozzáállásomra.

A másik, számomra arany szabály, ha sikeres akarsz vmiben lenni, utánozd a sikereseket. Ennyi! Nem kell feltalálni a spanyol viaszt, ha van egy probléma - kisebbségi, drogprobléma, büntetéspolitika, közösségi közlekedés -, körbe kell nézni a világban, hogy ki, mit csinált, honnan indultak és hova jutottak, milyen eredménnyel és (nem várt) következményekkel járt, mik voltak az eredeti elképzelések és mi valósult meg. Ez roppant egyszerűvé tesz rengeteg mindent. Ja, és mindent mérni, mérni, mérni, majd levonni a következtetést, és ha kell, visszaállítani, ha vmi nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem az a baj, ha vki hibázik, hanem ha ezt nem ismeri fel és tovább erőltet vmit, ami jól láthatóan esetleg éppen ellentétes hatást produkált, minden várakozás ellenére.

Nos, nézz körbe a világban. Mely országokban kiáltják ki a nyugatot ellenségnek? Hol tartanak és mire mentek vele, hogy adott esetben szeparálták magukat az úgynevezett nyugattól? Mely országokban nem néztek eddig szembe a kommunista múlttal, ez hova vezetett? Mely országokban van az, hogy az oktatást önfenntartóvá akarják tenni, míg a (teljesen eredménytelen) fociba milliárdokat ölnek? (a legnagyobb fejlődéseket produkáló országok, mint Dél-Korea, Finnország, Norvégia - ott az olaj is közre játszott -, Japán éppen az oktatásba öltek irdatlan mennyiségű pénzeket, mert nyersanyaguk hozzánk hasonlóan nem nagyon volt, úgyhogy csak a tudásukra alapozhattak, mi meg éppen a fociba ölünk pénzt, na melyik ország csinált hasonlót? Argentína. Hova jutott? Sehova. És más hasonlóságok is felfedezhetők az ottani folyamatokkal - nyugdíjpénzek államosítása, ők is elköltötték a devizatartalékokat, amire várhatóan most OV-ék készülnek -, és nekem nagyon nem tetszik ez az irány. Egy fontos különbség azért van, ők a fociban sokkal jobbak, mint mi, és még a gazdaságuk is erősebb)
De nézhetjük úgy is, hogy vajon azok a városok, ahol jól működik a tömegközlekedés, vajon hogyan finanszírozzák, hogyan lehetséges az, hogy Bécsben olcsóbb a parkolás - 10 perc ingyenes pl -, és 500 forintból a tömegközlekedésben 1 irányban végig mehetek, ami, ha 1 átszállást veszünk, olcsóbb, mint a bp-i!!!! Hogy csinálják, hogy olcsóbban, jobb? Hogy a fenében van az, hogy máshol esetleg nem küzd a csőddel a tömegközlekedési vállalat, miközben nem üzemel drágábban? Elárulom, a titok az, hogy ott megvalósult az egyharmados finanszírozás: az állam állja a költségek egyharmadát, a város a másik harmadot, az utasoknak kell állnia a harmadikat. Nálunk sem az állam, sem a város nem akarja magára vállalni a saját részét, és így baromi nehéz lesz, pedig a jó tömegközlekedés, a P+R parkolók - amik 20 év alatt sem valósultak meg, akárcsak a türelmi zónák - számokban kifejezhetően javítják az élhetőséget! A P+R rendszerből annyi valósult meg, hogy fizetős zónák lettek a városban, ennyi. Ez megint totál szakmaiatlan (és ez vonatkozik az összes eddigi kormányra).

Szóval nekem az a bajom, hogy jól láthatóan nem értenek hozzá. Ment a marketing duma, hogy felkészültek a kormányzásra és a válságra is van válaszuk. Jól láthatóan kamuznak össze-vissza. Az egyetlen elképzelésük az volt, hogy hagyják elszállni a hiányt és majd jól felpörgeti a gazdaságot az adócsökkentés. Ez megbukott, nagyon csúnyán, a gazdasági mutatókat egyedül a Mercedes gyár húzta fel kb, az adócsökkentés után gyorsan adókat is kellett emelniük és el kellett kezdeniük a megszorításokat. Ami önmagában dicséretes, mert végre rájöttek, hogy kb 6 éven keresztül hülyeségeket beszéltek és a megszorítások szükségesek, ezt minden épeszű közgazdász látta, ők sem véletlenül csinálják ezt. Most két eset lehet. Vagy tudták GYF alatt, hogy kellenek a megszorítások, akkor azért voltak idióták, mert egyrészt nem hagyták, hogy GYF-re lehessen kenni minden rosszat, másrészt azzal, hogy kb 6 évet késtek a megszorításokkal, éppen hogy ezzel növelték az ország eladósodottságát. Ha meg nem tudták - és ez a valószínűbb -, hogy kellenek a megszorítások, akkor azért érdemelnek "gazdasági analfabéták" oklevelet.
Nem gondolom, hogy szándékosan az országnak szeretnének rosszat, de hozzá nem értésük sorra súlyos károkat okoz, méghozzá egy részük hosszú távon, és ahogy te is mondtad, visszafordíthatatlanul. De míg te ezt előnyként soroltad fel, én hátránynak érzem. Hozzányúlhatnának az oktatáshoz végre, idehívhatnának pár finn, koreai, japán szakembert, kidolgozhatnának egy hosszú távú programot, erre mit csinálnak? Leosztják HR-nak az egészet, aki nekiáll központosítani az egészet, miközben a világon máshol éppen hogy leépítik a központosítást az oktatásban!!!! - az oktatás számomra a világon a legfontosabb! Minden szakmai koncepciót nélkülöz, amit csinálnak, egyedül a keresztényi felfogásuk adhat ehhez alapot, mert a kutatások és a tények mást mutatnak, mint amit ők gondolnak.
De a szakmaiatlanság teljes hiánya nem csak a gazdaságpolitikában és az oktatásban van jelen, hanem olyan egyszerű dolgokban is, mint a drogpolitika. NEM azért van tűcsere program és indult el a szocialisták alatt abba az irányba az egész, mert a szoci és liberális ember teljesen erkölcstelen és támogatja a drogokat - gyűlölöm a cigit és a drogokat is -, hanem mert a kutatások és a mérések azt mutatták ki, hogy az a jó irány, ha megelőzésbe fektetünk pénzeket, az derült ki, hogy a tűcsere program csökkenti a fertőzések terjedésének számát ÉS NINCS hatással a drogosok számára, nem befolyásol negatív vagy pozitív irányba semmit ezen a téren, de a fertőzések visszaszorításában komoly szerepe van, ráadásul filléres. Erre most kb ellehetetlenítik és nem számolnak azzal, hogy ezen emberek gyógykezelése, nagyságrendekkel több pénzt fog elvinni, hogy nem csak drogosokat fog érinteni a fertőzések terjedése, egyszerűen nem a tényeket nézik, csak a saját kicsi fejükben lévő buta gondolatokkal beszélgetnek, és képtelen felfogni, hogy a mérések szerint a Föld gömbölyű, függetlenül attól, hogy mit állít az egyház, vagy mit gondolnak ők.

Én reál beállítottságú vállalkozó vagyok, vegyész szakra jártam, és ha vmit megtanultam az egyetemen, hogy lehet elképzeléseket gyártani, de aztán azokat számokkal kell alátámasztani. És a vállalkozói élettapasztalat is ezt erősíti. A jó munkához idő kell, a dolgokat megelőző hatástanulmányoknak kellene alávetni, minél több szervezettel egyeztetni, esetlegesen kutatásokat megrendelni, majd dönteni, és végül utánkövetni, hogy a várt eredményt hozta-e az adott módosítás. Pl ez alapján az 1 kulcsos adót már rég vissza kellett volna állítani, mert iszonyatosan nem hozta az eredményeket.

Ez a kormány se nem felkészült, se nem szakmai, az önkritikának pedig csíráját sem látni. Azt a pofátlanságot, ahogy bebetonozzák magukat, 9 évre neveznek ki embereket, ahogy a kritikusoktól megvonták a jogokat, hogy az alkotmányellenes - azt vágod, hogy alkotmányellenes? - törvényeiket beteszik az alkotmányba, miközben a nyugdíjazásról és a választási törvényről a világon SEHOL nincs szó az alkotmányban, hogy képesek, és a rendőrség nyomozói munkáját inkább nehezítik azzal, megszüntetik a kötelező lakcím nyilvántartási rendszert, hogy indokolható legyen a regisztráció; ez mind elkeserítő és primitív reakció, ami még hibás is. Nemzeti köntösbe bújtatva.

Én inkább látok a cégem élén egy hozzáértő bantu törzsfőnököt, mint egy nagy magyart, aki jól láthatóan se nem képzett, se nem hozzáértő, és még csak ráérezni sem tud a helyes irányra. És ahogy van a mondás:
"Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok!
Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos, azt tanítsátok!
Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok!
Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, az hülye, azt hagyjátok!"
OV-ék jelenleg jól láthatóan az utóbbiak. De cserébe határozottak. És nincs veszélyesebb egy országra, mint amikor hülyék, de határozottak vezetik. Így látom én. Függetlenül attól, hogy kommunista, liberális, fasiszta, keresztény, budhista vagy éppen az egyszarvú spagettiszörnyben hívő. És ez az írás nem az ellenzék mellett szólt, hanem próbáltam betekintést nyújtani az alapelvekbe, ami alapján mérlegelek, ha már te is megosztottad a saját szempontjaidat :)

Ne cigizz, nem jó az :P

sárospataki 2012.11.03. 19:13:39

@holovácegy: Jaja, lezárhatjuk, azt hozzátenném, hogy nem állítottam azt, hogy az olcsó bérmunkát nem kell támogatni, hanem ahogy te is mondod, az arány számít. Az oktatási rendszerről annyit elmondanék, hogy itt Svájcban a gyerekek nagyon nagy része nem megy felsőoktatásba, hanem úgynevezett inasképzésben már 14-15 éves kortól szakmát tanul heti 3-4 napban, konkrét munkahelyen (ahol pénz is keres), és van szakmától függően 1-2 nap elméleti képzés. A nagyon sok kb a 2/3. Ettől függetlenül az egyetemi képzés igen magas szintű, de nem ingyenes. És azt is hozzátenném, hogy a vállalkozósdi eltanulásához nem csak oktatás kell, hanem meg is kell próbálni, ez talán ugyanolyan fontos, és messzire vezet, az öngondoskodás, önbizalom és önmenedzselés témakörébe (külön 20-30 hozzászólásos mellékszál :-)

sárospataki 2012.11.03. 20:00:34

@fchris82: érdemes elolvasni Hamvas Béla Öt géniusz c. írását. Arról ír a csávó (a regényeit nem szeretem, de az esszéi kiválóak), hogya a magyar nép öt géniuszra (gyk. típusra) osztható, északi (Felvidék, Zemplén), déli (Újvidék, Bácska), nyugati (Dunántúl, Balaton-felvidék), keleti (Alföld, egészen a Balatonig), és Erdély. A nyugati géniusz a polgárosodott, dolgos; az északi az egyéniséget nélkülöző, bután paraszti, lázadni is ímmel-ámmal tudó; a déli a laza, élet élvezetére koncentráló, már-már mediterrán; Erdély a zavarosság és humor, bizánci hatások tere; a keleti pedig a nomádság, szabdság-vágy, tanulási hajlandóság hiánya, nomádság, kevélység, uralmi ösztön, lázongás, kevélység. Azt is mondja, hogy Trianon bűne nem az ország szétvagdosása volt, hanem hogy a megmaradt Magyarországon a keleti géniusz dermesztő fölénye maradt meg, holott a magyarság az öt géniusz szellemi, kulturális és egyéb egységéből lesz ütőképes.

Biztos vagyok benne, hogy Orbán olvasta ezt az írást, és amikor félázsiai nemzetről beszél, a fent leírt jelenséget érti alatta. Nagyon nehéz egy ilyen féloldalas népet jó működési keretek közé szorítani, és neki tetsző kormányzati rendszert kiépíteni. A keleit géniusz elvárja, hogy kurvára hagyják békén, hiszen ő az élet császára, de tenni magáért és az országért nem fog, az első árvízre pedig segítségért sikít, holott ő építette ártérre a házát, a marhája (ez csak szimbolikus példa, de van valóságalapja).

A szabályok betűjénél sokkal fontosabb a szabályok szelleme. Nekem viszonylag aktuális példa Svájc, ahol élesen elhatárolódnak az EU-tól (nemrég dobtak be valami propaganda-anyagot, amelyiken egy svájci parasztot kétoldalról préseli az USA és az EU, ne hagyjuk felkiálltással), iszonyatosan (túl)szabályozott minden, és mégis jól megy nekik. Pedig 90-100 éve még olyan szegénység volt, hogy tömegesen emigráltak pl. Oroszországba (!).

A liberalizmussal az a legnagyobb baj, hogy elhiteti az emberekkel, hogy az egyéni szabadságjogok a legfontosabbak, illetve azt is, hogy két út van: a teljes egyéni szabadság, vagy a teljes diktatúra - legalábbis a magyar liberalizmus ezt az álláspontot képviseli. Holott az egyéni szabadságjogok legtöbbjéhez erős szabályozottság kell, illetve az ember működése csak szociális kontextusban képzelhető el. A Fidesz "bűne" a helyes szociális kontextus kommunista nevetségessé és hiteltelenné tevése, valamint az SZDSZ fémjelezte liberalizmus által túl hangsúlyossá tett egyéni szabadságjogok tükrében az erős - jobb híján nevezzük ennek - kollektivista törekvés. A kollektivizmus a konzervatív felfogásban azt jelenti, hogy vannak csoportjogok és kötelességek, amelyek fontosabbak az egyén jogánál. Ezt a reformot, vagy restaurációt, nevezzük bárminek, nem tudja megúszni egy jól működő európai társadalom. Ha a buta szabadosságot, túllihegett egyéni szabadságjogokat ráeresztjük a keleti géniuszra, azt a robbanóelegyet kapjuk meg, ami most van. Mondok egy példát, sőt, kettőt. Svájcban megnépszavaztatták az embereket, hogy legyen-e az évi szabadság 4 hét helyett 6 hét. A svájciak 70% azt mondta, hogy ne legyen, mert ezzel nehéz helyzetbe kerülnek a válságtól és a magas chf-árfolyamtól amúgy is súlytott vállalkozások, inkább dolgozzunk többet. Ezt el tudod képzelni Magyarországon? Vagy: én elég sokat járok gombászni, és itt Svájcban csak minden hó 10-e után lehet gombászni, mert a hó első felében regenerálódik a gombaállomány :-) Vagy: vasárnap nincsenek nyitva a boltok, és a vendéglők sem mind, mivel a vasárnap a családé, és mindenki foglalkozzon a saját családjával, ne bevásároljon. És még sorolhatnám a példákat, itt felismerték az egyéninél erősebb, csoportszabályok jelentőségét. Ja, a drogban pont nem: ha heroinista vagy, kapsz ingyen (!!!) heroint, és megpróbálnak metadonnal át/leszoktatni. Ezzel azt érték el, hogy le nem nagyon szokott senki, de az új heroinisták aránya 10 év alatt 80%-al csökkent. Ez mondjuk több, mint érdekes.

Tehát van egy csomó olyan dolog, amelyet a Fidesz nagyon helyesen rákényszerít a magyar népre. Amíg 2004-ben lehetett kampányolni azzal, hogy ha állampolgárságot adunk a ht magyaroknak, akkor jönnek, és elveszik a nyugdíjakat meg a munkahelyeket, ez most fel sem merül, és még sorolhatnám. Az sajnos igaz, hogy a szellemi potenciál a Fidesz holdudvarában sok esetben elég alacsony - nem csinálhat mindent Orbán Viktor személyesen, ehe ehe ehe :-) Ezért aztán iszonyat faszságokat művelnek. Sajnos a magyar politikai kultúra még mindig ott tart, hogy ez emberek nagy része elhiszi a választási programokat, holott legalább annyira fontos, hogy ki mondja, és nem súlyozza be ezzel. Az is igaz, hogy nem kicsit biztosították túl magukat, nyilván rettegnek a 2002-es bukta megismétlődésétől. Én, mivel nem szeretném, ha a jelenlegi baloldal nyerne, ezen nem háborodok fel annyira, de ez természetesen nem jó. Én annak örülnék, ha még négy év alatt kifutná magát az általuk elindított változások sora, aztán menjenek a levesbe, és a rákövetkező társaság megreszeli a jelenlegi szabályokat. Ezzel egyébként csak az a baj, hogy minden volt szocialista ország kb 10-15 éve megcsinálta ezt a házifeladatot, csak a magyarok voltak eltelve magukkal annyira, hogy azt hitték, megúszhatják a mélyreható változásokat.

A cigi meg rossz, csak este szívok párat, kivéve, amikro grafománkodok, mert akkor többet :-) Már leszoktam egyszer, de akkor kevélyen azt gondoltam, hogy mivel már leszoktam, nyugodtan rágyújthatok részegen. Meg is lett az eredménye ...

Secnir 2012.11.20. 21:12:13

ez a poszt egy okádék.
úgy tájékoztató jelleggel.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása