GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Illiberális demokrácia

2014.08.08. 09:40, gfg ,

Ha július, akkor Tusnádfürdő. Ha Tusnádfürdő, akkor Orbán-előadás. És ha Orbán beszél, akkor a „demokratikus” oldalon elszabadulnak az indulatok. Lényegében mindegy, hogy mit mond Magyarország miniszterelnöke, a hatás ugyanaz: a baloldal, illetve a nemzetközi sajtó egy része a demokratikus jogállam lebontásával, diktatúra-építéssel és hasonlókkal vádolja meg Orbán Viktort. S bár látszólag tudományos precizitással szedik szét a beszélő minden egyes mondatát, a vádirat már az elemzés előtt készen áll. Tegyük hozzá gyorsan, a pozíció érthető: a politikai fegyverviselés logikájából következik, ahol is a cél az ellenfél démonizálása, kirekesztése a szalonképesek táborából. Az eljárás nem is új, nem is túl innovatív, a hadviselők mégis bíznak az erejében, hiszen olyan varázsszavak társíthatók hozzá, mint liberális vagy demokrata, amelyek kizárólagosságát nem lehet megkérdőjelezni. Ezért váltott ki még a szokásosnál is nagyobb hullámokat mindaz, amit Orbán Viktor Tusnádfürdőn az illiberális demokráciáról mondott. Meg persze azért is, mert politikai értelemben a beszéd tétje teljesen világos: a beszélő nyiltan kimondta, hogy a baloldal elvesztette monopóliumát az igazságra, nem érvényes többé az a nyelv és az a világ, amelyben a baloldal a saját erkölcsi felfogását tekintheti az egyetlen érvényes felfogásnak. A politikai tét és nem az ideológiai díszletek felől nézve tehát nem az a kérdés, hogy amit Orbán mond, az megfelel-e Fareed Zakaria meghatározásának, mégcsak nem is az, hogy melyik liberalizmus vált érvénytelenné és ezzel meghaladottá, hanem hogy mit is jelent, milyen következményekkel jár üldözöttből üldözővé válni. Merthogy valójában ez az értelme mindannak, ami ma Magyarországon történik, erről szólnak Orbán választás utáni beszédei. Ezért kezdte azzal a gondolattal harmadik kormányzati ciklusát a miniszterelnök, hogy helyre kell állítani a szavak helyes használatát, egyenesen kell beszélni ahhoz, hogy az országot jól lehessen kormányozni. Meg kell nevezni, hogy kik is azok a szélsőségesek: szélsőségesek azok, akik veszélyesek a magyarokra, fenyegessék akár jobbról akár balról az európai közép érdekeit. Márpedig mindaz, amit a baloldali pártok képviselnek: szélsőség. Szélsőség, mert nem a globális piaci erők, multinacionális cégek, erőfölényükkel visszaélő bankok, vagyis az erősek és hatalmasok érdekei számítanak, hanem az emberek érdekei. Ezzel a baloldalnak se nyelve, se tere, se témája nem maradt.

A tusnádfürdői beszéd nem abban az értelemben határátlépés, ahogy azt a baloldal és a nyugati sajtó láttatja. A beszéd egyik legjobban kifogásolt eleme, a nem-nyugati, nem-liberális példák tanulmányozása  sem az antidemokratikus rezsimek meghonosítását célozza, hanem az adaptációt: vagyis, hogy milyen módszerek, milyen megoldások tehetnék még versenyképesebbé Magyarországot. Az állam is lehet jó gazda, az állam is teremthet munkahelyeket, ha a piac nem tud, a nemzeti tulajdon növelése is erősítheti egy nemzet mozgásterét. Az Orbán-féle illiberális demokrácia nem a kiiratkozásról, nem a demokratikus jogállam leépítésének szándékéról, nem az ország Unióból való kivezetéséről, nem ezeknek a céloknak a nyílt és leplezetlen bevallásáról szól, az igazi korszakváltás abban áll, hogy többé nem a baloldal mondja meg, hogy mi a helyes és mi a helytelen, hogyan néz ki a világ és Magyarország. A baloldal nem a demokráciát félti, a demokrácia-féltők valójában attól félnek, hogy tényleg elvesztették monopóliumukat az igazságra. Ha ezt megértettük, és ha ezt képes lesz valamikor megérteni a posztszocialista világ tapasztalait feldolgozni képtelen nyugat is, ismét helyre áll majd a világ rendje.  

 (Heti Válasz, 2014. Augusztus 7.)

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr926587365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.08.08. 20:10:55

"az ellenfél... kirekesztése a szalonképesek táborából"
A beszéd lényege az volt, h OV nem akar abba a táborba tartozni, hanem inkább Putyinéba és Erdoganéba, akiket követendő példának hozott fel.
Az amerikai republikánusok, az európai néppártiak a baloldaliak? Atyám miket össze ne hazudozol (példaképeidhez hasonlóan) a szavak "helyes használata" nevében. Ha pedig OV a fogalmi kerettel akart volna szakítani, akkor nem a liberális-iliberális fogalmi keretben határozta volna meg magát.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2014.08.21. 16:18:33

@MolnarErik: szövegértés egyes, leülhesz. Azt ugyan kijelentette, hogy nem fog odatartozni, de azt nem, hogy akkor automatikusan putyineba, ezt csak te fantazialod bele. Illiberalis demokraciaztok, de O.V. illiberalis ÁLLAMról beszelt. Eloszor belemagyaraztok olyat ami nincs ott, aztan belekottok. De nem baj, ez mar senkit sem erdekel, meg puffogjatok kicsit.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.08.25. 13:02:22

@vazsmegyeigerdezsház: Hazudsz jobber, de hát nem tehetsz mást mi lényeged. Én sehol sem írtam illiberális demokráciáról, annál inkább a poszt.
"a slágertéma a gondolkodásban azoknak a rendszereknek a megértése, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, nem liberális demokráciák, talán még demokráciák sem, és mégis sikeressé tesznek nemzeteket. Ma a sztárok a nemzetközi elemzésekben Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország. És azt hiszem, hogy a mi politikai közösségünk évekkel ezelőtt jól érezte meg, jól tapintott rá, talán föl is dolgozta intellektuálisan ezt a kihívást, és ha visszagondolunk arra, hogy mit csináltunk az elmúlt négy évben, és mit fogunk tenni a következő négy évben, akkor valójában ez értelmezhető innen is. Vagyis megkeressük, megpróbáljuk megtalálni az Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva, tőlük magunkat függetlenítve azt a közösségszervezési formát, azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világversenyfutásban."

sirwalter 2014.08.27. 00:29:58

@MolnarErik:

"A beszéd lényege az volt, h OV nem akar abba a táborba tartozni, hanem inkább Putyinéba és Erdoganéba, akiket követendő példának hozott fel." - ez egy olyan vélemény, amit semmivel nem támasztasz alá... más szerint meg más volt a beszéd "lényege", ill. szavainak jelentése.

A következő kommentednek az idézetében pedig a kulcsszó: "a slágertéma a gondolkodásban azoknak a rendszereknek a _megértése_ ...", tehát a megértés (nem a másolás)... amire Te itt kísérletet sem teszel...

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.08.28. 11:50:33

@sirwalter: Tényleg, OV csak megért, nem cselekszik, ő már csak ilyen:
"a mi politikai közösségünk évekkel ezelőtt jól érezte meg, jól tapintott rá, talán föl is dolgozta intellektuálisan ezt a kihívást, és ha visszagondolunk arra, hogy mit csináltunk az elmúlt négy évben, és mit fogunk tenni a következő négy évben, akkor valójában ez értelmezhető innen [mármint Putyinék és Erdoganék felöl] is."

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2014.09.05. 13:34:16

@MolnarErik: te mocskosul és rettenetesen ügyetlenül hazudsz, csúsztatsz.

"Ha pedig OV a fogalmi kerettel akart volna szakítani, akkor nem a liberális-iliberális fogalmi keretben határozta volna meg magát."
ez az enyémet megelőző posztodból van, ez pedig az utánakövetkezőből:
"Én sehol sem írtam illiberális demokráciáról, annál inkább a poszt."

Kurva égő ~7 sorral később meghazudtolni magadat.

www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/beszedek-publikaciok-interjuk/a-munkaalapu-allam-korszaka-kovetkezik

Itt a teljes beszéd. Keress rá arra a szóra, hogy illiberális. 4 alkalommal fordul elő: "illiberális állam, nem liberális állam" "illiberális, nemzeti alapokon álló új államot fölépíteni" "új államkoncepcióban, az illiberális állam koncepciójában" " illiberális államszervezési "

Az csak a ti agyatokban van meg, ahogy idezeteddel is bizonyitottad, hogy "nem liberális demokráciák" egyenlő lenne az illiberális demokráciával, vagy illiberális állammal.

ismét idézlek: (azaz idézem idézetedet, és amit belemagyaráztál)

".. négy évben, akkor valójában ez értelmezhető innen [mármint Putyinék és Erdoganék felöl] is."

Hogy kerül ide Putyin meg Erdogán?? Mi ez a szar? Na, nézzük meg az eredetit:

"És azt hiszem, hogy a mi politikai közösségünk évekkel ezelőtt jól érezte meg, jól tapintott rá, talán föl is dolgozta intellektuálisan ezt a kihívást, és ha visszagondolunk arra, hogy mit csináltunk az elmúlt négy évben, és mit fogunk tenni a következő négy évben, akkor valójában ez értelmezhető innen is. Vagyis megkeressük, megpróbáljuk megtalálni az Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva, tőlük magunkat függetlenítve azt a közösségszervezési formát, azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világversenyfutásban."

Nézd csak, vagyissal folytatódik a gondolat, és pontosítja mire gondol az "innen is" alatt. Hát haver, nem arra amit te hazudozol bele. Szóval le kell vágni a fél gondolatot, és némi csúsztatással bazi magvas lesz. Megint megdőltél, egyes, leülhestz.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.09.07. 11:14:39

@vazsmegyeigerdezsház: Te ebben a mondatban hol látod a DEMOKRÁCIA szót?
"Ha pedig OV a fogalmi kerettel akart volna szakítani, akkor nem a liberális-iliberális fogalmi keretben határozta volna meg magát."
Nem égő, h még 1 mondatot sem tudsz elolvasni?
És egész pontosan miben is cáfol engem az a pontosítás, h OV az új magyar állam létrehozásához használja fel példának Putyint és Erdogant?

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2014.09.08. 16:15:37

@MolnarErik: Jo, hát akkor a saját fegyvereddel: Hol láttad a beszédben "Putyin", "Erdogán" szavakat? Sehol? Tehát te magyaráztad bele, nem pedig pontosítás?
Vagy most azzal fogsz jönni, hogy ugyan így nem szerepel, de Oroszország, Törökország igen, és akkor ez így magától értetődő? Mert ha esetleg ezt ötlötted ki furmányos pici agyaddal, akkor abban is önellentmondásba keveredsz, hogy szó szerint illiberális "fogalmi keretről" írtál de valójában minek is a fogalmi kerete.. a demokráciameghatározás fogalmi kerete?
Ejnye, ejnye. Vadász, te szopni jársz ide?

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása