GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

GFG a Centrális Erőtérben 1.: A baloldal vége

2014.09.10. 10:12, gfg ,

Van valami megrendítő abban, hogy mindössze harminc másodpercre volt szüksége ahhoz az MSZP-Együtt-DK közös budapesti főpolgármesterjelöltjének, hogy már a kampányidőszak rajtjánál elveszítse esélyét a győzelemre.

Nem arról van szó, hogy lejt a pálya, vagy a kormánypártok valamilyen illiberális ármánykodása siklatta ki a baloldal szerelvényét a győzelem felé vezető útról, ezt az eredményt a baloldal kizárólag önmagának köszönheti. A már unalomig posztolt és kigúnyolt házivideó ugyanakkor egyáltalán nem kisiklás, nem amatőrizmus, nem egy hatalmas hiba, amit nem lett volna szabad elkövetni a kampány során. Ez a harminc másodperc a baloldal alkotása és egyben víziója a magyar társadalomról és a magyar választókról, s mint ilyen kordokumentum. Annak a folyamatnak a végpontja, ahol a baloldal szép lassan elvesztette minden kapcsolatát az őt körülvevő valósággal, és ahelyett, hogy irányítaná, elszenvedi az eseményeket. Annak a folyamatnak a végét jelzi, ahol a baloldal megszűnt számottevő politikai tényező lenni a rendszerváltás utáni magyar politikatörténetben.

Ez a teljes szétesés állapota.

A baloldal mögött ma nincsenek szavazók. A politikában minden erőforrás a szavazatokból jön. A baloldal mára elvesztette minden képességét arra, hogy ajánlatával választói csoportokat egyesítsen maga mögött és így esélye legyen a többség megszerzésére.

A baloldal mögött nincs egység. Márpedig egységet csak nagyobb egységgel lehet legyőzni. A baloldal nem tud közösséget építeni, az egység helyett a szervezeti elkülönülés útját választotta. Egymással rivalizáló politikai elitcsoportok a választók feje fölött játszák hatalmi harcaikat a kispárti lét megőrzéséért.

A baloldalt ma nem politikai vezetők, hanem illúziók és vágyak vezetik. Az az illúzió, hogy mindez valóban csak kisiklás és az a vágy, hogy a baloldal dominanciája mégis helyreállítható. Ami a konkrét személyeket illeti: május óta Mesterházy megbukott, Bajnai ismét cserben hagyta a választóit, Gyurcsány pedig megint hatalmi hálózatot épít. Az is válságtünet, hogy a pártlogó stigma lett, a baloldalon casting castingot követ, fajsúlytalan emberek lesznek elnökök és jelöltek.

A baloldalnak se pénze, se posztója. A politikához pénz is kell, meg intellektus is. A teljesen eladósodott MSZP kiköltözik a Jókai utcából, ez is lehet tünet, ez is lehet szimbólum. Ami pedig az intellektust illeti, minden benne van abban a bizonyos harminc másodpercben. A baloldal ma egyszerre végtelenül provinciális – fogalma sincs arról, hogy mi zajlik a világban, nincs álláspontja a kapitalizmusról, a szegénységről, az állami szerepvállalásról stb. folyó vitákról, másfelől arról sincs túl sok elképzelése, hogy milyen is az a bizonyos rögmagyar valóság: az a félperc egyúttal a magyar választók döbbentes lenézéséről is szól. Aki pedig megveti a választóit, az nem fog tudni nyerni.

A baloldal megújulása akkor és csak akkor lehetne sikeres, ha képessé válna arra, hogy győzzön. Ezért mondhatjuk azt, hogy a baloldal megszűnt meghatározó politikai tényező lenni a magyar politikai erőtérben. Ennek a baloldalnak, egyáltalán a baloldalnak ugyanis belátható időn belül nem lesz esélye győzni. A Fidesz akarata érvényesült: a kétpólusú politikai erőtérnek vége, a játszmák a centrális erőtéren belül folynak. A Fidesz ellenfeleinél sokkal jobban értette meg a magyar valóságot és a magyar választókat, ez a magyarázata a kétszer kétharmadnak.

A baloldal téved, ha azt hiszi, a siker titka: a kétpólusú politikai váltógazdaság lehetőségének helyreállítása. Centrális erőteret csak centrális erőtérrel lehet legyőzni.

Erre egész biztos nem lesz elég harminc másodperc.

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr236685287

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: GFG a Centrális Erőtérben 1.: A baloldal vége 2014.09.10. 11:26:01

A baloldalnak se pénze, se posztója. A politikához pénz is kell, meg intellektus is. A teljesen eladósodott MSZP kiköltözik a Jókai utcából, ez is lehet tünet, ez is lehet szimbólum.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.10. 11:51:16

végre nem egy twitter típusú, stílusú bejegyzés.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2014.09.10. 15:00:33

A baloldalnak nem most lett vége, hanem a 90es választásokkor. Ami a "demokratikus charta" nevű akció alatt zajlott, az gyakorlatilag a döglött baloldal képmutató életre áramozása volt, a szadesz néven tömörült formáció húzta fel bábnak és míg 2009ben Breki seggéből ki nem pusztultak, addig Breki szorgalmasan vartyogott. Na jó a szadesz is komcsi, sot ok gondoltak azt, hogy a komcsi rendszer szuperkritikusai csak szuperintelligens übermensek lehetnek, ezert is erte pofonkent oket, hogy bar egymast sztarra dicsertek, az orszag tobbsege nem vevo a faszsagra. Ezert marionetteztek az mszpvel, ami mar reg nem baloldal volt. Valojaban a cim a liberoldal vege kene legyen.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása