GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

GFG a Centrális Erőtében 4.: Obama és Magyarország

2014.09.25. 10:25, gfg ,

Van egy közmondás: a füst akkor is egyenesen száll az égbe, ha ferde kéményből bújik elő.

Ahhoz, hogy helyesen lássunk és ítéljünk, csak meg kell fordítanunk az előjeleket.

Az amerikai elnök beszéde nem rólunk szólt, hanem Amerikáról. Arról, hogy képes-e még Amerika erőt mutatni és érvényesíteni érdekeit a világban.

A beszéd nem erőről, hanem éppenséggel gyengeségről árulkodott, a cselekvőképesség hiányának egyértelmű jeleként.

Az intelem nem vagy nem elsősorban értékek melletti állásfoglalásról szólt, hanem jól felfogott hatalmi érdek követéséről. Ahogy az elnök maga mondta: a civil társadalomnak nyújtott amerikai támogatás nemzetbiztonsági érdek.

A norvég pénzek, tegyük hozzá, ezek szerint lehet, hogy nem is norvég pénzek.

 

Minden tiszta és világos, már csak az nem, hogy miért gondolja Amerika, hogy a megválasztott eszköz (a dörgedelmes beszéd és a nyomásgyakorlás egyéb fajtái) megfelelő eszköz lesz saját céljai és érdekei érvényesítéséhez? Miért gondolja azt, hogy a realitásérzékkel szembemenő túlzások (Magyarország elhelyezése a véres diktatúrák sorában) és a magyar ellenzék vádjainak felhangosítása kijózanítja majd a magyarokat?

Empirikusan mindez könnyen tesztelhető: minél jobban támadta Brüsszel Magyarországot, annál nagyobb lett az egység a kormányzók mögött.

A füst egyenesen száll az égbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr816729935

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Obama és Magyarország 2014.09.25. 12:39:01

Az amerikai elnök beszéde nem rólunk szólt, hanem Amerikáról. Arról, hogy képes-e még Amerika erőt mutatni és érvényesíteni érdekeit a világban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2014.09.25. 12:28:59

A magyarok ekézése lehet fenyegetés: ha nem igazodtok szoptok, de lehet bágyadt fontoskodás is: íme kiállunk mellettetek balbi haverok, most kicsit békénhagyhattok a nyekegéssel.

firefly29 2014.09.25. 13:55:34

Jól működhet egy olyan elemző cég, amelynek a vezetője ennyire komolyan tud értelmezni, a folyamatos nyelvcsapások zavaró mivolta ellenére.

incze 2014.09.25. 14:58:35

véres diktatúra? most akkor törökország, oroszország, kína mintaország, vagy sem? a ner odakerült, ahová törekszik, nem?

Májking 2014.09.25. 15:04:08

basszus, most veszem észre, hogy ez nem a hírcsárda

P.Freddy 2014.09.25. 21:23:16

"minél jobban támadta Brüsszel Magyarországot"

Egyrészt:

Te is azt hiszed, Magyarországot támadta, nem pedig Orbán Viktort? Vagy szerinted is Orbán Viktor=Magyarország?

Másrészt:

A segghülyére vett birkatábor, akiknek letolták a torkán a "Magyarországot támadó Brüsszelt", többek között Papp Dániel-féle ocsmány hazudozós hírhamisításokkal, az szerinted olyan egységet jelent a kormányzók mögött, amire büszke lehet bárki, aki nem hülye vagy nem fizetett pártcsinovnyik?

Tudod, ha hazudozások és hamisítások nélkül, és erőszakos görénypolitika nélkül, öntudattal lenne meg az egység Orbán Viktor mögött, akkor azt mondanám, rendben van.

De kommunista módra széthazudott fejű birkacsordával légyszíves ne példálózz, mert hányingerkeltő.

szofter 2014.09.25. 23:33:33

Nos, kétségtelenül igaz, hogy a beszéd nem Magyarországról szólt - ugyan miért is szentelne az Egyesült Államok elnöke egy egész beszédet Magyarországnak? De ha egy olyan fontos világpolitikai tényező, mint az amerikai elnök, negatív kontextusban tesz említést Magyarországról, egy bekezdésben említve az országot Azerbajdzsánnal és Venezuelával, az azért felér egy csúnya leoltással. És akármilyen gyengeséget sugározzon is a beszéd, azért ott még nem tartunk, hogy az amerikai elnök ne lenne komolyan vehető szereplő a világpolitikában.

egyetmondok 2014.09.26. 09:08:26

De,a szerzőnek szerintem is igaza van.
Amerika utoljára egy Hollywood-i színész idején volt nagy és erős. Akkor volt bátorsága azt mondani, hogy a világ nem olyan bonyolult,mint amilyennek a piszkosul okos filozófus,politológus értelmiség leírja.
Vannak gonosz államok.
Aztán ennek megfelelően cselekedett is Amerika,és az addig elképzelhetetlennek tűnt óriási és erős birodalom,a szovjet úgy tűnt el,mintha nem is lett volna.
Lehet,hogy az amerikai hatalmi elit visszatalál ehhez a bátorsághoz - tetszik ez,vagy nem akárkinek is-,és onnantól az lesz a kérdés,hogy milyen államokat sorol majd a gonosz államok,gonosz hatalmak közé.
Hogy akkor is rajta lesz-e Magyarország a listán.

Szenátor 2014.09.26. 20:20:04

Szánalmas voltál ma Kálmán Olgánál. Szégyellem, hogy Te magyar vagy. Megvettek barátom kilóra. Költsd gyógyszerre!

pinocchio 2014.09.26. 21:26:22

Szánalmas volt ma este is, mint minden vitában. El van szállva magától, már már Havasi magasságokba, vagy mélységekbe süllyedve. Fodor úr nem csinál mást, mint a gazemberséghez, a korrupcióhoz a törvénytelenséghez, a jogtalansághoz ideológiát gyárt szervilis lakájelemző módon. Ő is, mint ahogy Kumin Ferenc, vagy Kovács Zoltán folyamatosan ekézi a már nem létező baloldalt, ahelyett, hogy a nép érdekében a regnáló kormány intézkedéseit bírálva hívnák föl a figyelmet annak hibáira. Ez volna az igazi feladatuk, és akkor nem külföldről jönnének a megszégyenítő kritikák. 2/3-al a világot meg lehet váltani, nagy dolgokat létrehozni az ország felemelkedése érdekében, nagyvonalúan bevonva a maréknyi ellenzéket is. Ám a vagyonosodás, a hatalmi gőg a revans mindennél fontosabb volt. Kíváncsi leszek G.Fodor úr, hogy amikor ez a megnyomorított néptömeg fellázad a rabszolgasorsa ellen, és elsöpri ezt a diktatórikus hatalmat, akkor Önök tanácsadók hova fognak menekülni a felajzott tömeg elöl?Tudja, ha egy kutyát sarokba szorítanak, nekimegy a medvének is. Amikor már nem tudja elviselni a tömegek milliói, a nélkülözést és már nem lesz vesztenivalója, akkor borzasztó dolgokra képes. Azon munkálkodjon G. Fodor úr, hogy ne így legyen. Ne a kormányt, hanem a népet szolgálja. Lehet, hogy anyagilag nem éri meg, de legalább a lelkiismerete megtisztul.

Szenátor 2014.09.27. 18:29:11

@pinocchio: Teljesen egyetértek Veled. Az Általad megfogalmazott kérdés, hogy mi lesz amikor a tömegek megmozdulnak teljesen logikus. Persze majd ekkor is sokan fogják magukat a belülről bomlasztó képében mutatni. Ők csak azért csatlakoztak, mert belülről próbáltak hatni a rendszerre, azt javítani. Lesz még csúcsforgalom a damaszkuszi úton. A borzasztó az, hogy 2010-ben a kétharmad kiderültével én is - aki soha nem szavazott erre az álnok pártra - azt hittem, a hatalom birtokában valami jövőbe mutatót alkot ez a társaság. Na ezt a bizalmat eljátszották. Ennél pitiánerebb banda nem volt Magyarországon hatalmon. Egy bíztat: Minden nappal közelebb a rémálom vége.

JanDítě 2014.09.28. 10:22:17

atyaég...percek óta ülök és próbálok respektálni, vagy valami okosat írni, kérdezni..a szervilizmus iskolapéldája, gratulálok az obersovszky féle iskolát summa cum laude minősítéssel végezte el...stratégiai igazgató??politikai gondolkodó??atyaég mégegyszer

Qman 2014.09.28. 18:42:38

A vita Kámán Olgával rossz síkra került: egy éhes nősténypókot nem lehet filozófiai párhuzamokkal jóllakatni. Erőt kellett volna mutatni. Pl. megjegyezni, mi sem mondjuk azt az amerikai kormányról, hogy rasszista lenne, noha átlag 2-3 évenként egy hivatásos amerikai rendőr szitává szokott lőni egy fegyvertelen amerikai állampolgárt, többnyire a bőrszíne miatt. Általában az érintett rendőrt nem találja bűnösnek az amerikai igazságszolgáltatás, amely ettől még pártatlan és demokratikus. És azt is lehetne mondani Obama Elnök úr beszéde kapcsán, hogy a 2006 október 23-a óta rengeteget fejlődött a magyar demokrácia, ma már például szabadon lehet a kormány ellen tüntetni anélkül, hogy a tüntetőknek lovasrohammal és
gumilövedékekkel kellene szembe nézniük. Sőt, mára már a magyar bankellenes tüntetők még az amerikai Occupy mozgalomhoz képest is sokkal szabadabban tevékenykedhetnek (tech.cert-hungary.hu/tech-blog/111005/occupy-wall-street-tuntetes-tomeges-letartoztatasok). Mi nem szívesen követjük az amerikai példát, mert konkrétan úgy látjuk, az kevésbé demokratikus, mint a magyar.

Szenátor 2014.09.29. 21:52:33

@Qman: A PC elvetése jegyében: amit írtál a szokásos fideszes zagyvalék. Elfelejtetted a szemkilövetést meg például az USA-ban a választókerületek átszabását ami persze nálunk soha nem fordul elő. Éljen a magyar demokrácia. Nem baj, hogy egész Európa elfordul tőlünk, mert büdös szagot árasztunk a megbízhatóság szikrája sincs már a vezetőink politikájában, lényeg, hogy Te jól dagonyázol ebben. Minden nappal közelebb a rémálom vége.

Dr. Eleanor Pitty-Palkho dr. · http://eleanor-pitthy-palkho.blog.hu/ 2014.10.03. 11:00:49

@Szenátor, @pinocchio, P.Freddy: Felkérnélek benneteket, hogy vicsorogjatok, nyüszítsetek és hörögjetek ennél hangosabban, mert haladó, ajróper, nagyon-nagyon demokrata, rendkívül emberi jogos táborunk annyira mélyen tanyázik már, hogy a faszista görénypolitikus, gumicsizmában gáton flangáló szőlőbányász alcsúti kokeró széthazudott fejű birkacsordája nem hallhatja meg ott fenn nagyon magasan. Ha nem fröcsögtök elég erősen, akkor egy hét múlva a antidemokratikus faszisták ebben az évben már a harmadik földcsuszamlásszerű győzelmet fogják aratni a demokrácia egyre sorvadó erői felett.

Baldrick68 2014.10.04. 07:57:38

Tudjátok az mszp meg a fidesz is belepisil a medencébe.
Csupán annyi a különbség, hogy a fidesz ezt a trambulinról teszi úgy, hogy közben az emberek fejére meg a szájába vizelnek.

Nos vannak olyanok akiknek ez nem igazán tetszik, ezek a ballibsi hazaárutó bitangok.
És vannak olyanok mint a kedves szerző aki mindezt égi mannaként fogja fel és azt mondja méééég.

Dr. Eleanor Pitty-Palkho dr. · http://eleanor-pitthy-palkho.blog.hu/ 2014.10.06. 19:17:51

@Baldrick68: Nyugtass meg, légy szíves, hogy az általad minden bizonnyal nagyon kedvelt pisiszex is valami haladó ajróper, demokrata dolog! Ha az, akkor jövőre a a Büszkeség Napján neked is muszáj lesz vonaglani az Andrássy úton a faszisták ellen.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása