GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Műhely

2013.09.18. 14:55, gfg ,

 

Műhely = 1. ~ kiváltságos hely, ahol a gondolatok kormányzása zajlik  2. ~ politikai tudást előállító köztes tér, amelynek jellegzetes formája bármely kormányzat

 

Példamondat: „A helyzet reménytelen, de nem komoly.”

 

 

Van itt egy korántsem magától értetődő tény: kormányozni nem lehet gondolatok nélkül. A gondolatok kormányzása műhelyben zajlik. Így áll elő a kormányzás/tudás problémája, azaz hogy hogyan is lehet a gondolatok kormányzása révén olyan tudást teremteni, amely a kormányzást szolgálja.

Egy műhelynek nyilván van oka és van célja. Az ok azonban, amiért létrehozzák, mindig alárendelődik annak a rendeltetésnek amiért a műhely egyáltalán létezik. A műhely mű vagyis nem természetes hely, amennyiben nem spontán módon jön létre, nem magától nő, mint a gomba, hanem mindig megszervezésre vár. Van valaki, aki megszervezi és vannak, akiket megszerveznek. A műhely mindazokból áll, akiket a műhely fejedelme maga köré gyűjt. A műhely ily módon létrehívja az autoritás problémáját. A gondolatokat tehát úgy kormányozzák, hogy a műhelyet is kormányozzák. Egy műhelyet sohasem az oka miatt kormányoznak (unalomból is lehet műhelyet alapítani), hanem a rendeltetése miatt (a célja amivé lesz, egyben létrehozásának indoka vagy értelme).

A műhely egyúttal kiváltságos hely is. Nem magától értetődő, hogy bárki hozzáférhetne vagy tagja lehetne. Vannak tehát határai, van érvényessége. Ám ezek a határok korántsem rögzítettek. Mozdulnak és mozdíthatóak. Ezeket a határokat, mindazok, akik a részesei a műhelynek, rendre kiterjesztik. Másokat, akik még nem részesei a közös alkotásnak, bevonnak a gondolatok létrehozásának folyamatába. A műhely ugyanis a létrehozás világa. Az alkotások a kézművesség értelmében vett műhelyben születnek meg, ám a gondolatokat nem varrják, mint egy cipőt, vagy formázzák, mint egy fazekat, hanem egy közös térben a közös gondolkodás erejével előre nem látható vagy tervezhető módon segítik világra.

Ezt a kreatív teremtést nem lehet valamilyen előre lefektetett módszert követve leírni, ám mégis sajátos módszereket követve különböző emberek ráveszik egymást, hogy együtt, egyirányba gondolkodjanak. Ennek révén válhatnak a kívülállók is, mintegy észrevétlenül, részesei a létrehozás kreatív folyamatának.   A territoriális logikát ily módon gyűri maga alá a kiterjedés és a kiterjesztés intenzitása. Mert ugyan a műhely sziget, de mégis van kapcsolata a rajta kívül fekvő világgal. Vagy úgy, hogy megmunkálás tárgyává teszi, vagy úgy, hogy működése révén hat a külső világra. Ebben, vagyis az elszigeteltség és kölcsönhatás termékeny feszültségében ragadható meg leginkább, hogy egy műhelyhez tartozni valóban kiváltság.

A műhely mint kiváltságos hely, feszültségek és ellentétek összebékítésére törekszik. Miközben módszeresen megszervezi a gondolatok kormányzását, egyben lázadó módjára veszi ostrom alá a kreativitásnak falat emelő határokat. Autoritás és szabadság, módszer és kreativitás, körülrajzolás és kiterjesztés a műhely valósága. Egyfajta köztesség, közös tér, ahol az emberi invenciók mások számára látható módon jelennek meg.

A műhely ily módon nagyon is természetes, vagy emberi. Az emberek beszélő lények, és amennyiben beszélnek egymáshoz, egymással, megteremtik és alakítják létezésük közösségi természetét. Beszélve alkotnak közösséget, beszélve konstituálják közösségük formáját, beszélve viselik gondját létezésüknek. Ez politikailag cselekvő emberek politikai műve, amit nem oka, hanem rendeltetése tesz értelmessé. S mint ahogy a polisz vagy politikai közösség az emberi létezés értelme, úgy a politikai tudást előállító köztes terek, ennek jellegzetes formája bármely kormányzat, a legmagasabbrendű emberi műhelyek.

A kormányzat tehát műhely, politikai műhely. A politikai műhelyekben politikailag gondolkodnak, beszélnek, alkotnak és cselekednek. S miközben megvitatják és értelmezik azt, amit tesznek, aközben egy döntő ponton el is hagyják a műhelyt: mert bár kormányozni nem lehet gondolatok nélkül, de a kormányzás végső soron döntés. Annak ugyanis aki kormányozni akar, bár kifinomult érzékkel kell rendelkeznie a dolgok komplexitása iránt, ám egy döntő ponton, egy bizonyos pillanatban figyelmen kívül kell hagynia ezt a komplexitását, enélkül ugyanis képtelen lenne dönteni.

Ezen a ponton, a kivételes állapotban húzodnak a szellemi műhelyek határai, és itt lép elő a tettek embere, s azt mondja:  „a helyzet reménytelen, de nem komoly”, vagyis itt az ideje cselekedni.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr715522326

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Műhely 2013.09.19. 19:13:04

A kormányzat tehát műhely, politikai műhely.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

incze 2013.09.20. 03:53:25

gfg, megértem, hogy szerelmes vagy, mint azt korábban oly érzékletesen idevallottad a blogodra, orbánba. Bejön neked a pocak, na, fogékony vagy a futballmacsóra, az csak szépséghiba, hogy ezért jól meg is fizet (bár a fizetett szerelem ma már nyilvántartott, adózó szakma). Látható, hogy ebből számodra valamiféle politikai Petrarca szerep adódik ki, újabb és újabb szemérmes vallmást eregetsz múzsád felé. Rendben van, ezért fizetnek. De az istenért, ez költeménynek is bölcseletnek is kurva lapos, kínszenvedés ezt a semmiről sem szóló üres makogást végigolvasni ("A kormányzat tehát műhely, politikai műhely. A politikai műhelyekben politikailag gondolkodnak, beszélnek, alkotnak és cselekednek." Bazmeg.) És az egész fos csak azért, hogy a végén megint ráborulhasss végre az imádott ágyékra.

Geo_ 2013.09.20. 08:04:06

@incze: Valóban, a benyaláson kívül semmi más értelme nincs ennek a szösszenetnek - hiszen a politikai műhelynek éppen az a jelentősége, hogy NEM a kormányzás maga.

CSENDES 2013.10.01. 18:07:16

Ismétlem magam, ezért előre is bocsánatot kérek. Én szégyenlem magam HELYETTED, mert én csak átlagos választópolgár vagyok, te meg állítólag tudós elme.
Ne hidd, hogy hülyeségeidet bárki beveszi kanyar nélkül. Én kanyarral sem.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2014.01.21. 12:52:11

Hömm, izé. A mű-hely ben a mű, nem azt jelenti hogy "mű vagyis nem természetes hely" hanem a mű, az alkotás szinonímája, tehát mű-hely: olyan hely ahol dolgokat alkotnak, teremtenek.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása