GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

GFG illusztrál

2012.09.13. 06:59, gfg ,

„Már itt a szörnyeteg. Utálod? / Vele vagy ellene! Magányod / barlangját kard kutatja át.”

(Szabó Lőrinc: Politika)

 

 Van egy pozíció.

A politikai gondolkodóé. Nem azért gondolkodó, mert feltétlenül okosabb lenne, mint a többiek, hanem azért, mert előfeltételezi, hogy létezik politikai gondolkodás. A politikának autonóm logikája van. Ha pedig így van, érdemes ebből a szempontból megnézni hogyan is állnak a dolgok.

Van egy lelkiállapot, ami cselekvésre indít. Van egy cél felől szemlélt helyzetleírás, ami értelmezést kíván és amiből levezethető a „mi a teendő?” kérdésére adott válasz. Van egy feladat, ami megoldásra vár és egy eltávolítandó, felszámolandó illúzió, ami akadályozza a cselekvést lehetővé tevő megértést. Ugyanannak a filmnek a négy kimerevített képkockáját illusztrálta tehát az előző négy bejegyzés, mert így gondolkodnak a politikusok.  

Politikai vita ott van, ahol ütköznek egymással a lelkiállapotok, a helyzetleírások, a feladatmegjelölések, a beazonosított illúziók. Aki politikai vitát akar kezdeményezni, annak be kell lépni a dramaturgiába. A forradalom bizonyos értelemben ugyanolyan, mint a szerelem: dramaturgiája van, így is kell végigjátszani.

Ha ezt elutasítjuk, nem marad más, csak a politika kritikája (legyen az morális, vagy bármilyen más nézőpontból megfogalmazott), vagy egyenesen a politika létének kétségbevonása (civilekre, szakértőkre kellene bízni a kormányzást).

Mindebből több dolog is következik.

Egyfelől nem mindenki politikus, aki a „politikában” van. Tulajdonképpen nagyon is kevés ember rendelkezik azzal a szabadsággal, hogy politizáljon. Mindenekelőtt ez az első emberek kiváltsága. Vannak azonban olyanok, akik úgy politikusok, hogy fogalmuk sincs a politikai racionalitásról. Nehéz másként értelmezni a családi erőszak és a gyereknemzés, valamint a klasszikusnak gondolt női szerep összekapcsolását elvégző bornírt megnyilatkozást, vagy azt a törekvést, ha valaki mindenáron meg akarja mondani az embereknek, hogy hogyan éljenek. A  rögeszme elhomályosítja az okozott politikai kárt.

Másfelől, a politikai gondolkodásnak ez a felfogása korántsem magától értetődő, ezért is vált ki hisztériát. A ma politikai vitáinak nagy része még mindig a rendszerváltás előtt meghatározó szerepbe került reformközgazdaságtan nyelve, előfeltevései és logikája alapján zajlik. Nem utolsósorban ennek a gondolkodásmódnak a képviselői azok, akik rendre kétségbe vonják a politika autonómiáját,  szembeállítva azt olyan politikától függetleníthetőnek gondolt értékekkel, mint „béke”, „konszenzus”, „szakértelem”. Számukra tényleg „nincs mozgástér”, a statisztikai módszerekkel előállított tény az „igazság”, a politikai közösség pedig „atomizált fogyasztókból álló társadalom”. A nyelvvel teremtik meg a szakértelem látszatát. Ilyeneket mondanak, hogy „túlzott deficit eljárás”, „konvergencia-program” stb. Valóban, mintha perzsául beszélnének. S mivel az emberek tényleg nem beszélik ezt a nyelvet, így el is hiszik, hogy semmi közük a politikához, ezért a társadalom ügyeit a felkent szakértőknek kell „igazgatni”.

Végül ott van a politika humanista kritikája. A „kertünk élvezete” és a „szabad ember” gondolat patetikus összekapcsolása. A humanisták szerint a szabadságot éppen a politikától kell megvédelmezni. De vajon nem fordítva áll-e a dolog, hogy a politika teremti meg a szabadság feltételeit, és számolja fel így a sivatagot?

Bárhogy is szeretné a bornírt, a reformközgazdász és a humanista, nem lehet más a politika. A politikának saját racionalitása van.

A politikai gondolkodó a politikai racionalitás embere. Szükségképpen van pártja: politikapárti. Gondolkodásának van iránya, ami szükségképpen pártos: a politikában ugyanis egymással mindig vitatkozó valóságok ütköznek meg. Van szempontja: kormányzáspárti. Az a kérdés foglalkoztatja, hogyan merülnek fel a dolgok a kezdeményezőképesség, vagyis a kormányzás szempontjából. Ezért nem is lehet objektív elemző, ahogy ezt a kifejezést ma használják. Mert bár ez utóbbi szerep nagyon is létezik, de mégsem lehetséges. Mert vagy nem a politikát elemzi, vagy elrejti a motívumait az, aki ebben a szerepben jelenik meg: mármint hogy valamikor volt, most az, vagy éppen a jövőben lesz kormánypárti.

GFG illusztrál.

Már itt a szörnyeteg. Utálod? 

Címkék: kormányzás,politikai gondolkodás,reformközgazdaságtan,szabad ember

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr364773393

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: GFG illusztrál 2012.09.13. 12:18:01

A politizálás az első emberek kiváltsága.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.13. 10:05:35

Amennyiben GFG a politikai szféra abszolút autonómiájának a híve, érdemes választ adnia az egyéb társadalmi szférák politikától való autonómiájának kérdésére is.

Hiszen ha erre a válasz negatív, miközben a politika funkciója értelemszerűen az, hogy befolyással legyen a nem politikai szférákra, akkor bizony úgy tűnhet, hogy GFG egyfajta totalitarizmust mondott ki éppen. Kevésbé finomkodva viszont, különösen a 8. ("Másfelől...") bekezdés alapján vélhetjük úgy is, hogy GFG álomvilágot konstruál, de legalább nagy erőkkel.

Sajnos ez kétélű fegyver.
Igen sokáig közlekedhetünk úgy, hogy kijelentjük, a mi autóvezetésünk egy autonóm rendszer, amelyben egyedül az számít, hogy a mi kezünkben van a kormánykerék, s még dicsőíthetjük is magunkat, hogy mekkora nagyszerű vezetéstechnikai tett is ez a magunk autonóm logikája szerint.
Csak reménykedjünk, hogy nincs se szembejövő forgalom, se kereszteződés, se kanyar.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.13. 10:43:45

@gfg:

Szerintem ez a fejtegetés nem stimmel! Még nem tudom (tetszetősen) megcáfolni, de majd gondolkozom rajta:-)

Addig is:

"(...)

Tegnap megkérdezte tőlem a fiam, hogy:

- Orbán bevezetheti-e a diktatúrát?

- Csak ha be akarja - válaszoltam neki.

Majd este a feleségem tv-nézés közben így szólalt meg:

- Ez a Lázár úgy néz ki, mint egy lovászfiú!

- M'é', te lovászfiúkról álmodozol? - kérdeztem tőle nevetve.

Ma meg ezt olvasom:

mandiner.hu/cikk/20101029_nyilt_level_lazar_janoshoz

mandiner.hu/cikk/20101029_valasz_elek_istvannak

Úgy van az, sajnos, ahogy itt írtam:

...az elmúlt húsz év (lényegében) a hatvannyolcasok ámokfutása volt, egy generáció talált berögződéseihez olyan ideológiát, amit aztán (hatalmi célokkal) felhasználhatott a nemzet feletti uralma biztosítására. Most jönnek a nyolcvankilencesek...

(...)"

bbjnick.blog.hu/2011/03/20/ez_az_en_velemenyem_a_vagy_a_nyolcvankilencesek

ü
bbjnick

egyetert 2012.09.13. 11:20:15

Értékmentes-e a politika?
Ha igen, akkor értem GFG magyarázatát.
Ha azonban nem, akkor szembe kell nézni a relativizálás lehetőségével, amely nem más mint a "megmagyarázás", az önigazolás eszköze. Kétélű fegyver.

dicey 2012.09.13. 11:47:51

Még mindig nem tudjuk, hogy miben is áll a politika öntörvényű logikája, s ez alapján mit tekint a szerző a politikai sikeresség kritériumának. Ilyen kritérium hiányában nem marad tere a politikai gondolkodásnak sem, mert definíció szerint minden, amit a kormány tesz, politikailag helyes lesz, s minden kritika külső, ezért a politikai gondolkodó számára irreleváns.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.13. 11:57:07

@dicey: Pedig egyszerű: az "öntörvényű logika" alapján (ami úgy tűnik, Pokol Béla bináris logikájának közeli leszármazója) a politikai sikeresség a hatalom megszerzésére és megtartására való képesség. Nem több, nem kevesebb, pontosan és csakis ennyi.

Kádár János például egy roppant sikeres, példamutató politikus volt.

dicey 2012.09.13. 12:08:38

@Counter: Én nem sietek, megvárom, hogy a szerző kifejtse saját álláspontját. Szerintem így méltányos.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.13. 12:19:00

@dicey:
gfg.blog.hu/2012/09/03/gyozhetnek-e_a_magyarok
"A politikai teljesítmény arról a kihívásról szól, hogy vajon megteremthető-e olyan világ, ahol a magyarok visszakerülhetnek az őket megillető polcra: a sikeres nemzetek közzé."

gfg.blog.hu/2012/08/30/az_ostromlott_erod
"Miközben a politika is elhitte, hogy aranykort épít, az emberek a másik irányba döntötték el a választást.
A politikai elit azt ismerte fel, hogy közelebb kell lépni az emberekhez, ha nem akar saját ideáljai fogságába esni.
Ez a felismerés önmagában politikai teljesítmény.
Mint ahogy az is, hogy ha a politikai cselekvőképesség gátja az aranykorépítés, akkor szakítani kell a polgári Magyarország kritikátlan, reflektálatlan, idealizált felfogásával."

***

Ennek alapján szerintem a politika öntörvényű logikáját abban látja, hogy választást kell nyerni, lehetőleg mindig.

Van egy kis matolcsyzmus ebben az egészben.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.09.13. 12:32:00

Kitűnő írás. Sajnálom, hogy míg a neokonok összetartanak és egymás után irogatnak Neked színvonalatalanabbnál színvonaltalanabb firkálmányokat, addig a jobbközép mainstream hallgat és nem áll az ügyed mellé. Pedig lélekben sokan vagyunk mögötted. Köszönjük Gábor!
www.facebook.com/magyardemokracia

Link Elek 2012.09.13. 12:33:37

Az eredményesség sok mindent igazol,
az eredménytelenség bárkit hiteltelenné tesz.

Fidesz/Orbán csak akkor eredményes, ha az volt a cél, hogy tökutolsók legyünk K. Európában.

Normális embernek ez nem célja. Matolcsyval kapcsolatban nem vagyok biztos semmiben sem.

Link Elek 2012.09.13. 12:36:33

@Counter:
Akkor Hitler, Sztalin, Kadafi kibaszott sikeresek voltak.
Szerinted is őket utánozza Orbán?
Nekem ugy tunik.
És mi legyen a sorsa? Öngyilkos lesz, mint Hitler, vagy fejbe lesz lőve, mint Kadafi?
Te melyiket szeretnéd?

dicey 2012.09.13. 12:36:33

@Counter: Az első bekezdés szerintem nem támogatja, hanem éppenséggel gyengíti a következtetésedet. A magyar nemzet sikeressége a hatalom megszerzéséhez képest külsődleges cél és kritérium. Az ellenkező olvasat eléggé abszurd. Ez ugyanis azt feltételezné, hogy a magyar nemzet attól per definitionem sikeres, hogy OV a miniszterelnök. Ebben az esetben a kihívás szó is értelmét veszti, hiszen máris kibaszottul sikeresek vagyunk: mert OV. a miniszterelnök.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.13. 12:42:58

@Link Elek: Igen, eszerint az okfejtés szerint mindannyian sikeres politikusok, legalábbis pályájuk felívelő és az azt követő stabil szakaszaiban.

@dicey: Az első bejegyzésben emlegetett "magyarok" jelentése speciális, olvasd végig. Pl. a szembeállításokból is kiderül, hogy új jelentése lett.
(MAK is kifejtette már a neten, hogy van, hogy a nemzet: egy párt.)

Természetesen máris "kibaszottul sikeresek vagyunk" "mi, magyarok". Aki szerint nem így van, nos, őket kell legyőzni, ők a lebeszélés kultúrája, a hatvan éves falanszter, akik tagadják a politika sajátos logikáját.

Szilvay Gergely 2012.09.13. 12:51:09

Most akkor autonóm, vagy abszolút és mindent magában foglal? Attól még, hogy elismeri valaki a politika autonómiáját és saját működését, a bírálat tilos? A bírálat már a politika autonómiájának el nem ismerése?

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.13. 12:53:21

Ezt a blogot olvasva egészen kétségbe estem a saját logikámat illetően. Az előbb ugyan is azt olvastam, hogy Meggyes Tamás a saját államtitkára által, egy szoci képviselő kérdésére adott válaszára nemmel szavazott. A fentiek tükrében nem is tudom, hová is soroljam ezt a jelenséget. Aztán úgy gondoltam kölcsön veszem Link Elek alábbi gondolatát:
"Az eredményesség sok mindent igazol,
az eredménytelenség bárkit hiteltelenné tesz." Talán ez vonatkoztatható a politikai gondolkodóra is.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.09.13. 12:59:05

A nyilvánosságra hozott fizetési listákon azonban annak ellenére nem szerepel Habony Árpád neve, hogy Habony évek óta Orbán Viktor egyik legközelebbi és legbefolyásosabb „embere”, akit eddig mindenki a miniszterelnök „főtanácsadójaként” tartott számon. Ezért voltunk kíváncsiak arra, hogy Habony miért nem szerepel a kiadott fizetési listákon. Azt is megkérdeztük a Miniszterelnökségtől, hogy a kormányzat milyen formában foglalkoztatja a tanácsadót, erre azonban, nem tért ki az egymondatos válasz, mint ahogy arra sem, hogy munkájáért mekkora díjazásban részesül.

Habony közel egy évtizede dolgozik Orbán környezetében, és stratégiai kérdésekben ad tanácsokat a fideszes vezetőnek, sőt sok esetben Orbán személyes képviselőjeként lép fel, bizonyos gazdasági és politika körök számára pedig rajta keresztül visz az út a miniszterelnökhöz. Ezért furcsa, hogy szerződéses szabályozás nélkül vehet részt akár államtitkokat is tartalmazó ügyek alakításában.

Habony a jelek szerint szabadúszóként képviselte Magyarországot akkor is, amikor az év elején Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető társaságában az egyik leggazdagabb Öböl-ország, Abu-Dzabi politikai és gazdasági vezetőivel tárgyalt. Jelen volt többek között tavaly szeptemberben a Fidesz zárt ajtók mögött tartott hajdúszoboszlói frakcióülésén is, ahol titoktortás mellett tárgyaltak a kormánypárti politikusok a végtörlesztésről szóló javaslatokról.

Magán kormánysúgó, mi van itt emberek?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.13. 13:03:40

@Szilvay Gergely: Autonóm, tehát olyan dolgoknak, mint "béke", "konszenzus", "hozzáértés", "igazság", semmi keresnivalójuk a politikában.

A politika autonómiája ugyanis a bináris logikát jelenti GFG-nél, a politikában tehát csak két érvényes mérce van:
1. Hatalomra kerülök-e ezáltal?
2. Megtartom-e a hatalmat ezáltal?

És ha ezt nem fogadjuk el, akkor "nem marad más, csak a politika kritikája (legyen az morális, vagy bármilyen más nézőpontból megfogalmazott), vagy egyenesen a politika létének kétségbevonása (civilekre, szakértőkre kellene bízni a kormányzást)". Azaz moralizáló ballibbantak vagy sima ballibbantak, a "lebeszélő kultúra" fenntartói leszünk.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.09.13. 13:12:32

Igaza van. a politikához önmagában hatalom szükséges. A csöves hiába kezd el politizálni 2 sör meg egy doboz cigi mellett, kiröhögik.

"A nyelvvel teremtik meg a szakértelem látszatát. Ilyeneket mondanak, hogy „túlzott deficit eljárás”, „konvergencia-program” stb. Valóban, mintha perzsául beszélnének. S mivel az emberek tényleg nem beszélik ezt a nyelvet, így el is hiszik, hogy semmi közük a politikához, ezért a társadalom ügyeit a felkent szakértőknek kell „igazgatni”"

Tökéletesen így van. Harc megy a kommunikációs térért. Tematizációs küzdelem, ezekkel a "perzsa" fogalmakkal.

Ezzel kapcsolatban: a liberálisok tematizációs képessége nagyjából megszűnt, és a nemzeti gondolkodás lett az első Magyarországon 2010 óta.

@Szilvay Gergely: itt sztem ki nem mondva a liberálisok által megfogalmazott kommunikációs eszközöket támadja.

"Bárhogy is szeretné a bornírt, a reformközgazdász és a humanista, nem lehet más a politika"

=a kávéházi liberális, a közgazda-liberális, és az "antifasiszta" ill "filozófus"-liberális (-Heller, Kis János, TGM)

nem lehet más a politika = hadd ne mondjam már el, hogy ez mit jelent, ki ellen íródott.:):)

szerintem ez fő gondolati fonál, nem pedig az autonóm-abszolút formál-logikai koordináta-rendszer:)

bizony úgy van, ahogy LInk Elek mondta, és szerintem nem is érdemes mélyebbre menni:

"Az eredményesség sok mindent igazol,
az eredménytelenség bárkit hiteltelenné tesz." Persze a környezet is fontos, lehet-e érvényesülni, illetve megéri-e. Pl. a '30-as években Sztálin környezetébe elég jól be lehetett kerülni, ha megfelelő hozzáállású (technokrata, némi szadista beütéssel) volt az illető (->eredményesség, sikeresség), mégsem feltétlenül ez az igazodási pont....(hiszen erkölcsileg az illető társtettes lett népirtásban, mellesleg a módszertanban is hiba volt, hiszen ezek az illetők .Jezsov, Berijaa, stb- elég gyakran cserélődtek.)

2012.09.13. 13:16:13

Helyes meglátásnak tartom azt, hogy az állampolgárok politikai részvételét csökkenti az, ha a politikai kommunikáció terminus technicusokat használ. Nem kell mindenkinek értenie a villanyszereléshez, a joghoz vagy az orvosláshoz sem. EEzeket az ismereteket nem kell mindenkinek elsajátítani: a szakpolitikus se kommunikáljon szakszavakat, vagy a nemzeti konzultációban se kérdezzenek fejezetszámokat a költségvetési törvényből, hiszen az egész rendszernek az a lényege, hogy az emberek életét könnyebbé, kényelmesebbé tegye. De mégis, hol van ennek a határa? A pártok górcsövei, papagájai, akik memorizálnak 4 mondatot, és aztán ezeket ismételgetik, vagy a kormány általános politikájának meghatározása (tipikusan miniszterelnöki hatáskör) műfaj, ami azonos a nagygyűléseken megjelenő demagóg és populista stílussal, egyszerűen értékelhetetlen, semmivel nem teszi az emberek életét könnyebbé (max a pártfanokét). Az én véleményem, hogy a szakigazgatás (minisztériumok és azok szervei) és az átlag választópolgár között sokkal aktívabb kapcsolattartást kéne kiépíteni. Így mindenki a saját szakmájában szerzett tapasztalatait építhetné be a rendszerbe, ha akarná. Persze az ilyen cetlizgetéses "Ön akar-e jobban élni?" kérdéseivel a nemzeti konzultáció erre teljességgel alkalmatlan.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.09.13. 13:33:48

Kérdezni szabad ?

" Vem azért gondolkodó, mert feltétlenül okosabb lenne, mint a többiek, hanem azért, mert előfeltételezi, hogy létezik politikai gondolkodás. A politikának autonóm logikája van. Ha pedig így van, érdemes ebből a szempontból megnézni hogyan is állnak a dolgok.

Van egy lelkiállapot, ami cselekvésre indít. Van egy cél felől szemlélt helyzetleírás, ami értelmezést kíván és amiből levezethető a „mi a teendő?” kérdésére adott válasz. Van egy feladat, ami megoldásra vár és egy eltávolítandó, felszámolandó illúzió, ami akadályozza a cselekvést lehetővé tevő megértést. "

Tehát
van - a politikai gondolkodó.

aki tudja, hogy van

- lelkiállapot
- cél felől szemlélt helyzetleírás
- a teendő-feladat
- egy illúzió, ami egy szembenálló politikai gondolat
- a politikai gondolat megértése

Ez öt.
Nem négy.

De úgy, hogy - a cél -, ami felől szemlélünk, még ki sincs jelölve.

tarackos 2012.09.13. 13:36:08

Gábor, a kormányzáspárti nem azt jelenti, hogy vki a kormány szőcsöve vagy számonkérje "eszmetársaink" miért nem követi kritikátlanul kormányunkat! Azt úgy hívják kormánypárti de inkább káder.

De miért is ne lehetne objektíven elemezni a kormányzást még akkor is ha kormánypárti vagy? Attól mert kormánypárti vagy még nem változnak az értékelés szempontjai!
(Mindegy kinek tervezed a házát, akkor is meg van minek kell megfelelnie egy tervnek. Ezt hiányolják nálad. A mércét.)

Amúgy olybá tűnik van egy új Török Gáborunk. Egy apró különbséggel: Török nem kér számon senkin semmit. Képes megmaradni objektív "politikai gondolkodónak". Abban igaza van Fodornak, hogy ez hisztériát vált ki.

Szóval van hová fejlődni...;)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.13. 13:39:12

@Szilvay Gergely:

"Most akkor autonóm, vagy abszolút és mindent magában foglal? Attól még, hogy elismeri valaki a politika autonómiáját és saját működését, a bírálat tilos? A bírálat már a politika autonómiájának el nem ismerése?" --- írod.

No, ez Kötcse! @gfg-ék jól belevitték Orbánt a trutyiba, mert elhitették vele, hogy egy demokráciában ez a módi működni fog (mondjuk, nem volt nehéz, hiszen, ne feledjük, Orbán is virtigli demokrata, ahogy @gfg-ék is virtigli demokraták), mert egy demokráciában a sikeresség az abszolút fokmérője a kormányzásnak.

Holott már akkor (Kötcse, 2009) figyyelmeztették Orbán (pld. Lánczi András), hogy sz*r van a galuskában. (Sajnos, a Nagyítás-beli Lánczi-cikk már nem elérhető a Világhálón, de egy idézet még olvasható belőle a magyarido.blog.hu-n:-))

Így beszél Lánczi:

"Megítélésem szerint a szerző [Orbán] félreérti az individuum szerepét a mai társadalomban, mivel arra utal, mintha ez vezetne a közrend fölbomlásához. Ez követhetetlen gondolat. Viszont azt meg kellene engedni minden embernek, hogy morális döntéseket hozzon – ez viszont feltételezi az individuum tiszteletét és az erkölcsi szabályok egyértel­műségét (azaz a közösség mit helyesel, mit büntet)."

Kicsit bővebben itt: magyarido.blog.hu/2010/03/31/a_kotcsei_dilemma_bevezetes

Mára aztán kiderült, hogy nem lehet olyan könnyen megúszni, mint ahogyan szerették volna Orbánék: bizony, egyértelmű erkölcsi szabályokat kell, ha nem is követni, de legalább meghirdetni (deklarálni), mert az emberek többsége már csak olyan, hogy igényli azt (mivel azok alapján tájékozódik). S mivel ezt nem kapták meg a népek ezért...

Idézem magam:-D

...Orbán (a) 2009. őszi kötcsei beszéd(é)ben magyar észjárásról, centrális politikai erőtérről, az értékviták mellőzéséről és szerény értelmiségről beszélt. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy ezzel a programmal egy fenomenológiai feketelyukat hív létre. Az elmúlt időszak ezt (az aggályt) teljes mértékben igazolta. A kormányzást ugyan senki és semmi nem gátolja --- mivel a kormányzati lépések nemcsak hogy nem vitathatok, de nem is értelmezhetők (ahol nincs értékrend [lásd: a Nemzeti Együttműködés Rendszere, mint doktriner demokratizmus], ott, ugyan, mi alapján volna megítélhető egy-egy lépés tartalma, célja és minősége, helyessége-helytelensége?) ---, de senki és semmi nem is alapozza meg, nem is támogatja és nem is igazolja. Lassan és biztosan mindent elnyel a fenomenológiai feketelyuk, beleértve magát a kormányzást is...

bbjnick.blog.hu/2011/10/07/nem_gondol_itt_senki_semmit_komolyan_a_vagy_kotcse_az_mi_az

Igény szerint folytatom:-)

ü
bbjnick

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.09.13. 13:49:40

@Schwerer Gustav:

2010 óta a nemzeti gondolkodás.

Az lenne, hogy magyar vagyok, tehát...

- majd Orbán Viktor megmondja, hogy mi a jó nekem - ?

Csak nehogy sérvet kapjon valaki a nagy nemzeti gondolkodásban.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.09.13. 14:06:10

Kedves G. Fodor Gábor! Szerintem az üldözési mániában szenvedő neokon barátaink azt hiszik, hogy Te vagy a www.facebook.com/magyardemokracia adminisztrátora, ezért engem fenyegetett meg Békés Márton, hogy blokkoltatni fogja az oldalamat a FB-kal. Vicces bagázs. :)

gnme 2012.09.13. 14:15:45

@Dr. simonmondja.: :-D

az autóbuzik úgy mondják: agyfaszt kapni

balambher 2012.09.13. 14:45:21

Afrikában meg milliók halnak éhen.

borsoo 2012.09.13. 16:48:45

@gfg,
szia, örömmel olvastam ezt a szellemes publicisztikát. Azért az utolsó bekezdést nem tudom szó szerint venni (vagy rossz a szóhasználat?). Én így látom: A politikai racionalitás kettős természetű. Van a közügyekkel kapcsolatos racionalitás és az egyéni ambiciókkal kapcsolatos politikai értelemben vett racionalitás. Ezek egyensúlyát bejáratott demomkráciákban a stabil (és széleskörő mentességet nem biztosító) jogrend, a politikai szereplők választói számonkérhetősége (visszahívás, nem majd leváltás), direkt felhatalmazása (valamit tudok róla a párthovatartozásán kívül) és a sajtó (világszerte kiveszőben lévő) függetlensége biztosítja. Nálunk ezen feltételek nem biztosítottak. Ennek megfelelően az egyéni és közösségi ambíciók közötti egyensúly sem a politikai szereplőknél.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.09.13. 20:41:30

@Dr. simonmondja.: - "majd Orbán Viktor megmondja, hogy mi a jó nekem - ?"

Nem. Orbán csak a feléledt nemzeti hullámot próbálja úgy-ahogy meglovagolni, tematizálni, de a katasztrofális gazdasági és egyéb politika miatt, sikertelen marad.

Ez a szél a fidesztől jobbról fúj. Orbán megpróbál nekik muzsikálni (pl. Nyírő újratemetése), de liberális kottából a dallam fals, rikácsoló macskazene marad.

Orbán ugyanis liberális, még akkor is, ha most éppen nemzetinek hazudja magát. A zsidók előtti folyamatos hajbókolás (A Likud testvérpártja, a rabbi "inzultusának" elítélése, elhatárolódás a "szélsőségesektől", izraeli körút, ha jól tudom a frissen beiktatott államfő egyik első útja volt, ez jelzésértékű, Tom Lantos intézet), az egykulcsos adó, roma felzárkóztatás 120 milliárdból, Hegedűs Zsuzsika, és a cigó szavazatok megvásárlása (a sok-sok ingyér' osztott malacka meg naposcsibe elég sok szavazatot fog jelenteni 2014-ben). ennek némileg ellentmond a regisztrációs fantazmagória, de szerintem itt most is az van, mint már annyiszor: a népet tesztelik, mit szól a naccságosurak által kigondolt szisztémához. Ha nagy visszhangja lesz, akkor szerintem nem vezetik be. Bár ki tudja.

Az a lényeg, hogy 2014-ben a Fidesz 35%-nyi szavazattal megnyerjen legalább 70 egyéni kerületet a 106-ból. A (fidesz-féle) hatalmi logika szempontjából minden más lábjegyzet, ehhez képest.
Erre gyúrnak, és egyelőre úgy néz ki, sikerülni fog nekik.
Ennyi.

freetibi 2012.09.13. 22:20:11

Remélem GFG csak viccel ebben a posztban.
Ha ilyen egyszerű a csávó, az nagyon gáz volna.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.09.14. 07:42:16

Kedves Gábor!

Megmosolyogtató, hogy Békés Mártonék neveznek Téged (vagy inkább minket) kádáristának, amikor ők pusztán azért, mert egy FB-oldal kritikusan viszonyult tevékenységükhöz és teljes mellszélességgel Téged támogat a vitában, nyíltan megfenyegetnek, hogy a szabad és autonóm gondolkodás jegyében tiltani és blokkoltatni fogják az oldalamat. Érdemes lehetne ezekről az időről időre felbuggyanó bolsevik reflexekről is írni egyszer. Ha valaki esetleg kételkedik abban, hogy tényleg ilyen kicsinyesek az ifjúkonzik, akkor itt meglesheti őket: www.facebook.com/magyardemokracia/posts/279334765509309?notif_t=share_comment

Szindbad 2012.09.14. 10:26:00

Természetesen egy politikusok nélküli, deffenzív-militarista szakértői-humanista rendszer megvalósítása lehet a cél csak.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása