GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

A baloldal kilátástalanságáról I.

2012.09.17. 06:49, gfg ,

„Akinek nincs, annak nem is lesz.”

(Hajnóczy Péter: A sün és a harkály)

 

 

Van egy hiány.

A baloldalnak ma nincs víziója. Azért nincs, mert nem képes megújulni. Foglya egy kényszernek. Csak egy dolgot akar: le akarja győzni Orbán Viktort.

A dolgok a baloldal szempontjából egészen 2008-ig rendben mentek.

A szocializmus évtizedeiben a struktúra válságát, nevezetesen, hogy eladósítással lehet csak finanszírozni a „gulyáskommunizmus” biztonságélményét, a reformretorika gyógykezelte. A baloldal felől nézve a rendszerváltás is csak egy reform, ami az intézmények radikális jellegű cseréje ellenére sem jelentette a szocializmus megszüntetését.  Ha nem is a rendszer szintjén, de a mélystruktúrában a közös elvek megőrződtek. A váltás ellenére tehát nem következett be törés. Aztán húsz évig sem volt szükség változtatásra. Az intermezzók ellenére, amikor nem a szocialisták voltak kormányon, a vízió és az azt szolgáló hatalompolitika nem változott.

A víziót egy meglehetősen visszafogott társadalomkép biztosította: „fel sem emelkedhetsz, de le se fogsz csúszni”. Ez a szocialista hatalompolitika központi gondolata. Annak ellenére, hogy mindez elég sovány elképzelés egy sikeres nemzet víziójához, ez alapján nehezen győzhetnek a magyarok, mégis működött.

A társadalomkép stabilitását a vele vérrokonságot mutató hatalomtechnika segítette. A szocialisták széleskörű állami újraelosztással konzerválták az államból élők körét. A „fel sem emelkedhetsz, de le se fogsz csúszni” víziót tehát a szociális transzferek hatalomtechnikája szolgálta. A kormányzati intézkedések a posztkádári társadalom hibernálásával közvetlen módon a szavazatvásárlást célozták.

Nem a nevezetes hazugságbeszéd, hanem a kirobbant válság, és ennek következtében az a tény, hogy nem lehet többé hitelekből finanszírozni a rendszert, húzta ki a talajt a vízió alól.

A „szocialista elképzelés” azáltal vált kétségessé, hogy a szocialistáknak olyan döntéseket kellett hozniuk, amelyek ellentétbe kerültek hatalompolitikai céljaikkal. Szembe kellett menniük saját szavazóikkal, meg kellett sérteni az érdekeiket, elsősorban és mindenekelőtt a materiális érdekeket. A következmények ismertek: a történelmi kétharmad, a szocialista párt padlóra kerülése és szavazóinak összezavarodása az eredmény. Ma ott tartunk, hogy a pártnak nincs elképzelése arról, mit akarjon, egyet leszámítva: legyőzni Orbán Viktort, a szavazói pedig nem tudják, miért szavazzanak a szocialistákra, hacsak azért nem, mert gyűlölik a Fidesz első számű vezetőjét.

A győzelemhez azonban a szocialistáknak alternatívát kellene kínálniuk. Nincsenek könnyű helyzetben.

A „mi a helyzet?” kérdésre valahogy így válaszolhatnak:

Kétfajta realitás nehezíti a restauráció programját: a válság és a forradalom.

A válság azért, mert nyilvánvalóvá tette, hogy véget ért az a korszak, amikor hitelekből lehetett finanszírozni a fogyasztást. A forradalom azért, mert lerombolta a szocialista hatalompolitikai rendszer fundamentumait.

A kétfajta realitás összekapcsolását a politikai ellenfél végezte el. A kormányra került Fidesz új típusú megoldást kínált a kialakult helyzetre: a válságra forradalommal válaszolt.

Az új rend egyrészt már nem az államfüggők széles táborát, hanem a munkából élő „középosztályt” tekinti társadalmi bázisának. Ennek létrehozását és megerősödését kívánja szolgálni az arányos adórendszer. Nem elsősorban a gazdasági racionalitás, hanem a hatalompolitikai célok miatt ragaszkodnak hozzá. Ezért is kell támadás alá venni.  

Másrészt a Fidesz-kormány tudatosan szakít az alkalmazkodás politikájával, a „merjünk kicsik lenni” felfogással és a válságra a mozgástér bővítésének szándékával válaszol. Nem elsősorban a gazdasági racionalitás, hanem a hatalompolitikai célok miatt hajlandó konfliktusokat vállalni a döntési autonómia bővítéséért, azaz „kiállni a magyarokért”. Ezért is kell támadás alá venni.

A „mi a teendő?” kérdésére a szocialisták válasza tehát még mindig a restauráció. A válságra a múlt megoldásait ajánlják. Ezzel kívánják mozgósítani korábbi társadalmi bázisukat. Abban bíznak, hogy ha sikerül őket visszaterelni maguk mögé, ismét győzhetnek. A szocialista programnak azonban nincsen realitása. A régi hatalompolitika visszaállításának ugyanis nincsenek meg a szükséges feltételei. A szándék mögött nem áll rendelkezésükre sem a végrehajtást segítő hatalomtechnika (nem tudnak pénzt osztani), sem a vízió (a szocialista identitás önellentmondásossá vált: kénytelen voltak megsérteni az államból élők érdekeit). Így csak az üres szándék marad: legyőzni Orbán Viktort.

A dolgoknak azonban sorrendisége van.

Előbb fel kellene építeni egy struktúrát. Válaszolni kellene azokra a kérdésekre, hogy kik vagyunk és mit akarunk. Egész pontosan mit akarunk felkínálni az embereknek, a potenciális választóinknak. Ha ez megvan, utána jöhet csak a célkitűzés, hogy győzni akarunk.

Vagyis elképzelés nélkül nem fog menni.

Ma azonban éppen a vízió hiányzik.

Akinek nincs, annak nem is lesz.

Mármint ennek a baloldalnak biztosan nem, ezért van a baloldal ma kilátástalan helyzetben.

Címkék: válság,rendszerváltás,forradalom,baloldal,szocializmus,Orbán Viktor,szocialista hatalompolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr404781794

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kürtvár ostroma, vizes blokk sokadik rész 2012.09.17. 12:00:10

Nem véletlen a címbeli utalás, bár az eredetitől annyira eltérő módon zajlott, hogy az már szinte ugyanaz. Na, ez szép és feloldhatatlan ellentét lett itt mindjárt az elején. A lényeg, hogy hidrotikus tevékenységeink során kialakuló helyzetek, lassan t...

Trackback: Hová bújik Orbán Viktor a magyarok elől október 23-án? 2012.09.17. 10:30:36

Orbán retteg. Nem jelenik meg az állami ünnepségeken, nem mond beszédeket nyilvános helyen és kordonnal vetette körbe a miniszterelnöki villát. Retteg attól, hogy megint kifütyülik, hogy megint lebuzizzák, retteg, hogy megalázzák. Ezért inkább nem is m...

Trackback: Idült szem-fül betegségtől szenved a magyarok többsége 2012.09.17. 10:23:19

Nem azt látják, amit hallanak, és nem azt hallják, amit látnak. A kórképet már ebben az 1959-ben népszerű viccben is feljegyezték: * Egy vidéki parasztbácsi böngészi a feliratokat a klinika folyosóján, de sehogyan sem tud eligazodni. Végre egy orvoshoz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.17. 08:57:44

@Földi Bence: Mélyen kétségbeejtő.

GFG-re is figyelemmel* viszont attól tartok, nem a baloldal itt a kilátástalan, hanem valami annál sokkal-sokkal fontosabb.

* szlt.uw.hu/marko_pont.html
Valaki mondja meg, hogy ez mégis micsoda? Így néz ki az a szöveg, amit egy egyetemet/főiskolát végzett ember az érdeklődése tárgyáról alkot?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.09.17. 09:19:15

A dolgok a baloldal szempontjából egészen 2008-ig rendben mentek."
na fussunk neki megint szerintem, mert az alapvetés is hibás....

2012.09.17. 09:23:55

Megérdemli az ország a baloldal-mentességet.
Kun Béla, Lenin-fiúk, Rákosi, ÁVH, Kádár, és fél évszázadnyi vörösterror után ne is legyen itt víziójuk. Elég volt belőlük.

dolgozni kék 2012.09.17. 09:30:24

tele vagyunk víziókkal, tervekkel és programokkal. azért nem dobjuk be most, mert a kormány lenyúlja idő előtt.. és bár pontosan nem tudná végrehajtani, úgy kommunikálná, hogy azzal kifogná a szelet a vitorlánkból.

mindent a maga idejében.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.17. 09:34:34

lesz a jobboldaléról is cikk, ugye?

hollario 2012.09.17. 09:38:44

"Előbb fel kellene építeni egy struktúrát. Válaszolni kellene azokra a kérdésekre, hogy kik vagyunk és mit akarunk. Egész pontosan mit akarunk felkínálni az embereknek, a potenciális választóinknak. Ha ez megvan, utána jöhet csak a célkitűzés, hogy győzni akarunk.

Vagyis elképzelés nélkül nem fog menni.

Ma azonban éppen a vízió hiányzik.

Akinek nincs, annak nem is lesz."

Ez a jobboldalra is igaz. Mert az nem vízió, hogy a hatalmat akarjuk mindenáron, mindenkitől elveszünk minden pénzt és elköltjük a működésképtelen vágyálmainkra.
Ha ez a fidesz agytrösztje, a 14-es bukás biztosított.

nemecsek ernő áruló 2012.09.17. 09:41:39

A baloldalról szóló passzusokkal egy az egyben egyetértek - nincs vízió, nincs semmi, ami vonzóvá tenné őket. De az, hogy a szerző képes leírni ilyet, hogy a Fidesz szakított volna a szocializmussal, meddő ostobaságot mutat. A szocializmus bástyái éppen ezen kormány alatt emelkedtek fel újra a magasba.

A valós társadalmi konzultáció teljes hiánya, a szakmai döntések helyett politikai döntések, és a minden eddiginél erősebb hatalomkoncentráció a miniszterelnök kezében: ilyet még Kádár idején sem láttunk. Ez sokkal inkább Rákosira emlékeztet.

Ugye hogy is mondta Hofi?
"Volt, aki ÉSZ érveket hozott fel, és volt, aki politikait."
Na melyiket fogadta el az első titkár?

ob.szerver 2012.09.17. 09:41:55

A baloldal programja a következő lesz 2014-ben:

"Van programunk, csak nem áruljuk el, mert a fidesz lemásolná."

Ennyi bőven elég lesz a baloldali 2/3-hoz.

Friedman 2012.09.17. 09:43:05

A Fidesz viszont rendkívül hatékonyan magáévá tette a baloldali értékeket.

Orbán: nyugdíjakhoz nem nyúlunk, de szemét imperialista multikat lenyomjuk, a nyugdíjtőzsdézőket lenyúljuk, az energiaszektort államosítjuk.

Hmm... gulyáskommunizmus 2.0?

TroTull 2012.09.17. 09:46:16

a baloldal a 2012-es, várható csúfos bukást követően nem élt a megújulás lehetőségével, nem vált meg azoktól a (baloldalt) megosztó személyiségektől, akik most az esetleges összefogás legnagyobb gátjai. esetleges összefogás nélkül meg nem lehet elzavarni ezt a beteg ideológiával rendelkező, évtizedekre berendezkedni akaró tolvajbandát. mindkét oldalnak hasonló mértékű a felelőssége abban, hogy rövid időn belül eltűnik a középosztály és mélyszegénység lesz ebben a kifacsart országban. megvalósul a szó szerinti felső tízezer és 15 évig fog tartani míg visszanyerjük alapvető jogainkat.

champagneM 2012.09.17. 09:51:01

@félázsiai nemecsek ernő áruló: aha, szóval amikor a Monarchia korában Baross Gábor államosította a vasútakat, vagy Lónyay Menyhért bizonyos pénzintézeteket, akkor ők komcsik, de minimum szocialisták voltak.:) Aki meddő ostoba, az inkább te vagy... de minimum aluliskolázott.

laci_52 2012.09.17. 09:51:05

@hollario: "Ha ez a fidesz agytrösztje, a 14-es bukás biztosított."

Ha nincs épkézláb ellenfél, csinálhat még '14-ig a Fidesz akármennyi hülyeséget, nem tud megbukni.

hower 2012.09.17. 09:52:55

"Az új rend egyrészt már nem az államfüggők széles táborát, hanem a munkából élő „középosztályt” tekinti társadalmi bázisának."

Csak nem? Mert például a nyugdíjasok továbbra is e bázis elengedhetetlen elemét képezik, márpedig rájuk aligha illik ez a leírás.

"Másrészt a Fidesz-kormány tudatosan szakít az alkalmazkodás politikájával, a „merjünk kicsik lenni” felfogással és a válságra a mozgástér bővítésének szándékával válaszol."

Ezt még támogatnám is, ha szakértő módon csinálnák. Anélkül viszont sajnos csak fejjel a falnak rohanás marad a dologból.

"A „mi a teendő?” kérdésére a szocialisták válasza tehát még mindig a restauráció. A válságra a múlt megoldásait ajánlják."

Éles ellentétben a Fidesszel - lásd például Hoffmann Rózsa oktatási elképzeléseit, amikkel még Pokorni sem tud azonosulni.

Abban viszont igaza van a posztnak, hogy nincs egységes vízió a baloldalon. De mintha a jobbon se lenne, csak éppen most ők vannak a gépteremben, ennyi.

champagneM 2012.09.17. 09:53:25

@TroTull: teljesne érthetetlen, hoyg egy Lendvai Ildikót hogy képesek még mindig kiengedni bármilyen rendezvényre a párt képviseletében (lásd a Nők lázadása szeánszot).

almodhi 2012.09.17. 09:53:57

Ami volt, az már nincs.
Ami van, az majd nem lesz.
Ami lesz ... az már volt.

A Fidesz éppen most állítja vissza a kádárizmus összes gusztustalan "vívmányát". Méghogy jobboldal...

almodhi 2012.09.17. 09:58:08

aha, szóval amikor a Monarchia korában Baross Gábor államosította a vasútakat, ... komcsik, de minimum szocialisták voltak.

Igen. A vasút államosítását azóta nyögjük.

Link Elek 2012.09.17. 09:59:12

@Counter:
Orbán nem kilatastalan, hanem balfasz.
Hülyének néz mindenkit, akivel nem beszélt, triviálisnak gondol minden problémát amit nem ismer és van egy nagy rakás agyhalott, akiket ez megnyugtat.

Ráadásul nem ő a leggázabb. Emlékeztek még amikor Matolcsy az 5%-os gazdasagi novekedesrol halandzsázott?

Link Elek 2012.09.17. 09:59:57

@hower:
végül is Simicska is munkabol el, a mi munkankbol

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.17. 10:01:08

@almodhi: Az inkább a sajátos közép-kelet-európai állami vezérléső liberális kapitalizmus jegyében történt.

De hát az akkor volt, most meg ekkor vagyunk. A mnyp és egyes ipari szereplők államosítása restaurációs lépés a korábbi, szocialista helyzet irányába, ellenben a vasútállamosítások nem restauráltak korábbi állapotot.

GrenAbla 2012.09.17. 10:09:19

A baloldal mióta akarja leváltani Orbánt? Orbán maga a baloldal. :)

J.László 2012.09.17. 10:12:28

"A dolgok a baloldal szempontjából egészen 2008-ig rendben mentek."
A dolgok a baloldal szempontjából 2006. szeptember 17-ig, de legkésőbb 2006. október 23-ig mentek rendben.
Ahogy az 1914-es tannanbergi csata 1905-ben dőlt el a mukdeni vasútállomáson, úgy dőlt el a 2010-es választás 2006. október 23-án a Kiskörúton. Ferenc barátunk értelmetlen provokációja jóvoltából.

nemecsek ernő áruló 2012.09.17. 10:13:04

@champagneM: Köszönöm, egy fidesz-trolltól ez dícséret. Egyébként látszik, hogy egy szót nem fogtál abból, amit írok, az emberi kommunikációra alkalmatlan vagy, nem vagy tisztában politikai alapfogalmakkal, sértetten, támadólag, és személyeskedve válaszolsz valós problémák feszegetésére, szóval kérlek, ne szólj hozzám, míg szépen mondom!

Régi Péter 2012.09.17. 10:13:19

Találó elemzés, de fűzzük azért hozzá, hogy a szadesszel társult mszp már a '94-es választási győzelem után is elkezdte a nemzetközi pénzvilágnak tetsző megszorítósdit (Bokros csomag) így tehát a kádár rendszer hibernálása már akkor sem volt igazán "hatékony". Gyurcsány meg folytatta a 2006-os győzelem után, a kádár rendszer konzerválása tehát nem igazán volt oly hatékony, mint ahogy a cikkíró elemzi.

Lasombra 2012.09.17. 10:13:22

nem kell itt megújulni, ígérni kell, etetni kell, ellenségképet kell gyártani és hazudozni kell, amit SOHA semmilyen körülmények között nem szabad beismerni.
a jelek szerint az működik.
a 2002-es és 2006-os bukovár után a fidesz mennyire megújult már! sőt, ők folyamatosan újulnak 88 óta. liberális-konzerv-populofasisza, amit akartok.

olyan meg nincs, hogy a "baloldal" bárkit is kidob.
max párt tud kidobni valakit, aki utána azt gründol, amit akar. csak a jobboldalon van ez az egy és oszthatatlan, mindent beszippantó vagy tönkretevő hozzáállás. (oké, a jobbik, még úgy ahogy önálló, de kérdés, mennyire szatelitpárt.)

akiknek leginkább meg kellene végre újulniuk, azok a szavazók.

Mindfield 2012.09.17. 10:14:05

"A dolgok a baloldal szempontjából egészen 2008-ig rendben mentek."

Korrekció: "A dolgok a baloldal szempontjából egészen 2006-ig rendben mentek." Az őszödi beszéd volt a halálos ítélet, 2008 csak megkétszerezte azt. Most van egy baloldalunk, amit kétszer nyírtak ki.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.17. 10:18:01

A Fidesz 2014-ben meg fog bukni.

Függetlenül attól, hogy most, 2012-ben mennyire kidolgozatlanok a megbuktatásra vonatkozó elképzelései a baloldalnak.

champagneM 2012.09.17. 10:20:06

@félázsiai nemecsek ernő áruló: személyeskedve?:) Annyi történt, hogy joggal visszaszállt a fejedre a "meddő ostobaság" személyeskedő megjegyzés, amivel a bloggert illetted. Ha kussoltál volna, bölcsebb maradtál volna, csupán ennyit sikerült illusztrálni - de ha jól tudom, nem én vagyok az első, aki beéget téged.:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.17. 10:21:45

@Counter: mármint a jobboldal kilátástalansága?!
:D:D

Szibarita 2012.09.17. 10:24:33

A kadarista kurva anyadat, te hazaarulo machiavellista, kisebbrendusegi erzesbol pszichopatizmust epito ganajturo!

Amikor 20 ev mulva a politikai hagyatekodat fogjak elemezgetni, te leszel az, aki a magyar Meciar mogott egy fontos tenyezokent leszel megirva.

Van egy nagyon fontos tevedese a birodalomepito, bolsevista forradalmatoknak. Azt hiszitek, hogy az elit, amit epitetek magatoknak es amin keresztul elnyomas alatt akarjatok tartani a kozeposztalyt nem fog ellenetek fordulni, amikor meggyengultok. Ez pedig elkerulhetetlen, leven szuksegszeruen kovetkezik ez a stagflacio (es ezen keresztul az orszag gazdasagi megnyomoritasa) abbol, amit csinaltok. Az inkompetencia uralkodasa alatt (amit a kozvelemeny kontrolljanak hianya szul meg) ugyanis az okosabbak kilora veszik meg az ilyen orszagokat kivulrol.

Azt hiszitek, hogy ti vegre jo Milosevicsek lesztek, pedig jo Milosevics nem letezik.

Lehet, hogy magatokkal tudjatok vinni az orszagot a kovetkezo 10 evre, de nem tudtok elfutni az iteletetek elol, leven a sorsotokat ti csinaljatok.

Azt hiszem, veletek szemben nem tulzas a hazaarulo jelzo.

manhattan (c) · http://manhattan.webspawner.com/ 2012.09.17. 10:24:55

A fideszböl egy Orbán által lebutított, ostoba kókler komcsikkal feltöltött zombipárt lett.

A maszop mindig is ilyen volt és nem is akarszabadulni az öreg komcsijaitól.

A Jobbik egy 3 témás (EU kilépés,adóságfizetés megtagadás, cigány/zsidó bünözés) karanténba beszorult és abból kitörni nem is akaró B-közép párt.

Az LMP pedig a valós eredménye 20 évnyi oktatás züllesztésnek: max. egy kávéház személyzetéhez mérve mondhatják magukat értelmiségnek. Az elöttük járó (orbáni-) generációhoz mérve ezek csak inas tanulók.

Ja, és a gazdasághoz mindegyikük síkhülye. Volt, van lesz.

lavór 2012.09.17. 10:26:08

" Egy dolgot akar: le akarja győzni Orbán Viktort."

Orbán Viktor legyőzi önmagát. És már nem először.

"A baloldalnak ma nincs víziója."

Alapvetően hibás gondolat. Vízióik vannak, és nem csak nekik, az összes pártnak.
Azonban az elmúlt 25 év rámutatott: nem víziókra lenne szüksége az országnak, hanem hozzáértő és felelősségteljes kormányokra, pártokra.

Szibarita 2012.09.17. 10:30:22

@champagneM: Szerinted a Monarchia koraban zajlo gazdasagi megoldasok modellkent kene hogy szolgaljanak a gazdasagepiteshez mostanaban?

Ahhoz a korhoz kepest a Kadar-kor egy pluralis rend volt, mondjuk igy mar legalabb ertem, hogy hogyan maradhat demokrata part a Fidesz a fejetekben.

dr Smittpálelnökúr 2012.09.17. 10:35:34

A jobboldalnak ma nincs víziója. Azért nincs, mert nem képes megújulni. Foglya egy kényszernek. Csak egy dolgot akar: le akarja győzni gyurcsány ferencet.

Ennek a mondatnak sokkal nagyobb a valóságtartalma, mint a poszt első mondatának.

Az egész jobboldal a mai napig is folyamatosan gyurcsányozik, bármit dörgölnek az orruk alá, a válasz kb. annyiban kimerül, hogy "de a gyurcsány".

Abban pedig semmi vízió nincs, hogy a jobboldal rajongott vezetője fingik egyet, a rajongók pedig mantrázzák az éppen aktuális baromságot.

De lehet, hogy tévedek, és a baltás gyilkos eladása, a folytonos hazudozás egy jobboldali vízió része, de ebből nagyon sokan nem kérünk.

Mellesleg orbán egy igazi bolsevik vezér módjára rombolja szét az országot, tehát az általa vezetett bűnbandát jobboldalinak csak azért lehet nevezni, mert ők oda definiálják magukat.

Gera 2012.09.17. 10:36:58

A baloldal engem nem érdekel, leírták magukat és valóban, szemmel láthatóan képtelenek bármilyen megújulásra, én nem várok tőlük semmit. Úgy fogják ők "legyőzni" Orbánt, ahogy Orbán őket 2010-ben. Ez persze nem várható 2014-ben, az korai lenne,Orbánnak se sikerült pusztán semmitmondással és hazudozással 2006-ban nyerni, csak 4 évvel később, amikor az embereknek már nagyon elegük volt.

Ami viszont kurvára idegesít, hogy a 2 éve tapasztalható masszív "sikerek" mellett hogy lehet pofája valakinek a válságra megoldást jelentő forradalomról, a középosztály megerősítéséről, a magyarokért kiállásról beszélni. Egyáltalán milyen víziója van a jobboldalnak? Erről sem lehet tudni semmit. Az, hogy ismételgetünk pár jól hangzó jelszót, az nem vízió, valami konkrétum is kellene. Lehet, hogy van valami szép elképzelésük arról, hogy mennyire fasza hely lesz Magyarország 20 év múlva, de ez csak álmodozás, ilyet mindenki tud. Az oda vezető út lenne a lényeg, de arról nem tudunk semmit, ami mondjuk nem zavarna annyira, ha közben közelednénk a célhoz, de nem. Közben állandósult az ötletelgetés-kapkodás, az embernek mára egyszerűen fogalma sincs, hogy mit akar a kormány, hogy milyen ökörséget fognak bejelenteni holnap, amitől zuhanni kezd a forint, esetleg egy újabb nagy emberről elnevezett soha meg nem valósuló, de kurva jól hangzó sokadik nemzetmentő tervet, amitől erősödni fog. Semmiféle különbséget nem érzékelek Gyurcsányhoz képest, akkor is ugyanez ment.

énsemértekhozzá 2012.09.17. 10:37:34

Az az egy apró félreértés van a cikkben, hogy Orbán a középosztály felemelését tűzte volna ki politikai céljául. Ez nem így van. Pontosabban éppen annyira van így, mint annak idején a kommunisták akarták felemelni a munkásosztályt: csak azt a bizonyos élcsapatot, a többi le van ejtve, azoknak csak a duma szól. Tehát, aki Közgép, Felcsút SE, kolesz szobatárs,stb az felemelkedik, a többiek integethetnek a zászlócskával a békemeneten.

Módfelett Kényelmetlen 2012.09.17. 10:38:37

ha a szocialistákat kicseréljük fideszre, a cikk pontosan ugyanilyen helyt álló :)

collateral collector (törölt) 2012.09.17. 10:45:10

Ismét egy milliárdokat érő elemzés a Századvégtől..

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.09.17. 10:45:26

Jó összefoglaló, de ez sem mondja meg mi a teendő. Két kifogásom viszont van vele szemben:

1. "Az új rend egyrészt már nem az államfüggők széles táborát, hanem a munkából élő „középosztályt” tekinti társadalmi bázisának."

Nem értek egyet. Ez csak a retorikára vonatkozik, a gyakorlatban ugyanúgy nyugdíjasokban utaz a Fidesz mint az MSZP, ők továbbra is a rendszer szent tehenei, amíg nem készül belőlük hamburger, addig nem változik semmi.

2. "Másrészt a Fidesz-kormány tudatosan szakít az alkalmazkodás politikájával, a „merjünk kicsik lenni” felfogással és a válságra a mozgástér bővítésének szándékával válaszol. Nem elsősorban a gazdasági racionalitás, hanem a hatalompolitikai célok miatt hajlandó konfliktusokat vállalni a döntési autonómia bővítéséért, azaz „kiállni a magyarokért”."

Szerintem pedig ez összefügg az elsővel - a Fidesz mindent megtesz annak érdekében, hogy NE kelljen "hamburgert" csinálni a nyugdíjasokból és az inaktívakból, a külfölddel való konfliktusok és a sorrendben szenvedett veszteségek a vezérkar számára úgy néz ki, hogy elfogadhatóak.

Szibarita 2012.09.17. 10:45:41

@Gera: Nem erted. A Fideszben jogaszok viszik a primet. Azt hiszik, hogy kommunikacioval megszuntetheto az, hogy milyen hatassal van az inflaciora a jegybanki alapkamatpolitika egy olyan orszagban, mint Magyarorszag. Ha eleget mondjak, hogy a kozeposztaly erosodik, akkor erosodik, ha eleget szajkozzak, hogy a Fidesz erdeke az orszag erdeke, akkor az ugy is van.

Az is szent meggyozodesuk, hogy naluk csak rosszabbak vannak, akik hamis dogmakon keresztul hatarozzak meg magukat.

Ezen a narrativan kivul semmmi sem szamit, leven ez nem egy racionalis, hanem egy erzelmi allaspont. Ha racionalis lenne, nem kene azzal megideologizalni az allaspontjukat, hogy a nyugati vilag ugyis hanyatlik, ergo rossz utat kovetnek (a vergodo imperializmus) hanem eszhez ternenek, hogy megis mit csinalnak. Erre a kognitiv disszonancia elharapozasa a legjobb illusztracio naluk.

Ebbol latszik mellesleg, hogy nem veluk szuletett allapot ez csak osszeszedtek utkozben, egy valodi pszichopata kovetkezetesen gonosz es manipulativ. Ok szerencsere nem azok.

Hulyen hangzik, de az igazsag az, hogy onbizalomhianybol teszik tonkre az orszagot.

Pan Modry 2012.09.17. 10:50:10

A fidesz is gusztustalan szocialista politikat folytat akar csak az MSZP

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.17. 10:50:52

@Link Elek: Orbán nem fontosabb.

Kilátástalan az az ország, amelyben az idézett MSZP-program elfogadásig jut egy önmagát váltópártnak tekintő izében; amelyben a közéleti elit másodvonalában olyan penetránsan ostoba, félanalfabéta barmok ülnek, mint az idézett "tanulmányt" lekörmölő tulok.

És ez a fejekben zajló pusztulás sokkal de sokkal károsabb és mélyebb pusztulás, mint elsimicskázni egy vasúti felújítást, hazatalicskázni egy TÖKÖMOP pályázatot vagy szájjal fingani a Parlamentben.

Hogy GFG más stádium, mint a makói hajjakend, az lényegtelen.

Balt 2012.09.17. 10:51:13

@Földi Bence: :)) Ez mekkora! Már-már őszödi beszéd kategória. Főleg, hogy úgy látszik, Fletó megint kívülről csóválja a maszopot. :))

Balt 2012.09.17. 10:52:57

@FILTOL: Valszeg arra gondol, hogy addig húzták a népszavazást, aztán még akkor is nyerhetőnek gondolták, Fletóval... Ott tudatosult bennük, hogy ezúttal tényleg konec. :)

Tiborc 2012.09.17. 10:54:04

Milyen baloldal? Milyen válság?
Ennyi értelmes honfitársam és nem tudják? Nincs is baloldal!
Egy baloldali de facto nem működtethet kapitalista berendezkedésű országot.
Ez épp oly röhejes mint az USA Demokrata, meg Republikánus pártja. Tök egyforma. Csak a haszonélvező, maffiacsoport (a szűkös időkben a forrásokat biztosító) más.

jobbrolbandita 2012.09.17. 10:55:23

@No_Fidesz_No_Problem: Nem fog. Próbálj meg felkészülni rá lélekben. Kik buktatnák meg...? Éhező feri...? A milla...? Te...? Ugyan már...!

nu pagagyí 2012.09.17. 10:55:55

A magyar jobboldal nem megfelelője a nyugat-európai jobboldalnak. Mivel Magyarországon, sajnálatosan nem volt még polgári forradalom, a magyar jobboldal egész eszmerendszere, küldetése, feudális mintákat követ. Orbán sokkal nagyobb veszélyt jelent, a magát jobboldalinak tartókra, mint az egész baloldal. A magyar jobboldal, rohamosan alakul át egy kiváltságaiért foggal-körömmel ragaszkodó, gerinctelen társasággá. Teljesítmény helyett, a seggnyalás és nyalatás kultúrája dívik, hűbéri adok-kapok. A rendszer a többség elnyomásán alapul, sajátmaga teremti meg annak feltételét, hogy elsöpörjék. Egyre durvább hatalmi eszközök kellenek majd a nép fékentartására, ezért minél tovább akar hatalmon maradni, annál csúnyább lesz a bukása.

csárli hárper 2012.09.17. 10:58:45

"Így csak az üres szándék marad: legyőzni Orbán Viktort."

nyolc évig ugyanez ment, csak más névvel: legyőzni gyurcsifercsit...

J.László 2012.09.17. 10:59:37

@nu pagagyí:
Mókás, hogy a ballib folyton magáról beszél, amikor másokat fikáz, és észre sem veszik.

Balt 2012.09.17. 11:00:40

@J.László: A többség (demokraták) szempontjából igaz, de az MSZP(-SZDSZ!) kemény mag szerint az a baj, hogy nem élessel lőttek... Így persze jogos, hogy ez épp olyan fontos volt, mint a 2008-as népszavazás, csak legfeljebb addig még elhitték, hogy Fletó lesz a nagy reformer, aki elég erős is hozzá. :)

Balt 2012.09.17. 11:05:29

@Régi Péter: Annyiban igen - és ezt sajnos a Fidesz is megtanulta a 2002-es 19e Ft-ok eredményezte paraszthajszálni vereség után -, hogy a mindenkori nyugdíjasok kényszerűségből "szent tehenek", nem szabad őket piszkálni... Ezért csak óvatosan, a "széléről csipegetve" lehet kezdeni velük valamit, aztán már ebből is "(ellen)forradalom" van, a nyugger poltisztek bohócforradalma. Az LMP meg összeáll velük. E&F megáll!...

Balt 2012.09.17. 11:07:13

@No_Fidesz_No_Problem: Ha így is lenne, asz utána következők meg fél éven belül meg fognak bukni...

Szevasztok 2012.09.17. 11:14:41

"Az új rend egyrészt már nem az államfüggők széles táborát, hanem a munkából élő „középosztályt” tekinti társadalmi bázisának. Ennek létrehozását és megerősödését kívánja szolgálni az arányos adórendszer."

Az ún. "munkából élő középosztály" kb. ötöde a hivatalos szegénységi küszöb alatt él, akiket kifejezetten sújtott az "arányos" adórendszer.

Az "arányos" adórendszer igazi nyertesei pedig az a kb 200 ezer adófizető, akik átlagos éves jövedelme 15 millió Ft (vagyis kb. 1.2 millió Ft / hó) Ugyanis náluk maradt az SZJA csökkentés 80%-a.

Balt 2012.09.17. 11:15:55

@Szibarita: "Szerinted a Monarchia koraban zajlo gazdasagi megoldasok modellkent kene hogy szolgaljanak a gazdasagepiteshez mostanaban?"

Először is, stílusodban "beköszönve": a jó bqa. :)

Érdemben: Az Unió soha nem lesz olyan hatékony és perspektívikus alakulat, mint az OMM volt a maga idejében.

"Apám liberális volt. Monarchisták voltunk, de az alkotmányos kormányzás, a konstitucionalizmus, a szabadságjogok és a demokrácia pártján is álltunk. Ne felejtsük el, hogy Ausztriában az általános szavazati jogot már 1907-ben bevezették. Ez egy nyugati típusú birodalom volt, éppen átalakulóban, amikor az első világháború kitört. Ami miatt nosztalgiát érzek, és ami azóta elveszett, az egy óriási tér gazdasági és kulturális egysége. Ami később Lengyelországgá, Csehszlovákiává, Magyarországgá, az Erdéllyel növelt Romániává, Horvátországgá stb. vált, valaha egy ország volt. Útlevél, sőt személyi igazolvány nélkül utazhattunk Krakkóba, Triesztbe. Külön engedély nélkül költözhetett az ember Prágába, Zágrábba vagy Budapestre.

Ez valamiféle előképe volt annak, ami felé most haladunk az Európai Közösség megteremtésével. A rosszindulatú propaganda, amely az első világháború óta uralta Nyugat-Európát, összemosta az Osztrák–Magyar Monarchiát a cári birodalommal. Úgy beszéltek az Osztrák–Magyar Monarchiáról, mint a népek börtönéről. Pedig nem a népek börtöne volt, hanem a népek családja. Egy család, amelyben egyesek felnőttebbek voltak, mint mások, egyeseknek több joga volt, mint másoknak – kétségtelen. Az osztrákoknak és a magyaroknak több joguk volt, mint a horvátoknak és a szerbeknek, de a horvátok, a szerbek, a románok és a szlovákok olyan autonómiát élveztek, amelyről manapság csak álmodni lehet. Volt saját irodalmuk, kultúrájuk, iskoláik, egyetemeik. A saját családomban még az eredetileg létező magyar nyelv is megszűnt, és olasz vagy horvát unokatestvéreimmel a német volt a közös, nemzetközi nyelvünk. Beszéltem egy kicsit csehül és horvátul is, de mindannyiunk második nyelve a német volt. Így hát a német majdhogynem anyanyelvem."

Fejtő:
beszelo.c3.hu/cikkek/a-masodik-szamu-ellenseg

elwood 2012.09.17. 11:19:44

@dr Kangörény: pont ezt akartam írni, szerencsére nem kellett ennyit gépelnem mert megelőztél

a jobboldali szavazónak nics víziója, program se kellett nekik, csak legyőzni gyurcsányt, meg az szdszt.

azóta se érdekli semmi őket, csak "emúnyoccév, vesszen gyurcsány" pedir már két év eltelt, ideje lenne azt is megkérdezni, hogy "és akkor most merre tovább ?"

ezért a poszt fele hiányzik, a jobboldalon sokkal erősebb a program nélküli fogjunk-össze és győzzük le őket mentalitás.

Szibarita 2012.09.17. 11:21:15

@Balt: Hadd talaljam ki: Sosem tanultal kozgazdasagtant.

Mondjuk szinte edes lenne, ahogy romantikusan vagyodtok egy sosem letezett harmonikus multba, ha kozben nem nullaznatok le a magyarorszagi kozeposztalyt ugyanezzel az ostoba romantikus abrandozassal.

kalandfereg 2012.09.17. 11:21:24

A cikk alapvetése csak az MSZP-re, DK-ra és a volt SZDSZ-re igaz.
Vannak olyan baloldali mozgalmak is, amelyek nem utódai annak a mentális maszturbációnak, amelynek Gyurcsány Ferenc a legfőbb arca és amelynek valóban az "Viktor, mint ellenségkép" a központi momentuma.

dr kíváncsivagyok 2012.09.17. 11:24:03

" A baloldalnak ma nincs víziója. Azért nincs, mert nem képes megújulni. Foglya egy kényszernek. Csak egy dolgot akar: le akarja győzni Orbán Viktort."

Jó, jó ...akkor ezt most fordítsuk meg :
Orvbánnak nem volt víziója ( az lehet hogy volt , de konkrét elképzelése az ígéreteinek a betartására - NEM ! ) ..mert nem képes megújulni ( az , hogy 20 éve még liberális volt , most meg nemzeti szocialista , az nem megújulás, hanem ÁRULÁS !!)...foglya egy kényszernek(!),...csak egy dolgot akart : legyőzni a szocialista kormányt ( inkább megsemmisítést írnék....) és URALKODNI !
Úgy-e így már más ?

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.17. 11:27:11

@jobbrolbandita:

"Nem fog. Próbálj meg felkészülni rá lélekben. Kik buktatnák meg...? Éhező feri...? A milla...? Te...? Ugyan már...!"

*

A választók fogják megbuktatni.

Eszközként fogják használni hozzá majd azt az ellenzéki pártot, vagy pártok szövetségét, ami éppen adott lesz 2014 tavaszán.

Nagyot tévedsz, ha 2014 is arról fog szólni, mint eddig, hogy a pártok majd beleböfögik az éterbe az ostoba mantráikat, a választók meg bizakodva vonulnak az urnához, hogy szavazzanak.

2014 már nem erről fog szólni.

2014-ben a választók le AKARJÁK majd váltani a Fideszt. Azzal a párttal, vagy koalícióval fogják leváltani, ami akkor éppen a kezük ügyébe akad.

Ezért (is) üres hápogás a posztoló fröcskölődése arról, hogy kinek mije nincs, meg kinek mije van MOST.

Az persze szépen átjön a posztból, hogy a kis bérbloggernek tele a gatyája, ha már 2012-ben arról hápog, hogy mije nem lesz 2014-re a baloldalnak :D

Lencsés István 2012.09.17. 11:38:09

Csak sosem fogják legyőzni ORBÁN VIKTOR - t . :) ;) :D

biohouse 2012.09.17. 11:40:42

Íme egy baloldali vízió:
"Legyünk az Európai Egyesült Államok része, egyik vezető országa."

Érveim:
1. Ez alapvetően ellentétes a Fidesz gyarmatosító Brüsszel víziójával, nemzetfelfogásukkal, valamint a Jobbikkal.
2. Külügyekben, honvédelemben és pénzügyekben szarban vagyunk, semmiféle erő, akarat ezen a téren nem látszik.
3. Egyszerű és nagyszerű.

Üdv.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.17. 11:41:25

@Balt:

"Ha így is lenne, asz utána következők meg fél éven belül meg fognak bukni..."

*

Ez a mondat nem más, mint egy Habonyárpi, vagy valamelyik segédje által kreált mantra.

Az emberek a saját bőrükön érzik az elmúlt két év "áldásos" hatását, és a következő két év, abból kiindulva, hogy hol tart ma a magyar gazdaság, és milyen mértékben zárta ki a Fidesz a SAJÁT szakembereit is a döntéshozásból, nos, a következő két év még brutálisabb lesz majd.

Az emberek el akarják majd takarítani ezt a dilettáns, erőszakos, hazaáruló csürhét a hatalomból, és NEM hülyék annyira, hogy azt gondolják, négy évnyi nyomor után bárki is fél éven belül el tudja nekik hozni a kánaánt.

A képzettségüket tekintve középosztályba tartozó emberek százezrei élnek ma a nyomorban. Nekik megvan a magukhoz való eszük, hogy belássák, mit várhatnak egy négyéves zuhanórepülés után az első félévben reálisan.

Az alacsony iskolázottságú embereket meg, mivel a Fidesz eddig is leszarta őket magasról, sőt, anyagilag a szegénységből a nyomorszintre küldte le őket, ezeket az embereket a Fidesz a jövőben se lesz képes megszólítani.

Ezek az emberek a társadalmi hierarchiában az egy szinttel felettük álló, iskolázottabb, ám szintén egzisztenciálisan ellehetetlenült rétegből kikerülő véleményvezérekre hallgatnak majd.

Az persze nem kérdés, hogy ha a Fidesz visszakerül ellenzékbe, akkor eddig soha nem látott mértékben és módszerekkel próbálja majd kavarni a szart.

Ez esetben viszont pofán lesznek baszva.

kompolthyaladár 2012.09.17. 11:42:46

Egyszer láttam egy Poszler György és Bence György közötti beszélgetést, ahol Bence egy Lakáskultúrában megjelent cikkre hivatkozott ( a cikk a Filmkultúrában jelent meg valójában). Akkor azt gondoltam, hogy a két oldalon elkötelezett gondolkodók között ennél nagyobb intellektuális deficit (a jobb "javára") már nem alakulhat ki.
Olvasva GFG cikkeit és látva szerepléseit már biztos vagyok benne, hogy akkor nagyot tévedtem.
Ezért is különösen fáj az a Hajnóczy idézet ott az elején.

vikiliksz 2012.09.17. 11:51:46

Kedves Gábor!

Érdeklődéssel olvastam az írásod, néhány megjegyzést tennék hozzá:

A cikk alapfelvetése, hogy létezik európai/kontinentális értelembe vett/értelmezhető bal és jobboldal Magyarországon. Álláspontom szerint ez téves sem gazdasági sem politikai értelemben nem értelmezhetőek a kontinentális kategóriák Magyarországon (megjegyzem gazdasági értelemben még az előjelek is megcserélődnek).

Mindezekkel együtt minden hagyományos (XIX. és XX. században kialakult) ideológia küzd azzal a problémával, hogy a XXI. sz. társadalmi alrendszereinek (politika, gazdaság, jog)kihívásaira nem tud választ adni. Pontosabban a felmerülő megoldások mindegyike sérti valamely alrendszert (politika, gazdaság, jog). Lásd Magyarországon az Orbán-kormány nevével fémjelzett un. unortodox politika (szándékosan nem gazdaságpolitikát írtam, mivel minden társadalmi alrendszerre hatást gyakorol)...

Álláspontom szerint a világban zajló társadalmi válságsorozat kiindulása, hogy a korábbi jóléti modellek nem tarthatóak fenn (ez sarkos megfogalmazás, de ez a lényeg..).

A hagyományos ideológiai dimenziókban gondolkodó versengő pártok pedig nem tudnak sikeres választ adni a kihívásokra. Ez nem csak a baloldal problémája és nem tipikus magyar jelenség.

kompolthyaladár 2012.09.17. 11:54:30

@kompolthyaladár: Poszler pl. akkoriban gyakran publikált a Filmkultúrában, GFG mehetne irogatni a Lakáskultúrába...

Szibarita 2012.09.17. 11:58:17

@vikiliksz: A hanyatlo nyugat dogmaja nagyon erosen fogalmazodik meg a Fidesznel, leven ez a legjobb modja annak az ellentetnek a kezelesere, hogy a fejukben ok mindent jol csinalnak (leven az o lobogojukat fenyes szellok fujjak), a vilag meg ertetlenkedik, hogy hogyan egy orszag ilyen onsorsronto.

A kadarizmus nagyon sok kulonfele modon foghato meg a fenti irasban is (nem csoda, uralkodo vilagnezet a teljes Fideszben), de talan ez a legerosebb jele.

vikiliksz 2012.09.17. 11:59:20

@Lencsés István:

Tisztázzunk egy definíciós kérdést. Mi a politikban a bukás/"legyőzés"?
Az amikor az érinett politikai szereplő elveszíti a hatalmát, vagy a hataalmának azt a részét amelyet legitim módon gyakorolt. (A definíció szempontjából lényegtelen, hogy önként mond-e le róla - mivel "elfogyot" a politikai támogatottsága, vagy leváltják)..

Ebből kiindulva hamar beláthatjuk, hogy nem az a kérdés, hogy bármely politikai szereplő "megbukik"/távozik-e valaha, hanem az, hogy mikor...

biobender 2012.09.17. 12:00:00

@imperial: A Tisza, Horthy Szalasi kombo bezzeg milyen jo volt!

Kopi3.14 2012.09.17. 12:04:30

A jobbos fögondolkodó azzal foglalkozik mi a baj a baloldallal. ennyire retteg, ennyire azt hiszi, hogy viki seggében minden szép, minden jó, a szar melegen jön?

ciccaful 2012.09.17. 12:07:09

ugye lesz cikk a jobboldal kilátástalanságról is?

Ez egy nicknév 2012.09.17. 12:07:09

@biobender: Mi az, hogy Horthy-Szálasi kombó? Nem egészen álltak ugyanazon a platformon.

J.László 2012.09.17. 12:09:52

@No_Fidesz_No_Problem:
Jellegzetes bolsevik észjárás.
Megszerezzük a hatalmat a lumpenproletariátusra építve, majd "pofán basszuk" az ellenzéket.
Így nem biztos, hogy menni fog az a kormánybuktatás 2014-ben. A magam részéről ezért örülök, hogy erre a srófra jár az agyatok.

Bretschneider detektív 2012.09.17. 12:20:58

Mielőtt bele olvasnék! (Hangsúlyozva! Utána is írok majd...) Az embernek van bal és jobb oldala. A politikának már nem nagyon. Ha a fél oldalam lebénul, attól még élhetek teljes életet? Hazugság. Nem.

KÖR. Innen indulsz-oda jutsz.

A kategóriákat mindenképp újra kéne gombolni. A zippzár világában.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.17. 12:24:17

Gyurcsány?

Egy ripacs, egy pojáca.
Nem hagynám mellette a kézitáskám egy vonatfülkében, ha ki kéne mennem a vécére.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.17. 12:26:05

@J.László:

"Jellegzetes bolsevik észjárás."

*

Nem bazmeg.

Ez az ÉN észjárásom, és az ÉN mocskos szám :D

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.17. 12:27:18

@Kara kán:

Na mert ugye Don Orbántól nyugodt szívvel vennél használt autót :DDD

Karcolt lendület 2012.09.17. 12:31:05

@No_Fidesz_No_Problem:
Vágyvezérelt írás.
Egyrészt jövőre már a fideszé lesz az MNB - ez biztos segíteni fog nekik a problémák elfedésében (hogy aztán akkor derüljenek ki, amikor még nagyobb a gáz...)

Bár lehet, csak összeesküvéselmélet, de a cigarettaáruló trafikosok ott lesznek a Fidesz fülének és szájának: gyakorlatilag ők választják ki a szerencsétlen, függő embereket, rajtuk keresztül rengeteg információhoz juthatnak és hatékonyan tudják terjeszteni a saját értelmezésüket a világról.

Emellett minden fontos pozícióban kézivezérelt fideszest betonoztak még a következő ciklus idejére - ha veszítenének, Orbánék akkor is folyamatosan akadályozni tudnák az állami szervek működését. (Lsd. az esztergomi modell.)

Bretschneider detektív 2012.09.17. 12:31:19

A posztot végigolvastam, értelmeztem.

Nem ez a probléma, barátaim. Hanem az, hogy bár a Fidesz tökéletesen tisztában van a létező (jó, vegyük úgy, az egyszerűség kedvéért: örökölt) problémákkal, de nem tud vele mit kezdeni, mert kommenista módszerekkel próbálja orvosolni. Egyedül. Mert ő tudja, hogy mi a jó.

Amúgy meg nincs jobb és bal. Egymást irigylők vannak. Lányom kérdezte a budai hegyekben, kiránduláskor: nekünk mikor lesz ekkora házunk? Ha az irigység kerül újra hatalomra s mi benyalunk nekik, akkor. Gondoltam magamban.

Még Zeusz se tudta, basszátokmeg...

csorsza 2012.09.17. 12:36:56

@dr Kangörény: Gyurcsány Ferencet senki nem akarj amár legyőzni.
Hasznos ember ő a jobboldalnak, minden megnyilvánulása után lehet rá mutogatni ijesztegetésképpen (ecce homo democraticus...), de legyőzni már nem kell. Kiírta ő már magát minden valamirevaló klubból.

2012.09.17. 12:39:22

"Az leszek, amivé ti tesztek" = az én nevem nem ér, ha gáz posztot írok, az a kommentelők hibája :)

J.László 2012.09.17. 12:41:21

Csatlakozom az előttem szólóhoz. El a kezekkel Gyurcsány Ferenctől! Éhségsztrájkoljon, égesse szénné az MSZP-t, hiszen előbb-utóbb kénytelen lesz visszakapaszkodni a gazdaszervezetre.

lobster thermidor 2012.09.17. 12:45:22

@Kara kán:

Van akitől a kézitáskáját félti az ember, van akitől a nyugdíjkasszát, és a demokráciát.
Kinek mi adatott...

Wintermoots (törölt) 2012.09.17. 12:58:06

Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó."

ez egyébként igaz, nincs publikációja egyetlen komolyabb folyóiratban sem.

Kotkodus 2012.09.17. 13:02:34

én sajnos pragmatikus vagyok és nem hiszek a pr-cikkeknek...

mondták már nekünk a 70es 80as években, hogy a nyugat hanyatlik, aki mégis kimenekült szerencsét próbálni, az ott jobban élt, mint itthon.

manapság újra ezt mondják, sőt még a szárnyaló keletről is legendákat hallunk és a fiatalok mégis ismét nyugat felé "menekülnek"...

kedves posztíró, az a forradalom amely által magánvagyonokat privatizáltak és az állami szerepvállalást erőltették a gazdaságban - miközben az elnyomott véleményű népek kisebbség-érzetét mélynemzeti (ingyen) mannával ellensúlyozták - már lezajlott európában és történetesen az egy bukott forradalom volt.

hajrá magyarország, éljen a bohócforradalmár!

Luie Lepke 2012.09.17. 13:02:36

@imperial: Horthy, Szálasi, Prónay, fehér terror, orgoványi erdő, Don kanyar, 600 ezer magyar állampolgár legyilkolása illetve legyilkoltatása után jobb oldalra sincsen semmi szükség.
Javasolnám, hogy mind a jobb, mind a baloldal húzzon el az anyjába, és majd mi normális emberek itt Magyarországon szépen elleszünk.

xaverta 2012.09.17. 13:04:08

@Karcolt lendület:
"Emellett minden fontos pozícióban kézivezérelt fideszest betonoztak még a következő ciklus idejére - ha veszítenének, Orbánék akkor is folyamatosan akadályozni tudnák az állami szervek működését. (Lsd. az esztergomi modell.)"

Őket is le lehet váltani. Gondolom törvényt arra is lehet alkotni. 'Oszt jónapot ! Vagy éppen éppen törvénytelenül ? Rengeteg példát látunk erre is mostanság.

xaverta 2012.09.17. 13:12:09

Tényleg van egy hiány. Az írásban. Egy normális gondolat hiánya. És ez nem ad okot túlzott optimizmusra.
Fidesz propaganda tudományoskodás köntösbe bújtatva. Közpénzen azért többet illene az nemzet asztalára tenni, ha finoman akarnék fogalmazni. De nem akarok, ezért fojtsd magadba a hülyeségedet és örülj, hogy van egy nemzetrontó kormány, ami fizetést ad ezért!

téglagyár 2012.09.17. 13:31:50

Figyelem Magyarok!

Minden Magyarhoz intezem most a felhivasomat!

Az ellenseg, ujra az orszagot akarja vezetni!
Ismet feltunt ROZSA MIHALY es az SZDSZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Az ellenseg arca:
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg

NEM HAGYHATJUK, HOGY UJRA HATALOMRA KERULJON EZ A LIBERALIS, MINDENT MEG KELL TENNI ENNEK MEGAKADALYOZASARA!!!!! HA PAR MILLIOAN OSSZEFOGUNK MAR TALAN MEGALLITHATJUK!!!!!!

Kerlek titeteket....nem inkabb, konyorgom nektek, hogy segitsetek!
Pusztitsatok a liberalizmust a mindennapjaitokban, pusztitsatok ahol eritek!!! MASKEPP NEM LEHET MEGALLITANI AZ SZDSZ VISSZATERESET A HATALOMBA!!!!
EZ MAGYARORSZAG, AZ EU, ES A VILAG VEGET IS JELENTENE!!!!

VESSZEN AZ SZDSZ!!!

Az ellenseg arca:
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg

Lencsés István 2012.09.17. 13:40:18

@vikiliksz: ORBÁN VIKTOR újra lett választva , baloldali politikussal ellentétben , tehát nincs mit megmagyaráznod ....

Mortanius 2012.09.17. 13:42:54

Egyelőre nem úgy néz ki, hogy ezt a Fideszt bárki letudná váltani. 2 év múlva szinte biztos, hogy megint ők jönnek.

épészmérnök 2012.09.17. 13:54:35

@Szibarita: Egyetértek minden szavaddal, de könyi, ne áruld el nekik, mert még elkezdenének józanul gondolkozni, és még azzal is nehezítenék az ellenzék dolgát.
Ez a századvéges fiúka csak feszítsen a nagy mellényében.

"Van egy nagyon fontos tevedese a birodalomepito, bolsevista forradalmatoknak. Azt hiszitek, hogy az elit, amit epitetek magatoknak es amin keresztul elnyomas alatt akarjatok tartani a kozeposztalyt nem fog ellenetek fordulni, amikor meggyengultok. Ez pedig elkerulhetetlen, leven szuksegszeruen kovetkezik ez a stagflacio (es ezen keresztul az orszag gazdasagi megnyomoritasa) abbol, amit csinaltok. Az inkompetencia uralkodasa alatt (amit a kozvelemeny kontrolljanak hianya szul meg) ugyanis az okosabbak kilora veszik meg az ilyen orszagokat kivulrol."

J.László 2012.09.17. 13:55:11

Ma van a retorikai csúcsteljesítmény évfordulója. Érdemes elolvasni a Magyar Nemzet vezércikkét: "Őszödi típusú gyalázkodások". Ajánlom mindenkinek.

Fatal Error! System Halted! 2012.09.17. 13:56:10

"A baloldal megújúlni képtelen."
Mondja ezt egy olyan pártnak a feltétlen kiszolgálója, melynek az élén 25 éve ugyanaz az ember áll, de minimum egyet jelent a neve a fidesszel.

Századvég... nincs több kérdésem.

@Lencsés István:

pityu te meg talán kapsz valami jó kis állást, ha még ilyen kitartóan nyalogatsz.

téglagyár 2012.09.17. 13:59:46

Figyelem Magyarok!

Minden Magyarhoz intezem most a felhivasomat!

Az ellenseg, ujra az orszagot akarja vezetni!
Ismet feltunt ROZSA MIHALY es az SZDSZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Az ellenseg arca:
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg

NEM HAGYHATJUK, HOGY UJRA HATALOMRA KERULJON EZ A LIBERALIS, MINDENT MEG KELL TENNI ENNEK MEGAKADALYOZASARA!!!!! HA PAR MILLIOAN OSSZEFOGUNK MAR TALAN MEGALLITHATJUK!!!!!!

Kerlek titeteket....nem inkabb, konyorgom nektek, hogy segitsetek!
Pusztitsatok a liberalizmust a mindennapjaitokban, pusztitsatok ahol eritek!!! MASKEPP NEM LEHET MEGALLITANI AZ SZDSZ VISSZATERESET A HATALOMBA!!!!
EZ MAGYARORSZAG, AZ EU, ES A VILAG VEGET IS JELENTENE!!!!

VESSZEN AZ SZDSZ!!!

Az ellenseg arca:
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg

kamerasmobil 2012.09.17. 14:17:13

A "van egy hiany" kifejezesert mar onmagaban kijarna egy alapos leteremtes.

Totof 2012.09.17. 14:26:43

@Lencsés István: Hiszen Orbán Viktor halhatatlan.

vikiliksz 2012.09.17. 14:50:52

@Lencsés István:

Kedves István!

Szerintem félreértettél. Én nem egy konkrét politikusról írtam, hanem a legitim hatalommal bíró politikai szereplőkről általában (ilyen egy választáson győztes párt miniszterelnöke is).

Egyébiránt ez Orbán Viktorra is igaz. Ha a politikája nem tud választadni a fent nevezett társadalmi kihívásokra, tőle is elfordulnak a választók. Tetszik, nem tetszik ez a politikai szereplők sorsa. Én még nem ismertem olyat aki örökké élt...

Még egy apró megjegyzés. A Fidesz paradox módon ugyanaz teszi rendkívül hatékonnyá és politikailag stabillá, ami a gyengesége is. Nevezetesen, hogy a Fidesz=Orbán Viktor (és környezete, beleértve a szűk gazdasági holdudvart is).
Orbán kormányon és ellenzékben professzionális módon épített fel a pártot hatékony hatalmi gépezetté. A lényegi döntések teljes egészébben az ún. "centrális erőtérben" történnek.

Ebből következően, ha nem lesz sikeres az orbáni un. unortodox politika (nevezhetjük reformoknak is) és ezt a választók is így érzékeli/értékelik, akkor nehezen tud miniszterelnök jelöltet cserélni a párt, az előbb leírtak miatt. (Hozzáteszem ezt még nem tudjuk. A közvéleménykutatásokban egyértelműen vezet a Fidesz, viszont két év még sok idő, és ahogy az atlétikában mondják: a végén kell elől lenni...)

Szerintem...

Táskás Tóni 2012.09.17. 14:56:47

@imperial: A fidesz aki tele van besúgókkal és komcsikkal nem járul hozzá a jövőképedhez. Amúgy ügynöktörvény hogyan áll éppen a baltásnál?

Táskás Tóni 2012.09.17. 14:59:54

@téglagyár: Baszki! Milyen klinikán vagy te, hogy még ott is használhatod az internetet? Csak nem Mikola tesójának az "egységében"?

vikiliksz 2012.09.17. 15:24:55

@Totof:

Ez egy érdekes jelenség amire rávilágítassz. A politikatudomány ezt úgy nevezi, hogy a modern politika "perszonalizált": vagyis személyek/személyek kommunikációja (politikusok) jelleníti meg a tartalmi politikát. A pártok kicsit háttérbe szorulnak e tekintetben...

A választó magatartás/stratégia is sokrétű: a politikus kválasztás mindíg egyfajta identifikáció kérdése is. Magyarul: ki a legvonzóbb személyiség, kivel/kinek az értékeive azonosulunk a leginkább.
A politikusválasztásnak van érzelmi és racionális oldala is (ezt itt most nem részletezném). Eltérő választói/emberi habitusból fakad, hogy kinél mi az erősebb motiváció.

Más kérdés Orbánt/Gyurcsányt szeretni, nem szertni illetve Orbán/Gyurcsány politikájával, annak tartalmával egyetérteni, nem egyetérteni.

Akinél ez elsősorban érzelmi kérdés/azonosulás, azt a tartalmi politika kevésbé befolyásolja.

Éppen ezért egy kampányba mindkét ideáltípusra fel szoktak készülni, stratégiát felépíteni. Magyarul van olyan szavazó, akinél a kampály célja, hogy "beleszeressen" a politikusba és van akinél a cél a tartalmi politikájának a racionális elfogadtatása.

A perszonalizáltság a fő oka, hogy a politikai kampányok kedvelt eleme az ún. "karaktergyilkosság"...

És ez sem magyar jelenség, ez is egy racionális "piac", ahol a fogyasztót=szavazót vásárlásra=politikai véleményalkotásra (az urnától való távolmaradás is az és lehet stratégiai cél...) kell rávenni. :-)

Lencsés István 2012.09.17. 18:11:45

@vikiliksz: Nincsenek társadalmi kihívások . A választók tőle nem fordulnak el , most IS fölényesen vezetnek . A FIDESZ nem egyenlő ORBÁN VIKTOR - ral . Nincsen holdudvar . Nincsen unortodox gazdaságpolitika . Reform sincs .

@Fatal Error! System Halted!: 1 . Nem vagyok " pityu .... " 2 . Mondatkezdés nagybetű 3 . Van jó kis állásom . 4 . Nem nyalogatok . Remélem az alapdolgaid változnak különben nem tudunk tovább kommunikálni . :(

@Totof: Nem hallhatatlan , de ő az egyetlen újraválasztott politikus . :) ;)

Szindbad 2012.09.18. 11:40:03

Ha áttekintem az elmúlt 20 évemet, és összeszámolom, hogy mit adtak nekem a magyar politikusok, leginkább sírni volna kedvem. A mostani garnitúra nemcsak, hogy tehetségtelen, de kifejezetten rosszindulatú.

Bizalmi válság van, nem bízik már senki sem bennetek. Nem mintha nem szolgáltatok volna rá.

Lencsés István 2012.09.18. 12:03:56

@vikiliksz: " .... Végre .... " ( ÁKOS : VÉGRE )

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) EGYÜTT 2014 (1) Együtt 2014 (3) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása