GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

A baloldal kilátástalanságáról II.

2012.09.20. 06:46, gfg ,

„Aki kapni akar, annak adnia kell előbb.”

(Hajnóczy Péter: A véradó)

 

 

Van egy zavar.

A baloldali önmeghatározást maguknak vindikáló szocialisták jól látható zavarban vannak, ha azt kérdezik tőlük: kik vagytok és mit akartok? A zavar érthető. A rendszerváltás utáni magyar baloldal saját korábbi önmeghatározása elől menekülve a liberalizmus fogságába esett.

Jól illusztrálja ezt a zavart a napokban nyilvánosságra került „titkos stratégia”, amelynek, ha lefordítjuk a címét, megkapjuk a választ a baloldal kilátástalanságára: Nem tudjuk kik vagyunk, a helyzet reménytelen, gyöngék vagyunk, tehát nem fogunk nyerni.     

A „dokumentum” az identitásválság riasztó jeleit mutatja: egyfelől egyszerre van jelen egy kísértés és egyúttal ódzkodás a jobboldali hatalomtechnikák alkalmazásával szemben, másfelől a szöveg meghatározó részét mégis a „klasszikus örökség” uralja: a „szent tehenek” tisztelete, az árnyékkormány felállítása iránti beteges vonzódás, a „horni kisemberek” és így tovább. A „dokumentum” legérdekesebb vonulata mégis az, amikor a baloldal szembetalálkozik önmagával, s nem ismer saját magára. Az anyag azt javasolja Mesterházynak, hogy tartózkodni kell a szimbolikus kérdésektől, hagyni kell a demokrácia-problémát, és így tovább.

Ez az a pont, ahol felvehetjük a fonalat.

Mert melyek is valóban a mai baloldal legégetőbb problémái?

Egyrészt minden kérdést, amellyel szándéka szerint ütést mérhet a kormányon, a demokrácia-bajnokságban indít el, azért, hogy a jobboldali kormány anti-demokratikus jellegét hangsúlyozza. A demokrácia kérdése a szocialisták kezében valójában fasizmus-problémává lesz.

Másrészt, központi szerepet kap a kulturális tematika, ami megint csak arra jó, hogy a Horthy-korszakkal kapcsolatos reminiszcenciák megidézésével tartsa ébren a fasizmus-kérdést.

Végül, kielégítetlen érdeklődést mutat az életforma-választás kérdései iránt, előrébb rangsorolva ezeket a közösség egészét érintő kérdésfeltevéseknél. A baloldal jellegzetes témái tehát a homoszexualitás, az azonos neműek közötti házasság kérdése és a feminista problémakör.

Ezek nem egy szocialista, hanem egy liberális párt témái.

A liberalizmus tehát a probléma.

Egész pontosan, míg a jobboldal lelki traumáihoz, az ostromlott erőd indentitásához az antikommunista reflexek mellett a polgári Magyarország idealizált felfogása is hozzájárul, addig a szocialistákat, mivel menekülni kényszerültek saját „kommunista” önmeghatározásuk elől, a magyar liberalizmus ejtette csapdába. Tehát nem „state capture”, hanem „liberal capture” a baloldal problémája. Ez az igazi értelme az MSZP-SZDSZ paktumnak, aminek káros következményeitől azóta sem tudnak megszabadulni a szocialisták.

Vegyük észre, ennek a tézisnek az a figyelemre méltó vonása, hogy nem a SZDSZ bűnbeesését hangsúlyozza, felmentve a liberális gondolatot, hanem a magyar baloldal kilátástalanságát a liberalizmus térnyerésével magyarázza, ebben találva meg annak okát, hogy miért nincs ma Magyarországon egy igazi baloldali párt. 

Ezért a fő kérdés a személyek problémája, amiről viszont a „titkos stratégia” hallgat.

Ma változatlanul azok a személyek határozzák meg az MSZP politikáját, legyenek azok „fiatalok” vagy akár „öregek”, akik a kommunista-liberális identitás androméda ködébe (kommunista reflexek, internacionalizmus, individualizmus) burkolóznak. Valóságos Androméda-köd ez, mert milliónyi fényévnyire van az emberek problémáitól. Nyilvánvalóan a „titkos stratégia” napfényre kerülése is ennek a belső személyi harcnak az egyik eszköze és állomása.  A szocialista párt stratégiája ma csupán arról szól, hogyan küzdenek meg egymással az öreg káderek, a milliárdos politikai vállalkozók, a budapesti liberális elit és az orientáció nélküli fiatalok.

Ennek a baloldalnak ezért nem lesz víziója, azaz határozott baloldali elképzelése arról, hogy milyen országot is akar.

Mindaddig, amíg a fővárosi liberális elit sikeresen telepedik rá a szocialistákra, és amíg a régi káderek a sírből is kormányozhatnak, vagyis amíg nem lesz nemzedék- és gondolkodásmódváltás, addig a baloldal kilátástalansága nem enyhülni, hanem csak fokozódni fog, hiszen Orbán legyőzésének vágyán kívül nem tud mit adni a baloldali szavazóknak.

Márpedig aki kapni akar, annak adnia kell előbb.

A dolgoknak ugyanis sorrendisége van.

 

Címkék: liberalizmus,fasizmus,baloldal,kulturkampf,szocialista párt

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr504789116

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Köszönjük Orbán, elég a kommunikációs trükkökből, a forradalmi hevületből és a barokkos túlzásokból! 2012.09.20. 09:51:52

Élni akarjuk az életünket, jókedvvel, bőségben, és annak, hogy ezt megtehessük, jelen pillanatban te és a slepped vagytok a legnagyobb akadálya. * Nézd meg, már megint mit csináltál! * Úgy tűnik, hazudtál, és két órán belül rajtakaptak! Már megint rajt...

Trackback: Túl lehet-e harsogni az agresszív, rosszindulatú fideszes kommunikációt? 2012.09.20. 09:48:32

Lehet próbálni, de nem érdemes ezzel tölteni az időt. Megkerülni egyszerűbb. Észrevetted már, hogy pár napja a Fidesz az első vonalba tolta a jobboldali bloggereket, hogy össztűz alá vegyék az MSZP kommunikációját, hogy a “leleplezéseket”, ...

Trackback: A fogyatékosok még kétharmadot sem érnek 2012.09.20. 09:41:58

Ez is kimondatott végre! A fogyatékkal élők kevesebbet érnek ép társaiknál. Nincs több köntörfalazás, nincs több political correctness. A fogyatékkal élők örüljenek, hogy élnek, a paralimpikonok pedig annak, hogy végre nem hangszórót kapnak jutalmul ol...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.20. 09:06:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2012.09.20. 09:47:46

sed 's/bal/jobb/g' <<< gfg
és úgy is igaz

Anti Anyag (törölt) 2012.09.20. 09:49:34

A gagyi szobafestő szarul, jelentős károkat okozva kifestette a lakást, miközben folyamatosan lopta a házigazda pénzét, mire a háztulajdonos megelégeli és kirúgja.

A szobafestő most azt hiszi, hogy pusztán stratégia kell ahhoz, hogy a házigazda újból megbízza egy melóval.

A ballibsik a hitellel is úgy vannak mint a piaccal, azt hiszik, az valami kapitalista humbug.

Sum Péter 2012.09.20. 09:58:14

érdekes egy cikk ez, kevés konrétummal. gyakorlatilag az első bekezdésben ellőtte a szerző a puskaporát, több mondanivaló nemigen akadt.

meg egyébként is fura dolog a szocikat ekézni akkor, amikor a fidesznek 8 éve volt felkészülni a kormányzásra, mégis hibát hibára halmoznak, kapkodnak, gyakorlatilag már holnap módosítani kell a ma elfogadott törvényt.

ezenfelül:

- egyértelmű kudarc az egykulcsos adó, ráadásul igazságtalan is, mert a szegénytől elvett, a gazdagnak adott

- bóvli a magyar állampapír, holott az elmúlt 8 évben nem volt az

- nem nő, hanem csökken a gazdaság teljesítménye, holott a válság legnagyobb hulláma már lecsengett

- riogató nyilatkozataikkal többször bedöntötték a forintot

- magunkra haragítottuk teljes európát (kivéve talán azerbajdzsánt:)

- megzsarolták a manyup tagokat

- és akkor még a szimbolikus ügyekről nem beszéltem (baltás gyilkos, családon belüli erőszakkal kapcsolatos kijelentések, plágiumügy, székhelyi-ügy, dupla költségtérítések, dinynekartell, kubatovlista, lomniczi-ügy, új színház ügye... stb).

és még csak két év telt el!

és akkor még a baloldal kilátástalan... ehhez képest, százszor felkészültebben kormányoztak. ha ezek a dolgok a szocik ideje alatt történtek volna (gondoljunk csak a manyup pénzek államosítására), akkor nemcsak a tv székház gyullad ki, hanem a parlament is.

ezért olvasok én csak hírgyűjtő portálokat (hírkereső, vagy a hirklikk.hu) mert ott legalább minden vélemény megjelenik

Ellenpontok 2012.09.20. 09:59:00

Rendkivül zavaros iras.

Nem is ertem a szerzöt. Hogy lehet ekkora sületlenseget leirni hogy egy baloldali partnak alapbol nincs köze a nemek közti egyenlöseghez vagy a fasizmus elleni harchoz? Ez dedos szint.

A tetelben, hogy a szadi iranyitja a maszopot, semmi uj nincsen, ellenkezöleg: ez a magyar politikai közhelygyüjtemeny az egyik legregibb es legsekelyesebb, nem mellesleg az esemenyek altal szazszor megcafolt okossaga.

Raadasul teljesen inkonzisztens az iras, hiszen egyszerre vadolja a maszopot azzal, hogy nem elegge ideologikus, es azzal hogy tulzottan az.

Vegül, a szerzö szemermesen hallgat arrol az aprosagrol, hogy eppen ezt, a "nagy kerdeseket" hanyagolo, a zemberek napi költsegeire koncentralo strategiat vitte a fidesz a masodik Gyurcsany kormany alatt, az ismert eredmennyel.

Táskás Tóni 2012.09.20. 10:04:37

@Ellenpontok: Pár milliárdért mindent elbír a papír és a pofa, osztjónapot.

Andal 2012.09.20. 10:16:03

@Sum Péter: "százszor felkészültebben kormányoztak"

Remélem csak viccnek szántad, ha nem, nézd meg mennyivel sikerült megnövelniük az államadósságot, illetve mennyit költünk adósságszolgálatra manapság.

Régi Péter 2012.09.20. 10:16:17

Nos. Ez tényleg ötcsillagos cikk. Sírból kormányzás, Androméda-köd, hülyére röhögtem magam. Csak egy dolgot szeretnék hozzáfűzni. A közbeszédet uraló budapesti, egyetemi értelmiség (legyen az bal vagy jobboldali) az ún. rendszerváltás óta abban a hatalmas tévedésben van, hogy azért volt a rendszerváltás, mert a magyarok demokráciát akartak. A valóságban viszont azért volt, mert jobban akartunk élni, mint a Kádár rendszerben. A szabad piacos demokrácia azonban nem hozta meg az életszínvonal emelkedést, sőt. Így az egyszeri állampolgár a valóságban semmiféle szimpátiát nem táplál az ún. demokrácia iránt, ezzel nem lehet szavazókat szerezni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.20. 10:21:58

@Andal: Bármilyen meglepő, egyrészt az államadósság alakulása nem a kormányzás minőségének kizárólagos mércéje (vö. Ceausescu, 1980-as évek), másrészt a 2014-et követő adósságfizetések is izgalmasnak ígérkeznek a ma divatos 7-10%-os állampapírokkal.

Persze forintban vannak, hátha sikerül szarrá inflálni, mestermű lenne.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.09.20. 10:25:16

Jól sikerült írás.

Hónapok óta mondom, hogy nem értem azt a 24%(?) szavazót, aki a szocikra szavazna. Kíváncsi vagyok a következő közvélemény-kutatásra, hogy a napvilágra került szánalmas stratégia mennyiben befolyásolja a választókat.

czegledy 2012.09.20. 10:33:13

látszik, hogy a szerző nem beszélgetett még soha "mezei" szocialistákkal
mivel a kiinduló pont hamis, a következtetés is az

vagy csak simán megrendelésre dolgozik
ahhoz pedig hadd gratuláljak

Andal 2012.09.20. 10:39:48

@Counter: Természetesen nem kizárólagos mérce az államadósság, mégis bámulatos teljesítmény 8 év alatt kb. 14ezer mrd Ft-tal megnövelni. Ami a jelenlegi kormány helyzetét "kissé" megnehezíti, ha évente 3-4 ezer mrd megy el adósságszolgálatra, eközben tartani kellene a hiánycélt is, a politika által nem szívesen használt kifejezéssel élve: súlyos megszorításokkal, amik persze mind rossz hatással vannak a növekedésre. Ami, ha volna, esetleg könnyebb lenne az adósságot finanszírozni, illetve egyéb kormányzati képességeket, reformterveket megvillantani és végigvinni.

Ballibék már 2006-ban sem tudtak mit kezdeni a saját maguk kreálta adósságspirállal, hiszen az akkori, választás utáni, "hiteles" konvergencia-programukban sem az államadósság csökkentését, megállítását vállalták, csak a növekedés mértékét próbálták csökkenteni, még a válság előtt 2010-re 20 ezer mrd-os államadóssággal számoltak. Aztán 2008-ban jött a csőd, és az azóta végbevitt összes megszorítás csak arra volt elég, hogy 20-21 ezer mrd között mozog az adósság. (+Önkormányzatok, állami vállalatok adóssága, megspékelve devizahitelesek tömegével.)

Táskás Tóni 2012.09.20. 10:41:29

@Andal: varanus.blog.hu/2012/09/09/a_jo_imf_hitel_meseje?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_09_09&utm_campaign=index
Forrás az Államadósság Kezelő Központ.
Ja, és nőtt az államadósság , miközben elkúrtak 3000 milliárd ft mnyp-i vagyont.

dr Smittpálelnökúr 2012.09.20. 10:41:52

Századvég, hurrá! A kormányzati igénykere szabott kutatások után végre blogon is olvasható a fidesz-propaganda!

unionista (törölt) 2012.09.20. 10:55:42

szóval ez a poszt egy vicc. nagyjából olyan ostoba, mint a mszp stratégiája. amelyik úgy képzeli, hogy a közélet kizárólag a szoci-náci ellentétre épül fel. és erre kihegyezhető a következő választási kampány.

a baloldal nem azért van válságban, mert a liberalizmus fogja. ez a felvilágosulatlan konzervatívok gondolják. akik egyszerűen antiliberálisok. (ahogyan mondjuk akik csak antifasiszták, azok felvilágosulatlan szocialisták).

a probléma az, hogy a szocialisták többsége nem érti a szabad államiság mibenlétét. van egy kisebbség, amelyik pontosan tisztában van vele. de az ő érdekeik a szabad államisággal ellentétesek.

mi is ez az egész? az európai szociálliberális eszme lényege az, hogy az állam (état) be van szorítva a főváros belső kerületébe. az semmi egyéb, mint egy társadalombiztosítási önkormányzat. a szociáldemokrata terminológiával létezik egy államtanács (tanácsállam), de a hatalma korlátozott. a liberális (aka felvilágosult) értelmiség azt mondja, hogy a szocialistáknak szinte kizárólag a társadalmi ügyekre kellene koncentrálniuk. nem kell szocialista gazdaságot és kultúrát építeni. a világforradalmat el kell felejteni. valamint a munkások és a parasztok megbonthatatlan egységét: a proletárdiktatúrát.

a marxizmusból néhány dolgot viszont mégis csak meg kell tartani. például azt, hogy a társadalomban egyenlő viszonyokat (viszonylagos egyenlőséget) kell teremteni. ehhez kell a humán alapellátásra (korábban welfare state, ma inkább commonwealth), és társadalombiztosításra. a szélsőbaloldal az európai közös jólétben hisz. és nekik van igazuk. mert az összeurópai újraosztás olcsó munkahelyeket teremtene.

nem kérdés, hogy a közéletben ma a liberálisoknak és a civilizált szélsőbaloldalnak van igaza. szinte mindenben. persze a liberalizmusba beleértem a klasszikus városi kiskapitalizmust, a felvilágosult konzervatív (aka konzervatív-liberális), és a nemzeti liberális közgondolkodást is. ezek magyarországon nincsenek képviselve.

ezért folyik egy feudális restauráció. ami egy társadalmi, gazdasági és kulturális lejtmentet eredményez. ez a politika bukásra van ítélve.

szerintem ma nem az a kérdés, hogy a baloldal megnyeri-e a választást. mert ha akarja, akkor megnyeri. ügyeknek szinte végtelen sorát el lehet mondani egy kampányban. orbán viktort egy társadalmi vádirattal bármikor le lehet váltani. 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben. szabad választással, vagy általános sztrájkkal. nem ez a kérdés. 2002-ben egy viszonylag jó kormányzás mellett sem volt nagy ügy.

a fő kérdés az, hogy utána mit kell csinálni. és erről esik nagyon kevés szó.

manhattan (c) · http://manhattan.webspawner.com/ 2012.09.20. 10:55:42

Azt se lehet definiálni, hogy mi a fax az a baloldal. A maszop? Vagy Orbán zsebkomcsijai, akik a kormányzást meg az alkotmányozást diktálják? Schmittpuli eftárs, matolcsy eft, Pintér eft., Hoffman Rózsa eft.nö, Hegedüs Zsuzsa marxista filozófus (éves jutalmazása 12 millió ft) eft.nö, Gubcsi eft, Pozsgai eft. stb?

Nemcsak a maszop oldal tehát teljesen kilátástalan, hanem a szellemi tözegre ledolgozott fidesz is.
Mindent összevetve egész Mo kilátástalan, mert az összes parlementi párt tiszta gazdasági idiótákból áll. A partoknak már a környékére se mennek szakemberek.

Mo-on belülröl már senki nem tudja megállítani a züllést, a 20-as meg 60 éves posványában való leragadást. Ehhez külsö erö kell, valszeg az RMDSZ képes lenne a feladatra. Ha viszont nem jönnek Mo-ra, akkor meg marad maszop/fidesz váltókrmányzás a következö 24 évre is, az elmúlt 24 év eredményeivel. Valójában ennek a két semmirekellö pártnak ennél több nem is kell. 4 évig kormányoznak (na meg rabolnak), 4 évig henyélnek. Boldog élet, biztos jövedelem.

dr Smittpálelnökúr 2012.09.20. 10:57:28

@RAMBO: Hónapok óta nem értem a fidesz szavazókat. A folyamatos rombolás után, amit az elmúlt években műveltek és folytatnak a mai napig is annyira szánalmas, hogy gondolkodó embernek kifordul a gyomra tőle.

unionista (törölt) 2012.09.20. 11:06:11

@manhattan (c):
az rmdsz. jó vicc. a cdu/csu esetleg.

itt abba lehet bízni, hogy a németeknek nincs eszük. berlinnek (racionálisan) azt kellene mondania: a balkán pozsonynál kezdődik. és nem kell komolyan foglalkozni ficóval, orbánnal, pontával. hanem a balkánról el kell vinni a képzett és a szorgalmas munkaerőt. a német-osztrák-svájci iparvárosok így versenyezhetnek ázsiával.

itt abba lehet bízni, hogy a birodalmi törekvések elveszi a fritzek eszét. magyarország német protektorátus, vagy ha így jobban tetszik, akkor "nagy-német" gyarmat lesz. ennek az országnak rövid távon nincs másik esélye.

J.László 2012.09.20. 11:09:05

Az MSZP legnagyobb problémája nem a baloldaliak vagy liberálisok vagyunk-e kérdés. Az MSZP egy maffia, amelyet a lopott szajré megvédése és a hatalom megragadása tart egyben. Ennek kerete lehet a kemény bolsevizmus (1956 előtt), a fridzsider-szocializmus (Kádár), a parlamentarizmus (Horn, strb.), hol Moszkva, hol Brüsszel nyalizása, nekik tökmindegy. A lényeg, hogy eddig belebuktak mindenbe. Legközelebb a királyságot fogják kitalálni maguknak.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.09.20. 11:11:44

@dr Kangörény: ezzel is egyetértek.

Őszintén? Már azokat a hülyéket sem értettem, akik egy program nélküli pártra szavaztak. Ők voltak a szavazók kétharmada.

unionista (törölt) 2012.09.20. 11:14:55

@Andal:
nem az a fő gond, hogy a magyar államadósság túl magas. hanem az, hogy a forintgazdaság semmilyen árfolyamon nem versenyképes. az apple 300 forint/eurora árazza a magyar piacot. de csak szánalomból. 320 forintos szinten sem csökkenne a profit. a vállalati szektorban ez lenne az ideális. a háztartás pedig 260 forintos eurot szeretne. ezt ki lehet átlagolni éppenséggel. de ebből nem lesz versenyképesség. vagyis a magyar gazdaság folyamatosan külső forrásokra van szorulva. mindegy, hogy gyurcsány, orbán, vagy bajnai. magyarországot gazdasági értelemben nem lehet menedzselni.

krj 2012.09.20. 11:15:14

a baloldal nagy bajban van, de erre a jobboldalra se szavaz egyetlen egy jóérzésű ember sem...ezt hidd el, kedves G.F.G. a fidesz mellett csak a holdudvar és az egzisztenciálisan kiszolgáltatottak maradnak...a többi szerencsére szabad lélek, velük kell valamit kezdeni azoknak, akik nemcsak kormányozni, hanem ezt az országot ebből a rettenetes posványból kivezetni akarják.

CsárliFirpó 2012.09.20. 11:20:10

Nagyon jó az írás, ez már a szoclib olvasók reakcióin is lemérhető. A cikk pont arra mutat rá, amit továbbra sem vesznek észre. Az önmagában nem elegendő stratégia, hogy gyűlölik a másik oldalt.
Teljesen torz a hazai baloldal, pont ez a liberalizmus fogsága miatt. Onnan kellene kimászniuk, akkor lenne némi önépítkezésre lehetőségük, külön baloldali értékeket felvállalva, elhagyva a liberális szennyeződést. Addig pedig nem magukba nézve, csak a jobboldalt anyázni az nem vezet győzelemre.

J.László 2012.09.20. 11:20:32

@unionista:
A magyar gazdaság annyira nem versenyképes, hogy az összes adósság felét teszi ki a devizatartalék, aminek jó része a kereskedelmi mérlegtöbblet eredménye.

smalladam 2012.09.20. 11:23:52

"Ma változatlanul azok a személyek határozzák meg az MSZP politikáját, legyenek azok „fiatalok” vagy akár „öregek”, akik a kommunista-liberális identitás androméda ködébe (kommunista reflexek, internacionalizmus, individualizmus) burkolóznak. Valóságos Androméda-köd ez, mert milliónyi fényévnyire van az emberek problémáitól."

ez szó szerint és tökéletesen igaz, azzal a kitétellel, hogy a "jobboldal" is ugyanebbe az androméda ködbe van belefixálódva, millió fényévre az emberek problémáitól, és nincs más mondanivalója, csak az hogy a baloldal/liberalizmus hülye, és nem úgy kell csinálni, ahogy ők akarnák.

erre a jelenségre ez a blog az egyik legjobb példa

Gera 2012.09.20. 11:31:07

Én amúgy egyetértek a baloldal ekézésével, vastagon kiérdemelték, csak amikor itt a Századvégtől olvasom, mindig az az érzésem támad, hogy egy ilyen látványos, Gyurcsányi szintű elkúrás mellett, ami 2 éve folyik az országban, egy közpénzzel kitömött "elemző" cégtől csak kibaszott ócska propagandának tűnik ez, még ha kábé igaz is, amit leír. Akkor már szimpatikusabb, amikor egyszerűen csak foggal-körömmel próbálják védeni a védetetlent :)

blah 2012.09.20. 11:36:20

Maradhattak volna a kommunizmus mellet, a fidesznek is nagyon bejött.

Szindbad 2012.09.20. 11:45:26

Nem kell más, csak egy kis fanatizmus, feltétlen lojailtás.
hvg.hu/itthon/20120919_Orban_altal_eldobott_kolasdobozt_orizget_

czegledy 2012.09.20. 11:55:41

az egész ország van kilátástalan helyzetben, nem csak a baloldal
az elmúlt 22 év a magyar társadalmi elit "műve", államadósságostul, lakáshitel törlesztőrészletekbe fulladó lakosságostul, kivándorlásostul, kutyaszaros budapestestül, mindenestül

ajánlok a téma iránt érdeklődőknek két alapművet:

index.hu/velemeny/jegyzet/feltud070321/

index.hu/velemeny/jegyzet/feltud2/

blah 2012.09.20. 11:56:41

@Szindbad: azt a rohadt... ez már fáj. Sógornőm nagyanyjának ki van téve a vitrinben Viktor képe... Az se semmi de 34 évesen ilyen kreténnek lenni kicsit megdöbbentő.

unionista (törölt) 2012.09.20. 12:02:01

@J.László:
magyarország ma kelet-középeurópai régió legszegényebb országa. a szövetségi kormányzás feladása balkáni lecsúszással fenyeget. ezt amúgy vezéred is érzi. ezért megy udvarolni merkelhez.

Szindbad 2012.09.20. 12:04:38

@blah: Lássuk be, hogy a baloldal problémája inkább az, hogy a fanatikusokat a Fidesz már elhappolta.

unionista (törölt) 2012.09.20. 12:14:16

@smalladam:
konzervatív nézőpontból az alapprobléma, hogy a liberálisok nem szervezték meg a várost.

mert az addig rendben van, hogy a magyar jobboldal nacionalizmus és holy shit. húgy és szar amit le kell húzni az angol vécén, vagy ki kell önteni a kertvégi budiba.

de hol vannak a klasszikus liberális helyhatóságok. a városi kereskedelmi kamarák és ipartestületek. hol vannak a konzervatív-liberális régiók. amik a városok működését összehangolják. hol vannak a föderációk, amik a tőkepiacot felügyelik. és hol van a nemzeti liberális unió, ami egy kontinentális méretű védernyő. és a szocik miért nincsenek beszorítva egy szociális ügyeket intéző államtanácsba, vagy tanácsállamba.

tehát az oké, hogy legyen hatalommegosztás. de mi az állam, a város, a régió és az unió feladata. a liberálisoknak (felvilágosultaknak) kellene megmondani, hogy mégis hogyan épüljön fel a civilizáció. és akkor még az is lehet, hogy erre szavazna a nép. nem biztos persze. mert a demokrácia egy nagy lutri.

dicey 2012.09.20. 12:27:20

Bár a baloldali politikai elit valóban kilátástalanul rémes, a diagnózist nem tartom helytállónak. Miért kellene a baloldalnak elfordulnia a liberalizmustól? GFG a godesbergi program előtti antiliberális baloldaliságot kéri számon a magyar baloldalon, noha a mai mértékadó szociáldemokrata pártok nem antiliberálisok, hanem ideológiájuk a liberalizmus egy bizonyos változatát képviseli. Aligha hinném, hogy ez a mai MSZP legnagyobb baja.

Dolgozónép 2012.09.20. 12:35:12

@Régi Péter: Pontosan így van. Sokat akart a szarka, és ..........megkapta, most az éhhalál küszöbén fetreng. Egyébként meg mitől volna demokrácia az a rendszer, ahol a választó "szabadon" eldöntheti, melyik mocskos gazemberrel szeretné kizsákmányoltatni magát?

Borenbukk 2012.09.20. 12:35:58

@dicey: Az is hulye, aki az MSZP-n valamifele ideologiat ker szamon. Az MSZP ugy baloldali, hogy valami elmeletileg baloldali ize romjaira epult. A Fideszrol meg ezt sem lehet elmondani, ok egyszeruen azert jobboldaliak, mert szemben allnak az MSZP-vel.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.20. 12:38:14

@blah:

Ehhez képzeld hozzá, hogy milyen lehet, amikor Havasiberci magára zárja a budi ajtaját, egyik kezében a kólásdoboz, másikban a farka, és újra és újra átnyalogatja a doboz peremét, ahol a Szent Szájról származó nyálmaradványok vannak.

Andal 2012.09.20. 12:43:38

@Táskás Tóni: Jaj, csak ezt a varánuszos, rossz címmel kiadott táblázatot ne linkeld már be légy szíves, már fél éve is keringett hasonló hülyeség (az a táblázat az IMF-adósság állományának alakulásáról szól, nem a felvett hitelek összegéről).

conmorientes 2012.09.20. 12:56:26

Bizonyára "államolgár 1.0" lettem az utóbbi időben, de ezt a cikket egyszerűen nem értem, illetve lehet hogy értem, csak azt meg nem szeretném....

Egyetlen politikai párt/erő sincs ebben az országban ugyanis aki képes lenne magát meghatározni és a céljait a ködös közhelyek puffogtatása helyett megfogalmazni.
Ennek valószínűleg nem az a valós oka, hogy ilyen néki nem lenne, hanem hogy sajnos bizonyos elemek nyilvánvalóvá tétele a hozzá hasonlóan heterogén befogadó közeget is jelentősen megosztaná. Mert vannak dolgok amikkel nem lehet sem úri kaszinó, sem pedig lovarda területére belépni arcon rugdosás nélkül.
Innetől kezdve az értelem szikráival rendelkező állampolgárok számára majd mindegy hogy permanens forradalom ajkakra égő maradványa, vagy a demokrácia féltés az ami a butaságot, a tudatlanságot, a harácsolást és a sima hatalomvágyat takarja.

Andal 2012.09.20. 12:58:23

@unionista: Mivel versenyképességben valóban fényévekre vagyunk pl. amcsi, japán, német szinttől, ezért igen nagy probléma a magas államadósság, főleg ezekben az időkben. A térségben messze miénk a legmagasabb az adósság szintje.

unionista (törölt) 2012.09.20. 13:02:23

@Andal:
a versenyképesség közvetlen nem függ össze az államadósság mértékével:

a magyar annyi, mint a német.

http://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:eu:non-eu&idim=country:de:ro:bg:hu&ifdim=country_group&hl=hu&dl=hu&ind=false

romániának, bulgáriának alig van adóssága. mire mennek vele.

Hohó60 2012.09.20. 13:10:32

Elég jó írás.
Tulajdonképpen az alapproblémáról szól. Arról, hogy szükség lenne egy tisztességes baloldali pártra, de talán az LMP-t leszámítva nincs ilyen, ők pedig túl értelmiségi attitűdöt követnek ahhoz, hogy tömegpárt legyenek.
Bár sokan őket is a SZADESZMP ostódása útján létrejött csoportok közé sorolják. Ők lennének a régi csapatból habókos, idealista liberálisok, akik nem sok vizet zavarnak, de azért elkötelezettek, számíthatnak az apolitikus fiatalok közül sokak szavazatára.
Ott van ugye a DK, amely a régi kőkemény magot, a szélsőségeseket tömöríti. Nekik semmi sem elég draga a hatalom megszerzése érdekében. Ők a felelősek a baloldal egy része részéről elkezdett, útszéli hangú ún. "antifasiszta" kampányért. Vagyis az árnyékbokszolásért, amelynek értelme semmi, de rengeteg kárt okoz és okozott hazánknak az a fajta gyomorforgató álfelháborodás, amellyel "küzdenek" a nem létező veszélyek ellen. Ők is marginálisak, törpe kisebbség, de a szavazók 98%-a számára érdektelen álkérdések napirenden tartásával, erős médiahátszelükkel szállítani tudják az ÁVO-s szellemiségre vevők, a bolsevik élcsapat szavazatait.
És ott az MSZP, amiről az írás szól. Ők saját gyávaságuk, opportunista magatartásuk foglyai. Be kellene ismerniük, hogy megszámlálhatalan, felmérhetetlen következményű bűn tehrheli a lekiismeretüket, meg kellene szabadulniuk azoktól a vezetőktől, akik a poszt által részletezett helyzetbe sodorták a pártot.
El kellene köteleződniük a haza érdekeinek szolgálata mellett, beletörődni, hogy a hatalom néhány cikluson át még nem lesz elérhető számukra korábbi és mai tetteik következményeként, és ha erre képesek lennének, máris visszakerülhetnének a térképre.
De addig -szerencsére- nem.

Borenbukk 2012.09.20. 13:16:05

@Hohó60: "Ott van ugye a DK, amely a régi kőkemény magot, a szélsőségeseket tömöríti."

A DK-rol sok jot elmondani nem lehet, de hogy szelsosegesek... Miben?

Andal 2012.09.20. 13:18:09

@unionista: Azért az egyik fontos eleme szerintem a versenyképességnek a makrogazdasági stabilitás, mivel a magas államadósság és adósságszolgálat (ami jórészt fogyasztásra és nem normális beruházásokra ment el) elvonja a lehetőséget és a forrásokat az elől, hogy a versenyképességen javítsanak: magyarán nem jut pénz arra, hogy jobb legyen a bürokrácia, oktatás, adók, innováció stb. Ehelyett súlyos megszorításokkal kell tartani a hiánycélt, az adósságkezelést, ami viszont rossz hatással van a versenyképességet befolyásoló tényezőkre.

Hohó60 2012.09.20. 13:19:50

@dicey:

"a mai mértékadó szociáldemokrata pártok nem antiliberálisok, hanem ideológiájuk a liberalizmus egy bizonyos változatát képviseli."

Azt meg lehet állapítani, hogy a liberális állam- és gazdaságfelfogás a szocialistától (akár nemzeti, akár nemzetközi) áll a legtávolabb.
Akkor talán méégsem elvhűség az, hogy a socialista pártok a liberalizmus egy-egy változatát képviselik.
Igazából minden ilyen helyzetben a cikkben említett szituációt fedezhetjük fel.
Ezekben a "modern" pártokban a PC által vezérelt kontraszelekció útján a valóságban liberális extrémisták vették át a hatalmat, és közük nincs a baloldalisághoz.

Hohó60 2012.09.20. 13:27:41

@Borenbukk:

Abban szélsőséges a DK álláspontom szerint, hogy álproblémák demagóg hangoztatásával, esetleg tényleg létező problémák felnagyításával, eltúlzásával megosztja a társadalmat, eellenségességet szít a polgárok között a minél rosszabb, annál jobb elv mentén.
Továbbá abban, hogy a bolsevik hagyományoknak megfelelően semmilyen eszköz sem elég rossz, semekkora áldotzat nem túl sok számukra a szent cél, a hatalom megragadása érdekében.

dicey 2012.09.20. 13:32:08

@Hohó60:

"Azt meg lehet állapítani, hogy a liberális állam- és gazdaságfelfogás a szocialistától (akár nemzeti, akár nemzetközi) áll a legtávolabb."

Mondani persze lehet, csak ha körbenézel a nyugat-európai szociáldemokrata pártok környékén, akkor nem igaz.

Kik azok a liberális exrtémisták? Gerhard Schöder vagy Tony Blair az volt? Kire gondolsz?

unionista (törölt) 2012.09.20. 13:48:40

@Hohó60:
ha levennéd a szemellenződet, akkor észrevennéd, hogy minden párt ezt csinálja.

a liberális demokrácia lényege, hogy a közhatalom megoszlik a politikai pártok és az egyéni képviselet között. tehát nem csak azért választunk meg valakit, mert ő egyik, vagy másik párt tagja. hanem mert úgy képzeljük, hogy valakinek a liberalizmusa a környezetében nagyjából jó mindenkinek. de nem kell, hogy az illető mögött legyen párt. hanem azt mondják somogyban, hogy róna pétert elfogadják. mert csinált ott egy sajtüzemet. nem lopta, mint orbán a szőlőhegyet. nem privatizálta, mint orbán apja a bányát. nem egy kutyaütő téesz párttikár kiszes gyereke. hanem egy konzervatív-liberális fazon, akit a környezetében elismernek. a liberális demokrácia lényege az, hogy létezik a pártoktól független értelmiség. és ezeknek az embereknek tényleges hatalmuk van.

a magyar társadalom erre azt mondta, hogy nem kell ide semmiféle hatalommegosztás. mert úgy képzelte, hogy ha teljhatalmat ad egyetlen embernek, vagy egyetlen csoportnak, akkor végtelen jó lesz. az ilyen országok a szabad világban mindenhol (a világ a nyugati és a keleti felén is) a pokolra kerülnek.

tehát magyarországnak vagy végleg szakítania kell európával. akkor vagy katonai diktatúrát kell csinálni. és akkor nem 200 ezer, hanem 2 millió kivándorló lesz azonnal. lesz egy 8 milliós zsidózó, cigányozó, buzizó kismagyarország. amin tényleg csak röhögni lehet. mert annyira szánalmas. vagy az országnak a liberális demokrácia útjára kell vissza találnia. utóbbi valamivel nehezebb. és ennek megfelelően kevésbé valószínű.

Hohó60 2012.09.20. 14:01:29

@dicey:

Most egy szent tabut talán ledöntök: igen, természetesen ők is azok. Sőt ők, főleg Blair a főkolomposok közé tartozik. Lásd iraki háborús bűnök. Tipikus bolsevista magatartás: az eszme mindenek fölött, le leht gyilkolni érte száz ezer civilt is, nem számít. Semmi sem számít.
Nincs már olyan, hogy szocialista. Meg szociáldemokrata. Legalábbis a nagy méretű pártok között, mert ott csak liberálisok lehetnek. Ne a maszlagot nézd, hanem azt, hogy mit csinálnak. Bármennyire is baloldaliak ezek szerinted?
És ugyanez igaz a jobboldali pártokra is egyre nagyobb mértékben.
Nézd meg, hány "jobboldali" nyugati vetzető emelte fel a szavát a napokban szellőztetett Barroso felvetések ellen, ahol már teljesen nyíltan beszélt a tulajdonképpeni Európai Egybesült Államok létrehozásáról. Most nem a szorosabb gazdasági integrációról beszélek, hanem a centralizált politikai kormányzásra irányuló törekvésről. Márpedig ennél szörnyűbb elképzelés egy jobboldali számára nem is képzelhető el, hiszen azon belül az internacionalisták óriási média túlsúlyukkal pillanatokon belül felszámolnának minden jobboldali elképzelést.
Már az is elképesztő, hogy Barroso, aki ezt erőlteti, renszeresen jobboldaliként van emlegetve. No, ilyen jobboldaliak sülnek ki abból a pol.korrekt katyvaszból, aminek ő és a hozzá hasonlók a végtermékei.
Vagy pl. az állítólagosan jobboldali Merkelék vetették fel ennek egy másik aspektusát, hogy büntethetővé kell tenni az állítólagos, közelebbről meg nem határozott "európai értékeket"megsértő tagállamokat.
És biztos lehetsz benne, hogy nem Blair és a hozzá hasonlók megbüntetését értették ez alatt. Még csak elfogatóparancsot sem adtak ki ellene Hágából. Mert politikailag korrektéknél nem az az "európai érték", hogy nem megyünk tudatosan hazug állítások alapján egy több zer kilóméterre lévő országba 100 ezer civilt legyilkolni. Nem, ez Európában nem számít bűnnek.
A bűn az, ha valaki adót mer kivetni a bankokra. De ez aztán akkora bűn az "európai értékekkel" szemben, hogy nyilván meg kell büntetni, aki ilyen szörnyűségekre vetemedik.
Világos nem? Aki nem érti, hülye...

Hohó60 2012.09.20. 14:27:36

@unionista:

Most aztán jól kiálltál a liberális értékek mellett...
Ha egy nép 80%-a szerinted bunkó, akkor lehet, hogy inkább Neked kellene levenned a szemellenzőt.

Szerintem Magyarországon nincs több "zsidózó, cigányozó, buzizó", mint általában másutt.
Sőt zsidózó, meg buzizó lényegesen kevesebb, mint általában másutt.
Ugye, nem nálunk lövöldöztek a zsidó iskolánál, hanem a művelt Fhansziaohszágban... Várjunk csak! Nem ez az a művelt ország, ahonnan a cigányokat kizsuppolták fél év alatt?
De vissza az iskolai lövöldözéshez, ahol egy muszlim elkövető lőtt békés járólőkre csak azért, mert zsidók voltak. Az a roszhír ebben, hogy a polkorrekt ostobaság által létrehozott multikulti országokban ez már csak romlani fog. Száz év múlva a muzulmánok többen lesznek mint a zsidók és a kersztények, és akkor aztán lesz nemulass. Mert ha multikulti van, akkor nem is lehet elvárni tőlük, hogy beolvadjanak a többségi társadalomba. És nem is fognak.
Persze lehet, hogy akkorra már majd az lesz a polkorrekt, hogy "a halott muzulmán a jó muzulmán". Változó idők, változó ízlések?

Szóval, szerintem az ilyen "8 millió bunkó magyar"-os hozzászólásaidat át kellene gondolnod. Szerintem a magyar egy toleráns, befogadó és türelmes nemzet általában véve, amiben vannak kivételek ugyanúgy, mint minden más népben.
De ezt éppen egy liberálisnak kell elmondanom? Érdekes...

unionista (törölt) 2012.09.20. 14:27:58

@Hohó60:
a jobboldaliság csak magyarországon jelenti a nacionalizmus. európában senki sem akar nemzeti kormányzást. a szélsőjobb sem. eszükbe nincs többségbe jutni. mert tisztában vannak vele, hogy azonnal megbuknának.

európában szövetségi (föderális) kormányt akar mindenki. persze borítékolni lehet, hogy nem lesz működőképes. mert európát kisebb föderációkra kell felosztani. a brit mellett egy atlanti, skandináv, mediterrán és középeurópai államszövetségre volna szükség. és ezek alkothatnák az európai civilizációt. amelyik a válságból egy uniós törvényhozással, és szövetségi kormányzással tud kikeveredni.

még az európai szélsőjobb is egyetért abban, hogy a keleteurópai népnemzeti nacionalistákat el kell taposni. franciaországban elképzelhetetlen, hogy charlemagne jobb kezét a notre dame körül körbe hurcolják és imát mondajanak a frank birodalom feltámadásáért. pedig nemzeti érzületűek és katolikusok. csak mellette felvilágosultak.

egy francia konzervatív nagyjából azt gondolja a világról, mint itt egy "szélsőliberális".

unionista (törölt) 2012.09.20. 14:31:43

@Hohó60:
ma a nép döntő többsége azt gondolja, hogy ebből a felhozatalból egyik párt sem megfelelő. persze van egy jelentős réteg, aki érdekelt abban, hogy A, vagy B párt nyerjen. vagy egyszerűen rászoruló, és ezért áll majd a szocialisták és bajnai gordon mellé.

egy nagyon szűk csoport van benáculva. ők okozzák a legnagyobb kárt az országnak. ez mindig is így volt, és mindig is így lesz. ők teszik balkánivá az országot. és lehet, hogy most is ez következik majd. a magyar történelemben nem először, és valószínűleg nem is utoljára.

unionista (törölt) 2012.09.20. 14:33:48

@Hohó60:
nem kell 8 milliónak zsidózni, cigányozni, buzizni. elég ha néhányan teszik. ha a többi nem határolódik el, akkor az ország a pokolra kerül.

Borenbukk 2012.09.20. 14:40:43

@Hohó60: "Továbbá abban, hogy a bolsevik hagyományoknak megfelelően semmilyen eszköz sem elég rossz, semekkora áldotzat nem túl sok számukra a szent cél, a hatalom megragadása érdekében."
Biztos, hogy ugyanazt az adast nezzuk? A DK amint minden eszkozt megragad es semekkora aldozatot kicsinek nem tart a hatalom megragadasa erekeben? Olyan langyos labviz part, hogy a fal adja a masikat. Hozzajuk kepest a KDNP egy hiperaktiv akciopart.

Hohó60 2012.09.20. 14:57:20

@unionista:

Tudom, hogy nem tudlak meggyőzni, nem azért írom.
Engem elképesztenek az általad írott klisék, őszintén megdöbbent, hogy létezik ilyen világlátás.

"egy francia konzervatív nagyjából azt gondolja a világról, mint itt egy "szélsőliberális"."

Pont ezt mondtam: az az ún. konzervatív már a egy kontraszelektált konzervatív, akire az internacionalisták mondják azt, hogy ő "A" konzervatív. Persze, egy frászt az. Egy fajta liberális, aki abban a szellemi fogdában mozog, amit a számára engedélyeztek.

Pár éve volt egy olyan elmélet a szélsőbalos ideologisták, mint pl. TGM köreiben, hogy megint szalámizni kell a jobboldat, hiszen ez már egyszer bevált.
E szerint el kell érni, hogy aki azon belül ma centrista, az tagadja meg a tőle jobbra állót, és ő számítson holnaptól a még éppen elfogadott legjobboldalibbnak. Aztán holnaptól szalámizzuk le őt is, és már ne számítson szalonképesnek ő se, hanem csak olyasvalaki, aki egy fokkal nála is megalkuvóbb. Aztán az is váljék túlzóvá, és így tovább.
No, így konzervatív a Te franciád. Már mi a fenétől lenne konzervatív azon kívül, hogy az internacionalisták kinevezték annak...
Nem is tudom, miért mondom, hogy pár éve... Most is ugyanez zajlik.

Vigyázz, nehogy úgy járj, hogy ma még egy francia konzervatívval azonos helyiértékűnek számító "szélsőliberális"-nak, és mint ilyen, életben tarthatónak tekintenek, aztán holnaptól a Politbüroban úgy döntenek, hogy már leszalámizandó jobboldali elhajló vagy, elvégre ugyanazt fújod, mint a leszalámizandó francia konzervatív.
Tudod, "nemszemély" leszel, ha olvastad Orwellt.

Borenbukk 2012.09.20. 15:01:14

@Hohó60: Egyre inkabb "parhuzamos univerzum" erzesem van veled kapcsolatban...

Hohó60 2012.09.20. 15:04:36

@Borenbukk:

Hát úgy néz ki, nem egyformán látjuk e szekta kártékony voltát.
Hasonlóan volt ezzel az a (ha jól emlékszem) venezuelai méhész is, aki behozott az afrikai gyilkos méhekből pár kaptárnyit. Mikor elszabadultak, azt gondolták, nem fognak megmaradni.
Aztán másképp lett, ma meg már vannak olyan teóriák is, hogy fokozatosan kipusztítják a világon a háziméh kolóniákat, és akkor kipusztul az emberiség is, mert nem lesznek beporozva a növények, és nem lesz táplálék...

Borenbukk 2012.09.20. 15:11:07

@Hohó60: Off: A meheszek elete lehet hogy veszelyesebbe valik, de az afrikanizalt meh pont ugyanugy beporozza a novenyeket.

Hohó60 2012.09.20. 15:13:11

@Borenbukk:

Most komolyan megvígasztaltál...

Borenbukk 2012.09.20. 15:16:09

@Hohó60: Legalabb ehen nem halsz. Ez is valami. :)

krj 2012.09.20. 15:20:15

gfg, te százalékban gondolkodol, nem politikában...

unionista (törölt) 2012.09.20. 15:44:22

@Hohó60:
sohasem létezett az a típusú nacionalizmus, amibe a magyar jobboldal szerelmes. még a francia szélsőjobboldal se követeli, hogy egyesüljenek nyugat-svájccal és francia vallóniával (dél-belgiummal). és hozzák létre nagy-franciaországot.

egyáltalán nem gondolom, hogy a jelenlegi trianoni határbeosztás jó, vagy igazságos. de azt sem gondolom, hogy területeket kellene ide, vagy oda csatolni. a kulturális kérdéseket szövetségi keretek között kell rendezni. abban nemzetieskedésnek nincs helye.

ezt franciaországban mindenki így gondolja. magyar mércével a francia nemzeti front is egy liberális volksunion. nincs etnikai alapú nacionalizmus. nincs "franciáskodás". magyarországon a jobboldali szavazó vagy egy provinciális zsidózó, cigányozó, buzizó hülye. vagy antiliberális. és úgy képzeli, hogy teljhatalommal kell felruházni egyetlen személyt. és mindenkinek a kedves nemzetvezetőt kell követni. aki nem az hazaáruló. vagy olyan opportunista fazonok, mint a századvégesek. akik a pénzért bármit kategóriája. ők persze ott vannak mindenhol.

Hohó60 2012.09.20. 16:30:47

@unionista:

Persze. Számos nemzetközi példa támasztja alá álláspontdat a szivilájzd west és a bunkó magyar antiszemiták közötti különbségekről.
Bastien Thiry ezredest is csak azért végezték ki, mert krupmliárusként rosszul mért a mérlege a piacon.
Az OAS meg azért robbantgatott Algériában, mert nem ízlett nekik a kusz-kusz. Vagy inkább azért, hogy Franciaország ne hagyja veszni tengeren túli gyarmatát? Érted, nem Erdélyt, Felvidéket, hanem ALGÉRIÁT...
Az észak-ír szabadságharcosok sem azért egyeltették ám magukat a brit gyarmatosítókkal, hogy egyesülhessenke anyaországukkal. Nem, ők csak mazochisták voltak.
És Dél-Tirolban sem az Olaszországtól való elszakadásért, és Ausztriához való csatlakozásért robbantgattak még pár évtizede is. Az csak jól szervezett turistalátványosság volt a síelőknek, igaz?
Tudom, most azt mondod, ezek már 40 éve voltak...

No, akkor nézzük, most mi van.
A flamandok szeretnek vallonná válni, a vallonok meg flamnddá. És az ellentét tárgya köztük biztos az, hogy a másik meg ezt nem akarja. Annyira nem, hogy lassan megszűnik majd a Belgiumként emlegetett ország.
A Lega Nord imádja a dél-olaszokat maffiástul, mindenestül.
A baszkok kedvenc focicsapatának neve szerinted biztosan Real Madrid. A Realosok szegények nem tudják eldönteni, hogy a szintén őket imádó katalánokat, vagy a baszkokat szeressék jobban.
Angliában egyes vad pakisztáni meg egyéb törzsek lakóhelyein "fehérmentes övezet" KRESZ-tábla van kitéve a bevezető utakon, és ahol meg elhagyod, ott meg "fehérmentes övezet vége".
Pár évtized, esetleg egy-két száz múlva az általad magasztalt liberális demokráciát felfalja saját gyermeke, a multikulturális Európai Muzulmán Szuperállam. Mert hogy addigra a muzulmánok a legtöbb nyugat-európai országban többségbe fognak kerülni.
És tudod, a nyugati ún. "szélsőjobbos" pártok, éppen e veszély miatt kőkemény muzulmánellensséget képviselének, mert az ő hazájukat nem a szomszéd országtól féltik, hanem a beilleszkedni nem szándékozó muzulmánoktól, ahol 10 gyerek születik egy családban.

Szerintem nem látod, vagy nem akarod látni a realitásokat. Az pedig, ahogyan a 8 millió magyar antiszemitát, meg a kollektíve gazember jobboldalit soraidban láttatod bármiféle érv, vagy bizonyíték nélkül, teljesen méltó egy mai magyar liberális tipikus mentalitásához. Tessék mondani: magyargyűlölni, pocskondiázni azt szabadon lehet? Te hogy tartod a magyarodat?
(Szerintem én liberálisabb vagyok nálad, igaz, ezzel nem dicsekszem. Mos' mér? Mindenkinek van valami hibája, nem? Talán még kinőhetem. De tényleg.)

unionista (törölt) 2012.09.20. 17:06:14

@Hohó60:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást.

tarackos 2012.09.20. 17:11:58

Sztem totál nem érti Fodor amin "politikai gondolkodik". Ott keres identitást ahol nincs: egy néppártnál. A fidesz dettó.

'98 után kezdett a fidesz az "egy tábor egy zászló" mentén néppárttá válni. Akkor még volt komolyan vehető identitás kezdeménye: polgári Magyarország, vidék (Torgyán) és a kezdeti klerikális máz. Ezek tk. mind erősen motiváló tényezők a magyar nacionalizmus klasszikus elemei.

Erre jött válaszul balról a kádári demagógia, a "jóléti rendszerváltás". Az mszp ennek mentén tudott 2006-ban is nyerni ahogy 2010-ben a fidesz is. Mára semmi köze nincs már a fidesznek az előbb említett hármashoz szimplán a kádári demagógiával operál nacionalista szósszal leöntve. (Amúgy a jobbik is)

Vagyis nem identitást kell keresni hanem hívószavakat. Ezekből találni is az említett doksiban és amit olvastam belőle abból simán lejön, hogy az mszp továbbra is néppárt akar lenni a fidesz ellenpólusa egy uolyan semmitmondó katyvasz.

Egyébként nem véletlenül tolnak csilliárdokat a századvégnek, próbálják ők alakítani az identitást csak nem tudnak mit kezdeni az annak folyamatosan ellentmondó gyakorlattal. Ezért röhejesek Fodor írásai is akárcsak Lánczié. Szerecsenmosdatás, utólagos magyarázata a történéseknek.

Szindbad 2012.09.20. 21:40:20

Van azért abban valami megkapó, hogy egy súlyos identitásválsággal küzdő jobboldal elkezdi elemezgetni, hogy mi hiányzik a baloldalon, hogy mitől van súlyos válságban a baloldal.

Sulykoljuk már egy kicsit azt is, hogy mekkora bajban van a jobboldal. Vegyük már észre ezt is, szenteljünk már egy kis figyelmet ennek is.

Felőlem egyébként felszámolhatja magát mindkét oldal, úgyis én fizetem.

Hohó60 2012.09.20. 21:51:46

@unionista:

Te is engem?

Na jó, csak vicc volt.

mscee reload 2012.09.21. 05:18:32

Tulajdonképpen érdekes meglátás.Mindezek IS problémák a vörösök "visszatérési demagógiájának" kitalálása vonatkozásában.Emellett a LEGNAGYOBB problémájuk-a hitelesség teljes hiánya.Ami érződik.A (érzelmi) törzsszavazóikat persze ez nem zavarja.A meghódítandókat-azokat meg kurvára zavarja.EMIATT (törvényszerűen) lassan csökken a híveik száma,kihalási okokból-és a (Ron Werber féle ) "gyűlöletkampány " sem tud rajtuk (még egyszer) segíteni,mert azt a "feliratkozás" "kisöntöli"..Ennyi.

thymos 2012.09.21. 15:08:27

„Aki kapni akar, annak adnia kell előbb.”

"Van egy zavar"

Szerintem több is!

Eleve ez egy abszurditás, Kaffka-i abszurditás, mely Hajnóczy prózai művében jelen van, tisztán kognitív disszonanciát produkálva a "mészáros" környezete számára, ami már eleve alapjában rengeti meg a baloldalt, a baloldal materialista felfogását, még akkor is, amikor látszólag minden a vér körül forog, mely vér tudvalevően látható, tapintható és tulajdonképpen ízlelhető is, tehát "púr" matéria, mely matériát maga a "mészáros" sem vet meg (no nem vérvedelő vámpírként), az ezzel járó örömöket sem, hisz "megvakarta a kutya hasát, aztán a...hatalmas kan disznó hátát is megvakarta" no meg a "csorba fogú Féldecis Rózsi"-t is b....a a "vályogputrik" rejtekében, miközben "A plakát fölé hajolt, és nézte...a barna pulóveres lány kezét...(amely kéz) mutatóujját szögezte a "bal" kezében tartott, vérrel teli vöröskeresztes üvegre".

Aztán valami megmagyarázhatatlan történik, az anyag átalakul (többlet értékké) abból az állapotából, mint amit számunkra élvezők számára képvisel, átalakul más szubsztanciává, s ebben a szubsztanciában a "mészáros", az anyagot istenítő, vagyis inkább bálványozó baloldali tömegből kiemelkedve, egy személyben áldozat és áldozó (véradó-áldozó) lesz. Hoppá! Talán a helyzet mégsem olyan reménytelen (vagy mégis?), mint ahogy a baloldal "kilátástalanságára" tesz utalást "gfg" a "titkos stratégia" apropója kapcsán.
No de hagyjuk ezt az "egy zavart" és ugorjunk a következő illetve sorban az első zavarra, mégpedig az „Aki kapni akar, annak adnia kell előbb.” -i felhívásra!
Mit is jelent (jelenthet) ez a kényszerítő erejű, üzletszerű "adok-kapok" dichotómia valójában? Azt, ha nem adok akkor nem is kapok? Vagy ha esetleg adok, akkor többet kapok annál vissza, amit adtam vagy kevesebbet? Adhatok-e egyáltalán a semmiből? Vagy van aki megelőlegezi számomra azt amiből majd "először adnom kell"? Ki előlegezi ezt meg nekem (milyen feltételekkel)? Vajon annak adjuk vissza, akitől kaptuk (vagy másoknak), hogy újra adhassunk, ha kapni akarunk azoktól, akik már eddig is adtak? No most ki-kivel van?
Aki ezt tudja, annak fizetek egy sört (vagy egy pohár bort)! Végezetül szabadítsuk ki az MSZP-t a liberalizmus hálójából, amibe talán nem is önszántából került bele (vagy mégis), hanem öntudatlanul ráharapva a csalétekre, kapott valamit abból az "adok-kapokból", abból a spirál szerű nyűgből, amit mind a mai napig csak görget és görget és görget maga előtt úgy, hogy közben már nem is látja hogy a görgeteg milyen károkat okozott, okoz és okozni fog (az még hagyján, hogy nekik, de) Magyarországnak és azon baloldaliaknak is, akiknek a szívéből még nem halt ki a tisztesség, mert ugye azért még "tudjuk", hogy a Szív pumpálja azt a "szubsztanciát", ami az életet élteti, mert "az élet élni akar", mégpedig élni a sajátjából, abból ami mindig is a sajátja volt, csak engedett a kísértésnek és rossz kufárok kezébe adta, akik ígértek fűt-fát, "testvériség meg egyenlőség" -et, "világ proletárjai egyesüljetek!"-et, meg ehhez hasonlókat, míg végezetül csupán egy dolog maradt, ami egyesült és koncentrálódott úgy, hogy azután már csak "kapni akartak" és adni nem.

A "plakát"-ról és a "vér"-ről:

"Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet."

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása