GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Önbecsülés

2013.11.03. 17:32, gfg ,

1. ~ az egyetlen, amit nem lehet elvenni egy embertől  2. ~ a rendezőelve mindannak, ami történik

 

Példamondat: „Van itt még egy nemzeti, lélektani faktor is.”

 

 

„Van itt még egy nemzeti, lélektani faktor is”, úgy hívják: önbecsülés.

Az önbecsülés az egyetlen, amit nem lehet elvenni egy embertől. Elvehetik az életed, szeretteid életét. Elvehetik a pénzed, a tulajdonod, mindened. Elvehetik még a képességeidet is, mert elvehetik mindazt, amit képességeid révén hoztál létre. Szóval, az embernek semmije sincs az önbecsülésen kívül. Az önbecsülésedet nem vehetik el, csak megsérthetik.

Ekkor lép elő a gyenge és az erős ember problémája.

A politikában ugyanis mindig kétfajta ember van.  Az egyik azt kérdezi, hogy „mit akarok?”, a másik, hogy „miért nem lehet ezt akarni?”. Az egyik alakítja, a másik elszenvedi a történelmet. Az egyik legyőzi, a másik feladja önmagát. Az egyik az erős, a másik a gyenge.

Válságban mindenki az igazi arcát mutatja.

Az  erős azt mondja, „azt nem lehet, hogy...”, „ebből egyszer már elég volt”, „nem engedjük”. A gyenge meg azt, hogy „csak alkalmazkodni lehet”, „úgysem lehet igazam”, „mi magyarok már csak ilyenek vagyunk...”

Az erős az önbecsülésre erőforrásként tekint, a gyenge nehezékként.

Még inkább így van ez, ha megsértik egy ember vagy egy nemzet önbecsülését.

A gyengeség nem sors, lehet rajta változtatni. Az erő nem izom, hanem elhatározás.

Az embernek egyszer el kell határoznia magát. Döntenie kell, hogy mit akar. Azt akarja, hogy mivel magát becsüli, mások is megbecsüljék, vagy mivel semmire se tartja magát, elfogadja, hogy mások is semmibe vegyék.

Mivel a politika akaratátvitel képessége, ezért különös jelentősége van annak, hogy kik kormányoznak egy nemzetet.

Ma Magyarországot olyanok kormányozzák, akik nem nehezékként, hanem erőforrásként tekintenek az önbecsülésre.

Az önbecsülés, mint lélektani faktor adja a kulcsot mindahhoz, amit a kormány csinál.

Ez határozza meg a politikai célt (gyenge országból Erős Magyarországot csinálni), a változtatások értelmét (hogy a saját erőforrásai fölött a magyarok saját maguk rendelkezzenek), az átalakítások irányát (hogy állami juttatások helyett mennél több ember éljen munkából - mert az önbecsülésért mindig meg kell dolgozni), a társadalompolitikai célt (a középosztály felerősítése – mert ha nincs erős középosztály, akkor nincsenek emberek, akiknek van vesztenivalójuk), az ehhez illeszkedő eszközválasztást (arányos adórendszer és a középosztálypolitika összenövesztése), és a változtatások végigviteléhez szükséges feltételek megteremtésének szándékát (ha nincs erős középosztály, akkor nincs politikai stabilitás sem).

Az önbecsülés a rendezőelve mindannak, ami történik.

Mert az embernek vagy egy nemzetnek egyszer végre el kell határoznia magát.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr755613001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2013.11.09. 13:16:16

@közösperonos átszállás:
A kedves szerző azt óhajtotta érzékelni, hogy nekünk magyaroknak erős vezetőre van szükségünk aki szembeszáll mindenkivel, merthogy az önbecsülésünket nem veheti el senki.

Amúgy ezt a lózungot már más narancstudatútól is hallottam.

A szerző ott csúsztat egy nagyot, hogy ezek szerint aki nem akar erőből szembe pisálni a szélviharral az megalkuvó. Miközben ennek az Orbáni szép új világnak a gerincét pont az elvtelen megalkuvók teszik ki, akik a realizált és várható előnyökért lemennek kutyába.

bla.bla (törölt) 2013.11.09. 13:56:29

Nem értem mi ez a nagy rinyálás GFG vel kapcsolatban. Az irásai beilleszthetők a konzervatív politikai filozófiába.
Szerintem nálunk ez mindenképp hiánypótló. Nyilván ha egy liberális ember olvassa ezeket, és ha véletlen megérti, baromira nem fog egyet érteni. Ettől függetlenül ezeknek az írásoknak önmagában is értéke van (értem ezalatt, ha nem úgy olvassuk, hogy a kormány döntéseit akarja magyarázni)
Nézegessétek meg a Gyurcsány-kormány idején kiadott századvég kormányzás értékelőket. Már akkor is ezeket a kategóriákat használta GFG.

livengood 2013.11.11. 14:05:39

Elvehetik az önbecsülést is. Erről, sok más irodalom mellett bőven esik szó a Gulág irodalomban is. Javaslom Varlam Salamov novelláit, rövidek, velősek.

Varlam Salamov: A tejkonzerv
"Csak valami külsõ inger tudott kizökkenteni minket a közönybõl, eltéríteni a lassan közelgõ haláltól. Külsõ, nem pedig belsõ erõ. Belül minden kiégett, kiüresedett, minden mindegy volt, legfeljebb egy napra elõre terveztünk."

Egyébként érteném én a konzervatív politikai filozófiát, ha az állítások itt-ott nem lennének ennyire ellentétben a tényekkel. Például - akik meghatározzák "az átalakítások irányát (hogy állami juttatások helyett mennél több ember éljen munkából - mert az önbecsülésért mindig meg kell dolgozni)" tetteikkel épp az ellenkezőjét üzenik. A magán nyugdíjpénztárak államosítása például az emberek többségét elriasztotta az öngondoskodástól. A "rezsicsökkentés" kampány azt üzeni, hogy ne gondolkozz, majd az állam megsegít. Ahogyan a vizitdíjat szitokszóvá tették, ugyan úgy az élet minden területéről kiszorítják az értelmes, kompromisszumot kereső diskurzust (pl. tandíj).

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása