GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

GFG a Centrális Erőtérben 13.: A nagyvonalúságról

2014.10.29. 10:34, gfg ,

„Pompeius szobrainak felállításával Caesar a maga szobrainak is biztos helyet szerzett.”

(Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok)

 

Van olyan, hogy politikai érzék.

A politikai érzék súgja meg, hogy ebben vagy abban a helyzetben mi a politikailag lehetséges, illetve kívánatos (továbbá, hogy ami lehetséges, az kívánatos-e, ami kívánatos, az lehetséges-e, illetve mit kell tenni, hogy a kívánatos lehetséges legyen). Mert az bírja el igazán a hatalom súlyát, aki a saját javára tudja azt fordítani. A nagyvonalúság a politikai érzék diktálta, vagyis nem közönséges, hanem politikai erény. Az erősek erénye, ha azt diktálja a politikai érzék.

A nagyvonalúság politikai erényként történő meghatározása nem szűkítést jelent, hanem az adott erény természetének a meghatározását.

A tudomány például nem tud nagyvonalú lenni. A társdalomtudományos teljesítmény elérése megköveteli, hogy az illető számot adjon ismereteiről, lábjegyzetekkel és egyéb más technikákkal kell bizonyítania, hogy rendelkezik az előzmények és a kortársak ismeretével, vagyis demonstrálnia kell tudását. Hogy Weber, Durkheim vagy éppen XY korábban éppen fityet hányt a ma érvényes tudományos normákra, és az így nyert megállapítás azóta a demonstrálandó tudás része lett, az nem számít. A kortársak számára ugyanis mindez már nem megengedhető, vagyis hogy éppen a nemtudományos megismerés vezet-e a tudomány klasszikus megállapításaihoz, ezzel a ténnyel szemben a tudomány kortárs közössége nem tud nagyvonalú lenni. A nemtudományos úton megállapított felismerések nem tudományos felismerések.

Közelebb kerülünk a nagyvonalúsághoz, ha hétköznapi példákból indulunk ki. Nagyvonalúnak vagyunk hajlamosak tartani azt a kereskedőt, aki azt mondja nekünk, hogy ne vigyük el ezt a zsemlét, mert már kétnapos. Nagyvonalúnak tartjuk, mert látszólag érdeke ellen cselekszik, vagyis hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy háttérbe tolja saját érdekére vonatkozó számításait. Még inkább átjár minket a jóérzés, ha nem fűzi hozzá, hogy „mivel én jó kereskedő vagyok, különb a többinél, ezért mondom azt, hogy ne vigye el a szikkadt zsemlét”, vagyis nem hívja fel a figyelmünket arra, hogy nagyvonalúan járt el.

A nagyvonalúság politikai erénye azonban nemcsak a győzelem-vereség alapvető kérdésétől elválaszthatatlan, de attól is, hogy kifejezésre juttassuk, hogy mi az, amit éppen teszünk, vagyis kimondjuk: nagyvonalúan járunk el. Nagyvonalúnak lenni alapvetően azt jelenti, megtehetnénk, de még se tesszük. Meg van hozzá az erőnk (felhatalmazás, parlamenti többség stb.), de mégse élünk vele.  Ezt a nagyvonalúságot nem a szív, hanem a politikai érzék diktálja. Vagyis a nagyvonalúság nem karakterünk állandó vagy legalábbis meghatározó vonása, hanem egy felismert szükség. Nagyvonalú mindenekelőtt a győztes tud lenni, és még az is lehetséges, hogy a nagyvonalúság képes győzelemmé átfordítani egy vesztesnek látszó helyzetet. Mert bár lehet ugyan kisstílűen is győzni, de a győztes nagyvonalúsága erőről árulkodik. A nagyvonalúság az erősek politikai erénye, mert erő kell ahhoz, hogy ne tegyünk meg mindent, ami egyébként hatalmunkban állna. Aki meg tudja mondani, hogy van X dolog, amit semmilyen körülmények között nem tenne meg, az az igazán erős. Aki erre nem képes, az nagyvonalú se tud lenni, vagyis valójában gyenge. Mivel a nagyvonalúság elválaszthatalan a győzelem-vereség kérdésétől, ezért kell kimondani, hogy most éppen ebben a helyzetben nagyvonalúan jártunk el. A nagyvonalúságot ezért valójában csak elszenvedni lehet. A politikában egész egyszerűen rosszul érzi magát az, akivel szemben kifejezésre juttatják, hogy most éppen nagyvonalúak voltak vele szemben, mert a nagyvonalúság gesztusa aláhúzza az illető gyengeségét.

Illusztráljunk.

Az Alkotmánybíróság elkaszálta az ún. átmeneti rendelkezéséket, majd a sok vitát kiváltó regisztrációt alaptörvényellenesnek nyilvánította. (Zárójelben jegyzem meg, az Alkotmánybíróság természetesen politikai szereplőként viselkedett. Ennek belátáshoz elegendő visszájára fordítanunk azok érvelését, akik azt akarták illusztrálni, hogy az Alkotmánybíróság NER által kinevezett tagjai a regisztráció megtartása mellett érveltek, az érvelést megfordítva tehát azok, akik a regisztráció ellen emeltek lándzsát, azok a NER ellenzői, vagy ellenfelei. Még az intézmények semlegességét hangsúlyozó szereplők is politikai szerepet tulajdonítottak a talláros testületnek, Karácsony LMP-s képviselő egyenesen arról beszélt, hogy szerinte az AB döntésében a választók akarata jelent meg.) Az ellenzék miközben a Fidesz-kormány vereségétől volt hangos, már arra készült, hogy a Fidesz majd fityet hány a döntésre, cselezni, meg taktikázni fog, sőt felszántja és sóval szórja be az Alkotmánybíróságot, miközben fideszes politikusok lakmároznak majd Stumpfék tüdejéből. Ehhez képest, akárcsak a felsőoktatási rendszer átalakítása kapcsán kirobbant vitában, belépett a játékba a nagyvonalúság: megtehetnénk, de mégsem tesszük, 2014-ben nem lesz regisztráció. A nagyvonalúság megfordította a vesztesnek ítélt helyzetet. Ezért fogadta nem csupán csodálkozás, hanem csalódás a nagyvonalúságot: mégsem épül diktatúra. Majd megjelent a szemrehányás, hogy egyáltalán miért erény az, ha megtehetnék, de mégsem teszik, s ezt még ki is mondják?

Így hangzik a vesztesek szemrehányása, a nagyvonalúság elviselésének nehézségéből fakadó gyengeségérzet.

A nagyvonalúság ugyanis a politikában a győztesek erénye.

 

A bejegyzés a 2013. január 6-i bejegyzés változatlan utánközlése

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr836843371

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.10.29. 15:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.10.29. 11:19:40

Kisszivem, te kevered a nagyvonalúságot a pofátlansággal.
Nagyvonalúak majd mi leszünk az LFS-sel: ha nagyon nem tetszik nektek, akkor majd választhattok LFSZ-t is.

Brrrrrrrrrrrrr 2014.10.29. 11:47:16

tartós tejet ne vegyél te rendszert kiszolgáló élösködő....

Brrrrrrrrrrrrr 2014.10.29. 11:48:41

@Brrrrrrrrrrrrr: Ui
jó lenne máshová szopkodnod mert a lakály média mégnagyobbat bukhat...

tfin 2014.10.29. 12:08:23

"tfin 2014.10.27. 11:54:20
Gábor!
Tényleg ér 25 milliárd ennyit...?
Te írtál posztot -egy kiválót- a nagyvonalúságról. Figyelmedbe ajánlom."

Köszönöm.
Bár sajnos a nagyon "tehetséges" Németh úr ma reggeli nyilatkozata nem ebbe az irányba mutat... Remélem hallgatnak rád.

Szindbad 2014.10.29. 15:11:58

Hát ez bizony már a gyengeség jele lenne, nem a nagyvonalúságé. Javaslom a békemenet megtartását mégis.

Késes Szent Alia 2014.10.29. 17:01:16

Hahó, nem nagyvonalúságnak nevezzük azt, ha a kormány elfogadja az AB határozatát, hanem ez "a magyar demokrácia egyik vastörvénye" (OVi, 2007). Nincs felhatalmazása a kormánynak mást tenni. Hogy hatalomra kerülve folyamatosan trükközik ezzel, az nem jelenti, hogy bármelyik trükkje legitim lett volna.

Az se nagyvonalúság, ha Lenin elvtárs nem lövet a tömegbe, holott ugye ő is megtehette volna.

Ha a bukás után a fideszes nacsalnyikok nem lesznek fellógatva, na az lesz a nagyvonalúság, az ilyen események általános menetét ismerve.

capacete 2014.10.29. 17:52:32

Bizony, a nagyvonalúság az erős erénye. A Fidesz pedig soha nem nagyvonalú. Ergo...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.10.29. 18:01:18

@Késes Szent Alia: Na, nekem is pont a gyermekszerető Lenin et. nagyvonalúsága és Férfias Ereje jutott az eszembe a cikk mandiközlése alatt.

@tfin: Németh Szilárdot nem kell félteni a seggszájúságtól.

vokalpatriota 2014.10.29. 18:23:13

G.Fodor!

Az a nagyvonalúság, amit magyarázni kell, az nem nagyvonalúság, csak annak akar látszani.
De tökmindegy, mert a főnököd nem ismerte soha.

A nagyvonalúság nem az, amikor megtehetném de nem teszem.

Fogadjunk, nincs gyereked.
Ha lenne, tudnád, amit magyarázol: pont nem az...

Késes Szent Alia 2014.10.29. 18:26:39

@Counter: Valami lehet a NER-ben, meg a típusszövegeikben, amikről a bolsevikokra asszociál az ember, nem is értem...

Urfang 2014.10.29. 18:43:55

A nagyvonalúság nem értelmezhető a győzelem-vereség szempontjából, mert a nagyvonalúság az maga a győzelem-győzelem helyzete.

Persze ezt egy nagyvonalúnak látszani akaró kisstílű pitiáner törpe úgy sem értheti meg.

incze 2014.10.29. 19:37:19

gfg, minél telibb a gatyi, annál több a szó. egy hete még, mielőtt a basi a maga végtelen ország- és világismeretében magára nem rántotta a szarosküblit, egy-két mondatokat rebegtél a térben.

amúgy meg nincsen szögesebb ellentét a föld kerekén mint a basi és a nagyvonalúság. márpedig, ha a basi kicsinyes és bosszúálló (és akkor finoman fogalmaztunk, hiszen az egész kül- és belpolitikája maga a sértett és frusztrált kicsinyesség), akkor ki merészelne önállóan nagyvonalú lenni basisztánban (egyáltalán bár más)?

Pelso.. 2014.10.29. 19:41:51

@Szindbad: Már a híveknek is zavaros. Pedig számukra eladható maszlagot kell tálalni, különben gyorsan oda politikai-gondolkodói illúzió s jön a selyemzsinór

Egy kis porszem 2014.10.29. 22:07:06

Korrekt dolog volt fórumozói kérése lehozni (Ctrl C+Ctrl V) a kommentelő kért bejegyzést.
A nagyvonalúság gondolatmenetével és politikai mivoltával is egyet kell értsek. Bár az illusztrációval kapcsolatban felmerül egy kérdésem a nagyvonalúság és a belátás között milyen korrelációt fedez föl a szerző? Kíváncsi volnék...
Véleményem szerint a regisztrációval kapcsolatban, amelyet az AB alaptörvény ellenesnek (szerintem külön írjuk, de nem vagyok biztos benne nyelvészek önöké a pálya!) nyilvánított. A kormány részéről inkább a belátás volt a jellemző mind a regisztráció, mind az oktatási törvény kapcsán (Hoffman Rózsa eltávolítása és Klinghammer kinevezése a felsőoktatás élére), belátás, hogy baromságot csinálunk és nem folytatjuk tovább, mert nem biztos, hogy 2014-ben behúzzuk a választásokat. Tény, ez demokrata gondolkodás. Párosulhat nagyvonalúsággal? Persze, nem teljesen nagyvonalúság rejlik a kormány intézkedése mögött, sokkal inkább a belátás.
Vessük össze az ellenzék politikáját méghozzá a vizitdíj bevezetésével kapcsolatban. Az akkori kormány (igaz az AB nem mondta ki hogy alaptörvény ellenes), nem látta be, hogy saját szavazói körében sem 100%-ban elfogadott a vizitdíj, nem sokkal utána Fleto le is mondott. Tény az ellenzék 2013. év elején sem tagadta meg magát a nagyvonalúság (vagy inkább kicsinyesség?) terén.
Semmi problémám nincsen gfg írásaival kapcsolatban. Hogy az ide írogatók a külsején élcelődnek az őket minősíti. Egy apró problémát fel vélek fedezni és ezt jobboldaliként mondom, politikai elemző/gondolkodóként túlságosan elfogult a kormány irányában, így könnyen támadási felületet nyújt.
Lehet bárki kormánypárti egy demokráciában nem elfogultan a földön járva, hiszen a nagyvonalúság a politikában a győztesek erénye. Ellenben aki túlságosan elvakult, az idővel nagyot csalódhat (és ez nem csak a szerelemben van így)

vizitor 2014.10.30. 07:36:13

és ugye ingyenebéd sincs?

Egy kis porszem 2014.10.30. 10:04:26

Aki kevésbé elfogult:

http://vs.hu/gazdasag/osszes/kritikus-helyzetben-nem-szabad-hallgatni-interju-mellar-tamassal-1029#!s18

m3tr0n01d 2014.10.30. 20:57:40

Tisztelt tanár úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy ezek szerint az is a nagyvonalúság jele volt, hogy vasárnap nem lövettek közénk a Lendvay utcában, bár megtehették volna?

Üdvözlettel

egy volt hallgatója

Egy kis porszem 2014.10.30. 22:23:07

@Késes Szent Alia:

Ennyi erővel Fletóék "elszámoltatása" is nagyvonalúság volt...

Kis ember 2014.11.01. 05:59:55

"Alkotmánybíróság NER által kinevezett tagjai a regisztráció megtartása mellett érveltek, az érvelést megfordítva tehát azok, akik a regisztráció ellen emeltek lándzsát, azok a NER ellenzői, vagy ellenfelei."

Ezek szerint ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség?
Mint itt: www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=VeccKrD4rW8#t=2472

Gáborkám, nem vagy te egy kicsit kommunista?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.01. 07:17:31

@Kis ember: GFG nem kommunista, hanem bolsevik. A kettő megkülönböztetése a beugró kérdés a "magyar belpolitika" nevű kacsaúsztató lábmosójához.

Kis ember 2014.11.01. 09:31:16

@Counter:
Tudom, de a beidézett linkhez a komcsi jobban illik.
Én egyébként inkább sztálinistának mondanám, de a lényegen egyik sem változtat.
Mivel nem hülye csak gerinctelen, nyilván esténként fél egy kicsit, hogy mikor falja fel a forradalom. :D

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2014.11.10. 16:13:23

Az itt kommentelok lennenek a komcsik web2 csapata? Eleg harmatos a teljesitmeny.

Allati vicces nezni a vergodest, miutan ezerszer elmantraztak, hogy a fidesz es a diktatura meg erobol mindent es ov kezi vezerlessel, es vuuuuáááááá, meghalt szögín demográcia.. erre nagyvonaluan azt mondják: oké, akkor nem lesz újabb távközlési adó. A valóság megint adott egy kurvanagy zacsipacsit, hökkkenet, böbbenet, döbbenet.. de aztán csak megy tovább a fosfröcsök: igen, de azon kívül nem adtak semmit nekünk a rómaiak!

gfg teljesen korrektül nevezi meg az eseményt. Ezek a balbibik meg nem tudják már értelmezni az egyszerű magyar mondatokat, nemmegy a kategorikus szillogizmus, mert az álomvilág (a fideszdiktatúra látásmód) nem engedi megérteni, olyanok mint a mégza aladárbana kétdimenziós emberek.

poppara 2014.11.11. 02:37:11

@vazsmegyeigerdezsház: Mondjuk az is vicces, hogy sarkos, de kulturált kommentemet máris törölte a szerkesztő. Úgy látszik, betalált.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása