GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Sárkány ellen sárkányfű

2012.09.06. 08:01, gfg ,

„Földrészek nyilhatnak föl szemedbe - / hiába nincs itt semmi: / Törökszentmiklóson vagy Fegyverneken / nagyon keserves / egyedül lenni.”

(Szabó Lőrinc: Újsághírben a végtelen)

 

Van egy feladat.

Erős politikai közösséget kell teremteni.

Európában ma a nemzetek reneszánszát éljük. Mindenki, aki sikeres akar lenni, saját jól felfogott nemzeti érdekét követi.

Erős politikai közösség létrehozása nélkül egyetlen nemzet sem lehet sikeres.

A sikeresség, mint cél tehát azt a követelményt fogalmazza meg a kormányzók számára, hogy nemzeti keretek között kell gondolkodni.

A lebeszélés kultúrája az akadály.

Az a helyzet ugyanis, hogy miközben a lebeszélés kultúrájának képviselői folyton arról beszélnek, hogy nem nyugat-konform, nem européer, amit a magyar kormány csinál, addig a nyugati perspektívájuk szűrőjén kihullik a rögmagyar valóság. Őket nem érdekli Törökszentmiklós és Fegyvernek népe.  S ez fordítva is igaz. A lebeszélők által ránk olvasott problémák nem rezonálnak a magyar alföldön, pedig itt terem meg igazán az a sárkányfű, amitől visszahőköl a sárkány.

Politikai felelősség kérdése annak megértése, hogy Törökszentmiklós és Fegyvernek is mi vagyunk. Ez a felelősség nem szociális érzékenységet követel, hanem egy politikai feladat megoldását: a kormánynak az emberek mellé kell lépnie, mert amíg Törökszentmiklóson és Fegyverneken „értelmetlen keserűség” van, és hiába kiáltjuk el magunkat, hogy magyarok, tegyetek valamit!, addig nem nem lesz a véletlen vagy a sors által összeverődött emberekből erős politikai közösség. 

A hétköznapi józan ész által megszervezett élet egyszerű alapértékek köré szerveződik: munka, otthon, biztonság. Ezek biztosítását várják el egy kormánytól az emberek. A világ azonban úgy van berendezve, hogy gyakran a legegyszerűbb dolgok eléréséért kell a legtöbbet áldozni. Szabadságharcot nem a szabadságharcért kell megvívni, hanem azért, amit elérhetünk általa. Vagy más megfogalmazásban: a forradalom értelme nem önmagában van, hanem abban, ami utána következik.

A kormányzás kérdései ezért ott kezdődnek, ahol földbe verjük a cölöpöket.

Az első cölöp: a nemzeti függetlenség megteremtése. Ez azért kell, mert enélkül nem vagyunk önmagunk urai. Ezért kell csökkenteni az államadósságot, mert aki fölött hitelezői rendelkeznek, az híján van az önbecsülésnek.

A második cölöp: meg kell akadályozni a függőség újratermelődését. Ezért kell vigyázni az úgynevezett hiánycélra, ezért kell átalakítani az adósságot termelő rendszereket, ezért kell saját lábra állítani a felsőoktatást vagy az egészségügyet.

Aki ki akarja dönteni ezt a két cölöpöt, az nem növelni, hanem szűkíteni akarja az önálló döntés lehetőségét, az nem kitágítani, hanem zsugorítani akarja a mozgásterünket.

Két világosan elkülönülő felfogás áll egymással szemben. Az egyik azt kérdezi: „mit akarunk?”, a másik meg azt: „miért nem lehet ezt akarni?”.

Ha a lebeszélők győzedelmeskednek, akkor általánossá lesz a megalkuvás kultúrája, s tényleg nem lesz más Törökszentmiklóson és Fegyverneken, mint „sár, sár, és fáradt / közöny vagy bánat / emberben és kuvaszban”.    

Hogy ez ne  így legyen, ahhoz a megalkuvás kultúrájával való szakítást magunkon kell elkezdeni. Míg az érme egyik oldalán a szabadságharc és a nemzeti függetlenség van, addig a másikon a munka és a teljesítmény. A cölöpök ugyanis arról is szólnak, hogy olyan kereteket kell kialakítani, amelyben a munka teremtheti meg a felemelkedés lehetőségét, és ennek révén lehet egyről a kettőre jutni. Ezen alapul a nyitott középosztály gondolata, a nemzetegyesítés társadalmi fundamentuma.

Ehhez csak azt kell megérteni, hogy Törökszentmiklós és Fegyvernek is mi vagyunk. Ez politikai felelősség kérdése. Enélkül nincs erős politikai közösség és nem kerülhet Fegyvernek, Törökszentmiklós és Budapest egymás mellé, egy térképre.

 

Címkék: kormányzás,szabadságharc,középosztály,nemzetegyesítés,a lebeszélés kultúrája,az önbecsülés kultúrája

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr1004758211

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sárkány ellen sárkányfű 2012.09.07. 22:39:08

Szabadságharcot nem a szabadságharcért kell megvívni, hanem azért, amit elérhetünk általa. Vagy más megfogalmazásban: a forradalom értelme nem önmagában van, hanem abban, ami utána következik.

Trackback: Kiszivárgott a sárvári Fidesz frakciógyűlés dohányzói jegyzőkönyve! 2012.09.06. 12:34:06

Matolcsy György: Figyeljetek, kiszámoltam, mi kell az 5%-os gazdasági növekedéshez! Növeljük a nyugdíjkorhatárt, de mindeközben a nyugdíjakat is csökkentjük, nem csak reálértéken, hanem amúgyis! Az SZJA-t tovább növeljük, legalább legyen nálunk valam...

Trackback: Hányan szarták le Orbán új nemzeti konzultációját? 2012.09.06. 11:13:13

Nem mondhatjuk, hogy hétmillió háromszázezer választópolgár le se szarta Orbán Viktor május 30-án postára adott konzultációs kérdőívét, hiszen ezek az emberek konkrétan leszarták a nemzeti ál-konzultációt. Hétmillió háromszázezer választópolgár nem kül...

Trackback: Nagyon átvernek minket Orbán manipulált fotóival 2012.09.06. 11:11:50

Sokkal öregebb, sokkal kövérebb és sokkal bunkóbb az életben, mint amilyennek a kormánypromókhoz használt, retusált fotókon láttatják. Ha nem röhögted magad halálra Orbán fizimiskáján a kérdőívéhez csatolt levélben, és a munkahelyvédelmi levelét kinyit...

Trackback: Már a Csodák Palotáját is elveszik tőlünk? 2012.09.06. 10:46:27

Vajon mi állhat a Csodák Palotája bezárása mögött? A Simicska-Nyerges birodalom újabb koncszerzési kísérlete? Az elmúlt nyolcév utolsó maradványainak eltávolítása a NER-ből? Netán izraeli csoportok által irányított agyelszívás?   Az utóbbi id...

Trackback: Semmi sem az, ami 2012.09.06. 10:36:44

Szórakoztató képes erkölcstan és etikaoktatás, meg egy kis morálfilozófia kételkedéstannal.

Trackback: A Petrocelli-szindróma 2012.09.06. 08:59:57

Emlékeztek, ugye? Olasz származású, a nép fia típusú kikupálódott ügyvéd gyerek a szentem. Mindig valami nagyon loser cowboy fiút, avagy lányt védett, és mindig a közelében állók biztatták erre. Gondolom, hogy közben azért jutott neki zsírosabb falat i...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.09.06. 09:19:37

KÖZ
(Közérdekű közhelyek)

Egyén keresi helyét a Közben,
Egyéniségét veszti-e közben?

S Köz-e a Köz, ha sok-sok kis egyén
Elvan csak egymás hátán és hegyén?

Mondja-e a Köz: egyén, ezt tegyed?!
Egyén marad-e ettől az egyed?

Köz van egyénért? Egyén van Közért?
ABC közös nyelv, vagy csak egy közért?

És egyáltalán, hol a Köz helye?
S erről bármit írni nem közhely-e?

Köz, jól vagyok!

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/07/koz.html
:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.06. 09:20:01

GFG érdekes nevű településeket talál az ország térképét böngészve, s ezen meglepődve posztot ír felfedezéséről.

A racionális elemzésnek ellenállót, persze. Egy olyan világot vázol, amelyben az emberek nem akarnak racionális elemezhetőséget, de politikát viszont annál inkább.
Ilyen a világ?
Ilyen világ van Törökszentmiklóson vagy Fegyverneken?
Politika és GFG-k után sóhajtoznak a mezőn, az asztalnál, az udvaron vagy az ágyban?

(A szövegek logikája kísérteties hasonlóságot mutat a NOSzF utáni kommunista mozgalmak szövegeinek logikájával. Mellesleg.)

vukkarak 2012.09.06. 09:21:15

Ennyire durva agitpropot már rég olvastam. Kíváncsi vagyok hol tanult az illető!

Azt elfelejtette hozzátenni, hogy ezek a legfőbb célok és a cél szentesíti az eszközt, úgyhogy senki ne kérdezzen semmit, örüljön, hogy ez a háború lesz a végső, és pártunk győzni fog!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.09.06. 09:41:26

Alapvetően bornírt a poszt! Már az első "cölöp" is a felületesség mintaképe: "nemzeti függetlenség megteremtése. Ez azért kell, mert enélkül nem vagyunk önmagunk urai. Ezért kell csökkenteni az államadósságot, mert aki fölött hitelezői rendelkeznek, az híján van az önbecsülésnek."

Kedves cikkíró! Nem a hitellel van a baj! Hanem azzal, hogy mire vettük fel! Nyugdíjakra, az életszínvonal fedezet nélküli növelésére és erőn felüli, nem termelő beruházásokra! Itt a bibi! El kellene szakadni végre a szocializmusról! De amíg csak baloldali kormányaink vannak, erre nem lehet számítani. :(

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2012.09.06. 09:43:35

megint azt érzem, hogy egy elvont szinten nehezen vitatható kocsmai közhelyből (nem helyes, hogy nálunk jobban tudják az emberek, mit miért nem lehet, mint azt, hogy hogyan lehet) eljutunk a szövegbel egy nagyon konkrét és abból logikusan nem következő állításig (a kormány helyesen politizál). ez szerintem csúsztatás, amit a közbeeső logikai lépések kihagyása tesz lehetővé.

lloyd_george 2012.09.06. 09:44:57

Nem értem a posztot.

Rendben van, erős politikai közösség kell. Ez így van.

Azonban az "otthon, munka, biztonság" és a gazdasági függetlenség már más szférában mozgó célok és fogalmak.

Ami a lebeszélés kultúráját illeti, nem tudom pontosan mit ért ezalatt a szerző. Ha azt, hogy ne legyenek ellenérvek egy kormányzat politikájával szemben, akkor nagyon mellélőtt.

Az ellenérvek jót tesznek egy tervet, árnyalják és kevésbé teszik egyoldalúvá. Pont ez a minőségi különbség az első és második Orbán-kormány között.

Orbán először viszonylag jól kormányzott, miért? Mert ellenérvekkel és ellenzéki nyomással fékezték, további érvelésre és indoklásra kényszerítették, ezzel legalább megpróbálva szélesebb konszenzust teremteni az adott kérdések köré.

Végül elbukott a 2002-es választásokon, de nem a konszenzuskényszer miatt, ahogy ő gondolja, hanem szimplán amiatt, mert hülye volt és hagyta magát kimanőverezni a hatalomból egy populista MSZP kampánnyal.

A második kormányzása más tészta. Nincs senki, aki ellenérvekkel megpróbálná megmagyarázni neki, hogy az ösztönei esetleg félrevezethetik, emellett úgy érvel, hogy őt 2/3-dal megszavazták, mégpedig ŐT, vagyis bármit csinál, arra nézve összenemzeti konszenzus van és emiatt a hibák is beleférnek.

Hihhetetlen 2012.09.06. 09:48:22

Ha jól látom megnyitotta kapuit a kormánypárti online romkocsma. Na de miért a Századvég igazgatója a csapos?
Illetve ezek után: milyen konkrét kérdésekben tudják a kormányt közpénzből finanszírozott objektív véleményükkel támogatni?

genyamagyar 2012.09.06. 09:51:30

Magyarország mindig akkor volt sikeres, amikor nem volt független. Pl.: Monarchia.

Borenbukk 2012.09.06. 09:51:35

@TrueY: A Szazadvegre nezve eleg szornyu lenne, hogy az igazgatoja ennyire kepes. A masik lehetoseg, hogy kapott annyi penzt, hogy korpasodjon a haja. Az legalabb a Szazadvegnek - mint uzleti vallalkozasnak - jo.
Igy vagy ugy, de a "politikai gondolkodo"-t gyorsan kihuznam a bemutatkozasabol.

is 2012.09.06. 09:51:55

"Európában ma a nemzetek reneszánszát éljük. Mindenki, aki sikeres akar lenni, saját jól felfogott nemzeti érdekét követi."

Te tényleg azért jössz ide, hogy minden nap jót nevethessünk rajtad. A politikai Európát építik gőzerővel, ez a tény. A nemzetieskedők rohamtempóban halkulnak, és vesztik elfelé a háborút. Cseh elnök és társai még hetente tesznek mindenféle kijelentéseket, amiken szintén mindenki röhög, de egyébként a kutya sem figyel rájuk.

A nagy nemzeti reneszánszban napok óta az összes hírportálon kielemzték, hogy Magyarorszgá mire jutott két év alatt Kínával, Szaúd-Arábiával és Azerbajdzsánnal, nemzeti alapon.

Európában nincs elég nagy önálló nemzet. Európa egy értékelhető méretű nemzet, és ha erről beszélsz, akkor persze tudnánk miről beszélgetni. De már megint hülyeségeket sikerül Európáról írnod két mondaton belül, szóval marad a kedves mosolygás és nevetés, a kedves bohócon, aki nap mint nap idejön, hogy nevessünk rajta.

is 2012.09.06. 09:55:12

@lloyd_george: "Rendben van, erős politikai közösség kell. Ez így van."

Ne legyél ennyire konformista. Mondd ki te is bátran, hogy a király meztelen, az "erős politikai közösség kell" fordulat értelmetlen és zagyvaság, nincs neki értelme, csak jól hangzó szlogen.

Erős politikai pártok kellenek, az egy állítás.
Szilárd szavazóbázist akarok építeni a pártomnak, az is egy állítás.
Erős politikai közösség, az egy nemkijelentés.

plazaboy 2012.09.06. 10:02:08

Köszönjük, így kell megkerülni egy problémát. Már nem az a kérdés, hogy szükség van-e az önállóságra, hanem az, hogy a Fidesz lépései valóban az önállóság felé visznek-e el és nem (ismét) egy szűk elit megerősítéséhez.

"...ezért kell saját lábra állítani a felsőoktatást vagy az egészségügyet."

Ez pedig az SZDSZ szövege volt. Mintha nem erről szólt volna a Fideszes kórus a szociális népszavazás idején? Vagy nekem rossz a memóriám?

hungarisztan 2012.09.06. 10:02:14

Tisztelt szerző,

Ez nem politikai gondolkodás. Ez annak a hiánya.
Konkrétan szerecsenmosdatás (hogy szebbet ne mondjak, pedig tudnék, szerepel(ne) benne a segg és a nyalás szó is).

Hamis kiindulópontokból hamis konklúziókhoz való eljutás, nagyszerű semmitmondás közepette.
Bosszantó, buta, pártos.

A dolog azzal kezdődik, hogy a szerző elhiszi, hogy itten szabadságharc folyik. Holott lófaszt. Az ún. „szabadságharc” nem más, mint egy dilettáns, ostoba, együttműködésre képtelen, minden bokorban ellenséget látó (és képző), gondolkodást mérgező kormányzati stílus sajátos nyelvezetének a vadhajtása, ún. tematizálás. Összefoglaló neve annak, hogy nem képesek tökös (és főképp hasznos) kormányzást csinálni, ezért ősi magyar (vagy hívjam inkább nemzetinek? az most divatosabb!) szokás szerint kenegetik a szoárét és harcot hirdetnek minden és mindenki ellen, aki látja, hogy meztelen a király.

Pedig az emberek valóban egyszerű dolgok köré szervezik/szerveznék az életüket. Elég komoly aránytévesztést (khm...) jelent ezen egyszerű dolgok elvételét szabadságharcként értelmezni (és mindezt még be is nyalni).

Folytathatnám, de minek: aki szerint az önbecsülésünket az határozza meg, van-e tartozásunk ~ hát, az valószínűleg nem politikai gondolkodást végez éppen, hanem a legszégyentelenebb módon próbálja magyarázni a magyarázhatatlant. Már az első „cölöp” ketté van törve. De nem a gaz ellen törte ketté, hanem a szerző maga választott selejtet a tüzép telepen.

Wallstreetbull 2012.09.06. 10:03:15

"A második cölöp: meg kell akadályozni a függőség újratermelődését"

Szétröhögöm magam öregem... Hogy lehet ekkora baromságot írni ??? Ma a világ olyan, hogy még a legnagyobb országok is függenek a külvilágtól, a mélyen a nemzetközi munkamegosztásba beintegrálódott, nyersanyag és energiaszegény Magyarország pedig aztán tényleg millió szállal ! Egyetlen "független" ország van csak: Észak-Korea, de még ők sem igazán azok, mert amikor éppen visszautasítják a segélyeket, akkor a baromi nagy függetlenség okozta tömeges éhenhalások száma ugrik meg durván !

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.09.06. 10:05:28

Nem szar érzés a kormány papagájaként keresni a megélhetést?

Mellesleg szép dolog, hogy most ennyire fontos az adósság, de miért nem volt fontos eddig a Fidesznek? A szociális népszavazás idején hol volt a "nemzeti függetlenség"? Miért tilos megszorításnak nevezni a megszorítást? Miért van soron kívüli nyugdíjemelés? Miért tabu a progresszív jövedelemadó?
Miért nyaltuk ki Kína és Azerbajdzsán seggét, hogy adjanak hitelt? Stb.

A válasz, hogy amit a szerző felsorolt, az mind bullshit. Ezek nem többek a kormány pillanatnyi buzzwordjei. A kormány valódi célja nem a nemzeti függetlenség, hanem a hatalom megszerzése és megtartása. Ezek a szóvirágok csupán ennek az eszközei.

Magyarnaba 2012.09.06. 10:12:45

Törökszentmiklóson és Fegyverneken „értelmetlen keserűség” van.

Igen, ott is voltak pályázatok állami földterületek bérlésére. A nemzeti függetlenség gondolatát a Századvég kormánya nem töltötte meg tartalommal, így az csak lózung maradt.

Aëtius 2012.09.06. 10:15:16

Szar lehet mostanában fideszes ideológusnak lenni (és ennek semmi köze a jobb oldalhoz). A csoportgondolkodás (Janis) oly mértékben eluralkodott közöttük, mint a marxistáknál. Már egy virtuális, maguk kreálta világban élnek és bármi történik is a vízállásjelentéstől a tőzsdeárfolyamokig mindenben a saját torz világképük igazolását látják. Kedves G. Fodor Gábor, ez most kiemelkedően zagyvára sikeredett.

1. „Európában ma a nemzetek reneszánszát éljük.” ezt talán bizonyítani kellene. Elég sok nyelven olvasok, de én pont az ellenkezőjét látom. Az eurozóna, jelenlegi kínlódása pont a nemzetállamok és a „nemzetekben való gondolkodás” kudarcát takarja. Az 2008-as pénzügyi világválság pont azt bizonyította be, hogy a pénzpiacokat nemzetállami szinten nem lehet szabályozni. Kialakult egy globális világ amit lehet szeretni, nem szeretni, de van. (Az időjárásra is lehet panaszkodni, de attól még esik az eső.)

2. „Erős politikai közösség létrehozása nélkül egyetlen nemzet sem lehet sikeres.” ez az állítás szintén némi bizonyítást igényel. A történelemi tények pont azt bizonyítják, hogy a sikeres államok csak sikeres gazdasággal lehetségesek. Szintén kérdés az, hogy Ön mit tekint erős politikai közösségnek. Ideológiai polgárháború nélküli, konszenzusos politikai közeg csak szabad, toleráns környezetben fordulhat elő.

3. Mi a rák a „lebeszélés kultúrája”? Tisztában vagyok azzal, hogy minden zár közösségnek, így az Önökének is vannak terminus technikusai, de itt talán magyarázni kellene ezt. (Civilizáltabb környezetben szintén társasági viccnek minősül a „magyar rögvalóság” kifejezés.). Lehet irodalminak tűnő referenciákkal megtűzdelni, attól még zavaros marad.

4. Évek óta elhűlve olvasok az Önök szabadságharcáról. Egy olyan párt szabadságharcáról amely húsz év alatt már másodszorra kormányoz, a parlamenti mandátumok kétharmadát birtokolja (a választók szavazatainak 53%-val) és az alkotmánytól a csődtörvényig statáriális törvénykezést folyatat a legcsekélyebb kontroll vagy ellensúly nélkül. Az ország eladósodásában a FIDESZ pont ugyan akkora szerepet játszott mint a szocialisták és ez 2010-óta sem változott. Rossz hírem van a közgazdasági törvényeket akárcsak a fizika törvényeit kétharmaddal nem lehet megváltoztatni és a közgazdasági tankönyveket nem eltépni kell, hanem elolvasni.

Önök két éve pont olyan „forradalmi” hangulatban vannak mint a bolsevikok 1918 után, csak most 2012 írunk. A legnagyobb probléma Önökkel, a kormányzásuk minősége. Eddig szinte mindent amit csináltak sikerült elcseszniük a környezetvédelemtől, a pénzügypolitikán, az oktatáson és a költségvetésen keresztül még az egyébként nem túl fontos külpolitikát is. Az Önök forradalmi gondolkodása nekünk egyszerű adófizetőknek eszement sok pénzünkbe kerül…

(PS: Törökszentmiklósnak és Fegyverneknek pont semmi köze sincs a jelenlegi helyzethez, hacsak nem akarják még háborúba is sodorni az országot, bár ehhez szerencsére Önöknek nincs semmilyen eszközük/hadseregük.)

bucbuc 2012.09.06. 10:15:20

HOgyne lenne értelme a harcnak, hát a nyugdíjakat meg kell védeni, az a legfontosabb ebben az országban.

dr kíváncsivagyok 2012.09.06. 10:18:16

A Századvég kurva...
Kurvák pedig engem ne okítsanak...

Pan Modry 2012.09.06. 10:21:51

Es hol van arrol szo hogy a mostani magyar vezetok meglopjak a sajat nepuket...

Mert nekem peldaul mindegy hogy a Fidesz vagy az IMF foszt ki, de ha az IMF kevesbe mint a Fidesz, akkor fosszon inkabb ki az IMF...

Ez a nagy szabadsagharcosdi arrol szol, hogy a Fidesz nemzetkozi kontrol nelkul foszthassa ki azokat a magyarokat akik a NER mutyiban nincsenek kozel a tuzhoz.
Az MSZP is lopott, de ok nem gyartottak hozza nemzeti szarszinu ideologiat, amit a fidesz tesz eppen a nemzet meggyalazasa, tiszta haszonzerzes miatt burkoloznak nemzeti szinekbe.

Pan Modry 2012.09.06. 10:23:59

Ja, es Szazadveg....

Baszod, ti kozpenzen eltek, ugyhogy barmit is mondtok, nem vagytok tobb, mint a megrendeloitek szocsove...

Igen baszod, tobbek kozt az en adombol is, pedig mea culpa a Fideszre szavaztam, mert jobboldali vagyok es utaltam az MSZP-t, es eppen ezert szegyen es gyalazat hogy mennyire lejaratjatok a jobboldalt, kb. annyira mint ahogy az SZDSZ korabban lejaratta a liberalizmust.

Gera 2012.09.06. 10:25:08

Ezt a gagyi szöveget akkor lehetne eladni, ha lennének eredmények is mellé. De nincsenek, így hát ez egy semmi.

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2012.09.06. 10:26:12

Csak megjegyzem, hogy a Törökszentmiklós és Fegyvernek között lévő település Örményes. Érted, nem azeris, örményes.

Palmer Eldritch 2012.09.06. 10:26:38

A poszt a fingfűrészelés verbalizálásának tipikus esete.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.09.06. 10:26:58

"Az első cölöp: a nemzeti függetlenség megteremtése. Ez azért kell, mert enélkül nem vagyunk önmagunk urai. Ezért kell csökkenteni az államadósságot, mert aki fölött hitelezői rendelkeznek, az híján van az önbecsülésnek."

az USA vagy Japán mennyire független hitelezetti és önbecsülési értelemben?

"A második cölöp: meg kell akadályozni a függőség újratermelődését. Ezért kell vigyázni az úgynevezett hiánycélra, ezért kell átalakítani az adósságot termelő rendszereket, ezért kell saját lábra állítani a felsőoktatást vagy az egészségügyet."

tehát csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. helyes. így lesz hárommillió koldusból ötmillió, de ha ez az ára, akkor megéri. kár, hogy a legfontosabb tételekkel kapcsolatban - pl. nyugdíjak - csak a maszatolás megy.

ámde: a felsőoktatás és az egészségügy lábra állítása és az államosítás milyen viszonyban vannak egymással?
lassan minden híradás arról szól, hogy az eü-ben kellenek a magánforrások. csak azt nem meri senki kimondani,hogy ez fizetős egészségügyet jelent.
amit persze majd megint a haverok visznek el, de ez is mindegy, csak már fejezzük be a hazudozást az ingyenes egészségügyről.

én pedig azt mondom: az első cölöp az igazmondás.

a második cölöp pedig az, hogy a hatalmat nem saját magunk és a haveri kör kistafírozására használjuk, hanem a nép érdekében dolgozunk. a Századvég oda tudna-e állni egy ilyen felfogás (cölöp) mellé? nyilván NEM...

mojszipupi 2012.09.06. 10:27:49

Mi lenne ha mindezen nemzeti cölöpöknek a forrását is megjelölné a blogíró? Miből lesz erre forrása az országnak? Mitől lesz az ország annyira hűde független? Illetve egy módon lehet. Ha mindent elveszünk az emberektől és a vezér majd újraosztja.

Palmer Eldritch 2012.09.06. 10:29:07

@Mr. Pither: Lassan Hajdúböszörmény neve is átíródik Hajdúbőszörménnyé.

Sham (törölt) 2012.09.06. 10:29:23

Ez az írás nagyon gyenge.
Aki egy kicsit is lát az érti már: itt semmi más nem történik, mint hogy a jelenlegi kormány megszabadulhasson a demokrácia kötelékétől, azért hogy orbán úr és sleppje örökre uralkodhasson, a saját boldogulására. Ehhez el kell szakadni az EU demokráciát őrző szabályaitól. Ezt ők meg is tennék, de sajnos az állam további fennmaradásához kell pénz. Ezt pedig egyelőre még nem sikerült megkapni egyetlen új baráttól sem. Szóval egyelőre várnak, hátha lesz pénz valahonnan, aztán pedig mindent lehet.
És sajnos ehhez adta a szavazatát rengeteg megvezetett magyar ember. Aki benyalta az utcai tüntetéseket, tojásdobálásokat, "hazudtunk"-ra épülő megosztó kampányt, stb., amiket mindet a fidesz pénzelt és szervezett.
A mai kormány ebben volt zseniális. Ismeri az átlag magyar lelket: kell egy közös ellenség, különlegesek vagyunk, majd mi megmutatjuk...
Ez van és sajnos ez is marad még sokáig. Szerintem nekünk, akiknek nincs kapcsolódásunk a jelenlegi hatalomhoz, nagyon rossz idők jönnek..

Dr. No 2012.09.06. 10:35:22

A "földosztás" a posztban foglaltak eszköze vagy valami másé?

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.09.06. 10:36:23

@Frady Endre:

Frady Endre közönséges.
Így szereti közönsége:
Frady-hívő közössége
Az internet közös egén
közügyekről író egyént.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.09.06. 10:44:35

pecsistop.hu/regio/nem-jar-be-felmillios-munkahelyere-a-polgarmester-felesege/1079555/-szekone

Szekó mohácsi, bóvlista, baltás, sunyi csaló fideszes polgármester takarodj, még van egérút!

tarackos 2012.09.06. 10:47:46

"Aki ki akarja dönteni ezt a két cölöpöt, az nem növelni, hanem szűkíteni akarja az önálló döntés lehetőségét, az nem kitágítani, hanem zsugorítani akarja a mozgásterünket.

Két világosan elkülönülő felfogás áll egymással szemben. Az egyik azt kérdezi: „mit akarunk?”, a másik meg azt: „miért nem lehet ezt akarni?”."

Gábor, tudtommal senki sem akarja kidönteni a két cölöpöt!

Nem ez a két felfogás áll egymással szemben, hanem a kormány és a te Machiavellista "cél szentesíti az eszközt" felfogás egy ilyen-olyan de értékalapú felfogással. Az utóbbiak számára vannak tabuk az előbbiek számára nincsenek. Ők még akkor sem szégyellik magukat ha döntésük miatt magyar zászlót égetnek!

Tudtad, hogy Machiavelli élete alkonyán kifigurázta ezt az egyébként saját elvét a Mandragórában?

Egyet ne feledj: nem az erkölcstelenek döntik el ki erkölcsös és ki nem!

Egy jó tanács: talán pihenned kellene, iszonyat gáz amit az elmúlt hetekben összehordtál...

sivatagi n. 2012.09.06. 10:53:24

Jók az ilyen cikkek (főleg a "nemzet" szó leírása), mert előhozzák azt a fostengert, ami a balliberálisokban buzog.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.09.06. 11:00:26

Mi ez a fos???

Amúgy igaza van, lásd a két, államadóssága miatt leginkább rabszolgasorban senyvedő államot, az USA-t és Japánt. :D

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.09.06. 11:01:02

@sivatagi n.:

Ez egy cikk? Aszittem valaki beszkennelt egy szórólapot.

Saga 2012.09.06. 11:02:48

Ennek sajnos se füle, se farka. Pedig esküszöm próbáltam megérteni.

Ha ilyen az agytröszt, akkor itt nem lesz fejlődés...

WLaci 2012.09.06. 11:09:22

Érdemes megnézni ennek a csávónak a cv-jét, különös tekintettel a tudományis teljesítményére... Ja és igen, kitaláltam múltkor, hogy elsőgenerációs "értelmiségi". Ha nincs kommunizmus, kiváló gazdálkodó lenne, jobb volna mindenkinek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.06. 11:10:27

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
1. Japán

Japán történelmi küldetése a kelet-ázsiai és óceáni birodalom létrehozása. A szuverenitása olyan szinten gúzsba köttetett, hogy ehelyett mangapornót és bugyiautomatát hoznak létre.
70 éve nem szálltak meg egy korallzátonyt se. Elkorcsosultak.

2. USA

Az elnök fekete, ennyi elég is.

Ehhez képest Azerbajdzsán olyan élénken ficánkol a szilárd szuverenitása adta mozgástérben, hogy kirúgja a ház oldalát is.

Saga 2012.09.06. 11:11:08

@sivatagi n.: Tehát aki a fentiekkel nem ért egyet az balliberális?

Nem lehet, hogy pont az a baj, hogy nem kell gondolkodni, hanem elég leballiberálosozni azt, aki esetleg más véleményen van, mást lát realitásnak?

Én például a kormányzati intézkedések és tevékenységek alapján bolseviknak tartom a jelenlegi kormányt. Balfasz balnak a szolcialistákat, de ez most mellékes.

Nem balliberálisnak lenni az életcél? Milyen egy nem balliberális? Azonnal elfogadja amit a századvég ír? nem gondolja végig a lényegét, hanem csak bólógat? Ez előrevisz? Adható szavazójog egy balliberálisnak? Kell rá rakni sárga csillagot? Esetleg fertőz?

Tessék gondolkodni. Nehéz, tudom. Nekem se mindig sikerül.

QM 2012.09.06. 11:18:00

Ha jól értem, akkor Gábor Zsazsa a megfejtés.
Mindegy csak beszéljenek rólunk, a mór megtette a kötelességét, ezért fizetik.
Unalmas, semmit mondó, értelmieskedő, fostalicska iromány. Idő pocsékolás a definiálatlan állításokat, kinyilatkoztatásokat cáfolni, vagy kommentálni.

Sir Galahad 2012.09.06. 11:19:43

A poszt minőségén lehet vitatkozni, néhány állítása azonban igenis helytálló. Igaza van abban például, hogy a gazdasági függetlenség visszaszerzése fontos volna - az egy másik kérdés, hogy ezt az alapvetően helyes célért jó eszközökkel és eredményesen küzd-e a kormány. És sorolhatnám a többit is... A lényeg azonban nem ez.

Egy gazdasági válság (átalakulás) mélyén vagyunk, senki sem tudja, hány évig tart még és utána mi lesz. Ebből az következik, hogy az emberek rosszul élnek, és még nagyon sokáig biztosan egyre rosszabbul fognak. Lehetnek bármilyen, akár ragyogóan helyes céljai is a jelenlegi kormánynak, az általa képviselt gondolkodásmód sorsa azon múlik, hogy hatalmon tud-e maradni.

Ez pedig azon dől el, hogy legalább a választás előtti évben éreznek-e valami enyhülést a választók a rájuk évek óta nehezedő megélhetési problémahegyen. Tökéletesen mindegy, hogy ezt milyen eszközökkel éri el a kormány, de ha nem éri el, hiába minden propaganda, választásirendszer-átszabás, bukni fog. És ha bukni fog, a lebeszélés kultúráját képviselő elit nem lesz olyan ostoba, hogy ennek a politikai közösségnek még egyszer esélyt adjon a hatalomba kerülésre.

Táskás Tóni 2012.09.06. 11:27:08

Jó duma, hárommilliárdért.....

Ianas 2012.09.06. 11:31:25

Egy rövid gondolat: szerintem a nemzetállamok ideje lejáróban. Az újbóli erősödésük inkább csak a haldokló utolsó pár görcsös rúgása.

Kérdés, méltósággal mennek el, és adják át a helyüket valami időszerűbbnek és ennek megfelelőbben a jövő problémáit jobban kezelni képes dolognak, vagy puszta létükért folytatott értelmetlen küzdelmük sötét káoszba, netalán háborúba dönti a világot, legalábbis azt a részét, ahol élünk.

És ne legyen kétség: mindkét út végén csak a hamvaikat látjuk majd. A kérdés, hogy a hamuban több vagy kevesebb lesz azok csontjaiból, akik ma fontosak nekünk.

Hű. Ma nagyon filozofikus vagyok.

LallyPop 2012.09.06. 11:32:51

Meglepő, de sok ponton egyet lehet érteni Fodorral, pedig ált. nem a szívem csücske, amit képvisel.

letmetellyou 2012.09.06. 11:34:11

Ezt a hülyeséget meg ki írta?

LallyPop 2012.09.06. 11:36:12

@Ianas: Ha a nemzetállam megszünik, a pénz+fogyasztás marad majd az egyetlen csoportszervező erő a világban. Részben ma is így van, de teljesen ne legyen így.

Egyébként ha a tendencia az is amit leírsz, azért a vége nagyon nagyon messze van még.

Kopi3.14 2012.09.06. 11:42:07

Tessék mondani, ez mennyibe is került most nekünk, magyar adófizetöknek? Hogy tudjam, hasonló épületes okosságokat mennyiért számlázhatok a megrendelöimnek legközelebb- illetve tudjam viszonyítani a valóban valamit mutató munkám értékét is egy zsinórmértékhez.

Borenbukk 2012.09.06. 11:42:22

@Ándi bácsi: "Ha a nemzetállam megszünik, a pénz+fogyasztás marad majd az egyetlen csoportszervező erő a világban."

Ezt a marhasagot honnan szedted?

tundrazuzmo (törölt) 2012.09.06. 11:43:28

Van értelme a szabadságharcnak? Persze! A sok ballib blogger ezen rágódik, és addig sem S. Lajos vagyongyarapodását méricskélik.

Merthogy hosszú távon S. Lajos vagyona, és a különböző helyekre "okosan" betett pénzek határozzák meg azt, hogy ki mit akarhat.

Kopi3.14 2012.09.06. 11:47:17

@Sir Galahad: szép és jó a gazdasági függetlenség, de csak akkor müködik, ha van eröforrásunk, nyersanyagunk, gépgyártásunk, stb. stb. e mellé a piacunkat is saját termékekkel kell ellátnunk. Ezek nélkül gazdasági függetlenség nem létezik. S ennek kivitelezése hogy is mondjam- lehetetlen esemény manapság már.

Kopi3.14 2012.09.06. 11:48:02

@Ándi bácsi: kultúra, erkölcsi mérce, nemzeti identitás, az mind smafu?

konrada 2012.09.06. 11:55:05

Látom sokan nem értik: Magyarország elég speciális helyzetbe került amiatt, hogy nemzeti vagyon kiárusítása olyan mélységű lett, amely miatt nem hogy tisztességes méretű, fejlesztésre képes hazai tulajdonú cég, de azt finaszírozni képes bank is alig maradt, ráadásula monopol közszolgáltatók java is idegen tulajdonba mentek át.
Ehhez jött hozzá egy olyan mértékű eladosodottság, melynek csak a szinten tartásához az éves GDP cca. 5%-át kellene kifizetni.
...miközben, a cégek nyeresége, a fejlesztés-szolgáltatási bevételei kint jelennek meg, és persze a közszolgáltatók nyereségéből eredő drágább számlák szociális megtámogatása is a kormány költsége sok egyéb költséggel együtt.

Ezen speciális helyzetünk miatt vagy marad minden a régiben, és hagyjuk tovább azt, hogy a haszont extra szinten vigyék ki, akkor a kamatfizetéshez szükséges bevételt a lakosságtól elvonva próbáljuk kifizetni, mindezevvel még mélyebbre lökve magunk a strukturális recesszióba, vagy próbáljuk szétteríteni ezt a hiányt a gazdaság többi résztvevője felé is. Mivel ezek tőkerős cégekként képesek jelezni az őket is érintő intézkedésekkel szembeni fájdalmukat, ezért jelenik meg mindkét oldal retorikájában a gazdasági szabadságharc, miközben ez csak egy szükséges, kiszélesített alapú megszorítás, aminek a speciális helyzetünk miatt alternatívája csak a görög út lehet.

kalandfereg 2012.09.06. 12:00:08

Márpedig Nyugat-Eu jelenleg az a hely, ahol azokat az értékeket képviselik, amelyek nélkül a világ hamarosan megint menthetetlenül egy világháborúba süllyed.
Ezért kurva károsak az ilyen Orbán Viktor félék az unortodox elképzeléseikkel. Antiszocik, összeférhetetlenek, békétlenek. Ha ilyenek nem lennének, a világ országainak egymás közötti dolgait már rég egy ugyanolyan, országok közötti együttműködési rendszer szabályozná, mint az országokon belül azok állampolgárait.
Úgyhogy OV a maga kis zsebdiktátor módján a lehetőségein messze túlmutatóan tesz arról, hogy a világot ne egy békésebb helyként hagyományozzuk unokáinkra, hanem egy zavaros, életre képtelen helyként.
Ez a fő tragédia. Aki anno a Fideszre szavazott, az nemigen tett jót a lemenőivel.

fonó 2012.09.06. 12:00:58

Törökszentmiklósnak akkor lesz jobb ha együttműködünk a keresztény eu világgal, nem számunkra idegen muzulmán hadurak kegyét keressük akik nagyobb hazugok pávatáncosok mint Orbán, üveggyöngyért baltásgyilkost átadni nem rögmagyarság hanem értéknélküli gátlástalan erkölcstelenség.

pjm 2012.09.06. 12:05:20

GYerekek, az MSZP sehol nem volt a fidesz bolsevizmusa mellett. Bolsevik (jelentése többség) vtya egyben a feudális bolsevizmus mai magyar úttörője. Az udvartartása pedig boldogan rajong a kedves vezetőért, mert a hatalmát csak azon keresztül gyakorolhatja. Nem teljesen úgy, mint a megyei párttitkárok a pártrendszer alapján? Szégyelljék magukat a pártkatonák, igen most, amikor a józan ész felett győzedelmeskedhet az agyhalál.

pjm 2012.09.06. 12:07:14

@fonó: nem rögmagyarság hanem értéknélküli gátlástalan erkölcstelenség.

Sajna ez mára ugyanaz: A magabiztos magyarból a maga biztos magyar lett. És csak köpnek egyet magukban a kultúrnemzetek kultúrált tagjai...

Kopi3.14 2012.09.06. 12:08:03

@konrada: OTP ne tudna finanszírozni fejlesztésre képes céget?

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.09.06. 12:15:08

A cölöp megépítéséhez hozzájárult a manyup lóvém is?

Ianas 2012.09.06. 12:27:59

@Ándi bácsi: Ezt miből gondolod? Ez elég poláris megközelítés. A nemzetállamok előtt is volt élet, és utánuk is lesz. És amit ma értéknek gondolunk, az adott esetben később lehet, hogy nem lesz olyan fontos, és viszont.

Az, hogy a nemzetállamok kialakultak annak idején, nyilván azért "volt szükség" (már amennyiben a szükségnek ebben a kontextusban van értelme), mert az adott kor kihívásainak már nem felelt meg a feudális és/vagy monarchisztikus berendezkedés.

Így van ez ma is. A kihívások globálisak, a természeti erőforrások nem mindenütt hozzáférhetőek, a gazdasági függetlenség illúzió. A cikk tökön lövi önmagát a következő állítással: "Az első cölöp: a nemzeti függetlenség megteremtése." vs. "A második cölöp: meg kell akadályozni a függőség újratermelődését. Ezért kell vigyázni az úgynevezett hiánycélra". Az egész fogalmi rendszer csak globális gazdaságban értelmezhető.

Hogyan lehetne független egy gazdaság, amelyiknek úm. "vigyáznia kell a hiánycélra"? A független gazdaságban ez a fogalom nem létezik.

És félreértés ne essék: a domináns gazdaságok sem függetlenek. Az USA, Németország, sőt Kína is külső tényezőktől függenek...

A másik dolog, ami miatt bizonyos körökben divatos a gazdasági függetlenség után vágyakozni az, hogy sokan keverik a gazdasági és kulturális autonómiát. Az, hogy megőrizhetjük-e a kultúránkat, az csak és kizárólag rajtunk áll. Ha az emberek szemében értékes, akkor megmarad. Ha viszont nem, akkor el fog veszni, mint ahogy elveszett már ezernyi kultúra, pontosabban beépült más civilizációkba. És ez csak annak fáj, aki önmagát nem képes másként definiálni, mint valaki, aki ennek a kultúrának a része, szemben más emberekkel.

És itt a kulcs. Sokszor érzem azt, hogy nem is a nemzet maga az összetartó erő, nem az, hogy büszke vagyok arra, amit elértünk, mint nemzet, hanem az, hogy SZEMBEN MÁSOKKAL mi vagyunk ez a nemzet. És ezzel a gondolkodással nem fér össze az, hogy valaki elképzelje: egy globális, akár később planetáris civilizációban is megmaradhat annak, ami, megőrizheti az identitását.

Én viszont úgy gondolom, igen.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.09.06. 12:29:24

KÁOSZ

Hadakat hergel a csuhás,
Olajnak kutat a juh ás,
Szerelő szerelne, de nem
Ért már hozzá, pedig kenem.

Nagy pénz, kis foci a való,
S Trójáig se jut a faló:
Olcsó félfamentes karton,
S szétesik már kinn a parton.

Tévésztárkodik a szakács,
Bukmékernek áll a szak ács,
Feri közlegény ma csak Áts,
S át Újpestre térül Bakáts.

Mindenki mást tesz, mit ráoszt
Alkotója s így kelt káoszt.
Ha azt tenné, amihez ért,
Nem lenne zűr. De van. Ezért.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/09/kaosz.html
:)

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.09.06. 12:32:21

hitelt kell még felvenni, remélem Orbánék is sok-sok hitelt vesznek fel, azaz teljesítik a magyar szocialistalusta nép akaratát! főleg az értelmiségét

hajrámagyar...

Borenbukk 2012.09.06. 12:32:31

@Kopi3.14: Biztos tudna, de lattad mostanaban a tulajdonosi osszetetelet? :)

Ez a hazai tulajdonu ceg fetis sem kulonosebben ertelmes. Nem hiszem, hogy a profitbol szignifikansan nagyobb osszeg marad a hazai gazdasagban, ha a tulajt Kovacsnak hivjak, mintha Schmidtnek.

kurgan 2012.09.06. 12:35:30

a kedves posztíró csak azt felejti el, hogy fidesz nem egyenlő a nemzettel, bármennyire is szeretné ezt.
másrészt, szabadságharcot a történelemkönyvek szerint utoljára jó 60 évvel ezelőtt vívtak ebben az országban, ezért nem igazán érthető, miről is beszél a szerző..

kurgan 2012.09.06. 12:40:36

ja és harmadrészt, olyan, hogy függetlenség, nincs és soha nem is létezett. az egész világ függ egymástól, időtlen idők óta. már szent istván sem volt független, ha nem paktál le a nyugati hatalmakkal, ment volna a levesbe. manapság ha a németek tízzel kevesebb kocsit vesznek, beleremeg a magyar gazdaság. szóval valaki magyarázza már el nekem, mi a lófaszt jelent fideszéknél az, hogy függetlenség (a választók butításán kívül persze). kitől, hogyan, és miért kell függetlennek lenni? én nem akarok független lenni, mert akkor mehetnénk vissza a barlangba gumókat enni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.06. 12:40:48

@kurgan: Meg kéne próbálni a szabadságharcot nem szabadságharcként, hanem az osztályharc új elnevezéseként felfogni, s akkor mindjárt értenénk, miért van folyton arról szó.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.06. 12:45:30

"A diktátor az elfojtott ösztönökre, indulatokra, érzelmekre játszik, ez sikerének titka. A tömeget szólítja meg, azt manipulálja. Egy demokratikus vezetőnek az egyén, a gondolkodó ember a közönsége. Egy diktátor beszéde nem az értelemre, hanem az érzelmekre hat, az ösztönöket korbácsolja fel. A szövege populista és demagóg, amely a „tömeg” és nem az egyén értelmi színvonalának felel meg. Ez az alapja a hazug propagandának. [...]

A diktátor hívei szívüket adják a diktátornak. Azonosulásuk a hitre, és nem az értelemre épül. Az eszüket kikapcsolják. A tömeg hisz és nem gondolkodik. A hitükhöz kell megerősítésül a napi hazugság-adag. [...]

Szakemberek szerint nemcsak a diktátor beteg, hanem azok is, akik kiszolgálják. Ezek az emberek elveszítik a lelki tartásukat, önállóságukat, a diktátortól függ a lelkiállapotuk. Valóságos kiképzésen mennek át, amelynek során a vezér szabályosan idomítja, „betöri” őket, mint egy lovat. Kiirt belőlük minden önállóságot. Szeszélyesen csap le rájuk vagy dicséri meg őket. A kolbász és az ostor módszerével alakítja ki a feltétlen engedelmességet. A munkatársait szolgákká alacsonyítja le, akik a félelem és a rettegés légkörében élnek. Mivel ettől szabadulni szeretnének, lesik a diktátor minden szavát, akaratát, hogy a dicséretét kiérdemeljék."

Borenbukk 2012.09.06. 12:46:33

@kurgan: Azt hiszem, ez a fuggetlenseg, amirol most beszelunk kb. azt jelenti: betoljatok a lovet, es kussoltok.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.06. 12:49:34

"Ezek az emberek egy idő után betegesen alkalmazkodnak. A diktátor fejével gondolkodnak, átváltoznak, kettős tudatuk alakul ki, kitalálják a vezér gondolatait, elveszítik saját énjüket, az önkontrolljukat, utánozzák a vezér szokásait, a beszédét, hanghordozását, az öltözködését. Szinte belebújnak a diktátor lelkébe a kényszeres hasonulás során, majdnem eggyé válnak vele, és a vezér ezt várja el tőlük. Gátlás és önálló gondolkodás nélküli zombikká, akarat nélküli gépekké válnak, elveszítik az erkölcsi érzéküket, bármire hajlandók. Felfüggesztik a lelkiismeret működését, olyanok, mintha programozva lennének. Nincs olyan hazugság, nincs olyan gazemberség, amivel ne lennének képesek azonosulni, vagy amit a diktátor parancsára ne hajtanának végre. [...]

A vezér feltétel nélküli kiszolgálása borzalmas belső világot és ijesztő jövőt tár elénk. Ez a kör egyre inkább tágul, és a rettegés, a félelem egyre szélesebb rétegeket érint. Ahogyan a pártja működik, úgy fog működni az egész ország. A lelki terror eléri a legalsó társadalmi szinteket is. Minden a vezér jóindulatától függ. Környezetének magatartása a legékesebb bizonyítéka annak, ha valaki diktátor, és elődeihez hasonlóan paranoiában szenved. Ha ez enyhe skizofréniával is párosul, a betegnek nincs betegségtudata. Ezért nem lehet elvárni tőle, hogy felismerje a helyzetét. Csak kívülről állítható meg. Ha erre nem kerül sor, akkor ennek sem lesz jobb vége, mint bármely diktátor ámokfutásának."

Via: nepszava.com/2011/08/velemeny/bartus-laszlo-a-diktaturak-lelekrajza.html

pástétom 2012.09.06. 13:01:38

Anyádat, állami pénzel tömött posztoló!

"Lebeszélés kultúrája az akadály."

Modja ezt annak a politikai oldalnak az ölebe, amelyiknek 8 éven keresztűl csak a betartásra, a lázításra, a populista szólamokra és népkábításra futotta?

Link Elek 2012.09.06. 13:05:29

nagyon fontos, hogy mindenhova jusson elég balta, hogy a nemzeti ellenteteket meg lehessen vitatni

tarackos 2012.09.06. 13:06:30

@Kopi3.14: Még akkor sem, kína sem független, de mai hír: a német gazdaság is lassul mert függ az EU-tól. Ez a függetlenség duma a nacionalisták gumicsontja. Nekik minden független kell legyen kivéve a népet. Mert ők kussoljanak és hajtsák végre amit állambá kér. A nemzet érdekében...

Kopi3.14 2012.09.06. 13:13:33

@Counter: úgyérted az uralkodó "osztály" harca az elnyomottakkal szemben, az uralkodó osztály függetlenségéért?

Jack Torrance 2012.09.06. 13:15:03

Egyre lefelé halad a blog, az első cikk még érdekes volt sok jó gondolattal, de azóta folyamatosan romlik. Ez a mostani konkrétan baromság, rossz alapfelvetés, rossz helyzetértékelés és rossz következtetés. Egy súlyosan beszűkült és torz világlátásból következő tévút.

turulpina 2012.09.06. 13:19:23

Hány (tíz)millióért lesz az ember kollaboráns hazaáruló patkány, mint a t. szerző?

turulpina 2012.09.06. 13:21:49

@turulpina: és főleg, hogy néz egy ilyen kollaboráns szar tükörbe, miután egy ilyen fost ideposztol?

"Na, hát ez jó nagy szargeci lett, apám szátbaszná a fejem érte egy baltával, hogy te hazug állat, erre tanítottalak?, de hát az orbán pénzéért mindent..."

Anti Anyag (törölt) 2012.09.06. 13:22:01

Elég hülye felvetés, érdemes megnézni az IMF követeléseit.

Ráadásul az a gond, hogy ezek sem javítanak a gazdaság állapotán, sőt a belföldi fogyasztást tovább rontják.

Ez egy túlságosan kicsi ország és túlságosan elkötelezett lett az EU irányában. A nacionalistázóknak "üzenem", nem politikai irányt értek, hanem kereskedelmit. Elég nyilvánvaló, hogy minden ország az importján próbál megtakarítani, ennek mi isszuk a levét.

Orbán kereskedelmi politikája egyáltalán nem rossz, a ballibsiknek pedig nem kellene keverni a szezont a fazonnal, más a politikai és más a kereskedelmi nyitás. Az ideális a több lábon állás, azaz millió helyre exportálni, ez növelné a belső fogyasztást is, hiszen munkahelyeket teremt.

Persze az a gond, hogy olcsó munkaerő ott is van, ahová exportálnánk, de Orbánéknak akkor is próbálkoznia kell. Csak németország nagyon kényelmes, de nagyon veszélyes is.

Az is nyilvánvaló, hogy az az út, ahol az IMF állandóan be akar jelentkezni, nem járható, így Bajnaiék gazdaságpolitikája az biztos, hogy nem jó.

Orbánnál ezt nem tudni, de kísérleteik ellenére sem nagyon sikerült az exportoldalt jelentősen úgy átrendezni, hogy a német gazdaság csökkenése ne hasson ki komolyan ránk. Itt azonban nem az a kérdés, hanem az, hogy Orbánék jól csinálják e, jó e a törekvés? Igen, az jó.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.06. 13:23:15

@Kopi3.14: A burzsuj most a "háttérhatalom", "nemzetközi pénzügyi rendszer", a proletár a "nemzet", "nemzeti akármi", az osztályharc meg "szabadságharc".

@Jack Torrance: Ebben a blogban sosem voltak gondolatok, csak ~utánzatok.

Ahogy dicey kommentelő fején találta a szöget az előző bejegyzés végén, az ilyen szöveg a racionális elemzésnek ellenáll.
Funkcionálisan ez egy '30-as évekbeli kommunista röpirat, brosúra, füzetke.

turulpina 2012.09.06. 13:24:54

@turulpina: és mit mondasz a gyereknek otthon este, te kollaboráns szar?

"apu ma is hazudott egész nap, az orbanista szarról bebizonyította (aszitte), hogy csokitorta. hazudj te is kisfiam, ebből lesz sok pénzed"

gratulálok

turulpina 2012.09.06. 13:27:42

Azt nem tudom elképzelni, hogy amikor egy ilyen szaralak mint a szerző, mondjuk egy másik ótvar hontalan és elvtelen szarral, mint a gírosz, leül beszélgetni az irodában, akkor végig szemlesütve ülnek, vagy néha diadalittasan egymás szemébe mernek-e nézni, hogy nabazmeg, ma is jót hazudtunk?

Sir Galahad 2012.09.06. 13:34:53

@Kopi3.14: Ebben van igazság, de azért nem mindegy, hogy egy ország kormányának azért valamekkora függetlensége van-e. A magyarnak 100 százalékos persze sosem lesz, valóban. De ha a mostani gyakorlatilag 0 függetlenségről eljutunk odáig, hogy valamekkora azért már van, akkor azzal járhatunk jól - feltéve, ha a megnövekedett mozgástérrel élni is tudunk.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.09.06. 13:35:39

@Sir Galahad:
Ez a bizonyos gazdasági függetlenség egy mese.
Annyi mindenből szorulunk importra, hogy totálisan lehetetlen. És igazából nem is cél, mert ha valahol valamit gazdaságosabban is elő lehet állítani, akkor nincs sok teteje, hogy csak azért is házilag barkácsoljuk össze.

@konrada:
1. Olyan, hogy nemzeti vagyon nincs. Létezik magántulajdon, állami tulajdon, önkormányzati tulajdon, de olyan, hogy nemzeti tulajdon nincs. A nemzet nem egy jogi személy, hanem egy absztrakció.
2. nem nem maradt, hanem nem is volt. A magyar ipar a városi legendával ellentétben nem a privatizáció tette tönkre, hanem a szocializmus
3. a népszerű hiedelemmel ellentétben a külföldi befektetőtől az ország gazdagabb lesz, nem szegényebb. Azt a nyereséget, amit kivisz, előtte megtermeli. És egy része itt marad. Illetve közben még exportbevételt is termelt és munkabért fizetett.
4. Nem azért fáj a bankadó és társai, mert ezek tőkeerős cégek, hanem mert ezek a gazdaság alapinfrastruktúráját adják. Ezek szívatása az egész gazdaságot szívatja. És ezért zavarja az EU-t, meg IMF-t, mert jelentősen hozzájárul a recesszióhoz.
5. Nincs olyan, hogy valamit végül nem a lakosság fizet meg. Édes mindegy, hogy a kenyér árán keresztül húzom-e ki a zsebéből, vagy közvetlenül.

turulpina 2012.09.06. 13:47:21

@Sir Galahad: hát a simicskának már biztos baszott nagy a függetlensége, ez tuti.

Hogy az országgal mizu, az végülis meg mindegy is, nem?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.09.06. 13:50:14

@Borenbukk: "A Szazadvegre nezve eleg szornyu lenne, hogy az igazgatoja ennyire kepes."

Tényleg, el sem olvastam a szerző rezuméját. :) De felmenti, hogy egy igazgatónak nem kell értenie a szakmához. Igazgatnia kell tudni. :)

"A masik lehetoseg, hogy kapott annyi penzt, hogy korpasodjon a haja. Az legalabb a Szazadvegnek - mint uzleti vallalkozasnak - jo."

Ezt nem hiszem. A Századvég eleve fityisz közeli... Valszeg kapnak ők állami megrendeléseket doszt. Inkább a cég hitelességét rombolja, ami nem jó az ott dolgozó szakembereknek.

"Igy vagy ugy, de a "politikai gondolkodo"-t gyorsan kihuznam a bemutatkozasabol."

Szerintem maradhat. Attól, hogy nem ért hozzá, még lehetnek gondolatai. :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.09.06. 13:51:27

"Törökszentmiklós és Fegyvernek is mi vagyunk."

Mint ahogy Mátészalka is...

LallyPop 2012.09.06. 15:13:21

@Ianas: Értelmes ember vagy, köszönöm a hosszú írást.

A legtöbb pontban egyetértek, csak arra térek ki amivel vitatkoznék:

'A másik dolog, ami miatt bizonyos körökben divatos a gazdasági függetlenség után vágyakozni az, hogy sokan keverik a gazdasági és kulturális autonómiát. Az, hogy megőrizhetjük-e a kultúránkat, az csak és kizárólag rajtunk áll. Ha az emberek szemében értékes, akkor megmarad.'

Erről meg lehet kérdezni a határon túli magyarokat. A kultúrájuk is azért lesz szlovák/román kultúra idővel, mert ez egyszerü pénzkérdés. Az EU épp mostanában szeretné a pénzügyet központosítani. Persze egyelőre lesz független kultúra, de ez ideiglenes. Mert valaki dominálni fog, elit mindig lesz, ahogy mindig volt. Csak nemzeti elit nem lesz. Nemzetközi elit lesz. És hogy kik ők? Ez a kérdés. Ki a nemzetközi elit?
Praktikus lenne megnézni a világ 1. hatalmának(USA) 1. pártját(demokrata), aki éppen ma(vagy tegnap) határozta meg a pártprogramját.
Mi van a programban? index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2012/09/06/a_demokratak_beleleptek_a_kozel-keleti_problemaba/

Ismerd meg a demokrata párt programjának első pontját és kérdezd meg magadtól hogy ki irányítja a világot?

Ismered őket, az értékrendjüket? Én igen. És nem kérek belőle.

Borenbukk 2012.09.06. 15:14:56

@Anti Anyag: "Az is nyilvánvaló, hogy az az út, ahol az IMF állandóan be akar jelentkezni, nem járható, így Bajnaiék gazdaságpolitikája az biztos, hogy nem jó."

Mi van? Mit akart az IMF Bajnai idejen? Bejelentkezni?
Amugy az IMF most is ott all "lesben" a sarkon tul, mert latjak, hogy szarban vagyunk, csak itthon megy a szinjatek, hogy nem zuhanunk, mi igy szallunk le a biciklirol. Sot, tulajdonkeppen mi igy biciklizunk.

Jiszajah 2012.09.06. 16:10:19

Elmentettem a posztot. Valódi állatorvosi ló. (és csöndesen megjegyzem: az állatorvosi ló szándékától mi sem áll távolabb, mint hogy állatorvosi ló legyen...)

Esetleg ha a Szerző sorra venné az általa használt fogalmakat, és mindegyiket ellátná egy definícióval: mi mit jelent TULAJDONKÉPPEN.

"Bánatomat sérti, ki léha vigaszt húz a fülembe..."

és

"Ős patkány terjeszt kórt közöttünk, a meg-nem- gondolt gondolat..."

Jiszajah 2012.09.06. 16:22:28

@kurgan:

A függetlenség: archetípus. Olvass C. G. Jungot. Ha már a poszt szerzője nem tette.

en.wikipedia.org/wiki/Jungian_archetypes

(nem ezt, az eredetit... :) )

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.06. 16:34:33

@Jiszajah: "Esetleg ha a Szerző sorra venné az általa használt fogalmakat, és mindegyiket ellátná egy definícióval: mi mit jelent TULAJDONKÉPPEN. "

Ez a lebeszélés kultúrájának követelése, amit a Történelem Szemétledobójában kétségbeesetten zuhanva kiabál fel, a magasba, ahol az Új Élcsapat tartja ujját a Történelem Ütőerén.

Ők pedig ilyen szarságokkal, hogy a szavaknak jelentésük legyen, nem foglalkozhatnak. Őket a politikai tettek érdeklik.

Három milliárd forint például egészen jól csengő politikai tett.

Kopi3.14 2012.09.06. 21:42:58

@Sir Galahad: A probléma az, hogy méretbeli okokból sosem lehet gyakorlatilag semekkora függetlenségünk gazdaságilag. Teszemazt az oroszokkal kezdjünk el szívózni gázügyben, hogy csak olcsóbban vesszük meg? Körberöhögnek, vagy körberöhögnek?

@Ándi bácsi: manapság az internet korában ha az nincs cenzúrázva semmi nem akadályoz meg senkit abban, hogy filippínó, perui, magyar, orosz vagy tetszőleges identitását megélhesse, megtapasztalhassa, kialakuljon egy nemzethez tartozása. Régebben nehezebb volt, manapság könnyű. A határon túli magyarok meg nem a pénz miatt asszimilálódnak, hanem mert nem kapnak elég támogatást kulturálisan identitásuk megtartásához, magyarságuk megéléséhez. Sem korábban, sem most a nagynemzeti máz alatt.

Szindbad 2012.09.06. 21:52:02

Remélem egyszer megküzdesz a démonaiddal, és akkor majd lesz családod, normális életed. Csak arra kérlek, hogy addig a környezetedben minél kevesebb kárt tégy.

stoppard · http://forint.blog.hu 2012.09.07. 16:50:17

gondolkodtam a blogindításkor, hogy mit jelent a politikai gondolkodó, azt hiszem rájöttem: pártideológus

egy_vélemény 2012.09.09. 20:40:18

"Míg az érme egyik oldalán a szabadságharc és a nemzeti függetlenség van, addig a másikon a munka és a teljesítmény. A cölöpök ugyanis arról is szólnak, hogy olyan kereteket kell kialakítani, amelyben a munka teremtheti meg a felemelkedés lehetőségét, és ennek révén lehet egyről a kettőre jutni. Ezen alapul a nyitott középosztály gondolata, a nemzetegyesítés társadalmi fundamentuma."

A hsz-eket tekintve, inkább a munka mibenlétéről kellene ismeretterjesztő írást, esetleg 1-2-x-szel kitölthető kérdőívet, vagy még egyszerűbb képolvasó versenyt indítani. Amennyiben a hozzászólók 75%-a képes durván és közelítőleg értelemesnek ható választ adni, amit erősen kétlek, akkor fel lehetne vetni ... ki mit ért a munkán, hogy ennyire eltűnt a becsülete?

Miért annyit ér egy napszám, hogy netet nem tud a napszámos belőle fizetni? Igaz, ő nem lenne képes sosem ilyen cifrán beszélni, mint azok a 'dolgoskezű', fürgeujjú kommentelők, akik viszont nem tudnak a munka fogalmával mit kezdeni.
Ez volt a mellékszál.

A lényeg.
A cikkel egyet lehetne érteni, ha a fegyverneki leányok legnagyobb álma ma nem az lenne, hogy nekik is legyen lilapöttyös műkörmük, s jövendőbelijük minimum két diplomával s egy járgánnyal, vagy fordítva, de lehetőleg külföldre furikázzon velük.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.09.02. 20:38:15

@Holger Hartland: Maga egy pixelt sem értett meg GFG-ből, ha azt hiszi, hogy neki számít, melyik Fegyvernek az igazi.

Az egész gondolatfolyam arról szól, hogy hogyan lehet eltörölni, megtagadni a valóságot, hogyan lehet és miért érdemes mítoszokat állítani a helyére.
A GFG-i értelemben vett Fegyvernek nem az a Fegyvernek, amelyik Fegyverneken van, hanem amelyik a fejekben van. És azt a Fegyverneket bizony ilyen GFG-féle mesélők alkotják.

Hogy kit érdekel Fegyvernek? Nem tudom. Egyet tudok: GFG-t nem.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása