GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Amikor az érdek moralizál

2012.09.10. 08:19, gfg ,

„...gyöngeségem moralizál, / amikor az erőt szidom, / az érdekem moralizál”

(Szabó Lőrinc: Szövetségesek)

 

Van egy illúzió.

Az a feltételezés, hogy kormányozni annyit jelent, mint hogy valóra váltjuk olvasmányélményeinket.

Ez a forrása annak a nemzedéki problémának – jóllehet engem tőlük mindössze 6-7 év választ el –, hogy a korszakváltást két éve még nagy lelkesedéssel ünneplő fiatal konzervatív nemzedék tanácstalansággal, ízlés- és stíluskritikával, az elvek és a gyakorlat ütközéséből fakadó növekvő kiábrándultsággal, a nyugati elköteleződés rendre visszatérő számonkérésével fogadja „saját” kormányának lépéseit.

A gyöngeség moralizál.

Azért moralizálnak, mert nem értik.

Nem értik, hogy miért nem lehet minden nap Reagannek áldozni, 16. századi francia moralisták eszmefuttatásait követve rendbe tenni az egészségügyet, a neokonok vitáit a budai szalonokban újrajátszva válaszolni Törökszentmiklós és Fegyvernek kérdéseire, vagy idealizálni azt a polgári Magyarországot, amelynek jónéhány gesztusát ma ugyanolyan heves ellenérzéssel utasítanák el.   

S mivel nem értik, ezért vannak megzavarodva. Örömittasan üdvözlik, ha cikket szentel nekik a Magyar Narancs, ha ikonjuk számára jégkalapács-arcélt simít a HVG, ha baloldali bloggerek a jobboldal szimpatikus arcaként üdvözlik őket. Nem értik, hogy ők Orbán belső ellenzékének vannak kinevezve, de csak addig szimpatikusak, amíg gyengék, amíg nincs erő vagy hatalom a kezükben, mert azután ők is csak „azok” lesznek, „azok”, akiket gyűlölni kell.

Nem értik, és meg vannak zavarodva. Mert nincs válaszuk a „mit akarunk?” és „kik ellen?” kérdésekre. Ezért zavarodnak bele a szervilizmus útvesztőibe, anélkül, hogy tudathasadást okozna nekik, hogy egyszerre demonstrálnak az örmények igazságáért, és maradnak lojálisak az ominózus végzést aláíró főnökük mellett, nem szólítva fel őt például lemondásra.

Legalább ne a gyöngeség, hanem az érdek moralizálna.

Valahogy úgy, ahogy azt a baloldali értelmiségiek teszik. Ők csak azért örménypártiak, csak azért fogékonyak az örmények moralitására, mert azt gondolják, ez az ügy árt a kormánynak. Ők csak azért feltételezik, hogy az IMF igazat mond, mert ezzel együtt azt állíthatják, a kormány meg hazudik. Mintha egészen politikusan viselkednének.

Ők azért moralizálnak, mert értik. 

Megértették, ha a korszakváltás sikeres lesz, mindent elveszthetnek. Egzisztenciális kérdések forognak kockán. Megértették az érdeküket.

Az érdek moralizál.

De sem egyiket, sem a másikat nem érdekli, hogy hogyan vetődhetnek fel a kérdések a kormányzati perspektívából nézve.

Hogy nemcsak örmény, meg azeri, de magyar moralitás is létezik. Hogy ha bárki megsérti nálunk valaki vendégjogát, annak a bíróság előtt kell felelnie. A bíróság meghozta ítéletét. Ezt követően a nemzetközi jog szellemében jártunk el. Az elitéltet kikérték, garanciákat vállaltak, mi meg kiadtuk. Mint ahogy kiadtuk volna az örményeknek is. Hogy aztán mi történt, ez nem a mi problémánk. De valószínűleg legközelebb nem lesz elég garanciákat adni. Ugyanakkor a kérdésnek van egy másik aspektusa is. Ugyan belekeveredtünk egy diplomáciai konflikustba, de kijöttünk egy másikból. Csak hogy ez a másik a felszín alatt, nem pedig a nyilvánosság előtt nehezedett ránk.

Hogy az IMF is politikai szereplő és természetesen a magyar kormány is az. Minden egyes nemzet kormányától azt várják el az állampolgárai, hogy képviselje és védje meg érdekeiket. Ezért érthető politikai érdeke a kormánynak, ha nem akar rossz megállapodást kötni. A jó megállapodásnak viszont vannak feltételei, amit meg kell teremteni, ehhez eszközök kellenek. Az IMF meg pénzt akar kihelyezni, lehetőleg mennél többet, hiszen számára ez üzlet. Az üzletet viszont politikai aktorokkal köti, így neki is politikai szereplőként kell viselkednie, ha jó boltot akar. Miért gondolnánk, hogy csak az igazat mondja, hogy nem nyúl a nyomásgyakorlás eszközeihez, hogy piaci megfontolásból nem érdeke az emberekkel szemben a bankok támogatása, ha szándékai úgy diktálják, közli, ha meg nem, akkor csak sejteti, hogy milyen feltételeket is szab a megállapodásért cserébe?

Valóban annyira a valóságtól elrugaszkodó machiavellizmus lenne mindez?

Nem inkább az a nyers számítás, amikor az érdek moralizál?

A fiatal konzervatív nemzedékből még lehet baloldali értelmiségi, de nem lenne-e vajon szerencsésebb, ha megértené a kormányzás, azaz az erő természetét? 

Címkék: értelmiség,kormányzás,IMF,fiatal konzervatívok,machiavellizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr974765645

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Diéta a Diétánál 2012.09.10. 12:41:26

Ezer és egyféle módon meg tudnám írni, hogy miért is ne foglalkozzon a Nagyérdemű Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció legújabb akciójával – az egy hetes éhségsztrájkkal a választási regisztráció miatt. Kitalálják önök is, könnyű szerrel. „Me...

Trackback: A „Baltást" kiadni nem kell félnetek jó lesz 2012.09.10. 11:32:47

A nyári uborkaszezon az augusztusi tűzijátéknál is látványosabb politikai eseménnyel ért véget. A hidegháború lezárulta óta nem látott eseményre került sor: Magyarország kiadta azt az azeri katonát Azerbajdzsánnak, aki baltával megölte örmény tiszttárs...

Trackback: A „Baltást" kiadni nem kell félnetek jó lesz 2012.09.10. 11:32:43

A nyári uborkaszezon az augusztusi tűzijátéknál is látványosabb politikai eseménnyel ért véget. A hidegháború lezárulta óta nem látott eseményre került sor: Magyarország kiadta azt az azeri katonát Azerbajdzsánnak, aki baltával megölte örmény tiszttárs...

Trackback: Amikor az érdek moralizál 2012.09.10. 08:48:01

A fiatal konzervatív nemzedékből még lehet baloldali értelmiségi, de nem lenne-e vajon szerencsésebb, ha megértené a kormányzás, azaz az erő természetét?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarackos 2012.09.10. 10:31:38

Látom Fodor fáradhatatlanul próbálja meggyőzni azokat a jobbereket akik kritikusak, hogy kétségek nélkül bízzanak az elsőtitkár elvtársban. Mert ha nem bíznak az bizony kádárizmus.

Gábor, te magad vagy a kádárizmus, téged kell meghaladni!

nevetőharmadik 2012.09.10. 10:44:52

Bezzeg te, GFG, nem zavarodsz bele a szervilizmus útvesztőjébe, tudathasadásod sincs: benne vagy te szívvel, lélekkel, teljes elméddel, minden erőddel.

Mesélj, milyen ízű a szar? Mennyiért?

hill billy 2012.09.10. 10:46:12

Gábor,
nem vagy következetes. Ha az lennél, nem engednéd itt köpködni a csürhét.

-

Én azt nem értem, kikről beszélsz. Akiket ifjú konzervatív kritikusoknak nevezel, azok legfeljebb egy divatos címkét vettek magukra 2010 végéig, és fogalmuk sincs a xvi. századi francia gondolkodásról.

Szevasztok 2012.09.10. 10:51:25

"Az IMF meg pénzt akar kihelyezni, lehetőleg mennél többet, hiszen számára ez üzlet."

Hülye vagy, vagy minket nézel hülyének?

Kopi3.14 2012.09.10. 10:51:55

Úgy repes a lelkem, hogy ilyen tálentumot, egy ekkora zsenit, egy valódi Kantot szponzorálhatunk adóforintjainkból.

Szevasztok 2012.09.10. 10:59:42

@Szevasztok:
Akkor egy kicsit bővebben:

Az IMF az egy utolsó szalmaszál az államcsőd előtt, azoknak az országoknak, akik nem kapnak (vagy csak uzsorára) piaci hitelt.

Az IMF meg nem egyszerűen a pénzét akarja visszakapni, hanem - legalább középtávra - visszaterelni a túlköltekező országokat a fenntartható pályára azért, hogy legközelebb NE KELLJEN az IMF-hez fordulni.

(Persze azt egyik vezető politikus se szívesen ismeri be, hogy gazdaságpolitika tantárgyból megbukott. Inkább küzd foggal körömmel, hogy görbüljön az osztályzat, pedig gyakran jobb lenne inkább utóvizsgára rendesen felkészülni...)

prc83 2012.09.10. 11:01:33

>> A bíróság meghozta ítéletét. Ezt követően a nemzetközi jog szellemében jártunk el. Az elitéltet kikérték, garanciákat vállaltak, mi meg kiadtuk. Mint ahogy kiadtuk volna az örményeknek is. Hogy aztán mi történt, ez nem a mi problémánk.

Hasonló baromságokat sokan leirtak az utóbbi tiz napban. Kiváncsi lennék rá hogy akik sürü nyelvcspások között ezt harsogják, mit mondanának ha az azeri gyilkos áldozata nem egy örmény katona lett volna, hanem pl. a pécsi pszichológus lány. "Ja, akkor nem adjuk ki hanem karóba húzzuk!" Nos, akkor el lehet gondolkozni rajta hogy az igazságszolgáltatás feladata az igazság szolgáltatása vagy a személyes bosszú?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 11:08:18

Nicsak.

Mit ír most: "Nem értik, és meg vannak zavarodva. Mert nincs válaszuk a „mit akarunk?” és „kik ellen?” kérdésekre."
Azaz neki van válasza (vagy ő is meg van zavarodva), de egyelőre nem árulja el nekünk.

Viszont mi a címe egy korábbi bejegyzésnek? gfg.blog.hu/2012/09/03/gyozhetnek-e_a_magyarok

Úgy van, "a magyarok".

Hát ez megint a MAK-teória arról, hogy a nemzet ma pont úgy néz ki, mint egy – de nem akármelyik – párt. Ha ezt tényleg így gondolják (és ha igen, akkor elég sokan gondolják így) arrafelé, akkor kemény idők jönnek.

Jofiu 2012.09.10. 11:16:26

"Az IMF meg pénzt akar kihelyezni, lehetőleg mennél többet, hiszen számára ez üzlet."
Nem ártana tanulmányozni ezt: www.imf.org
Történet (1944-től máig), célok, feladatok, tagok (187 nemzet, Tuvalutól az USA-ig, köztük mi), tagi befizetések (mi ca 1.6 milliárd USD, 0.44% az egészben), döntéshozói jogok (befizetés arányában), hogyan és mikor helyeznek ki pénzt (kérésre), mennyit (befizetések sokszorosa a korlát, tehát más tagok pénzét, nálunk most 11 milliárd USD van), milyen feltételekkel (alapvetően vissza kell adni, persze romlást, költségeket figyelembe véve, plusz stabilizálni kell valahogy), és még sok sok hasznos dolog ami segít magunknak megérteni, nem másokon átszűrve.
Nincsenek magánbefektetők, nincs osztalék vagy hasonló, nem a tagok haszontermelése a cél.

Urfang 2012.09.10. 11:24:37

Úgy látom itt elég nagy 3\3-os egyetértés alakult ki GFG patkány mivoltát illetően :)

Viszont hogy mellette is szóljak valamit, a maga módján GFG is szolgálja a hazát, mert 2002-ben is az ő fajtája miatt takarítottuk el a fideszt, és legközelebb is miattuk lesznek eltávolítva.

Mert amikor kormányra kerülve ennyire nyíltan kihirdetik a fideszzombi direktívát, oda már csak nagyon kevesen, az igazi fideszdroidok követik őket.

collateral collector (törölt) 2012.09.10. 11:31:26

Jó helyre mennek az adóforintjaim, például ilyen blogokat szponzorálok. Látszik, hogy a Századvég nevű tanácsadó cég igazán jó tanácsokat ad a kormányzatnak azért a sok-sok milliárdért. Az eredmények, a sikerek azt mutatják, hogy jó úton indult el a kormány, és jó úton halad az ország. Ezúton is szeretnék gratulálni a Századvég munkatársainak, és őszintén remélem, hogy még sok-sok jó tanácsadásukat fogjuk tudni megfinanszírozni, mert egyértelműen megéri ebbe invesztálni az adónkat.

Morcos Kartal (törölt) 2012.09.10. 11:34:23

Ahogy elnézem, kedves G. Fodor Gábor számára a "korszakváltás" a Fidesz száz százalékos bebetonozását, Orbán mostantól mindörökké való uralkodását jelenti. Vagyis a leválthatatlan egypártrendszer visszaállításának tapsol. Gratulálok hozzá. Már csak azt árulja el, hogy akkor mi a különbség Orbán, Mussolini, Hitler, Szálin, és Kádár között!

@Counter: A középkorban a NEMZET csak a nemességet jelentette. Hunyadi kezdte úgy használni ezt a szót, hogy beleértett MINDEN magyar embert. Most visszatérünk a középkorba: a nemzet újra egy jól behatárolt csoportot jelent, a fidesznyikek csoportját. Már folyik az új arisztokrácia felépítése is a felsőoktatás reformjának köntösébe bújtatva. Vagyis a Fidesz számára a haladás: előre a múltba, a leválthatatlan egypártrendszerbe.

@Dr. Trebitsch: Te az IGAZI Trebitsch vagy? :D

Borenbukk 2012.09.10. 11:38:53

"Az IMF meg pénzt akar kihelyezni, lehetőleg mennél többet, hiszen számára ez üzlet."

Ez nem szokatlan allitas egy noname internetes marhatol, de GFG nyilvan tudja, hogy nem igaz, megis leirja.

Osuu 2012.09.10. 11:40:34

Sajnos nagyon igaz, amíg a média 80%-ban a balliberálisok kezében van, addig nagyon is játszani fog a ,jajj mit mondanak rólam' effektus.

Látványosan könnyű lekenyerezni egyeseket, néhány ATV-s médiaszerepléssel, ahová örömmel loholnak, és igazodnak.

Hisz egyszerű a dolog, ha nem a hitgyülekezet tulajdonában álló ATV által elvárt vonalat viszik, akkor egyszerűen nem hívják őket többet, ilyen egyszerű ez a megrendezett színjáték, ahol rájuk egy szerep van osztva, ők meg szolgaian végrehajtják nap nap után.

Karcolt lendület 2012.09.10. 11:44:30

Szóval a kormányzás - legalábbis ennek a kormánynak a tevékenysége alapvetően immorális és ne is várjon tőle senki mást, csak folyamatos erődemonstrációt mindenféle erkölcsi megfontolás nélkül. (Akár van értelme az adott tevékenységnek, akár nincs.) Igazából a moralitás látszata sem fontos, mint sok más gyenge kormánynak.

Ezt eddig is sejtettük, köszönjük a nyílt felvilágosítást.

A szerencsétlen, ilyen-olyan értelmiségi, konzervatív, polgári ifjak pedig vegyék burkolt fenyegetésnek az elhangzottakat: pofázhattok, de még jobb lenne, ha szépen beállnátok a sorba magyarázni a sok baromságot, amit csinálunk, de ha elkezdtek szervezkedni, azt nem szereti a főnök és igen gyorsan seggbe lesztek rugva...

Karcolt lendület 2012.09.10. 11:52:42

@Osuu:
Ennek van bármi köze a 2012-es való világhoz?

DemoJoe 2012.09.10. 11:55:30

Már megint rájöttünk hogy a pénz b....szik. Egy kérdés viszont már senkit sem érdekel: tisztesség legalább lokalitás szintjén... Sokat segíthetne...

2012.09.10. 12:02:05

A meg nem értett kormány sértettsége. Hát elmennek a picsába, haveroknak folyik a közpénz, meg a földek bérleti joga, és még mi vagyunk a barmok, mert nem értjük, hogy lánglekű hazafiak.
Hogy egy klasszikust idézzek :"Lószart mama!"

Hattory Hanzo 2012.09.10. 12:13:04

"Ha valami nem megy, azt nem máshogy kell megpróbálni, hanem kétszer akkora erővel."

Orbán Viktor

is 2012.09.10. 12:13:05

kormányzás = erő, állítja a poszt.

a te jó édes kurva nénikédet, most már aztán tényleg húzz el a retkes büdös faszba, mert tényleg kihozod az embert a sodrából.

2012.09.10. 12:20:30

@Hattory Hanzo: Az a szomorú, hogy ezt a hitvallást át is ülteti a gyakorlatba. Pedig baltával (ez most tényleg véletlen) nem lehet órát javítani.

tarackos 2012.09.10. 12:25:22

@_zulu_: Aki csak a kalapácsot ismeri az mindent szögnek néz. Vö: kézzel is ehetnénk még is megfogjuk a kést és a villát...

freetibi 2012.09.10. 12:26:52

" Az elitéltet kikérték, garanciákat vállaltak, mi meg kiadtuk."
Hazudsz GFG. Egy seggvédő papírt kértetek, ami annyira átlátszóra sikeredett, hogy nem kellene arra hivatkozni. Értem én, hogy bungee jumping, de kötél nélkül? :o)

Kopi3.14 2012.09.10. 12:32:25

@Hattory Hanzo: Tud úszni? És ha megfizetem?

Kopi3.14 2012.09.10. 12:36:38

@collateral collector: amúgy aki ilyen kvalitású embert alkalmaz tanácsadónak, gondolkodónak, az szellemileg milyen szinten áll?

Gera 2012.09.10. 12:40:53

Én becsszóra megígérem, hogy néhány százmilliós állami megrendelésért bármit megértek, pont úgy, ahogy a Századvég.

F. A. Hayek 2012.09.10. 12:48:37

Érdekes milyen hisztérikus reakciókat vált ki egy darab nem kormányellenes megnyilatkozás a nagy ellenzéki uniszónóban. Szép dolog a sajtószabadság, de inkább befognák a szájukat azok a fránya jobboldaliak.

Az írás nagyon jó látlelet a gyakorlati tapasztalat hiányában mindenfajta kormányzati cselekvéssel szemben értetlenséget és sértettséget mutató értelmiségi közegről. Akik "nem értik, hogy miért nem lehet minden nap Reagannek áldozni, 16. századi francia moralisták eszmefuttatásait követve rendbe tenni az egészségügyet, a neokonok vitáit a budai szalonokban újrajátszva válaszolni Törökszentmiklós és Fegyvernek kérdéseire, vagy idealizálni azt a polgári Magyarországot, amelynek jónéhány gesztusát ma ugyanolyan heves ellenérzéssel utasítanák el."

belekotty 2012.09.10. 13:11:12

"Az IMF meg pénzt akar kihelyezni, lehetőleg mennél többet, hiszen számára ez üzlet."

Kedves posztoló! Olvasd el miért hozták létre az IMF-et! Magyarázd már el miért üzlet a piaci kamatoknál alacsonyabban adni pénzt?

hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_Valutaalap

"A Nemzetközi Valutaalap (angolul International Monetary Fund, IMF) 1945-ben létrehozott washingtoni székhelyű szervezet, amely jelenleg (2010) 187 tagországot számlál. A nemzetközi monetáris rendszer központi intézményét a nemzetközi pénzügyi együttműködés és az árfolyamstabilitás elősegítése, a gazdasági növekedés fokozása és a magas szintű foglalkoztatás megteremtése céljából alapították, illetve nem kis részben azért, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson fizetési mérleggel kapcsolatos problémákkal küzdő tagországainak. A tagok meghatározott kvóta (gazdasági súlyuk) szerint járulnak hozzá az alaphoz, és a szervezettől kölcsönöket vehetnek fel adósságaik törlesztéséhez."

belekotty 2012.09.10. 13:13:37

Látom sokan rájöttek milyen vaskos hazugsággal operál a poszt.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.09.10. 13:17:23

Hát ez meg miről szólt?
Mintha mondani szeretne valamit, de nem merné. Van véleménye, csak nem szeretné vállalni.
Hát így látom én, baloldali konzervatív értelmiségi... :)
Szerintem mindenki olvasson inkább víg verseket:
fradyendre.blogspot.com/
;-)

madai 2012.09.10. 13:18:29

Hayek, a többség szerintem pont leszarja ezt a gagyi jobb meg baloldal baromságot.
Mi a gond azzal, hogy sokan csak azt szeretnék, ha lenne egy valamerre mutató "irány", ami beláthatóvá teszi az elkövetkezendő legalább 1-2 évet?
Miért baj az, ha egyre több embernek már mindene tele van a dilettáns, hatalommániás, korrupt és a szavazókat totál hülyének néző, egymást váltó elitklubokkal?
Aki meg képes ezeknek (akikből elegünk van) a védelmére kelni, már bocs, de azt vagy fizetik, vagy nettó hülye.

2012.09.10. 13:24:10

@F. A. Hayek: Hopp, egy sértett érintett...

2012.09.10. 13:25:04

@madai: Vagy államtitkár. :-) Ja azt fizetik...

gomorra 2012.09.10. 13:35:31

Gazember vagy G. Fodor!

"...baloldali értelmiségiek teszik...csak azért örménypártiak, csak azért fogékonyak az örmények moralitására, mert azt gondolják, ez az ügy árt a kormánynak."

Az apádnak a faszát!- ezt nem lehet szebben mondani. Én jobboldalinak vélem magam, de sosem állítanék ilyen mocskos hazugságot egy másik heterogén csoportról. Lehet, hogy van aki valóban ezért cselekszik így, de az emberek döntő többsége becsületes (ismered ezt a szót, gazember?!), s azt mondja amit gondol. Ó te agyalágyult gazember!

lloyd_george 2012.09.10. 13:53:43

Már bocsánat, GFG, de TE vádolsz ENGEM szervilizmussal? Bármit csinálna a kormány, te megideologizálnád azzal, hogy kultúrátépítünk, vagy ezazerőmoralitása, vagy gonoszbaloldalnehogyvisszatérjen (ez utóbbi azért vicces, mert a Fidesz jelenlegi politikája a legjobb folytatása a kicsinyes poszt-kádárizmusnak)...

Kettő: nem lehet, hogy azért "moralizálunk", mert a kormány morálisan igazolhatatlan eszközöket vet be? (még akkor is, ha a célokkal egyet lehet érteni)

Pl. amikor zsarolással adott ultimátumot a manyup-tagoknak, hogy a piaci ár felett MOL-részvényt vegyen? Vagy amikor letarolta az Alkotmánybíróság jogköreit egy olyan kérdés miatt, amit pár hónapja már le akartak venni a napirendről? Vagy amikor meghirdette a viszonylag szűk érdekeknek kedvező végtörlesztést, ami az igazi rászorultaknak csak növelte a devizahitel részleteket? Vagy amikor a Házszabályt megszegve, gagyi hibát gagyi hibára halmozva gyártják a törvényeket (százkilencven-tizedik törvény, hm)?

Három: szerintem most komolyan jobb lenne, ha "érdekből" moralizálnánk? Nem lenne jobb, ha mindenki MORÁLISON ALAPON moralizálna? Az "erő moralitása"? Talán valaki reanimálta Kádár János elcsent koponyáját?

GFG, jelenleg az általad éltetett Fidesz a magyar baloldali "kultúra" leghűbb folytatója és csak utána következik az MSZP. MI kultúraváltást akarunk. TE csak a saját gondolataiddal kergetőzöl.

Úgyhogy a legközelebbi bejegyzésedben magyarázd már el, hogy szerinted a Fidesz politikai kultúrája miért fogja megváltani az országot.

Mert szerintem csupán folytatja a '80-as években elkezdett ívet.

2012.09.10. 13:53:55

Kedves G. Fodor Gábor,

idéznék a két évvel ezelőtti Konzervatív zászlóbontás c. írásodból:

"[...] fel kell építenünk a magunk kulturális agoráját, teret teremtve ezzel egy konzervatív ízlés és világlátásnak.

Azaz, közre kell működnünk egy új szellemi-kulturális klíma, egy új közízlés kialakításában. Konzervatív tereket kell teremtenünk vidéken és természetesen Budapesten. Elő kell segíteni egy szellemi értelemben felfogott generációváltást. Ki kell tölteni azt a vákuumot, amit a morális fölényét és értelmezési monopóliumát elvesztő balliberális értelmiségi hagyott maga mögött. Kísérletet kell tenni egy olyan kulturális agora létrehozására, amely a „nemzeti közép” kulturális miliőjét és politikai preferenciáit képes közvetíteni [...]

A Konzervatív kiáltvány után egy szűk évtizeddel elérkezett az idő, hogy szövetkezzünk az idővel: megvan az esélyünk arra, hogy merjünk konzervatívak lenni. [...]

Konzervatívnak lenni nem elsősorban állapot (például anyagi jólét), hanem sokkal inkább irány és perspektíva kérdése. Felelősséggel tartozunk azért, hogy mivé válunk.

Végül el kell, hogy kerüljük a kaszárnya-konzervativizmus bűnös logikáját, miszerint nekünk össze kell tartanunk, nem szabad vitáznunk, mert gyengeségeinkre kegyetlenül lecsap az ellenség. Hiszem, minket nem dogmáink, hanem stílusunk, ízlésünk, teljesítményünk, méltóságunk és szabadságunk emel ellenfeleink fölé. [...]

Nem politikai pártot akarunk csinálni, hanem egy ízlés- és stílusmozgalmat.

Ezért a politikai aritmetika törvényei nem is kötnek minket: nem kell mindenkit megnyernünk, nem kell többségbe kerülnünk, nem kell senki kegyét keresnünk, nem szavazatmaximalizálásra törekszünk, hanem ízlést teremtünk."

konzervatorium.blog.hu/2010/12/02/konzervativ_zaszlobontas

Na, szóval: ez már az?

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.09.10. 13:55:47

Üdítő érzés, hogy jobboldalról nemcsak a marginális neokonok állandó hisztériája üvölt...a legmélyebb hálával tartozik G. Fodor Gábornak a mainstream jobbközép.

MEDVE1978 2012.09.10. 14:02:18

Kedves Századvég vezető!

Elgondolkodtam a helyzeten már egy párszor, mondjuk úgy megpróbáltam objektívan felmérni, félretéve Orbán úr iránti ellenszenvemet.

Namármost a következő esetek lehetnek:

1. Kiadtuk a baltást, mert tökéletesen a nemzetközi jog szerint jártunk el, mindenben követve az előírásokat.
2. Az egyes csak azzal kiegészítve, hogy volt háttéralku az azeriekkel a kompenzációról.
3. Kiadtuk a baltást, nem körültekintően eljárva, lehettünk volna jogilag jobbak is.

Drága kormányunk az 1-est hangsúlyozza, megjegyzem ok, fogadjuk el. A probléma az, hogy ennek az ügynek olyan - nem jogi - aspektusai vannak, amelyet valakinek (diplomácia!) figyelembe kellett volna venni. Magyarul a külügyből valakinek oda kellett volna szólnia, hogy hé, hülyék vagytok, ebből botrány lesz. Még a legjobb esetet feltételezve is ez a helyzet, tehát valaki hibázott.

Ez figyelemetlenség, nem pedig az "erő jele", a tanulságok figyelmen kívül hagyása pedig nem erősség, hanem arrogancia és butaság.

A moralizálást elfeljtve azt is kimondom, hogy kevésbé lett volna baj, ha eladtuk volna a lelkünket, tehát gazdasági hasznunk lett volna az egészből. CSak akkor az egészet csendben kellett volna játszani....

IMF: őket sem kell túldimenzionálni. Az IMF a nemzetközi tőke, a globális kapitalizmus védelmezője. Nem is kell másként nézni rá vagy másként kezelni. Kölcsönt nyújt, de csak akkor, ha az általa képviselt érdekek érvényesülését látja. És itt a probléma: senkinek nem fáj, hogy erőből tárgyalunk az IMF-el, csak ez kb. olyan mintha egy elefánttal próbálna egy egér küzdeni. Amikor pedig az egér próbál erőt mutatni, az meglehetősen nevetséges. Az IMF udvariasságból nem röhög, csak szarik rá, mit cselekszik Magyarország egér.

Az erő mutatása tehát mindkét esetben hiba: az örmény esetben azért, mert egy nyilvánvaló tévedést kíván leplezni, a második esetben pedig azért, mert azt takarja, hogy nincs egy adu sem a kezünkben.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 14:10:04

@tory_t: Nem érted te se.

Az idézett cikk nem igaz a szó hagyományos, hétköznapi értelmében véve.
Az idézett cikk egy eszköz az erő megszerzésére, megragadására és használatára.
Aki elhiszi a szavakat, az ezzel leleplezi magát, mint az elpusztítandó "lebeszélés kultúrája" kereteit elfogadó, irányítható, sőt irányítandó, de elsősorban *gyenge* olvasót.

GFG és az erő kultúrájának hívei, azaz a konzervatívok, új magyarok stb. viszont világosan értik, hogy soha egy pillanatig sem gondolták azt komolyan.

Erő kellett és ezt kellett írni, hogy legyen. Írták, lett.
Hatalom kellett és ezt kellett írni, hogy legyen. Írták, lett.
Most van. És azért, hogy megtartsák, már nem kell olyat írni. Tehát nem is írnak.
Most már az, aki mindazokat *ma* elhiszi, gyenge és ellenség. Vagy visszakozik és igazodik, vagy kicsinálja mások mellett GFG.

Olvassunk Koestlert.

2012.09.10. 14:10:07

Jézusom, őt küldték Kumin helyett?

2012.09.10. 14:18:03

@gomorra: nem vagyok baloldali, de az a rész tényleg patkányság volt. Ez a pali milyen képzelt magaslatról szónokol? Érdekből vagy morálból rugdos verbálisan vele egyet nem értőket? Agyrém.

gomorra 2012.09.10. 14:27:35

G.F.G.!

Már lehiggadtam. S így elmondom neked immár, hogy tévedsz az erő tekintetében is. Orbán s a mai hatalom nem erőt képvisel, hanem épp erőtlenséget, azért ordít, azért hangoskodik, mert erőtlen, gyenge. Az erős csendben van, csendben teszi a dolgát, s különös ismertetőjele a moralitás. Erőt csak a morál, az erkölcs, a tartás adhat. Tűnhet úgy egy ideig, hogy a nyers erő is erő, de ez tévképzet - ahogyan valószínűleg az egész miniszterelnök is az.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 14:32:04

@gomorra:
"...csendben teszi a dolgát, s különös ismertetőjele a moralitás..."
Sajnos bolygónk teljes történelme ennek az állításnak a cáfolata (legalábbis állami szintem).

gomorra 2012.09.10. 14:42:26

@Muad\\\'Dib: Nem, nem hiszem, nem hihetem. Ha ezt elhisszük, akkor végünk. A bolygónkon működik a morál, a győztes nemzeteknél működik, a demokrácia nem nélkülözheti. Ha semmi másunk nem marad is, csak a morál, egyedül akkor van esélyünk felállni.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 14:43:52

@gomorra:
Meséld el, mikor működött ez a morál mostanában állami szinten? Mert egyénileg valóban működik, sok erkölcsös és egyenes ember van a világon.

2012.09.10. 14:44:57

@Counter: Nekem is átsuhant a cortex cerebrimen a probléma efféle feloldása, és tetszene is, el is fogadnám, csak hát. Csak hát nézd meg a dátumot: fél évvel a fülkeforradalom után született. (Vagy legalábbis jelent meg.) Vagyis erő, hatalom itt már nem kellett, hanem volt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 14:46:16

@Muad\\\'Dib: Fordítva ültök a lovon.

Ha van is állami döntés, amely politikailag helyes, de morálisan nem, akkor sem igaz, hogy az amorális tettek politikailag helyesek.

Már nagyon sokszor észleltem a párhuzamot a Paulo Sousa-méltatással, de azért megint:
"De személyesen is szurkolok Paulo Sousának. Az igazi nagy edzők mind nehéz emberek. Az utóbbi már megvan nála, és előbb-utóbb meglesz az előbbi is."

Nem. Ez így nem működik.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 14:48:23

@Counter:
Ez elméletben így van, de a nemzetközi politikára pillantva sajnos látszik, hogy ezzel nem sokan törődnek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 14:52:22

@tory_t: Ki tudja, hogy akkor miért volt szükség erre a befelé szóló cikkre. A megszólítottak talán haboztak, aggályoskodtak, nem voltak elég agresszívek, nem tudhatom.
Talán még keresték a csapásirányt.

Nem vagyok filológus vagy eszmetörténész se, hogy a cikk érvelésének kialakulását kimutassam; hiszen lehet, hogy nem először hangzik el ez így.

gomorra 2012.09.10. 14:56:24

@Muad\\\'Dib: Nem kell messze menni, a mai német állam működésének alapja a morál. Lehet ellenvetni, hogy ott sem minden tökéletes, ott is létezik korrupció olykor, a politikában is. A bölcs erre azt mondja, hogy a nyomtató ló száját nem lehet bekötni, magyarul ...de tán nem is kell magyaráznom.

Amikor Obama megnyerte az elnökséget, a republikánus ellenfele gratulált neki, azzal, hogy örül, hogy az Egyesült Államok elnöke egy becsületes ember lett. Én ezt őszintének hiszem, s úgy gondolom, hogy ott is a morál uralkodik, állami szinten is. Meg még sok demokráciában.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 14:57:17

@Muad\\\'Dib: Ha így van, akkor semmi vész: "előbb-utóbb meglesz az európai magyar hegemónia".

Mint mondtam, az az igen erős feltételezés, hogy a politikailag helyes döntés nem mindig a létező legerkölcsösebb, sőt, nem is mindig erkölcsös egyáltalán, az nem alapozza meg azt a kissé ügyefogyott vélekedést, mely szerint mindig az erkölcstelen döntés a politikailag helyes.
(Lásd meg a különböző játékelméleteket is.)

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 15:01:14

@gomorra:
Hát az USA remek példa.
Ugyanis eddig ugye "megvédték" a világot a gaz szalafista iszlámtól, mely szörnyű diktatúrákat teremt, de most valahogy fura módon pont őket támogatják Szíriában. Na meg Líbiában is toltak ezt-azt alájuk szépen. Ezen felül indítottak egy háborút szándékosan hazug információkat terjesztve (Irak és a vegyi fegyverek), valamint bírósági ítélet nélkül tarthatnak embereket fogva az örökkévalóságig otthon.
Éljen a moralitás...

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 15:08:54

@Counter:
Látod ez az érdekes pl. az USA esetében. Ők ezt úgy oldották meg, hogy a mai napig a "Manifest Destiny" szellemében kormányoznak, ami alapján tulajdonképpen az az erkölcsös, ami nekik az előnyükre válik, hiszen a "nyilvánvaló sors" által elrendelt dolgokat hajtják végre. Na ez az ijesztő...

gomorra 2012.09.10. 15:13:45

@Muad\\\'Dib: Az USA remek példa. Hibák persze lehetnek mindenhol, de én nem gondolom olyan nagy hibának, hogy a volt iraki elnököt megbuktatták.
Ha egy diktátor gyilkolja a saját népét, akkor morális érdek, hogy a védtelent segítse akinek van rá eszköze. Emlékszel még a délszláv háborúra? Nem az európaiak, hanem az USA kezdte el bombázni Milosevicséket, hogy megálljon az öldöklés. Most Szíriában is hasonló a helyzet
Bonyolult ám a világ...s sok esetben az erkölcsön kívül nem is lehet máshoz igazodni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 15:18:22

@Muad\\\'Dib: Próbáljunk meg ugyanarról beszélni.

Megpróbálom hülyebiztosan elismételni az álláspontomat:

Igaz, hogy a politikailag helyes cselekvés nem mindig erkölcsös.
Nem igaz, hogy a nem erkölcsös cselekvés a politikailag helyes.

Esetleg átfogalmazom.

Van olyan erkölcstelen tett, ami politikailag helyes, de nem minden erkölcstelen tett helyes politikailag.

Mi az az "ez", amit meg kell oldani, és amiről beszélsz a válaszodban? Zavaros, non sequitur és terelésszagú.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 15:18:33

@gomorra:
Tényleg, akkor elárulom, hogy kategóriákkal több civil halt meg Irakban a "felszabadítás" óta amerikai fegyvertől, mint a diktatúra alatt.
Az pedig nehezen megmagyarázható, hogy vajon miért ugrál a szélsőséges iszlám a támogatandó szövetséges, és az elpusztítandó ellenség között folyamatosan. Én naiv módon geopolitikai dolgokat látok a háttérben, de objektíven nézve biztos az erkölcs az oka...

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 15:20:16

@Counter:
Pusztán arról beszélek, hogy az erkölcs bizony egy könnyen formázható massza bizonyos országokban.
Nem ellened beszélek, hanem kiegészítem, amit mondtál.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 15:21:07

@Muad\\\'Dib: A diktatúra alatt hányan haltak meg amerikai fegyvertől? Na ugye! Fantasztikus összehasonlítás :-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 15:22:17

@Muad\\\'Dib: Pedig az amerikai társadalmi morálnak vannak igen szilárd elemei.

Akkor most mégis könnyebben formálható, mint a magyar, hiszen nem ütközik olyan problémákba, mint amilyenekbe mi akár egy mezei baltásgyilkos kapcsán beleütközünk?

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 15:25:38

@Counter:
Úgy értettem, hogy a Saddam által megöltekkel összehasonlítva.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 15:26:49

@Counter:
Ezekbe sajnos nem tartozik bele a kínzások tiltása, és az ítélet nélküli fogevatartás elítélése (patriot act).

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 15:28:20

@Muad\\\'Dib: Mi számít "Saddam által megölt" halottnak? A háborús áldozatok? És a nem iraki áldozatok? Az embargó áldozatai? Politikai ügyek áldozatai?
Honnan van ezekre pontos forrás?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 15:30:10

@Muad\\\'Dib: Morális szabályok viszonylag ritkán végződnek az Act szóval, ez tény.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 15:31:54

@Counter:
Ha megengeded nem keresgélem ki, de a diktatúra alatt igen intenzíven foglalkozott ezzel a kérdéssel több jogvédő csoport is. A háborús áldozatokat is meg lehet találni, bár jellemző módon az USA nem tartja fontosnak, hogy ezt számon tartsa, ami szintén sokat elmond a dolgok menetéről...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 15:36:32

@Muad\\\'Dib: Szóval ilyenkor hirtelen roppant hitelesek lesznek a jogvédők. És gondolom, ők mint jogvédők precíz adatokkal rendelkeznek a Szaddám-rezsim éveiről.

És persze nekünk nem kötelességünk foglalkozni az örmény itt kiontott vérével (mert ugye nem magyar, "csak" örmény, mi közünk hozzá), de az USA strigulázzon minden egyes elesett iraki ellenállót, katonát, lázadót, szabadságharcost, terroristát és felkelőt, mikor mit.

Mindenesetre remek kitérő volt, de ettől még nem lesz helytállóbb az állításod, miszerint a gyakorlatban az erkölcstelenség fontosabb szempont, mint a politikai haszonelvűség.

dicey 2012.09.10. 15:37:45

Annak az állításnak, hogy a politikának van az erkölcstől független dimenziója, a politika és az erkölcs mibenlétéről alkotott sokféle felfogás alapján van értelme. A baj az, hogy a szerző nem magyarázza el sem azt, hogy mi is lenne az így felfogott politikai sikeresség kritériuma, sem azt, hogy az adott intézkedés ezt szolgálta volna. Hogy pusztán jogszerű volt, aligha elégíti ki az erkölcstől független politikai sikeresség kritériumát.

Más. Még ha a baloldali politikusoknak mind olyan sötét motivációja lenne mint azt GFG állítja (valami bizonyíték?) ebből akkor sem következne, hogy nincs igazuk. Az érvek ereje nem az érvelő személy motivációjából ered.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 15:39:58

@Counter:
Arra jó eséllyel fogadok, hogy a háború előtt nem pont alulbecsülték a számokat.
Neked, meg nekem, meg másoknak lehet foglalkozni az örmény itt kiontott vérével, meg a kormány dilettáns viselkedésével is, de azt állítani, hogy jaj-jajj most Magyarország kiírta magát a kultúrállamok köréből (mint ahogy sokan teszik) egyszerű aktuálpolitikai hülyeség.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 15:44:35

@Counter:
Hiába írod ezt, ha akarod keresek olyan cikket, hozzászólást, aminek a lényege, hogy most a magyarok kikerültek a kultúrnemzetek köréből. Pedig mindketten tudjuk, hogy ennél az ügynél kicsit többre lenne ahhoz szükség.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 15:56:21

@Muad\\\'Dib: Attól még szalmabáb, mivel eddig ilyen érv nem volt az asztalon.

Most meg idetetted és ugyanazzal a mozdulattal jól le is győzted. Ügyes vagy.

gomorra 2012.09.10. 15:58:14

@Muad\\\'Dib: Nem a magyarok kerültek ki a kultúrnemzetek köréből, hanem Orbán, Navracsics, Szíjjártó s a többi hiteltelen s igen ostoba kormánytag a kultúremberek köréből. Vagy benne sem voltak -így ki sem kerülhettek.
Tán ez utóbbi.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 15:58:39

@Counter:
Nehéz úgy véleményt cserélni valakivel, ha csak offenzív támadásra képes, ha valamivel nem ért egyet. De te tudod, ki vagyok én, hogy ebbe beleszóljak...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 16:02:18

@Muad\\\'Dib: Egyszer nem reflektáltál arra az álláspontra, amit előadtam, és ami a tiedre reflektált.

Helyette reflektáltál Amerikára, az iraki háborúra, kiiratkozós jajveszékelő cikkekre, bármire. Majd még megvádolsz offenzív támadásokkal.
Ugyan.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 16:10:37

@Counter:
Kérlek, ha nem gond, másold be pls., mire nem reflektáltam. Megígérem, hogy most válaszolni fogok, nem áll szándékomban terelni.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 16:13:03

@gomorra:
Na az sem megy azért olyan könnyen. Tudod ki az a Laurent Fabius? Jelenleg francia külügyminiszter. Volt miniszterelnöksége is, amihez egy igen érdekes kiadatás kapcsolódik. De ezzel ma már senki nem foglalkozik, pedig méltó párja lenne a mostani balhénak...

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 16:16:40

@Counter:
Abszolút nem lehet állítani, hogy az erkölcstelen döntések mindig helyesek lennének. Sőt, mint jelen esetben, elképesztő marhaságok nagyon sokszor.
Én mindössze annyit állítok, hogy az erkölcs (sajnos) nem külpolitikai szempont jelenleg a világon.
Valamint, mint máshol leírtam, nem hiszem, hogy a teljesen erkölcsös külpolitikát nekünk kéne elkezdeni. Jobb ebbe akkor beszállni, mikor már elterjedt.
A konkrét ügy egy óriási külpolitikai fiaskó, amiért sok embernek kellene lemondania.

Karcolt lendület 2012.09.10. 16:33:19

Annyit még hozzátennék a cikkhez, hogy Biszku Béla sem cselekedett anno morálisan, de legalább az erő vele volt. Igaz, több, mint 50 évig nem is volt belőle baja, ez bizakodásra adhat okot GFG-éknek is.

@MEDVE1978:
Az első eset tökéletesen megmutatta a túlságosan centralizált vezetés alapvető hibáját: a döntést a főnök hozta, így igazából ő hibázott. Nincs, akit felelősségre lehetne vonni, akit le lehetne váltani, így le kell tagadni a hibát. Nincs hiba, nincs felelős és így nincs szükség önkorrekcióra sem.
Aztán erőnek hazudják az önkorrekcióra való képtelenséget. Pedig ez pont nem erő, hanem gyávaság: félelem attól, hogy a sajátmaguk tökéletességébe vetett hitet megingatja egy-egy ilyen javítás. A körömszakadtukig védett hibákal pedig minimálisra csökkentik a saját mozgásterüket: a nagy erőfitogtatással magukat falazzák be.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.10. 19:24:22

@Muad\\\'Dib: Szerintem szempont, csak hát nem kizárólagosan. Hogy ne mondjam, verseng más szempontokkal, de ott van a mezőnyben.
(A kormány meg olyan döntést hozott, amely egyetlen elfogadott szempontnak se felel meg.)

Azon vitázhatnánk, hogy szempontnak nevezhető-e az erkölcs, ha nem kizárólagos, de ehhez nem érzem magam felkészültnek.

Szindbad 2012.09.10. 22:06:33

És létezik egy másik világ, ahol az ember kiül a teraszra, nézi ahogy a gyerekei játszanak, és boldog, tervezi a jövőt, stabilnak érzi a környezetet.

Hát ez lenne az alternatíva, kedves GFG. Én megkockáztatnám, hogy a valódi kiegyensúlyozottság az igazi erő.

blacklord 2012.09.10. 23:10:55

Lol, ezt a szánalmas, izzadtságszagú erőlködést... No, hadd halljuk akkor, mi, ostoba, "gyönge" és moralizálócskák, hogy mi is pontosan a kormány szempontja?
Annyira olcsó ez az "orbitálisan suttyó cselekedetet végrehajtó vezérünk tettei helyett koncentráljunk az ővele egyet nem értők vélt vagy valós problémáira"-műsor. Broáf, pfej!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.11. 00:33:11

@gfg:

Kötcse, ha mondom, segít a gondon!?:-[

2010.03.31.:

magyarido.blog.hu/2010/03/31/a_kotcsei_dilemma_bevezetes

ü
bbjnick

freetibi 2012.09.11. 01:02:19

GFG számára a hatalom ugyanaz, mint Fletó számára. Talán ezért is érezzük ilyen suttyónak és erőszakosnak ezt a kurzust. Ez a gondolkodás utólag is bizonyítja, hogy a fidesz eredendően a kisz egyik ága, valódi megértés nélkül telepedtek rá a polgári gondolatra, de a terített asztalnál már nem tudnak késselvillával sem étkezni.
Lehet, hogy a hatalom nem az olvasmányélmények valóra váltása, de nem is emberfeletti állapot. Sokkal inkább a belső értékek kifejeződése, ezek hiányában a gyengék erősködése, a félműveltek okoskodása, a gerinctelenek hazudozása.
GFG, van egy határ amin túl már nem fognak titeket követni híveitek. Maximális célotok az lehet, hogy a rendszeren belül váltsanak le titeket, majd nehéz sorsotokkal indokolhatja a hálás utókor, miért sikerült ilyen kádárjánososra ez a korszak. Ebbe nőttetek bele, ennyit tudtok. Egy garnitúra sine nobilitate.

wandakutya 2012.09.12. 00:23:18

Látom, az európai szellem már sokadszor tör ki számos kommentálón. Variációk:
1. négybetűs szavakkal utasítják GFG-t melegebb (vagy hidegebb) égtájakra;
2. ugyanez cizelláltabb(nak látszó) fordulatokkal megfogalmazva.
Érvek? Ellenérvek? IQ? :)))
Ámbár... Min is csodálkozom. Így ment ez már 15 éve is az internettón meg az indexen. Nem fejlődtök, elvtársak! :)))) Ez még a Balkán vagy már Ajrópa? :)))

Mail Undelivered 2012.09.12. 08:03:28

Ahogy valamelyik nagy gondolkodó írta vala a posztról:
"Egy pillanatig azt hittem, hogy a Sötétség délben amolyan diákok számára zanzásított változatát olvastam. Jobban odafigyelve viszont arra jutottam, hogy: és valóban."
Aztán megnéztem a fényképet. Rátapintott: nagyon forró.

blz42 2012.09.12. 16:58:56

Kedves G. Fodor!
Nem politikai gondolkodó vagy, hiába hízelegsz ezzel a saját hiúságodnak, csak egy aprópénzért megvehető csatlós.

Apeiron (törölt) 2012.09.12. 17:45:34

"Ezt követően a nemzetközi jog szellemében jártunk el."

Faszt jártatok el a jog szellemében. Nem kell egy kurzust sem elvégezni a BTK-n logikából ahhoz, hogy az ember szrevegye, a törvény nem kötelezheti az egyik félt a kiadatásra. Még a törvényt is meghazudtoljátok. Pfej.

Na Persze 2012.09.12. 20:07:54

A tipikus nóném bértollnok ez a faszi, aki ezt írta.

Gondolom, valami vidéki főiskolán képezte magát, és már amikor ott szívott, eltökélte magában, hogy van ő olyan szintű gondolkodó, hogy hasonszőrű gondolkodók seggét nyalni majd BP-re költözik, és abból ő majd megél.

Bocs a nettó személyeskedésért, de az írás egész egyszerűen azon a szinten van, amihez azon a szinten valók szóljanak hozzá, akik ezen a szinten vannak.

Szóval ez nem egy írás, hanem legfeljebb valami butácska HSZ.

Ugye nem mondjátok, hogy ez a csóka bármit is vezet, ezzel az értelmi színvonallal?

A kommentem csak azért, mert borzalmasan jól ismerem ezt a veszélyes, buta, agresszív, bárkit, bármennyiért eladó, hátbalövő, tisztességtelen könyöklő típust. És ha bárhol meglátok egy ilyet szólok, hogy vigyázzanak vele, mert képes az aljasságra.

egy_vélemény 2012.09.12. 23:26:22

Nem tudom, föltűnt-e másnak is, hogy a kormányt, vagy a fideszt folytonosan macerálóknak mennyire édes mindegy, milyen témáról s milyen tálalásban van szó?
Nevekre rohamoznak, és bármely mozdulásra.
Más logikát nem vélek fölfedezni az ellenzéki aktivitásban.
Nagyjából arra emlékeztet ez a politika, amit az első tengeralattjáró felbukkanása jelenthetett.
A masszív tekintélyaláásáson kívül manapság mást nem tanítanak már az iskolákban?

dobzse.laci 2012.09.13. 06:23:58

@egy_vélemény: "masszív tekintélyaláásás"
Mivaaaaan????????
:DDD

laci0011 2012.09.13. 10:48:53

@egy_vélemény: Tetszik ez a megvakkuzott földlakó.

laci0011 2012.09.13. 11:00:23

Lehet magyarázni a hatalom természetét,de ami most megy az rendkívűl primitív,nem kell csak annyit írni :Most mi lopunk,mert nekünk szabad!Minél tovább sikerül elkerülni az államcsődöt,annál többet tudunk kaszálni.

SupremeRulah 2012.09.14. 08:27:00

Jézusom! És ez a csávó a milliárdos tanácsadói szerződéssel etetett Századvég vezetője...

És nem érzi azt, hogy ebből a pozícióból mennyire ciki egy ilyen poszt.. süt róla az érinthetetlenség illúziója, és az a mérhetetlenül korlátolt, arrogáns földbutasága illetve a hülyének nézés még mindig vakon hitt olcsó taktikája.

Öcsém, pont az ilyen ciki, féltudású, alkalmatlan, kontra-szelektált, de lelkes idióták, mint te, jelentik a velünk élő kádárizmust.

Egy pillanatig sem maradnátok versenyben kvalifikált hozzáértő szakemberek társaságában sehol a versenyszférában, semmilyen szakmában. Ami nem gáz, csak nem ilyeneknek kéne think tanknek képzelve magukat észt osztani a még náluk is hülyébb, de kellően öntelt és komplexusos, nagyravágyó idiótáknak.

Pont az lenne a lényege a "kormányzás illúziójának", hogy az államigazgatás álljon a lehető legfelkészültebb, képzett szakmai döntés-előkészítőkből és döntéshozókból. Az valósítaná meg a "jó államot" és a "jó kormányzást".

Nektek viszont marad az "erő=kormányzás", és ugye neked is meg kell valamiből élni. Mint amikor odaengedik a gombokhoz meg a kapcsolókhoz az erő nyelvén értő falu bikáját, az meg kioszt egy-két sallert, térül fordul a kifinomult gép és kezelői körül, levesz magának egy két drága alkatrészt, meg csillogó gombot, és mire észbe kap már szétbaszott mindent.

Ezek vagytok ti, a konzervatív értelmiségiek pedig - akik nem ti vagytok - nem ezt akarják, és talán egyszer lesz korszakváltás, bár elég durva példányokat nevelt ki és ágyazott be a mai politikai gondolkodásmódba a kurzusotok, azt hiszem mindenek felett ez Orbán legnagyobb bűne.
Csak a leghülyébbeknek ilyen könnyű szervilissé válni. Ez veletek a baj, belőletek nem lesz jó kormányzás, meg jó gazdaságpolitika, csak ez amit látunk: hülyékből, hülyékre építve, hülyének nézve, erőből kormányozva lopni annyit, hogy a következő ciklus is meglegyen.

nápolyi maszti 2012.09.14. 12:46:15

Lopjatok szaporán a Századvégnél, mert az aranyéletnek nemsokára vége!

pierre bayle 2012.10.10. 00:13:01

Gondolom a 17. századi francia moralistákra gondolt ez a túlmívelt politikai gondolkodó, mert a 16.-ban még mással voltak elfoglalva...:-)))

aluminium 2013.11.12. 15:53:27

Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelent ez a kifejezés: "a valóságtól elrugaszkodó machiavellizmus"? Ha valamit is letett az asztalra az európai történelem legnagyobb republikánusa, akkor az épp "a valóságtól történő elrugaszkodás" kritikája.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása