GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

A farizeus Európa

2012.10.24. 07:17, gfg ,

“Útálom és arcába vágom / - Harminc év vagy kétezer óta / undorító, őrült világ ez, / ez a farizeus Európa”

(Szabó Lőrinc: Hazám, keresztény Európa)

 

 

Van egy csúsztatás.

Európa visszaél Európával.

A farizeus Európa miközben látszólag az európai értékek mellett foglal állást, addig valójában saját nyers érdekeit követi. Azokra a dicsőséges eszmékre hivatkozik, amelyekben mi magyarok is hiszünk ezer év óta,  de nem az európai polgárok – a magyarok is azok –, hanem a Brüsszelben székelő nagy masinéria érdekeit nézi.

Ez a ’68-as nemzedék nagy csúsztatása, amit egyre többen látnak meg Európában.

S ennek hatására megremegnek a világrendek. Európa ma ez ellen a másik Európa ellen forrong. Nem véletlen, hogy éppen az Unió kapta az idén a béke Nobel-díjat. Félelemből kapta: miközben Brüsszel visszaél a hatalmával, fenyegeti az európai békét. Ezért van zűrzavar szerte a kontinensen. Forronganak a görögök, spanyolok, olaszok. Recsegnek a nagy masinéria tartóoszlopai.  

Mi magyarok azért vagyunk szálka Európa szemében, mert mi mondtuk ki az elsők között, hogy a király meztelen: nem az európai polgárok érdekét nézi, hanem az intézményekét és a bankokét. Ez az Európa letért az eddig követett útról, szembefordult saját hagyományával. Egyre elkeseredettebben vívja utóvédharcait, egyre kevésbé van ereje figyelni a látszatra, a maga leplezetlenségében áll előttünk a farizeus Európa.

Miközben még mindig a nagy egyesítő eszmékre hivatkozik, addig fenyeget, követel, büntet, kettős mércét alkalmaz. Velünk az a baj, hogy magyarul kezdtünk el misézni. Európa ezért revolverez minket újabb és újabb kötelezettségszegési eljárással, bunkósbotnak használva az IMF-et. Mert vajon milyen európai értékeket is kell megvédeni velünk szemben, ha az árvízkockázatok elemzéséről és kezeléséről alkotott irányelv, a tojótyúkok ketrecének mérete, a pálinkafőzés jövedéki adómentessége, a szállópor-koncentráció felső határát megszabó jogszabályok a probléma? Vagy kinek az érdekéről is van szó, ha a posta liberalizáció szabályait, az online-szerencsejáték piac korlátozását, a határmenti villamosenergia-hálózatok hozzáférését, a távközlési adót, a diszkriminatív adóterheket kifogásolják?

S míg az érvek között szerepel az európai értékek védelme is, addig például a román belpolitikai élet eseményei a Bizottság szemében nem indokolnak semmiféle eljárást, vagy hogy a franciák kitoloncálják a romákat, ezek ugyanis formai szempontból nem sértenek uniós jogszabályokat. 

Mintha mi magyarok nem lennénk elég európaiak: Brüsszel szerint még több „megszorítás” kell, ennyi nem elég, miközben nekünk nem engedi, addig tizenegy másik tagállamnak meg igen, hogy 3 százalék fölé menjen a hiány.

Mintha a magyar nem érne ugyanannyit, mint bármely más nemzet. Mintha nem ugyanaz a tisztelet járna ki nekünk, mint bárki másnak.

A válságban mindenki az igazi arcát mutatja: az európai értékek sminkje mögött egyre világosabb kontúrokkal látszik az azoktól elforduló farizeus Európa.

Egyre nyilvánvalóbb ugyanis, hogy mi a probléma. A magyarok szembemennek az eddig ki nem mondott közmegegyezéssel: a magyarok azt mondják, nem a bankok, hanem az emberek az elsők. Ez a baj.

Visszafelé azonban nem vezet út, mert az nem járható. Csak előre lehet menni, mert a forrongó Európa azt mutatja, hogy egyébként összeurópai szinten fog összedőlni az egész építmény.

Érted aggódnak, nem ellened, Európa.

Címkék: Európa,Eurpai Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr324865830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyameldobom42 2012.10.24. 12:28:51

Ez most egy cikk? Mert akkor szar es nincsen se tartalma, se mondanivaloja.
Vagy minden mondata egy-egy leendo cikk felutese? Annak kicsit hangulatkelto, de erdemi tartalommal megtoltve lehet hogy majd elmegy.

belekotty 2012.10.24. 12:31:12

@Velence19: "Tobin adó nem a mi tranzakciós adónknak megfelelő, hanem a tőzsdei és pénzügyi tranzakciókra (pl. spekulatív mozgások) kivetett adó. Vagyis a befektetési alapok, hedge found-ok, kockázati tőkebefektetések, stb. adóznak, nem a prosztó állampolgár. " - Szerinted meg fogja érteni ezt a mondatot? Szerintem túlbecsülöd ha ezt gondolod.

belekotty 2012.10.24. 12:32:41

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "A Fidesznél ez 2 éve alatt eddig 2-szer sikerült tartani." - Ja, a manyup 3000 milliárddal.

nem várt fordulat 2012.10.24. 12:36:57

kár, hogy ez az egész poszt egy nettó hazugság, sima kormánypropaganda. bravó, csak így tovább a lenini úton!

Exemplary 2012.10.24. 12:38:25

Te is csak egy Orbán bérenc csicska vagy... Költsd gyógyszerre amit az én adómból kapsz!
Megrendelésre írt szánalmas poszt.

vajdasagi 2012.10.24. 12:41:12

Hát ez annyira, de annyira gyenge írás volt, hogy döbbentem állok előtte. Még egyszer végigolvastam, és most már borzongok is tőle: a kormányközeliek valóban ennyire gyengék? Hogy lehet, hogy ennyire alacsony a Viktort védők szellemi színvonala? Ezt magyarázza meg nekem valaki!!!

Foxtrotty 2012.10.24. 12:45:38

Én nem látok semmi különöset, csak ami már megy XX ezer év óta: az erősebb diktál, a gyengébb pedig próbál valahogy megélni az árnyékában. Csak annyi a változás, hogy ezt mostanában leöntik valami nagy szöveggel. Például azzal, hogy "ejrópéerség"

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.10.24. 12:46:43

@Laeisz: ugyan már, ne légy ennyire közönséges. a konzervatív marad a megbízónál, ha egyszer már kifizették. gerinc is van a világon.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2012.10.24. 12:46:57

@Radio Silicon: örülök, hogy a "fajomra" vonatkozó kíváncsiságodat sikerült kielégítenem, és hogy az általam végzett cselekedetből egyértelműen megállapítanod, hogy nem tartozom a zsidósághoz.

Mivel tájékozottságod fontos számomra, némi info a pénzintézetről: en.wikipedia.org/wiki/BAWAG_P.S.K.

Sun9us 2012.10.24. 12:49:36

A posztoló egy idióta.

Az EU egy csomó pénzt ad ingyen, pusztán jószívűségből, csak hogy nekünk jó legyen, erre a törpe diktátor még neki áll ugrálni. Nemhogy földön csúsznánk örömünkben, hogy ilyen nagyszerű eszmék képviselői, akár egy másodpercre is ránk vetik pillantásukat. Az a drága IMF is kész egy csomó pénzt adni, hogy fellendüljön a gazdaság, és az átlagkereset legalább egy teljes ezer forinttal nőjön, de ez az impotens kormány, még arra sem jó, hogy elfogadja a könnyen jött pénzt. A hitelt pedig nem is nekünk kéne kifizetni, hanem ez majd a hülye kölykeink dolga lenne. Az évezred üzlete lenne. De majd 2014-ben, a jó Gordon tövig és bő nyállal kielégíti ezeket a kedves, embereket, ahogy eddig is tette. A sok paraszt, meg is dögölhet felőlem, ha nem értik az européer gondolkodásmódot.

bodesco 2012.10.24. 12:53:19

"Mi magyarok azért vagyunk szálka Európa szemében"

Működik a propaganda.
Attól eltekintve, hogy nem működik amit a kormány csinál(ni próbál), ez az ami leginkább szálka a szememben: veszélyesnek tartom, a zembereket ilyen mértékben az EU ellen hangolni. Bár sokkal egyszerűbb másra kenni mindent, mint bevallani, ha hülyék vagyunk valamihez.

HA eaz EU szétesik, ki lesz a hibás? A zsidók? A sajtkészítők? A szomszéd?

Szánalmas.

Chicano 2012.10.24. 12:53:20

@agyameldobom42: Nem, ez nem cikk. Az a cikk amiben Bajnait ajnérozzák a tegnapi elképesztően bátor és hatásos beszéde kapcsán. Minden más nem cikk.

KovA 2012.10.24. 12:57:18

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
Nekem speciell (mint engem ismerve sejtheted) a tököm tele van a lézető EjurópajiJunijóval.
Le vele. A cikkírónak meg nagyjából igaza van.

Még annyit hozzá: ha szabadkereskedelem jelszavával nyuszika kinyitja a rácsot közte meg az oroszlán között:
szar lesz belőle - csak úgy mint belőlünk.
És még csak nem is az oroszlán a hibás.

Amúgy meg tökmindegy ki mondja a lényeg, hogy igaz-e.
20 év szabadságunk teljesítménye kritikán aluli még ama 89-ben joggal megbuktatott rendszer nem túl magas mércéjével mérve is.
Ez egy legalább annyira félresikerült történelmi kísérlet. Felelősségre vonható diktatúrát akarok, nem olyat amelyik 4 évente elszökik emelt fővel felhúzott orral de tömött zsebekkel a felelősség elől.

Én a vetést kérem számon - nem az aratást.
És az a vetés nagyon nem volt és nincs rendben - az aratás mutatja is. Szarliberális értékrendetlenség gyümölcse.
Gazdasági értelemben a liberalizmus egy az egyben Mein Kampf: az erős joga erőfölényét gátlástalanul érvényesíteni, a gyengét uralma alá hajtani és zsaroló potenciáljánál kifosztani.
A szükséget, kiszolgáltatottságot a Piac és Pénz extra terhekkel sújtja.
A játszma arról szól hogy tégy kiszolgáltatottá minél többeket - hogy neked szolgáljanak.
Tedd adósoddá, függővé - és éhbérért dolgozik neked.
Hitelezz kamatfelárral a közösségének korrupt választott vezetői befolyását használva és adóját elnyered: neked extraprofit lesz, neki pedig függés és kiszolgáltatottság.
Ez a neoliberális szabadság elftársáim :-)

bodesco 2012.10.24. 12:57:21

@Sun9us: Nincs baj azzal, ha nem akarunk hitelt felvenni. Jobb is úgy.
De ennek semmi köze az EU-t ellenségképként beállítani kívánó propagandához.

Radio Silicon 2012.10.24. 13:10:19

@Szindbad: Hát a szóbeszéd ez volt sokáig. Aztán, ha nem igaz akkor bocs

2012.10.24. 13:11:01

Jó reggelt, a Fidesznél most sikerült felébredni?

Az értelmesebb emberek már rég tudják, hogy erről szól az EU.

grafitember 2012.10.24. 13:14:29

Namost, Árpád itt állt meg, ezen az Európa nevű helynek a közepén. Evégett, ha tetszik, ha nem, ide tartozunk. Ami jelenlegi kánonban a konkrét hányingert okozza nekem, az az, hogy megint tipikusan magyar módra állunk a dolgokhoz. Amikor a Trabant tetején hozzuk be a Gorenjét a nagyi 200 dollárjával, akkor Európához akarunk csatlakozni, amikor viszont Európa van szarban, akkor köszi, de nem kérünk belőle. Csak a kohéziós pénzt adjátok ide, aztán kuss. Igazi, fasza, tökös, betyár dolog ez, ügye?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.24. 13:16:07

@KovA:
Nagyjából ez a lényeg.

Az MSZP nem csak azért duplázta meg a GDP arányos hiányt és a munkanélküliségi rátát is, mert ennyire bénák.
Hanem a bénaságuk mellett a céljuk is éppen ez volt.

Hazánkat minnél kiszolgáltatotabbá kívánták tenni.
És lássuk be ezen a téren az MSZP rengeteget elért.

Mostmár csak hátradőlve fogalmazza sajátkezüleg saját hazáját elítélő nyilatkozatokat, szavazza meg hazáját ért pénzügyi forrásmegvonásokat, amíg újra hatalomra nem kerülnek.

Aztán már csak egy picit löknek még rajtunk a szakadék fele, és soha nem kecmergünk ki belőle.
Ez az MSZP alig leplezett valódi célja (ami egybevág a milla, Bajnai társulás céljával is).

mikerbiker 2012.10.24. 13:17:25

@kirsten: Látod hülyegyerek ez a különbség kettőnk között.Te, meg a napi okosságokat irogató mindentjobbantudó,mindenkihülyébbnálam haverjaid,szarjátok tele az egész internetet,és az egyéb médiákat az agyatlan baromságotokkal, szerencse hogy egyre kevesebben veszik komolyan amit a TV-ben látnak....

KovA 2012.10.24. 13:17:30

@bodesco: Mi az EU ?
Egy hely ? Egy eszme ? Egy eszköz ? Egy "szövetség" ?
Avagy inkább függőség ?

Kinek ez, kinek az... és attól függően, hogy mi a tartalom van vagy nincs vele baj.

Szerintem pedig baj van a tartalommal egyre inkább - minél alkalmasabb lett szűk gazdasági érdekeknek eszközzé lenni.
Minden szép eszmét meglovagolnak elvetemült érdekek mígnem belerokkan. Az EU is arra tart.

Gera 2012.10.24. 13:18:07

Szögezzük le, HIÁNY = ÁLLAMADÓSSÁG. Ez a szemét brüsszeli masinéria nem akarja, hogy tovább nőjön az államadósságunk, pedig mennyire jó lenne az nekünk. Kedves GFG, ocsmány egy figurák vagytok ti, kihasználjátok, hogy ostoba alattvalóitok 90 százaléka tényleg van akkora idióta, hogy képes lenne komoly pofával egyszerre kiállni az államadósság csökkentéséért és az államháztartási hiány növeléséért. Semmi felelősségérzet nincs bennetek.

B. Bíró 2012.10.24. 13:19:21

Most tényleg tekintsünk el attól, hogy a szerző ezt azért írja, mert erre kapott pénzt, de:

A szerző egyszer nézné már meg egy elég egyszerűen elérhető adatbázisban, hogy melyik ország ellen hány kötelezettségszegési eljárás folyik. És rájönne, hogy ez az egész "minket bánt Európa, mást pedig nem" szöveg nagyon, nagyon nem igaz.

Orbán kizárólag azért játssza ezt a szerepet, mert ez belföldi szavazat. Valójában minden "követelést" teljesít.

És végül: olyan nincs, hogy bankok érdeke, meg emberek érdeke. Ez közös. Ha szívatjuk a bankokat, nem lesz hitel. Közgáz I. évfolyam október eleje. Azt meg az emberek szívják meg. Olyan nincs hogy "ne az emberek fizessék meg". Kik fizessék meg, a mókusok?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.24. 13:21:54

@Gera: Nem árt tisztázni..
Az MSZP 6 éve alatt egyszer sem aggódtak az államadósság miatt, pedig összességében 25,9%-kal növelték a GDP arányos hiányt a szocik, és mindvégig jóval túllépték a 3%-ot.

A Fidesz alatt aggódnak, holott összességében csökkent a GDP arányos hiány, és végig 3% alatt maradtunk.

Az EU láthatóan jelenleg leginkább akkor aggódik, ha nem ballib kormány van hatalmon csupán.

Gekko 2012.10.24. 13:22:49

Én a farizeusizmusban hiszek, ha már. Meg abban, hogy a hülyeség és az opportunizmus végtelen. A fenti kép jól jellemzi a blog gazdáját, amennyiben egyiknek sincs gerince, viszont szeretnek lubickolni...

B. Bíró 2012.10.24. 13:24:14

és azért GFG: amit kapsz ezért, azt számlára kapod, ugye? És ami nem kell belőle, azt lekötöd, ugye? És aztán felveszed a kamatot, amit a szemét bankok adnak neked, ugye?

B. Bíró 2012.10.24. 13:25:56

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: nem így van, de hiába beszélek, asszem. Portugáliában "ballib" kormány van, és aggódnak. Arról van csak szó, hogy 2008 előtt nem aggódtak annyira, most meg aggódnak. ha 2004-08-ban Fidesz kormány lett volna, neki is lehetett volna magasabb hiánya.

vasgyuszi 2012.10.24. 13:27:27

@gyvy: "@zero:
"Ja, oh wait, az évi 1000-1500 milliárd forintnyi pénzük azért jól jön"
És az a pénz szerinted honnan lesz? A legyek hordják oda? "

Nem... én (is) fizetem szorgalmasan innen Münchenbol.
Ha erre meg jöttök azzal, hogy kevés, akkor tényleg elmentek ;)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.24. 13:28:20

@B. Bíró: Rosszul fogalmaztam..
Bankok érdekeit szemelött tartó kormányok esetén nem aggódnak.
Ha valamely kormány kivet pl bankadót, akkor ott elkezdődik az aggodalom, meg az odáig soha nem látott szankció.

KovA 2012.10.24. 13:28:29

@grafitember: Semmiféle pénzeket se "kölcsönöket" soha nem lett volna szabad nekünk adni (választott vezetőinkre bízni): valójában kenőpénzek azok.

Legföljebb lehetőségekben szabad kedvezni - fejlődni az embernek az országnak magától kell. A segélyezés, a kohéziós pénzek a kölcsönök - az állampapírba "befektetések" - melyek szintén kölcsönök torzítják a viszonyokat és elkorcsosítanak.
Élősködésre - magatehetelenkedésre és végül kiszolgáltatottságra vezetnek.

Kapát ásót és földet adj a nyomornak ne pénzt hogy nálad bevásárolja ahelyett hogy megtanulná megtermelni és ha kapával és ásóval kezdve is de elindul a fejlődés útján.
Ha pénzt adsz neki: csak elhízik a nyomor...

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.10.24. 13:30:06

Lemond a fideszes alpolgármester, külföldre megy dolgozni, elhagyja a süllyedő hajót!

Lemond alpolgármesteri címéről Varga Tamás, Siklós fideszes alpolgármestere, értesült a hírről a Dunántúli Napló. Külföldön dolgozhat a jövőben. Komlón és Harkányban is vannak olyan jobboldali képviselők, akik külföldön keresik a boldogulást.

Lemond siklósi alpolgármesteri címéről Varga Tamás, a Tenkes-hegyi város fiatal fideszes politikusa, aki a máriagyűdi (siklósi egyes) egyéni választókerületből került be a testületbe, értesült a hírről a Dunántúli Napló.

Varga Tamás megkeresésünkre megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a döntés megszületett már a fejében, de az okokról csupán annyit szeretne most mondani, hogy kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot külföldről, az idegenforgalom területéről, ott folytatja majd karrierjét.

Nem úgy Komlón, ahol el is olvadhat a kormánypárti többség, ha két fideszes képviselő, Simon János és Mink Ernő lemondanak. Mindketten külföldön dolgoznak ugyanis már.

Komlón ma kilenc fideszes képviselő van a tizenhárom fős testületben, de a fideszesek amiatt nem aggódnak igazán, mert a független képviselő, és két helyi egyesületet képviselő városatya is koalíciós partnereik. Mindemellett bíznak abban is, hogy ha lesz időközi választás, azon az ő képviselőik győznek.

Harkányban is van olyan képviselő, Vida Ernő személyében, aki megválasztását követően vállalt munkát külföldön. A független, de jobboldali kötődésű orvos-jogász végzettségű Vida tudomásunk szerint Németországban vállalt munkát orvosként. Ő eddig ügyelt arra, hogy ne fusson ki az egy évből, de a legtöbb testületi ülésen tavalyi külföldre távozása óta nem vett részt.

B. Bíró 2012.10.24. 13:31:01

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Hát, a bankadót a Gyurcsány-kormány vezette be Magyarországon, bármilyen hihetetlen...

Gera 2012.10.24. 13:32:33

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Röhejes vagy. Folyamatosan ment a duma az EU részéről, hogy fenntarthatatlan a költségvetésünk, nagy a hiány, nő az államadósság, satöbbi. Ordenáré hazugság, hogy csak Orbánnak szóltak be. Hány éves vagy, 14?

KovA 2012.10.24. 13:34:46

@Gera: "Szögezzük le, HIÁNY = ÁLLAMADÓSSÁG. Ez a szemét brüsszeli masinéria nem akarja, hogy tovább nőjön az államadósságunk,"

Eddig rendben.

"pedig mennyire jó lenne az nekünk."
Nem lenne jó.

Ebben az értelemben Brüsszel nem akar rosszat.
Viszont van más dolog is amit nem akar: nem akar bankadót sem sem más érdekeket sértő különadókat.

Ezzel elég jól be lett határolva mi marad ahonnan le lehet nyúzni a hiány csökkentésének fedezetét közvetlenül...

Vagyis a sok nemakarásnak az a vége hogy te nyögsz - és nem azok, akik e rendszernek köszönhetik, hogy jócskán megtollasodtak belőlünk az elmúlt 20 évben.

Netuddki. 2012.10.24. 13:35:50

@vajdasagi: "a kormányközeliek valóban ennyire gyengék?"

Mivel alapból senki sem lehet okosabb a viktornál, ő meg nincs nagyon eleresztve...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.24. 13:37:29

@Gera: Sorold a szankciókat te hazug komcsi amiket kedvenceid kaptak fenyegetés gyanánt..

Segítek .. Egy darab nem sok annyi sincs. Az EU -nak ugyanúgy érdeke volt, hogy adósítsák el az országot, mint a szociknak.

Éppen azért szívatják most, épp a szocik alatt elkövettett kihágások (kritériumok folyamatos megszegése) okán az országot, mert csökkentjük az adósságot, és a bankok is fizetnek.

Gera 2012.10.24. 13:39:42

@KovA: A magyarországi bankrendszer nem valami fejőstehén, amiből korlátlan mennyiségű pénzt lehet kivenni, hogy "ne az emberekkel fizettessék meg". Nem, a magyarországi bankok a magyar gazdaság részei, akár külföldi, akár magyar tulajdonban vannak és ha aránytalanul sok pénzt veszünk el tőlük, akkor kinyírjuk a gazdaságnak ezt a szeletét. Mivel tőkeerős tulajdonosok állnak mögöttük, ezért ez nem azonnali csődökben fog lecsapódni, hanem abban, hogy nem hoznak ide pénzt és nem hiteleznek, ami eszméletlen rossz hatással van a gazdaságunk többi részére.

Netuddki. 2012.10.24. 13:40:26

@KovA: Nem B+! Ezt korrupciónak hívják és normális helyeken börtön jár érte. Kevered a szezont a fazonnal...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.24. 13:40:48

Csak két gyors kérdés:
Magyarországon mióta túl magas a deficit?
A többi országban is ugyanennyi ideje magas a deficit?

grafitember 2012.10.24. 13:41:03

@KovA: Az EU adna ásót és kapát is, csak azok nem kerülnek a te és az én kezembe, hanem a Széchenyi Terv feliratú bódéban porosodnak, illetve el sem megyünk értük. Nekem konkrét élményem van, vállalkozó vagyok és kevésből nagyot fejlődhetnék, két másik családot is eltartana a cégem, de nincs rá pályázat. Az EU adna támogatást, de elvág tőle az NFÜ. Csak hitelt kínál nekem a saját hazám, persze ingatlanfedezet mellett.
És nem, nem írom le, hogy Közgép, meg Simicska, mert engem kurvára nem érdekel a politika. Egy párt sem. Azokat a jogokat és lehetőségeket akarom élvezni, amit minden más európai polgár, már, akitől saját kormánya nem vette el, önnön demagógiája miatt. Ami nekik koki és saller, az nekem egy soha fel nem épülő festőkabin, ami nekik szabadságharc, az nekem egy soha be nem szerzett hegesztőgép. Elegem van belőle.

873ujr3rk 2012.10.24. 13:41:19

meg a szekeres hasonlat még:

ha 10 embernek tekintjük lakosságunkat, abbol 8 egy olyan szekéren ül amit ketten húznak.
orbánfőnök úgy akar gyorsabban haladni, hogy a két szekérhúzót ösztökli gyorsabb haladásra, az EU viszont inkább azt kéri hogy néhányan lécci szálljanak le a szekérről és tolják ők is.
ti kedves FIDESZ ha azok ketten beledöglenek sem mertek megkérni senkit a szekéren hogy legyen szíves tolja. pont annyit tudtok mint kádárék.

Gera 2012.10.24. 13:41:32

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Miért, minket milyen szankciókkal sújtottak? Eddig gyakorlatilag csak az ejnyebejnye ment, ugyanúgy, mint Gyurcsánynak.

Melampo 2012.10.24. 13:42:49

A szöveg mindig változatlan, csak a szónokok cserélődnek. Néha még az is ugyanaz.

hümhüm 2012.10.24. 13:43:07

@kov_vacs: nem pontos a tanmeséd...
Így a helyes:
"Pistikének a tanító bácsi megígéri a bicajt, ha az évvégi bizonyítványa tűrhető lesz, de legalább közepes.

Pistike közli, hogy ő két biciklit is fog kapni, mert kitűnő lesz.

Pistike azonban mostanra erősen bukásra áll három tárgyból.

Meg is mondja a tanító bácsi Pistikének, hogy ha nincs meg a kettes mindegyikből, akkor nem lesz bicaj.

Pistike megkérdi a tanító bácsit, hogy miért áll bukásra, amikor tudja az anyagot, de a tanító bácsi nem mondja meg.
Pistike minden tankönyvet áttanulmányozott már, de a tanító bácsi azt mondja: "nem ez kell ahhoz, hogy ne állj bukásra".
"Hát mi kell?" - kérdi Pistike.
"Nem mondom meg." - szól a válasz.
Pistike azóta úton-útfélen mindenkinek elmagyarázza, hogy az ilyen iskolarendszer rossz, halálra van ítélve, az ilyen osztályozás felett eljárt az idő ; és egyébként meg a tanító bácsi gonosz és pikkel őrá, Pistikére. "

kalandfereg 2012.10.24. 13:47:52

Azt értem, hogy a Fidesz a posztban írottakat kívánja sugalmazni a zembereknek, ezzel igazolva saját destruktív létét. Ha az ember rombolni akar, muszáj ellenséget keresni, mert ennek hiányában a tömegbázis egy kis hányadában kétségek ébredhetnek. (A nagyobb hányad mindent bevesz, nem kell nekik a logikus indoklás látszata sem.)

Csak az itt a gond, hogy vannak országok, akik az EU-val együttműködve, ellenségek képzése nélkül is kiválóan tudják érvényesíteni az érdekeiket EU-szinten.
Mindezenközben a Fidesz vezette kormány ezerrel azon dolgozik, hogy a magyarok érdekei az ostoba viselkedésük miatt minél inkább figyelmen kívül legyenek hagyva.

A másokkal (más emberekkel, más országokkal) való együttműködés képessége... Ez nekünk, magyaroknak országon belül is igen nehezen megy. Végül is miért lennének a választott vezetőink jobbak...?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.24. 13:50:05

@kalandfereg:
"Ha az ember rombolni akar, muszáj ellenséget keresni, mert ennek hiányában a tömegbázis egy kis hányadában kétségek ébredhetnek. "

Hát ez kurva jó..
Mindezt egy nappal leírod a nagy népnemzeti Millás, Bajnais, MSZP-s, Szolidaritásos, DK-s, Gyurcsányos összefogás után, ami gyakorlatilag semmi másról nem szólt, csak a közös ellenségkép megfogalmazásáról, és a gyűlölet kiteljesítéséről ?

Netuddki. 2012.10.24. 13:50:30

@hümhüm: Ezzel azt akarod mondani, hogy az EU-nak kéne megmondani mit csináljon az orbán és bandája a magyar gazdasággal? Mert erre én azt szoktam mondani ha nincs ötlet akkor talán át kéne adni a helyet olyanoknak akiknek van, és akkor még sehol nincs az EU-ról szó...

kalandfereg 2012.10.24. 13:57:35

@grafitember:
Riszpekt.
Tök ez van itt.
Más EU országokban pedig valami miatt nem... Biztos azért, mert más országokban csak bankárok laknak.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 14:02:53

hát akkor bátorkodnék magamtól idézni: )

"Orbán Viktor miniszterelnök nemrég zárult Október 23.-i ünnepi beszédében kifejtette, hogy az Európai Unió képtelen megoldani a saját válságát, ezért vállalja, hogy miniszterelnöki teendők mellett a szervezet valamennyi vezetői tisztségét betölti."

azt meg inkább el sem képzelem, milyen lelkivilága lehet egy ilyen g fodornak, mert a hazudozásnak és a csúsztatásnak is van egy emberi határa...

sajtoskenyér 2012.10.24. 14:07:28

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Az uniós támogatások megőrzése és a munkahelyteremtés mellett emeltek szót magyar szocialista képviselők az EP-ben

Brüsszel, 2012. október 23., kedd (MTI) - Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő szerint ha a következő hétéves pénzügyi periódusban kevesebb uniós támogatás járna Magyarországnak, az lassítaná az ország kilábalását a válságból. Herczog Edit (MSZP) a kilábalás érdekében az európai ipar megerősítését szorgalmazta az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Tabajdi hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy azért a vitáért, amelyet az Európai Unió 2014 és 2020 közötti hosszú távú költségvetéséről folytatnak az európai intézmények, nem járna Nobel-békedíj. A szocialista képviselő a témáról kedden folytatott EP-vitában rámutatott arra, hogy a költségvetést nagyobb részben finanszírozó nettó befizetők és a felzárkóztatási forrásokért küzdő nettó haszonélvezők között rendkívül komoly feszültség alakult ki. Tabajdi Csaba úgy vélte, súlyos kételyek merültek fel az uniós felzárkóztatási politika forrásait képező strukturális és kohéziós alapok elosztásával kapcsolatban. Az Európai Bizottság által megállapított feltételek mellett Magyarország a jelenlegi időszakban kapott forrásoknak akár 25-30 százalékát is elveszítheti - szögezte le a képviselő.
"Az ország fejlődéséhez és felzárkózásához elengedhetetlenek az uniós források. Kiesésük tovább rontaná Magyarország növekedési kilátásait" - fejtette ki a szocialista EP-képviselő, aki azt hangoztatta, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban az Európai Bizottság által alkalmazott számítási módszer nagyjából 6,5-7 milliárd euróval csökkentené a Magyarországra jutó felzárkóztatási forrásokat. Ezt Tabajdi elfogadhatatlannak tartja.
Felszólalása végén a képviselő arra kérte az uniós intézmények illetékeseit, hogy tegyenek javaslatot egy olyan egyedi megoldásra, amely megakadályozza, hogy Magyarország több milliárd euró felzárkóztatási forrást veszítsen.
Herczog Edit a plenáris ülésen úgy vélekedett, hogy a válságból való kilábaláshoz növekedésre és beruházásokra van szükség. Kiemelte az európai ipar megerősítésének fontosságát ennek érdekében.
"Eljött az ideje, hogy megteremtsük a növekedés keretfeltételeit, azt a struktúrát, amely előmozdítja gazdaságunkat" - hangoztatta a képviselő a plenáris ülésen.
Herczog szerint beruházásokra, egységes belső és külső piacokra, a kereskedelemben rejlő potenciál kihasználására, illetve növekedésserkentő szabályozásra van szükség. Szignifikáns lépésekkel Európa visszanyerheti a bizalmat és fokozni tudja versenyképességét - fogalmazott a képviselő az Európai Parlamentben, majd külön kiemelte, hogy fokozni kell az innovációt, segíteni kell a vállalkozásokat, hogy piacokhoz és finanszírozási forrásokhoz jussanak.
Kijelentette azt is, hogy a jövő a hatékonyságé. "Nagyobb érték, kevesebb erőforrással" - magyarázta Herczog Edit, aki kifejtette, azok a vállalkozások lesznek sikeresek, amelyek a lehető legnagyobb mértékben a fenntartható hatékonyságra törekednek.

kkz \ kvb \ gkp

MTI 2012. október 23., kedd 14:38

Olvasd gyakrabban a Pravdát, mielőtt hülyeségeket beszélsz, szoci árulókról meg miegymás!

sajtoskenyér 2012.10.24. 14:09:21

Ennyit gfodorról, a kormány csak itthon keménykedik az Unijóval, Spanyolországban Martonyi alig győzte a seggüket nyalni:

Külföldön szeretjük az Uniót

Miközben Orbán Viktor ismét Brüsszelt bírálta, külügyminisztere, Martonyi János a madridi EU-képviseleten éppen arról biztosította spanyol hallgatóságát, hogy az Unió nem véletlenül kapott Nobel-békedíjat. Szerinte "az egyesült Európa a válság ellenére is sikeres, sőt, évszázadok óta ez az integráció a legnagyobb vivmány", ráadásul az életminőséget, demokráciát, az emberi jogokat illetően még "az Egyesült Államokat is lepipálja". A "Tartsuk Európát egyben!" című előadásán Martonyi kijelentette: az európai közös valuta marad, sőt, az euróövezeten kívüli tíz ország közül nyolc előbb-utóbb szintén csatlakozik majd.

(forrás: Népszava)

manhattan (c) · http://manhattan.webspawner.com/ 2012.10.24. 14:13:14

Ez a poszt gyakorlatilag az aktuális Orbáni elmehibbantság blogra emelése.

Kedves CFG, 4 vagy 5 éve írtam meg azt egy kis esszében, hogy a baloldal agyhalált halt gyúrtcsótány vezér alatt. Értsd: a baloldalo szavazótábor minden gondolkodás nélkül, önként belement az agyhalott zombi szerepébe gyúrtcsótány führerért.

Ezt ma már a fideszröl lehet ugyanúgy megírni: az EGYKORI jobboldal komplett agyhalált halt egy feltörekvö falusi parasztfiú alatt, akiböl - most már tudjuk - soha nem lett és nem is lesz városi polgár.

Értelmes ember nem áll le az Orbán Bóvlikomcsi kormányának minden tudománytalan és ostoba világképével és ÖSSZEESKÜVÉS ELMÉLETÉVEL vitázni - tegyék ezt meg a szakorvosok.

Ehelyütt annyit az állítólagos EU üldözésröl, hogy

1. Az EU minden szervében ott ül a MAGYAR is (komisszár, miniszter, söt, még a min.elnök is) - akik SZAVAZNAK az EU törvényeiröl.
Ha nehéz megérteni, akkor magyarul: Orbán betegék azon rinyálnak, hogy a saját maguk által megszavazott törvényeiket számon kérik rajtuk.

2. Mo marhára nincs kettös mérce alatt a deficit faragás folyamatában, egyszerüen arról van szó, hogy 2004 óta túlzott deficitet ír és 2006 óta csak a lefaragás ellenében nem függesztik fel a Koh.Alap pénzeit. Ezt a hosszú utat persze meg lehet köszönni a maszop-szadesz gengsztereknek, de ettöl tény, hogy Orbánt kisegítö iskolába kell küldeni, ha ezt az összefüggést nem érti.
Igaz, hogy az EU országok nagy része szintén nem áll jól deficit és hiány terén, csak éppen ök friss esetek, mert leginkább 2009 óta vétkeztek (a válság betett) és nekik is csökkenö éves deficit pályákat kell telejesíteniük.
Szóval nincs kettös mérce, csak szokásosan megint a magyar volt a leglinkebb nép a történelemben.
A fidesz kormánnyal ez a szerep csak állandósult. Ráadásul láthatóan a fidesz alatt is rengeteg embernek ment el a józan esze.
Na ez orbán pasa legnagyobb büne. 2014-ben másfél millió elmebeteget hagy maga után hátra.

sajtoskenyér 2012.10.24. 14:13:41

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

2004 óta van ellenünk túlzottdeficit-eljárás. 2006-ban ezért kellett megszorításokat bevezetni, ami ellen páros lábbal tiltakozott a Fidesz. A hiánycsökkentő reformok ellen szintén, ment a népszavazásosdi. 2009-ben ismét próbáltuk csökkenteni a hiányt, ment a Fidesz-kamu, hogy neazemberekfizessékmeg.

Tehát a Fidesz tett folyamatosan keresztbe a hiánycsökkentésnek, most pedig megisszák a levét. Brüsszel nem felejt. Ha nem kell a pénze, lépjenek ki azúnijóból.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.24. 14:17:04

Brüsszelnek nem több megszorítás kell, hanem ésszerűbb. És fenntarthatóbb.

Amit a kormány csinált se nem ésszerű, se nem fenntartható. Ez csak arra jó, hogy kihúzza a választásokig és utána az özönvíz. Egyrészt nagyon káros a gazdaság számára. Másrészről papíron hozza a 3%-t pár évig, utána ismét szopás.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.24. 14:19:06

@sajtoskenyér:

Mellékesen megjegyezném hogy el vagy baromira tévedve.
2002-2010 között az MSZP-SZDSZ koala kormányzott.

A Fidesz számtalan módosító javaslatából egy nem sok annyit se szavaztak meg egyszer sem.

Szóval ne játszd a hülyét légyszi, és ne tegyél úgy mintha legcsekélyebb mértékben is érdekelte volna a ballibeket hogy mit akar rémuralmuk közepette a Fidesz.

Cervisia 2012.10.24. 14:22:21

Te ezeket tényleg elhiszed, vagy két hányás közt a pénzt számolod, és az megnyugtat? Esetleg már hányás sincs, csak a pénz?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.24. 14:27:39

@sajtoskenyér:
na ja..
mandiner.hu/cikk/20120216_allasfoglalast_hozott_az_ep_a_magyarorszagi_helyzetrol
Az EP-határozatban aggodalmaikat fejezik ki a magyar helyzet miatt...

(A határozat címében nem a magyar kormány van, hanem hazánk neve.
A határozatban több helyen elítélik Magyarországot így, nem a kormányt.
benyújtó többek között: Göncz, Tabajdi. )

Plussz:
Andor László magyar EU-biztos egyetértett és támogatta az Európai Bizottság Magyarország számára kedvezőtlen szerdai döntését (Kohéziós alapok megvonása)

patkányarcúáginéni 2012.10.24. 14:32:36

nna, el kell ismerni, bejött az index számítása: az itt tenyésző ballibsi kommentelők csordája egyként vetheti rá magát a blogra...csak hanyatt kell dőlni és élvezni a vérengzést, miközben pártatlannak látszunk

nookedli 2012.10.24. 14:34:09

@zero: Mire költjük azt az 1000-1500 milliárdot? Mert semmi olyat nem látok, amitől jobb lenne az élet a dolgozó ember számára. Ja és évente visszafizetünk 4000 milliárdot. Igazán remekül eladták az ország vezetői a lelkünket, életünket a zsidóknak. Tulajdonképpen az EU, Brüsszel, IMF rabszolgái vagyunk. A politikusok a rabszolgahajcsárok. Le kéne gyalulni az egész világrendszert végre.

miva? 2012.10.24. 14:38:03

Üdv a tisztelt társaságnak. Nem vagyok ballibsi - utána lehet keresni - hanem konzervatív meg katolikus meg családapa, meg ilyesmi. Csak a miheztartás végett.

Ilyen csodálatos posztot talán még soha nem láttam. Több a csúsztatás meg a hazugság ebben, mint amennyi szóból áll. Komolyan mondom, hihetetlen. A kedves posztoló figyelmébe ajánlanám azt a csekélyke tényt, hogy nem feltétlen idióta minden magyar nyelven olvasó ember, sőt egy részük képes akár idegen nyelven önállóan tájékozódni a világ dolgairól.

Én kérek elnézést a szerző nevében!

nookedli 2012.10.24. 14:38:28

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Így van. Ők azok a zsidóbérencek, akiknek köszönhetjük nagyban azt ahol tartunk. Eladták az országot és rabszolgasorba taszították a dolgozókat. Sosem érdekelte őket a magyar nemzet, csak a zsebük tömik. Még vannak olyan okos emberek, akik rájuk szavaznak :)

Cervisia 2012.10.24. 14:40:44

@bodesco: Mármint hogy jobb nem az IMF-től felvenni? Úgy látom a témában sokaknál totális homály van, a hitel nem új hitel lenne, hanem a lejáró (ugye ezek 5, 10, 20 stb éves kötvények) sok száz milliárdnyi kötvényt a piaci 7-8% helyett 3-4%-on lehetne újrafinanszírozni az IMF hitelével.

miva? 2012.10.24. 14:43:20

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Andor László egy biztos, és mint ilyen, kifejezetten tiltott a számára a nemzeti érdekek védelme. Ugyanígy tilos a többi biztos számára is. Tudatlan majom!

Big-B 2012.10.24. 14:45:18

G. Fodor: Ha a célod csak az a bloggal "hogy csak legyen", akkor a célt elérted. Szerintem több energiát ne is fektess bele - már ha fektettél eddig, mert írásaid alapján ezt sem feltételezem.
Itt kell abbahagyni. A csúcson... bruhahahaha

Martian (törölt) 2012.10.24. 14:45:21

A brüsszeli maffia nem több, mint egy gennyes pörsenés Európa alfelén... ahogy Orbán se több, mint egy hasonló pattanás Magyarország seggén.
A tiszta laphoz mindkettőtől meg kéne szabadulni:

www.youtube.com/watch?v=PDNzj9L1ETY

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.10.24. 14:47:44

@Big-B: "Ha a célod csak az a bloggal "hogy csak legyen", akkor a célt elérted"

ez a kuminista kommunikacios strategia..

deklaraltan az a cel, hogy elboritsak bullshittel az internetet, hogy egy kereses alkalmaval ne csak az ellenvelemenyek latszodjanak, hanem ugy tunjon, mintha a kormany tamogatoi legalabb ugyanannyian, de inkabb tobbsegben lennenek.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 14:51:36

egyébként a legnagyobb kommunisták ti vagytok g fodor, és ezt nem fogjuk elfelejteni akkor sem, mikor már ki lesztek rúgva a hatalomból. lesz elszámoltatás, ne aggódj

az államosítási mánia, az egyszer majd eljövendő szép kor örökös ígérgetése, a közintézmények megszállása és ez az olcsó propaganda pontosan azt mutatja, hogy te és a kenyéradó gazdáid is egytől-egyig büdös kommunisták vagytok, semmi több

Szevasztok 2012.10.24. 14:54:29

@nookedli: "Mire költjük azt az 1000-1500 milliárdot?"

Valóban igen sajnálatos, hogy ebből a pénzből térkövezett, szökőkutas főterek épültek, ahelyett hogy valami értelmesebbre fordítottuk volna. De ez nem az EU hibája...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.24. 14:55:20

@nookedli:
Csak hogy tiszta legyen.
Az az 1000-1500 milliárd az felzárkóztató támogatás. A fejlett régiók fizetik a fejletleneknek, köztük nekünk is.
Az a 4000 milliárd hiteltörlesztés. A kettőnek semmi köze egymáshoz. És azért attól a 4000 milliárdtól se menj a falnak, mert ezt nagyjából abból a 4000 milliárdból fizetjük, amit újra felveszünk. Az IMF cirkusz is erről szól, hogy szeretnénk olcsóbb hitelekhez jutni, de nem akarunk semmi biztosítékot adni, hogy vissza is fogjuk tudni fizetni.
A zsidóknak mindehhez az égvilágon semmi köze. Ha valakit hibáztatni akarsz, akkor az választó, aki több szolgáltatást vár az államtól, mint amennyi adót hajlandó befizetni és a politikust, aki visszaél ezzel.

KovA 2012.10.24. 14:55:34

@Gera:
"A magyarországi bankrendszer nem valami fejőstehén, amiből korlátlan mennyiségű pénzt lehet kivenni,"

Nem, a fejőstehén az te vagy, hízni meg a bankok híztak (többek között). Emléxem mikor pl az ÓtöPö 40 %-os profitnövekedéssel büszkélkedett... nem sokkal előtte ugyanez a cég - a csányi vagy mi az istennyila durrogott amikor a bankfiókok (mozgássérültek stb. számára) akadálymentesítéséről volt szó, hogy ők nem közintézmény hogy őket erre kötelezhatné törvény aggyon az állam rá pénzt...
Na ki a fejőstehén ?
A devizahitelesdiről az egyoldalúan helyzeti előnnyel visszaélő gazdasági szükségességgel indokolhatatlan kamat és költségmódosításról nem is beszélve meg olyan szolgáltatásról ami a valóságban nem történt meg (devizahitel - pénzváltás nélkül - spekulációs devizában elszámolás).
Na ki fej itt kit ?
Ez nem bank elleni úszítás akar lenni . csak a tisztábban látás végett.
Vannak itt más fejések is a fura csak az, hogy mi szopunk holott minket fejnek.

"aránytalanul sok pénzt veszünk el tőlük,"
Csak azt lehet elvenni tőlük amit összenyerészkedtek.
Onnan lehet elvenni ahol van és annyit amennyi van.

"akkor kinyírjuk a gazdaságnak ezt a szeletét."
A gazdaságnak ez nem értékteremtő szelete - csak profitérdekek szerint szervező közvetítő szelete.

És valamit qrva rosszul csinálnak, ha döglik a gazdaság.

"Mivel tőkeerős tulajdonosok állnak mögöttük, ezért ez nem azonnali csődökben fog lecsapódni, hanem abban, hogy nem hoznak ide pénzt és nem hiteleznek,"
Ne hozzanak pénz és ne hitelezzenek, mert abba döglünk bele. A saját munkánkból kell megélni és nem idegen pénzekből és hitelekből.
Aztán majd ha lesz mivel kereskednünk - akkor lehet kölcsönösen kereskedni - lehetőleg általunk meg és újratermelt javakkal - de nem alapvető erőforrásokkal amit így - játékzseton fejében kicsavarnak a kezünkből.

"ami eszméletlen rossz hatással van a gazdaságunk többi részére"
Eddig kímélték a bankokat és liberálisan bántak a gazdasági érdekekkel. 20 éven át. Az vezetett ide.
Nem szeretném így folytatni. Volt 20 évük, hogy bizonyítsanak. Vége.

KovA 2012.10.24. 15:01:48

@grafitember: "Azokat a jogokat és lehetőségeket akarom élvezni, amit minden más európai polgár, "
nem gyurcsányi pimaszkodás végett - csak racionalitás okán:
Ahhoz lábbal kell szavaznod - el kell menned innen.
A mi életünkben - én erre nem látok esélyt.
Ahhoz előbb forradalom kell.
Azt meg túl kell élni.
Aztán meg romok takarításának múfajában lehet önmegvalósítóssizni.
Az sok év.

bodesco 2012.10.24. 15:03:14

@Cervisia: így kijelenteni, hogy totális homály 1 mondat alapján azért erős. (Ezt csak zárójelben jegyzem meg, nem a hozzászólásodra reflektálva: A magyar fórumokon a személyeskedés sajnos általános. Az ember, ha más véleményen van rögtön ballibsi zsidóbérenc, vagy valami hasonló. Sokkal kultúráltabb a hangnem német (azokat értem) fórumokon)
De ha úgy tetszik tedd a mondatot múlt időbe: Nem volt azzal baj, hogy nem akartunk hitelt felvenni. Jobb is volt úgy. De ez a vonat sajnos már elment. Az adósságspirálból kimászni nem egyszerű, viszont valahogy boldogulni kell a szituációval. A jelenlegi idióta gazdaságpolitika mellett az IMF hitel véleményem szerint is jobb választás volna.

hümhüm 2012.10.24. 15:04:03

@kovi1970:
Részben nem, részben igen.
Az EU-nak azt kellene megmutatnia fehéren-feketén, korrekt számításokkal igazolva, hogy a magyar kormány számításai szerinte miért hibásak. Egy ilyen bizonyításban olyan kifejezések, hogy "úgy véljük", " szerintünk", "nem hihető" stb. nem szerepelhetnek. Amellett azt is meg kell mutatnia, hogy milyen lépéseket fogad el, milyeneket meg nem, és miért nem. Ez önmagában nem alkatmatlanságot jelent, hanem az elképzelések eltérését, amelynek során mindkét félnek be kell mutatnia, hogy az ő elképzelése miért jobb, mint a másiké. A Bajnai-féle (már ismert) elképzelések azért (voltak és lennének)problémásak, mert semmiféle gazdasági önállóságot nem céloznak meg, amely a stabil jövő alapja lehet,hanem kiritkátlan, gátlástalan és fantáziátlan megfelelést akarnak külső erőknek, melyeknek érdeke csak addig esik egybe az ország és lakosságának érdekeivel, amíg az számára elegendő hasznot hoz. Ezzel csak az egyik napról a másikra élést lehet konzerválni, valódi fejlődést előidézni, a fejlődési folyamatot , vagy a magas fejlettségi szintet fenntartani nem.

KovA 2012.10.24. 15:21:03

@Lord_Valdez: "Az az 1000-1500 milliárd az felzárkóztató támogatás. A fejlett régiók fizetik a fejletleneknek, köztük nekünk is."

Ezzel az a bajom hogy túl vagyunk támogatva.
Én olyat még nem láttam, hogy egy "önálló" ország támogatásból áll talpra sokkal inkább azt hogy rátelepül a támogatásra.
Támogatás ebben a formában igazi maradandó fejlődésre nem ösztönöz.

A problémáinkat magunknak kell megoldani és nem kifelé kuncsorogni.

A másik dolog meg, hogy egyik oldalon jön a támogatás, másik oldalon a cég is aki munkát ad és ezért különalkut köt, hogy nem vagy csak alig adózik sőt állami támogatást vár el. Ez nincs a médiában kürtölve mert ciki.
Magyarországon adózó profitja nem keletkezik teljesen legálisan nyújt külföldről néhány szolgáltatást külföldről a magyarországi vállalatának minek eredményeképp annak nyeresége - adóalapja itt eltűnik.
Közben nyerte a kiszolgáltatottsága okán olcsó munkaerőt is.
Az EU egyik kezével látványosan ad - a másikkal meg kevésbbé látványosan elvesz - igaz azok már hivatalosan nem az EU, hanem azok a gazdasági érdekeltségek, melyek az EU-t eszközül használják - és tán ezek azok is akik az EU-ban igazán érdekeltek voltak és létre hívták azt...
Nem egy szép eszme - az csak a kirakat amivel etetnek - a háttérben ott vannak az érdekek kőkeményen - és nem olyan játszma ez aminek mindenki nyertese... nagyobb arányú az egymástól - egymás elől elnyerése dolgoknak - erőforrásoknak gazdasági élettereknek (pl piacok, nyersanyagok - jogok).
Háború ez. Cukoriparunk tönkretételét (ellenséges kivásárlását) is az EU tette lehetővé.
Csatatér ez ez és rajta háború - a köztudat számára még ismeretlen és nehezen leleplezhető eszközökkel.

Mi lebontottunk magunk körül várfalakat - a gyengébbnek pedig a várfal az erőssége.
Most farkasszemet nézünk a ránk törő szabadkereskedelemmel... ami minket vásárolt meg rabszolgájának.

vasgyuszi 2012.10.24. 15:37:30

@Menekülnek a sportolóink az orbáni diktatúrából!: Fasza kis gennyláda tetvek ezek. Nagypofával elvállalják a posztot, aztán szarnak bele nagyívben. Rohadjon meg az ilyen féreg mind!

Silcon 2012.10.24. 16:05:22

@Moin Moin: "hosszú évekig nem folytattak prudens államháztartási és gazdaságpolitikát"

Az 1-es pont könnyűszerrel cáfolható. Az írek és a spanyolok államadóssága 40% alatt volt a válság kezdetéig:
www.portfoliofinancial.hu/m/index.php?m=cikk&id=169841

A problémának teljesen más a gyökere. Ha az amerikai hitelválság nem dönti be őket, akkor a külkereskedelmi mérleg felborulása végzi be a feladatát. Nem lehet ennyire eltérő teljesítőképességű országoknak közös pénze vámhatárok nélkül. Ez egyszerűen nem működhet. Az EU jelenleg még futtatott megoldásának az lesz az eredménye, hogy lesz egy olcsó bérmunkás övezet, amely kiválthatja a már dráguló Kínát. De lehet, hogy épp ez a cél. Csak azt nehéz beleilleszteni a szép jövőről szóló mesébe.

wirth6 2012.10.24. 16:11:56

@kov_vacs: Kérdés, hogy pikkelnek a Pistikére. Ha megnézzük, hogy ők megbüntetnék, míg Janikát - aki sokáig hamisított bizonyítványt vitt haza - is büntetéssel fenyegetik a szülei, de arra az esetre, ha idén... na jó jövőre... na jó két év múlva nem lesz mindenből kettes, akkor előfordulhat.

ZX 2012.10.24. 16:19:45

A történelem ismétli önmagát. A Vendée parasztjai újra a köztársaság ellen támadnak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.24. 16:20:00

@KovA:
Attól függ, hogy mire költöd azt a támogatást. El lehet azt értelmesen is költeni.

A többi marhaság.

KovA 2012.10.24. 16:36:07

@Lord_Valdez:
Nekem is úgy tetszene, hogy marhaság legyen.
De sajnos nem az.
Igazak a nagy cégek adózásra vonatkozó különalkui.
Igazak az állami támogatás feltételül szabása.
Igaz az adóalap külföldre mentése.
Egy pozitívum van : ugyan sokuk él a nyereség adózás elől külföldre mentésével - de a dolgozóik utáni járulékterheket és azok fizetését jellemzően rendesen fizetik - így ha más nem - a dolgozók jövedelemadójából van némi adóbevétel.

Szóval mi is a marhaság és miért ?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.24. 20:53:03

@KovA:
"Igazak a nagy cégek adózásra vonatkozó különalkui."
Majdnem. Valójában nem az állam ajánlja fel az adókedvezményeket, hogy ide telepedjenek le és ne máshova. Miért? Mert még így is megéri.
"Igazak az állami támogatás feltételül szabása."
Majdnem. Valójában ez sem feltétel, hanem a mézesmadzag része. Már amikor egyáltalán szóba kerül.
"Igaz az adóalap külföldre mentése."
Nem igazán. Az adó alapját mindig a belföldi tevékenység adja. Ezt nem lehet külföldre menteni. A külföldi szolgáltatás egy hasznos kiskapu lehet, de csak korlátozottan. Amellett, hogy nem is különösebben érdemes, mert Magyarországon nem a vállalatot közvetlenül sújtó adók a magasak, hanem az élőmunkát.

Igen bizarr elképzelés a csatatérről a cukoripar. Ott ugyanis azt történt, hogy a cukor ára alacsony volt. Ezért az EU úgy döntött, hogy feleslegesen áll a tőke a cukoriparban, sokkal több hasznot hozna, ha más szektorba áramlana és ezzel szegény harmadik világbeli országokat is támogat.
Szép kis csatatér, ahol önként adják át a fegyverek, még ha azzal a hátsó szándékkal is, hogy jobbakra cseréljék azt.
Az egy másik kérdés, hogy akkor ez indokolható volt és nem is hiányzott senkinek, de most már drága a cukor és hiányzik.

KovA 2012.10.25. 09:42:02

@Lord_Valdez:
A lényeg tehát, hogy elismerted, hogy igazak.
Az a majdnem már csak a körülmények megmagyarázkodása, nem a tény tagadása.
Ha meghagyom is neked a "majnem"eidet nem változtat a lényegen, hogy amit az EU támogatás címén idefizet, azt vissza is markolják a cégei - tökmindegy, hogy ők szabják-e a feltételt vagy mi húzzuk a mézesmadzagot - ha igen: azt is gazdasági erőfölény teremtette kényszerűségből.

A kiszolgáltatott helyzetűek egymással agyonversenyeztetésének lehetősége is zsarioló pozíció - árverés éhezők közt egy falatért.
Persze neolibárális erkölcs szerint ez rendjénvaló ezt kell csinálni ebből van profit.

De én meg azt mondom, hogy hülye az aki efféle játékot az eleve vesztes pozíciójából dicsőit miközben kopasztják.
A kényszerhelyzettel kényszerből meg lehet alkudni - de küzdeni kell ellene és nem még támogatni is, meg szerecsenmosdatni az erkölcsét.
Milyen jó nekem hogy nem lőnek agyon miközben kifosztanak, éljen a rabló (eccer remélem én is az leszek).

"Az adó alapját mindig a belföldi tevékenység adja. Ezt nem lehet külföldre menteni."

A nyereségadó alapját a nyereség adja, azt meg simán el lehet sikálni úgy hogy inkább kedvezőbben adóztató célországban jelenjen meg.

"Ezért az EU úgy döntött, hogy feleslegesen áll a tőke a cukoriparban, sokkal több hasznot hozna, ha más szektorba áramlana és ezzel szegény harmadik világbeli országokat is támogat."

Totál homály :-)
Miért pont itt számolták föl és nem e tevékenység bevételére és munkahelyteremtő szerepére kevéssbé ráutalt országban ? Hm ?
És miféle EU-Állami beavatkozás már ez a piacgarázdaságba ha így volt ? Tiszta cucjalizmus !

De nem így volt. Ellenséges kivásárlás volt konkurrens cég által.
Közeli ismerősöm kettős ügynök volt (sajnos) e témában, elvileg a magyar cukorgyár alkalmazásában és úgy, hogy arról itt nem tudtak az osztrák cégtől is kapott nem kis fizetést szolgálataiért.
Durva játszma volt igazgató buktatásokkal egyebekkel. Erről ennyit.

Fiatalember, maga hisz még a neoliberális mesékben ? :-)

la vanda 2012.10.25. 12:23:36

@kovi1970: Örülök Kovi, hogy észnél vagy. Nem hiába tanultad a történelmet. A FIDESZ-fiúk az egész országot hűbérbirtoknak tekintik, és vazallusaik között osztják ki a magyar földet, az állami ipari és infrastrukturális beruházásokat. Jelenleg 4 millió ember van szegénységi küszöb alatt. Olga (néni)

KovA 2012.10.25. 15:46:12

@la vanda: "Jelenleg 4 millió ember van szegénységi küszöb alatt."

:-) Még "nagy a jólét" akkor.
Ez még csak a kezdet. De nem csk és nem is elsősorban a FiDeSz-fiúk miatt. Meglehet most ők vannak ottand ergo őket érdemes ütni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.25. 22:10:33

@KovA:
Érdekes értelmezés.
1. Azok nem az EU cégei.
2. Még csak nem is feltétlenül Nyugat-Európai cégről beszélünk. A kormányok nem csak európai cégeket akarnak becsábítani, örülnek azok amerikai, vagy ázsiainak is.
3. Az EU fejlesztésre adja a pénzt és nem cégtámogatásra. Sőt, azt tilja is, persze nyilván végül építőipari cégeknél fog kötni.
4. Nem erőszak a disznótor. Szó nincs kényszerűségről. A kicsi befektető is hasznos, annak is örül a kormány, de a sas nem vadászik légyre. A kicsi befektetőkre nem mozdul rá a kormány.

A valóság az, hogy az országok jól járnak azzal a bizonyos "kizsákmányolással", amit látni vélsz.
A kommunista erkölcs szerint pedig jobb, ha mindenki éhenhal. Mondok én neked valamit. Tudod, hogy mi rosszabb annál, hogy kevés pénzért dolgozol? Ha egyáltalán nem dolgozol. Ezért van az, hogy hosszú sorok vannak a kínai gyárak előtt jelentkezőből. Igen, a mi elvárásaink szerint szörnyűséges munka, de még mindig sokkal jobb, mint amije most van.

Ja, kérem, az EU minden csak nem neoliberális. Azt csak a ballerek fantáziálják. Az EU tele van mindenféle piactorzításokkal.
Nem itt számolták fel, hanem szinte mindenhol. De igazából nem is felszámolták, hanem kiszabtak kvótákat és csak ennyi után fizettek támogatás. Értelemszerűen, akinek nem jutott támogatás az tönkrement. Több magyar (vagy legalábbis Magyarországon működő) cukorgyár emiatt zárt be.
Az egy cég, a többit nem felvásároltak, hanem csődbe ment.

KovA 2012.10.26. 09:41:39

1.) Tökmindegy kinek a cégei. Európai Unióban érdekelt tőke - így is mondhatjuk. Hogy cégben testesül-e meg az más kérdés.
A tőke teljesen szabad áramlásában/szabadkereskedelemben az érdekelt aki erőfölényben van.
Egy EUn annak szervezetein és intézményein keresztül sokkal hatékonyabban globálisabban tudják képviseltetni érdekeiket mint anélkül - és nem feltétlenül de biztosan nem elsősorban a te hasznodra.

3.) "Az EU fejlesztésre adja a pénzt és nem cégtámogatásra"
A fejlesztéseket pedig a cégek csinálják. Azonkívül annyival több marad cégtámogatásra adópénzből amennyit EU-ból kap fejlesztésre.

4.) "hogy az országok jól járnak azzal a bizonyos kizsákmányolással,"
Nem feltétlenül. Nyilván nem csinálhat mindenki mindent nyilván van egy célszerű nemzetközi munkamegosztás ami kölcsönösen hasznos.
Ám a profitérdek alapú munkaszervezésben igenis érvényesül az erőfölény és a zsarolópotenciál - amitől ez az ország 20 éve nem gyarapodik hanem kimerül. A mérlege ennek a rendszarnak úgy ahogy van negatív a társadalom minőségi és mennyiségi reprodukciójának tekintetében ami alapvető életképességi mutató, de vagyonában és államadósságában mérve is tragikus.

Meg az a "jól járás" tudod olyan, hogy a rabszolga is vegye úgy hogy jól jár: kap enni és nem döglik éhen. Lehet ha megvolna a lehetősége és a képessége szabadnak lenni: akkor sem döglene éhen.
Persze nem egyszerű sőt áldozatokkal jár - le kell mondani némi tüzes vízről meg üveggolyóról és esetleg dolgozni is kell egyeseknek viszont amit megtermel azzal maga rendelkezik kereskedik és nem visznek el mindent amiből gyarapodásnak indulhatna.

"A kicsi befektető is hasznos, annak is örül a kormány, de a sas nem vadászik légyre."
Ja. Ezt értsük úgy hogy a "kicsi befektetőt" versenyhátrányba hozza a nagybefektetőknek adott adókedvezményekkel - a közterheket nyögjék csak a kicsik ugye ?
No az efféle üzletelést börtönnel jutalmaznám. Ha adózással akar kedvezni akkor egységesen.

"A kommunista erkölcs szerint pedig jobb, ha mindenki éhenhal."
No ez marhaság. Nem éhenhalni kell de teljesen más alapokon kell társadalmat és gazdaságot szervezni.
És bizony csak a szükséges és hasznos mértékben kell engedni nemzetközi kényszereknek.
Erre lehet hogy azt mondod, hogy azt tesszük.
Nem azt tesszük.
A különbség nem látványos de jelentős.
Mindkét rabszolga szolgál, az egyik arról ábrándozik, hogy egyszer a rabszolgatartó helyébe lép, ha eleget güzül.
A másik felszabadítaná az összes rabszolgát és másképp szervezné a társadalmat.
Lehetőség híján látszatra nem nagy a különbség.

Te szerintem magadévá tetted ezt a pénz és tőkealapú rendszart úgy ahogy van, max. kicsit toldoznál-foldoznál rajta itt-ott.
Pont ahogy a "kommunisták" :-) annak idején.
Hogy a rendszer logikájából következőleg a mi sorsközösségünk számára csak a vesztes szerepe jut - aki azért kell hogy legyen kitől nyerni ezt te nem így látod.
Én viszont igen.

"De igazából nem is felszámolták, hanem kiszabtak kvótákat"

Vicces, hogy olyan kvótát szabjanak ki ránk, hogy saját magunk szükségletét nem termelhetjük meg magunknak.
Gyanítom nem kiszabták, hanem lemondtunk róla.
Sőt eladtuk. Az ember állatját ismerve meg lett valakinél véve, hogy eladjuk.
gyakorlatilag a lehetőségeinket adjuk el, lemondunk arról amit magunk tehetünk magunkért, megnyomorítjuk magunkat.

Jó, processzort gyártani nem tudunk.
De paradicsomot paprikát tejet miért importáliunk ?
Mert olyan erős a forint - ugye.
Mert ha itt 300 Forint megtermelni és ugyanazt 280 Ft-nek megfelelő ejurójé' behozzuk akkor az olcsóbb ugye ?
Viszont közben még felvettünk egy másik 280 Ft-nyi euró hitelt... úgy már hirtelen 560-ba került a cuccos...
Na ezek az igazi torzulások.
Az erős forint ára: eladósodás a hazai gazdaság versenyképtelensége szétesése, ismeretvesztés struktúravesztés - és helyzeti előny a kívülrő jövő tőkének érvényesülni.
Lemondunk arról hogy magunkért tegyük amit tehetünk.
Aztán az a kedves liberalizált piacgarázdaság ami szipolyozza a termelőt az átvevő és forgalmazó helyzeti erőfölényével visszaélve 200-300%-os profitot csinál magának.
Ezeknek a dolgoknak pedig a közösség kell hogy korlátot szabjon a felvásárlási árnak alsó az eladási árnak pedig felső határt szabva.
Azon belül lehet versenyezni.

"Ja, kérem, az EU minden csak nem neoliberális. Azt csak a ballerek fantáziálják. Az EU tele van mindenféle piactorzításokkal."

Ja semmi sem tökéletes :-) de így is túlságosan neoliberális - a magyar agyak meg különösen arra lettek mosva.
Amúgy tényleg tele van nem épp egészséges torzításokkal - ezzel egyetértek... Pl nagyon aranyos, hogy a kereskedelem nemzetközi, a támogatás viszont nemzeti - ez is jelentős hátrány pl nekünk.
Mi nem tudunk miből támogatni. Viszont nagyobb a haszna pl. saját nemzeti parasztságát támogató országnak abból, hogy mi olcsó áruval tönkreversenyezzük magunkat a kegyeiért - mint amennyibe neki a támogatás kerül.
A high-tech gazdaság monopóliumainak birtokában egyelőre nyerő pozícióban van.

Myrath 2012.10.26. 19:20:35

@KovA: Ezért kéne az oktatásba és az innovációba pénzt fekteni. Nem lehet Mo 10millió kertész országa. Amit leírsz kicsit kommunizmus szagú, és a versenyt mint a kapitalista gazdaság egyik alapját utasítod vissza.
Sokkal inkább meg kéne tanulni versenyezni, meg kéne látni a szellemi potenciált a magyar értelmiségben, és nem elzavarni őket külföldre melózni, hanem kiaknázni és támogatni az innovatív gondolatokat.
Tudás, technológia, hatékonyság, szorgalom az amire a jövőt lehet építeni.
Ideológiákban dagonyázó lusta emberek, akik az előbb felsorolt szavakat talán nem is ismerik, mutogatnak EU-ra, Brüsszelre, IMF-re, elmútnyócévre, de előremutató ok-okozatra épülő koncepciót a mai napig nem volt képes felmutatni. Turultojásokból nem lesz rántotta! ;)

Myrath 2012.10.26. 19:23:16

@Myrath: Ja a paradicsom paprika és processzor kiváló hasonlat. Meg kell tanulni processzort gyártani, ha az a jó biznisz! Érti? A paradicsomot meg föl kell dolgozni, vagy leaszalni (olyan kurvadrága, h csak kamilláztam a bótba) vagy ketchupot gyártani vagy mitomén.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.26. 19:57:47

@KovA:
A vicc, hogy nem. A szabad kereskedelem mindenkinek az érdeke.
A protekció csak látszat megoldás, valójában több kárt okoz, mint hasznot. Annyi a különbség, hogy a kárt szétteríti az egész országra, a hasznot meg megtartja a vállalatban, ezért látványosabb.

Ez az ország igen sokat gyarapodott az elmúlt 20 évben. Nem tudom, hogy hol töltötted.

Nem lehet más alapon szervezni társadalmat és gazdaságot. Sokan hitték, hogy lehet. Rengeteg ember halt bele a tévedésükbe.

A kapitalizmusban nincsenek leosztott szerepek. Bárki lehet nyertes, bár sokat kell tenni érte.

Miért importálunk paradicsomot? Megmutatom:
www.youtube.com/watch?v=R3EpFTyN26E
Valahol így csinálják. Ezt mezőgazdaságnak hívják.
Nálunk többnyire kézzel szedik. Ezt hobbikertészetnek. Máshol, nálunk mezőgazdaságnak csúfolják. Aztán meg nem érti senki, hogy mitől olcsóbb az első. A magyar mezőgazdaság megrekedt a 70-es évek technikai szintjén és ez kombinálódott a 6,5 hektáros átlagos birtokmérettel.

"Viszont közben még felvettünk egy másik 280 Ft-nyi euró hitelt... úgy már hirtelen 560-ba került a cuccos..."
Mi ez a baromság már megint? Nem vettük fel hitelt közben, hanem megspóroltunk 20 Forintot.
Egyébként, ha akarsz most is vehetsz drágább paradicsomot, de nem csak te jársz vele rosszabbul, hanem azt a különbözetet nem tudod elkölteni másra. Azaz valaki más is rosszabbul jár.

A magyar agyak meg lettek mosva, de szocializmussal.
Az agrártámogatások mértéke jelenleg 75%-a a nyugatinak, és jövőre már 100% lesz. Ez sokkal nagyobb tőkearányos hozamot jelent, mint egy Nyugat-Európai gazdának. Ezért lopja most a Fidesz gőzerővel a földet.

KovA 2012.10.26. 20:06:03

"Nem lehet Mo 10millió kertész országa"
Nem, de a közeli jövőben sokan lesznek akiknek vagy a kertészkedés vagy a nyomor és élősködés a választás.

"Ezért kéne az oktatásba és az innovációba pénzt fekteni. "
Persze. Nem is kerül túl sokba és a legjobban megtérülő dolog.
Feltéve, ha a művelt fők itt is maradnak Magyarországon.
Különben felesleges veszteség a ráfordítás.

"Amit leírsz kicsit kommunizmus szagú, és a versenyt mint a kapitalista gazdaság egyik alapját utasítod vissza."

Az se baj hogy kicsit kommunizmusszagú sőt elárulom: nekem a kapitalizmus nem szent.
A versenyt pedig a maga helyén és korlátai között nem utasítom vissza - fontos szerepe van abban hogy mindenki a helyére kerüljön - de a győztesnek a leigázást nem lehet engedni, sem pedig azt hogy verseny jogcímén erőforrásokat pocsékoljanak életteret raboljanak és sajátítsanak ki.

"ha az a jó biznisz!"
Nem a biznisz csak a dolgok mércéje, de igen.
Én processzort gyártani tanultam, de Magyarországon nem fogok.
Gyöngyöst leégették.

KovA 2012.10.26. 20:17:12

@Lord_Valdez: "A szabad kereskedelem mindenkinek az érdeke."
Alapvető tévedés.
A szabadkereskedelem azt is jelenti, hogy kivásárolnak erőforrásaidból és lehetőségeidből téged pedig mint feleslegest szemétdombra dobnak, gettóba, rezervátumba zárnak.

Ez a dolgok menete - kezdetben választott kormányodat fizetik meg hogy érdekeik ügynöke legyen - adósságba verik az országod, amiért erőforrásaiddal fizetsz.
Minden elzálogosítódik: a termőfölded, az adód, a jövőd.
Aztán közössségi nemzeti önállóságodat veszíted - kormány helyett helytartó lesz. Máshol döntenek rólad - tőled távolról nem közülünkvalók.
Majd ha már nem lesznek érdekeltek benned se mint piacban fizetőképesség híján se mint munkaerőforrás nem kellesz mert túl sokan vagy a szent rendszaruknak - fizetőképteleneknek minek termeljenek: helytartó helyett elég lesz egy rendőrőrs, hogy rendet tartson a gettóban.
Kapsz segílyt, hogy éhen ne pusztulj - akár a néhai gyarmatok.
Ez a szabadkereskedelem végkifejlete.

KovA 2012.10.26. 20:30:35

@Lord_Valdez: "Ez az ország igen sokat gyarapodott az elmúlt 20 évben. "
Főleg államadósságban népesséfogyatkozásban, képzettségfogyatkozásban, struktúravesztésben szemétben és agymosottságban - ezekben gyarapodott.

"Nem lehet más alapon szervezni társadalmat és gazdaságot. "
A föld pedig korong, és a fáról lemászni és kétlábon járni is hülyeség. :-)

"A kapitalizmusban nincsenek leosztott szerepek. Bárki lehet nyertes, bár sokat kell tenni érte."
De vannak leosztott szerepek.
És ettől függetlenül a nyertes egyre kevesebb a vesztes pedig egyre több ez a baj.

"Mi ez a baromság már megint? Nem vettük fel hitelt közben, hanem megspóroltunk 20 Forintot."
Ja. Látom neked ez magas. Akkor spórolsz meg 20 forintot, ha nem kellene felvenned egyfolytában hitelt.
A világgazdaság által beárazott piacok mércéjével Magyarország képtelen megtermelni az árát annak amit felhasznál vili ? És ez így lesz jó pár évtizedig.
Viszont nem szükséges a világgazdaságban korlátlanul résztvenni és értékítéletének kitenned magad.

A csalafintaság pedig ott van, hogy A pénzt nem apiac szerint kell értékelni, Ha neked küölcsön kell venned a pénzt hogy paradicsomot vehesd akkor az a pénz amit kiadsz annyival többe kerül amennyivel eladósodsz.
az 1:280-as árfolyam ára: eladósodás.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.26. 21:38:15

@KovA:
Alapvető tévedés. Nem tudnak kivásárolni, ha te nem adod el. Ez nem gyarmatosítás, hanem kereskedelem. Kínálnak egy árat és ha adod, viszik. Ha nem adod nem viszik.
Az országot pedig nem adósságba verik, hanem ő maga veri magát adósságba. Azért mert nem bír magával. Nézd meg, mondjuk Chilét, nincs államadóssága. Tudod, hogy miért? Mert nem költött többet, mint amilye volt. Tudod, hogy hogy lehet ez? Úgy, hogy nem muszáj.
Te a saját, illetve a többi ember gyengeségét kened a világra.
Rohadtul nem muszáj eladósodni. Tudod, hogy miért csinálják mégis? Mert az emberek mohók és mindent azonnal akarnak. De ez nem a világ hibája.

Pont ezért nem kell folyamatosan felvenned hitelt sem. Pláne, nem azért, hogy paradicsomot vegyél. Mi az, hogy nem tudja megtermelni annak az árát, amit felhasznál? Pozitív külkermérlegünk van.

A népességfogyáshoz semmi köze a kapitalizmusnak. Illetve van, mert növeli a jólétet és a jólét árt a szaporodásnak. Még szerencse, hogy a kormányunk mindent elkövet a gazdaság visszaszorítás érdekében.

KovA 2012.10.28. 21:37:34

@Lord_Valdez: "Alapvető tévedés. Nem tudnak kivásárolni, ha te nem adod el."
Alapvető sajátságha ennek a rendszarnak, hogy úgy vannak a szereplők érdekelve, hogy eladja.
Különböző játszmákkal megszerzi aztán pénzzé teszi.

"Tudod, hogy miért? Mert nem költött többet, mint amilye volt."
Amije pontos j. Úgy látszik ott másféle rendszer van.

"Rohadtul nem muszáj eladósodni. Tudod, hogy miért csinálják mégis? Mert az emberek mohók és mindent azonnal akarnak."

Ez nagyon-nagyon naiv látás.
Aki az országot eladósítja az szarik rá mi van a közösséggel mi van a jövővel - lát magának egy lehetőséget azt azonnal megragadja és nem törődik vele, hogy az a közösségnek mennyibe kerül.
A lényeg az ami az ő zsebébe kerül. Legyen korrupciós felárazott közbeszerzési mutyi vagy potom pénzért köztulajdon vásárlás és annak felértékelése.
Ez az egyik dolog.
A másik dolog pedig az, hogy ebben a rendszerben az emberek többségének nincs lehetősége eladósodás nélkül családot alapítani - már nincs mögötte szülői felhalmozott tartalék amivel adósság nélkül elindulhat sem olyan kamatú kölcsön amit biztonságosan törleszteni tud.
Terhát vagy lemond a családról/reprodukcióról, vagy kockáztat és eladósodik - és életen át kamatrabszolga lesz.
Ma már egy főiskolát/egyetemet se tud eladósodás nélkül elvégezni.
Ez életképtelen rendszer: önmaga mennyiségi és minőségi reprodukciójára képtelen.
Ez a mérce - nem az okostelefon.

"Pozitív külkermérlegünk van."
Igen ? Az eladósodást is beszámoltad ? Mert azzal is fizetsz amivel eladósodsz ! Ami nálad mínusz az másnak a követelése rajtad. No és ha pozítív az a mérleg mondd mitől nő a mínusz a zsebünkben ?
Olyan ez mint a sarki boltos akinek egyfolytában pozitív az üzletének a mérlege és mégis mindig kölcsönkér és egyre többel tartozik.
Nem érzed, hogy hülyeséget beszélsz ?

Figyelj: ennek a rendszarnak/értékrendek volt 20 éve hogy bizonyítson. Lejárt.
4x-ese államadósságot halmozott fel fele idő alatt mint az előző bukott rendszer. Szabadon garázdálkodott nem kellett országot romjain újjáépíteni se háborús jóvátételt fizetni.
Mégis minden az életképesség szempotjából fontos dologban még annak a mércéjét sem üti meg. Sem a képzés sem a létbiztonság sem a minőségi és mennyiségi reprodukció sem az egészségügy sem az oktatás terén. Nem az volt a jó. De az még ahhoz képest is szégyenletes teljesítmény.
Amit te itt csinálsz az a bizonyítvány magyarázása.
Felesleges. A jegyet lezárták javítani már nem lehet.
Ez bukás.

Van egy halvány emlékem róla, hogy egyszer azt hiszem Antall Hózsefnek nekiszegeszték a kérdést mi is volt a baj a szocializmussal ?
Elgondolkozott és valami olyasmit mondott, hogy túl magas mércét állított az ember erkölcsének aminek nem tudott megfelelni. Ezért nem működött.
Nos hát most az látszik, hogy ez a rendszar meg túlságosan elszabadította az ember gyarlóságait és abba rothad bele.

Azok a játékszabályok ami most a mérce a többségnek nem hogy nem kedveznek, de ártanak.
Lehet az összespekülált- ügyeskedett vagyonokat játéknyeménynek tekinteni, és a gyözelmet erkölcsi igazolásnak - amíg aztán az emberek - most már - meg nem kezdik megkérdőjelezni ezeket túl sokak rovására a túl keveseknek kedvező játékszabályokat - aztán eljön az idő amikor új játékszabályok szerint kell játszani - és a továbbhamiskártyázni akarókkal szemben előkerül az eleven fa gircses-görcsös ága.
A bunkócskázás is egy játék, más szabályokkal, ami szerint azok is nyerhetnek akik vesztésre voltak ítélve. Lassan de biztosan érik. Kár hogy vesztett a MaSzoP-SzaDeSz - ezt a ciklust tutti nem úszták volna meg. Így még lesz némi billegés de úrrá lenni a kialakult helyzeten a rendszer keretein belül már nem lehet. Nem elég hogy a helyzettel, de magukkal sem bírnak a mindekori vezetők.
Csak bunkóból fognak érteni : ősi dolog ez.

sorhajóhadnagy 2012.10.29. 02:00:31

GfG-re ráférne egy kis olvasgatás. Nem tudom eldönteni, hogy Stefánia kisasszonnyal egyetemben ő is az Orbán-apológiák paródiáját adja elő, vagy tényleg így gondolja. De ismeretei az EU-ról fájdalmasan felületesek. Gyenge ez így.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.30. 07:16:38

@KovA:
Azt már látom, hogy nem az az ember vagy, akit tényekkel össze lehetne zavarni.
Csak néhányat:
"Terhát vagy lemond a családról/reprodukcióról, vagy kockáztat és eladósodik - és életen át kamatrabszolga lesz."
Hát, persze, csak és kizárólag saját lakásban születnek emberek. Én pl. egy albérletben születtem. Csak úgy, mint a 70-es években oly sokan. Sőt, ez ma is így történik.
Tudod, hogy mi változott meg? Az, hogy a jóléti elvárások gyorsabban nőttek, mint a gazdasági lehetőségek. Semmi más.

Gondolom, a reprodukciós kérdésekben az se zavar, hogy a gyerekvállalás már az XIX. század vége óta folyamatosan csökken. Már a Ratkó-korszak is azért volt, mert nem született elég gyerek, holott Rákosi alatt nagy kapitalizmus nem volt.
Vagy nagyon érdemes megnézni:
www.freakonomics.com/2011/06/10/the-rich-vs-poor-debate-are-kids-normal-or-inferior-goods/
Két tanulság van:
1. Minden korban igaz,hogy egy társadalmon belül is a minnél gazdagabb valaki, annál kevesebb gyereket vállal.
2. Ma sokkal gazdagabbak vagyunk. Meg persze sokkal kevésbé egyenlőek.

"Olyan ez mint a sarki boltos akinek egyfolytában pozitív az üzletének a mérlege és mégis mindig kölcsönkér és egyre többel tartozik.
Nem érzed, hogy hülyeséget beszélsz ?"
Nem érzed, hogy hülyeséget beszélsz ?
Ha többet exportálsz, mint importálsz, akkor attól szegényebb lettél? Nagyon fárasztó ez az elcseszett logika.

Jaja, annyira megbukott, hogy a Kubai határőrök alig bírják visszatoloncolni az amerikai menekülteket...
Fura manusok vagytok ti, kommunisták, még a Szovjetunió is belátta, hogy hülyeség, amit erőltet, de ti képtelenek vagytok rá.

KovA 2012.10.30. 11:17:32

"Ha többet exportálsz, mint importálsz, akkor attól szegényebb lettél?"

Hát akkor mitől nő az adósságod, nagyokos ?

Mondom én üzletember akinek rohadt jól megy a bolt, csak mégis katasztrofálisan adósodik közben.
Ez ám a kunszt... :-)
Ezekszerint nem is nőttek annyit az igények hiszen kevesebbet importáltunk az igényekre mint exportáltunk külső igényekre :-) tele kéne legyünk lóvéval ...
Mondom én valami nagyon nem stimmel a "gazdaságtanoddal" :-)

"Fura manusok vagytok ti, kommunisták"
Kommunista az öregapád - de a magadfajtának így elég eccerű a világ vagytok ti a többi meg kommunista :-)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.31. 19:57:41

@KovA:
Ha nem kevered össze az országot az államháztartással, akkor megszűnik az ellentmondás.

És megkérdezhetem, hogy mégis minek nevezed azt az embert, aki proletárdiktatúráról és a magántulajdon megszűnéséről álmodik?

KovA 2012.11.01. 15:46:44

@Lord_Valdez: Ki beszélt itt proletárdiktatúráról és a magántulajdon megszüntetéséről ? Hm ?

"Ha nem kevered össze az országot az államháztartással"
Értem. Akkor exportöbbletet be kell adóztatni. :-)
Az nem állapot, hogy a közösség biztosította élettér használói és az erőforrások birtoklói a közösség rovására gyarapodnak. (én egyébként ezt sem látom mert egyfolytában óbégatnak - hová lesz akkor az a bbevétel az exporttöbbletből?)
Ez a rendszar nem kell és bukni fog.
És a papjai meg a benne foggal körömmel érdekeltek pedig szorulni fognak. Idő kérdése.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása