GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Minden kiderült

2012.10.29. 05:28, gfg ,

„váratlanul kiderült mi a feladata”

(L. Simon László: Váratlanul kiderült)

 

Van az úgy, hogy egy hét alatt minden kiderül.

A múlt héten kiderült,

  1. hogy milyen is az erős ember karikatúrája, vagyis milyen, mikor egy gyenge erős embert próbál meg játszani. Kiderült, hogy maga a karakter hazug: a Milla-rendezvényén még egy betanult, elgyakorolt szöveget sem sikerült hitelesen előadnia, kiderült, hogy ordító feszültség tátong ugyanis az eljátszásra szánt szerep és a színész képességei között. 
  2. hogy a baloldalon nincsenek új szereplők, ÚJRA EGYÜTT a régiek: Gyurcsány, Bajnai, Kuncze és a régi tettestársak. Az a kísérlet, hogy az ellenzéki egységet összefogni hivatott szereplőt újként adják el az embereknek, a múlt heti csatlakozási láz következtében látványosan megbukott. Maga a főszereplő sem új, azaz kívülről jött, van múltja: két évtizede Gyurcsány embere.   
  3. hogy az aktuális főszereplő nemcsak hogy nem új karakter, de nincs is egyedül: ÚJRA EGYÜTT a Gyurcsány-Bajnai Szövetség. Az ellenzéki összefogás vezéralakja a múlt héten megerősítette, hogy nem áll be a Gyurcsányt leszólók sorába, Gyurcsány pedig kijelentette, hogy ő viszont kész beállni Bajnai mögé. A KISZ, Az Új Nemzedék, az Unió a Demokratikus Szocializmusért elnevezésű mozgalom, a párt- és szakszervezeti vagyon lebontását elvégző Creditum Kft., majd az Eurocorp Rt., a Gyurcsány-kormány minisztersége, a Gyurcsány által kijelölt utódszerep, most meg az ÚJRA EGYÜTT 2014 a Gyurcsány-Bajnai Szövetség legemlékezetesebb állomásai.
  4. hogy nem létezik a meghírdetett „közép”. Hiába jelenti be valaki az új „közép” programját, ha a valóságban csupán különböző baloldali csoportok vitatkoznak egymással: a Gyurcsány-Bajnai Szövetség küzd a Mesterházy-féle szocialistákkal. A vita a vezetőszerepről, a pozíciók elosztásáról, a sarzsiról szól. Eközben az is kiderült, hogy nem kell korrumpálni senkinek sem a „civileket”, korrumpálják ők saját magukat, hiszen önszántukból állnak be a az ÚJRA EGYÜTT mögé. Már csak az a kérdés, ha a „hazudós”, a „gyenge”, a „kendermagos”, a „megyünk lopni!rapper” és a „mackópulcsis tűzoltó” a közép, akkor ki a szélsőség?
  5. hogy ugyanott akarják folytatni, ahol abbahagyták. A Gyurcsány-Bajnai Szövetség arról szól, hogy vissza kell térni a 2010-ben elhagyott úthoz. Akkor, mármint 2006 és 2010 között, a Gyurcsány-Bajnai kormány eltörölte a 13. havi közalkalmazotti béreket, elvette a 13. havi nyugdíjat, a GYEST, a GYED-et három évről két évre csökkentette, elfogadta a vizitdíjat és az ingatlanadót, amit azonban már nem volt lehetősége bevezetnie. Az ÚJRA EGYÜTT innét folytatná.

Egy hét alatt tehát minden tisztázódott.

Kiderült, hogy Bajnai egy alkalmatlan báb, akinek az lenne a feladata, hogy mások visszatérését készítse elő.

De vajon jó választás-e az az ember, akiről egy hét alatt minden kiderül.

A casting folytatódhat: jöhet a következő.

Címkék: szocialista párt,Gyurcsány,Bajnai,EGYÜTT 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr144876037

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Bajnai-csapda 2012.11.02. 11:25:12

Alig telt el pár pillanat az Együtt2014 meghirdetése után, a régi baloldali és liberális vezetők egy része rögtön kijelentette, hogy csatlakozni akar az együttműködéshez. Gyurcsány Ferenc és Kuncze Gábor mellett Ungár Klára is jelezte részvételi szándé...

Trackback: Ádert elmeszelte a bíróság 2012.10.29. 18:06:29

Áder János köztársasági elnök hivatalba lépését követően nem sokkal azt nyilatkozta, hogy élni fog elnöki hatáskörével, s csak akkor írja alá az elé terjesztett törvényeket és határozati javaslatokat, ha azok megfelelnek az Alaptörvénynek és a jogszabá...

Trackback: Minden kiderült 2012.10.29. 08:42:01

Bajnai egy alkalmatlan báb, akinek az lenne a feladata, hogy mások visszatérését készítse elő.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malachi 2012.10.29. 21:11:37

@Ándi bácsi: valóban, és mind iszonyú hálásak lehetünk nekik ezért! nem is tudom mi lenne, ha ők nem lettek volna...

sárospataki 2012.10.29. 21:13:04

@ormány triktor: várjál, miről is? Ja, megvan, a miniszterelnökségről. Hogy miért? Mert kiderült, hogy hazudott a kampányban.

sárospataki 2012.10.29. 21:15:35

@dr. pretender: miért, milyen az európai lemondás? Mint Guttenber Tódor német védelmi miniszteré? Ahhoz képest Smitt maga volt az emberi tartás szobra.

LallyPop 2012.10.29. 21:15:36

@Gandhi szellemében: Az a gond, hogy míg annak, aki amúgy is dúskál a javakban, a közösből további milliárdokat juttatnak, míg másnak az élethez szükséges minimuma sincs meg.

- Hú bazz. Gondolom ilyen eddig 90 óta nem volt. Nem értem mit akarsz ezzel. Legyen kommunizmus?

Az a lényeg hogy olyannak adják a támogatást, aki itthon forgatja meg. Valószínüség szerint a sorrend a következő: 1. magyar(Csányi), 2. magyar zsidó(Vajna, Demján), 3. külföldi (Audi), 4. külföldi zsidó(Blum, 'magyar' bankszektor, plázaszektor 80%-a)
Véleményem szerint a pénzkihelyezés-befektetésben OV kormányai ügyesebbek eddig, mint a többiek kormányai, de ezt bizonyítani nem tudom közvetlenül, csak a trendekből nekem így fest.

Malachi 2012.10.29. 21:20:15

@Ándi bácsi: a sorrend oké, csak az a megforgatás... inkább VISSZA forgatás, a megfelelő zsebekbe.

LallyPop 2012.10.29. 21:25:07

@Gandhi szellemében:

Szerintem központosítást akartál mondani.

Az egypárti uralom a nem éppen kommunista nácikra is igaz.

2. Ellenvélemény elnyomása: El vagy nyomva? KözTV ne legyen már meglepetés, ATV, magánTV-k azt mondanak amit akarnak, ahogy a bloggerek is.

3. Intézmények Á-i felügyelet alá vonása: Nem ítéltek el senkit semmiért a pol-i ellenfelek közül.

4. Médiafelügyelet....teccettek volna nem hagyni a fideszt 2/3dal nyerni. Másrészt a média szabad, ezt senki sem kérdőjelezi meg, a közmédia meg nem szabad. Meg vagy lepve?

5. történelem pártérdekek szerinti meghamisítása - Hú megint micsoda újdonság, eddig ilyen nem vót és az mszmp főleg sosem tenne ilyet. Egyébként ez most szempont? Mert szvsz Mo. első 1000 problémájába ez nem férne bele.

6.intézményvezetők teljes cseréje - Közszféra, ilyen sportág. Szétestek az intézmények mert kicseréltek 2 seggnyalót? Naugye.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.29. 21:27:38

@sárospataki lány: Ó, hát akkor sok politikusnak le kellett volna már mondania. Kinek is, ja megvan. Orbán Viktornak pl, amikor azt nyilatkozta külföldön a sajtónak, hogy ne azt figyeljék, amit a kampányban mondott, hanem, hogy mit csinál. Ez is felér egy öszödi beszéddel, csak valamiért ekkor senki nem bérelt focihulligánokat a belvárost szétverendő. Miért is, várjál csak, ja megvan, mert azokat a huligánokat OV bérelte anno, mert nem bírta az a fene nagy önérzete, hogy a demokráciában ellenzékbe került. Ehh mit magyarázok én...

sárospataki 2012.10.29. 21:30:08

@holovácegy: az utolsóhoz azt tenném hozzá, hogy a kamatteher akkor is megmaradna. Röviden összefoglalva, ha rögtön visszaosztó nyugdíjrendszerből kiveszel 25%-ot, és elteszed későbbre, akkor azt valahonnan vissza kell pótoljad, pl. ki kell termelje a gazdaság. Ez saccperkábé 0,25-0,5%-os évi plusz GDP-növekedést kívánna, és ez egyre nő, ahogy egyre nagyobb lesz ez a 25%, persze, csak ha lenne ennyi (Magyarország fénykorában tudott 5-6%-nyi GDP-t növelni).

Ha ez nincs, akkor viszont fel kell venni hitelt erre, ennek viszont nagyobb a kamatterhe, mint amit ki tud termelni az ország. Ez egyszeri tételnél, beruházásoknál, ahol van ROI-számítás, elfogadható, de folyamatos működést hitelből, ráadásul egyre dagadó hitelből (hiszen a kamatterhet nem pótólja a GDP-növekedés, sőt) a létező legnagyobb közgazdasági faszság. Ilyet egy háztartás tuti nem csinál, hiszen kiderül pár hónap után, hogy itt a csőd.

Lehet tehát azt mondani, hogy de jó ötlet volt ez manyup, meg öngondoskodás, csakhogy ha már öngondoskodunk, akkor gondoljuk végig azt is, hogy ennek az egyre dagadó adósságpirálnak az árát mi fizetjük meg - adóban. Vagy a gyerekeink. Tehát mondjuk 10%-os folyamatos GDP-növekedés alatt a részleges manyupot lehetetlen bevezetni, kivéve, ha a manyup az eredeti járulék mellé kiegészítő. Nekünk ez sajnos nem jár. Nem vagyunk elég gazdagok hozzá. Ezt elég gyorsan fel kellene ismernünk. Nincs BMW, jó a Ford Focus.

sárospataki 2012.10.29. 21:31:16

@ormány triktor: ja, hogy orbán viktor bérelte fel a fradi béközépet? Bocs, nincs több kérdésem :-)

dr. pretender 2012.10.29. 21:39:32

@eloi: erre a kiszes dologra van vmi forrás? köszi.

jolaca 2012.10.29. 21:42:50

@Ándi bácsi:

Bácsikám!
Elolvastam 6 pontodat, és - bár nem nekem szólt a válaszod - azt hiszem, ezzel a mai olvasgatást is befejezem. Amikor már annyira üresek az érvrendszerek, hogy csak a cinizmus marad, az megborzongat.
Legjobbjaink hangja ez, esetükben politikai attitűd. Nálad remélem csak esti fásultság.

dr. pretender 2012.10.29. 21:43:12

@sárospataki lány: hát ez inkább olyan keleti volt, kellett hozzá pár hónap, pár újabb cikk, amikből szép lassan kiderült, hogy jó ha 5 oldalt hozzárakott magától a dolgozathoz, egy obersovszky-interjú (ejj, az milyen európai pillanat volt!), aztán az egyetem határozata a doktori visszavonásáról. és nyilván pár gyors közvélemény-kutatás, ami végleg eldöntötte a kérdést. épp csak ezek kellettek hozzá, hogy több havi hazudozás után végre lemondjon.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2012.10.29. 22:07:07

@Darkwill: Szégyenszemre kénytelen leszek magamat helyesbíteni. Az említett 9 milliárd természetesen nem fedi a valóságot, a helyes összeg 933 millió forint.
Ettől még persze ugyanúgy érdekelne mire ment el.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 22:17:26

@Ándi bácsi:
1. náci = nemzeti szocialista, a két ország eleinte szövetséges volt
2. hallgass közTV-t, rádiót, és hallgasd meg, hogy a "békemeneten" 25 ember is elfér egy négyzetméteren, annyian voltak. A millán meg huszadannyian? Hol van korrekt tájékoztatás?
3. nem, pedig volt rá erős akarat, és próbálkozás.
4. a közmédia a köz médiája, nem egy párté. 2/3? Igen, a parlamentben. De ez csak 53% volt a szavazatok alapján. De ez dönti el a műsoridőt, a vélemények publikálását? Eszerint aki nincs a parlamentben, soha nem szólalhat meg?
5. az MSZMP is átírta, majd a 80-as években korrigálta a történelmet. Ez nem a jelen problémája, hanem a jövő generáció tudatos megvezetése - pontosan úgy, ahogy jelenleg folyik a zemberek megvezetése is. Többek közt ezzel a bloggal is. De D.Fodor Gábor fizetett pártember, aki 3 milliárd közös pénzből ennyire képes. A történelemtanárok és a gyerekeink viszont nem fidesz-hűbéresek, mind a tanítóknak, mind a gyerekeknek jár a hiteles történelem lehetősége.
6. Ilyen mértékű csere az 50-es évek óta nem volt.

Jellemzően elbagatellizálod az egyik oldalt, túlragozod a másikat. Azonos mércével mérj.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 22:27:33

@Ándi bácsi:
Gondolkozz mondjuk önkormányzatban.
Ha a polgármester a falu rossz anyagi helyzete ellenére úgy dönt, hogy felújíttatja a hivatalt is, az iskolát is, és az óvódát is, az alkalmasságát tekintve elgondolkoztató. Ha az unokaöccsének adja mindet, mert ő kőműves, a mérnöki munkákba meg majd beletanul, már visszaélés. Ha a falu másik 10 kőművesét folyamatosan ellenőrzésekkel zargatja, már nem normális. Ha azokat is piszkálja, akik a többi 10-zel dolgoztatnak, már beteg dolog.
De ha a kőműves engedély megtartásának kritériuma a 175-ös magasság és a barna haj, mert az unokaöccse épp ilyen, arra már nincsenek szavak.

Az országban ezt az utat járatják be minden szakmával, egyik-másik már az utolsó stádiumában van. Gondolom, tudod, mikre gondolok.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.29. 22:42:11

@sárospataki lány: Csak annyira mint hogy Bajnai Gordon miatt tömegével lettek öngyilkosok a libatenyésztők.

LallyPop 2012.10.29. 22:56:55

@Gandhi szellemében: Én felvállaltan AZZAL az oldallal szimpatizálok. Tehát miért vársz tőlem mást? Miért vársz a TV tulajdonosoktól mást? Mindenkinek van véleménye, a hazai gyakorlat pedig az hogy közmédia=pártmédia. Aki nincs a parlamentben az pedi ne szólaljon meg a közTVben. Ezért van a Hitgyülinek is saját TVje.

Közig? 4 évente rácsodálkozás a valóságra helyett jobb az amerikai rendszer, ahol mindenki tudja hogy a győztes mindent visz. Mondjuk nálunk is, de ezt valamiért itthon nem adják írásba.

LallyPop 2012.10.29. 22:59:52

6. Ilyen mértékü csere az 50es évek óta nem volt. Egyrészt: Ilyeneket címeket lehet olvasni a Népszavában, amit akkor hoztak létre (..:DD), másrészt van erre valamilyen adat/bizonyíték? Másrészt: teljhatalom sem volt az 50es évek óta, de akkor a hadsereg, most meg a választás legitimálta a teljhatalmat.

LallyPop 2012.10.29. 23:01:36

@Gandhi szellemében: Halvány lila gőzöm sincs kikre gondolsz. A cigisek/játékgépesek szívatása határozottan pozitív, szvsz.

Gandhi szellemében 2012.10.29. 23:13:46

@Ándi bácsi:
Minden véleményt el tudok fogadni, ami nem kirekesztő.
A közTV a köz tulajdona, a köz pedig 10millió magyar állampolgár, nem pedig egy párt. Az nemzet egységét kéne képviselnie, nem pártérdekeket. Ezt akárki teszi, elítélem.

A "mindenkinek saját plázát", alias "saját TV-t" elég morbid ötlet, ezzel gyakorlatilag azt mondod, a tájékoztatás és/vagy vélemény joga csak azé, aki azt meg tudja vásárolni. Csakhogy a vagyon nem feltétlenül jár együtt a közjóban való gondolkodással.

Nem csodálkozom, ha a kormány a stratégiai vállalatokhoz beültet 1-1 ember, aki a kormány stratégiáját képviseli. De most nem erről van szó, a személycserék a középvezetői rétegnél tartanak, 2014-re az egyszerű munkavállalók szintjéig ér a társadalom átrostálása. Különösen veszélyes ez egy olyan kormánynál, aki minden állampolgárról nyilvántartja annak a pártállását. Aki nem párthű, az ne is egyék?
Ezt akkor is elítélném, ha olyan tenné, akiben korábban hittem.

Egy kérdés: ha egy másik rendszer kerül hatalomra, ugyanilyen simán elfogadod, hogy elveszted az állásodat, megélhetésedet, csak mert most más véleményen vagy?
Nem mondanád akkor azt, hogy embertelen megfosztani a megélhetésedtől? Nem mutatnál rá a gyerekeidre, hogy őket miből tartsad el? Nem mondanád, hogy a szakmai tudásod, és a munkád alapján kéne megítélni téged, nem a politikai pártállásod alapján?

Gandhi szellemében 2012.10.29. 23:15:52

@Ándi bácsi:
Senkinek a szívatása nem jogos.
Lehet stratégiát váltani, de ésszel.

LallyPop 2012.10.29. 23:26:04

@Gandhi szellemében: A "mindenkinek saját plázát", alias "saját TV-t" elég morbid ötlet, ezzel gyakorlatilag azt mondod, a tájékoztatás és/vagy vélemény joga csak azé, aki azt meg tudja vásárolni. Csakhogy a vagyon nem feltétlenül jár együtt a közjóban való gondolkodással.

Bocs eddig azt hittem hogy ebben a világban élsz. A TV szernted miből él? Hirdetésből. Ki hirdet a TV-ben? Multik. Akkor mi lesz a Hiradóban? Az amit a multik gondolnak a kormányról. A köTV-t a kormány fizeti ezért ott azt látod amit a kormány gondol magáról. Ez a világon minden nyugati demokráciában így van, USAval az élen. A médiafelület eladó, mint a zsíros kenyér. Ezért kívánok neked további szép álmokat.

LallyPop 2012.10.29. 23:30:19

@Gandhi szellemében: Bocs neked a pártállásod befolyásolja az állásodat? Ja akkor jobban értem már. Hát szvsz valamirevaló emberek a versenyszférában vannak, de ott sem állásban. Igy jöhet bármilyen kormány, ha jók abban amit csinálnak meg fognak élni.

Pop40 2012.10.30. 01:39:43

@Ándi bácsi:
"-Ja a Mercedes döntése, az Audi bővítés és az orosz MOL csomag kivásárlása is pontosan ebbe az irányba mutat."

Tudom, hogy a hithű fideszeseket a velük ellenkező tények semmiben nem szokták korlátozni, csak azért ha már hazudoztok, jó lenne ügyelni arra, hogy ne lehessen 1 perc alatt leleplezni.
A Mercedes ugyanis még a patás Gyurcsány alatt határozta el, hogy idehozza a befektetést. Elhiszem, hogy ezt Orbán nem reklámozta nektek, de ez sajnos akkor is tény, ha a baltás szereti más eredményei előtt fotóztatni magát.

wwww.mercedes-benz.hu/a_mercedes_gyar/a_kecskemeti_beruhazas/merfoldkovek

Upsz, a Mercedes honlapja ezt írja: 2008.10.27 Együttműködési megállapodás aláírása a magyar kormánnyal.
Ki is volt akkoriban a magyar kormányfő? (Segítek, nem a baltás.)

Szóval ha Orbán eredményeit szeretnéd taglalni (elismerem, ez nem könnyű feladat) akkor vagy ne írd bele azt, amit Gyurcsány intézett el, vagy olyat keress, amit nem 2 perc megcáfolni.

Pop40 2012.10.30. 02:00:08

Kitűnő poszt, és abszolút hiteles, max respekt a szerzőnek. Külön pozitív, hogy abszolút objektív tud maradni, ebben nyilván segíti az, hogy soha semmilyen milliárdos közpénzzel nem tömték ki őt és szervezetét Orbánék.

Az írás annyira jó, hogy nehéz minden mondatát dicsérni, mint pl ezt: "A múlt héten kiderült, hogy a baloldalon nincsenek új szereplők" , ellenben nyilván a "jobboldallal", ami hemzseg a hiteles, új szereplőktől. Pl ugye maga a kedves vezető, Viktor, Ma-holnap eltolcsy, és párszáz kiszuperált mszmp-s káder.

Az is kiváló felvetés, mikor programot hiányol egy pont 7 napja megalakult szerveződéstől. Tényleg rohadt egy dolog, hogy nem mutatták még be, ellenben Kedves Vezetőnkkel, akinek olyan, de olyan programja volt 2 éve, hogy csak na. Nyilvánosságra sem hozta, nehogy ellopják a komcsik.

Szó van a 13. havi nyugdíjról is, amit a gonosz Bajnai eltörölt. Még jó, hogy a bölcs Viktor első intézkedésével visszaállította. Ja, elnézést, mégse. De csak azért nem, mert akadályozta az ellenzék. Hisz szegény Viktornak alig van 2/3-a, így az a szemét ellenzék mindenbe belepofázik. Nem könnyű így kormányozni, ugye :(

Taglalnám még ezt a szuper cikket hosszasan, de felesleges.
Az írás minden betűjéből süt, hogy egy "politikai gondolkodó" írta, akinél még véletlenül sem csilingel a kassza:)

Szóval sok sikert, és hasonló színvonalú írásokat továbbra is! Még akár kormányszóvivő is lehet, aki ekkora tehetség, és elmehet konyakozni a burzsuj pedagógusokkal.

fchris82 2012.10.30. 02:22:28

@Ándi bácsi: "A köTV-t a kormány fizeti ezért ott azt látod amit a kormány gondol magáról."

Aha, hallottad már azt a kifejezést, hogy "adófizetők pénze"? A kormánynak/pártoknak egy lyukas garasa sincs. A köztévét az adófizetők pénzéből finanszírozzák, és teljesen joggal elvárható, hogy amennyire lehetséges, független legyen. Ez egy jogos elvárás, és innentől kezdve csak arról beszélhetünk, hogy milyen intézkedések történtek ennek a függetlenségnek a garantálásáért! Lehet ilyet, mielőtt nagyon utópisztikusnak gondolnád a dolgot. Nyilván nem lesz tökéletes, de azért lehet beiktatni olyan elemeket és lehet hozni olyan szabályokat, amik ezt nagyjából lehetővé tehetik. Jelenleg azt mondhatjuk, hogy a médiafölény nem kicsit Fidesz központú lett, ami nem elég, hogy nem tájékoztat egyes eseményekről, ami van, arról is félre tájékoztat.
Napraforgó blog rémlik, Ángyánról? Az MTI úgy talált rá, hogy órákig senki nem is találta, pedig célzottan keresték! A kitakarásos sztori? Még Deutsch is felszólalt az ügyben, mert ez már nála is kiverte a biztosítékot.

Szóval nem arról van szó, hogy "kicsit a kormány szócsöve", hanem durván egyoldalú, és sokszor vitatható módon tájékoztat. Az adófizetők pénzéből. Ez az értékrendem szerint, politikai oldaltól függetlenül elfogadhatatlan. És ismétlem, nem arról van szó, hogy heti 1 helyett 2 katolikus műsor lett, gyakrabban szólalnak meg kormánypárti politikusok, hanem durva, szándékos adatmanipuláció történik. Ami sem 2006-ban nem volt elfogadható, sem 2012-ben nem az!

sárospataki 2012.10.30. 05:03:06

@dr. pretender: mondom, nézz utána, hogy megy a németeknél ez, az meg ugye EURÓPA.

sárospataki 2012.10.30. 05:05:33

@ormány triktor: olvastál te tőlem ilyet? Helló.

fchris82 2012.10.30. 06:04:26

@sárospataki lány: Neked is mondom, tanuljál belőle: "Azért, mert a másikat befeketíted, te még ugyanolyan fekete maradsz." Hahóóóó!! Azért, mert a németeknél volt esetleg egy másik pojáca, aki még gerinctelenebbül távozott, az nem jelenti azt, hogy SP-vel minden rendben volt, és már-már oltárt kellene emelni nagysága előtt. Egyébként tőled is szívesen várom az alábbi észrevételemre a válaszod, mely szerint, idézem magam:
":D :D :D Hát ez... :D Én leszartam SP szakdolgozatát is, Gyurcsányét is, nem gondolom, hogy attól lesz ember. De azért megkérdezném tőled, hátha tudod. Hogy a fenében lett SP szállodaigazgató abban az időben, amikor az én nagybátyámat azért nem vették fel nyíltan az egyetemre, mert - és most jól figyelj! - a szülők nem voltak párttagok! Na, szerinted, egy szállodaigazgatói poszthoz mit kellett letenni az asztalra? Mert szerintem egy mezei párttagság ehhez bizony kevés volt. És azt ecsetelnéd nekem, hogy mégis, a nagy antikommunista Fidesz, kétharmaddal, miért nem számol le végre az itt ragadt kommunista besúgókkal és teszik végre kutathatóvá az anyagokat?"

Az "európai" kifejezésen meg kár definíciós és földrajzi vitát nyitni, mindenki tudja, hogy ezt a kifejezést nem szó szerint kell értelmezni, hanem ezt itt a "balkánon" - megint nem földrajzi kifejezés - pozitív jelzőként használjuk, ha vmi már nem "balkáni". Nem is értem ezt a logikát. Pretender egész jól összeszedte a távozás viszonttagságait, most próbálj meg úgy reagálni rá, hogy nem bezzegezel mással, hanem önmagában végigtekintesz a folyamaton, meg visszaolvasol kicsit, hogy többek között az mno-n milyen arcpirító cikkek jelentek meg, jelezve, hogy le kellene mondani... És aztán még azután is hetekig semmi. Minek próbálod meg védeni a védhetetlent? Millió dologban lehetne még kiállni SP mellett, pont a lemondás és a mellék körülmények a leggázabbak, a szállodaigazgatói kinevezés viszontagságai mellett. Sem az egész ügy kezelése, sem a huzavona, míg eljutott a lemondásig se nem volt példamutató, se nem volt követendő, még csak egy gyenge kettest sem érdemel. Sütött róla, hogy hazudik, egy ember, akit ártatlanul megvádolnak, az nem sunyin meglapul és görnyedve jelenik meg a nyilvánosság előtt, zavartan; tudta, jól tudta, hogy kiborult a bili, mégis arra játszott, majd elcsendesül.

Holovácegy 2012.10.30. 08:41:34

@sárospataki lány: Az öngondoskodás nem luxus, nem BMW vagy Ford Focus közötti különbség, hanem egy elv, hogy az emberek egy élet alatt, de legfőképpen a legjobban kereső fiatal- és középkoruk alatt befizetett pénzből legalább részben fedezik az öregkori nyugdíjukat. Ez elindít egy folyamatot az emberek fejében. Pl, hogy a munkahely kiválasztásánál számítson, hogy mennyivel vannak bejelentve. Ne minimálbérrel, zsebbe kapva a többit, ahogy a magyar tulajdonú kkv-ben ma alapállás, ellentétben a sokat szidott multikkal. Egy fejlett, modern, nyugati típusú társadalomban az öngondoskodó állampolgár nem ideál, hanem valóság, és ez a fajta gondolkodásmód az élet más nagyon fontos területére is hatással van. Egy öngondoskodó, a jövőjéről képpel rendelkező, befektetéseket kezelni tudó embert sokkal kevésbé lehet hülyére venni akár a politika által is. Ez a rémálma annak a fajta, inkább a keleti mintát követő, tudatlan állampolgárokat és erős vezetőket igénylő államformának, ami felé indultunk az elmúlt években.

Azt mondod, ez kb. 0,25-0,5% plusz GDP hiányt generált az államnak, amire kölcsönt kellett felvenni. Egy költségvetés hány tízezer tételből áll? Egy deficites költségvetésnél persze lehet úgy zsonglőrködni, hogy valahogy mindig ez a tétel kerüljön a kilógó részbe, de ez döntéshozói akarat kérdése.

Pontosan ilyen elv a többpártrendszer támogatása is. Ha akarom, akkor a hiányt növeli a pártoknak adott pénz is, tehát állami érdek, hogy ez ne járuljon hozzá az adósságspirálhoz, vagyis meg kell szüntetni. A Fideszt jól kitömi a Közgép és más hasonló vállalkozás, az MSZP-t a Strabag, aki szintén kap most is megrendeléseket, a többiekre meg úgy sincs szükség...? Szerintem fontos a politikai sokszínűség, és hogy felszínre kerülhessen sokféle mozgalom, eszme. Olyan is, ami nekem kevéssé szimpatikus esetleg.

Az érvek, amiket először hoztál a manyup lenyúlására: rosszul gazdálkodó pénztárak, vagy másodszor: hiánynövelő tétel, számomra inkább mutatják azt, hogy magyarázatot szeretnél találni utólag valamire, mint azt, hogy ezt előtte is ugyanígy gondoltad volna, és valóban az ország, a benne élők hosszútávú érdekeit szolgálta. Van egy egyszerű ellenpróba, ha anno Gyurcsány vagy Bajnai csinálja ezt, akkor is ugyanígy magyarázod a szükségességét, véded őket, az intézkedésiket másokkal szemben, sorolod a közgazdasági érveket blogokon, fórumokon? Mert ha nem, akkor nem objektív a nézőpontod, akkor viszont elég annyit írni, hogy az öngondoskodást egy "liberális akárminek" tartod, és máris nincs miről vitatkozni. Nekem nincs olyan politikai oldal, akitől egy ilyen intézkedést elfogadnék, ha az a politikai formáció tenné ezt, amelyik most a legszimpatikusabb, akkor hiteltelenné válna a szememben, ahogy nem tudnék elfogadni tőle más olyan dolgokat sem, amiket ez a kurzus tett/tesz. Ne az legyen a lényeg, hogy ki csinálja, hanem hogy mit csinál, objektíven.

sárospataki 2012.10.30. 09:40:11

@fchris82: Pali "bácsi" jó kis vonalas senki volt, ez teljesen egyértelmű, ügyeskedő, jól helyezkedő ember, bukása emiatt kódolt volt (tipikus kontraszelektált káder, aki jóval feljebb került annál, mint a képességei azt indokolnák, ezért bukik).

Az "európai", mint csodakenőcs, a keleteurópai magyarokat stresszelendő liberális fogalomkör a legbicskanyitogatóbb dolog a világon. Ilyen nincs, hogy európai, olyan van, hogy egyes európai országok így csinálják, valahol erre is próbáltam utalni, csak nem ment át. A jellemtelen ember bukása mindig szánalmas, és a bukás oka is mocskos, az egyenes ember nyilván nem ilyennel bukik meg, még ha hibázik, akkor sem. Amiről te beszélsz, egy rossz minőségű politikus (sportolónak sokkal jobb volt) szánalmas vergődése, de az a tény, hogy záros határidőn belül lemondott, szinte példa nélküli az elmúlt 70 évben Magyarországon. Itt ugyanis senki sem bukik meg. Annak, akinek csak a politikai igazság létezik, ez fel sem tűnik, hiszen ez nem erény, főleg, ha az ellenoldalon történik.

Egyszóval érdemes objektíven gondolkodni, különben a politikum eléri azt, amit szeretne: két/hárompólusú világban fogsz élni, az átjárás lehetősége nélkül.

sárospataki 2012.10.30. 10:10:52

@holovácegy: nem az öngondoskodás luxus, hanem a jelenlegi nyugdíjak átváltása manyupra. Az akkora terheket ró az államra, amelyeket az nem tud kigazdálkodni. Az öngondoskodást pedig azzal lehet a legjobban elindítani, ha az állam nem kezd el segíteni. Akkor mindenki rájön, hogy mi a fasz van. De a magyar átlagpolgár még az öngondoskodáshoz is állami segítséget venne igénybe, ez a kádárizmus igazi hagyatéka. Ha az állam megpróbál kivonulni valamilyen támogatásból, jön a vinnyogás, de adót, azt nem fizetünk, ezeknek??? Teljes sötétség uralkodik itt, ahol az állam még mindig ellenség, 22 év után is úgy viszonyulunk hozzá, mint egy rossz apukához a kamasz.

És te is úgy állsz hozzá ehhez a negyed százalék GDP-hez, hogy azt meg lehet oldani könyveléssel. Hogy mi??? Hogy? Nézzük át, matekpélda: tegyük fel, hogy 2100-ben 10000 forint a GDP, és mivel szarul megy a gazdaság, 1%-os a növekedés, 2101-ben 10100 a GDP, 2102-ben 11110. A nyugdíjvagyon ennek tizede, vagyis 2100-ben kb 1000 forint, a hozzá kapcsolódó kamatteher pedig 80-100 forint (hiszen ez mind kölcsönből van). Mivel egyre többen lesznek 25%-ban manyuposok, legyen egy enyhe, 10%-os növekedés (kb. ennyien halnak meg/születnek évente). Tehát akkor 2101-ben a ny.vagyon 1100, kamatteher 90-110 (plusz kamatos kamat). Ha beírnád valami grafikonkészítőbe, látnád is, hogy míg a gdp 1%-al növekedik, addig a kamatteher 8-10%-al, és mivel a nyugdíjvagyon a gdp 10%-a, ez egy idő után nagyon durva spirálba taszítja az országot, ez egyszerűen kigazdálkodhatatlan. Erre nincs könyvelés, ez a kamatteher kigazdálkodhatatlan. Nem véletlenül vetette fel a manyup megszűntetését Bajnai (!) is 2009-ben, aztán elnapolták. Az más kérdés, hogy milyen lila köd lett köré kerítve, az gusztustalan, de ebbe az egészbe bele sem kellett volna vágni.

jolaca 2012.10.30. 10:29:22

@sárospataki lány:

>záros határidőn belül lemondott, szinte példa nélküli az elmúlt 70 évben Magyarországon<

Bár valamit elnéztél, burkoltan mégis Gyurcsány eljárását dicséred?

dr. pretender 2012.10.30. 10:57:11

@sárospataki lány: ugye valójában nem vagy ennyire buta? :(

dr. pretender 2012.10.30. 11:14:47

@sárospataki lány: és kifejtenéd a jelenlegi állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságát? köszi.

dr. pretender 2012.10.30. 11:18:34

@sárospataki lány: hogy nem ismered, mit jelent az "európai" szó.mondjuk már kifejtették kicsivel feljebb, nem magyarázom :(

sárospataki 2012.10.30. 11:20:29

@jolaca: hát, ha három év záros határidő, akkor igen.

Gandhi szellemében 2012.10.30. 11:20:54

@Ándi bácsi:
"A köTV-t a kormány fizeti ezért ott azt látod amit a kormány gondol magáról. "

Ebben van a tévedésed. A KÖZ TV KÖZPÉPNZBŐL van fenntartva, azaz a te, az én, és mindannyiunk adóforintjaiból. A mindenkori közTV feladata az elfogulatlan, a reklámozó és/vagy finanszírozó multiktól, és a pártoktól való független, OBJEKTÍV tájékoztatás.

Ahogy a köztársasági elnöknek is pártok felett állónak kellene lennie, hogy a nemzet egységét szimbolizálja.

Ahogy az adóhivatalnak, médiatanácsnak, stb is függetlennek, objektívnek kellene lennie.

Amivel te szimpatizálsz, az az egypárti diktatúra, ami tetszik, ha a számodra szimpatikus párt van hatalmon, de nem tetszene, ha a másik csinálná ugyanezt.

sárospataki 2012.10.30. 11:21:18

@dr. pretender: nem fentartható, de nem ugyanazért, illetve könnyebben finanszírozható.

sárospataki 2012.10.30. 11:22:29

@dr. pretender: olvass, ne csak írj, és ne személyeskedj. Köszi

Hogy hol?
sárospataki lány 2012.10.30. 09:40:11

blacklord 2012.10.30. 11:33:24

@Ándi bácsi: hát...szerintem meg nem, nincs igaza.

"A Gyurcsány-Bajnai Szövetség arról szól, hogy vissza kell térni a 2010-ben elhagyott úthoz. Akkor, mármint 2006 és 2010 között, a Gyurcsány-Bajnai kormány eltörölte a 13. havi közalkalmazotti béreket, elvette a 13. havi nyugdíjat, a GYEST, a GYED-et három évről két évre csökkentette, elfogadta a vizitdíjat és az ingatlanadót, amit azonban már nem volt lehetősége bevezetnie. Az ÚJRA EGYÜTT innét folytatná."

Kezdve pl. azzal, hogy ezek a dolgok szerintem mind kívánatosak, és szegény GFG erősen pályát tévesztett (ez itt nem a művház, kérem szépen), hogy pont itt és így rángatja elő. A vizitdíj megfúrása az utóbbi 10 év legnagyobb katasztrófája a magyar politikában, az ingatlanadó meg sokkal egyenlőbb közteherviseléshez vezetne (jövedelem, Audi és bömös terepjáró még el-eltüntethető valahogy, házat már nehezebb), ami egy csökkentett SZJA-kulcs VALÓDI (értsd: nem szektoriális alapon kivetett szembeszélben önpofánhúgyozás) megalapozása lehetne.

Mike36 2012.10.30. 12:30:29

Óránként mennyiért is szopod a faszt, gfg?

Mike36 2012.10.30. 12:36:40

Atyád mit is vett el eddig tőlünk te seggnyaló? és te mennyi közpénzt szereztél meg eddig, kvázi munkákkal, sokszoros órabérért, nagyjából semmiért? Mi a faszról beszélsz gfg?

Mike36 2012.10.30. 12:39:04

@Gandhi szellemében: így van, a közpénz nem pártpénz, Nem Pártunk és Kormányunk van 89 óta, még ha ti vörösök vissza is akarjátok ezt hozni, a Rákosi időket idézve

Holovácegy 2012.10.30. 12:50:20

@sárospataki lány: A matekpéldád több ponton sántít. Egyfelől nem számol az inflációval, ami kis hazánkban eléggé magas, nem elhanyagolható tényező. Egy évi hivatalosan 6%, valójában ennél is magasabb értékcsökkenést nem szokás véletlenül kifelejteni egy ilyen számolásból... Másfelől amit írsz, az úgy összességében igaz minden egyes tételére egy deficites költségvetésben, hogy ha a kamatterhet nem tudja az állam sem kinőni, sem elinflálni, akkor adósságspirálba kerül.
Én arról beszéltem, hogy egy deficites több tízezer tételből álló költségvetés kiadási oldalán akarat (könyvelés) kérdése, hogy melyik tétel lógjon ki, kerüljön a túlköltekezési részbe. Nem beszéltem arról, hogy nulla vagy nulla közeli növekedéssel, magas nemzetközi kockázati besorolás miatti magas piaci kamatokkal hosszabb távon elkerülhető az adósságspirál. De ez most is így van, kötelező magánnyugdíj pénztár nélkül is jelen formájában nem fenntartható pályán mozog a magyar gazdaság. Persze, ha hiszünk a "tündérmesékben", akkor minden más...

Egyébként pedig ezek az érvek még mindig nem támasztják alá, hogy miért kellett így megszüntetni a rendszert. Lehetett volna az szja csökkentés helyett az állami alapba többet utalni a 1,5% mellé, lehetett volna az arányokon változtatni, növelni az állami alapot, csökkenteni a kötelező magánnyugdíj részt, a sok maszek magánnyugdíjpénztár helyett egy nagy állami alapba utalni az összeget, ami alacsony működési költség mellett továbbra is állampapírban tartja a befektetéseket, ezzel biztosítva egy állandó keresletet az állampapírra, de tovább vezetve az egyéni számlát. Ez mind-mind értelmes változtatás lett volna, amik közül többet magam is támogattam volna. De ami történt, az egyszerű lenyúlás, lopás volt, fogalmazhatunk sokféleképpen, a lényegen nem változtat.

fchris82 2012.10.30. 13:29:46

@sárospataki lány: "szinte példa nélküli az elmúlt 70 évben Magyarországon"

Te teljesen el vagy tévedve! :D Szerinted hogyan sikerülhetett a békés rendszerváltás? Hogy az akkori hatalmon lévők "lemondtak". Lemondott Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc is, csak úgy szólok. Tudod melyik lemondásban volt gerinc és példaértékű? Ángyáné! Na, az vmi volt! Akiknek le kellett volna mondania: Matolcsy, az első év után kb, Orbánnak, legalább az első, de a második, durván elbukott választás után - mivel mindenben ő dönt 1 személyben, ezért baromi nehéz másra mutogatni. Csak hát a Fidesz nem a programjában és szakértelmében erős, csak a hiedelmekben, mely szerint egy komoly antikommunista párt, és Orbán Viktor a nemzetmentő zseni. Kb erre épül az egész párt, és ezek után nem meglepő, hogy gőzük sincs arról, mi történik körülöttük, és miért keresnek mindenhol külső bűnbakot. Matolcsy is kontraszelekcióval került pozícióba, mint ahogy Orbán képességeit is messze meghaladja a gazdaságpolitika. Totál el van maradva mindkettő, fényévekre vannak az elképzeléseik a valóságtól. Orbánnál ez még nem gond, nem gondolom, hogy egy miniszterelnöknek aztán MINDENHEZ értenie kell, neki abban kell jónak lennie, hogy a megfelelő embereket kiválassza egy adott pozícióra. Jól láthatóan ezek közül csak Ángyán ért a saját területéhez, mind Hoffmann, mint Matolcsy, mind a többi zseni, vagy 60 évvel el van maradva szaktudását tekintve, vagy sose volt neki.

Szóval SP távozása se nem egyedülálló, se nem példaértékű, továbbra sem. Ahogy GYF-é és MP-jé sem volt az. Ángyán vki, "ember" - megint ne szó szerint értelmezd -, még ha nem is értek egyet vele pár dologban. De ő vki az én szememben, a többi hibbanttal ellentétben, akiknek csak hatalmi pozíció jutott, hozzáértéssel már híján vannak.

sárospataki 2012.10.30. 13:30:49

@holovácegy: a magas infláció csak a más valutában való kitettségnél jelent fiskális problémát, vagy előnyt, egyébként meg vásárlóértékben meg életszínvonalban, ami nem feltétlenül tartozik ide. Amúgy igazad van, nagy adósság (75% fölött) és kis gazdasági növekedés (3% alatt) durva robbanóelegy, ezt elinflálni lehet (ha lehet), vagy nem visszafizetni (csőd).

A többit meg nem értem. Ha van egy tétel, ami nem kinövekedhető, akkor az nem kinövekedhető, akárhová könyvelik is le. Ha azt akarod mondani, hogy miért nem más adósságfokozó tételeket szüntetnek meg: ez csak részben politikai döntés, a GDP 10%-át kitevő hitelösszeg az nagyon-nagyon sok. Összehasonlításképpen: az egészségügyre a GDP 5%-át költjük.

Abban igazad van, hogy lehetett volna másképpen csinálni, de az állam szempontjából csak a megszűntetés a jó megoldás. Az államnak nem az a baja, hogy kevés marad a tagoknál, és az állami alap csak ezt oldaná meg (ha megoldaná), az adósságspirál ugyanúgy megmaradna. Egyébként tökmindegy, hogy van-e egyéni számlád, ha nem az alapján kapod a nyugdíjat, nem? Ami most történt, az klasszikus einstand volt, viszont az álam egyszerűen nem tehetett mást. Amellett, hogy 5-6%-al letolta az össz-adósságot, évi 300 milliárd forint kamatterhet spórol meg, plusz nem kell újabb hiteleket felvenni a kieső 25% finanszírozására, ami a GDP újabb 2,5%, vagyis olyan 600 milliárd forint. Összességében évente kb. 8-900 milliárd forintot spórol az állam a manyup megszűntetésén, plusz az egyszeri 3000 milliárd. Ez azért brutális pénz, az havonta kb. 20000 forint minden adófizető pénzéből.

sárospataki 2012.10.30. 13:32:55

@fchris82: Ángyán azért hiteles a szemedben, mert kvázi elárulta a fideszt. Egyébként is süt az írásodból a pártszimpátia, én ezzel nem akarok és nem is tudok vitatkozni.

fchris82 2012.10.30. 13:46:51

@sárospataki lány: "Egyébként is süt az írásodból a pártszimpátia"

:D :D :D Más szemében a szálkát... Még szerencse, hogy te aztán nagyon függetlenül és objektíven nézed a dolgokat. Egyébként pedig én nem párttal tudok szimpatizálni, hanem programmal, úgyhogy ezzel a megjegyzéseddel csúnyán mellé nyúltál. Megjegyzem, nem tudom feltűnt-e, az én családomat meghurcolták a kommunisták, én aztán nagyon gyűlölöm, ami kicsit is az, és a Fidesz a jelek szerint egyre inkább visszafele megy az időben.
Szeretem a sikeres és szakmai gazdaságpolitikát, a mostani pedig se nem szakmai, se nem sikeres. Sir Galahadnak pont ebben a posztban reagáltam egy felvetésére:
"@Sir Galahad: "A személy azért nem mindegy. Fordítsd meg a logikádat: szavaznál Orbánra, ha egy rettentő jó programot hirdet meg? Ugye nem."

Én simán szavaznék! De tényleg! Nem azzal van a bajom, hogy ki csinálja, hanem hogy MIT! És hogyan! Ez egy rakás szar, amit eddig felmutattak, és ráadásul még az önértékelés teljes hiányával is küszködnek. Sose tettek le programot az asztalra, ad hoc vagdalkoznak. Én el tudnék képzelni egy olyan előkészítettségű programot, amit ha letennének az asztalra, gond nélkül mögé tudnék állni!"

Értem, hogy nehéz a tényekkel vitatkozni, de próbáld meg, és néha értékeld újra hiteidet. Én egyedül a számokban hiszek. Jelenleg a pénzügyminiszterünk arról győzködi a világot, hogy a válságnak vége. Szerinted is vége a válságnak? :D Ilyen, ha vége a válságnak? :D Neeee... Most komolyan, ez már annyira szakmaiatlan és valóságtól elrugaszkodott szerencsétlenkedés, aminél még két ásványvizes palack is jobb gazdaságpolitikát folytat, mert azoknál legalább kiszámíthatóan nem fog változni semmi. És már ez előny!

fchris82 2012.10.30. 14:03:25

@sárospataki lány: "Ángyán azért hiteles a szemedben, mert kvázi elárulta a fideszt."

Az, hogy ez közben a fidesz elárulása volt, mellék szál. Ami kiemeli a többiek közül, az az, hogy ő jól láthatóan az ország és az elvei mellett állt ki, szakmai érvekkel, tanulmányokkal, érvekkel. Már az ritka, hogy számokkal és kutatási adatokkal jön vki a politikában nálunk, nemhogy az, ezeket maga állítja össze! Felőlem akár jobbikos is lehetne, vagy a Munkáspárt embere, hogy a két szélsőséget említsem, egy olyan ember, aki nem szó nélkül végrehajtja, amit fentről diktálnak neki, aki jól láthatóan tényleg politikusként viselkedik és képviselni próbál vkiket. Igen, ez azzal járt, hogy el kellett árulnia a Fideszt, ezen el kellene gondolkoznod, hogy erre miért került sor.

sárospataki 2012.10.30. 15:13:51

@fchris82: majd elhiszem én, ha a "le kellett volna" rovatban nem csak jobboldali marhák, és a "lám, ezek lemondtak" oszlopban nem csak emeszpés gazemberek vannak. Részedről.

Én meg nem hiszek a programoknak, én a programok és a megvalósítás közötti különbségből vonok le következtetéseket. Az Orbán-kormány úgy teljesít, mint egy átlag európai ország rosszabb kormánya szokott, de az emeszpéhez képest ez durva előrelépés. Annak ellenére, hogy Matolcsy egy kötöznivaló marha, közepes képességekkel, és irracionális dumával.

Holovácegy 2012.10.30. 15:15:32

@sárospataki lány: Ha pillanatnyi érdekeket nézel, akkor az államnak valóban a megszüntetés volt a legjobb megoldás 2012-ben. 1947-ben szintén ilyen pillanatnyi érdekekkel lehetett magyarázni az összes nagyvállalat és bank államosítását is. Nagy különbséget továbbra sem látok a kettő között. Viszont ha azt nézzük, hogy a mi és a következő generációknak fizetendő nyugdíjat majd akkor is a járulékokból kell kifizetni, összeadni az akkori adófizetőknek, és nem lehet részben ebből a manyup alapból fedezni, akkor meg iszonyúan fog hiányozni ez a rengeteg pénz, és az akkori hiányt fogja jelentősen növelni, amit vagy ki tudnak akkor gazdálkodni vagy sem, valószínűleg nem. Egyébként miért is nem lehetne a magánszámlán lévő pénzek arányában adni a nyugdíjat? Miért ne lehetett volna ez az elosztási elv a mostani utolsó X év átlagkeresetéhez képest? Mert hogy sokkal igazságosabb lett volna, hogy aki többet adott be a közösbe egy élet alatt, az többet is kapjon, az szerintem nem lehet kérdés.

Éppen ez az egyik legalapvetőbb vita a Matolcsy féle gazdaságpolitika pártolói és kritizálói között. Legtöbbször nem látja vagy ha igen, leszarja a jövőbeni hatásokat. Ilyen a politikai és gazdasági szabadságharc az EU ellen, a multikra kivetett különadók kérdése is. Hogy szimpatikus-e a tömegeknek vagy sem, mellékes, ugyanis tökéletesen látni lehetett előre, hogy ez megöli a fejlődés alapjait, beszünteti a hitelezést, menekíti a tőkét az országból, csökkenti az újra befektetést, és a jelen számok ezt egyre inkább beigazolni mutatják. Úgyhogy ha mindent a pillanatnyi érdekeknek rendelnek alá, abból ez a gyönyörű gazdasági "tündérmese" kerekedik ki.

fchris82 2012.10.30. 15:26:23

@sárospataki lány: Az MSZP-t hagyjuk, nem általánosítanék, a Fideszt sem írnám le egyben, személyek és azok teljesítménye már sokkal inkább mérhető, a lényeg, hogy én szívesen látnék JELENLEG egy Bajnai-Oszkó-Ángyán kormányt. Ez tűnik eddig a legütőképesebb formációnak a JELENLEGI felhozatalban - 2 év alatt még sokminden változhat.

Egyébként meg mondanám, hogy GYF-nek is le kellene mondania, de ő már lemondott, Demszky szintén nincs sehol - hivatali idejében kb nem csinált semmit, a 4-es metró is a 70-es évek tervei alapján "valósult meg", ahelyett, hogy újra tervezték volna az egészet, és a mai eredmények, igények alapján, összekötötték volna a vasúttal az egészet. Kit szeretnél ezek után lemondatni? A baloldalon. Vagy bármelyiken. SZDSZ nincs sehol, MDF szintén. Tényleg, kit kellene mondanom? :D Csak az tud lemondani vmiről, aki rendelkezik vmivel.

Egyébként úgy tűnik, nincs akkora különbség köztünk, mindketten látjuk, hogy mindenki bűzlik, csak éppen más vonalon tartjuk az egyiket vállalhatóbbnak. Én pl az eredmények miatt gondolom, hogy Oszkóék közelebb vannak a valósághoz, mint Matolcsyék.

sárospataki 2012.10.30. 15:36:10

@holovácegy: te még mindig nem érted. Lehet a jövőről beszélni, de ez a konstrukciót, amit az mszp 96 körül bevezetett, gyakorlatialg felemészti a jövőt. Nem finanszírozható. Az országnak nincs pénze rá. Ha tovább csinálják, 10 éven belül a biztos csődbe viszi az országot (vagy az azzal egyenértékű 120% fölötti GDP-arányos adósságba), hogy mondjam el másképpen, hogy érthető legyen? A kísérlet megbukott. 10 év alatt kb. 10% körüli GDP-arányos adósság-növekedés köszönhető a manyupnak. Nem tudjuk finanszírozni. Ettől persze még igaz, hogy Matolcsy nem néz a jövőbe. Ha tíz év alatt egy átlagember azt a plusz pénzt, amit a manyup finanszírozására költött feleslegesen adóban, betette volna egy bankszámlára, mára átlagos hozamú befektetéssel olyan 20M körüli megtakarítással rendelkezik. Ha érted a különbséget.

sárospataki 2012.10.30. 15:50:32

@fchris82: nem most kellene lemondania, hanem akkor, amikor belefingott a nulláslisztbe.

Sajnos Bajnai ugyanazokat a reflexeket hozza, amitől nem ment az emeszpének: olcsó munkaerőt kereső tőke bevonzása, blabla. Ezek faszságok, hallgasd végig Róna Péter interjúit, előadásait erről. Magas hozzáadott érték, erős mezőgazdaság, kkv-k, ezek rángatják ki az országot a szarból, nem az olcsó borotva-összeszerelő-üzemek. Ha már előre gondolkodunk.

Holovácegy 2012.10.30. 16:04:32

@sárospataki lány: Valamelyikünk valamit valóban nagyon nem ért. Volt egy szabály, hogy a bruttó fizetésemből kötelezően(!) 8%-ot félre kellett tegyek a jövőbeni nyugdíjamra. Amikor ezt a szabályt hozták, akkor az szja kulcs 25-48% között volt, az átlagnak kb. 35-40%. Most 16%, vagyis 24% pluszt kapsz, és ebből nem lehetett volna továbbra is kötelezni, hogy 8%-t tegyél félre a jövődre öngondoskodásként... Mondjuk egy állam által kezelt alapban, amit állampapírba fektetnek és jóváírják a számlámon a hozamot. Sehogy, semmilyen rendszerben ez nem oldható meg, levezetted, elszáll tőle a költségvetés. Mivan??? Mi a különbség, ha én magamnak csinálom ezt meg, valódi öngondoskodásként, beteszem minden hónapban ezt a 8%-ot és lekötöm, vagy ez egy kötelező mechanizmus, és ott fialtatják a pénzemet központilag, de egyéni számlán? Ugyanannyi pénz ugyanannyit termel, nincs különbség csak azért, mert az egyik kötelező, a másik önkéntes.

Két dologról beszélünk! Te azt mondod, hogy az eddig levont 1,5% állami alapba jutó nyugdíjjárulék kevés volt, amit kölcsönnel kellett fedezni. Ebben nincs vita közöttünk, kevés volt a rendszer fenntartásához. Ezért kellett volna az állami alapba jutó részt felemelni, akár a mostani 9,5%-ra, mondjuk az egykulcsos, alacsonyabb szja helyett, de megtartani akár 8, akár kevesebb százaléknyi kötelező részt, ami az öngondoskodás alapja maradt volna. Vagyis a rendszert nem azért kellett megszüntetni, mert közgazdaságtanilag fenntarthatatlan, hanem mert szükség volt egy egyszeri tételre, és ha nem szüntetik meg, csak átalakítják, akkor továbbra is ezt a pénzt csak mint állampapírba fektetett vagyont látják, nem kezdhetnek vele amit csak akarnak. Ha ezt az egyszeri tételt nem számítjuk, gyakorlatilag már megbukott volna az Orbán-Matolcsy féle gazdaságpolitika.

sárospataki 2012.10.30. 16:55:03

@holovácegy: a probléma az, hogy volt ez a 8%, ennek 25%-át (2%) átirányították a manyuphoz, felmenő rendszerben. Ez a 8% tegyük fel, hogy fedezte a kiosztott nyugdíjakat. Kivettek 2%-ot, ezt fedezni kellett valamivel, tehát előírták a manyupoknak, hogy vegyenek jó sok állampapírt. Semmi más nem történt tehát, hogy az állam önkéntesen és feleslegesn fizet még kamatot a kifizetett nyugdíjak negyedére. EZ tarthatatlan.

Ennek az egyetlen elfogadható megoldása az lett volna, ha az embereket kötelezik egy második pillér befizetésére, ami részben adómentes, illetve egy önkéntes harmadik pillérre, ami már kevésbé adómentes és önkéntes. De egy felosztó-kirovó rendszert így átalakítani pénztárira a legnagyobb hülyeség. Nyilván ez konteó, de állítólag mi voltunk az egyik nyugíjreform kísérleti terep.

hu.wikipedia.org/wiki/Nyugd%C3%ADj

Holovácegy 2012.10.30. 17:24:08

@sárospataki lány: Akkor maradjunk a Te példádnál, mert az enyém úgy látom, nem ment át teljesen: Ha a 8% fedezi a mostani nyugdíjakat, ahogy írod, és a kivont 2% okozta a kigazdálkodhatatlan adósságspirált, akkor mi lett volna ha a 8% helyett 10%-ot fizettetnek be veled, 8% megy a közösbe, nem kell felvenni hitelt rá, 2% a második pillérbe, kamatozik neked. Még mindig nem bizonyítottad be, hogy nem lehetett volna működőképes alternatívát találni. Nem a rendszer volt fenntarthatatlan bármilyen verzióban, hanem a pénz kellett egyben.

Az hogy ez az egész egy kísérlet volt, és az első verzió nem volt 100%-os, miért baj? Nem tudom, Te mivel foglalkozol, de én műszaki fejlesztésekkel, ha az első prototípus nem működik úgy, ahogy kell, akkor nem feladni szoktuk, kidobni az ablakon, és azt mondjuk, hogy ez lehetetlen, hanem megkeressük és kijavítjuk a hibákat...

sárospataki 2012.10.30. 17:45:14

@holovácegy: háde pont azt írtam, hogy egy plusz második pillér megoldotta volna ("Ennek az egyetlen elfogadható megoldása az lett volna, ha az embereket kötelezik egy második pillér befizetésére, ami részben adómentes, illetve egy önkéntes harmadik pillérre, ami már kevésbé adómentes és önkéntes.") Lehet, hogy nem volt teljesen világos, de a második pillér az plusz a 8%-hoz képest. De azt akkor az eredeti koncepcióba kellett volna beleépíteni, még 1996-ban. És azért kínos a kísérletezgetés, mert kvázi az eus tárgyalásokon ránk erőltették, de az árát mi fizettük. Most, hogy nem működik, majd Németország sem alkalmazza, hehe. Mondjuk ezt nem teljesen értem, egy kockás papíron ki lehetett volna számolni a kockázatát (minden ilyenhez ugye kellene mellékelni kockázatelemzést, stb.), akkor ez eléggé rizikós kategóriába esik.

Ha nagyon pesszimista akarok lenni, akkor az eu ránk kényszeríti a manyupot, majd, amikor emiatt kurvamagas a hiány, baszogatnak, nem csoda, hogy egy kétharmaddal a háttérben Orbán azt mondta, oké, akkor nincs többet manyup. Még emlékszem, azt is megpróbálták, hogy a nyugdíjkiadások ne számolódjon bele a hiányba, elkaszálták az euban. Hát akkor kapjátok be a faszt, gondolta Matolcsy Viktor, némileg jogosan. Meg persze az a 800 miliárd is nagyon hiányzik, nemcsak az egyszeri 3000.

Egyébként pl. Svájcban, ahol most tengetem az életemet, ez így van. Az első pillér kábé az éhenhalásra sem jó, a másodikkal kiegészítve már egy szerény öregkorra futja, de több mint a felét a nyugdíjnak a harmadik pillér teszi ki.

Holovácegy 2012.10.30. 18:14:36

@sárospataki lány: Tehát akkor kiegyezhetünk abban, hogy lett volna működőképes alternatíva, ami mondjuk az általad vázolt svájci modell felé lépett volna, a megszüntetés csak rövidtávú érdekeket szolgált, hosszabb távon jobb lett volna egy másik típusú második, harmadik pilléres manyup változat? Mert amit eddig írtál, abból most szerintem ez jön ki. Ráadásul sokkal könnyebb lett volna átállni egy fenntartható változatra a járulékok emelésével, átcsoportosításával, most már lehetetlen itthon újra beindítani egy magánnyugdíj pénztári rendszert hála a mostani rezsimnek. És ez a legnagyobb bűnük, ami messze túlmutat minden más aljasságon.

Egyébként hülyét kapok ettől az EU kötelezett rá, utána meg számon kéri szövegtől. Az EU nem hülyegyerekek kisegítő foglalkozása. Ha valamit előírnak, és mi egy rossz megoldást mutatunk fel, akkor miért automatikusan az EU a hibás? Miért lenne jogos Matolcsy és Orbán felháborodása? Lehetne okos, jó gazdaságpolitikával régió elsőnek lenni, jól kitalált adó és járulékrendszerrel megtámogatni, és röhögve teljesíteni a feltételeket. Amikor már a jobboldalhoz közeli közgazdászok is csak fogják a fejüket, tiltakoznak, akkor kinek a felháborodása jogos?

sárospataki 2012.10.30. 18:51:39

@holovácegy: te keversz két dolgot. A manyup megszüntetése nem nyugdíjpolitikai lépés volt, hanem fiskális. Amiről te beszélsz, az egy nyugdíjpolitikai lépés lenne, de én végig arról beszéltem, hogy a manyup ilyen formában történő megszüntetése elkerülhetetlen gazdasági/fiskális szükségszerűség volt. Az, hogy mi lehetett volna helyette, vagy milyen kellett volna legyen eredetileg, az egy másik kérdés, abban lehet bűnöst, vagy bűnösöket keresni.

Az EU nem egy statikus dolog. Ha 1996-ban fontosnak tartották, hogy kísérleti állatok legyünk egy nyugdíj-reformhoz, akkor az nem azt jelenti, hogy 2010-ben már nem a költségvetési hiány 3%-alatt tartását gondolják a legfontosabbnak, és leszarják, hogy miért, akár az ő hibájukból, vagy gyarmatosító politikájuk miatt, amit ráadásul egy másik politikai garnitúra nyomott át. Orbán sem hibást keresett első körben, azt mondta, hogy ha ti így, akkor mi meg úgy.

Holovácegy 2012.10.30. 19:35:28

@sárospataki lány: :) Ez már félrebeszélés, ne haragudj. Lett volna más lehetőség is az átalakításra, de most nem arról volt szó. Ha viszont nem összefüggésében nézzük a dolgokat, akkor külön, mint fiskális kérdés elkerülhetetlen volt... Én kérek elnézést

sárospataki 2012.10.30. 20:26:57

@holovácegy: bocs, de én végig a fiskális, vagy közgazdasági szükségszerűségről beszéltem, sajnálom, ha ez nem volt teljesen érthető. Az, hogy a manyup megszűnésével milyen lehetőségei lettek volna a kormánynak, az egy másik kérdés, nyilván ahol Selmeczi Gabriella gondolkodik a témáról, túl sok szellemi potenciált ne várjunk. Abban biztos lehetsz, hogy tetszőleges kormány megszüntette volna ezt az egész marhaságot ebben a formájában.

Egyébként ezt miért nem vagy hajlandó elfogadni a manyup rendszer tarthatatlanságát, miféle politikai vagy bármilyen más vakság erőszakolja meg a tisztán számszaki, és több oldalról megvilágított érvelésem felfogását? Tényleg érdekel.

Putyilov gyári melós 2012.10.30. 22:18:34

Ha valakit érdekel,akkor a HVG eléggé szépen elkezdte feltárni, hogy mennyiért hazudozik GFG, és mennyiért korpás a haja, az élősködő, tetves, mocskos, hazátlan, tolvaj, anyabaszó janicsárbandájának!

"Közel egymilliárd forintot keresett pár hónap leforgása alatt a Fidesz-közeli Századvég-csoport – derült ki egy októberi bírósági tárgyaláson. Ám a miniszterelnök főtanácsadójához köthető csoport nemcsak a kormány támogatását élvezi, a Fidesz-frakciónak és az MFB-nek is adnak tanácsokat, továbbá a kormányváltás óta a piacon is lendületet vettek, miután felismerték, az egészség jó befektetés. Megpróbáltuk feltérképezni a századvéges társaság szövevényes érdekeltségeit."
hvg.hu/itthon/20121029_szazadveg_kiterjedt_megbizasok_kormany

LÁMPAVASRA VELÜK!

Putyilov gyári melós 2012.10.30. 22:38:34

@sárospataki lány:

Kicsit nézz utána, hogy ki volt pl. az OTP manyup vezetője!
Az a SZázadvéges Heim Péter, aki évekig veszteségesre futtatta!

Az a magyargyűlölő, szociopata, szociáldarwinista Heim, aki ma olyan tanácsokat ad Orbánnak, hogy legalább 1-2 generációt hagyni kell egyszerűen éhendögleni, sőt minél hamarabb éhendöglenek, annál jobb lesz, NEKIK ÉS A MAGYARGYÜLÖLŐ TETVEKNEK!

Holovácegy 2012.10.31. 08:02:36

@sárospataki lány: Te egyetlen dolgot próbáltál számszakilag levezetni, hogy a rendszer eredeti formájában fenntarthatatlan volt. Mi azért nem értettük meg egymást, mert nekem alapállásom, hogy azonnal olyan alternatívákat keressek, mutassak, amilyenné átalakítható lett volna, erről írtam már a második bejegyzéstől kezdve, és továbbra is azt állítom, sőt Te is leírtad, hogy igen, pl. egy második és harmadik pilléres rendszer valóban megoldás lett volna. Ennek a lehetősége most már elveszett rövidtávú, pillanatnyi érdekek miatt, kellett a hatalmas vagyon kifoltozni a költségvetést, erről szólt az államosítás, lenyúlás, nem arról, hogy semmilyen értelmes alternatíva nem kínálkozott, csak a megszüntetés. Az nem érv, hogy levezeted valamiről, hogy így nem működhet, majd felkiáltasz, meg kell szüntetni. Erre mondja valaki, hogy át is lehetne alakítani, mire mondod, hogy ok, de ha nem nézzük, hogy át is lehet alakítani, akkor csak a megszüntetés a jó megoldás, tehát szüntessük meg! Ebből egy kurva jó Monty-Python jelenetet lehetne írni, ott tudnék is röhögni rajta, itt nem.
Ha valaki más szüntette volna meg, pont ennyire dühítene a dolog és ugyanígy hazaárulásnak és egyszerű lopásnak tartanám.

Egyébként az EU kérdésben sem vagyunk egy hullámhosszon. Erről egy szakállas vicc jut eszembe, tipikus magyar mentalitás: nem fekszem le vele, mert még a végén jó lesz neki és elélvez.. Egy csatlakozás, együttműködés mindkét fél számára lehetőség. Számunkra is az volt, ahogy a cseheknek, lengyeleknek, szlovákoknak, szlovéneknek is. Az a baj, hogy a bővítéssel az EU is jól járt, mert piacot talált a termékeinek? Erről szól a vicc. A csatlakozó országok is profitálhattak, gyorsabban fejlődhettek, ha élni tudtak a lehetőséggel. Egy klasszikus win-win felállás is lehetett volna a vége. Csak számunkra vált gyarmatosítássá az egész, mert bénák voltunk, talán most vagyunk a csatlakozás óta a legbénábbak ebben, és ahelyett, hogy közelednénk minden szempontból Európához, sajnos egyre gyorsabban távolodunk, nem csak gazdaságilag, hanem minden szempontból. Csúszunk vissza abban a kelet-európai nihilbe, amiből menekültünk eddig, és ez nagyrészt Orbán műve. Ő nem egy hülye ember. Egyszerűen felismerte, hogy személyes ambícióihoz és pártja érdekeihez jobban passzolna egy orosz, keleti típusú áldemokratikus hatalmi rendszer, mint az EU által képviselt transzparens és nyitott demokrácia. Az EU sem tökéletes, de ha össze kell hasonlítanom, sokkal szimpatikusabb nekem, mint bármelyik legújabb baráti állam rendszere, akikkel most elkezdtük a közeledést, élükön mondjuk az azeriekkel.. Erről szól az egész, ez nem Magyarország érdeke, nemzeti érdek, csak egy szűk politikai elitté, és aki ezt nem látja, szerintem az vak politikai értelemben. Az egyetlen dolog, amit nem értek, hogy olyan emberek, mint a Pokorni, Martonyi, de talán még a Varga is, hogyan asszisztálhatnak ehhez még mindig, és biztos hogy van még egy csomó más, kevésbé ismert normális ember abban a pártban. Nekem nem a Fidesszel van bajom, hanem Orbánnal és a szellemi fogyatékosság határát súroló Matolcsyval, no meg a sleppjével.

sárospataki 2012.10.31. 09:00:02

@holovácegy: az első bekezdés tisztázásához: úgy nem lehetett volna átalakítani, hogy a pénz megmarad a jelenlegi pénz magán-nyugdíjpénztárban, vagy annak bármilyen államosított formájában, tehát ez nem (volt) opció. Hiába keresel, vagy keresne bárki alternatívákat, azok, amelyek ilyenben gondolkodtak, nem (voltak) életszerűek. Az egyedüli lehetséges alternatíva a hárompilléres rendszer plusz két pillérének kiépítése a jelenlegi mellé, és nem az első pillérből lecsípett rész átnevezése rettenetes pénzekből, és mindezt a kezdetektől így csinálni. Egyébként tényleg felesleges szócséplés kezd lenni, de azt azért hozzátenném, hogy az nem lopás, hogy az állam nem hajlandó tovább kölcsönből félretenni helyettünk pénzt a mi öregkorunkra. Ez nem öngondoskodás, hanem hülyeség, tipikus szocialista atyáskodás, átcimkézve európaira (mint nagyon sok dolog az elmúlt 22 évben).

Az eu-kérdés pedig majdnem az, aminek te gondolod, vagy aminek láttatni akarják. De csak majdnem. Hallgasd meg ezt: az EU és kelet-Európa viszonylatában és a régi EU-országok szmpontjából nem a piacbővülés a lényeg, hanem az olcsó, vámmentes és viszonylag képzetlen munkaerő valamint a termelés szabályozása az erősebbek érdekeinek megfelelően. Mi szól emellett? Innovációs befektetések nincsenek. Nem csak itt, sehol a volt szoci országokban. Az innováció ugyanis tipikus hozzáadott-érték előállító terep, azt meg nem exportálják. Megölik a spin-offokat, ezt konkrétan a saját bőrömön tapasztaltam, és a spin-off ugyancsak hozzáadott-érték termelő szituáció. Európa jóléte a hozzáadott érték megfizetéséből áll, bérmunkával nem lehet ezt előállítani. Minden arra mutat, hogy Magyarországon befektetni vagy valami nagyon jól menő stratégiai cég privatizálásába érdemes (telekom), vagy összeszerelő üzemet létesíteni, amelyiknek nem igényel magyar hozzáadott értéket, csak szakképzetlen bérmunkát. Ugyanez megy a mezőgazdaságban is, a kvóta-rendszer a német és a francia parasztoknak kedvez, persze, ha hagyjuk magunkat.

És nyilván itt van a kutya elásva, hogy az EU azért nagyjából leszarja, hogy nekünk sikerül-e fejlődni, vagy hozzáadott értéket termelni, ő mindenesetre ezt különösebben nem segíti, főképp nem a saját pozíciói ellenében (ez nyilvánvaló). Amikor Bajnait látom szövegelni, hogy kell vonzani a befektetőket, stb. beleborzongok, mert ugyanazok a reflexek jönnek elő, amelyek kinyitották az ollót a nyugati életszínvonal és az összeszerelő bérmunkás fizetés-potenciálja között (részben ez vezetett az iszonyatos deviza-adósodáshoz), illetve a saját magunk eladása rabszolgának attitűd bebetonozása, a hibákból nem tanulás. Magyarul az egész baloldal teljesen természetesen kezeli, hogy mi az eu-csecsen lógunk, nincs önálló nemzetgazdaságunk és nemzeti politikánk, így meg csak az az eu-ba kódolt szempont érvényesül, hogy maradjunk csak összeszerelő bérrabszolgák. Ugyanez igaz a manyupra, azt kellett volna mondani, hogy nem, ez nem lesz jó, csak nyilván (?) még gyanútlanul mindent bekajált a Horn-kormány.

Az más kérdés, hogy ezt az Orbán kormány mennyire csinálja jól, de legalább csinálja _valahogy_. Lengyelország kb 8 éve ezt csinálja, azóta megy jól neki.

bakika 2012.10.31. 10:25:10

atya gatya...tele a gatya...indulhat a rágalomkampány (szalonképesebb nevén "karaktergyilkosság"), lexekkel körülbástyázva, tegnap lex Gyurcsány, ma lex Bajnai...

bakika 2012.10.31. 10:26:21

@Putyilov gyári melós: ha nem is lámpavasra, de minimum bíróságra

Holovácegy 2012.10.31. 11:33:35

@sárospataki lány: Az elsőt tényleg zárjuk le, szerinted nem lehetett volna másképp, sokak szerint lehetett volna.
Az EU-s témához: Aki azt mondja, hogy Magyarországon EU-s vagy multi pénzből nincs hozzáadott érték növelés, az tudatlan vagy egyszerűen hazudik. A saját szakmámból tudom, hogy nem egy világméretű márka vezető informatikai vagy más műszaki fejlesztőközpontja Magyarországon van, nekem nem egy ismerősöm dolgozik ilyenben. A BME-nek, de más egyetemeknek is hosszútávú megállapodása van nemcsak közös fejlesztésekről, kutatásokról, hanem komplett laborok, műszerek, felszerelések adományozásáról, amiért cserébe az itt fejlesztőközpontot, gyártókapacitást létesített multi cég piacképes tudású mérnököket kap, mindenki jól jár. Amellett nem egy, kettő, három, hanem egyre több világszinten is sikeres spin-off kerül ki kis hazánkból, érdemes lenne figyelni ezeket a híreket is, mert kezdjük megtanulni, hogyan is kell ezt csinálni a globális gazdaságban. Ha valakinek ma itthon jó ötlete van, akkor azzal lehet sikereket elérni magyar, EU-s, de még világ szinten is. Rengetegen állnak sorban, hogy lecsapjanak a valóban jó ötletekre, befektessenek, hozzá adják a tőkéjüket, tudásukat és közösen sikerre vigyék a vállalkozást. Őket hívják kockázati tőkéseknek. Persze rájuk is igaz a nem fekszem le vele, mert még a végén neki is jó lesz vicc, tehát ha valaki sajnálja, hogy más is keressen az ő ötletén, akkor abból nem lesz semmi.

Orbán jól csinálja, jelentősen közeledtünk az EU-s életszínvonalhoz az elmúlt években? Tényleg? Pl. rekord alacsony a visszaforgatott külföldi tőke, amikből így nem épülnek új munkahelyek, betanított munkásoknak meg mérnököknek sem. Lengyelek 8 éve EU ellenes szabadságharcot vívnak, pocskondiázzák az EU és az IMF vezetőit, IMF ellenes hirdetéseket pénzelnek és azt hangoztatják, hogy nem leszünk gyarmat? Én ilyenről nem hallottam, valószínűleg nem ez áll a sikerük mögött.
A nemzeti érdekek képviselete nem azt jelenti, amit Orbán csinál, hogy leköpjük az asztal másik felén ülőt és minden rosszat elmondunk róla, majd megpróbálunk egy előnyösebb feltételű közös üzletet aláírni. Így a hülyék működnek és biztos sírás a vége. Mondjuk lehetett volna olyan példát is követni, hogy többszörösére emelik az oktatásba fektetett pénzeket, ingyenes e-könyvekként adják ki a tankönyveket, hogy egy olcsó táblagéppel bárki hozzájuthasson bármilyen tudáshoz, állami versenyeket rendeznek a leginnovatívabb kategóriákban, megújuló energia, elektromos járművek, mesterséges intelligencia, nanotechnológia, biokémia, génkutatás, stb. amiért komoly pénzdíj járna, hogy lelkes középiskolások, főiskolások, egyetemisták és tanáraik, de akár kezdő vagy már működő vállalkozások motiválva legyenek a fejlődésben, és ha lesz használható tudással rendelkező mérnök, orvos, biológus, stb. akkor még több olyan cég jön ide, aki nem varrodát vagy gumigyárat akar csinálni. Ilyen egyszerű ez, ahogy leírtam. Egyébként nem tudom, arról tudsz-e, hogy már most is az itt lévő multi cégeknek az egyik legnagyobb baja, hogy kevés a használható tudású, magasan képzett szakember, főleg Budapesten kívül, és az igény és a kínálat között a következő évtizedben csak még nagyobb lesz a szakadék, erre pedig a mostani oktatási rendszer semmilyen választ nem akar adni, külön köszönet ezért a feladatára szintén nagyon alkalmas Hoffmann Rózsa kisasszonynak.

Nem az EU-val van a baj, hanem azzal a jobboldalon eluralkodott hozzáállással, amit Te is képviselsz, hogy ha a másiknak jó valami, az nekünk biztosan rossz. Csak barát-ellenségben tud gondolkodni, harcban, a másik kicselezésében, kijátszásában, erővel térdre kényszerítésében, különben vesztünk. Minden Orbán interjú erről szól már lassan. Partneri, kölcsönösen előnyös együttműködésről EU viszonylatban még kósza próbálkozások sincsenek. Éppen ezért nem életképes a mostani irány, akár őszinte a szándék, akár nem.
Nyilván azért jön ide egy cég, akár összeszerelő üzemet épít, akár kutatóbázist, hogy keressen az itt dolgozókon. Te erre azt mondod, ez kizsákmányolás, amivel gyakorlatilag a régi kommunista propagandát ismétled. Ez nem kizsákmányolás, hanem normál piaci racionalitás, erre épül az egész piacgazdaság, tette gazdaggá és sikeressé a nyugati országokat. Ha nem akarunk tízmillió betanított munkás országa lenni, akkor az oktatásba kell(ene) fektetni, de azt most éppen leépítik...
De ez már nagyon elment az eredeti iránytól, úgyhogy ha akarod, írd meg a véleményed, én már nem reagálok rá, majd másik bejegyzésben folytatjuk a vitát... :)

sárospataki 2012.10.31. 13:10:54

@holovácegy: az IT kicsit más, mint pl. a gyártás, de mégis, nekem kétszer mondták a szemembe, hogy Magyarországon nincs spin-off, ne is erőlködjek, egyik még főiskola alatt volt, a másik pár éve. Gyártásban, ami még tőkeigényesebb, még kevesebb esély van. Mondjál egy magyar spin-offot, nem kell sikeres legyen, csak létezzen. Nincs, sajnos.

Ez egy ordas hazugság, hogy jön a tőke, és az ebből adódó tudás majd szépen beszivárog a magyar gazdaságba. A nagy autógyártók csak összeszerelnek, alig van magyar beszállítójuk, az is csak bérgyárt. A fejlesztések nem itt készülnek. A GE is megvette a Tungsramot, lebutította összeszerelő- és kereskedő-céggé, és még sorolhatnám.

Nemcsak jobboldalon hangoztatják ezt, sőt, jobboldalon csak szabadságharcolnak, de nem vágják, hogy mi a megoldás. Hallgass/olvass/nézz Róna Pétert, ő elég érthetően kifejti.

Azt meg gondold át, hogy velem vitatkozol, vagy a jobboldalról benned kialakított, kialakult képpel. Eleve kevés az átfedés, de pl én sehol sem mondtam, hogy nem kellene barátkozni, vagy jó a konfrontatív politika, én csupán azt tartom, hogy az EU nem elsősorban segít, hanem elsősorban a főbb eu-államok prosperálását tartja fontosnak, és a többivel csak annyira foglalkozik, hogy az ottani problémák ne gyűrűzzenek vissza. Ez modern kori hűbéresi viszony, amivel alapvetően nincs baj, ha jól működik, de én úgy gondolom, hogy nem működik jól, és Magyarországnak meg kell próbálni befolyásolni a dolgok menetét.

Állam-vizsga 2012.10.31. 15:38:25

Minden kiderült : hvg.hu/itthon/20121029_szazadveg_kiterjedt_megbizasok_kormany

Görény banda és még van pofájuk itt osztani az észt!

Holovácegy 2012.10.31. 15:41:34

@sárospataki lány: Nem tudom megállni, hogy erre ne válaszoljak, mert nyilvánvaló a tájékozatlanságod a témában: sikeres spin-off pl. a Clarition: www.handinscan.com/, de ennél szerintem többet mondanak a sikeres magyar start-up cégek: prezi.com, logmein.com, dension.com, leonar3do, nng(igo), és még hosszan sorolhatnám, de az igazi robbanása csak ezután várható ennek a területnek, mert az elmúlt években kezdett kialakulni az az üzleti és tudás háttér, ami szükséges egy sikeres spin-off vagy start-up vállalkozáshoz. Mint mindent, ezt is tanulnunk kell. Pl azt tudtad, hogy az általad említett szemét GE pont ide telepítette az egyik energetikai és repüléstechnikai turbina felújító üzemét? Európában Anglián és a Cseheken kívül csak nálunk van ilyen. Itt egy csavarhúzót nem foghatsz a kezedbe, ha nem vagy minimum technikus vagy mérnök.

A tudás oda szivárog be, ahol befogadóképesség van rá. Még egyszer leírom, mert lehet, hogy elkerülte a figyelmedet: Jelenleg is kevés itthon a jó szakember, pl távközlési szakértő, mérnök, szoftverfejlesztő témákban, hogy csak a saját területemet mondjam, és a külföldre vándorlás miatt ez csak rosszabb lett az elmúlt években. Ha egy régióban hiány van magasan képzett szakikból, viszont rengeteg alacsonyan képzett, olcsó, munkanélküli van helyette, akkor oda mit érdemes építeni? Fejlesztőközpontot vagy összeszerelő üzemet? Mariskanéninek, aki a nevét nem tudja leírni szinte, veszünk egy laptopot, beíratjuk egy átképzésre, és holnap menjen programozónak a Google-hoz távmunkában?
Egy elmaradott térségben, főleg ilyenek az ország keleti régiói, megélhetési, élet-halál kérdés, hogy azonnal legyen munka, ezt csak a bérmunkát alkalmazó cégek betelepülése tudja megoldani prompt. Ezért van rájuk szükség. Ezt tudja Orbán is, ezért parádézik a Coca Cola gyárában, oda sem mérnököket fognak felvenni a bővítés után. Persze mást mond, de ezt megszoktuk.. Az hogy a gyerekeiknek majd ne ott kelljen dolgozni, arra pedig kell egy normális oktatáspolitika. Ez a két irány nem ellentétes, hanem egymás mellett kell működjön. Csábítani a multikat, hogy ide települjenek és munkát, akár bérmunkát adjanak azonnal az alacsony képzettségűeknek, és oktatásba fektetni a jövő nemzedékének. Jelen pillanatban elkergetjük, utáljuk a multikat, és nem növeljük az oktatásra szánt keretet, sőt zsugorítjuk. Zseniális irány, tényleg minden tiszteletem hozzá, aki ezt így összerakta. A kkv-k rekordszámban mennek csődbe, mert kiderült, hogy az eddigi megrendelések végén valahol mindig egy multi volt, aki most leépít, a kör bezárult.

Ami a gyártást illeti kis hazánkban: ha valami nem megy, nem kell erőltetni. A mi cégünk elektronikai eszközöket tervez, gyárt, értékesít, importál. Ha itthon legyártatok egy készüléket, ami 7000 Ft-ba kerül hazai alvállalkozókkal végeztetett munkában, hazai alkatrész beszerzésben, akkor ugyanazt kb. 1000-1500 Ft-ból megkapom Kínában, azonos minőségben, mennyiségben, határidőkkel. Az arányok valósak. Lehet sírni, hogy mi lesz szegény gyártó magyar kkv-k sorsa, de a helyzet az, hogy kreatívnak kell lenni, és mással próbálkozni, mert jelen pillanatban ez az iparág csak nagyon korlátozottan enged sikereket, nem csak itthon, hanem egész EU-ban, Amerikában is. Nem állítom, hogy nincs létjogosultsága a magyar iparnak, de csak olyan területen, ami valóban versenyképes. Felesleges árkartellel védeni a magyar árut, ipart, mezőgazdaságot, és kötelezni a drágább beszerzésre mindenkit, ez a kgst modell, halálra van ítélve.

Te valóban nem az elborult jobboldali vagy, de az EU gyarmatosítás nálam kiveri a biztosítékot. Ahogy mondtam korábban is, az EU nem csökkent képességűek kisegítő iskolája, ha hülye vagy, rábasztál. Nyilvánvaló, hogy a saját érdekeiket tartják elsősorban szem előtt a nagy államok, így működik a piacgazdaság is úgy általában. Ha én bárkivel üzletet kötök, az a szemét disznó elsősorban a saját önző érdekeit nézi, nem az enyémeket, nem segíteni akar rajtam, hanem jól járni, hogy dögölne meg az ilyen. Csakhogy ha én ügyes vagyok, akkor olyan üzletet kötök vele, ami nekem is jó. Sőt, ha valami olyat tudok, amit csak én egyedül, akkor még diktálhatok is, és ha még ennél is ügyesebb vagyok, előbb-utóbb felcserélődhetnek a szerepek, és én leszek a nagyobb, erősebb, amivel megpróbálhatok élni, nem visszaélni, csak élni, a kettő nem ugyanaz. Az EU ehhez képest egy fokkal jobb, mert rájöttek a saját példájukon, hogy ha a bővítés során belépett államokban nem az éhhalál küszöbén élnek az emberek, azok tudnak henkel mosóport, opel, seat, akármilyen autót venni, dreher sört inni, stb. tehát nekik is megéri, ha mi felzárkózunk valamennyire. Mi azonban mindent elkövettünk, hogy ne közeledjünk, hanem távolodjunk a nyugati életszínvonaltól. Az elbaltázott privatizációtól kezdve a mostani gazdasági szabadságharcig mindent rosszul csináltunk, meg is van az eredménye. Szerinted majd most Orbánnal az élünkön bekeményítünk, helyre tesszük az EU-t, és elkezdjük dicső menetelésünket. Szerintem meg ez az irány az egyik lehető legrosszabb a felzárkózásra. Csakhogy szerintem Orbán nem hülye, nem is akar már felzárkózni, közeledni az EU-hoz, keleti típusú kiskirályságot akar magának, olyant, mint pl. Putyinnak van az oroszoknál, és nem azért, mert az jó a magyaroknak, nemzeti érdek, hanem mert neki és a sleppjének jó. Ezért teszik tönkre pl. az oktatást, mert magasan képzett emberekkel a háttérben sokkal nehezebb elérni ezt a célt, azok előbb-utóbb átlátnak a szitán, ahogy majd egyszer talán neked is leesik.

Myrath 2012.10.31. 16:13:30

@holovácegy: Kiváló érvelés, egyetértek. Aszem a vállalkozásból élők (én is gyártok valamit) így gondolkodnak.
Ami a Putyin féle hasonlatot illeti, a kiskirályság meg lehet ov-nak, de egy olyan nyitott gazdaság mint a magyar, nyersanyag és energia nélkül, nem lesz hasonlatos a mindennel rendelkező Oroszországhoz. A magyar kiskirályság rettentően szegény lesz.

sárospataki 2012.10.31. 16:55:12

@holovácegy: bocs, majd válaszolok este, de egyrészről megrovást kapok, mert az EU-ról szándékos és szervezett rosszindulatot feltételezek, másrészről viszont szerinted Orbán rosszindulatúan és szervezetten kicsinálja Magyarországot. Izé ...

Holovácegy 2012.10.31. 17:42:40

@sárospataki lány: Rendben, egyébként nem írtam, hogy rosszindulatból csinálja OV, el tudom képzelni, hogy ő tényleg elhiszi, félázsiai, ostoba, kemény kezű irányításra szoruló nemzet vagyunk, és jobb lesz nekünk az ő kicsit diktatórikus vezetésével, az általa (át)épített ország pedig lehet, hogy jelentősen alacsonyabb életszínvonalat ad majd, de kevésbé lesz kiszolgáltatott. Még azt is elhiszem, hogy ő őszintén zseniális közgazdásznak tartja Matolcsyt, hisz a látomásaiban, és vele együtt várja a "tündérmese" folytatását. Akkor viszont azt kell gondolnom róla, hogy megbomlott az elméje. A két verzió között őszintén megmondom, még nem tudtam dönteni. Egyébként amilyen politikai formációkat, vezetőket választottunk eddig magunknak, még az is lehet, hogy neki van igaza Mo-ról... De ettől még a mesterségesen kreált ellenségkép, mint EU, úgy tömény baromság, ahogy van. Nem ők csinálnak ki minket szervezetten, hanem mi vagyunk kretének, alkalmatlanok a felzárkózásra, legalábbis az eddigi vezetéssel azok voltunk, vagyunk.

Sir Galahad 2012.10.31. 19:26:23

@fchris82: "Jelenleg a pénzügyminiszterünk arról győzködi a világot, hogy a válságnak vége." - írod. Ekkora ökörséget rég olvastam. Ha erről győzködné, vetne ki újabb és újabb válságadókat a bankszektorra meg a multikra? Jó reggelt!

fchris82 2012.10.31. 19:42:15

@Sir Galahad: "Ekkora ökörséget rég olvastam. Ha erről győzködné, vetne ki újabb és újabb válságadókat a bankszektorra meg a multikra? Jó reggelt!"

Te miről beszélsz? Persze, hogy nincs vége, csak ez a sületlen hülye gyerek mondja azt: vastagbor.blog.hu/2012/06/08/_the_crisis_is_over_tenyleg_gyuri . Itt az egyik. A legutóbbi pedig: hir.ma/belfold/politika/a-valsagnak-vege-allitja-matolcsy-megint-viccet-csinalt-hazankbol/21420
Én is azt mondom, hogy nincs vége, viszont ő azt állítja. Szóban. Persze mást csinál, de azt hirdeti.

sárospataki 2012.10.31. 20:40:00

@holovácegy: válasszuk ketté a dolgot. Orbán van amit nem csinál jól, és sajnos ez vontakozik a dolgok nagy részére. Ha érdekel az én véleményem, röviden, az az, hogy megpróbálja a beszűkült játékteret mindenáron bőviteni. Ez két tengely mentén megy, az első a gazdasági függés, a másik pedig - jobb híján nevezzük így - a pszichológiai tengely. Az első definíciója világos, a másik definíciója pedig az, hogy az eddigi szervilis, pénzért kuncsorgó, majd azt elmutyizó magyar politika átlal kondícionált eus bürokráciában a magyar poitikusról alkotott képet megváltoztassa. Ez azért pszichoógiai, mert ott is emberek vannak, emberi gyengékkel és reakciókkal. Hogy ez jó, jól csinálja-e, az másik kérdés. Szerintem nem, a konfrontáció helyett lehetne más eszközöket is választani. Vö: Hanlon borotvája.

Az eu, mint lehetőség, amit felvázoltál, az sajnos nagyon propagandaízű, és hamis kép. Minden szócséplés helyett álljon itt egy elég durva videó:

www.youtube.com/watch?v=m7Mv1_0grrw

Az EU, ugyanúgy, mint a multik, érdekeket szolgálnak ki, sajátjukat, egymásét. Ők nem ellenségek, de az érdekeik ellentétesek lehetnek a miénkkel, és sok ponton azok. A Bauer által képviselt álláspont, amely visszaköszön a Bajnai kortesbeszédéből, ijesztően ellene megy a józan észnek, és a bérmunka és az európai életszínvonal közötti ollót nyitja, amit csak hitellel lehet betömni. Ezek az emberek egyszerűen nem hajlandóak felismerni a nemzeti érdekeket, ráadásul Róna Péter tipikusan nem jobbos akárki, hanem egy baloldali közgazdász, azzal a különbséggel, hogy nem a magyar politika termelte ki.

Te mondtál egy sikeres spinoffot, és kb öt sikeres startupot, ez mondjuk Izraelben az egy havi (!!!) szám, visszaosztva. Engem konkrétan fenyegettek, ha spinoffolni merek, úgyhogy pontosan tudom, miről van szó. És pl. nagyon nem kevés az informatikus, de saját céget lehetetlen felfuttatni, több okból is. Mondok egy példát. Kétbetűs multi, megvan? A saját cégem pályázott egy gvop pályázatra, a szoftver kész volt, pont odaillő volt, csak nem volt meg a több milliárdos éves forgalom. Sebaj, maguk fölé húztuk a **-t. Nem volt hozzáadott érték, volt viszont erőfölény. Bekerülés, kis profittal részünkre kb 30M, a ** rátett 60M-t. Bazmeg. És még sorolhatnám, a gvop ugye eu-s dolog volt, a feltételrendszerbe pedig szépen beleloptak egy olyan taposóaknát, ami kinyírja a hazai kkv-ket. És még sorolhatnám, napestig.

(Hogy tisztázzunk egy fogalmat: hozzáadott érték az lenne pl. az Audi beszállítók esetében, ha mondjuk a fékbetét magyar fejlesztésen alapulna, és egy magyar beszállítótól tudnák csak megrendelni. Amíg kész tervek alapján egy beszállító legyártja, az outsorsource-olt termelés, minimális hozzáadott értékkel.)

Az a legnagyobb baj Orbánnal, hogy a szabadságharcon túl nem nagyon látom a kkv-k, a mezőgazdaság feltőkésítését, pedig ezek lennének a legfontosabbak, rövid távon. Hosszú távon meg az oktatás, amibe valóban nem fér bele az évi sok száz munkanélküli ügyvéd, filozófus és közgazdász kitermelése, viszont továbbra sem látom a pozitív diszkriminációt, csak a negatívat.

fchris82 2012.11.01. 04:35:18

@sárospataki lány: Wow! Nincs is akkora nézet beli különbség közöttünk, mint elsőre gondoltam. Pár dolgot látunk és a végkövetkeztetések térnek el kissé.

Számomra mondjuk érthetetlen, ha felsoroltad, hogy jó kérdéseket vetettek fel - nyugdíj probléma, oktatás, kkv-k hanyagolása, hibás/korrupt közbeszerzés/pályáztatás... De rendre szerinted is rossz választ adtak, akkor te végül is mi támogatni valót látsz bennük? Kevesebbet lopnak? Ugyan. Az megvan, hogy vasútfelújítást annyiért csináltatnak, amennyiért a teljes szakaszon lakásokat lehetne felépíteni: jakabandor.blog.hu/2011/06/01/magyar_vasut_felujitas_az_europai_unioban ? Kevésbé kommunistább? Az ügynökakták megnyitását nem nagyon forszírozzák, és te is visszásnak találtad SP ügyeit. Jobb szakemberek ülnek ott? Ugyan már, egyrészt már az elmond mindent OV-ról, hogy Matolcsy még mindig nincs leváltva, hogy hülyeségeket beszél, és hogy folyó kiadásokra költötték a nyugdíj megtakarításokat. Őszintébbek? OV-nak is megvolt már a maga öszödi beszéde, az emlegetett csontvázak a mai napig nem kerültek elő, pedig "jövő hétre ígérték", úgy másfél éve, amitől csak a forint rogyott meg, más nem történt. Jobb a marketingjük, az tény, OV ügyel rá, hogy a rossz hírekhez köze ne legyen, jól láthatóan centralizált a párt, és nem konzekvens vélemények születnek, kritikákra - és ezáltal fejlődésre, változásra - alkalmatlan.

A választói törvény átírása során, se profizmusnak nincs jele, se gerincnek, de legalább a látszatra sem adva születnek a lex-ek. Jobban adnak a közvéleményre? Ugyan már, első dolguk volt beszüntetni, hogy pénzügyeket érintő kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, alkotmánybírósághoz nem fordulhatsz egy rossz törvény miatt, csak abban az esetben, ha az téged érint, egyesével, mindenki.

Most komolyan, ez szerinted jó, ami történik? Ez folytatódjon még 20 évig? Ez kedvező az országnak? Jó irányba mennek a dolgok? Vagy te mi jót látsz bennük? Kérdésem nem ironikus, tényleg, érdeklődve kérdezem; a fenti saját gondolatmeneted után, nem igazán értem a dolgokat. Vagy te most csak úgy vagy vele, hogy se ők, se a többi felhozatal, akik jelenleg szóba jöhetnek? Vagy tényleg úgy érted, hogy a felhozatal közül még mindig ők a legjobb választás?

fchris82 2012.11.01. 04:35:50

@fchris82: "pár dolgot látunk MÁSKÉNT" ... Ez kimaradt.

Holovácegy 2012.11.01. 09:52:07

@sárospataki lány: Bauer és Bajnai nem egy kategória, szerintem elég annyi, hogy az első még mindig Gyurcsány mellett áll..
Róna Péternek és neked is igazad van abban, hogy nem jó, ha Magyarországon a bérmunka dominál, alacsony hozzáadott értékkel. Abban nincs igazatok szerintem, hogy azt mondjátok, ez választás kérdése, és nem a munkaerő kínálatból adódik. Egy példát mondok: Magyarországon van a német Knorr-Bremse cég egyik fontos fejlesztő központja, gyakorlatilag a ma futó szinte összes teherautó ABS rendszerét ők fejlesztik, amin most dolgoznak, az 5-10 év múlva kerül az utakra. Ha a cég bővíteni szeretné a labort, szerinted hány programozót találnak, aki fejlesztett már ABS-re szoftvert, akár csak lövése van az egészről? Ne Windows-t installálni képes rendszergazdát gondolj magasan képzett IT szakembernek. A valós piaci/ipari igényekhez igazodó, kreatív, nagy tudású szakemberből itthon hiány van, még IT területen is. Ha többen lennének, többnek adnának munkát, mert ezek a cégek szeretnének bővülni, és új cégek is jönnének. Ami az Audis fékpofa beszállítós példádat illeti: isten mentsen minket attól, hogy kötelezzenek egy autógyárat, hogy csak ettől és ettől a beszállítótól veheted meg a saját fejlesztésű termékét! Ez volt a kgst, amiben nem volt se minőség, sem fejlesztés! Hidd el, ha van egy magyar beszállító, aki versenyképes áron, versenyképes minőséget, "just in time" rendszerben tud szállítani, tőle fogják helyben megvenni, mert egyszerűen ez a racionális gazdasági érdekük. De ilyen beszállító sajnos kevés van. Nem állítom, hogy nincs, mert a legtöbb autóhoz pl. hazai gyártók csinálják a kábelkötegeket, amik egy mai modern autónál már komoly termék, nem pár madzag csak, és ha jobban beleásnád magad a témába, meglepődnél, hogy a Suzukinak vagy az Audinak hányan szállítanak be itthonról. Sajnos nem csak szándék kérdése, hogy legyen magasabb a hozzáadott értéke a munkánknak, hanem van egy kínálatunk, amiből ezt lehet kihozni. Ez a jelen. Abban egyet értettünk, hogy ezen változtatni kell, az oktatás lenne a kulcsa a dolognak, és abban is egyetértettünk, hogy a mostani irány sem jó sajnos.

Lehet, hogy neked peched volt, rossz időben, rossz helyen voltál, az EU-s pénzek elosztásáról meg ne is beszéljünk, maffia az egész. De az én környezetemben rengeteg sikersztorit látok azoknál, akik ügyesek. Nemcsak nagyban, kicsiben is, pár fős kft-knél. Az a pár példa, amit írtam csak a jéghegy csúcsa, a legnagyobb sikerek, de nyilván nem összevethető ez más fejlettebb országokkal, legalábbis egyelőre, viszont a fejlődés vitathatatlanul elindult nálunk is. Azonban egy dolgot meg kell tanulnia a magyar cégeknek is: nem elég egy területen tehetségesnek lenni. Ha van egy céged, ami kiváló programokat képes fejleszteni, az önmagában nagyon kevés. Kell designer, grafikus, aki vonzóvá és használhatóvá teszi a felhasználói felületet, marketinges, aki el tudja magyarázni a célközönségnek, miért a tied a legjobb választás, és profi sales, aki el is adja a terméket, majd ügyfélszolgálat, aki visszakapcsolja a fejlesztésbe a felhasználói visszajelzéseket. És akkor a cégvezető cégvezetési képességét, kapcsolati tőkéjét, együttműködési képességét nem is mondtam. Én a legtöbb hazai jól induló, de befulladó kezdeményezésnél ezt látom hibának, nem tudják, hogy működik a mai globális gazdaság a nagyvilágban, mennyire fontos minden egyes részlet. Nekünk ezt is tanulnunk kell, de egyre többen képesek ezt felfogni, és azoknál a siker sem marad el általában. Ez megint csak nem szándék kérdése, hogy holnaptól sikeresebbek leszünk, és több fejlesztésből hozunk létre eladható, magas hozzáadott értékű terméket. A szándék csak a kezdet, először el kell ismerni, hogy az a szocreál világ, ahonnan mi jövünk, amiben még a most legaktívabb negyvenes generáció is élt, él, gondolkodik, alkalmatlan egy nyugati szemléletű gazdaságban sikerre vinni bármit is. A legtöbben ide nem jutnak el, és állnak és szidnak valakit vagy valamit a sikertelenségükért. Most pl az EU az ok, de a multik is mindig kéznél voltak. Csak egy példa, idén nyáron egy alpesi kis faluba keveredtem, ami még csak nem is kiemelt turista látványosság volt. A központban három ruhaüzlet jelentette a választékot, mind a három profi, egyedi arculattal rendelkezett, látványos kirakattal, szép, hatalmas fotóposzterekkel, ízléses szórólapokkal, ahogy nálunk a Váci utcában néz ki egy bolt. Ezt mondjuk hasonlítsd össze egy magyar kis falu ruhaüzletével, és máris megvan a magyarázat a két világ között, miért tartunk ott, ahol. Nem azért szebb ott egy bolt, mert jobb az ízlése egy bolttulajdonosnak, hanem mert tudja, hogy az első dolog, hogy egy profi designer segítségét kérje. A szórólapot ne saját maga, vagy a gyereke szerkessze meg word-ben, mert jó az is. Tudják, hogy működik ez az egész. Nekünk ezt kell megtanulnunk, de nem vagyok benne biztos, hogy akár egy OKJ boltvezetői tanfolyamon, akár a Corvinuson ezt így el is mondják a diákoknak, beléjük sulykolják, mint kötelező alapvetést, hogy enélkül bele se kezdjenek semmibe!

Ami az EU propaganda szemléletemet illeti, sok tekintetben ugyanazt mondjuk, csak az ok és okozat más nálam és nálad. Az EU egy keret, saját érdekekkel, amik időnként ellentétesek a tagországok egyedi érdekeivel. Azonban erről szól minden együttműködés, nem velünk kivételeznek csak. Aki jóságos EU-t várt, az hülye volt. Egymással szemben is komoly érdekellentétek vannak még a nagyok között is, és a mediterrán példa jól mutatja, hogy ha hülye vagy, akkor még az EU legbelső köreiből is van út lefelé, a cseh, szlovén vagy lengyel minta pedig példa arra, hogy okosan közeledhetsz a maghoz.

Két eset van, az egyik hogy Orbán tudatosan távolodik az EU-tól, mert túlhatalmi törekvései vannak, amit az EU nyilván nem engedne, ahogy nem is engedett már első perctől kezdve. Ha így van, akkor a maga céljait tekintve okosan csinálja a dolgokat, az más kérdés, hogy az országot katasztrófába viszi. A másik lehetőség, amit Te mondasz, hogy ő csak próbálja tágítani a mozgásterét. Akkor viszont gyakorlatilag a legrosszabb úton indult el, mert ezzel a konfrontatív politikával nem tágította, hanem éppen szűkítette az ország lehetőségeit. Te átlagos közepesre értékelted OV munkáját, és biztatónak tartod az irányt, szerintem a fenti közül akármelyik verzió él, Magyarország lényegesen rosszabb kilátásokkal fog elérkezni a 2014-es választásokhoz, mint ahogy Bajnai átadta 2010-ben az országot, és ezt most nem lehet globális gazdasági okokra visszavezetni, hiszen mindenki más a régióból nagyot lépett előre ugyanezen idő alatt. OV-nek, a szemléletének mennie kell! Tőlem jöhet helyette Pokorni és Varga vagy Bajnai, a lényeg, hogy ennek vége legyen minél hamarabb.

sárospataki 2012.11.01. 10:35:35

@holovácegy: majd este válaszolok részletesen, de azt azért szeretném pontosítani, amit valószínuleg nem értesz. Az Audit nem szabad kötelezni arra, hogy magyar fékbetétet használjon, sőt, nem is erről van szó. Azt magyaráztam, hogy az lenne magas hozzáadott érték, ha az Audi magyar fejlesztésű és gyártású fékbetétet használna, mert az a legjobb, sőt, az ő igényeit csak az elégítené ki, mint ahogy pl. porlasztóban a Bosch a legjobb. A Bosch hozzáadott-érték teremtő képessége magas, a magyar, terv alapján bérgyártó cégé alacsony. Az európai életszínvonal a magas hozzáadott értékre alapul, a bérgyártás nem tudja ezt hozni, és ha bérmunkát, a bérmunka-hozó tőkét támogatjuk, akkor ezt a struktúrát betonozzuk be. Hogy érthető legyen, pl. a mercedesz-gyárnál fejenként 72 millió adóforinttal támogatta az állam egy alacsony magyar hozzáadott értékű beruházást. Az innovatív KKV-kat meg nem. Ilyen egyszerű a képlet.

A többiről majd este.

sárospataki 2012.11.01. 10:36:09

@fchris82: neked is válaszolok majd, sajnos Svájcban szigorúak a határidővel ...

Holovácegy 2012.11.01. 12:27:01

@sárospataki lány: Akkor én is röviden most csak, igen, tök jó lenne, ha a magyarok tudnának olyan fékbetétet gyártani, ami világszínvonalú és árban is megfelel, de akármennyi pénzt adsz egy magyar kkv-nek, nem fogja behozni a lemaradását pár év alatt mondjuk a Brembo-val szemben, ahogy magyar iphone-t is kár nekiállni fejleszteni. Rengeteg eleve halálraítélt nagyra törő tervre láttam tíz- vagy százmilliókat, akár milliárdokat kidobni, és ez a kép, amit Te is mondasz, hogy ha azt a pénzt, amit mondjuk a Mercedes támogatásába beleöntöttek, megkapták volna a szuper magyar kkv-k, akkor mi is tudnánk Mercedest gyártani, iszonyat hamis, hazug is, nincs tisztában a magyar kkv-k valódi színvonalával, tudásával, képességével a nyugati versenytársakhoz képest. Nekünk több száz(!) magyar kkv tartozik az ügyfélkörünkbe, siralmas, hogy milyen szakmai színvonalat képvisel a többség.. Ez nem pénz kérdése. Akinek megvan a valódi tudása, az ma is sikeres hazai és nemzetközi szinten is, aki nem, az nem volt elég jó, ilyen egyszerű ez. Lehet, hogy rossz ezt hallgatni, mert magunkban kell keresni a hibát, de ez a szomorú valóság. Kevés az olyan ötlet, amibe valóban megéri invesztálni, akár magán, akár állami tőkét.

Ha van egy igazán jó ötleted, akkor akármennyi pénzt lehet rá szerezni pár nap alatt. Nem szerinted jó ötletről beszélek, mert a fejlesztők, feltalálók általában nagyon szubjektívek, elfogultak a saját munkájukkal kapcsolatban, hanem profi, az adott területtel foglalkozó üzletemberek szerinti jó ötletből van nagyon kevés itthon is és a világban is. Pénzt a legkönnyebb szerezni, csak nem akármire. Ha akkora ötleted van, amihez az itthon rendelkezésre álló kockázati tőkések által kínált maximálisan pár száz millió kevés, akkor nyitva áll a világ akár Amerikába is, ott más nagyságrend kezdődik. Ismerek olyan magyar fiatal vállalkozót, aki eljutott egy ilyen rendezvényre a szilikon völgybe, előadta az ötletét, ami szerinte zseniális, csak ott azt mondták, hogy szerintük nincs benne üzleti potenciál, nem adnak egy vasat sem. De pl. a prezi.com -ért sorban álltak az amerikai befektetők is, mert az meg egy akkora ötlet volt. Egy forint állami támogatást nem kellett beleadni, mégis sikeresek, érdekes, nem?

Sir Galahad 2012.11.01. 13:04:57

@fchris82: Jellemző, ha valaki - tettetett álnaivitásból, esetleg tényleges ostobaságból - a befektetőknek vagy a külföldnek szánt propagandaszólamokat készpénznek veszi. A kérdés az, téged a kettő közül melyik motivált.

fchris82 2012.11.01. 16:49:24

@Sir Galahad: Miért motiválna engem bármiben is az, hogy Matolcsy mit mond, ráadásul múlt időben? Nem értem, amit mondasz :-o Légy szíves fogalmazd újra, kicsit részletesebben.

sárospataki 2012.11.01. 19:39:19

@holovácegy: nagyon sok félreértés van részedről a magas hozzáadott érték fogalmáról, működéséről, támogatásáról és magáról a fogalomról. Hadd menjek egy kicsit bele ebbe, mert fontos a mondanivalóm szempontjából.

A hozzáadott érték alapvetően pénzben méretik, és ennek két fontos paramétere van, a hozzáadott érték százalékban, illetve az összpénz volumene. Amikor magas hozzáadott értékről beszélünk, akkor mind a kettő számít, de a bantu néger kifaragott népművészeti szobra is magas hozzáadott értéket képvisel, alacsony volumennel, hiszen az anyagi befektetés alacsony (darab fa, véső, festék), a csak bantukra jellemző faragási tudás viszont nagyon magas százalékban jelentkezik. Ekkor természetesen az össz-hozzáadott érték szintén alacsony. Az Audi beszállítója magas volumen mellett alacsony százaléknyi hozzáadott értéket produkál, hiszen megkapta a terveket, befektet gépekbe, és az ő hozzáadott értéke a gyártási rutin, ami mind pénzben, mind százalékban kevés. Ugyanígy beszélhatünk a magyar Audi Rt. hozzáadott értékéről nemzetgazdasági szinten: megkapja a technológiát, a terveket, sales force-ot, legyártja, és az adóban, bérben befektetésben realizálódó nemzetgazdasági hasznon fölötti részt szépen hazautalja Ingolstadtba. Adózni nem nagyon fog, mert támogatják, a bérek realtíve alacsonyak, tehát a hozzáadott érték magyar Audi részéről alacsony. Lenne még hosszú távon realizálódó hozzáadott érték, a spinoffok, de azt nagyon ügyesen blokkolják (érdemes Róna Péter egyik interjúját előszedni, amikor elmeséli, hogy a Boschból spinoffoló társaság kénytelen volt Németországban céget alapítani, mert a Bosch központilag tiltja a keleteurópai spinoffokat). Én nem mesélem el az enyémet, mert rövid úton megbaszhatnak, ehhez meg semmi kedvem, de fogadd el, hogy eléggé benne vagyok a hightech it-ben, súlyos multi-s tapasztalatokkal.

Tehát van egy szitu, amelyik adott. A német cégeknek nem érdeke a magyar nemzetgazdasági hozzáadott értéket növelni, nekik az a jó, ha ez Németországban marad. A magyar kormány pedig nem az előtt a döntés előtt áll, hogy vagy ezt, vagy azt, hanem hogy mindkettőt támogatja, és milyen arányban. Lehet viszonylag alacsony volumenű, nagy százalékú h.é.-et termelni, de ahhoz olyan környezet kell. Nem mindegyik startup fogja megváltani a világot, de sok jó ötlet sok nemzeti h.é.-et termel, és ez lenne a cél. Lehet az rológyártó vállalkozás, sajtüzem, biogazdálkodás, ügyiratkezelő szoftver - ezek nem világrengető találmányok, de attól még van helyük, sőt. Mint ahogy mondtam, egy átlag, jól működő it-cég is lehet ilyen, amennyiben nem fölözik le a multik a lehetséges profitját. Vagy. Nem szipkázzák el a szakembert, mert ez is jellemző, pl. az informatikusok krémjét nagyon súlyos fizetésért tartják maguknál, és a rajtuk keletkező hasznot egyszerűen kiviszik. És még sorolhatnám, de most hagyjuk.

Tehát a mindenkor kormányzatnak erőfeszítéseket kellene tenni ez irányban, mert óriási a nemzetgazdasági kitettség egy olyan szituban, mint az Audi, pl. amelyik kb. 3 hónap alatt elviszi a gyárát, ha olyanja van. A saját lábra álás lehetőségét elszalasztottuk, és Bajnai kortesbeszédében ennek a struktúrának a konzerválását látom, hiszen letette a voksát a hasonló tőke bevonzása mellett. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell bevonzani az ilyen tőkét, ahogy írtad, Bélának, aki szakképzetlen, kell a munka, holnap. De a balodal, Bauerestől, Bajnaistól együtt nem tudott ezen túllendülni, a saját és a kormánya sikerességét csak ebben méri. Tipikus baloldali faszság, hogy lám, menekül a tőke - ezzel persze mondjuk Orbánba akarnak rúgni, közben nem veszik észre, hogy Orbán ebben a játszmában egy senki, fel sem merülne ez a kérdés, ha nem lenne ez a kitettség. Ha minden multi elmegy, éhen halunk, vagy mi?

Mondjuk Orbánnál sem látom ennek a konkrét kérdésnek a jó megoldását, ő annyit csinál, hogy erőszakosan próbál nem tudomást venni a kitettségről, és fiskális, adótechnikai módszerekkel próbálja orvosolni - egyelőre. De az biztos, hogy a Bajnai-féle verzió csak a strukturális válságot erősíti. Ugyanazok a reflexek élnek nála, náluk, amelyek 8 évig a lényegi válságot okozták.

Nem tudom, hogy minden gondolatra reagáltam, még végigolvasom a hozzászólásaidat.

sárospataki 2012.11.01. 19:59:50

@fchris82: ez egy kicsit személyes is lesz, bocs. Az, hogy miért támogatok politikailag valamit, az sok összetevős. Nyilván vannak benne irracionális és racionális faktorok is. Az irracionális az az, hogy a családom (és én is) erdélyiek vagyunk, és mondjuk úgy, hogy erősen komunistaellenes részben sváb az egész társaság. Apám nagynénje apáca volt, keretlegények eltörték a gerincét, egész életében fűzőben közlekedett 17 fokban megdőlve, mert az csak annyira tartotta, és ez csak egy példa. Ameddig kommunistát, románt, vagy magyart látok egy pártban, és főleg annak szellemiségében, addig nem fogok rájuk szavazni. Tudom, jön a kérdés, vagy állítás, hogy a fidesz is az - nem az, hanem protekcionista, és hierarchikus berendezkedésű, jobban hasonlít a magyar konzervatív pártokra a kommunizmus előtt, csak arról az átlagembernek kevés ismerete van, ezért tünetek alapján inkább rákosistázza. Ha gondolod, belemehetünk ebbe, de ide túl hosszú lenne. A másik irracionális(nak tűnő) szempont az a mai baloldal nemzeti kérdésekhez való hozzáállása. Kezdve az állampolgári népszavazással és a 23 millió románnal való riogatással folytatva, a mai baloldali garnitúra, bajnaistól, millástól, stb. nem jóvátett hibákat követett el, és amíg nem látok változást (pl. milla térképes balhéja trianonnal kapcsolatban), addig nem szavazok rájuk. A Fidesz, ha mást nem csinált, csak szalonképtelenné tette ezt a gondolkodást, márpedig úgy tűnik, akkor is rettenetesen sokat tett ezért az országért.

A sok hiba mellett a Fidesz elindított egy sor olyan folyamatot, amelyek, ha sikerül megőrízni megváltoztathatatlanul és visszafordíthatatlanul más pályára állították az országot. A Fidesz legnagyobb baja, hogy nem tudja a változásokat kiaknázni - vagy szellemi potenciál híján, vagy a nemzetközi helyzet fokozódása miatt - nem tudom. De a Bajnai-féle kurzus teljes restaurációt ígér, mind formai, mind szellemiségi szinten. Én ezt nem akarom, nagyon nem, és ha a szavazatomon múlik, nem is lesz lehetősége rá. A Fidesz a minden felforgatásával megcsinálta azt, amit a rendszerváltáskor meg kellett volna csinálni, és az ha az a szerepe, hogy ebbe belebukjon, akkor bukjon, de ennél csak egy rosszabb van, a restauráció. Ha gondolod, végigvehetjük, mi a pozitív potenciál, legalábbis én mit látok annak, de kezdek lassan lefagyni cigizés közben a teraszon :-)

ezüstszem 2012.11.01. 21:56:55

@fchris82: "Egyébként pedig én nem párttal tudok szimpatizálni, hanem programmal" - persze, ez látszik rajtad :DD
"Én egyedül a számokban hiszek."- akkor te gyf tanítványa vagy, ugye? ő is csak...

Holovácegy 2012.11.02. 08:19:45

@sárospataki lány: Fura dolog, hogy sokadszorra elmagyarázod, mi a magas hozzáadott érték, miközben az érvelésem arról szólt, hogy ennek a prompt, azonnali növelése nem elhatározás, támogatás kérdése, hanem alkalmasságé, ami nem nagyon van meg jelenleg. Nyilván vannak olyan esetek, amiben egy multi nem támogatja, hogy magyar spin-off cég alakuljon az ő egyik kutatásából, fejlesztéséből, de ez racionális döntés a saját részéről, épp erről beszélsz, hogy nekünk is védenünk kellene a saját érdekeinket. Ez egy adottság, nehezítés, ha úgy tetszik, hogy náluk van a know how, és nem akarják odaadni maguktól, tehát nekünk okosnak kell lennünk, ha fejlődni akarunk, mert tőlük nem várhatjuk a segítséget. Kína megteheti, hogy azt mondja, nem csak bérmunkát ad, hanem cserébe kéri a gyártástechnológiát is, de ő ezt megteheti, ha mi mondanánk ezt, akkor egyszerűen egy szomszédos országba telepítik a gyárat, és se munka, se tudás. Ebből egy kiút van, támogatni a hazai K+F szektort. Azonban továbbra is azt állítom, hogy a magyar kkv-k mostani szintjükön alkalmatlanok tömeges sikerek elérésére. Lehet, hogyha beleöntenél egy rakás pénzt az elején, több sikeres magyar kkv jönne ki a végén, de aránytalanul rossz hatékonysággal működne ez a támogatás, mert egy állami szerv nem képes szelektálni szakmai alapon, ezt már sokszor bebizonyították az EU-s támogatások elosztásánál. Évente sok-sok milliárdot dobunk ki most is olyan fejlesztésekre, amiről egy közepesen hozzáértő azonnal megmondja, hogy életképtelen ötlet. Csak a piac tud szelektálni, olyan emberek dönteni, akik a saját vagyonukat vagy a cégük pénzét teszik kockára, és háromszor meggondolják, mire adnak és mire nem. Ez a kockázati tőke iparág, ami az elmúlt években kezdett el igazán fejlődni itthon, de még hatalmas a lemaradásunk ebben. Minden olyan ország, ahol sikeres K+F szektor van, nagyon erős kockázati tőke háttérrel működik. Viszont mivel ismerek több ilyen céget is, tudom, hogy nem befektetésre váró pénzből van kevés, hanem olyan ötletből, ami mögött profi koncepció is áll. Olyan vállalkozókból, akikből kinézik szakmailag, hogy tud is valamit kezdeni majd az ötletével.
Mi ebben nem értünk egyet, szerinted hatalmas kiaknázatlan potenciál van a hazai kkv szektorban, nagyságrendekkel lehetne növelni pusztán csak állami forrásból származó anyagi támogatással a magasabb hozzáadott érték előállítását, szerintem meg nincs ilyen potenciál bennük, bennünk. A folyamat csak nagyon lassan fog változni, javulni, és ennek kulcsa egyfelől az oktatás, másfelől a kockázati tőkés szektor. Ha a fiatalokat már a középiskolában, főiskolán, egyetemeken megtanítják, hogyan kell csoportban dolgozni, hogy minden nagy siker mögött általában egy team áll, hogy ha van egy ötleted, azt hogyan kell tálalni, előadni, hogyan lehet rá pénzt szerezni, akkor jönnek a sikerek is. Ez folyik most, és én biztos vagyok benne, hogy a hozzáadott érték lényegesen javulni fog a következő húsz évben, ha nem követnek el mindent, hogy megöljék úgy általában a vállalkozásokat itthon alkalmatlan politikai, gazdasági vezetőkkel.

Hogy Orbán vagy Bajnai jövőképe jobb-e ezzel kapcsolatban, arra szerintem egy válasz is elég: Orbán Matolcsyt választotta gazdasági miniszteréül, az ő alkalmatlanságát szerintem nem kell bizonygatnom, Bajnai pedig Oszkó Pétert, aki jelenleg a legnagyobb működő magyar kockázati tőkével rendelkező OTP leány Portfolion vezérigazgatója, napi szinten azzal foglalkozik, hogy az alkalmas magyar start-up-okat világ szintű sikerhez segítsék, nem csak anyagi, hanem cégvezetési, piacismereti, kapcsoltai tőke segítséggel, persze úgy, hogy ők is keresnek rajta, hiszen erről is szól az egész, ebbe az alapba Te is tehetsz pénzt, nyilván, keresni akarnál rajta. Ha Bajnai jönne vissza, 99%, hogy megint Oszkó lenne a jobbkeze, és nem hiszem róla, hogy egyszer csak elfelejtené honnan jött, és megint direkt csak a bérmunkás projekteket támogatná. Oszkó szerintem önmagában egyedül jobb választás mint bárki a jobb oldalon, tudásával, eddigi munkájával azt mutatja, hogy érti a nemzetközi üzleti élet működését és nagyon ügyesen mozog is benne. A Portfolionnal pedig számomra azt tette hitelessé, hogy látja a kiutat a magyar kkv-k fejlesztésére. De ha prompt kell most munkát adni megbízhatóan, nem csak pár hónapra, hanem évekre az alacsonyan képzett tömegeknek, akkor sajnos nem lehet nem támogatni a bérmunkát igénylő multikat. Kérdezted, ha minden multi, aki bérmunkát ad itthon, egyszerre kivonulna, mi lenne: igen, rengetegen csúsznának le olyan szegénységbe, amit mi el sem tudunk képzelni, és nekik nem lenne onnan visszaút... Orbán egyik hozzáállása, hogy ezzel a réteggel nem kell foglalkozni, szükséges áldozat egy nagy dicső szabadságharcban. Szavazni úgy sem fognak, mert nem mennek el regisztrálni, szóval nem tétel, mit gondolnak. Te is egy korábbi érvelésedben azt mondtad, hogy a mély víz módszer működik csak, elvenni minden támogatást, akkor az öngondoskodás is előjön majd igényként. Bár nem írtad le, de ennek az érvelésnek az alapja az szokott lenni, hogy aki meg nem képes erre, az dögöljön meg. Én nem vagyok meggyőződéses baloldali, sosem voltam, liberális értékrendet vallok, de ezt még az én gyomrom sem veszi be, ennél még bennem is több szolidaritás van.

sárospataki 2012.11.02. 09:34:47

@holovácegy: azért magyarázom el újra, és újra, mert te meg folyton egyenlőségjelet teszel a csúcstechnológiás kkv-k és a magas hozzáadott érték közé, holott ez távolról sincs így. Sőt, még a multikhoz sincs köze, bár én Audi-beszállítós példát hoztam, de felejstd az el. Biztos lehetsz benne, hogy egy korondi fazekas volumenben és százalékban is magasabb hozzáadott értéket termel, mint a Prezi. És nem pénzbeli támogatást kell adni a kkv-knak, isten őrízzen, sőt, én az eus támogatást is rettenetesen károsnak tartom (az afrikai országok segélyezésének legfőbb következménye a helyi mezőgazdaság elsorvadása), hanem egy megfelelő környezetet. Helyet kellene csinálni a kkv-knak a piacon (amely sajnos úgy van szabályozva, hogy a multiknak kedvezzen, ezért igazából nem is piac), lehetne mentor-program, nemzetközi tanulmányutak támogatása (inasprogram), cégvezetés és vállalkozás irányú oktatás mindenkinek (tehát a sajtkészítőnek is, nem csak a főiskolán három kreditért beadandóval), nagyon sok pénzzel és díjjal megtámogatott innovációs díjak egészen fiatal kortól, ez csak most így kijött belőlem a reggeli kv mellett, de egy okos csapat egy sör mellett össze tudna dobni egy jóval hosszabb listát, amitől akár már jövőre jobb lenne. És kifejezetten nem támogatnám a csúcstechnológiás k+f-et, illetve de, de másképpen, oda nagy tőke kell, vagy alapkutatás, hanem megkeresném azokat a hot spotoka, ahol a magyar gondolkodás ütőképes. (Jaigen, ezt is hozzá lehetne írni a listához, kkv-k piackutatási adatokkal támogatása.) Tehát én nem gondolom azt, hogy ne lenne holnaptól hozzáadottérték-teremtő potenciál a magyar gazdaságban. Sőt. És sokan el fognak bukni benne, de mások meg nem, de jelen pillanatban (is) sajnos abban reménykedünk, hogy jön a "külföldi tőke", és megment. Orbán leköpi, Bajnai a f...t szopja, de mind a kettő tőle várja a megoldást, pedig ez nem járható az út. Mégegyszer, Magyarország egyik strukturális hibája az az, hogy bérmunkás fizetés-szint van, és hozzáadottértékhez-teremtő gazdasághoz igazodó árak - a kettő közöttott feszülnek a felvett hitelek. Két út van, vagy elfogadjuk, hogy szegények vagyunk, és ehhez igazítjuk az igényeket - ez ugye, irreális, vagy a sarkunkra állunk. Bajnaival nem fog menni, bármennyire is jó herflis Oszkó (mert nem rossz), ha Bajnai ilyeneket publikál: hazaeshaladas.blog.hu/2011/06/24/kell_e_nekunk_kulfoldi_befektetes

Mielőtt nagyon elhisszük a szakértői kormányzás mítoszát, a szakpolitikusokat (szak)államtitkárnak hívják. Ami fölötte van, az legalább annyira politikai (szimbolikus) dolog, mint gazdasági. A közgazdaságtanban nincsenek egyedül üdvözítő megoldások, vagy nagyon ritkák, és ezért fontosabb, vagy legalább olyan fontos a politikai vízió. Egy kockázati-tőke befektető (Oszkó) habitusa be fogja árazni a jelenlegi helyzetet, és ha az a szám jön ki, hogy a kkv-k felhúzása egy év alatt x összegből y % hasznot hoz, olcsómunkaerő-tőke bevonzása x összegből z % hasznot hoz, és z > y, valamint cash-flow-t is számol, amiből kiderül, hogy a másodikhoz kevesebb állami lóvé kell forogjon, akkor pirossal aláhúzza a másodikat, és az lesz, punktum. Lehet, hogy még készít egy grafikont három évre előre, számol egy időarányos roi-t, a titkárnő csinos ppt-t csinál belőle, majd elmegy valami konferenciára, ahol business casualban, nyakkendő nélkül elmutogatja. És a magyar társadalom ott bólogat, hogy ez igen, ez mennyire ért hozzá, ez egy igazi szakember, bezzeg a másik meg nem. Holott sokkal nagyobb károkat okoz azzal, hogy mint politikus (és ez fontos momentum) nem vette bele az ország, a nemzet hosszútávú érdekeit, hiszen nincsen erre kondicionálva, számára az nem tényező. Sőt, a "nemzetjobbító szándék" ilyen kicsit ciki dolog, röhögnek is a klubban ezeken. Ezek az emberek technokraták, amivel semmi baj nincs, de ez nem jelenti azt, hogy (jó értelemben vett) politikusnak is jók.

És, bár ismerem Róna Pétert, de nem olvasom napi szinten, itt van az én véleményemmel megdöbbentő módon egybevágó (mint a baloldal gondolkodását alátámasztó, mind annak kritikájával kapcsolatos) cikk, amely összefoglalja Lengyel "KISZ" László és Róna "Oxford" Péter mondanivalóját, konkrét írásokkal a két embertől:

nol.hu/belfold/miert_bajnai_a_megfelelo_kormanyfo-jelolt__es_miert_nem_o_az_

És végül, anélkül hogy Orbán szociális politikáját különösen védeném, az is baloldali, (legalábbis Magyarországon) soha be nem teljesülő álom, hogy a szegényeket, alacsonyabb képességűeket kell támogatni, a felsőbb rétegeket meg nem, és úgy lesz majd jó nekünk. Egyrészt egy ország erkölcsi gerincét a középosztály határozza meg, másrészt ha csak az alját támogatjuk, akkor az lehúzza a közepét, ha érthető, amit mondok. A baloldal strukturális hibája, hogy ha az alacsonyabb "kasztokat" támogatja, akkor a melós szellemisége fogja meghatározni az értelmiség és az innovatív középosztály mozgási környezetét - jelen esetben pl. azt, hogy milyen tőkét részesítsen előnyben a politika. (ez most azért elég szép visszakötés volt, nem? :-)

Holovácegy 2012.11.02. 12:07:18

@sárospataki lány: "lehetne mentor-program, nemzetközi tanulmányutak támogatása (inasprogram), cégvezetés és vállalkozás irányú oktatás mindenkinek (te hát a sajtkészítőnek is, nem csak a főiskolán három kreditért beadandóval), nagyon sok pénzzel és díjjal megtámogatott innovációs díjak egészen fiatal kortól" - Gyakorlatilag azzal le is zárhatjuk a vitát, hogy ugyanarról beszélünk mindketten. Én pont ezt írtam az innovatívabb szektorokra korábban, de valóban éppen úgy igaz a sajtkészítőkre is. Kettőnk között három kérdésben van vita: 1. Ez mennyire gyorsan lenne képes átalakítani az ország teljesítményét (ha végre elindulna). Szerinted ez azonnal vagy nagyon hamar hozná az eredményt, szerintem ez hosszabb folyamat lenne, évtizedes távlatban lenne csak kimutatható hatása nemzetgazdasági szinten, de ettől még azonnal el kellene kezdeni, ebben szerintem egyet tudunk érteni. 2. Az olcsó bérmunka támogatása, ami azonnali munkalehetőséget ad, hozzájárul-e a helyzet konzerválásához. Szerinted igen, szerintem ez két külön téma. Attól, hogy pénzt adunk az Audinak, még nyugodtan elindulhatna az általad is említett oktatási, nevelési, tanácsadási, segítői program, ez a kettő megférne egymás mellett, sőt csak együtt szolgálhatná az ország rövid- és hosszútávú céljait. Csak az egyik vagy csak a másik külön-külön nem jó megoldás, tehát valójában nem az olcsó bérmunka támogatása, hanem az oktatási, fejlődés segítési program hiánya konzerválja a helyzetet. 3. Ezt a fajta új szemléletet a mostani keresztény-konzervatív Orbán-Matolcsy-Hoffmann Rózsa mesterhármassal vagy egy Bajnai-Oszkó párossal látod inkább megvalósíthatónak. Te jobban hiszel az elsőben, én a másodikban, ebben nem fogjuk meggyőzni egymást.

jog-ász 2012.11.02. 15:11:06

csak azt nem értem miért kell 5 pontban leirni azt amit már egy pontban leírtunk..

fchris82 2012.11.02. 17:55:53

@sárospataki lány: "Ha gondolod, végigvehetjük, mi a pozitív potenciál, legalábbis én mit látok annak, de kezdek lassan lefagyni cigizés közben a teraszon :-) "

Ne cigizz :D Ha vmi pozitívumot kell felhoznom a Fidesszel kapcsolatban, az pont az, hogy minden kormányzásuk idején jól odasóztak ennek a hülyeségnek. Drognak gyenge, káros hatásai jól mérhetők. Még egy ilyen idióta szokást... :D Bár az a "Most a dohánylobbi győzött" kicsit erős és durva baki volt részükről.

Én is gyűlölöm a kommunistákat, én személy szerint a szabályozott liberalizmus híve vagyok, már ha van ilyen :D Szeretek úgy tekinteni erre az egészre, mint egy (sport)játékra. Van a szövetség, aki hozz a szabályokat, vannak a bírók, akik ügyelnek, hogy a szabályok szerint történjenek a dolgok és vannak a játékosok.
Ezen szerepkiosztásban a szövetség a parlament, a bírók a rendőrség és a bírói testület, a játékosok pedig a cégek, vállalkozások, emberek a rendszerben. És akkor innentől kezdve gondolhatsz a F1-re, vagy az úszásra, a focira, rögtön lehet látni, hogy ha rosszak a szabályok, akkor lehetnek jók a bírók, a meccs nem lesz élvezetes, ha jók a szabályok, de szarok a bírók, akkor is szar lesz a meccs, ha a szabályokkal nem korlátozzuk, hogy közel tisztességes legyen a verseny - cáparuha úszásnál, dopping - és ezekre nem figyelnek, tehát TELJES liberalizmust engednek meg, az kreatív megoldásokat fog szülni ugyan, de pillanatok alatt elfajulhat a dolog nagyon rossz irányba. A fentiekből következik, hogy az én elképzelésem szerint a törvényhozásnak olyan szabályokat kell alkotnia, amik kellő szabadságot adnak a kreativitás kibontakoztatására, és ne írja már elő azt is, hogy minden focicsapatnak 4-4-2 felállásban kell játszania, mert szerinte az a legjobb, elég csak annyiról szabályt alkotnia, hogy 11 ember lehet a pályán. A sportszövetség ne indítson csapatokat, főleg ne úgy, hogy rájuk más szabályok vonatkoznak - értsd: a gazdaságban az állami szerepvállalást minimalizálni kell. Ahol azt gondolom szerepe van az államnak: oktatás, kutatás, sport, egészségügy. Ezek jellegüknél fogva olyan területek, ahol a közösség érdeke, hogy jól működjenek, piaci alapra helyezni ezt nem lehet, illetve nagyon nehéz. Nyilván, egy biztosító társaság ellenérdekelt a beteggel és a rendszerrel szemben, egyszerűen ami adott esetben a beteg, a közösség érdeke, az neki súlyos kiadásokba kerülhet, és nem nyer vele semmit. Ettől függetlenül a másik irány sem jó, hogy nincs kényszer arra, hogy mondjuk ne dohányozz, sportolj és 1-10 évente vegyél részt szűrővizsgálatokon. Csak hogy kicsit ráláss az én világképemre és hozzáállásomra.

A másik, számomra arany szabály, ha sikeres akarsz vmiben lenni, utánozd a sikereseket. Ennyi! Nem kell feltalálni a spanyol viaszt, ha van egy probléma - kisebbségi, drogprobléma, büntetéspolitika, közösségi közlekedés -, körbe kell nézni a világban, hogy ki, mit csinált, honnan indultak és hova jutottak, milyen eredménnyel és (nem várt) következményekkel járt, mik voltak az eredeti elképzelések és mi valósult meg. Ez roppant egyszerűvé tesz rengeteg mindent. Ja, és mindent mérni, mérni, mérni, majd levonni a következtetést, és ha kell, visszaállítani, ha vmi nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem az a baj, ha vki hibázik, hanem ha ezt nem ismeri fel és tovább erőltet vmit, ami jól láthatóan esetleg éppen ellentétes hatást produkált, minden várakozás ellenére.

Nos, nézz körbe a világban. Mely országokban kiáltják ki a nyugatot ellenségnek? Hol tartanak és mire mentek vele, hogy adott esetben szeparálták magukat az úgynevezett nyugattól? Mely országokban nem néztek eddig szembe a kommunista múlttal, ez hova vezetett? Mely országokban van az, hogy az oktatást önfenntartóvá akarják tenni, míg a (teljesen eredménytelen) fociba milliárdokat ölnek? (a legnagyobb fejlődéseket produkáló országok, mint Dél-Korea, Finnország, Norvégia - ott az olaj is közre játszott -, Japán éppen az oktatásba öltek irdatlan mennyiségű pénzeket, mert nyersanyaguk hozzánk hasonlóan nem nagyon volt, úgyhogy csak a tudásukra alapozhattak, mi meg éppen a fociba ölünk pénzt, na melyik ország csinált hasonlót? Argentína. Hova jutott? Sehova. És más hasonlóságok is felfedezhetők az ottani folyamatokkal - nyugdíjpénzek államosítása, ők is elköltötték a devizatartalékokat, amire várhatóan most OV-ék készülnek -, és nekem nagyon nem tetszik ez az irány. Egy fontos különbség azért van, ők a fociban sokkal jobbak, mint mi, és még a gazdaságuk is erősebb)
De nézhetjük úgy is, hogy vajon azok a városok, ahol jól működik a tömegközlekedés, vajon hogyan finanszírozzák, hogyan lehetséges az, hogy Bécsben olcsóbb a parkolás - 10 perc ingyenes pl -, és 500 forintból a tömegközlekedésben 1 irányban végig mehetek, ami, ha 1 átszállást veszünk, olcsóbb, mint a bp-i!!!! Hogy csinálják, hogy olcsóbban, jobb? Hogy a fenében van az, hogy máshol esetleg nem küzd a csőddel a tömegközlekedési vállalat, miközben nem üzemel drágábban? Elárulom, a titok az, hogy ott megvalósult az egyharmados finanszírozás: az állam állja a költségek egyharmadát, a város a másik harmadot, az utasoknak kell állnia a harmadikat. Nálunk sem az állam, sem a város nem akarja magára vállalni a saját részét, és így baromi nehéz lesz, pedig a jó tömegközlekedés, a P+R parkolók - amik 20 év alatt sem valósultak meg, akárcsak a türelmi zónák - számokban kifejezhetően javítják az élhetőséget! A P+R rendszerből annyi valósult meg, hogy fizetős zónák lettek a városban, ennyi. Ez megint totál szakmaiatlan (és ez vonatkozik az összes eddigi kormányra).

Szóval nekem az a bajom, hogy jól láthatóan nem értenek hozzá. Ment a marketing duma, hogy felkészültek a kormányzásra és a válságra is van válaszuk. Jól láthatóan kamuznak össze-vissza. Az egyetlen elképzelésük az volt, hogy hagyják elszállni a hiányt és majd jól felpörgeti a gazdaságot az adócsökkentés. Ez megbukott, nagyon csúnyán, a gazdasági mutatókat egyedül a Mercedes gyár húzta fel kb, az adócsökkentés után gyorsan adókat is kellett emelniük és el kellett kezdeniük a megszorításokat. Ami önmagában dicséretes, mert végre rájöttek, hogy kb 6 éven keresztül hülyeségeket beszéltek és a megszorítások szükségesek, ezt minden épeszű közgazdász látta, ők sem véletlenül csinálják ezt. Most két eset lehet. Vagy tudták GYF alatt, hogy kellenek a megszorítások, akkor azért voltak idióták, mert egyrészt nem hagyták, hogy GYF-re lehessen kenni minden rosszat, másrészt azzal, hogy kb 6 évet késtek a megszorításokkal, éppen hogy ezzel növelték az ország eladósodottságát. Ha meg nem tudták - és ez a valószínűbb -, hogy kellenek a megszorítások, akkor azért érdemelnek "gazdasági analfabéták" oklevelet.
Nem gondolom, hogy szándékosan az országnak szeretnének rosszat, de hozzá nem értésük sorra súlyos károkat okoz, méghozzá egy részük hosszú távon, és ahogy te is mondtad, visszafordíthatatlanul. De míg te ezt előnyként soroltad fel, én hátránynak érzem. Hozzányúlhatnának az oktatáshoz végre, idehívhatnának pár finn, koreai, japán szakembert, kidolgozhatnának egy hosszú távú programot, erre mit csinálnak? Leosztják HR-nak az egészet, aki nekiáll központosítani az egészet, miközben a világon máshol éppen hogy leépítik a központosítást az oktatásban!!!! - az oktatás számomra a világon a legfontosabb! Minden szakmai koncepciót nélkülöz, amit csinálnak, egyedül a keresztényi felfogásuk adhat ehhez alapot, mert a kutatások és a tények mást mutatnak, mint amit ők gondolnak.
De a szakmaiatlanság teljes hiánya nem csak a gazdaságpolitikában és az oktatásban van jelen, hanem olyan egyszerű dolgokban is, mint a drogpolitika. NEM azért van tűcsere program és indult el a szocialisták alatt abba az irányba az egész, mert a szoci és liberális ember teljesen erkölcstelen és támogatja a drogokat - gyűlölöm a cigit és a drogokat is -, hanem mert a kutatások és a mérések azt mutatták ki, hogy az a jó irány, ha megelőzésbe fektetünk pénzeket, az derült ki, hogy a tűcsere program csökkenti a fertőzések terjedésének számát ÉS NINCS hatással a drogosok számára, nem befolyásol negatív vagy pozitív irányba semmit ezen a téren, de a fertőzések visszaszorításában komoly szerepe van, ráadásul filléres. Erre most kb ellehetetlenítik és nem számolnak azzal, hogy ezen emberek gyógykezelése, nagyságrendekkel több pénzt fog elvinni, hogy nem csak drogosokat fog érinteni a fertőzések terjedése, egyszerűen nem a tényeket nézik, csak a saját kicsi fejükben lévő buta gondolatokkal beszélgetnek, és képtelen felfogni, hogy a mérések szerint a Föld gömbölyű, függetlenül attól, hogy mit állít az egyház, vagy mit gondolnak ők.

Én reál beállítottságú vállalkozó vagyok, vegyész szakra jártam, és ha vmit megtanultam az egyetemen, hogy lehet elképzeléseket gyártani, de aztán azokat számokkal kell alátámasztani. És a vállalkozói élettapasztalat is ezt erősíti. A jó munkához idő kell, a dolgokat megelőző hatástanulmányoknak kellene alávetni, minél több szervezettel egyeztetni, esetlegesen kutatásokat megrendelni, majd dönteni, és végül utánkövetni, hogy a várt eredményt hozta-e az adott módosítás. Pl ez alapján az 1 kulcsos adót már rég vissza kellett volna állítani, mert iszonyatosan nem hozta az eredményeket.

Ez a kormány se nem felkészült, se nem szakmai, az önkritikának pedig csíráját sem látni. Azt a pofátlanságot, ahogy bebetonozzák magukat, 9 évre neveznek ki embereket, ahogy a kritikusoktól megvonták a jogokat, hogy az alkotmányellenes - azt vágod, hogy alkotmányellenes? - törvényeiket beteszik az alkotmányba, miközben a nyugdíjazásról és a választási törvényről a világon SEHOL nincs szó az alkotmányban, hogy képesek, és a rendőrség nyomozói munkáját inkább nehezítik azzal, megszüntetik a kötelező lakcím nyilvántartási rendszert, hogy indokolható legyen a regisztráció; ez mind elkeserítő és primitív reakció, ami még hibás is. Nemzeti köntösbe bújtatva.

Én inkább látok a cégem élén egy hozzáértő bantu törzsfőnököt, mint egy nagy magyart, aki jól láthatóan se nem képzett, se nem hozzáértő, és még csak ráérezni sem tud a helyes irányra. És ahogy van a mondás:
"Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok!
Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos, azt tanítsátok!
Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok!
Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, az hülye, azt hagyjátok!"
OV-ék jelenleg jól láthatóan az utóbbiak. De cserébe határozottak. És nincs veszélyesebb egy országra, mint amikor hülyék, de határozottak vezetik. Így látom én. Függetlenül attól, hogy kommunista, liberális, fasiszta, keresztény, budhista vagy éppen az egyszarvú spagettiszörnyben hívő. És ez az írás nem az ellenzék mellett szólt, hanem próbáltam betekintést nyújtani az alapelvekbe, ami alapján mérlegelek, ha már te is megosztottad a saját szempontjaidat :)

Ne cigizz, nem jó az :P

sárospataki 2012.11.03. 19:13:39

@holovácegy: Jaja, lezárhatjuk, azt hozzátenném, hogy nem állítottam azt, hogy az olcsó bérmunkát nem kell támogatni, hanem ahogy te is mondod, az arány számít. Az oktatási rendszerről annyit elmondanék, hogy itt Svájcban a gyerekek nagyon nagy része nem megy felsőoktatásba, hanem úgynevezett inasképzésben már 14-15 éves kortól szakmát tanul heti 3-4 napban, konkrét munkahelyen (ahol pénz is keres), és van szakmától függően 1-2 nap elméleti képzés. A nagyon sok kb a 2/3. Ettől függetlenül az egyetemi képzés igen magas szintű, de nem ingyenes. És azt is hozzátenném, hogy a vállalkozósdi eltanulásához nem csak oktatás kell, hanem meg is kell próbálni, ez talán ugyanolyan fontos, és messzire vezet, az öngondoskodás, önbizalom és önmenedzselés témakörébe (külön 20-30 hozzászólásos mellékszál :-)

sárospataki 2012.11.03. 20:00:34

@fchris82: érdemes elolvasni Hamvas Béla Öt géniusz c. írását. Arról ír a csávó (a regényeit nem szeretem, de az esszéi kiválóak), hogya a magyar nép öt géniuszra (gyk. típusra) osztható, északi (Felvidék, Zemplén), déli (Újvidék, Bácska), nyugati (Dunántúl, Balaton-felvidék), keleti (Alföld, egészen a Balatonig), és Erdély. A nyugati géniusz a polgárosodott, dolgos; az északi az egyéniséget nélkülöző, bután paraszti, lázadni is ímmel-ámmal tudó; a déli a laza, élet élvezetére koncentráló, már-már mediterrán; Erdély a zavarosság és humor, bizánci hatások tere; a keleti pedig a nomádság, szabdság-vágy, tanulási hajlandóság hiánya, nomádság, kevélység, uralmi ösztön, lázongás, kevélység. Azt is mondja, hogy Trianon bűne nem az ország szétvagdosása volt, hanem hogy a megmaradt Magyarországon a keleti géniusz dermesztő fölénye maradt meg, holott a magyarság az öt géniusz szellemi, kulturális és egyéb egységéből lesz ütőképes.

Biztos vagyok benne, hogy Orbán olvasta ezt az írást, és amikor félázsiai nemzetről beszél, a fent leírt jelenséget érti alatta. Nagyon nehéz egy ilyen féloldalas népet jó működési keretek közé szorítani, és neki tetsző kormányzati rendszert kiépíteni. A keleit géniusz elvárja, hogy kurvára hagyják békén, hiszen ő az élet császára, de tenni magáért és az országért nem fog, az első árvízre pedig segítségért sikít, holott ő építette ártérre a házát, a marhája (ez csak szimbolikus példa, de van valóságalapja).

A szabályok betűjénél sokkal fontosabb a szabályok szelleme. Nekem viszonylag aktuális példa Svájc, ahol élesen elhatárolódnak az EU-tól (nemrég dobtak be valami propaganda-anyagot, amelyiken egy svájci parasztot kétoldalról préseli az USA és az EU, ne hagyjuk felkiálltással), iszonyatosan (túl)szabályozott minden, és mégis jól megy nekik. Pedig 90-100 éve még olyan szegénység volt, hogy tömegesen emigráltak pl. Oroszországba (!).

A liberalizmussal az a legnagyobb baj, hogy elhiteti az emberekkel, hogy az egyéni szabadságjogok a legfontosabbak, illetve azt is, hogy két út van: a teljes egyéni szabadság, vagy a teljes diktatúra - legalábbis a magyar liberalizmus ezt az álláspontot képviseli. Holott az egyéni szabadságjogok legtöbbjéhez erős szabályozottság kell, illetve az ember működése csak szociális kontextusban képzelhető el. A Fidesz "bűne" a helyes szociális kontextus kommunista nevetségessé és hiteltelenné tevése, valamint az SZDSZ fémjelezte liberalizmus által túl hangsúlyossá tett egyéni szabadságjogok tükrében az erős - jobb híján nevezzük ennek - kollektivista törekvés. A kollektivizmus a konzervatív felfogásban azt jelenti, hogy vannak csoportjogok és kötelességek, amelyek fontosabbak az egyén jogánál. Ezt a reformot, vagy restaurációt, nevezzük bárminek, nem tudja megúszni egy jól működő európai társadalom. Ha a buta szabadosságot, túllihegett egyéni szabadságjogokat ráeresztjük a keleti géniuszra, azt a robbanóelegyet kapjuk meg, ami most van. Mondok egy példát, sőt, kettőt. Svájcban megnépszavaztatták az embereket, hogy legyen-e az évi szabadság 4 hét helyett 6 hét. A svájciak 70% azt mondta, hogy ne legyen, mert ezzel nehéz helyzetbe kerülnek a válságtól és a magas chf-árfolyamtól amúgy is súlytott vállalkozások, inkább dolgozzunk többet. Ezt el tudod képzelni Magyarországon? Vagy: én elég sokat járok gombászni, és itt Svájcban csak minden hó 10-e után lehet gombászni, mert a hó első felében regenerálódik a gombaállomány :-) Vagy: vasárnap nincsenek nyitva a boltok, és a vendéglők sem mind, mivel a vasárnap a családé, és mindenki foglalkozzon a saját családjával, ne bevásároljon. És még sorolhatnám a példákat, itt felismerték az egyéninél erősebb, csoportszabályok jelentőségét. Ja, a drogban pont nem: ha heroinista vagy, kapsz ingyen (!!!) heroint, és megpróbálnak metadonnal át/leszoktatni. Ezzel azt érték el, hogy le nem nagyon szokott senki, de az új heroinisták aránya 10 év alatt 80%-al csökkent. Ez mondjuk több, mint érdekes.

Tehát van egy csomó olyan dolog, amelyet a Fidesz nagyon helyesen rákényszerít a magyar népre. Amíg 2004-ben lehetett kampányolni azzal, hogy ha állampolgárságot adunk a ht magyaroknak, akkor jönnek, és elveszik a nyugdíjakat meg a munkahelyeket, ez most fel sem merül, és még sorolhatnám. Az sajnos igaz, hogy a szellemi potenciál a Fidesz holdudvarában sok esetben elég alacsony - nem csinálhat mindent Orbán Viktor személyesen, ehe ehe ehe :-) Ezért aztán iszonyat faszságokat művelnek. Sajnos a magyar politikai kultúra még mindig ott tart, hogy ez emberek nagy része elhiszi a választási programokat, holott legalább annyira fontos, hogy ki mondja, és nem súlyozza be ezzel. Az is igaz, hogy nem kicsit biztosították túl magukat, nyilván rettegnek a 2002-es bukta megismétlődésétől. Én, mivel nem szeretném, ha a jelenlegi baloldal nyerne, ezen nem háborodok fel annyira, de ez természetesen nem jó. Én annak örülnék, ha még négy év alatt kifutná magát az általuk elindított változások sora, aztán menjenek a levesbe, és a rákövetkező társaság megreszeli a jelenlegi szabályokat. Ezzel egyébként csak az a baj, hogy minden volt szocialista ország kb 10-15 éve megcsinálta ezt a házifeladatot, csak a magyarok voltak eltelve magukkal annyira, hogy azt hitték, megúszhatják a mélyreható változásokat.

A cigi meg rossz, csak este szívok párat, kivéve, amikro grafománkodok, mert akkor többet :-) Már leszoktam egyszer, de akkor kevélyen azt gondoltam, hogy mivel már leszoktam, nyugodtan rágyújthatok részegen. Meg is lett az eredménye ...

Secnir 2012.11.20. 21:12:13

ez a poszt egy okádék.
úgy tájékoztató jelleggel.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása