GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Kultúrprogram

2013.01.16. 10:29, gfg ,

„Lápinád.”

(Sas-kabaré)

 

Van egy poén.

„Lápinád”. Ilyen és ehhez hasonló magas röptű kakis, kotonos és nemiszerves viccen röhögték magukat halálra a szocialisták a 2010. őszi vörös műselymes kongresszusokon. A Sas-kabaré volt a kultúrprogram.

De hogy Bibó István egyik kedvenc kifejezését használjam, vajon mi az értelme, miből fakad, mi a célja, mi a hasznosulása mindennek? További szóra sem érdemes felületi jelenséggel állunk-e szemben, vagy mélyben gyökerező, a baloldal identitását alapjaiban meghatározó kultúrsokk természetrajzát kell megértenünk?

Az okok messzire vezetnek, és óhatatlanul a jobb és bal eltérő viszonyulásaiba futunk bele megint.

A jobboldal túlzásai segítenek megérteni a baloldal torzulásait.

A jobboldali lelki alkat hajlamos minden általa fontosnak tartott, az identitása részét képező kérdéshez pátosszal fordulni. Akár még saját lelki nagyságától is elérzékenyül. Valami önmagán túlmutatót keres, például egy közösséget, valamit, ami transzcendálja, és ehhez mér minden mást.  Így könnyen a képmutatás bűnébe esik, mert azt a bizonyos lécet nem olyan könnyű megugrani, számon kérni másokon viszont annál inkább. A túlzás egy alapvető viszonyulásból fakad, mert bár sokféle jobboldali ember van, de van egy közös nevező: HISZNEK VALAMIBEN.

A baloldali lelki alkat viszont gúnnyal és cinizmussal fordul minden olyan iránt, ami meg akarja haladni önmagát. A NER egy vicc, az Alaptörvény gúny tárgya, a nemzeti gondolat bármely szimbolikus megjelenítése szánalmas és végtelenül provinciális. Pedig volt idő, amikor talán ők is hittek valamiben: a kommunizmusban, meg a proletariátusban. Az internacionalista eszmekörben tobzódó magyar kommunistákkal aztán történt valami megrendítő: ’56 értelme az ő nézőpontjukból az volt, hogy a legmagasabb polcon lévő kommunista vezetők se hitték már el többé, amiről beszéltek. Ezért lehettünk mi a „legvidámabb barakk”, ezért épülhetett ki az összekacsintás kultúrája, ezért léphetett a vulgármarxizmus helyébe a vulgárcinizmus. A semmiben sem hívő „gulyáskommunizmus” kultúrájának rendszerváltás utáni továbbélése aztán természetes szövetséget kínált az individualista, csak egyénben gondolkozni képes, mindent relativizáló magyar liberálisoknak. Ők kölcsönözték az erkölcsi fölényt a posztkommunisták cinizmusához.  Az eredmény: a politikai cinizmus feltétlen erkölcsi magabiztossága, amit a közönségesség, a trágárság nyelve tett „demokratikussá”, eljuttatva azt a „néphez”, a „kisemberhez” éppúgy, mint ahogy a mindenen a markába röhögő liberális entellektüelhez. Az ízléstelenség nyelve forrasztotta össze tehát a hitét vesztő szocialista machiavellizmust a hitnélküliség erkölcsi fölényét valló liberális nihilizmussal.

Ennek a sajátos vegyüléknek a terméke nemcsak a Sas-kabaré, vagy a Heti hetes, de az index blogketrece, pontosabban a baloldali politikai blogkultúra is: az Örülünk Vincent mindenki más teljesítményét egy pillanat alatt kétségbe vonni képes matematikatudósa és társai, akik mégiscsak abban lelik mindennapi örömüket, hogy naponta felköpnek és aláállnak, a magát vitriolosnak gondoló és az erkölcsi fölény pozíciójából beszélő Varánusz, akinek mégiscsak a jobboldali fallosz a fixációja, és így tovább.

Ezek mind ugyanaz az alom.

Az erkölcsi fölény látszata mögé bújó cinikus közönségesség mindennapi betevői: a baloldal lápinád kultúrprogramja.       

Címkék: blogok,jobboldal,baloldal,varánusz,örülünk vincent,sas-kabaré

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr425021261

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: G. Fodor Gábor politikai gondolkodó pályaíve 2013.01.16. 16:01:38

    Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen. (G.Fodor Gábor, a Századvég igazgatója)   Az elmúlt napokban, hetekben vita bo...

Trackback: Kultúrprogram 2013.01.16. 11:13:01

A baloldali lelki alkat gúnnyal és cinizmussal fordul minden olyan iránt, ami meg akarja haladni önmagát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

capacete 2013.01.16. 11:12:30

Igen, bármilyen rossz is ezt tapasztalni, a pénzért végzett seggnyalás csak a csinovnyikok körében arat osztatlan elismerést.
Normális emberek erre saját vérmérsékletüknek megfelelően reagálnak: ki gúnyolódik, ki erősebb kifejezéseket használ, de egyikük sem fog reverenciával beszélni a NER-ről, vagy mondjuk az Alaptörvény Asztaláról...

capacete 2013.01.16. 11:14:59

"a jobboldali fallosz a fixációja"

Van egy ambíció, ami ágaskodik, igaz?

Geo_ 2013.01.16. 11:20:17

"A jobboldal túlzásai segítenek megérteni a baloldal torzulásait."

Tégy ellenpróbát, s egyszer írj a baloldali túlzásainak segítségével a jobboldal torzulásairól - egyébként is nagy marhaságot írtál!

toportyánzsóti 2013.01.16. 11:24:23

Sajna ti vagytok a fityusz halála,na meg a pocakos miniszterelnök.A szükséges tudás töredékével rendelkeztek,az időtök lassan elfogy a csodafegyver meg döglött.Mára már csak a hazudozás és a kettős beszéd maradt,eredmények helyett.

tarackos 2013.01.16. 11:36:31

Emlékszel még erre Gábor?

"Úgy véljük, hogy éppen a szilárd elvek által határolt, s az ésszerű kétkedésre képes gondolkodás, a kritikai hangtól való félelem meghaladása a feltétele Kádár végső és igencsak időszerű elhantolásának. Szerintünk, bár G.Fodor a mai húszéveseken véli érzékelni a kádárizmus szagát, éppen a szellemtelen, pusztán hatalomtechnikai machinációkat és cinikus szövegelést alkalmazó kultúra rejti a kádári DNS átörökítésének kockázatát."

(Böszörményi Nagy Gergely és Békés Márton)

Na tőlük is pont azt kaptad amit a ballerektől. Amit megérdemelsz...;)

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2013.01.16. 11:43:14

ha már a nézőpont átnevezte magát, méghozzá latinul, nos a századvég neve lehetne: magnus suctus

Fabius 2013.01.16. 11:48:09

"Ők kölcsönözték az erkölcsi fölényt a posztkommunisták cinizmusához."

Szerintem ezzel indulhatsz a "2013 Legröhejesebb Bullshitje" versenyen, én rád szavazok. Pozsgay és Böröcz besúgó nertársak akoltársaként befutó leszel.

Tudod, ágaskodó cövek által vész, ki ágaskodó cöveket ragad. De lehet te ezt nem ismered, mert nem saskabaréból való.

capacete 2013.01.16. 11:49:54

@mk27soundmaster: Zombi az, aki egy primitíven felépített straw manen veri le az összes frusztrációját.
Agyhalottakon kívül kevesen hihetik el, hogy a baloldali kulturális szemléletmód középpontjában Sas József állna - ahogy azt sem hiszem el, hogy a régen klasszisokkal jobb, de ma már a csatorna szintjére züllött Fábry lenne a jobboldali kultúra reprezentánsa.

GFG kiválasztotta Sast, mint a baloldali (és liberális, WTF?!) kulturális attitűdök jellegzetes példáját, te ezt csont nélkül benyaltad úgy, hogy észre sem vetted, hogy GFG emellett elvárja tőled a NER dicsőítését vagy az Alaptörvény Asztalának tiszteletben tartását. Gratulálok!

Hattory Hanzo 2013.01.16. 11:51:38

Megtekintette már a kedves szerző a köztudottan jobboldali beállítottságú Fábry Sándor bármelyik műsorát? Ha már nívó, ha már "magas röptű kakis, kotonos és nemiszerves" viccek? És elgondolkodott már a kedves szerző azon, hogy a nemiszerves kifejezést azért húzza alá az a kibaszott számítógép, mert nemi szervesnek írjuk magyarul?

WinterMute 2013.01.16. 11:54:40

Mindaddig, amíg glosszáidat azzal a felütéssel kezded, hogy minden kormánnyal egyet nem értő és azt kritizáló hangot egy táborba tömörítesz (szocialista, baloldali identitás, stb), addig ne csodálkozz, hogy nem vesznek komolyan.

A mostani logikai érvelésed egyszerűsítve:

szocik Sas kabarén és primitív poénokon röhögnek -> baloldaliak nem hisznek semmi magasztosban, mindent csak kritizálnak -> blogok, akik kritizálják a kormányt, mind ilyenek-> ez a baloldal

Ezzel megint próbálod torzítani a tükröt és az egyszerű mantrát sulykolni: aki kritizálja a kormány döntéseit, működését, az primitív, baloldali, cinikus, stb.

Ha ezt tényleg meggyőződésből írod akkor azért, ha nem akkor meg azért vagy szánalmas.

Geo_ 2013.01.16. 12:00:08

@capacete: Félreértted a beírását - hisz láthatod, milyen jót röhög, csak engedélyt adott magának...

mártimama 2013.01.16. 12:23:10

Ott van a jobboldalnak a Fábry, nevessen azon - ha tud.
Mellesleg én sokszor ezen a Sas Józsefen sem tudok, inkább szánom.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.16. 12:54:57

Kedves Gépontja a Fidesznek, mivel rosszabb a saskabaré, mint az ufóhívó-mulatóskirály-főadósharcos Pataky??

capacete 2013.01.16. 13:04:05

"az Örülünk Vincent mindenki más teljesítményét egy pillanat kétségbe vonni képes matematikatudósa és társai"

Mondjuk itt azért érzek egy nem is hangyányi féltékenységet, hiszen az egyik oldalon áll egy nyugati egyetemen tanító, nemzetközi impaktfaktoros publikációkat jelző tudós, a másik oldalon pedig egy áltudomány (politológia) hazai lapokba írogató "kutatója".
Nem duzzogni kell, hanem tisztességesen kutatni és publikálni!

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 13:06:54

@capacete: @mártimama: @Geo_: @Hattory Hanzo: és akit illet:

G. Fodor elég jól eltalálta a szintet, mivel Sasra az összes ballibbandita rezonált és elkezdett bőszen Fábryzni (holott Sas és Fábry ugyanannak az egykori pesti zsidó humornak a mai megnyilvánulása):-)

Érdekes, mondom, hogy Sas milyen jól betalált! A bejegyzés további megjegyzésein, észrevételin pedig hogy átsiklott a ballibbanditák kancsal tekintete:-) A baloldal történelmi távlatú hitvesztéséről és a vulgármarxizmus helyébe lépő vulgárcinizmusról (vagy a balos blogkultúráról) szóló megjegyzéseket már eltakarta előlük Sas számukra gigantikus alakja:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.16. 13:09:11

@capacete:

nem is csoda, gondolj csak bele, eladta magát, így anyagilag nincs több gondja, de szakmailag vége van, és Gépont nem olyan öreg, hogy ez ne fájjon neki...

capacete 2013.01.16. 13:10:30

@capacete: És igen, Magyarországon lehet valaki habilitált egyetemi docens impaktfaktoros publikáció nélkül, 3 idegen nyelvű könyvfejezettel...

vm.mtmt.hu/search/slist.php?lang=0&AuthorID=10011514

Vortumnus (törölt) 2013.01.16. 13:11:03

a jobboldal patetikus, mert/de legalább hisz valamiben
a baloldal gúnnyal és cinizmussal fordul mindenhez, ami meg akarja haladni önmagát , ennek igazolása az, hogy kritizálják a nacionalista megnyilvánulások egy részét különféle okok miatt. van még fűszernek egy kis posztkádározás-kommunistázás, nihiliztázás, markába röhögő entellektüelezés, közönségességezés.

igen, ez mind ugyanaz az alom, a középszerű vagy azalatti seggnyalóké, akiknek sajnos nem mondják nap mint nap a szemükbe, hogy magukat mélységesen megalázó kis tetvek

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 13:14:24

@capacete:

Látom, téged is megfertőzött a vincentes ávóstéboly!:-) Mindig a személyt támadjuk, mert a személy, ellentétben a gondolattal, üthető felület:-]

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.16. 13:16:26

@mk27soundmaster: hát ezeket a "gondolatokat" tényleg nem lehet ütni, mert nem nagyon vannak...

Mintha a levegőt ütnéd.

Vortumnus (törölt) 2013.01.16. 13:19:08

@capacete:

elég szomorú, hogy ilyenek tanítanak.jobb intellektuális közösség kivetné magából, de hát hazánkban konzervatívéknál ez a menő, csontig benyalunk a fidesznek, közben voegelinezünk meg oakeshottozunk, butaságunkat és szervilizmusunkat leplezendő.

capacete 2013.01.16. 13:22:39

@mk27soundmaster: Figyelj, te máshol értelmes dolgokat is tudsz írni, akkor minek itt trollkodni?
Pontosan tudod, hogy ostobaság Sast a baloldali kultúra képviselőjeként felhozni és ebből általánosítani. Ha erre valaki ugrik, az nem azért van, mert GFG "betalált", hanem azért mert provokált, és az emberek a provokációra reagálnak.

Fábry pedig természetesen ellentétpárja Sasnak, mert vállaltan jobboldali, hasonlóan népszerű, és ugyanúgy lement kutyába. (Más kérdés, hogy Fábry jóval tehetségesebb és műveltebb, ezért az ő züllése kifejezetten fájdalmas. Fábryt régen néztem, Sastól pedig menekültem...)

capacete 2013.01.16. 13:29:29

@mk27soundmaster: Ha nem hagyod abba a trollkodást, akkor tényleg ignorállak!

Próbáld felfogni, hogy a tudománynak vannak mérhető kritériumai, legalábbis a modern tudományos életben az előremenetel tudománymetriai kritériumok teljesítéséhez kötött (publikációk száma, impaktfaktor, idézettség stb.) Ezt lehet kritizálni, és tényleg sok árnyoldala van, de összességében szerintem ez vezet a magasabb minőség felé.

Magyarországon sajnos az egyetemi pozícióknál nincsenek valódi mércék, külföldön elképzelhetetlen lenne ilyen magas státusnál ilyen alacsony szintű teljesítmény. Egyébként mindig csodálkozom, hogy magukat konzervatívnak valló személyek a teljesítmény számonkérése esetén "ávóstempózni" kezdenek. A meritokrácia a konzervatív liberális gondolatvilágba igencsak illeszkedik, és ennek számonkérése a leghatásosabb eszköz a továbbélő Kádár-rendszerrel szemben...

TG69 2013.01.16. 13:32:13

Két dolog jut erről eszembe:
a1) A századvég stratégiai vezetője egy tipikus értelmiségi árokásó.
a2) Bayer Zsolt szellemi hagyatéka nem fog kihalni, mert van fiatal, 'tehetséges' utánpótlás.

Geo_ 2013.01.16. 13:48:33

@TG69: Kicsit rosszabb a helyzet: FGF önmagát egy modern, nyitott gondolkodónak tartja:-(

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.16. 13:58:34

@Geo_: és mások meg akként tekintenek rá, és hivatkoznak.
Ez a legnagyobb baj.

Mert hogy ő mit gondol magáról az az ő dolga, de kívülről nem szabadna igazolni ezt a téves elképzelést.

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2013.01.16. 14:03:10

@doggfather: "és mások meg akként tekintenek rá, és hivatkoznak." na ja, dübörög a magyar konzervatív impact faktor

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 14:19:41

@capacete:

Ez mind nagyon érdekes, csak érdemben semmi köze ahhoz, hogy a magyar baloldal (politikai) kultúráját valóban áthatja-e egyfajta vulgárcinizmus (avagy nem)?!.

épészmérnök 2013.01.16. 14:20:31

@Geo_: "Kicsit rosszabb a helyzet: FGF önmagát egy modern, nyitott gondolkodónak tartja:-("

A jelzőket hagyd el, és eljutsz a probléma lényegéhez.

Robinzon Kurzor 2013.01.16. 14:26:16

A logikus gondolkodásra való képesség (vagy igény) hiánya csak GFG sajátja, vagy ebből már levonható a következtetés az egész "jobboldalra"?

capacete 2013.01.16. 14:30:19

@mk27soundmaster: Ez szerintem csak szemantikai játék. A baloldalt nem hiszem, hogy átjárná valamilyen "vulgárcinizmus" (ezt egyébként nem ártana definiálni!), mert a baloldali gondolatvilág mindig kicsit utópisztikus volt: Szabadság, egyenlőség, testvériség, és eljön egy szebb világ!

Az eredeti liberális gondolat szintén utópisztikus volt: hit abban, hogy a haladáson keresztül megreformálhatjuk a világot, itt azért tényleg megjelenik az elmúlt néhány évtizedben egy erős posztmodern szkepszis.

Az viszont jó kérdés, hogy van-e olyan magyar politikus politikai oldaltól függetlenül, aki nem cinikusan, a választókat lenézve és becsapva politizál. Attól félek, hogy nincs... :(

capacete 2013.01.16. 14:44:17

@capacete: He-he, most látom csak, hogy az Örülünk Vincent már ugyanerre a következtetésre jutott, nem csoda, hogy fúj rájuk GFG.

orulunkvincent.blog.hu/2012/09/12/g_fodor_gabor_politikai_gondolkodo_palyaive

Kedves GFG!

Könnyen lehetne ezen változtatni, csak olyan színvonalú művet kellene írni angolul, amit egy jegyzett nemzetközi tudományos folyóirat leközöl!
Ez nem lehet probléma egy habilitált egyetemi docensnek, egy igazi politikai gondolkodónak!

JosephSmith 2013.01.16. 15:03:42

A jobboldaliaknak meg kerlek szepen Fabry Sandor es Kerenyi Imre, meg Fekete Gyorgy a kultura csucsa. Estenkint egy kis Wass Albert hangoskonyv, milelott lefekszik vissza a diszno olba.

2013.01.16. 15:07:51

@capacete: Capacete jegyzett nemzetközi folyóiratokban közölt műveinek listáját hol találom? És ha esetleg megtalálom, az Capacetét kompetenssé teszi politikai, gaszronómiai vagy éppen filatéliai kérdésekben?

blah 2013.01.16. 15:21:37

dögöljél már meg

capacete 2013.01.16. 15:21:44

@grundigg:

Ez egy igen gyenge argumentum ad hominem volt.

1. Capacete nem élő személy, hanem nicknév, akinek értelemszerűen nincs egy darab publikációja sem.

2. Ha a capacete nicknevet használó személy bármilyen tudományos kérdésben nyilatkozik, akkor már joggal vethető fel, hogy kijelentéseit validálja-e bármilyen mérhető tudományos teljesítmény.

3. GFG nem nicknév, hanem valós személy, habilitált egyetemi docens, aki büszkén vállalja, hogy "politikai gondolkodó". Az ő hitelességének alapvető forrása, hogy megfelelő tudományos teljesítménnyel rendelkezik-e. Amikor pedig alig leplezett féltékenységgel ír valakiről, aki ezeknek a feltételeknek megfelel, akkor bizony kilóg a lóláb...

ámbátor 2013.01.16. 15:25:54

Sasjózsi méltó ellenpárja Fábrisanyi, aki bármikor képes egy jóízűt zsidózni, cigányozni, vagy a pátosz jegyében a miniszterelnök képét leköpni. Nincs mit a baloldal szemére vetni, amig a jobboldal szórakoztatása itt tart.

rágógumó 2013.01.16. 15:30:59

A "Lápinád" és a Sas kabaré a baloldal torzulása? :D Ez valami újabb "majdén eldöntöm miajóKultúra!" című mentalitás nagyon szórakoztató. Egyébként Sas egy primitív bohóc. Ezt nyilván Sas is tudja. Ahogyan a Barátok közt is egy szánalmas szappanopera, vagy, ahogyan az X Faktor is egy gyomorforgató giccsözön. Szerintem. De nem hinném, hogy ezek az ártalmatlan förmedvények politikailag relevánsak lennének, egyszerűen csak azok amik: populáris kultúrtermékek. Aki akarja egye őket, egésségére. Sokkal károsabbak ezeknél a blogíróhoz hasonlatos, jelenkori, magyar pöffeteggombba szerű képződmények, akik ezekből jobb és baloldali lelkületű embertípusokat kreálnak. Kérem a kedves blogírót, hogy azonnal pályázon meg egy állást a MAGYAR Művészeti Akadémiánál, oda most nagyon kellenek az ilyen kvalitású fíloszok!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.01.16. 15:41:09

"A jobboldali lelki alkat hajlamos minden általa fontosnak tartott, az identitása részét képező kérdéshez pátosszal fordulni."

Egyrészt a humán etológia ezt úgy fogalmazza, hogy az ember ritualizálható és indoktrínálható.

Másrészt hol van ma Magyarországon jobboldal? A fidesz egy bolsevik típusú kripto-rákosista párt. Vagy a csíkos szocikra gondol a szerző???

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2013.01.16. 15:48:07

1. Ez a bejegyzés most konkrétan miről is szól? Skatulyázgatunk?
2. A NER egy vicc. Ezzel kár volt példálózni.
3. "...bár sokféle jobboldali ember van, de van egy közös nevező: HISZNEK VALAMIBEN."
MINDEN EMBER hisz valamiben, de általában a magukat jobboldaliaknak vallók akarják a saját hitüket rám erőltetni. Nekem van saját, köszönöm, nem kérek az övékéből. Miért olyan nehéz ezt megérteni?

genyamagyar 2013.01.16. 15:48:10

Fábry köpködése az igazi jobboldali humor csúcsa. Mármint azon kívül, amikor arról mesél hogy hogyan szart be fiatalabb korában.

Én_vezettem_? 2013.01.16. 15:48:14

Nagyszerű, ez egy nagyon jó meglátást nagyon szépen kibontó cikk. Nagyon tetszik nekem (főleg ha kívülről, nem jobb vagy baloldaliként próbljuk nézni)
Eddig ezt a fajta elméletet a bal/jobb oldalról (lgalábbis egy nagyon hasonlót) csak egyvalalkitől hallottam, egy nagyon okos embertől. Elmondom azt: őszerinte a jobb és baloldaliság nem politikáról szól, hanem alapvető phszihológiai attitüd beállítódás, illetve hozzállás. Az elmélet szerint mindez az autoritáshoz, tekintélyh problematikájában gyökerezik. Az ember gyermekkorában elsődorban apja képében találkozik az autoritással, tekntállyel. Erre lelki alkattól függően két fő startégia alakul ki: az egyik a lázadó, tagadó: nekem ne mondja meg senki és semmi hoyg mit csináljak. Ennek mintegy tulzásba vitele a baloldalinak nevezhető pszihés állapot: minden és mindenki, akinek/aminek tekintélye van elvetendő, gűnyolndó, sőt aki nem lázad, nem köp le minden hagyományt, nem kérdőjelez meg mindne autoiráts és vezérlő elvet, azt is ki kell gúnyolni. A jopbboldali válasz épp az ellenkezője: az autoritásnak való alárdenelést "előremeneküléssel" oldja meg. Ő nem behódol, hanem piedesztára, midnenek felé heleyzi az autoritást, nem azért engedelmeskedik, mert meghajolt (belátásból, vagy kényszerből), hanem mert az autoritás egy nagyon jó dolog, és mindenki aki ezt megkérdőjelezi, az egy lázadó, engedetlem, gyökértelen "libsi", stb stb.
Mindkét stratégia megkerüli (csak másik irányból) aproblémát hogyan élhetünk autonóm ember módjára együtt az autoritással (nem könnyű feladat, ezt hívnám felnőtté válásnak), képviselve saját érdekeinket.
Mindekét stratégia a másik stratégia látványos utálatára épül: a jobbos mindenkin számon kéri az autoritásnak való engedelmességet, a balos pedig a lázad hiányában "fasisztáz"/seggnyalóz le.
Szeetném hangsúlyzni, hogy eszerint az elmélet szerint mindkét attitüd éretlen (gyermeki): protípusa a mindennek már-már megfelelő, igyekvő, ("pedálgép"), stréber gyermek, illetve a sarokban duzzogó, lázadó, (antiszociális) csakazértis ellenkezően csinálom kisgyerek.
Megjegyzem az autonóm felnőtt képes lázadni és megkérdőjelezni autoritást tradíciót, éppúhhu ahogyan együttmúködni, értékként elfogadni és magávé tenni (tradíciót, értéket, szabályt). Mindezt lelkiismeretére, értékítéletére alapozva, saját érdekeit képviselve de másokét is figyelembe véve teszi, de NEM önmagában a lázadás kedvéért lázad (és köp le másokat, akik nem lázadnak), vagy a megfelelés élvezetéért felel meg (akik nem felelnek meg).

2013.01.16. 15:50:49

@capacete:

"Ez egy igen gyenge argumentum ad hominem volt."

LOL

Érdemi hozzászólások helyett azt méregeted, hogy GFG vagy a vincentes farka-e a nagyobb, aztán mikor ellened fordítom az érvelésed, akkor közlöd, hogy ez egy igen gyenge argumentum ad hominem. Nézzél már a tükörbe!

"Ha a capacete nicknevet használó személy bármilyen tudományos kérdésben nyilatkozik"

Miért, szerinted itt tudományos kérdésekről van szó? Ettől függetlenül hozzászóltál, tehát veled kapcsolatban "joggal vethető fel, hogy kijelentéseit validálja-e bármilyen mérhető tudományos teljesítmény". Vagy mégsem tudományos a kérdés? Akkor viszont hogy jönnek ide GFG publikációi?

Én_vezettem_? 2013.01.16. 15:51:48

Aki a fenti bal és jobboldali attitüd egyikébe sem fér bele, hamar azt fogja észrevenni, hogy mindenki utálja, legalábbis nem tudja hova tenni, kiközösíti miután nem tud vele dűlőre jutni :)

kennyking 2013.01.16. 15:57:13

@JosephSmith:
Eklatáns példája vagy a liberális gondolkodó értelmiségnek.

kennyking 2013.01.16. 15:58:56

@ámbátor:
" Nincs mit a baloldal szemére vetni, amig a jobboldal szórakoztatása itt tart. "
Nincs mit a jobboldal szemére vetni, amíg a baloldal szórakoztatása itt tart.

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.16. 15:59:18

Hát öcsi... azt régóta sejtem, hogy valami gáz van a koponyádban, de eme csodás posztot olvasva, javasolnám, hogy sürgősen keress magadnak pszichiátert, ha még nem tetted meg! Lehet, hogy pár agysejted még menthető lenne...

vénkujon 2013.01.16. 16:00:16

továbbra is megrendülten veszem tudomásul, hogy ezzel a logikával, valaki valahol igazgató lehet baz.:D

...tehát a jobboldali ember atlétájára, nem zúdul pörköltszaft. sohesenem!

csárli hárper 2013.01.16. 16:00:48

volt régen a Hofi, sajnos már nem él, de ha köztünk lenne biztos megkérdezné eme politikai gondolkodótól, "hát önben kinek a farkát tisztelhetjük?"

Alkibiadesz 2013.01.16. 16:00:50

Ez már majdnem olyan jó volt mintha a bayerzolti írta volna.
Csak így tovább kedves Gábor!

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.16. 16:00:56

@kennyking: Fábry? Mikor volt az balos, leszámítva a gengszterváltás előtti időket, amikor vélhetőleg a meleg szarig betolta a nyelvecskéjét az elvtársak seggébe?

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.16. 16:02:45

Ez különösen tetszik:

"gfg 26 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."
Vajon miért nem képes az elvtárs néha reagálni is?
Vagy miért nem tiltják le a kommenteket a posztjai alatt?
(ugyanezt megkérdeztem anno a Geczy elvtárstól is - vaghogyapicsábahívják azt a maszopaktivistát)

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.16. 16:03:31

@vénkujon: lásd BKK! Bár Dávidkában egy picivel több ész van, ha nem is sokkal.

vénkujon 2013.01.16. 16:05:33

majd' elfelejtettem: a NER egy vicc. illetve bármikor halálraröhögöm magam, amikor eszembejut az alaptörvény, ahogy magányosan hever egy üveglappal is lefedett asztalon. bazdmeg.

Alkibiadesz 2013.01.16. 16:06:39

Ja igen, még egy valami: Tekintsünk el attól az apró momentumtól, hogy a NER-t és az új "Alkotmányt" Sólyom László is élesen kritizálta.
Nyilván ő is Sastól szerezte az ehhez szükséges inspirációt.

Szóval ez a próbálkozás tényleg szánalmas és nevetséges!

kzoltana 2013.01.16. 16:08:24

Eközben Bajnai fórumának megzavarására készülnek Debrecenben. Engedi Kósa?
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3713_bajnai_forumanak_megzavarasara_keszulnek

2013.01.16. 16:09:28

A varánusz és az örülünkvincet kontraszelektált ávóspatkányai szívességet tesznek, mert folyamatosan emlékeztetnek rá, hogy a judeobolsevik söpredéket miért nem szabad visszaengedni a hatalomba.

Gera 2013.01.16. 16:10:04

@Vérszegény éjszakai dúvad: Nem szól semmiről, csak a szokásos ostoba fikázás. Csak azt furcsállom, hogy Bajnai nincs benne megemlítve, ezért így nem fizetnék a megrendelő helyében.

capacete 2013.01.16. 16:20:08

@grundigg: "Érdemi hozzászólások helyett azt méregeted, hogy GFG vagy a vincentes farka-e a nagyobb"

Ez nem igaz, hiszen még korábban ezt írtam: "Agyhalottakon kívül kevesen hihetik el, hogy a baloldali kulturális szemléletmód középpontjában Sas József állna - ahogy azt sem hiszem el, hogy a régen klasszisokkal jobb, de ma már a csatorna szintjére züllött Fábry lenne a jobboldali kultúra reprezentánsa."

Ezt követően tértem ki GFG írásának arra a részére, amiben az Örülök Vincent matematikaprofesszoráról beszél. Nem kell pszichológusnak lenni, hogy lássuk, hogy itt egy alig leplezett féltékenység beszél GFG-ből, hiszen az ottani szerzők közül pont azt emelte ki, akinek lehet tudni az IRL személyazonosságát, és beazonosíthatóan nemzetközi szinten releváns tudományos munkásság áll mögötte, és ez az, ami GFG-ből fájóan hiányzik, habilitáció ide vagy oda...

"aztán mikor ellened fordítom az érvelésed, akkor közlöd, hogy ez egy igen gyenge argumentum ad hominem. Nézzél már a tükörbe!"

Nem fordítottál ellenem semmit. Én a cikk egy momentumára reagáltál, erre jöttél te az elcsépelt érveléssel, hogy "te mit értél el".

Az már csak hab a tortán, hogy képtelen vagy felfogni, hogy minden foglalkozásnak vannak validációs kritériumai, amelyek vizsgálata bizony legitim kritika tárgya lehet.

nevem van 2013.01.16. 16:25:27

Azért igazság tétessék: a Sas-kabaré, sőt általában a kabaré mint műfaj, elég alpári. Sokan ezért szeretik, én, meg ha jól értettem a cikket jegyző "politikai gondolkodó" (remélem, ez csak vicc az önéletrajzában) nem.
Az más kérdés, hogy a szerző magát a műfajt is baloldalinak próbálja eladni, csak azért, mert van baloldali kabaré (is). A kormányzat egy kicsit másképp és súlyosabb következményekkel csinálja a kabarét, a nyilvánvaló baromságait pátosszal bekenve komoly érdemnek titulálja. Állampolgárként erről "politikailag" úgy gondolkodom, hogy más szemében a szálkát...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 16:33:37

@mártimama:

Sas és Fábry pont egyformán tehetségtelen humorista. Fábry utolsó értékelhető tevékenysége a dizájncenter volt, Sasnak meg sosem volt ilyenje. Színvonaltalan, tehetségtelen humoristák.

szempontpuska 2013.01.16. 16:43:25

az tisztán látszik, hogy gfg egymaga több Sas kabarét látott, mint az összes vincent együttvéve (gratulálunk az erőpróbához :-))

A pátoszt illetően egy bölcsességet idéznék:
"Aki nem tud nevetni önmagán, az meghagyja ezt a feladatot másoknak"

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.01.16. 16:47:01

Na most összezavarom ezt a G. embert:

Kormánypártunk NEM jobboldali párt. Nem jobboldali konzarvatív intézkedéseket hoz, a gyakorlatban nem a jobboldali konzarvatív eszméket képviseli.

No kedves G. akkor most select new target! Jó blog, még visszanézek.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 16:47:20

A mókás, hogy ez a kommentsor is nagyszerűen alátámasztja, igazolja G. Fodor minden posztbéli állítását!:-D

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.16. 16:48:14

@mk27soundmaster: no mesélj, kicsikomcsi! Lehetőleg tételesen! Mert szerintem minden egyes mondata ökörség. Épp olyan, amit egy agymosott fidesznyiktől elvárhatunk.

genyamagyar 2013.01.16. 16:48:38

"A túlzás egy alapvető viszonyulásból fakad, mert bár sokféle jobboldali ember van, de van egy közös nevező: HISZNEK VALAMIBEN."

És tegyük hozzá: feltétel nélkül!

Igazi ősemberes attitűd. A butaság szinonimája. És amiben hiszünk, abban NEM kételkedünk, mert ha kiderül a hitünk tarthatatlansága, elveszítjük lábunk alól a talajt. A végsőkig hiszünk, még ha belepusztulunk is!

Primitív, állatias ösztön a hit. Nem hinni kell hanem kételkedni, és a kételkedésből fakadó tudást TUDNI kell.

A hit a buta emberek menedéke.

nincs1itt 2013.01.16. 16:48:45

Szépecsém, GFG, nem kérdezem, mert gyanítom nem kapnék választ. De ha már így a mellemnek szegezted, hogy baloldali mindenki aki saskabarét néz/hallgat. Akkor mellé karcolhatnád, hogy ha már Te gondolkodol, nekem ne kelljen, mit is hallgat nagy vezéred a KisNagy Ember, mert akkor lenne hova viszonyulnia a NERtársaknak. Mert engem az is mulattat, de nagyon, amit a Turul vérbe mártott vésővel, csorbíthatatlan gránitba vésett "Alaptörvénnyel" művel a művelt jobboldal. Vinnyogva röhögök Vitézy orr-és ...túró Dávidkán, aki a januári havazást "vis maiornak" mer állítani, igen ez az igazi jobboldali szórakoztatás! Meg Varga Mihály a csárlszbronzon pótlék, aki csak kitöltetlen csekket akar az ájemeftől, gondolom ott is egymás hasát fogják a jobboldali, nemzeti, konzervatív humor hatására. De a devizahiteleseknek építendő interná..., pardon lakóparkba is csak a nemdepressziós NERtársak mehetnek bő, ahogy azt a Máltai Szeretet Szolgálat nagy nevettetője is mondta...
GFG, szerintem ami nem megy azt nem kellene erőltetni, ha legközelebb írhatnékod támad, ülj le egy csendes sarokba és várd meg, amíg elmúlik...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 16:50:12

@szempontpuska:

"Aki nem tud nevetni önmagán, az meghagyja ezt a feladatot másoknak"

No, ha már önkritika! Megnézném én, hogy egy vincentposzt alatt, hány ilyen (kritikus) tartalmú komment menne át (mint ez alatt a poszt alatt)!:-)

genyamagyar 2013.01.16. 16:50:14

@pocakos focista: "Kormánypártunk NEM jobboldali párt. Nem jobboldali konzarvatív intézkedéseket hoz, a gyakorlatban nem a jobboldali konzarvatív eszméket képviseli."

Ezért is kedveli a komcsi Fábry szarós poénjait.
Hol itt a hiba?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.16. 16:51:16

@capacete: Ugyan, dehogy akarod te tudni, hogy ki és mivel vagy mi nélkül mi lehet Magyarországon. :) Vagy tessék versenyt rendezni, melyik "oldal" tud kisebb nagyságokat felmutatni a másik oldalról.

Az impakt faktor nem minden: Körösényinek, aki szintén politológus, az mtmt szerint 0,684 az összegzett impakt faktora. Közben persze van 1297 független idézője, miközben GFG-nek 8.

Alonee 2013.01.16. 16:52:27

A posztod kisember, szar. A Sas kabaré úgyszintén. Összemosni a Vincentet, a Sas kabaréval, az arányérzék teljes hiányáról árulkodik, hogy félre ne értsd, még véletlenül sem szeretném megvédeni a Vincentet, nem kell, tőled nem. Mindenesetre a posztod vicces és mókás, emellett, pontos és hibátlan keresztmetszete egy seggnyalónak. Azért, hogy jól érezd magad, egy összehasonlítás csak neked, ami a baloldalnak 'lápinád' az a jobbosoknak gfg.

2013.01.16. 16:52:41

Megnyugodtam, ezek szerint szeretett miniszterelnökünk nem lehet baloldali, hiszen rettenetesen távol áll tőle a cinizmus.

2013.01.16. 16:54:03

@capacete: Kétségtelen, a cikk érdeméhez is hozzászóltál. Viszont több olyan kommented is volt, ami kizárólag gfg személyével foglalkozott, erre reagáltam.

És nem jöttem az elcsépelt érveléssel, hogy "te mit értél el", ugyanis éppen te jöttél ezzel. Én pont arra szerettem volna rámutatni, hogy (itt, egy blogban) teljesen lényegtelen, hogy a vincentes nemtudomki mit ért el, gfg mit ért el, te mit értél el, én mit értem el, az a lényeg, hogy ki mit mond.

Az, hogy gfg féltékenységből írt, a te véleményed, ami viszont elég nehezen bizonyítható. Az biztos, hogy számodra különösen fontos, hogy kinek milyen tudományos munkássága van és hol publikál, hisz még egy teljesen más témájú blogban is ezt ragozod, de lehet, hogy pl. gfg ezt nem tartja olyan fontosnak, mint te.

"Az már csak hab a tortán, hogy képtelen vagy felfogni, hogy minden foglalkozásnak vannak validációs kritériumai, amelyek vizsgálata bizony legitim kritika tárgya lehet."

Természetesen legitim kritika tárgya lehet, de attól még nem lesz semmi köze a poszthoz. Legitim kritika tárgya lehet a "capacete nicknevet használó személy" esetleges lúdtalpa is, csak éppen semmi, de semmi köze nincs a poszthoz.

kritikusolvaso 2013.01.16. 16:54:34

ezt kikerem magamnak!!!!!

Sas legalabb olyan jo humorista mint amilyen matematikus a jotunder!

Jolka40 2013.01.16. 16:54:44

"...bár sokféle jobboldali ember van, de van egy közös nevező: HISZNEK VALAMIBEN."
MINDEN EMBER hisz valamiben, de általában a magukat jobboldaliaknak vallók akarják a saját hitüket rám erőltetni. Nekem van saját, köszönöm, nem kérek az övékéből. Miért olyan nehéz ezt megérteni? "
Vérszegény éjszakai dúvad a szívemből szólt. És nem lenézni, hanem "jó szóval oktani" kell az embereket, akik megtermelik, vagy megtermelték a múltban, vagy meg fogják termelni a jövőben számunkra az életünkhöz szükséges javakat.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 16:55:21

@Holger Hartland:

Javasolom, vegye elő mindenki az impakt faktorját és mérjük össze!:-D

szempontpuska 2013.01.16. 16:58:52

@mk27soundmaster: pont annyi (és olyan) ami még nem teszi mandineresség a hangnemet :-)

capacete 2013.01.16. 17:05:00

@grundigg: Számomra ha tudományos teljesítményről van szó, akkor valóban fontos, hogy a tudománymetriai kritériumok teljesültek-e.

Ennél a posztnál ez azért került elő, mert GFG kifejezetten utalt rá. Idézem:
"az Örülünk Vincent mindenki más teljesítményét egy pillanat alatt kétségbe vonni képes matematikatudósa és társai"

Már itt úgy tűnt, hogy emögött valamilyen személyes sérelem van, de csak utólag találtam meg, hogy tavaly szeptemberben írtak egy posztot arról, hogy GFG-nek nincs semmilyen releváns nemzetközi tudományos teljesítménye. (Ez úgy tűnik, hogy nagyon érzékenyen érintette.)

Azért van tehát helye GFG tudományos teljesítményének vizsgálatának, mert GFG szerint elfogadhatatlan, ha más tudományos teljesítményét a nemzetközi tudományosság kritériumainak fényében értékeljük. GFG megjegyzése tehát arról szól, hogy a magyar tudományos élet úgy jó, ahogy van, provinciális posványként, aki ezt kétségbe vonja - és az ő habilitációjának értékét kérdőjelezi meg - az maga a "vulgárcinikus" (erről még mindig nem tudom, hogy mit jelent) baloldal képviselője.

(Egyébként pedig ha valaki magát "politikai gondolkodóként" aposztrofálja, annál a minimum, hogy megnézzük, hogy van-e ehhez megfelelő tudományos háttere...)

toportyánzsóti 2013.01.16. 17:08:10

@mk27soundmaster: Ugyanazt a cigópáleszt fogyasztod mint gfg?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 17:12:27

@szempontpuska:

Mi különbözteti meg a Hűség Házát a Politikai Rendőrség épületétől? Az, hogy az ávósok (népi) demokratikus hivatkozásokkal gyilkolásztak benne.

Emiksz 2013.01.16. 17:14:26

Az, hogy a Századvég is elkezdte az epehányást a szocik irányába (lásd ezt a blogot az elmúlt hetekben) biztató, mert ők tényleg mérik a népszerűségeket, és ezek szerint nagy a gáz a számokban, és muszáj ilyen hígf0sokkal beteríteni az ellenzéket.
Az már annyira nem biztató, hogy az indeksz ezeket pakolja címlapra.

kritikusolvaso 2013.01.16. 17:16:21

kene egy eseti bizottsag aki megvizsgalna a postolo es a kommentelok tudomanyos fokozatanak (ha van) jelentosget a capacete-koordinata rendszerben. a rendszerbol kiolvashato lenne hogy az egyes hozzaszolok milyen betutipussal es merettel jelenjenek meg. a legrosszabbak a fekete hatteren nemecsek betutipussaljelennenek meg tereszetes fekete szinnel.

Waldi! 2013.01.16. 17:16:43

Ha Gpont a fidesznyik think tank kremje, milyen lehet a harmadvonal?
A NENYI-jet kene komolyan venni Dr. Schmitt alairasaval, a soha, senkivel egyutt nem mukodesre alapulo NER-t, vagy a furt, faragott, pillanatragasztozott granittombot? Boccs, de azert ez 80-as IQ felett nehezen teljesitheto, hacsak az ember nem kopetgyujto vagy agaskodo covek fetisiszta.

Alkibiadesz 2013.01.16. 17:27:48

@capacete:
Egyetértek! Ebben a posztban határozottan érezhető valamilyen személyes sérelem hatása.

royslade 2013.01.16. 17:29:40

@Emiksz: na de ebben a szituációban a századvégnek épp az lenne a dolga, hogy stratégiákat dolgozzon ki a trend megfordítására, nem pedig az, hogy ilyen fos írásokkal még tovább rontson a helyzeten

Alkibiadesz 2013.01.16. 17:31:33

@Jolka40:
"MINDEN EMBER hisz valamiben, de általában a magukat jobboldaliaknak vallók akarják a saját hitüket rám erőltetni. Nekem van saját, köszönöm, nem kérek az övékéből. Miért olyan nehéz ezt megérteni?"
Talán mert mégse hiszik a saját hitüket elég erősnek, és ezért hitpróbának tekintik azt, hogy a saját hitüket másokkal is elfogadtassák, vagy ha ez nem megy akkor legalábbis bebizonyítsák, hogy a saját hitük az igazi.

genyamagyar 2013.01.16. 17:35:37

GFG fényképét nézem a blog elején, és azon gondolkodom, hogy mire gondolt a kép készítése közben?

Variációk:

"Hú, ezt megint jól elb*sztam!"

"Na, az utolsó pohárral tényleg nem kellett volna!"

"Várjunk csak! Itt belül, mintha épp csak lötyögne valami..."

"Vajon leveszi a melltartóját is?"

"Így biztos kurva menő leszek a fényképen!"

Na GFG, ugye milyen ütős a balos humor? :DDDD

kritikusolvaso 2013.01.16. 17:40:41

@genyamagyar: felephetnel a sasban siman :D hihetetlen sikered lenne :D

genyamagyar 2013.01.16. 17:50:24

@kritikusolvaso: Á, dehogy lenne sikerem! A kutya sem ismeri GFG-t, úgy meg nem ülne a poén.

genyamagyar 2013.01.16. 17:53:20

Egyébként fájdalmasan szánalmas amikor valaki azt írja magáról, hogy "nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó" és azt azzal próbálja demonstrálni, hogy fogja a fejét, mintha gondolkodna.

:DDDDD

mókáné 2013.01.16. 18:01:02

"Az eredmény: a politikai cinizmus feltétlen erkölcsi magabiztossága, amit a közönségesség, a trágárság nyelve tett „demokratikussá”, eljuttatva azt a „néphez”, a „kisemberhez” éppúgy, mint ahogy a mindenen a markába röhögő liberális entellektüelhez. Az ízléstelenség nyelve forrasztotta össze tehát a hitét vesztő szocialista machiavellizmust a hitnélküliség erkölcsi fölényét valló liberális nihilizmussal."

Nagyon igaz, amiket az Igazgató úr mond és ma ennek élő példája Tóta W. Árpád újságíró, akinek nincsen mása, csak "liberális nihilizmusa" és nem akar építeni, csupán rombolni.

A kérdésem Igazgató úrhoz: - Mihez kezdjünk velük?

Válaszát köszönöm!

- knausz-

Pussy Riot (törölt) 2013.01.16. 18:10:25

És ne kérjek a felismerésért jogdíja :-)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 18:12:48

@szempontpuska:

Szóval, hogy is állunk a "vulgárcinizmussal", kedves @szempontpuska:?

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.01.16. 18:17:55

Nem szeretem, amikor blog szid blogot (pláne általánosítva), inkább vitatkozni kellene egymással (akár ügyenként).

DezInf 2013.01.16. 18:33:01

@mókáné:

Gázolja le,tapossa a sárba :D

....kérdés.....válasz igazgató úr:)

Az ötvenes években azt mondanám : jelentse fel !

Kérem a jogdíjat a válaszomért:D

Lucky Larry Silverstein 2013.01.16. 18:35:23

Sas Jóska, ballib

Egy szó: zsidó nihilizmus

angyalföldi partizán 2013.01.16. 18:36:18

nekem,baloldali pufajkásnak,két dolog hiányzik,a Sas kabaré meg egy kis burzsuj vese leverése. a Vincent blogot is szeretem,kicsit olyan mintha az 50-években lennék az Andrássy út 60. társalkodójában.

DezInf 2013.01.16. 18:38:36

"Az erkölcsi fölény látszata mögé bújó cinikus közönségesség mindennapi betevői: a baloldal lápinád kultúrprogramja. "

Az erkölcsi fölény látszata mögé bújó cinikus közönségesség mindennapi betevői: a jobboldal ner kultúrprogramja és saját magának írt alaptörvénye.

A bajusz kövér laca nem ezt testesíti meg ?

kritikusolvaso 2013.01.16. 18:40:41

@angyalföldi partizán: "olyan mintha az 50-években lennék az Andrássy út 60. társalkodójában."

ehehehehe ez nagon igaz tenyleg

Vortumnus (törölt) 2013.01.16. 18:47:59

@capacete:

nem is igazán a politikai gondolkodó volta miatt lényeges, ahhoz még diploma sem kell.
egyszerűen érdekelheti az állampolgárt, hogy állami egyetemeken és kutatóintézetekben milyen teljesítmény alapján neveznek ki valakiket docensi és professzori (vagy főmunk., tanácsadó) státuszokba, mire habilitálnak és kapnak nagydoktorit.
nyilván humán területen nem lehet könnyű A-B kategóriás folyóiratokba publikálni, de azért ha nem idős oktatóknak-kutatóknak (mondjuk akik 90-ben max 30 évesek voltak, azaz idén max 53 évesek, hogy valamennyire belőjem mire gondolok) jobbára csak hazai folyóiratokban vannak cikkeik, nem igazán méretik meg magukat határainkon túl akkor sem, ha nem specifikusan hazai témában kutatnak, az kicsit gyanús.

nu pagagyí 2013.01.16. 19:02:29

Végtelenül primitív okfejtést élvezhettünk a szerző jóvoltából. Ajánlom, olvasgasson egy kis József Attilát Bayer Zsolt helyett.

veracity 2013.01.16. 19:08:06

kuruc.info

Ezt a bűvös szöveget az index által referált blogokon tilos leírni?

mókáné 2013.01.16. 19:11:42

@politologus:

"Nem szeretem, amikor blog szid blogot (pláne általánosítva), inkább vitatkozni kellene egymással (akár ügyenként)."

Kérem, jöjjön oda Török Gábor Facebook- lapjára és segítsen nekem vagy írjon üzenetet a Facebook- lapomra, miképpen tudnánk segíteni egymásnak.
Várom jelentkezését!

Tisztelettel üdvözlöm:
Timea

nu pagagyí 2013.01.16. 19:14:31

@Lucky Larry Silverstein: Ne haragudj, de rajtatok csak röhögni lehet. Egy csomó felfuvalkodott teljesítmény-hiányos hólyag a jobboldali választék. Fekete Györgyök, Kerényi Imrék fémjelzik a jobboldali kultúrközeget, amely remekművek előállítása helyett rangok és hitbizományok osztogatásában vitézkedik. Lásd még, a hájas szinházi rendező nyomulását. Megkérdezhetném, hol vannak az Andy Vajna-féle szuperprodukciók turulmadárral és helyre rutytutyuval. Még ez sincs. Nincs semmi, csak rohadt nagy pofa, cinizmus, undorító pöffeszkedés, közpénz lenyúlás.

mókáné 2013.01.16. 19:15:40

@nu pagagyí:

"Ajánlom, olvasgasson egy kis József Attilát Bayer Zsolt helyett."

Köszönöm, hogy ajánlotta, magam részéről mindkettőt olvasom. Bayer Zsolttól Az ős Kaján verselemzését javasolnám, olvasásra, első körben, aztán meglátja.:)

Igaz, ő Ady, de nem kisebb költő. Ha vitatja, szóljon, de nekem is József Attila a kedvenc költőm. Ezt tudnia kell, abban lekörözni nem lehet, hiszen gyerekkorom óta ő.:)

Amidazophen 2013.01.16. 19:27:36

Sas az úgynevezett humorával talán Beregváradon, Tiszaföldén meg Karancsújházán és Békésbikádon arathatott volna sikert, vásári mutatványosként.

Úgy 100 évvel ezelőtt...

capacete 2013.01.16. 19:32:33

@Vortumnus: Sajnos az egyetemi berkeken kívül kevesen tudják, hogy milyen tragikus a magyar humán- és társadalomtudományi helyzet. Kevés kivételtől eltekintve, ahogy a futballban is van a magyarfoci és a labdarúgás, nálunk is létezik a magyartudomány és a nemzetközi tudományosság.

Ez utóbbiban a Magyarországon világhírű tudósok hazai konferenciákon adnak elő, angol nyelvű publikáció (gyakran lefordítva) a magyar egyetemek idegennyelvű folyóirataiban jelennek meg, külföldiek nem hivatkoznak rájuk (vagyis tudományos munkásságuknak semmilyen valódi hatása sincs) stb.
Ez a szituáció persze erősíti a kontraszelekciót: a "világhírű" magyar tudósok olyanokat vesznek fel a tanszékre, akik hozzájuk hasonlóan nem törekednek semmilyen komolyabb teljesítményre - hiszen akkor elhomályosíthatnák mentoraikat -, és így a hazai posvány újratermelése biztosított.

Ez természetesen messze nem csak GFG-ről szól - paradox módon ő a hazai szinten tényleg jónak számít, csak éppen az sehol sincs nemzetközi mércével.

Elrettentő példának íme egy közgazdász főiskolai tanár életrajza:

alia.karolyrobert.hu/cms/netalon.xml?data_id=48

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.01.16. 19:40:47

@mókáné: Kedves Tímea! Megpróbálom, de Ön is el tud érni a Politológusblog Facebook-oldalán, vagy a politolog@indamail.hu email-címen.

mókáné 2013.01.16. 19:43:26

@politologus:

Köszönöm. Üzenet tudunk küldeni egymásnak. Én most megpróbálom. Próbáljuk közösen!:)

Tisztelettel üdvözlöm.
Timea

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.16. 19:45:53

@mk27soundmaster: Az én blogomnak nincs impakt faktora, az idézettségét pedig nem számolom, de nem lennék meglepve, ha a "vicces" posztjaimat (főleg a címlaposakat) többen olvasták volna, mint egy-egy tudományos cikket. Na ugye, höhöhö. Sőt, nyöhehe.

Kopp Máriának az mtmt.hu szerint 112,917 az összegzett impakt faktora, de ez sem védte meg attól, hogy egy blogon "kreténnek" nevezze őt egy 20 körüli impakt faktorral rendelkező Valaki. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.16. 19:49:24

@capacete: Légyszi magyarázd már el, hogy mi a probléma, mert nem értem. Egy _főiskolai_ tanár oldalát linkelted elrettentő példaként. Mi vele a baj?

mókáné 2013.01.16. 19:55:55

@politologus:

Elküldtem levelem a Facebook üzenetrendszerén keresztül.

Válaszát várom és köszönöm!

Kik Önök, azt sem tudom, hogy mit csinálnak, erről is, ha írna - Köszönöm! De nekem a blog.hu óta kedvencekben vannak.:)

Szeretettel:
Timea

capacete 2013.01.16. 20:08:43

@Holger Hartland: Igen, épp az a probléma, hogy az egyetemi berkeken kívül ezt nem látják.

Fontos már az elején tisztázni, hogy főiskolai tanárról beszélünk, ami a főiskolákon adható legmagasabb rang, tehát az illetőnek elméletileg a legmagasabb tudományos szinten kellene állnia.

Akkor nézzük:

1. Az úriember nem beszél idegen nyelveken. Angol nyelvből középfokú, németből alapfokú nyelvvizsgája van. A mai szabályok értelmében ilyen nyelvtudással egyébként PhD-t sem szerezhetne, de úgy tűnik, hogy a '90-es évek végén Pécsett még más szabályok voltak érvényben.

2. 1 darab idegen nyelvű publikációja van, ami a Károly Róbert Főiskola angol nyelvű folyóiratában jelent meg. 20 év alatt egy külföldi konferencián adott elő, egy nyitrai phd-s konferencián.

3. 20 év alatt 8 db folyóiratcikket jelentetett meg, emellett publikációs listájában szerepeltet folyóiratokban, pl. a Magyar Nemzetben megjelent cikkeket is. Az egyetlen megjelent monográfiája valójában főiskolai tankönyv.

4. A fentiekből következően természetesen nem habilitált, akadémiai doktori címről pedig nem is álmodozhat.

A felsorolt hiányosságok ellenére az úriember az egyetemi professzori cím főiskolai megfelelőjét kapta. Ez egy normális országban elképzelhetetlen...

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.01.16. 20:12:05

Én egy életvidám majdnem koros családapa vagyok.
Nagyon nehéz kihozni a sodromból.
Két olyan szituáció van, amikor úgy érzem, mintha a szívemet tépnék ki, s nagyon sokat kell utána innom, hogy visszanyerjem az öntudatomat.

1. Sas kabaré közönségének önfeledt kacagása.
2. A ballibsiző, mindent szétcsesző fidesznyik vagy jobbikos, neonáci, cigánygyűlőlő, stb. kommentek.

Egy tőről fakadnak.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.01.16. 20:20:14

@pocakos focista: Hát erre még várni kell, mire mindenki kapcsol.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.16. 20:29:09

@capacete: De hát ez egy főiskola! Egy kisvárosi, már bocsánat, de jelentéktelen főiskola. (Nem degradáló szándékkal írom, az ilyennek is megvan a helye az oktatási rendszerben, és ezt is lehet tisztességesen csinálni.) Ha ez a derék ember szépen tanít egy kis közgázt - főiskolás fokon -, és aztán szépen levizsgáztat mindenkit úgy, hogy azért kelljen rá tanulni, akkor pont oda való. Ezért kérdezem, hogy mi a baj. Mégis mi kéne ahhoz, hogy valaki egy kisvárosi főiskola tanára legyen?

Az életrajzában ilyeneket láttam:
"1992-1998 között a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdasági Intézetében dolgoztam kutatói státuszban, tudományos segédmunkatársként, majd tudományos munkatársként."
Na, pl. ehhez, főleg az utóbbihoz (nem segéd-) képest nagyon gáz lenne a publikációs lista, de hát időközben az MTA KTI tudományos munkatársa helyett a gyöngyösi főiskola tanára lett. Oda szvsz jó is.

Javaslom, keressünk egy "normális országban" (Ausztria, Németország jó lesz?) egy, a gyöngyösi főiskolához hasonló szintű intézményt, és nézzük meg néhány ottani oktató pub.listáját. Kíváncsi vagyok. Éjszaka lesz egy kis időm. I'll be back.

Bernáth Tamás · http://magyarbernhard.blog.hu 2013.01.16. 20:32:50

Milyen égbekiáltó módon ostoba trollblog ez... Hogy "politikai", azt még érteni vélem, ám egy úgynevezett értelmes ember a "gondolkodás" szigorúan vett fogalmának halvány nyomait sem fedezheti fel ebben a pszeudointellektuális szenvelgésben.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.01.16. 20:37:36

Mi lehetnék én ott, ahol ez a G. Fodor valaki!?
Ha kiszedetném a gerincem...

csárli hárper 2013.01.16. 20:40:36

@royslade: lehet, én Hofitól hallottam.

capacete 2013.01.16. 21:02:32

@Holger Hartland: Ok, várom. Annyit azért megjegyeznék, hogy egy főiskolai tanár többet keres mint egy egyetemi docens. Ehhez képest ez a teljesítmény értékelhetetlen...

capacete 2013.01.16. 21:04:42

@capacete: Ja és kétszer annyit kap mint egy MTA tudományos munkatárs, amihez pedig már a te bevallásod szerint is alkalmatlan.

kanálwarrior 2013.01.16. 21:06:50

Jó ez az írás. Semmivel nem értek egyet ami benne van (kivéve amit a Sas kabaréról ír), de élveztem.

GeorgeousGlory 2013.01.16. 21:12:02

@ámbátor:
tulajdonképpen nem is értem miért nem köpi le a zorbánt?

DarthVader 2013.01.16. 21:12:05

" Varánusz, akinek mégiscsak a jobboldali fallosz a fixációja"

Gábor, Gábor, te már egyszer bebizonyitottad hogy a jobboldali fallosz kinek a fixációja:

gfg.blog.hu/2012/10/09/ferfiassag_651

Melange, megvót má' ? Mer állítólag az a legjobb a végén.

lyia (törölt) 2013.01.16. 21:24:31

Tulajdonképpen én is jobboldali voltam, és én is hittem valamiben, még talán némi pátosszal is, sőt, Sas Józsefet sem szerettem, aztán megismerkedtem Lázár Jánossal és Selmeczi Gabriellával, és úgy döntöttem, hogy inkább én is cinikus leszek.

Most például azon gondolkodom, hogy Lázár miért pont a svájci számlák után kutakodik, és miért nem az azerbajdzsáni bankoktól kér információt.

lyia (törölt) 2013.01.16. 21:28:19

Rendes jobboldali leginkább azért utálja a liberálisokat, mert még Orbán Viktorban sem hisznek, továbbá nem hiszik el, hogy Magyarország a bokréta rajta, és aki magyar velünk tart, és a Fradi a legjobb csapat a világon.

Bohzasztó!

solmyr (törölt) 2013.01.16. 21:33:13

Villáminterjú Index blogketrecből vett tartalomösszefoglalóval:

"- Mi köze a Sas-kabarénak a baloldal kultúrprogramjához és a politikai blogokhoz?
- Semmi.
- Köszönöm az interjút."

solmyr (törölt) 2013.01.16. 21:41:34

Btw Varánusz a te Férfiasság-koncepciódat parodizálja, te szerencsétlen :D

Johny the mocsok 2013.01.16. 21:44:14

A baloldal nem cinikus, hanem cionikus. Ha már értitek...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.16. 23:04:39

@capacete: Egyelőre nem vittem túlzásba, elkezdtem beírni a google-ba, hogy Fachhochschule, és az első konkrét keresőkifejezés, amit ajánlott, a Fachhochschule Wien volt. Ausztria tisztességes országnak tűnik, legalábbis innen nézve. :) Hát akkor lássuk a bécsi főiskolán a szakokat/intézeteket és vezetőiket.

Tessék:
www.fh-wien.ac.at/ueber-uns/organisation/
Innen kattintottam az egyes intézetekre.

Financial Management:
FH-Prof. Dr. Robert Pichler, MBA
Publikációs jegyzék nincs feltöltve. Sehol. Intézeti szinten sem.

Immobilienwirtschaft:
FH-Prof. Dr. Otto Bammer FRICS
Publikációk összesítve az egész intézetre: azon belül Bammernek alig valami, és csak osztrák, semmi nemzetközi. Kolleginája, Veronika Lang igen aktív, de 1-2 oldalas kis ingatlanmagazinos cikkeket számol el "publikációnak".

Journalismus & Medienmanagement:
Mag.a Daniela Süssenbacher
Publikációs jegyzék sehol.

Kommunikation, Marketing & Sales:
Mag. Sieglinde Martin
Publikációk: szinte csak osztrák, egy "nemzetközi" (német nyelvű, német kollégával együtt szerkesztett) kötet, egy angol nyelvű konferenciaelőadás (Ausztriában).

Personal & Organisation:
Mag.a Beate Huber
Szinte csak hazai (osztrák) publikációk, egy-két angol nyelvű.

Tourismus-Management:
FH-Prof Mag. Michael Mair
Ez már valami az előzőekhez képest, akad egy angol nyelvű szerkesztett kötet, meg egy-két angol cikk, és az előzőekénél több hazai.

Unternehmensführung:
Mag. Stefan Fitz-Rankl
Egy angol nyelvű konferenciaelőadás, minden más német nyelvű. Egy Németo.ban kiadott könyv, minden más hazai (és ez sem sok).

Ennek a mi derék gyöngyösi emberünknek nem kell szégyenkeznie mellettük. Hogy mennyivel keres többet egy főiskolai tanár, mint egy hab.doc. vagy egy tud.mts., az pedig egész más dolog, és nem a gyöngyösi fazon tehet róla.

A google a Fachhochschuléra ezután azt ajánlja, hogy Fachhochschule Wiener Neustadt és Fachhochschule Nordwestschweiz, megnézzük azokat is? :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.16. 23:17:43

@capacete: Csak gyors átnézéssel és részletes beszámoló nélkül: nagyjából ugyanez a helyzet a Fachhochschule Wiener Neustadton is. Ahol van publikáció, ott döntően (ránézésre 90+ %-ban) hazai, talán ha egy-két angol nyelvűt láttam. Jöhet Nordwestschweiz? :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.16. 23:33:53

@capacete: Na még egyet, mert most már látni akarom. A Fachhochschule Nordwestschweiz oldalán a felsorolt intézményi egységek közül az első a Hochschule für Angewandte Psychologie, rákattintottam, van azon belül egy Institut für Kooperationsforschung und -entwicklung, tehát egy intézet, aminek a nevében benne van, hogy kutatnak. Nézzük!

A vezetője Prof. Dr. Hartmut Schulze. A publikációi:
www.fhnw.ch/personen/hartmut-schulze/publikationen
2010 után semmi, de lehet, hogy csak nem frissítették. Előtte évente 1-5 közötti publikáció, de főleg német nyelvű. Nemzetközi, vagyis angol: 4-5 konferenciaanyag úgy 7-8 év alatt, egy enciklopédia-szócikk, egy cikk 2005-ben egy folyóiratban, aminek az impaktja most 0,612. Az első, aki mellett a gyöngyösi főiskolai tanár tényleg kevés, de nem jobban, mint amennyire a magyar felsőoktatás a svájcinál.

capacete 2013.01.17. 00:26:05

@Holger Hartland: Ez nagyon jópofa, és gratulálok, hogy így utána néztél, de az az érzésem, hogy az almát hasonlítod össze a körtével, ezek az osztrákok ugyanis nem főiskolai tanárok, hanem főiskolai oktatók.

Még egyszer, a magyar főiskolai tanári cím a legmagasabb főiskolai státusz, ami elérhető, itt a kinevezést már a miniszter terjeszti elő. Az osztrákoknál láthatóan nem feltétel a tudományos minősítés vagy kutatómunka, egyiknél sem láttam PhD-t vagy habilitációt, Otto Bammernek csak azért van doktori címe, mert jogot végzett.

Ezzel szemben a magyar szabályozás ezt kívánja egy főiskolai tanártól (2011. évi CCIV. tv. 28.§(3):

(3) A főiskolai tanári és az egyetemi docensi munkakörben történő alkalmazás feltétele, hogy az érintett rendelkezzék doktori fokozattal, és alkalmas legyen a hallgatók, a doktori képzésben részt vevők, a tanársegédek tanulmányi, tudományos, illetve művészi munkájának vezetésére, valamint arra, hogy idegen nyelven előadást tartson, továbbá rendelkezzék megfelelő, az oktatásban szerzett szakmai tapasztalattal.

Tehát egyértelműen kell magas szintű tudományos munka + idegen nyelven történő oktatási képesség.

Kérlek olyan külföldi példát keress, ahol hasonló feltételeket ír elő a hazai szabályozás, de ugyanilyen látványosan semmibe veszik...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.17. 01:27:02

@capacete: A külföldi törvényeknek nézzen utána, akinek annyi ideje vagy kedve van. Expliciten a magyar törvény sem kívánja meg a főiskolai tanároktól a "magas szintű" tudományos munkát. (Honnantól is "magas szintű"?) Ha a gyöngyösi tanár kapcsán bíróságnak kellene ítélnie, hogy történt-e törvénysértés, szerintem úgy ítélnének, hogy nem.

Egyébként pedig abszurd, hogy egy gyöngyösi főiskolai tanársághoz több kelljen, mint egy osztrák Fachhochschulén az FH-Prof. címhez. A magyar törvényi szabályozás és a fizetések abszurditásáról pedig nem ez a gyöngyösi figura tehet. Nekem nem sérti az igazságérzetemet, hogy egy ilyen ember egy kisvárosban főiskolai tanár lehet. A tiedet igen?

A magyar felsőoktatás és felsőoktatók gyalázására sokkal alkalmasabb, ha egyetemi szinten (és azon belül is a "legjobb" helyeken, ELTE, Műegyetem, közgáz, orvosi) találsz, khm, insufficienter életrajzokat és publikációs jegyzékeket. Fogsz találni. :) Azért szvsz a helyzet nem olyan sötét, mint a 19:32-es kommentedben írtad. A magyar felsőoktatás valahol a "világhírű" és a "posvány" között lehet félúton, a rá költött összeghez képest egész elfogadható helyen. De tervezek egy kis posztot a téma egy szeletéről, és nem akarom ellőni a színes röppentyűimet...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.17. 08:43:06

@DarthVader:

"" Varánusz, akinek mégiscsak a jobboldali fallosz a fixációja"

Gábor, Gábor, te már egyszer bebizonyitottad hogy a jobboldali fallosz kinek a fixációja:

gfg.blog.hu/2012/10/09/ferfiassag_651

Melange, megvót má' ? Mer állítólag az a legjobb a végén. "

Sírva röhögtem, nap kommentje simán, és nagyon igaz.

capacete 2013.01.17. 13:15:15

@Holger Hartland: "Egyébként pedig abszurd, hogy egy gyöngyösi főiskolai tanársághoz több kelljen, mint egy osztrák Fachhochschulén az FH-Prof. címhez."

Nem abszurd, mert az osztrákok ezt láthatóan nem tartják ugyanolyan címnek, mint az egyetemi beosztásokat. Nálunk viszont a főiskolai tanárra az egyetemi docensekkel azonos követelmények vonatkoznak, és magasabb fizetés. Vajon egy FH-Prof-nak ugyanolyan követelményeknek kell megfelelnie, mint egy osztrák docensnek? Aligha, mert akkor nem fordulhatnának elő PhD nélküli kinevezések (hogy a habilitációról ne is beszéljünk).

"A magyar felsőoktatás és felsőoktatók gyalázására sokkal alkalmasabb, ha egyetemi szinten (és azon belül is a "legjobb" helyeken, ELTE, Műegyetem, közgáz, orvosi) találsz, khm, insufficienter életrajzokat és publikációs jegyzékeket. Fogsz találni. :)"

Ebben tökéletesen egyetértünk, én is számtalan példát tudnánk hozni. Szegény Dedák csak bekerült a darálóba, mert egy nappal korábban egy másik poszt kapcsán utánanéztem. Egyébként pedig továbbra is fenntartom, hogy ilyen háttérrel alkalmatlan a főiskolai tanári címre... :)

A posztot viszont várom, szívesen szállítok majd hozzá adalékot!

CSENDES 2013.01.17. 13:50:35

T. NER-társ, T. G.F.G!

Az a bajom veled, hogy nem vagy te ilyen ostoba, ez kiderült számomra egyetlen alkalommal,amikor egy baloldali műsorban kifejtettél jobboldali nézeteket,persze nem ilyen idétlenül.Néha még meg is tudtam érteni az érveidet.
Próbáld hát meg megtartani a színvonalat, ha tudod még, hogy mi az. Szerintem tudod. Csak van az a pénz amiért korpás a hajad.
Én szégyenlem magam helyetted.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.17. 15:35:09

@capacete: Oké, világos: ugyanarra a helyzetre te azt mondod, hogy ez az ember alacsonyat ugrott, én meg azt, hogy túl magasan van a léc. :) A döntő kérdés az, hogy az ilyen esetekben találnánk-e gyorsan a lécet leverő ember helyére másik, alkalmasabb jelentkezőt. Ha igen, akkor neked van igazad: nem a lécet kell lejjebb vinni, hanem a jelentkezőket jobban megválogatni. Én ebben a tekintetben pesszimista vagyok: nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy nem találnánk jobbat, azaz mégis a lécet kellene lejjebb tenni (és persze a főiskolai tanári pozíció rangját ennek megfelelően arányosítani más pozíciókkal).

Most már ÖT poszttal tartozom magamnak tavalyról, és ez a második, amit nyilvánosan is beígértem, de igyekszem. :)

HaKohen 2013.01.17. 22:31:17

@capacete:

Bocsánat, hogy csapos beleszól, de:

Két dolog zavar a @Holger Hartland:-dal folytatott, egyébként élvezetes vitádban: a formalizmusod és a maszatolásod, ha nem sértlek meg e kategóriákkal.

Te kategóriákkal, impaktfaktorokkal, törvényhelyekkel stb. érvelsz, vagyis formális feltételekkel. Vitapartnered pedig eléggé el nem ítélhető módon megpróbálja kideríteni némi beleérzéssel, hogy XY főiskolai tanár vajon képes lehet-e megfelelő célszerű és módszeres tudást önteni tölcsérrel hallgatói fejébe. Bennem - a konkrét személy és főiskola ismerete nélkül - az a benyomás keletkezett, hogy @Holger Hartland-nak van igaza.

Ehhez még hozzátenném azt a korábban máshol már szellőztetett rögeszmémet, hogy nem minden kiváló tudós alkalmas színvonalas felsőfokú tanintézeti oktatónak - és nem minden kiváló felsőfokú tanintézeti oktató alkalmas színvonalas tudósnak. Gondolom, valamennyien tudunk erre példákat mondani saját felsőfokú tanulmányaink idejéből. Én is számos kiváló és diákjai által rajongva szeretett oktatót láttam, aki vért izzadt azért, hogy a formális feltételeknek megfeleljen (publ.lista stb.). És nagytudású kutatókat, akik a tanteremben csak nyöszörögni tudtak.

A maszatolásra meg két példa. Az egyik jótündéré, akinek magas tudományos színvonaláról (nem lévén matematikus) vannak némi sejtéseim. De - a jereváni rádió fordulatával - nem csak ezért szeressük. Hanem ragyogó posztjaiért a Vincenten.

A másik példa éppen a szóban forgó GFG-é. Kurvára hidegen hagy, hogy hol, mit, mikor, milyen impaktfaktorral, minek és mivégre publikált avagy oktatott az izéegyetemen. Posztja önmagában gáz, amint erre a fenti kommentek kb. 3/4 része rámutatott. És egy blognál, annak posztjánál nekem csak ez a fontos, és csak ennek alapján alakítok ki véleményt szerzőjéről. Aminek részletezését talán elengeded ebben az esetben.

HaKohen 2013.01.17. 22:44:00

@Johny the mocsok:

Éppen valami hasonlót akartam ideírni. De megelőztél. Úgy hiányzott egy jó kis zsidózás. (Talán egy kommentben volt valami ilyes.)

Csak azt nem tudom, hogy ha van vulgárcinizmus (copyright by GFG), akkor van-e vulgárcionizmus.

capacete 2013.01.17. 23:45:11

@HaKohen: A legtöbb dologban egyetértek veled.

Jogászként a formalizmus nálam szakmai ártalom, és azt nem tagadom, hogy érdemleges tudományos kutatómunka nélkül is lehet valaki jó előadó, sőt, számos kiváló kutató pocsék előadó, és alkalmatlan arra, hogy a katedrára álljon.

Ugyanakkor azonban ennek a kérdésnek azért vannak más vetületei is mint pusztán az, hogy X.Y. alkalmas-e arra, hogy az elvárható minimális ismeretet átadja.

1. A leginkább generális aggály, ami nálam jelentkezik, az a szabályok látványos semmibe vétele. Mondhatjuk azt, hogy egy főiskolán nincs szükség ilyen magas követelmények teljesítésére, de egy normális országban a szabályokat azért igyekszünk betartani. (Ha úgy tetszik ez egy formális érv, aminek azért jelentős szubsztantív oldalai is vannak: jogbiztonság, jogegyenlőség etc.)

2. Morális szempontból egyszerűen igazságtalan, hogy olyan személy tölt be egy ilyen magas pozíciót, aki nem felel meg a feltételeknek. Főiskolai tanárnak ugyanis nem pusztán azért kellene kinevezni valakit, mert jól tanít - arra elég lenne egy tanársegédi vagy adjunktusi kinevezés -, hanem mert valami pluszt ad, és ez a plusz a tudományos teljesítmény. A magyar szabályok azt feltételezik, hogy egy főiskolai tanár ugyanolyan szintű tudományos munkásságot fejt ki, mint egy egyetemi docens, épp ezért még magasabb fizetést is biztosít neki.

GFG-nél egyébként politikai megnyilatkozásainál ("gondolkodásánál") tényleg irreleváns, hogy volt-e bármilyen tényleges tudományos munkássága. Ennél a posztnál azonban felvethető, ugyanis GFG láthatóan vérig sértődött azon, hogy jótündér kétségbe vonta az ő tudományos teljesítményét, emiatt viszont akkor nyugodtan beszélhetünk arról, hogy volt-e min megsértődni.

Itt pedig előjön az az elkerülhetetlen konklúzió, hogy GFG nemzetközi tudományos munkássága tényleg egy kövér 0, míg jótündérnek vannak impaktfaktoros publikáció. Márpedig a modern tudományos életben ez a minősítés alapja...

capacete 2013.01.17. 23:51:40

@HaKohen: Még valami, bizonyos mértékig a maszatolásban is igazad van, bár fenntartom, hogy itt joggal hoztam elő GFG tudományos munkásságát.

Az az igazság azonban, hogy régóta rögeszmémmé vált ez a kérdés, mert meggyőződésem, hogy itt ragadható meg az a mélységes színvonaltalanság és provincialitás, ami a magyar felsőoktatást jellemzi, és ami jelenleg szinte megváltoztathatatlannak tűnik, hiszen a résztvevők döntő többsége érdekelt a mostani helyzet fenntartásában...

HaKohen 2013.01.18. 14:51:35

@capacete:

Azt hiszem nem állnak túl messzi az álláspontjaink. Amiben még mindig tamáskodom, az 1.) hogy a főiskolai tanár által adott plusz feltétlenül a tud. telj. kell legyen; 2.) "a mélységes színvonaltalanság és provincialitás" részedről a szememben megengedhetetlen túlzott és igaztalan általánosítás. (Nyilván számos példát tudsz mondani, mások meg velem együtt ellenpéldákat.)

A fő probléma szvsz., hogy egy normális és szervesen fejlődött társadalomban természetes kell legyen az erkölcsi, jogi és egyéb szabályok betartása, a teljesítmény (khm, hogyan mérhető?) szerinti bérezés. No de nem tőlem hallod először, hogy ez a valóságban nem így műxik (pl. az említett felsőoktatási jövedelmi - nem csak bérezési - aránytalanságok stb.).

Ráadásul nem vagyunk normális ország, és ha az elmúlt kb. 1000 (ezer) évet nézed, a szerves fejlődés trendjeit is nehéz fölfedezned.

Vagyis igazad is van, meg nem is, csak éppen nem látom a lehetőségét, hogy ezt a megoldhatatlan ellentmondást hogyan lehetne megoldani. Valószínűleg pusztán jogi eszközökkel sehogy, egyébként meg több nemzedéknyi távlatban komplexen talán.

Ezirányú pesszimizmusom persze az én magánügyem. Jó a briteknek, a csodálatos pázsitjaikkal, amelyeket, mint ismeretes, könnyű előállítani, csak locsolni és nyírni kell vagy 200 évig. No de hol van nálunk olyan párás levegő, esős éghajlat, és vagyunk mi egy tengeri szigetország?

HaKohen 2013.01.18. 14:55:32

@mókáné:

"Bayer Zsolttól Az ős Kaján verselemzését javasolnám..."

Azért kíváncsi lennék nevezettől ugyanazon költő "A bélyeges sereg" c. versének elemzésére.

HaKohen 2013.01.18. 14:58:14

@mk27soundmaster:

"Megnézném én, hogy egy vincentposzt alatt, hány ilyen (kritikus) tartalmú komment menne át (mint ez alatt a poszt alatt)!:-)"

Mi lenne, ha tényleg megnéznéd?

HaKohen 2013.01.19. 14:36:52

@mk27soundmaster:

Az előző megjegyzésemben csak arra próbáltam célozni, hogy sok kritikus megjegyzést olvastam a Vincenten, ideértve azok némelyikét is, amelyeket magam írtam. Nem általában a Vincenttel, hanem egyes vincentesek konkrét posztjával vagy kommentjével kritikusakat. Inkluzíve jótündért is.

Személyes sérelmedhez pedig - illetékesség híján - nem tudok hozzászólni. Kérdezd az állítólag moderáló vincentest.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.19. 17:25:00

@HaKohen:

Nincs személyes sérelmem:-) Mint ahogyan egyértelműen le is írtam, szerintem ez elvi kérdés.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.20. 01:50:33

Úgy olvastam először, lópinád.

Kedves politikai gondolkodó úr, ez a betűtípus kissé kontraproduktív.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.20. 02:36:57

@mókáné: seggbe kell az ilyeneket abuzáltatni a játék színvonalától a Fradi-pálya lelátóján megrészegült barnamedvével. :D

Jaffar 2013.01.20. 14:09:36

@pocakos focista:
"Nem jobboldali konzarvatív intézkedéseket hoz, a gyakorlatban nem a jobboldali konzarvatív eszméket képviseli. "

Nem, ez a kormány kökeményen a kommunizmust képviseli, ahol a párt mindenekfelett áll és a vezetö tévedhetetlen. Hol van itt "jobboldaliság"? Szerinted a seggnyalás, birka módján bégetés, cinikus hazudozás, szélkakas módjára történö kommunikálás, érvek nélküli vitatkozás lenne a jobboldali eszme? Ez a jelenlegi kormány. 0 teljesítmény, kibaszott nagy arc a semmire.
Ez nem jobboldal, ez egy trágyadomb, ahol még mindig kapirgál jópár komcsi.

(Nem, nem érdekel az elmúlt 8 év és az MSZP/SZDSZ/JOBBIK/LMP/etc.,mert leszarom. Engem az érdekel, hogy most mi van. Márpedig most ott tartunk, ahol a part szakad. Szörnyü azt látni, hogy még mindig rengeteg ember tapsol ennek fostengernek.

CSENDES 2013.01.20. 15:19:09

"A NER egy vicc, az Alaptörvény gúny tárgya, a nemzeti gondolat bármely szimbolikus megjelenítése szánalmas és végtelenül provinciális. "

Csak ez az egy mondat elemzése "megér egy misét".
kijelentés: A NER egy vicc a baloldaliaknak.
Nem, nem a NER a vicc T. blogoló értelmiségi (gondolkodó), s ezt te is tudod. A NENYI. Na az egy vicc.
kijelentés: az alaptörvény gúny tárgya.
Nem, az alaptörvény megszületése gyalázatos körülmények között történt, amit joggal neveztem már 2010-ben is a Nemzeti Ámokfutás Rendszerének (NÁR)kiteljesedésének, de nem maga az alaptörvény a gúny tárgya. A gúny tárgya a preambulum kirekesztő jellege, múltba révedő dohos-penészes volta, olyan átmeneti rendelkezésnek nevezett hányadékok, amiket a jogalkotók megpróbáltak becsempészni az alaptörvénybe, ami így Tákolmánnyá válik alkotmány helyett. Mégsem ez az igazi gúny tárgya, hanem az annak terjesztésére hivatott Alaptörvény asztala, annak szolgálójával, s az összes nemzeti giccsel, amit Kerényi hozzá álmodott.
kijelentés:a nemzeti gondolat bármely szimbolikus megjelenítése gúny tárgya.
Ez sem igaz, mert mint már az előzőekben kifejtettem a nemzeti gondolat nem feltétlenül agyatlan áhitatot kell, eredményezzen, de feltétlenül kerülni kell ilyen gondolatok kifejtésekor az ömlengést (ez ajánlatos számodra is), ami bármely gondolatot röhejessé (nem nevetségessé)tud tenni.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blog.hu 2013.01.20. 17:04:04

@mk27soundmaster: A vincenten vitatkozni mindig lehet. Idéznék egyet az inkriminált poszt alól: "Számomra valahogy úgy tűnik, jobban ért a témához ez a G. Fodor Gábor, mint mondjuk GyF, aki továbbra is készül, hogy "kibaszott jó könyveket" írjon a baloldalról, a borászati szakdogáját nem találja, és Blogkönyvet publikál a szuttyos csirkéről.
A különbséget csak a vak nem látja. " Sajnos ennél durvább dolgok is megjelennek hozzászólásként.
Persze főleg akkor, ha címlapos a poszt.
Viszont az utóbbi időben minden blogon kevesebb a FIDESZ-t védő hozzászóló (a törzstagok ott vannak változatlanul, tehát nem moderáció).

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.20. 17:12:14

@Kuviklacz:

A vincenten vitatkozni mindig lehet, ha véleményed lényegileg nem különbözik a vincentesekétől vagy ha nem szembesíted őket következetlenségeikkel, csúsztatásaikkal vagy hazugságaikkal:-) Ellenkező esetben még Hamvas Bélából is antiszemita pszichopata válhat egy másodperc alatt.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blog.hu 2013.01.20. 17:35:41

@mk27soundmaster: Én idéztem.
Amúgy a paranoia jó példája gfg reakciója a vincentre.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.20. 17:59:04

@Kuviklacz:

Idézted, hogy "Számomra valahogy úgy tűnik, jobban ért a témához ez a G. Fodor Gábor, mint mondjuk GyF, aki továbbra is készül, hogy "kibaszott jó könyveket" írjon a baloldalról, a borászati szakdogáját nem találja, és Blogkönyvet publikál a szuttyos csirkéről. A különbséget csak a vak nem látja. "?:-) Ez a komment mivel vitatkozik? Szerinted a vincentesek komolyabb szakembernek tartják GyF-et, mint G. Fodort?:-)

Ez a "paranoia jó példája" (ez a rossz szájszagú inszinuáció) pedig egy olyan régi "progresszív" formula a velünk egyet nem értőkre, hogy, ha balról hangzik el, már semmit nem jelent.:-) (Egyébként igen mulatságos nézni, ahogy a ballib feszeng, ingerültté válik, amikor a saját mocskos módszereivel fordulnak szembe vele:-) G. Fodor nem tesz mást, mint azt a régi balos trükköt alkalmazza, hogy ellenfeleivel nem száll vitába, hanem, válasz helyett, lekezelő tónusban elbeszél a fejük fölött, tkp. "anélkül, hogy a szemükbe nézne" kioktatja azokat.)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.21. 07:08:52

@Kuviklacz:

Azt erősen kétlem (hogy mi egyetértenénk)!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.21. 07:56:26

ha jól értem, most az ávósblog és jótündi hivatalosan a célkeresztben? :)

krj 2013.01.21. 09:12:51

hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130118_gfg#rss

remélem, olvasod. szar lehet megélni, hogy fogy a tömeg a kedves felcsúti kertitörpe mögül, de nektek, egzisztenciálisan kiszolgáltatottaknak ki kell mellette tartanotok, és mindezt meg is kell ideologizálni. távol álljon tőlem, hogy védjem a sas-kabaré színvonalát, de azért az sem volt éppenséggel a high end culture, amikor a nemzet szenior futballreménysége felcsúton pálinkázott és nótára gyújtott...de sebaj, legközelebb majd kérdezd meg, hogy gimnáziumi és egyetemi kisz-titkár korában milyen humorérzéke volt...

HaKohen 2013.01.24. 11:24:03

@Holger Hartland:

Reagáltam a blogod belinkelt posztjához fűzött kommentemben. Amit csak lustaságból nem másolok ide.

HaKohen 2013.01.24. 11:33:11

@mk27soundmaster:

Azért az teljesítmény (avagy talán önismerethiány?), hogy a fent általad leírt személyes sérelmedről azt állítod, hogy az nem is személyes sérelem, hanem elvi kérdés. Hol is találkoztam az ilyesmivel? Talán azért nem emléxem, mert szinte naponta belebotlok hasonlóba. Gratula.

Ami pedig @Kuviklacz:-cal folytatott bájos eszmecserédet illeti (nem írok vitát, hiszen mint utóbbi találóan megjegyezte, ti egyetértetek), igazán csak egy apróságot vételezhetnék észre: az iróniamétered (sőt: humorérzék-mércéd) állása vészesen közelít a 0-hoz.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.26. 00:51:41

@HaKohen:

Mi ebben a személyes?:-)

mk27.blog.hu/2012/12/21/no_de_mi_az_az_orulunkvincent_blog_hu

Gondolod, hogy egyetlen billentyűleütésnyi energiát pazaroltam (volna) arra, ha egy kommentemet bárhol-bármikor kimoderálták (volna)?:-)

Ha nem érted, miről is szól ez a történet, akkor az nem engem minősít.

HaKohen 2013.01.26. 15:16:13

@mk27soundmaster:

Ó, semmi személyes, áááá, dehogy! Azért ez az önámítás csúcsa.

Én viszont, amint már máshol is szellőztettem, egy csekély értelmű medvebocs vagyok, aki csak reszeli a körmét és értetlenkedik. Hogy érteném a történetedet, amelyből (btw.) vízözönként árad az irónia.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.27. 07:51:12

@HaKohen:

Hát, igen, itt, most, valamelyikünk ámít!:-)

Mi több, nem csak ámít, de önámít is: ez a medvebocsos önkép, például, nekem erősen megszépítőnek, önfényezőnek tűnik.:-)

HaKohen 2013.01.27. 13:04:15

@mk27soundmaster:

Lebuktam.

Valójában én egy sarki medve vagyok, aki téli álmából és téli barlangjából tutira megmondja a tutit, eltitkolja, hogy olyannyira mexépítettte önmagát, hogy még szépségversenyen is indult nemrégiben, valamint folyton fényezi amúgy mattbarna (vagy mattszürke?) bundáját. És ha neked most ez erősen tűnik, akkor most jelen komment egyébként a te jóvoltodból immáron végképp leleplezett szerzője egy időre eltűnik.

Ja, és nemcsak azt hazudtam, hogy reszelem a körmöm, de még reszelni való körmöm sincs, nemhogy reszelőm.

laboregér 2013.04.03. 17:30:49

"...akár még saját lelki nagyságától is elérzékenyül..."

Javítás: Akár még "saját lelki nagyságától" is elérzékenyül!

Micsoda nagyság ez? Megmagyarázná ezt valaki?

mastas 2013.11.17. 02:57:26

@Kuviklacz: Most látom, hogy idéztél engem, anélkül, hogy megmondtad volna, hogy miért "durva", amit én írtam. Talán bizony GyF olyan sok könyvet írt?

mastas 2013.11.17. 14:12:34

@Kuviklacz: Ezek után, mert ezt mertem írni, Jótündér kivágott, mondván, hogy "debil" vagyok.

Akkor még egyszer megkérdezném: Hol vannak GyF jobb könyvei a baloldalról, mint GFG-é a jobboldalról? Nyilván ez utóbbi javára dől el a mérleg, nem? Miért vagyok én ezért debil? Miért mondja még ezen a blogon is valaki, hogy ez a hozzászólás hallatlanul rossz?

Kuviklacz · szemelyesadatok.blog.hu 2013.11.18. 22:29:21

@mastas: Gyurcsánnyal nem az a baj, amit akar vagy amit ír (az Ütközben egy jó szocdem vitairat, aki azt, hogy nem ért egyet vele, minőségének lefikázásával takargatja, pl. mert nem tud érdemben vitatkozni, csak FIDESZ-es vagy Jobbikos paneleket a fejéhez vágni - remélem ez legalább olyan jó képzavarnak számít, mint amilyeneket Pokorny szokott elsütni -, megérdemli a debil jelzőt. Ha egyébként a kitiltott nicked a mystess volt vagy valami hasonló, akkor megértem Jótündért.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blog.hu 2013.11.18. 22:33:29

@mastas: Attól tartok, a magyar nyelvtudásoddal is baj van. "Az elefánt nagyobb, mint az egér." Ki mondta ezzel, hogy az egér nagy?

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2014.12.17. 09:26:10

ez a cinizmusuk olyan mértékű hogy felköpnek a magosba mert az olyan vagány dolog dehogy aláálljanak azt nem ők teszik hanem a táboraikban sinylödők akiknek a fejét csak úgy néha napján meg kéne simogatni hogy emberszámba vegyék sajátmagukat

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) EGYÜTT 2014 (1) Együtt 2014 (3) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Old Shatterhand is Dead: én a mai napig nem tudom elképzelni, hogy szijjártó a külügyminiszterünk. te igen, géfodor? (2016.02.29. 15:38) GFG a Műveleti Területen 15.: A Jobbik-kérdés
  • Utolsó 20