GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

GFG a Műveleti Területen 15.: A Jobbik-kérdés

2015.03.17. 14:09, gfg ,

El tudná képzelni, hogy Novák Előd a belügyminiszter?

GFG a Műveleti Területen 14.: Öröm és várakozás

2015.03.16. 11:59, gfg ,

Jó hír érkezett a blogoszféra világából.

Török Gábor elmondta, hogy vissza akar térni a politikai elemzők világába. Ez igazán örömteli hír mindannyiunk számára. Várjuk vissza Gábort a stúdiókba, az elemző műsorokba, a hírmagyarázók és értelmezők közzé. Várjuk, hogy a veszprémi kaland után ismét kimozduljon Aszófőről, elemezze a politika világát, elmondja mit gondol a jobboldal és baloldal küzdelméről, a miniszterelnökről, a polgári Magyarországról, a Jobbik térnyeréséről, a politika és az üzleti világ összefonódásáról, esetleg az oligarchák kérdéséről. Az érveit megvitassa és megvédje a nyilvánosság előtt másokkal szemben is.

Jót fog tenni az elemzők kicsiny táborának Török Gábor visszatérése.  Az öröm és várakozás órái ezek.

GFG a Műveleti Területen 13.: Tizenkilenc

2015.03.16. 07:54, gfg ,

Van itt egy népszavazási kezdeményezés. 

Tizenkilenc kérdéssel akarják megbuktatni Orbán Viktort.

Köztük ilyenekkel:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozat elfogadásával kötelezze a Kormányt arra, hogy az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés 86. cikke alapján felállítható Európai Ügyészség létrehozását az Európai Bizottság erre vonatkozó előterjesztése esetében az Európai Unió Tanácsa, illetve az Európai Tanács eljárása során támogassa?”

Tizenkilenc kérdésre egy a válasz: hát ez így biztos nem fog menni.

GFG a Műveleti Területen 12.: Keményen dolgozó emberek

2015.03.06. 11:30, gfg ,

Kik is azok a keményen dolgozó emberek?

MINDENKI, aki munkából szeretne élni és egyről a kettőre akar jutni. 

Ez ennyire egyszerű.

GFG a Műveleti Területen 11.: Kormányzás és / vagy választás

2015.03.03. 09:44, gfg ,

Van egy helyzet.

Veszprém után vagyunk, Tapolca előtt

Az a kérdés, hogy mi a fontosabb: a kormányzás vagy a választás?

A kormányzás arról szól, hogy struktúrákat kell menedzselni, a választás meg arról, hogy győzni kell.

Most három évig a kormányzásé az elsőbbség. Ezt mondta nemrégiben a miniszterelnök.

A struktúrák menedzselése ütközik, ütközhet a rövidtávú szempontokkal.  Az eredmények csak hosszabb távon látszanak.

Ha a tábor ezt megérti és elfogadja, akkor a kormányzás vagy választás dilemmája feloldható, a „vagy” „és”-re cserélhető.

Mert ez is egy lélektani helyzet.

GFG a Műveleti Területen 10.: Babér

2015.02.23. 12:52, gfg ,

Tiszta helyzet van.

A tegnapi eredménynek hatalmi szempontból nincs jelentősége.

A stabil és biztos kormánytöbbség megmaradt. Az eredményt egyébként a Fideszben is bekárolták: a médiaviszonyok átalakításának kellemetlen következménye ez.

Ugyanakkor lelki értelemben új helyzet van.

A tavalyi győzelmek már nem érnek semmit.

A munkát el kell végezni. Nem szabad hagyni, bogy elvegyék a jobboldal eredményeit.

Mert aki hátradől, annak a politikában sem terem babér.

GFG a Műveleti Területen 9.: Wermer és Polgári Magyarország

2015.02.21. 17:49, gfg ,

Akik most felháborodtak, értetlenkednek, azoknak valójában Wermer Andrással van vitájuk.

Mi más lenne a "politikai termék" definíciója, ha nem ez (részlet az UFI Wermer Andrással készített interjújából):

UFi: A polgár szó új tartalommal való megtöltését Ön találta ki?

W. A.: Nem az a dolgom, hogy mindent kitaláljak, hanem hogy észrevegyem, mi a jó. Egy stratégának az a feladata, hogy mások gondolataiból is kiszűrje azt, ami igazán fontos és izgalmas, és amit stratégiai szintre kell emelni. Ez egy népszerű dolog. Viszont nagyon népszerűtlen, hogy minden másra azt kell mondani, hogy nem. Akkor is, ha az ötlet remek, mert másfelé visz. Tehát amikor az ember úgy dönt, hogy stratéga lesz, akkor úgy is dönt, hogy nagyon sok ellenfelet, ellenséget szerez magának. A lelátón ülve mindenki sokkal jobban tudja, mit kellene tenni a pályán.

UFi: Mitől jó egy stratéga?

W. A.: Hogy tudja, mi a dolga. És el is végzi. A lényeg, hogy nem a legjobb stratégiát kell megtalálni, hanem egy megfelelő stratégiát kell alkalmazni – és azt tűzön-vízen keresztül kell vinni. Ha elindulunk egy irányba, akkor arra hoszszú ideig menni kell, még akkor is, ha közben látjuk, hogy problémák vannak, mert akkor leszünk eredményesek. Nem kell rögtön irányt változtatni. A stratégia azt jelenti, hogy mindig a sárga úton kell mennünk és nem azt, hogy az A és B pont közötti legrövidebben. A sárga út az én terepem, azon védett vagyok. A közhiedelemmel ellentétben a Happy End Kft. az egyik legnagyobb hazai tulajdonú reklámcég volt – a Fidesz nélkül. Kezdetben csak filmet készítettünk

UFi: A sárga út volt az 1998-as választási győzelem kulcsa?

W. A.: A győzelemnek nincs kulcsa. Ez nem így megy. Napóleon győzelmének mi volt a kulcsa? Nem volt ilyen – legfeljebb egy jókora kulcscsomó. Mindenképpen kell egy hosszú időn át követhető, alkalmas stratégia. A polgár egy ilyen gondolat volt: polgár az, aki polgár akar lenni. Ha nem teszik tönkre, továbbra is követhető lett volna.

UFi: Ki tette tönkre?

W. A.: Mindenki. A baloldal támadta, a jobboldal nem őrizte meg. Elhasználták, szétszedték, ellehetetlenítették.

http://ufi.hu/index.php?site=cikkr&c0id=1214

GFG a Műveleti Területen 8.: Az Orbán-doktrína

2015.02.17. 11:51, gfg ,

Van itt egy hivatalos közlemény:

„André Goodfriend, a képviseletvezető helyettese családi okok miatt távozik a posztjáról, Magyarországról, és visszatér az Egyesült Államokba.”

Röviden: Goodfriend elment és Orbán győzött. Egész pontosan a távozás arról szól, hogy az Orbán-doktrína megnyerte az első nagy csatáját.

Annak a doktrínának a győzelme ez, amely az ideológia vezette külpolitika helyett a gazdasági érdeket teszi meg a diplomáciai kapcsolatok legfontosabb szervezőelvévé.

Mert miről is van szó?

Az ősszel a magyar belpolitkai életben hiperaktívvá váló Goodfriend számtalan interjúban elmondta, csak azt teszi, amit a kormánya elvár tőle. Azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok ugyan nem emel szót az ellen, hogy Magyarország „független és mondhatni kreatív külpolitikát” vigyen, de fenntartja magának a jogot, hogy „az Oroszországgal kapcsolatos külpolitikáról Magyarország szövetségeseivel nyílt párbeszédet folytasson.”

Goodfriend távozásával ez a párbeszéd ma úgy áll, hogy Magyarországnak jogában áll saját érdekeit követni.

Mert Magyarország a NATO tagja és uniós tagország, elkötelezve magát a nyugati értékrend mellett, de ettől még vannak / lehetnek jól felfogott gazdasági érdekei is.   

Az a tény, hogy mintegy két hét leforgása alatt Budapestre jött Merkel és Putyin, ennek a doktrínának az egyértelmű sikerét jelzi. Eszerint Oroszországgal és Németországgal egyszerre kell jóban lenni. Ez Magyarország érdeke. Enélkül Magyarország nem lehet sikeres.

Márpedig a Nyugatnak is az az érdeke, hogy a hozzá tartozó országok sikeresek legyenek.

Lehet, hogy erről is fog beszélni majd a hazájába visszatérő Goodfriend.

GFG a Műveleti Területen 7.: A lebukás

2015.02.09. 09:14, gfg ,

Szinte nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy mi történt február 6-án, pénteken.

A Hír Tv, a Lánchíd Rádió és a Magyar Nemzet vezetői lelkiismereti okokra hivatkozva beadták felmondásukat, amire válaszul Simicska Lajos nyilatkozataival felrobbantotta az internetet.

De mi az értelme messzebbről nézve mindannak, ami történt?

Először is a lelkiismereti döntést hozó újságírók a széthúzás és megosztottság helyett az egységet választották.  Ez egy tiszteletre méltó morális álláspont. Ezek az emberek döntésükért tiszteletet érdemelnek.

A jobboldal ugyanis azért tudott sikeres lenni, azért volt képes legyőzni a posztkommunista baloldalt, azért volt képes a rendszerváltás utáni politikatörténetben példátlan módon kormányzati pozícióból újrázni, mert mindvégig ragaszkodott az egység, az “egy a tábor-egy a zászló” elvéhez. Ezek az emberek megértették, hogy bármilyen kísérlet – jöjjön az bárhonnan is –, amely az egységet támadja, végső soron a jobboldali siker feltételei ellen intéz támadást. Az pedig, hogy milyen következményekkel is járna az egység feladása, a széthúzás, mindezt jól mutatja a vereséget szenvedett baloldal kétségbeejtő állapota. Ebből aztán lehet okulni.

Meg abból is lehet okulni, amiről Simicska Lajos nyilatkozatai szólnak.

Emlékszünk, a reklámadó bevezetésekor Simicska tévéje, rádiója és lapjai egyoldalon álltak az RTL Klubbal. Öles betűkkel, egész oldalas hírdetésben tiltakoztak a reklámadó bevezetése ellen.  Most, mikor a kormány és az RTL Klub került egy platformra, kiderült, hogy Simicska már nem tud az RTL mellé állni. Több, mint elgondolkodtató. Lehet, hogy megvan a válasz arra, hogy vajon ki állhatott az elmúlt hetek, hónapok ügyei és a kormánypolitikusokkal szembeni támadások mögött.

Lajos lebukott.

GFG a Műveleti Területen 6.: Orbanomics

2015.01.17. 13:21, gfg ,

A baloldali sajtómunkások figyelmébe. Ezek az álíltások nem tőlem származnak, hanem a mérvadó nemzetközi sajtó állításai az orbáni gazdaságpolitika sikeréről.

 • „Az orbáni gazdaságpolitikát („orbanomics”) dicsérik a devizahitelesek védelméért.” (Financial Times)
 • „A lengyel kormányra nagy nyomás fog nehezedni, hogy kövessék Orbán példáját és könnyítsenek a devizahitelesek terhein, különösen az idei parlamenti választások előtt. Ez elég nagy változást jelentene Orbán számára, akit eddig ritkán tekintettek a banki reformok kapcsán példaképnek." (Financial Times)
 • „A legradikálisabb lépéseket a svájci frank alapú devizahitelek problémájának megoldására Magyarországon hozták meg." (Economist)
 • „Bár sokat kritizálták a bankokat büntető intézkedései miatt, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt most hősként üdvözlik, mert elhárította a pénzügyi katasztrófát, amikor megszabadította az országot a milliárdos nagyságrendű svájci frank alapú hitelektől.” (Bloomberg)
 • „Magyarország egy lépéssel mások előtt járt az árfolyamrögzítéssel.” (Reuters)
 • „A magyar kormány forintosítási tervei nem is jöhettek volna jobbkor.” (Nick Sparo, hitelszakértő)
 • „A magyar kormány most komoly pénzügyi szakértőnek tűnik, köszönhetően annak a döntésnek, hogy keresztülvitték a svájci frank alapú hitelek forintosítását.” (Simon Quijano-Evans, a Commerzbank elemzője)
 • „Tökéletes lépés volt. Meglehet, gyakran kritizáljuk a magyar kormányt és a központi bankot, de ezúttal gratulálnunk kell a remek időzítéshez.” (Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke)
 • „A politikában szerencsére is szükség van, de el kell ismerni a teljesítményt. Szó szerint napokon múlt, hogy Magyarországnak sikerült elugrani ez elől a golyó elől.” (Timothy Ash, a Standard Bank közgazdásza)

Van kérdés?

GFG a Műveleti Területen 5.: A Cinikus és a Fundamentalista

2015.01.14. 10:51, gfg ,

Öt tézis Párizs ürügyén

 

 1. A Cinikusnak az a természete, hogy mindent kikezd, mindent lealacsonyít, kigúnyol, megkérdőjelez. Egy Cinikusnak – természetéből adódóan – nem lehet megtiltani, hogy ezt vagy azt ne gúnyolja ki, ne alacsonyítsa le.
 2. A Fundamentalistának viszont az a természete, hogy nem lehet ellene érvelni, nem lehet meggyőzni a saját igazságomról és az ő vélelelmezett tévedéséről. A Fundamentalistát nem lehet lealacsonyítani, mert az természeténél fogva fennkölt.
 3. A fundamentalizmus, mivel kizáró természetű, éppen ezért egy roppant erős és sikeres politikai termék.
 4. Fundamentalizmussal tehát csak egy másik fundamentalizmust lehet szembeállítani. Köztük meg az erő dönt.
 5. Kérdés: a cinikus Európa meg tudja-e védeni magát az őt fenyegető fundamentalizmusokkal szemben? Érdemes-e a cinikusnak fundamentalistává válnia?

GFG a Műveleti Területen 4.: Megvan

2015.01.09. 09:03, gfg ,

Miközben az elmúlt hetek utcai megmozdulásait nézve azt vártuk, hogy mikor is születik meg a forradalmárok vajúdásaiből valamilyen új politikai képződmény, aközben észre se vettük, hogy már létre is jött, már meg is van.

Úgy hívják: Civilek Pártja.

GFG a Műveleti Területen 3.: Zsoltinak

2015.01.04. 22:33, gfg ,

Még egy molylepke...

GFG a Műveleti Területen 2.: Távirat Várady Zsoltnak

2015.01.03. 10:58, gfg ,

Mikor lesz meg az új SZDSZ, Zsolti? Már alig várom.

GFG a Műveleti Területen 1.: Viktor és a Népszava

2014.12.30. 13:05, gfg ,

Van itt egy mulatságos cikk – méghozzá a Népszavában.

A lap kormánypárti forrásai állítólag arról beszélnek, hogy Orbánnak és rendszerének már csak néhány hónapja van hátra. A párton belül egyre nő az elégedetlenség Orbánnal szemben, már az is felmerült, hogy a kormányfő egyenesen akadálya a Fidesz boldogulásának. Az állítólagos források szerint nem az a kérdés, hogy Orbán megbukott-e, hanem, hogy egy Fideszen belüli hatalomátvétel során ki lép majd a helyébe.

Hát nem mulatságos? Az embernek önkéntelenül is egy kilencvenes években forgatott amerikai vígjáték jut az eszébe: Az ember, aki túl kevesett tudott – és azt is rosszul.

Népszava-közeli forrásaink szerint nem is csoda, hogy a Fideszben csak mosolyognak az egészen.

Merthogy az egész cikk a Fidesz totális félreismerésén alapul.

Orbán Viktort két vesztes választás után, 2002-ben és 2006-ban sem tudták elmozdítani a párt éléről, most meg – csak ebben az évben – három választást nyert meg a jobboldalnak.

Ő a párt elnöke, a párt országgyűlési képviselőit is személyesen ő választotta ki.

Egyszerre tehát nem lehet komolyan azt állítani – ahogy azt a miniszterelnök ádáz ellenfelei teszik –, hogy Orbán uralja az egész pártot, a kormány Orbán személyes akaratának feltétlen végrehajtója, másfelől meg azt, hogy a Fideszben lépten-nyomon a pártelnök-miniszterelnök eltávolítását tervezgetik.

Az egész több, mint komikus.

Teljesen félreértik ugyanis a helyzetet azok, akik esetleg komolyan azt feltételezik, hogy Orbán egy Fideszen belüli puccsal elmozdítható volna.

Bármilyen ilyen irányú kísérlet esetleges sikere ugyanis sokkal inkább a Fidesz felaprózódását, dezintegrálódást vonna maga után és egymással vitatkozó-lökdösődő jobboldali aprópártok állandósuló csetepatéit eredményezné. Aki tehát ilyen forgatókönyvekben gondolkodna, az a jobboldal egységét, végső soron a siker feltételét – az „egy az ország–egy a zászló” elvét - támadná meg.

Ez nem a Népszava, vagy a nép szava.

GFG a Centrális Erőtérben 25.: Fékek és ellensúlyok

2014.12.10. 06:46, gfg ,

Van itt egy szenátusi jelentés a CIA kihallgatási módszereiről.

Fúrógép és kikötözés, ébren tartás és koporsó, "waterboarding" és "rectal feeding".

Fékek és ellensúlyok, ugye?

Good Morning, USA

 

GFG a Centrális Erőtérben 24.: Hogyan működik a politika?

2014.12.09. 09:28, gfg ,

Egyetemi jegyzet politika-szakos hallgatóknak

 

Van itt néhány megjegyzés egy Index-cikk ürügyén:

1. Az Index éppen azt olvassa a jobboldal fejére, amit maga is képvisel: a szelektív nézőpontot. Az Index ugyanis számtalan alkalommal maga is "totálisan félreérti" az Orbán-kormány szándékait. Csakhogy így működik a politika. A "totális félreértés" nem hiba, hanem nézőpont, a politikai hadviselés nézőpontja.

2. Az Index maga is a politikai hadviselése eszköze. Egy fegyver.  Arról szól, hogy objektív újságírásnak tünteti fel a szelektív nézőpontot. Az az Amerika vagy Magyarország, amiről beszél, csak "egy elképzelt Amerika" és egy "elképzelt Magyarország", mind a helyzetleírás, mind a Nyugat-kép konstruált. Ez is természetes, a szelektív nézőpont következménye.

3. Ez magyarázza, hogy ha az Orbán-kormány kritikájáról van szó, akkor a Wall Street Journal mértékadó lap. Ha Obama netadójáról, akkor elfogult, inkább a republikánusokhoz közel álló, egyéni véleményeket közlő sajtóorgánum. Merthogy így működik a delegitimálás a politikában. 

4. A hírszerkesztési gyakorlat, a címadás, a megfogalmazott témák mind a politikai szándék köré szerveződnek: az ellenzéki logika testesül meg bennük. A miniszterelnökből így lesz az Index hasábjain "patás ördög", Magyarországból "nagy parlag", Nyugatból "tejjel-mézzel folyó kánaán". 

5. Ebben bejegyzésben pedig így lesz az Amerikában folyó vitából Obama netadója, az Indexből pedig "online Népszava". Merthogy így működik a politika.

GFG a Centrális Erőtérben 23.: Drogteszt

2014.12.08. 10:07, gfg ,

Miért is ne?

GFG a Centrális Erőtérben 22.: Obama netadója

2014.12.05. 14:42, gfg ,

Aggasztó lenne, ha egy feleltőlen intézkedéssel felelőtlen politikusok Amerikát a digitális kőkorszakba löknék vissza. Ez szembemegy a világban zajló folyamatokkal. Szélsőségesen antidemokratikus és antiszociális. Növeli az egyébként is meglévő digitalis szakadékot és csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet valami másról.  Csak egy feudális világ keretei között gondolkodó uralkodónak, újgazdag üzletembernek és korrupt politikusnak juthat eszébe ilyesmi.

A demokratikus ellenzék nem hallgathat tovább.

GFG a Centrális Erőtérben 21.: Mesterterv

2014.12.01. 08:21, gfg ,

Van itt egy mesterterv. Meg van itt néhány kitiltott.

Köztük Mary Landrieu, demokrata szenátor, aki egyike annak a kilenc amerikai kormányzati tisztviselőnek, akiknek Oroszország az amerikai szankciókra válaszul megtiltotta Oroszországba utazását. Landrieu, a Szenátus Energia és Természeti Erőforrások Bizottságának frissen kinevezett elnöke, büszkén nyilatkozott kitiltásáról: „A Putyin általi szankció kitüntetés számomra és az általam képviselt emberek számára. Ez csak arra ösztönzött, hogy megkettőzött energiával igyekezzek növelni a hazai energiatermelést az USA-ban, és Amerikát a globális energiaexport vezetőjévé tegyem.” Az amerikai energiaforradalom a világ geopolitikai térképének radikális átszabására vállakozik  - ahogy azt egy forradalom általában teszi: kíméletlenül. Landrieu tolmácsolásában ez annyit tesz, hogy „az utolsó dolog, amit Putyin és a cimborái akarhatnak, hogy az USA-val kelljen szembenézniük az energiaversenyben.”

Tudjuk, hogy a palagáz-forradalomnak köszönhetően az Egyesült Államok gázimportőrből exportőrré válik. Azt is tudjuk, hogy a megjelenő gáztöbbletet el is kellene adnia valahol. Ázsiában ugyan a gáz ára közel másfélszerese az európaiénak, de oda a nagyobb földrajzi távolság miatt többe is kerül elszállítani az amerikai gázt. Ráadásul Ázsiában az USA szövetségesének számító Katar és majd Ausztrália is fontos beszállítónak számít majd. Ez a helyzet viszont nem áll fenn Európában. Míg azonban a nyugat-európai és dél-európai gázellátás viszonylagosan diverzifikált, addig Kelet-Közép-Európa gázellátásának mintegy 70-80%-át a Gazprom biztosítja. Ami azt jelenti, hogy itt bizony monopolhelyzet van. Aki viszont monopolhelyzetben van, az uralja is a piacot.

Aki meg akarja ingatni ezt a pozíciót, annak azt kellene elérnie, hogy a Gazprom ne vagy csak nagyon költségesen tudjon gázt szállítani a térségbe. És ez az a pont, ahol az amerikai palagáz üzlet és az USA geopolitikai érdekei találkoznak.

A monopólium megtöréséhez az USA-nak három ponton kellene beavatkoznia. Először is befolyása alá kellene vonnia Ukrajnát, vagyis a gáz tranzitdíjának manipulálásával ellehetetleníteni a térség Gazprom általi ellátását. Másodszor, meg kellene akadályoznia a Déli Áramlat megépítését. Harmadszor, az USA-nak egyértelmű érdeke megakadályozni, hogy a MOL többségi tulajdonában lévő horvát olajtársaság, az INA a Gazprom tulajdonába kerüljön. Csak így nyilna meg a lehetőség ugyanis az adriai úgynevezett LNG terminálok megépítésének, amelyek nélkülözhetetlenek a térség relatíve olcsó cseppfolyós gázzal való ellátásában.

Három az amerikai igazság, ez lenne tehát a három lépésből álló mesterterv. A cél pedig világos: monopóliumváltás. Persze, ezek egyenként is kemény feladatot jelentenek, nemhogy együtt a három. Ám amerikai nézőpontból nézve mégis racionális stratégia lépéseket tenni a cél elérése érdekében, mivel siker esetén az orosz monopóliumot felválthatná a térség gázellátásának amerikai kontrollja. S akkor már az sem számítana, hogy az amerikai cseppfolyós gáz Európába szállításának határköltsége magasabb mint a Gazprom által megszabott ár. Verseny hiányában ugyanis Amerika mondaná meg, hogy mennyi is legyen az a bizonyos gázár.  

A gazdasági és geopolitikai érdek tehát egymást erősíti, a mesterterv középpontjában viszont ott áll Magyarország.

Mindaz, ami most a szemünk előtt zajik, a megválasztott eszközök – a Magyarországgal szemben is alkalmazott kitiltás gyakorlata – akár úgy is értelmezhető, mint az elbizonytalanítás stratégiája. Elbizonytalanítani a térség rebellis szereplőjét, Magyarországot az orosz gáz irányába történő elköteleződéstől.

S miért is ne élhetne Amerika ennek érdekében a politikai nyomásgyakorlás különféle eszközével? Aki ugyanis a célt akarja, annak akarnia kell az eszközöket is.

Ez a(z energia)forradalom első parancsa.

 

A bejegyzés a Napi Gazdaságban 2014. december 1-én megjelent cikk rövidített változata.

GFG a Centrális Erőtérben 20.: Veszprém

2014.11.27. 14:39, gfg ,

Van itt egy anekdota.

Amikor a kis molylepke először repül ki a szekrényből, visszatérve az öreg lepke megkérdezi tőle "Hogy érezted magad kint fiam?". A kis molylepke így felelt: "Nagyon örültek nekem. Mindenki tapsolt."

GFG a Centrális Erőtérben 19.: Ria-ria Norvégia

2014.11.18. 08:32, gfg ,

Van itt egy amerikavíziós forradalmár-fesztivál.

Mint ahogy a produkció és a jogok, sajnos úgy a karakterek is fájdalmasan nemzetköziek.

Az elmúlt három hétben volt itt már ártatlan diáklány, micisapkás bölcsész, rekedthangúszépfiú, árukapcsolásos businessforradalmár (iwiw2.0), selfmademan igazságosztó, magátólislérzékenyülő és dühösvagyokmertlibsi – kijelölt forradalmár.

Mégis, valahogy az az ember érzése, hogy ez így nagyon kevés lesz, ettől több kell.

Hiába a CCCP-pulcsi és hiába üvölt a Ria-ria Norvégia – ez így még nem rezsimváltás, nem forradalom, nem a tiszták és ártatlanok lázadása. Inkább egy megfáradt középiskolás farsang – és nem is főműsoridőben, hanem hajnaltájt és tajtrészegen. Csak azok élvezik, akik csinálják.

Mindössze két apró megfontolásom lenne – jobbító szándékkal.

Előszőr is a szereplők felé fordulnék: "Lányok, srácok, ha tavaszig nem szeditek össze magatokat, a producerek elküldenek titeket a picsába".

Most pedig a licenc-tulajdonosokhoz szólnék: "Végül majd úgyis a nézők, azaz a választók döntenek".

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

 

 

GFG a Centrális Erőtérben 18.: USA TODAY

2014.11.11. 21:50, gfg ,

Itt van Amerika magyar hangja: a 444.hu.

Eddig is az volt, most meg – a kitiltási ügy óta – leplezetlenül valóságos USA TODAY.

Már megírtam korábban is: “A Magyar Jeti Zrt. gyökértelen sajtómunkása csupán egy agent provocateur. Egy dolgot akar csak: provokálni.”

Ám ez mind érdektelen. Olyan mint egy krimiben a tájleírás, egyszerű hangulati elem. A lényeg azonban mégiscsak a cselekmény.

Az egyik friss írásuk szerint, - amit egy akár egy bicikliző majom is megírhatott volna –, a cselekmény egyértelmű és világos:

 

“Az amerikai kormányzat meggyőződése, hogy Orbánék a NATO és az EU tagjaként megengedhetetlenül közel kerültek Vlagyimir Putyin Oroszországához. A két legfontosabb téma a paksi bővítés orosz kézbe adása, és az új orosz gázvezeték, a Déli-Áramlat magyar támogatása, de valószínűleg az is számít, hogy a Mol kinek adja el a részesedését a horvát INA-ban. Amíg ezekben az ügyekből nem lép vissza a magyar kormány, addig érdemi változás nem lesz a magyar-amerikai viszonyban.”

 

A magyar USA TODAY tehát immár nélkülöz mindenféle szemérmet: nincs itt már szó demokráciaféltésről, a civil társadalom kontroll szerepéről, meg a korrupció elleni küzdelem fontosságáról. A magyarázat egyértelmű és világos: olaj, gáz és gazdasági érdek. Ez nem goodfriend, hanem evergreen. Ahogy Komár Laci megénekelte: “Itt van amerika.../ Ide jött, csak hozzám./ Ő mondta így nekem / s neki azért elhiszem.”

GFG a Centrális Erőtérben 17.: Távirat Amerikának

2014.11.10. 14:35, gfg ,

Ózd.

GFG a Centrális Erőtérben 16.: Nem ördögtől való

2014.11.06. 15:51, gfg ,

Van itt ez a vasárnapi zárvatartás.

Néhány európai országban működik, jól elvannak vele az emberek, meg lehet szokni. Nincs ezzel baj.

Csakhogy.

Világnézeti pártként létezni a modern politika körülményei között egy kicsivel több bölcsességet, valamivel több józanságot és mértékletességet kíván, mintha csak praktikus megfontolások alapján lépnénk be a politikai küzdelmekbe. Az emberek ugyanis elég rosszul viselik, ha meg akarják nekik mondani, hogyan éljenek. Főleg, ha nem úgy szeretnének élni, ahogy azt mások megmondják nekik. Gondolom, így vannak ezzel még a kádéenpések is.

Tiszteletre méltó dolog kiállni elveinkért és értékeinkért. Lehet azt gondolni, hogy a vasárnapi zárvatartás helyes. De most nem ez a kérdés. Hanem, hogy visszatér-e az indulat és a düh.

A vasárnapi zárvatartás elképzelése nem ördögtől való, de nem is a politikai okosság megtestesülése.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

 • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
 • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
 • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
 • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
 • Utolsó 20
süti beállítások módosítása