GFG Blog

Az leszek, amivé ti tesztek

Tranzit

2013.09.15. 21:07, gfg ,

Tranzit = 1. ~: Kedves Testvéreim, nincs aranykor! 2. ~: Őrizd meg magad a jövendőnek!

 

Példamondat: „Magyarország jobban teljesít, de még nem elég jól”

 

Van itt egy mítosz, eszerint a tökéletes elérése lehetséges.

Ez a mítosz annyira elterjedt és népszerű, hogy még azok is osztják, akik hajlamosak magukat a tökéletes politika ádáz ellenfeleinek feltüntetni. Az iránta megmutatkozó vágy a kormányprogramok valósággal való tökéletes összevetésétől (mintha a kormányprogram napokra lebontott cselekvési terv lenne) egészen egy idea – például a Polgári Magyarország – megvalósulásának feltételezéséig terjed (mintha ezt az ideát már megvalósították volna).  A valóságban azonban egyetlen rezsim sem képes eljutni formájának teljes igazságáig. Ha totálisan meg akarják valósítani, össze fog omlani.

A végcél ugyanis nem realitás, hanem ígéret.

Egy politikai közösség természetes állapota a mozgás, és az ígéret az, legyen a tartalma bármi, ami mozgatja. Ennek megfelelően a hétköznapi élet az egyenetlenségek és a tökéletlenségek világa. Ezért aztán a fennálló állapotra hajlamosak vagyunk úgy nézni, mint vagy ami már elromlott, vagy ami még tökéletesítésre vár, azaz egyszer már volt, vagy valamikor majd lesz aranykor.

A politika természete állapota a tranzit azonban, miközben elrejti, aközben fel is fedi a tényt, hogy „Kedves Testvéreim, nincs aranykor!”.

Azok a rezsimek tehát, amelyek úgy működnek, mintha az aranykor már elérkezett volna, szükségképpen képmutatóakká válnak. Azok pedig, amelyek a meghírdetett és a fennálló közötti egyenetlenséget az átláthatóság követelésével akarják kiigazítani, mondván, mutassunk rá az egyenetlenségre, méginkább a romlás előidézőivé lesznek. Ahogy egy kortárs Machiavelli mondja, egy politikai közösség nem lehet transzparens. Minden kísérlet, ami erre irányul, olyan embereket termel ki, akik a képmutatás és a hazudozás, a fanatizmus és az üldözés nagymesterei. Egy politikai közösség tehát mindig a váróban tartózkodik, vagy sokkal inkább „mozog”, a politika ugyanis nem ismer nyugvópontot, mert „Magyarország jobban teljesít, de még nem elég jól”.

Van itt ugyanakkor még egy egyenetlenség: a tény, hogy a rezsim természetes állapota a tranzit, vagyis a feltételek még nem értek meg, és aközött a tévesen levont következtetés között húzódik ez az egyenetlenség, hogy várni kell, amíg a feltételek megérnek. Így születnek a politikai cselekvéstől elvezető tévképzetek, egyfelől hogy hazafias kötelesség elhagyni a hazát, elmenni és kint maradni (egészen addig, amíg előállnak a „jó élet” feltételei), másfelől távol tartani magunkat a politikától, az őrízd meg magad a jövendőnek! parancsa jegyében (azzal a feltételezéssel, hogy az idő ugyan még nem nem jött el, de egyszer majd úgyis eljön, csak addig ne használódjak el).

A feltételek azonban változnak és változtathatók. Mire másra is irányulna egyébként a politikai cselekvés?

A bejegyzés trackback címe:

https://gfg.blog.hu/api/trackback/id/tr895515935

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tranzit 2013.09.15. 21:52:01

Egy politikai közösség mindig „mozog”, a politika ugyanis nem ismer nyugvópontot, mert „Magyarország jobban teljesít, de még nem elég jól”.

Trackback: Tranzit 2013.09.15. 21:39:01

Egy politikai közösség mindig „mozog”, a politika ugyanis nem ismer nyugvópontot, mert „Magyarország jobban teljesít, de még nem elég jól”.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thymos 2013.09.15. 23:51:21

"Egy politikai közösség természetes állapota a mozgás, és az ígéret az, legyen a tartalma bármi, ami mozgatja."

Viszont a "politikai közösség"-nél, mint "természetes állapot" az írásban kimaradt egy fontos összetevő, mégpedig a "tulajdonság" elem, ami legalább három részből áll (Max Weber szerint).
"Szenvedély, felelősségérzet, arányérzék".
S ezek aránya és az egymásra való hatása indítja be a "mozgást", a "politikai cselekvés"-t és egyúttal meghatározza annak dinamikáját (a "deszkák" átfúrását), illetve a függőséget, hogy "az Isten vagy a Démon iránt" kötelezi-e el magát a "politikai közösség".
Mindemellett "etika és politika azért, ha még kelletlenül is, de" kézen fogva jár (a "rezsimek"-ben is) csak közben igazolni kell a "finis sanctificat media"-t (ami egyébként nem Machiavelli-től származik csak neki tulajdonítják), különben a "végcél" felé tartó "politikai cselekvés"-hez tartozó nagy "példabeszédek" , melyek a "tökéletlenségről" magyaráznak (a földi tökéletlenségről persze) elkedvteleníthetik a választópolgárt.
Így hát, ha már szentekké nem válhatnak a "politikai közösségek", akik ráadásul nem is "transzparensek" (pláne nem a rezsimek) itt a földön, akkor legalább próbáljanak "etikailag-politikailag" helyesen cselekedni ("Kedves Testvéreim") miközben a következményeket csak bízzák nyugodtan Istenre (megjegyzem amúgy mást nem is tehetnek még ha akarnának sem).

Aztán, hogy ez a "tranzit" valójában mely állapot(?) esetleg ez a "purgatórium" az majd a "végén" talán kiderül.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.09.16. 17:22:43

Tehát lehetetlen dolgokat kell összehordani és akkor mindig van mit csinálni?
Érdekes gondolat.

Hé Gazsi! Én? Milyen tyúkot?! (törölt) 2013.09.16. 17:43:04

Azért az elég konkrét dolog, hogy az egyetemek szénszünetet tartanak, a kórházi várólisták meg minden eddiginél hosszabbak, lassan külföldön kell kezelni a magyar betegeket. Az is elég konkrét, hogy eddig volt a jövőre egy kis félretett pénzünk, most meg nincs, de a GDP-arányos államadósság legalább nagyságrendileg ugyanakkora. Szívesen elfelejteném azt is, hogy elterjedt a cigaretta feketén történő árusítása, de a költségvetés már veszített 23 milliárdot. Vagy hogy semmi értelme a kölyköknek 4-ig az iskolában ülni és 100 helyen nincs igazgató, mert nem sikerült a helyi fideszből kinevezni valakit. Értem, hogy jól élsz ezért, de ez a hazaárulás minősített esete. Ha a szociknak van eszük, büntethetővé teszik.

873ujr3rk 2013.09.16. 17:47:54

A kollaboransokkal mi szokott tortenni ?

2013.09.16. 17:51:17

Ám nem tudom ismered-e azt a mondást, amely szerint "igérni a bolond is tud ".?
Tehát aki igérget az most bolond vagy netán egy lehetetlen mitoszt kerget ?
Különbség nincs, csak az egyiket bolondnak, a másikat pedig politikusnak, vagy netán elemzőnek , esetleg tanácsadónak nevezik.
Különbség csak az elnevezés között van, mert a cél azonos--a nagy semmit megigérni és közben úgy tenni, mint ha a semmittevés is lázas munkatevékenység lenne, ám közben ez is hazugság. Mint minden. A lényeg, hogy jöjjenek a milliárdok az adófizetők pénzéből, a többi nem számít.

high up! 2013.09.16. 18:31:32

Öcsém CGF, szóhoz se jutok ennyi észtekergéstől! Olyan vagy mint az egykori magyar szocialista filmrendező:
Riporter: Megkérdem a külföldön is híres rendező elvtárstól, hogy miről szól ez a film?
Rendező: Nem tudom.

Te CGF, miről is van itt szó a szófosáson kívül? Eddig azt hittem, hogy Rumsfeldnél ostobább filozofálgatás nincs, de te még őt is vered!

Ja, Rumsfeld eszmefuttatása is olyan közlés volt, hogy még az elmegyógyászok is csak úgy néztek, mint Lyobbkéz Gyuri a statisztikai számokra:

Aszonta Rumsfeld:
- Vannak az ismert ismert dolgok. Ezekről tudjuk hogy ismerjük őket. Aztán vannak az ismert ismeretlen dolgok, amelyekről tudjuk, hogy nem ismerjük őket. És ezek mellett vannak az ismeretlen ismeretlen dolgok, amelyekről viszont nem tudjuk, hogy nem is ismerjük őket.

thymos 2013.09.16. 18:39:13

@high up!:

Na de mi van az ismeretlen ismert dolgokkal?

Joaquin 2013.09.16. 19:33:40

Bár az ideális elérése tényleg lehetetlen, azért egy a jelenleginél nagyságrendekkel jobb körülmények kialakítása nem.

Tudod, egy olyan országé, ahol nem a politikai kapcsolatok tesznek egy céget naggyá, mint pl történt az a:
- boltosokkal (CBA, trafik)
- tankönyvterjesztőkkel
- földbirtokosokkal
- szerencsejáték-üzemeltetőkkel
- cafeteriát kibocsátókkal
- letelepedési kötvények terjesztőivel
- nyelviskolákkal

Ebből 1 is sok lenne, most meg már lassan fel se kapom a fejem, ha azt olvasom, a fidesz megint bekebelezett egy piacot magának. Ennél jobb lehet és lesz is, egyszerűen mert k.va alacsonyra tettétek a lécet. Persze még 4 évig élvezhetjük, de ez van.

ob.szerver 2013.09.16. 19:59:18

"hazafias kötelesség elhagyni a hazát, elmenni és kint maradni (egészen addig, amíg előállnak a „jó élet” feltételei"

Persze akik 5 milliárdot kapnak a nem tudjuk mire, azoknak már elő is álltak a jó élet feltételei.

Nekik legfeljebb az igazságszolgáltatás elől menekülve kell elhagyniuk a hazát.

Talán egyszer az is bekövetkezik.

Hé Gazsi! Én? Milyen tyúkot?! (törölt) 2013.09.16. 20:04:19

A szerző egyébként azt akarja bedumálni az olvasóknak, hogy ha szar is a gazdaságpolitika, nincs munka, vagy van, de abból nem lehet megélni, nem baj, maradjanak csak itthon és várjanak a csodára. Hát az apád 'szát.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2014.01.21. 15:08:57

@Joaquin: itt a csusztatas, hogy nem a fidesz kebelezte be maganak, hanem elvette ezeket a koncessziokat arra erdemtelenektol, es mas arra erdemesnek tekintetteknek adta. Akikrol persze kesobb kiderulhet, hogy erdemtelenek, de hogy ti mar akkor annak gondoltatok oket, mikor meg elo se leptek.

Sajnalom a szerzot, a kommentelok hozzaszolasaibol az latszik, hogy sem ertelmi, sem kulturalis kepessegeik nincsnek a gondolat felfogasara, megemesztesere, majd az esetleges logikatlansagok megvizsgalasara.

Csak kiragadott, ostobasagbol, vagy szandekosan felreertett, magyarazott mondatokra adott vehemens okoskodasokat latok.

Probaljuk elkapni a metaforat. A tranzit pl a repteren az a hely, ahol mar nem vagy az orszagban, de meg a celorszagban sem, persze foldrajzilag az orszagban vagy, de jogilag mar nem, egy intermedier allapot, megfoghato, magyarazhato, megis egeszen sajatsagosan bizonytalan.

Mint Magyarország aranykora. Az abban élők sosem érezték annak, a napi problémáik miatt, de utólag mindig pontosan meg tudtak mondani mikor.. volt.
Az aranykor tehat mindig csak.. VOLT, am mindig arra kapacitalnak minket, hogy erofesziteseink nyoman.. FOG eljonni. Zsenialis meglatas.

Sajnos szukagyu barmok vagytok es a napi szellemi nyomorotokol nem kapjatok el a lenyeget.

Rólam

G. Fodor Gábor Századvég, stratégiai igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Címkék

Alkotmánybíróság (1) államadósság (1) az önbecsülés kultúrája (2) a lebeszélés kultúrája (3) Bajnai (7) Bajnai Gordon (1) baloldal (7) blogok (1) Brüsszel (1) centrális erőtér (1) centrális politikai erőtér (1) DK (1) Együtt 2014 (3) EGYÜTT 2014 (1) ellenzék (1) első ember (2) értelmiség (1) Ertsey Katalin (1) Európa (1) Eurpai Unió (1) EU csúcs (1) fasizmus (3) férfiasság (2) fiatal konzervatívok (1) Fidesz (4) forradalom (2) Gurmai Zita (1) Gyrucsány Ferenc (1) Gyurcsány (6) Gyurcsány-Bajnai Szövetség (2) háború (1) Haha (2) hazafiság (1) Herczog Edit (1) igazság (1) IMF (2) Jávor (1) Jobbik (1) jobboldal (5) Karácsony (1) Karsay Dorottya (1) kommunizmus (1) kormányzás (4) középosztály (1) közmegegyezés (3) kulturkampf (1) kultúrpolitika (1) Kunhalmi Ágnes (1) liberalizmus (3) LMP (5) machiavellizmus (1) Medgyessy (1) megszorító politika (1) Mesterházy Attila (1) Milla (2) módosító indítványok (1) MSZP (6) nagyvonalúság (1) nemzetegyesítés (1) nemzeti érdek (2) nőiesség (1) Orbán Viktor (2) örülünk vincent (1) összefogás (1) ostromlott erőd (1) parlamentarizmus (1) polgári Magyarország (1) Polgár Dóra (1) politikai gondolkodás (1) progresszív blog (1) reformközgazdaságtan (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rezsicsökkentés (1) sas-kabaré (1) Scheiring (1) szabadságharc (1) szabad ember (1) Szabó Rebeka (1) szakértő (1) SZDSZ (1) szocialisták (1) szocialista hatalompolitika (2) szocialista párt (3) szocializmus (2) Szolidaritás (1) törvényjavaslat (1) Vadai Ágnes (1) választási eljárás (1) válság (3) válságkezelés (1) varánusz (1) Címkefelhő

Kommentek

  • igorx: Régen voltak a fotelpunkuk Utána jöttek a fotelnácik Újabban a fotelkomcsik (Fidesz) Most meg itt ... (2020.05.28. 22:02) Férfiasság
  • Lepo: Mi baja van ennek a ronda, gnóm kis embernek? Kicsit félek, ha tehetné, orsósféreggé válna, hogy m... (2019.04.18. 11:50) Férfiasság
  • TalpigJimmy: Emberek! Ez egy nagyon frusztrált ember :D Van is mire :D Hogy néz ki a szerencsétlen? (2018.05.30. 20:32) Férfiasság
  • szabik: en internet munkat keresek (2016.03.17. 07:25) Férfiasság
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása